kolmapäev, august 06, 2014

Pullerits: Kas treenimata saab tulemust parandada?

Lp Spordiblogi! Olen kuulnud, kuidas mõned mehed räägivad, et tippvormi saab ka ilma treenimata. Palun võimalusel valgustada, kas see on tõepoolest võimalik.
Tänuväärne lugeja.


Lp tänuväärne lugeja: jah, see on võimalik. Ei mingit pingutust, ei mingit higistamist – ja ikkagi võite kärpida kolme-neljatunnisest pingutusest, näiteks Tartu suusamaratoni ajast või maratonijooksu tulemusest vaat et kümme minutit.

Triatleet Priit Ailtilt kuulsin eelöeldu kinnituseks järgmist lugu. Ta oli kolm aastat tagasi käinud kõigest nädal aega spetsiaalset õhku hingamas ja juba tundis, et sellest tõuseb kasu. Ta märkas, et suudab Tartu lähedal Vooremäel joosta mäkke ning vändata maanteel jalgrattaga 5-10 km pikkuseid tempolõike kergemini kui seni, ilma et keha sama kiiresti kangestuks nagu varem. Kolm nädalat hiljem, maikuus, jõudis ta Austrias Linzis poolpikas triatlonis esikuuikusse. Hea vorm jätkus ka Tartu rattarallil, kus ta esimesest suurest pundist lahti rebis ja lõpetas 74. kohaga.

Ailt on veendunud, et heale esinemisele aitas kaasa uudne, kolmenädalane intervallhüpoksia-treening. Ta leidis 20 päeval lõunapausi ajal tunnikese, et heita diivanile, näo ees mask ja sõrme küljes väike klamber, pulssoksümeeter, mis mõõdab hapniku sisaldust arteriaalses veres. Piltlikult seletades «liigutas» arvuti teda vastavalt verenäidule mägedes kõrgemale või tõi tagasi madalamale. Ehk täpsemalt öeldes: arvuti muutis hapniku sisaldust õhus, mida Ailt maski kaudu sisse hingas.

Sedasi, lihtsalt lamades, tegi Ailt kevadel 2011 läbi simuleeritud mäestikutreeningu, mille mõju ulatus tema hinnangul kaugemale kui vaid võistluseni Austrias. Kogu tollane hooaeg läks tal enda väitel hästi: Tartu nelikürituse lõpetas ta kolmandana.

Tõsi, simuleeritud mäestikutingimuste kasutamine treeningus pole iseenesest midagi uut. Eestiski on paljud sportlased viibinud kas alpitelgis või alpimajas. Kuid Austraalias arendatud intervallhüpoksia-treening, selgitab hüpoksia-treeningute konsultant Lauri Pank, annab nondega võrreldes mitmeid eeliseid.

Esiteks: individuaalne automaatne biotagasiside. Kui ööbida alpitelgis või alpimajas, tihti mitmekesi koos, valitseb seal hapniku osas muutumatu, kindel «kõrgus». Paraku viiakse Panga sõnul organism alpitelgis või -majas enamasti mitme järjestikuse ööbimise jooksul liiga suurde stressi, liiati ei pruugi fikseeritud «kõrgus» sobida kõigile ühtemoodi, mistõttu tekib vastavalt ala- või ülekoormus. Sedasi väheneb paratamatult ka tõenäosus, et saabub oodatud hüperkompensatsioon.

Intervallhüpoksia-treeningu aparatuur, mis maksab 15 000 eurot, reageerib lähtudes konkreetse inimese verenäitudest aga automaatselt: niipea kui tekib liigne hapnikuvaegus, suurendab arvuti hapniku hulka sissehingatavas õhus ning inimene tuuakse tagasi madalamale «kõrgusele»; ja kui inimene on n-ö taastunud, viib arvuti ta hapnikku vähendades taas suuremale «kõrgusele», kas või 6500 meetri peale. Siit tulebki sedasorti treeningu teine erinevus – see käib intervallmeetodil: mõneminutiline hapnikuvaene periood vaheldub mõneminutilise hapnikurikka perioodiga.

«Organismi reaktsioon hapnikuvaegusele on väga kiire,» seletab Pank, kes on oma aparatuuri, ainsa seesuguse terves Eestis, seadnud üles Tallinnas Sparta spordiklubis (sportingmed.ee). «Seetõttu pole mõtet hoida inimest öö läbi alpimajas. Intervallhüpokia meetod on kaks korda tõhusam kui alpimaja.»

Ja kolmas erinevus: intervallhüpoksia-treening on mõõdetav. Ehk iga tunni-pooleteise pikkuse seansi lõpuks fikseerib arvuti, kui mitu ja mis «kõrgusel» hapnikudoosi on inimene saanud ning kuidas organism on sellele reageerinud. «Alpimajas või -telgis on asi ebamäärasem ega arvesta individuaalseid erinevusi,» võrdleb Pank. «Seal viibimisega kaasneb sageli hoopis langemine sügavasse auku või immuunsüsteemi kurnatuse tõttu sootuks haigestumine ning unistus hüperkompensatsioonist pelgaks unistuseks jääbki.»

Organismi enda ressurssidel põhineva intervallhüpoksia-treeningu kasulikkuse kohta tehtud uuringud kinnitavad, et 3-4-nädalane ehk 15-20 korrast koosnev tsükkel – vähem pole mõtet teha, nagu ei anna lisaefekti ka kaks vastavat treeningukorda päevas – võib parandada sportlikku suutlikkust kuni viis protsenti. Pulss langeb, töövõime nn punases paraneb, taastumine ja uni samuti, veri kannab piimhappe lihastest paremini välja. Seega need, kes on Tartu maratonil nelja-tunni-sõitjad, võivad loota ainuüksi intervallhüpoksia-treeningust kuni 12 minutilist ajavõitu. Mullusel maratonil kergitanuks nii suur võit paremustabelis rohkem kui 350 kohta ettepoole.

Tervisesportlasele võib kasu küündida veelgi suuremaks, kuni kümne protsendini, väidab Pank. «Mida kehvem füüsiline seisund, seda suurem kasu,» sõnab ta, lisades: «Kuna vereloome, ainevahetus ja taastumisvõime kiirenevad ning paraneb organismi energia tootmine, mistõttu tõuseb nii aeroobne kui ka anaeroobne võimekus, sobib see treeningumeetod nii tippsportlastele kui koduperenaistele, nii lühikest maksimaalset pingutust eeldavate alade kui ultrakestvusalade harrastajatele.»

Ent uudne treeningumeetod, hoiatab Pank, ei tähenda seda, et tavapärase treenimise võib unarusse jätta. «Sinu tehnikat ei lihvi hüpoksiatreening kuidagi ega asenda ka lihaste ja tugiaparaadi arendamist,» nendib ta. Samas manitseb Priit Ailt, et kui võtta kavva intervallhüpoksia-treening, tasub tavatreeningu mahtu ja koormusi siiski vähendada, et ei tekiks ületreeningu ohtu.

Intervallhüpoksia-treeningu kasu ei ole ühekordne ega lühiajaline, vaid kestab kaks-kolm kuud. Ja kui käia hooaja jooksul organismi paaril korral üksikute intervallhüpoksia-treeningu kordadega turgutamas, võib uue meetodi abil sügiseni igal võistlusel mitmeid väärtuslikke minuteid võita.
******
A lone cyclist ascending on Slickrock Bike Trail, seen from Hell's Revenge jeep trail, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Lauri Pank aitab triatleet Priit Ailtil intervall-hüpoksia treeningut teha. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix Foto 4: Ohhota õlletrüdrukud saadavad spordiblogi lugejaile viimase, kolmanda tervituse (poseerides kevadisel jäähoki MMil Minskis). Tõesõna, see on nüüd viimane pilt Ohhoota-tüdrukutest Scanpixi pildipangas. Rohkemat pole kusagilt võtta. Foto autor: Lehtikuva/Scanpix

40 Kommentaarid:

At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Tuline kahju et ohhoota tüdrukutest rohkem pilte ei ole. Scanpix teeb ilmselgelt haltuurat. Olin Minskis, nägin tüdrukuid, ahvatlevad pepud, kaunilt kumerad puusad, ning millised sääred! - puhas kuld ja sula mesi. Aga noh, suur tänu sellegi eest.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Parem korduspilt kui mitte midagi. Lugu ise kõva, iga zeitung unistaks sellest. Selle või järgmise meetodiga on doping, või sellega sarnane tegevus ning toime, legaalne, st. keelu alla panemine järjest keerulisem.

 
At 22:18, Anonymous Valmar said...

Priit! võtad kasvõi maa alt välja, aga olgu samasugused tüdrukud - punased põsed, punased huuled ja õunakesed rinnad - igas postituses olla! Vähemaga me ei lepi!

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Jah, just! Me oleme täiesti terved mehed ja tahme seda kõike saada!

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

Kristo Reinsalu on hea näide intervallhüpoksia rakendamisest. Hapnik veres ülikõva, ainult jalad ei käi all ringi. EMV 5000 m DNF. Sama Nõmme seeriajooksu 3000 m.

Putin olevat andnud käsu Poola õunu enam mitte sisse tuua. Kellele meie peaksime kallale minema, et Poola õuntest pääseda? Kohalik õunatootja on meil välja suretatud.

 
At 07:57, Blogger Indrek Sarapuu said...

Kui tahaks blogi autoril tuju rikkuda, kommiks eilset Kambjas toimunud TT-d. aga ei tee seda. Hoopis mõtlesin et kui meetodid ja vahendid mis aitavad inimestel ilma liigutamata ja söömist regullimata kaalu alandada hästi kaubaks lähevad, siis küllap läheb hästi kaubaks ka postituses kirjeldatu.

 
At 09:41, Anonymous Ain said...

Väga huvitav lugemine. Mõnele mehele või ka naisele, kes igapäevaselt laua taga oma tööpäevi lõpule saadavad ning kolme-nelja treeningkorraga nädalas soovivad jõuda rahvaspordiüritustes esimese 10% hulka, võib see tekitada tõsist ahvatlust. Eriti veel, kui viimaste aastate tulemused kuidagi paraneda enam ei taha ning motivatsioon kipub kukkuma. Siiski hägustub üha enam piir lubatu ja lubamatu vahel. Väidetav efekt on ju muljetavaldav. Kuidas see on võrdluses näiteks keelatud vahendite ja ainetega? Kuidas suhtuvad sellesse puhta spordi eest võitlejad? Sel teel saavutatud areng ei ole ju tulnud putru süües ja maatööd tehes, mis meiekandi rahvale nii igiomane, vaid ikka peenekondiliste valgetes kitlites teadlaste suure pingutuse tulemusena. Kas osa medalitest tuleks koguni neile anda?

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

https://www.facebook.com/moomoo.ee/photos/pcb.830736803611213/830736630277897/?type=1&theater

ilus uus liibukas dress teil :-)

 
At 13:38, Blogger Unknown said...

your blog seems to be very nice and thanks
Vertical Garden Planters

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Piinlikud on need abivahendid.
Aga mis sa teed, tehnoloogia tungib sporti. Kui on võimalik näiteks 4 nädalaga uus achilleuse kõõlus kasvatada (terve nagu noorel lapsel), siis loomulikult seda ka tehakse. Aga sellisel juhul võib ehk püsida tipus 45 eluaastani, kui sportlane ei kulu.
ps. Ohhoota tüdrukuid paluks lisa

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

aga mis saab Reinust? Kas pääseb BMC-sse võ tule Mandri tiimi? Kes on siseringis tegija-mees?

 
At 15:42, Anonymous Kaarel Külm said...

Mõnedele meestele on süüdistav näpp peale pandud. Bernatski keiss.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Miks süüdistatavad (kui nad puhtad on) vasturinnet ei korralda? Mõne keskmise ahvukaadi kamba peale ikka palgata suudavad? Vaikus ei veena.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Karmilt panete mehed

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Kärt Anvelt lükkaski kaardimajakese kokku.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

oleks siis Tammert ka tulemust teinud

 
At 18:49, Anonymous Arno Sitavares said...

Lood on problemaatilised. Me võime siin spekuleerida, aga ILMA väikese lisa-abita oleks mitmed spordivõidud meil olemata. Meil niigi vähe rõõmu, hoki või jalgpalli ilmameistriks ei tule. Nagu okas torkab hinges mis kuradi valemiga leedu mängib kossu sellisel tasemel? Neil ju samuti ei tohiks igal aastal talente sündida? Või on neil mingi vaimne doping?

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Nad on lihtsalt sellised bõkid. Pikad ja suured ja kui kooli lähevad siis treener ütleb et "ne dai bohh" sinust krepšininkast ei saa. Poistel ei jää muud üle lihtsalt. Isa annab ka peksa kui poiss trenni asemel kinno läheb

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Ema annab ka peksa

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, ajakirjanik Pulleritsu tõmbavad spordi tagahoovid - telgitagused - nagu blogi päises öeldakse. Haigemajad, dopingutegijate urkad, imesiklite jm snake oil müüjad. Kapitalistlik-naturalistlik realism.
Võiks vahelduseks end korra tuulutada ja teha reportaaž nt mõnest Kambja või Tabasalu TT võistlusest.

 
At 21:02, Anonymous Andre said...

Mulle andis ka vanaema peksa. Aga minust sai kaugushüppaja

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Mina oleksin nõus ohhoota tüdrukutele jalamatiks olema

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Vahi kavalpead. Lamad selili ja piilud ülespoole?

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

08:46 kirjuta siis meile ka mida sa seal näed

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit aeg minna Pordile ja pisut hullu mulje jätva Bernatskile appi. Viimasele just mitte.
Igal juhul..pane oma tutvused mängu et selles asjas selgst juua. Mina olen suht kindel et enamus seal nimekirjas olijatest käis tema juures oma varusid täiendamas.
Meedia ja kommentaarium määgib aga kooris , et teha Bernatskist must/valge kuvandiga rahaahne hull, kelle äri tuksi läks.
Mina tahaks küll et Mati saaks oma ketuka lõpuks kätte, kaua see mees vassib ja valetab meil siin?

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab mis on saanud Kristiina Šmigunile aasta alguses esitatud doping kahtlustusest? Pole enam midagi kuulda olnud.

Kui Mati käis Vitaliga maailma asju arutamas ja hüva nõu saamas siis kelle käest käis Anatoli tarkust taga nõudmas?

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Kristinas oli povvar juba loomulikust olemas, mida teised dopinguga taga otsisid. Tee ikka inimestel vahet. Kahju Kristinast, väljamaa raisakullid ei suutnud muidugi seedida et keegi väikesest eestist nende masinavärki sekkub.

Mati ja meestekoondisega muidugi asi selge. Dopsi panid hoolega. Millest muidu need kõrged Hg näidud?

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Vaated on suurepärased! Kurvid ja kumerused seal kus olema peavad. Sport ja tüdrukud on see õige kooslus.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

oh teid hüpoksüslasi!
Kui 2016 on islamistid euroopas võimul, siis langeb Allahi karistav käsi ka teie peale.

 
At 12:24, Anonymous Karl Arnoldt Jr. said...

Mis kurami kurvid? Mis saab eesti praegusest lipulaevast tsiklismusest? Kas Rein pääseb kamandasse, kas Tanel sõidab Vueltal koha peale? Kas Mandri ja Kirsipuu tiimist saab asja? Kellest järgmine taevatäht? Küsimusi rohkem kui keegi vastata oskab. Kommentaarium nagu seisev vesi.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Eesti tsiklismus elab renessanssi. Kui vanasti olid Suun ja Pikkuus, siis täna on veel rohkem mehi tormlemas. Muidugi tänases Bernadski valguses - kuidas oli lugu ainetega. 70-80 aastad oli "metsik aeg". Siis tehti ikka tükke. Joiner Griffith jooksis 10,49
Tänapäeval on tagasi tõmmmanud. Nii hirmsaid saavutusi ikka pole. Kuigi need jamaika naised jooksid kah 10,7 -,8

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ohtuleht.ee/590563/sport-ennekoike-juuli-vaadatuimaks-saateks-oli-jalgpalli-mm-i-finaalmang-laulupidu-jai-sellele-alla
Härra Pulleritsu kommentaari sellele? Huvitav palju neid Touri vaatajaid võis olla...?

Rattafänn

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Väga tobe küsimus sul Rattafänn. Oskad loogiliselt arutleda? Ei oska? Mida need absoluutarvud annavad? Mitte midagi. Aktiivne inimene vaatas nii jalgpalli, ratast ja laulupidu. Seega, sellist järeldust, et üks nüüd populaarsem kui teine, ei saa teha. Mine sõida oma rattaga, saad aju tuulutatud

 
At 15:30, Anonymous Knossos said...

Oooooo Püha Maa Palestiina!
Kui palju valskust, viha, kurbust ja demagoogiat on kommentaariumis. PP kirjutab avameelse loo Eesti sporti ja ühiskonda puudutavatest muredest, teie aga laulupidu, jalgpall, tsiklistide peatselt ajalukku kaduv ja muidu võlts hiilgus. Kus on mehed teie kaasaelamise oskus? Kes kui mitte teie peab hoolitsema kommmentaariumi helge sisu eest? Mis mõtet on PP-l kirjutada? Kurtidele kõrvadele. Tühjadele silmadele?

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

noore ajakirjaniku Pulleritsu kirjutistes on tarmukust. Ka ideloogiliselt on Pulleritsu parempoolset maailmavaadet ja kapitalismi propageerivad seisukh.. kh.. kohavõtud hästi põhjendatud, argumenteeritud ja tuumakad. Hakkajaid alustavaid ajakirjanikke tuleb toetada. On nad ju ideoloogilise võitluse eesliinil. "Postimehe" ajakirjanik Pullerits töötab väsimatult sm. Ansipi suuniste elluviimisel.

 
At 17:21, Anonymous Paavel, tühjade silmadega said...

Minu tühjad silmad avanevad ja sammaldunud kõrvad lähevad kikki kohe kui ohhoota tütarlapsed suuremas prauseri aknas avanevad.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Ahah, või selline vägev intervjuu kohe! Nuunuh...

http://sport.delfi.ee/news/varia/muu/vitali-bernatski-delfile-olen-krimmis-siin-on-koik-suureparane.d?id=69507435

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Tõelised meeste - nende, kelle sääremarjalihastes struktuuri ja reljeefsust, kellel rasvavoldid ratturipluusi alt välja ei punnita - on suve märksõnadeks TT, Kambja ja Tabasalu, Jüri jms kohad. Pullerits kahjuks nende hulgas ei ole. Kuigi blogi kirjatöödest võib kohati välja lugeda, nagu tahaks autor jätta endast muljet kui rattamehest. Ei teagi, mis siin põhjus on. Treenitus ega ka ratta olemasolu ei saa olla põhjuseks.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit palun ära aja jura !
Ilma treenimata EI SAA tulemust parandada.
Sinu poolt kirjeldatud tegevus on ka treening - ega iga trenn pea kohe nahka higiseks tegema. Lisaks lihastele treenitakse AMMU ka teisi organismi alustalasid, veresoonkonda ja hingamisteid.

Internetis on pikka aega saada eri maske mille õhu läbilaskvus on reguleeritav, saavutades sellega samalaadse hapniku pealevoolu takistamise.

Uuri suusameestelt - isegi mitmel külma ilma suusamaskil on võimalik saada 2-3 eri filtrit õhuvoolu reguleerimiseks.

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit palun ära aja jura !
Ilma treenimata EI SAA tulemust parandada.

Nädalavahetuse (Evely Saue) sportlikke tulemusi jälgides tekkis küll küsimus ,et kas treeningul tulemustes üldse mingit rolli on-näed ajab vanainimene end arvuti tagant korraks sopordiradadele ja teeb mitu korda päevas treenivatele noortele tippsportlastele ära, olgu alaks suusk, laskesuusk või orienteerumine.

 

Postita kommentaar

<< Esileht