teisipäev, juuli 22, 2014

Pullerits: Miks autojuhid ülbitsevad ratturitega?

Paistab, et miski ei taha siin elus muutuda. Vähemasti mitte paremuse poole. Sõitsin rattaga Tartust välja Tallinna poole. Polnud veel Tiksojanigi jõudnud, kui raudteeületuse järgsel sirgel, kus sõitsin ilusasti omal sõidupoolel, tee äärejoonest pool meetrit vasakul, nägin, kuidas vastutuleva sõiduauto tagant alustab ühe teise sõiduauto juht möödasõitu. Mida fakki?!? Hei, ma olen ju ka teel! Silma järgi hinnates sööstis möödasõitja vähemalt sajakilomeetrise tunnikiirusega minu sõidureale.

Tõstsin vasaku käe leistangilt taeva poole, et endast veelgi rohkem märku anda. Mul on ju erkkollane kiiver, mis peaks niigi vastutulijale hästi silma jääma (ja uus vorm ka – sest vana olid konkurendid õppinud liiga kergesti ära tundma.) Aga möödasõitja ei võtnud kiirust maha ega rivistunud oma sõiduritta tagasi. Vastupidi: ta pani kiirust veel juurde.

Kuidas teile meeldib, kui sõidate teel ilusasti omal poolel, teile tuleb auto vastu ning tolle auto ja teie vahelt üritab keegi 100 km/h läbi trügida? Julgustav? Tore, eks?

Enne, kui möödasõitja minuni jõudis, vaatasin talle läbi tuuleklaasi otsa (ega seal midagi näha olnud – sest väljaspoolt läbi klaasi sisse suurt ei näe –, ent tähtsam on see, et möödasõitjale pidi jääma mulje – sest seestpoolt välja näeb väga hästi –, et vaatasin talle otse silma) ning koputasin vasaku käega kiivrile ja meelekohale, et kuule, idioot, potentsiaalne süüdimatu mõrtsukas, mis sa õige teed.

Ei saanud viit kilomeetritki edasi sõidetud, kui Tallinna poolt tuli vastu kolonn autosid ning üks juht alustas sellest pikka möödasõitu. Olin eelmisest situatsioonist endiselt kuri ning kuna möödasõitva autoni jäi ohutult 200-250 meetrit ja kolonnini 100-150 meetrit, kaldusin oma sõidurea äärejoonest sõidurea keskele ning haarasin leistangist ülevalt, et end rohkem nähtavaks teha.

Mõjus. Möödasõitja reastus kiiresti oma sõiduritta tagasi, misjärel tõmbasin ka mina kohe tagasi oma teeserva. Õppetund jõudis autojuhile kohale, vähemalt selleks korraks.

Vaevalt viis kilomeetrit hiljem, enne Kärevere silda üle Emajõe, tekkis kolmas samasugune situatsioon. Selleks ajaks, tuleb tunnistada, oli mu võitlusvõime eelnevatest masendavatest olukordadest nii palju langenud, et enam ei jaksanud teha muud, kui taas möödasõitjale otsa vaadata (õigemini: luua talle mulje, et vaatan) ja lihtsalt pead raputada.

Mis meie teedel toimub?!

Aga vaat, mis toimub. Laupäevases Postimehes avaldasin selle kohta pika, eluliste näidetega (vähemalt ühte, aga tõenäoliselt kahte neist, kelle näited tõin, peaks siinsed lugejad teadma-tundma) ja rohke statistikaga ning asjatundjate kommentaaridega varustatud ja kirglikult kommenteeritud (181 lugejate kommentaari!) loo. Karm lugu, kas pole?
******
La Sal Loop Road, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tanel Kangert (paremal) koos Tour de France'i liidri meeskonnakaaslase Vincenzo Nibaliga tuuri esmaspäevasel vabal päeval pedaalimas. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Peagrupp Tour de France'i 15. etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Jack Bauer (Uus-Meremaa, vasakul) ja Martin Elmiger (Šveits) Tour de France'i 15., 222 km pikkusel etapil peagrupi eest jooksus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Astana meeskond Tour de France'i esmaspäevasel vabal päeval pedaalimas. Foto autor: AP/Scanpix

57 Kommentaarid:

At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

sõitsin ilusasti omal sõidupoolel, teeäärsest telgjoonest pool meetrit vasakul

Tee ääres on äärejoon, telgjoon on maantetee keskel.
Tln mnt.-l ei ole küll mingit vajadust sõiduradadele ülbitsema ronida-äärejoone taga on (erinevalt teistest linnalähedastest teedest) ratturi(te) jaoks lahedalt ruumi .

 
At 11:36, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh täpsustuse eest - parandan vea.
Aga kui hoida hästi äärde, siis paistab, et see provotseeribki vastutulevaid juhte möödasõidule ehk rattureid herilasena ründama. Mõnikord olen isegi mõelnud, et on ohutum, kui kuuled tagant autot lähenemas ja ei võta sel eest ära tee serva, sest kui võtad, siis põrutavad nood napilt sinust ja vastutuleva auto vahelt mööda; aga kui hoiad äärejoonest parajalt vasakule, siis peavad taganttulijad hoo maha võtma ega hakka vastutuleva auto ja sinu vahelt sind ohustades läbi trügima.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et nad peavad jalgrattaga sõitjaid mitte täisväärtuslikeks, poolinimesteks, keda tulebki laiaks litsuda ja teedelt hävitada. Ja kuidas saabki meie ühiskonnas teisiti olla.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

peab ikka ollust peas olema, et maanteele ronida äärejoonest vasakule sõitma. tartust tallinna poole sõites on piisavalt ruumi äärejoonest paremal. hetkel jääb mulje, et rattur ülbitses autojuhtidega. nagu anekdoot ütleb - ära ülbitse, kui lennata ei oska...

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

...ja millist liiklusseaduse punkti tol teelõigul ma rikkusin, et mind süüdistada?

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsid, juhtides ratast ühe käega st, üks käsi leistangist lahti. Hea küll, viimane oli nali. Aga , Priit kallis, mida sa oma õigusega haiglas hinge vaakudes peale hakkad? Jah, sul on õigus, aga mis siis?

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

...ja millist liiklusseaduse punkti tol teelõigul ma rikkusin, et mind süüdistada?

Lähituled ei põlenud :)
Ehk enda nähtavaks tegemine on ohutuse A ja O .
Erk kiiver on parem kui mittemidagi aga magistraalil jääb sellest väheks.

 
At 14:18, Anonymous Pier Paolo said...

Pakun, et kui saaksime sotsioloogilise küsitluse teha ja andmeid statistiliselt töödelda, siis nende seas on palju parempoolsete vaadetega ajakirjaniku Pulleritsu lugejaid, kes "Postimehest" loetut praktikas rakendavad.
Küsimus aga, miks Keba oma blogi nime ja aadressi ära muutis? Äris on väga kahtlane, kui kellegi firma äkki kaob nagu vits vette? Võlad? Vms jamad? Brändile ja blogi usaldusväärsusele selline keerutamine küll kasuks ei tule. Pullerits seevastu on blogi esialgsest aadressist kinni hoidnud, kuigi suuskamisega ega spordiga siin enam palju tegemist ei tehta. Lugejaid vähemalt on aga suutnud hoida.

 
At 14:39, Anonymous L. said...

Julge mees!
Mina oma nina vabatahtlikult rattaseljas TLN-Tartu maanteele ei topi. Muudel teedel hoian võimalusel alati äärejoonest paremale.

Olles aga autoroolis siis ärritavad need ratturid, kes teepeal põhjendamatult laiutavad (nagu käesolevas artiklis) ja need, kes punast tuld eiravad.

Laiem arutelu sellest, kus on ratturi koht maanteel, oleks vajalik, et nii autojuhid kui ratturid teaksid ühtede tõekspidamiste järgi käituda ja teistega arvestada. Ei ole ju mõeldav, et rattur sõidab 35km/h maanteel äärejoonest vasakul, samal ajal kui autokolonnid liiguvad kiirusel > 90km/h (nagu preaguses liiklusseaduses)

Teine küsimus on muidugi, kas tuleks liiklusseaduses keelata möödasõit, kui rattur liigub vastasssuunas autole vastu (sõltumata ratturi positsioonist teel)

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

14:18 - tean vastust. Muutis sellepärast, et nimi ja sisu omavahel kokku läheksid. Imelik on ju kirjutada Let`s run nimelises blogis rulluisutamisest.

 
At 14:58, Anonymous Priit, Tallinn-Nõmme said...

> Ei ole ju mõeldav, et rattur sõidab 35km/h maanteel äärejoonest vasakul, samal ajal kui autokolonnid liiguvad kiirusel > 90km/h

Sama küsimus nagu talvel Harku terviserajal. Kui Rossignoli Super'itega ja Swix Ultra GTX 110% süsinik keppidega mehepojad naudingut võtavad, kas siis mõni kehvemat sorti koerajalutaja, jooksja, keppar või litsalt uitleja võiks sinna tervise- (NB! mitte ainult suusarajale) -rajale mahtuda?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit provotseerib ühte surmigavat teemat näppima. Jalgratas & auto - kelle seadus on tugevam, kas inimlik liiklusseadus või omasoodu kulgev füüsikaseadus. Vanasti kui kaupmehed ei saanud äri ajada sest puuslike kummardajad ei kohelnud piisava austuse ja lugupidamisega siis võeti appi adrenaliin ja mõõk ning tehti asi põllu peal selgeks. Millegipärast hakkasid pärast seda selgitamist puuslike kummardajad omaks võtma kaupmeeste promotud seadusi, võib-olla hirmust järgmise põllu kastmise pärast. Täna liikluses näeme neid puuslike kummardajaid neljarattaliste tõldade seljas talda andmas nii, et ükski seadus neid ei ohjelda. Ohjeldab väheke mõningane hirm saua ees. Kas sellistega saab rattur võidelda? Vaevalt. Jah võid teha nägusid, võid zestikuleerida, võid võtta kasutusele ebaseadusliku raskerelvastuse aga kui sa puusliku kummardajasse ei suuda paarisaja meetir pealt külvata austust ja hirmu, siis on need vahendid mõttetud. Jääb võimalus kohanemiseks selliste oludega. Olla ise eriti tähelepanelik st mitte kütta pea lenksu vahel ja klapid peas. Panna ette eriti eredad 1-10 W sinaka tooniga LED lambid plinkima või särama. Taha panna väga heledad punased LED-d. Lõpuks vältida suurema liikluskoormusega teid ja planeerida oma liikumisi teedel kus puuslike kummardajatega kokkusaamise tõenäosus on minimaalne. Mida veel, kui ikka soov puuslike kummardajate vastu eriti suur on, siis hakata pidama ka blogirubriiki puuslikest. Eeldus on see, et kõik need puuslikud kenasti ka videosse saab püütud, GP Hero3 aitab siin. Pilt blogisse, autonumber juurde ja hoolitseda ka selle eest, et juhi nägu küljeaknast selgelt kaamerasse paistaks.st on vaja nii kiivri kui rattakaamerat. Ja voilaa, kui need sellid enne ei suuda normaalselt sõita siis pärast blogis avaldamist ja tõenäoliselt ka PP kaitseinglite silmaalla sattumist, korrigeerivad need puusliku mentaliteediga sellid kindlasit oma tegevust tsiviliseeritud ühiskonnale kohasemaks.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks rääkida ühest kogemusest teisejärgulisel teel. Ees muneb alla 30-ne ojulandiliku soenguga blondiin kena ahtriga linnamaasturiga. sõidab igal võimalikul juhul -10% lubatud sõidukiirusest ning kasutab LE-st kinni pidamiseks ka ohtralt ja ootamatult pidurite abi. Lüpuks pärast ahtri vaatlustest tüdinemist saabub paras moment kurvilisel teel kust saab tast mööduda. Gaas põhja, rool vasakule ja siis selgub, et pimestava blondiini ahtri vaate varjust paistab teel halli tombuna rattur vaikselt kruiisimas. Tagasi oma ritta hoiame oma purakat kinni ja ootame uut joovastavat mööda panemise võimalust. Rattur läks, möödusid veel paar vastutulevat autot ja paar pimedat kurvi ning siis veel üks panemine. Korraks veel kiire pilk ka blondiini profiilile - mmm - väga seksi - ja gaas põhja ning voilaa saabub joove heast panemisest. Loomulikult tekitab selline joove sõltuvust ning arusaadavalt tekitavad erilist frustratsiooni sel hetkel hallikad märkamatud tombud maanteel, kes ei mõista ennast selgelt ümbrusest eristatavaks teha. Lihtsam on ju hoida tagasi kui panemise hetkel panemine pooleli jätta...

 
At 15:33, Blogger Priit Pullerits said...

Teatan eksi- ja väärarvamuste leviku ärahoidmiseks, et sõidan ka enamasti äärejoonest paremal, kui sealne teekate vähegi sõita kannatab, sest nagu üks kommentaator tabavalt ütles, mis ma oma õigusega haiglas peale hakkan. Sellegipoolest ajavad mind vihale need herilasjuhid, kes vastutulevat ratturit kellekski ei pea ning alustavad rohkem kui 90-kilomeetrise tunnikiirusega manöövrit, mida peetakse niigi liikluses üheks ohtlikumaks (möödasõitu), kusjuures seda tehes ei ohusta nad ainult ennast, vaid ka süütut jalgratturit. Mida fakki!?!

..."Priit provotseerib ühte surmigavat (sic! - P.P.) teemat näppima." Ja siis kirjutab "vend" selle surmigava teema peale päeva pikima kommentaari! Tehke järele!

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Igaksjuhuks mainin juba ette, et järgnev kommentaar on üldise sisuga ja ei vihja kellelegi otseselt.

Mulle on jäänud mulje, et kõige rohkem kurdavad endale liiga tegemist ratturid, kes ise samuti teistega ei arvesta ega liiklusseadust ei täida. Eriti linnaliikluses jäävad sellised ratturid silma - punane tuli ei ole neile mitte mingi takistus, suuna näitamine oleks vist liiga memmekas käitumine, otse loomulikult ei kasuta nad kella (selle puudumisel ka mitte oma häält) ja mööduvad jalakäijatest võimalikult lähedalt. Ja siis minnakse koju ja kirjutatakse kuskile foorumisse, kuidas kõik liiga teevad.

Maanteel liikudes olen ise üritanud võimalusel ratturist mööduda piisava külgvahega, ideaalis oleks tore, kui vastutulev auto samuti võtaks tee ääre poole, et veidi ruumi teha.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Mis juhtus Andres Kebaga?

Andres Keba | Sportos
Sportos on spordiportaal, kus spordisõbrad nagu Andres Keba saavad registreeruda võistlustele ... 2014. aastal kokku: Rulluisutamine 46.8 km, Kepikõnd 12 km ...

Andres Keba - sportfoto.com
Fotod spordivõistlustelt, kus Andres Keba on osalenud.

Rulluisutamine - KIIRRULLUISUTAMINE: Video: võistlustel
... Kasutajatele Andres Keba, Andres Uuli ja veel 2-le meeldib see.

Andres Keba | Facebook
https://www.facebook.com/andres.keba.3
Andres Keba is on Facebook. Join Facebook to connect with Andres Keba and others you may know.


Ei ole. Võta näpust. Otsing ""andres keba rulluisutamine" ütleb, et Andres Keba on facebookis jm kasulikku teavet, kuid blogist ei jälgegi. ??????????

 
At 16:32, Anonymous Margus said...

Üldiselt sõidan kas teeääres joone väga lähedal või pigem tee keskel pool (ehk parema rattajälje sees). Põhjus on lihtne meie teede kvaliteet. Sageli on parempoolsest joones paremal teeperv küll teoreetiliselt sõidetav, aga sinna on kogunenud nii palju sodi, et maanteerattaga sa kaugele ei jõuaks seal. Lisaks sõltub teest, kuid mõnel pool on ka tee nii rööpasse sõidetud (peamiselt keila-paldiski ots), et peabki sõitma keset teed. Muidu lihtsalt on suurem oht kukkuda otse teiste (suutre ja tugevate) rataste alla. Seega eks see kus sõita on tihtilugu ka seotud teeoludega ja kui lai/puhas teeperv on. Ega autod ka meil sõida just alati paremas servas, kuigi võiks ju. Seega kõik liiklejad peavad võtma olukorda kaine mõistusega ning arvestama, et igal manöövril on üldjuhul põhjus.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

16:25 http://rulluisutamine.blogspot.com/

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Tdf ülekande infoedastamise "tase" on ikka nii kõva, et isegi ETV poolt ülekantava materjali suurimaid ülistajaid - Lembitu Kuuse - oli täna lõpus juba kuuldavalt närvis, kui isegi esikuuiku meeste vahesid (mängus oli valge särgi saatus! Olgu lisatud, see mängitigi ümber) ei olnud võimalik saada enne kui pärast finišit. Lembitul on kindlasti kasutada veel mõni tehniline monitor lisaks TV-pildile.
Ma pole kuri inimene, aga kuradi frantsuaad, minge p...e!
Sest hinge ajab täis küll selline diletantide sehkendamine, saan Lembitust siin suurepäraselt aru:)

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Ilusaid kommentaare pole patt korrata:

Ma pole kuri inimene, aga kuradi frantsuaad, minge p...e!
Ma pole kuri inimene, aga kuradi frantsuaad, minge p...e!
Ma pole kuri inimene, aga kuradi frantsuaad, minge p...e!

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

ja mis teha?
Kanda kaasas käsirelva? Kui mõni hullu möödasõitu teeb, siis püss paukuma? Nagu ameerikas.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Tänu, 16:55!
Let's skate! Keba paistab olevat pisukest pidi anglomaan. Või on tegu sellega, et rohkem keeli ei valda. Prantslasi p.rse saata on küll üpris mõttetu tegevus. Perse ei ole prantsuse keeles ropp sõna. Kuulus kirjanik ja filosoof Perse on neil..

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Või on tegu sellega, et rohkem keeli ei valda.

jah, imelik tõesti. Seda blogi lugedes tuli mul mõte, et kirjutaja emakeel ei pruugi olla eesti keel.

Naljakad need eesti inimesed, kes oma kohalikus blogis vägisi inglišši pušivad. Ehk nad tunnevad ennast paremini, ei ole nii "maavillane".

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Suhtumises inglišši tuleks eeskuju võtta Pinolt ja Kivirähalt:

Kõige jubedamad tunnid ülikoolis olid Kivirähki jaoks keeletunnid. Eriti inglise keel.
Kord oli vaja inglise keeles teha dialoog Doktor Pasto ja Fred Farmeri vahel, kes läheb
oma murega arsti juurde:

Kivirähk: “Hello, Fred!”
Pino: “Hello, dr Pasto!”
Kivirähk: “Do you speak Russia?” (Kas sa räägid vene keelt?)
Pino: “Konešno!”
Edasi kulges dialoog vene keeles, kirglikult, toolidega vehklemiseni välja.

Pärast seda oli Kivirähkil ja Pinol tükk aega piinlik inglise keele tundi minna.
Kui siis talvel südametunnistus piinama hakkas, väljas külm oli ja Humal veel suletud,
leidsidki nad taas loenguruumi üles. “Astusime uksest sisse, seal istus üksi kurvalt õpetaja,”
räägib Pino. “Meie ütlesime viisakalt “Hello!” ja õpetaja hakkas lihtsalt kõva häälega nutma!
Istusime ikka igaks juhuks maha, ütlesime veel aeg-ajalt “Hello!”, aga siis tehti juba
Humal lahti ja me läksime minema.”

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Muhe lugu, 20:09. Ja vaata, kui edukas kirjamees Kivirähast on saand. Pullerits aga kuuldavasti tol ajal olevat nohikuna ringi käinud, "Spordilehe" väljalõigete pakk (Seb Coet, Steve Owett, Carl Lewis) kaenlas ka TRÜs ringi käinud. Siis sai aga Nõuk. aeg otsa, piirid läksid lahti, Wall Street Journal'it ja Financial Times'i, Newsweeki ja Harper's Magazine'i hakkas ka siiapoole liikuma. Lääne 300 vorstisorti Tartu poodide tühjade lettide vastu. Pulleritsu "katus sõitis".

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Kiivri kandmine on igati kiiduväärt, kollase veel eriti - paremini nähtav. PP autojuhina kindlasti teab, et ratturi märkamine ei ole tingimata lihtne, raskemgi kui oled närvilise sõidustiiliga teistest autodest möödanõeluja. Mainitud signaliseerimine, st. käega märkuandmine, või täiendav "Hei!" on tervitatav kuid siiski ohtu tegelikult ennetava käitumisena küsitav.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vastuseks sinu muredele:

Autojuhid on siiski enamus teedel ja ratturid on vähemuse, kui neile seal ei meeldi sõita, siis mingu harjutagu kuskil metsavahel.

Igasugu vähemused ei saa dikteerida teistele inimestele ette, nagu ka meie homoabielu teemaga, mis teised tegema peavad.

Maantee ei ole spordikoht, tehkem trenni mujal.

 
At 22:36, Blogger Priit Pullerits said...

Nonii, nädala teine päev ei ole veel õhtussegi veerenud, ent mul sel nädalal juba 141,4 km kirjas. Rattaga. Pole just muidugi TdFi sõitjate päevatöö maht, aga see-eest üksinda vändatud, mitte tuules libistatud.

Täna, teisipäeval, läksin pärast tööd kella viie ajal sõitma. No ei olnud seda minekut ega motti ega tahet ega vunki üldsegi mitte. 31 km tegin 1:02.11ga, siis tulin ära. Keskmine jäi 0,08 ühiku võrra isegi alla 30 km/h.

Siis parkisin kõhu korralikult head ja paremat täis. Kahe tunni pärast läksin uuesti välja, et näis, kas nüüd on tunne etem. Pärisratturid ju ka räägivad, et kas on hea tunne või ei ole jalad head. Nüüd oli hoopis teine tera. Tegin 47,2 km 1:18.21ga. Ehk 16 minutit rohkem kui kahe tunni eest, ent samal ajal tervelt 16 km rohkem. Keskmine tuli - ohohoo! - 36,14 km/h. Jah, 36,14! Vägev ju.

Kõvemad sõitjad, kui neid on, võiks ära seletada, millest selline hüppeline areng. (Toit oli normaal-Eesti: keedetud värske kartul, kaks tükki praetud liha - rasvased servad jätsin järele -, värske roheline salat hapukoorega, piim, peale puuviljasalat; ahjaa, klaas šampust läks ka kõige alla, et seedimine kulgeks kergemini.)

21:33 - aitäh heade, kohe väga heade nõuannete eest! Need panevad asja paika ja perspektiivi.

20:40 - Carl Lewise biografia tõlkis eesti keelde minu arstist vend, mitte mina, kuigi tõsi on see, et Lewise ingliskeelse biograafia ostsin talle New Yorgist Columbia ülikoolis õppimise aegu mina. (Venna tõlgitud raamat ilmus Paavo Kivise kirjastuse alt.) Ja õige on Ovett, mitte Owett, ning Coe, mitte Coet (ilmselt näpukas?).

20:09 - kirjamehed Kivirähk ja Pino jätavad selle loo põhjal küll südametu sadisti mulje. Ilmselt on tegu linna- või tudengilegendiga, mida vahendate.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Muljetavaldav! 141,4 km nädala kahe esimese päevaga - üksinda vändatud, mitte tuules libistatud. Töönädala kahe esimese päevaga. Seejuures palgatöö, mitte mõne juhatuse esimehe või firmaomaniku "töö".
Võru mees Dr Holden aga on Endomondo andmetele (mida blogides juba ka kinnitatud) sõitnud hiigelpika maa - 300 km. Kulutades selleks (kui Endomondot uskuda) vaid 9-10 tundi. Uskumatu. Seda nimetatavat prantsuse sõnaga brevet e pikk sõit.
Holdeni tulemus ei lähe siiski arvesse. Ütleme ka välja, kus Holden disklahvi saab: ta armastab sõitude ajal sedasamust õllet libistada. Mis on igasuguste spordireeglite rikkumine.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

vehklejad naised on meil tublid. Tuleb vist seksismist loobuda ja asuda naisi toetama. Korralik võitkond, iga kell etem kui kobakäpad korvpallurid ja jalkaturistid.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

ära ülbitse mees. Kui Sõbrale vabad käed anda, siis teeks ta nii mõnestki haledast juntsust NBA mehe

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Usun, et selline hüppeline areng võis olla põhjustatud klaasist šampusest, mis väikese särina sisse ajas. Võta järgmine kord enne sõitu kaks klaasi šampust. Siis on näha, kas tulemus paraneb veelgi või mitte.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest samuti on siin blogis maad võtnud ülbitsemine, nii te mehed kaugele ei jõua. Priit peaks ülbikud välja viskama.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

... millest selline hüppeline areng.

Areng?! Löö EMHI eileõhtused ilmaandmed lahti-vastus on seal !

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas oleks väikese suvise äraarvamismänguga?
Tuntud kestvusalade blogija ja energiaettevõtja Andres Keba osales k.a juuni kolmandal dekaadil kahel tasuta üritusel. Mis üritused need on?
Vihjeks nii palju, et tegu ei ole otseselt sportlike üritustega.
Ja veel vihjeks, et üks toimus Viimsi vallas, teine Riia linnas.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Ehh räägi ajakirjanikule nagu seinale - sai ju öeldud:"Priit provotseerib(sic! - 15.05) ühte surmigavat teemat näppima." Mille peale ajakirjanik 15.33 põrutab:"Ja siis kirjutab "vend" selle surmigava teema peale päeva pikima kommentaari!" Näha, et PP-l puudub funktsionaalne lugemisoskus kuid selle eest on eriti arenenud demagoogia ajamise talent.

Seletame siis seda provokatsiooni lähemalt. Blogikandes kirjeldatud teemad on vast läbi elatud enamuse ratturite poolt - seega puudub antud teemas igasugune uudsus, tegu on aastakümneid samade asjaoludega mida vürtsitab igaastaselt kasvav autode ja ka jalgratturite arv teedel. Nende asjaolude leevendamiseks ongi maailmas kasutusele võetud kergteede võrgustikud, mis otsapidi eurorahade toel kaEestisse on jõudnud. Samas ma ei te ühtegi kergliiklusteed mida oleks Eestisse ehitatud 100% kohaliku eelarveraha toel. See näitab, et tegelikult Eesti valitsejad ei hooli kergliiklejatest ja nende eludest. Kogu see sotsiaalse hoolivuse teema on siia imporditud Euroopast eurorahade survestamisel. Niipalju siis kasu eestlastele ja ratturitele EL-ga liitumisestki. Hea, et olen nende õnnelike väljavalitute hulka, kellele on võimaldatud osasaada kergliiklusteedevõrgustiku õndsusest. Siin pole enam vaja isegi LED-e. Siiski minu kaastunne Priidule Don Quijote replikeerimisel ratta seljas.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane Eesti epeenaiskond on jõudnud MM-il finaali!
[Delfi Sport, 23. juuli 2014 13:05]
Eesti epeenaiskond (Irina Embrich, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk) on võistlustules Kaasanis toimuval MM-il, olles jõudnud finaali!
Naiskond alistas hommikul rootslannad kindlalt 45:24. Järgmiseks vastaseks oli eelmisel MM-il hõbedale tulnud Hiina, kellest suudeti üle olla lisaminutil saadud torkega. Hiinlannad alistati 31:30.


Mõned teekinud küsimused:
1 Kas naistel pole ehk paremat teha (Eesti elanikkond on kiirelt kahanemas, nii suure väljarände kui ka negatiivse iibe tõttu)
2 Naiskonna koosseisu vaadates tekib mulje, et sport on väljundiks inimestele, kes mingil põhjusel (nt rahvuslik päritolu, keeleoskus) ei oma eriti kerget sisenemisvõimalust teistel elualadel.
3 Brutaalne ala, kus mängitakse teise inimese tapmist - kas on naistele? Naised ei peaks ehk üldse üksteise kauneid-õrnu kehasid terasodadega sorkima ja torkima.
4 Kuigi naisvehklejaid vaadates ega nad nii väga naiselikud tundugi - millest on veidi kahju.
5 Kui allamiljonirahvas Eesti "alistab" 1300-miljoni Hiina, siis on midagi nagu valesti.
6 Kaasan on üks isevärki koht. Alles oli seal tudengite üleilmne spartakiaad, tuleb juuniorite kergejõustiku MM jm. Vene-tatari pealinn.
7 Eesti epeenaiskond (mis peen nimi) saab Delfi lugejatelt ülivaimustunud kommentaare a la Eesti ruulib!. Vaatamata sellele, et poolvene naiskond. Eestlaste tunnustusnälg on nii suur, et kõlbab ka ersats. On see normaalne?

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, 15:03
"Samas ma ei te ühtegi kergliiklusteed mida oleks Eestisse ehitatud 100% kohaliku eelarveraha toel. See näitab, et tegelikult Eesti valitsejad ei hooli kergliiklejatest ja nende eludest. Kogu see sotsiaalse hoolivuse teema on siia imporditud Euroopast eurorahade survestamisel."

Nii see tõesti on ja see on põhjus, miks Euroopa Liidus olemine on Eestile vajalik, lausa hädavajalik. Eesti rahvuse säilimise seisukohalt kriitiline küsimus.

Eurorahade jagamisega ja kasutamisega seotud inimesed teavad, et EL struktuuritoetuste alanud seitsmeaastane periood 2014-2020 jääb Euroopa Komisjoni praeguste kavade kohaselt viimaseks. (Alanud periood on kolmas, enne olid 2004-2006 ja 2007-2013 perioodid). See tähendab, et 2021. a alates euroraha enam ei tule. See saab olema tohutu tagasilöök eesti teedeehitusele, sotsiaal- ja haridussfäärile, transpordi ja keskkonnainvesteeringutele, avaliku halduse ja infoühiskonna arendamisele, kohalike omavalitsuste mitmesugustele horisontaalsetele ja vertikaalsetele meetmetele. Hinnanguliselt jääb kuni paarsada tuhat inimest tööta, kui euroraha enam Eestisse ei tule. Aga sinna on veel seitse aastat aega.
Ja arvestama peab ka sellega, et loodus ei salli tühja kohta. Kui Brüsselis arvatakse, et rahakotirauad võib koomale tõmmata, siis ei ole välistatud, et struktuuritoetuste ja regionaalarengu abiprogrammide asemel on Eesti kusagil 2024 Целевые программы социално-экономического развития. Ja nende programmide teostamiseks on jälle vaja inimesi.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

15:11 ära ülbitse
sulle öeldi et Eesti naiskond on väga hea. Mida teha ilma venelasteta? Jalgpall, ujumine, jooks/kergejõustik puha venelaste üleval peetav.

Korvpallis ja suusatamises ei ole venelasi. Kus need alad on? Mõlemad ju naljanumber, Läti käest tuleb 46p pakk ja suusatajad on mitmendal kohal?

 
At 18:20, Blogger Kätlin said...

See ratas vs auto teema kajastabki paljude inimeste suhtumist kaasinimestesse. Samamoodi on kui lähed toidupoodi ja laiutatakse kitsas vahes enda toidukäruga, vahest sõidetakse otsa ja ei vabandata jne. Ühesõnaga, sind pole olemas nende jaoks. Taoline suhtumine on häiriv ja tõesti ei tea kuidas seda välja juurida.

Sõidan igapäevaselt autoga Tln-Trt maanteed ja seal näeb kõike. Olen vaadanud, et paljud ei muuda oma sõidutrajektoori kui rattur on teel. Palju on hommikuid, kui sõidan 95-100ga ja minust sõidetakse nagu postist mööda. Imestan, et keegi üldse julgeb sinna veel ratta seljas minna.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

No Lätit on suusatamises, samuti laskesuusatamises Eesti võitnud ja võidab praegu ka. Lätlastelt käib üks mees MK-etappidel, Adrius Liepa oli vost nimi, meie kollid on enamasti temast eespool.
Kui meil jooks/kergejõustik, jalgpall jpt alad venelaste õlul on, kas siis peaks tõesti Põhiseaduse preambulis ühe pisukese paranduse tegema, nagu õiguskantsler hr Indrek Teder juba mitu aastat tagasi ette pani?
(Ülbamisega pole siin midagi pistmist)
15:11

 
At 21:34, Anonymous Kalmer, said...

15:11 ütlen sulle juba 3.korda, ära ülbitse!
Otse loomulikult, mingit põhiseduse muutust küll tegema ei pea. Tean küll, mis reetlikku paradigmat reformar Teder ajab.
Minu jutt oli lihtsalt nentimises, et eesti sport on käpuli. Kui kohalikud venelased kaasa ei aitaks, poleks ju üldse enam midagi. Või arvate et mudaliigas siplev korvpall on mingi näitaja? Ikka heietame kuidas Müürsepp kunagi kuskil nba laagris 3 mängu mängis. Leedukatel ja lätlastel ei ületa need nba poisid enam uudisekünnistki.
Pole mõtet üldse võrdlema asudagi. Lätlastel on laskesuusatamises aastate tagant isegi tiitlivõistluste medaleid ette näidata. See et täna tuntud nime pole, ei morjenda. Kelgutamine on neil kogu aeg absoluutses tipus. Jäähoki samuti. Seega ei maksa võrdlemisega libedale teele minna a la meie Stepanov oli viimasel talvel parem kui lätlased.
Nii et sõbrad, ärge ülbitsege, vaid mõelge miks kased ja kuused enam tegijad ei ole vaid stepanovid ja tribuntsovid.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Ülbitsemine käib täiega. Näiteks ülbitses Kivirähk inglise keele õpetajaga, Pullerits ülbitses Columbia ülikoolis kaasõpilastega, autojuhid ülbitsevad Kätliniga. Kuhu me sõbrad nii jõuame?

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Et Pets ei ole enam tegija. Hoopis Stepanov on tegija. Lätiga konkureerimisel on Pets siiski tegija. Beljajevad ja Voskoboinikovid mingil nišialal Eesti lipu all Hiinlastele MM-il ära panemas.. andme andeks, see võiks olla lausa naljaks, kui see ei oleks perverssne. Võistelgem ikka omasugustega, meie heade naabrite Lätiga, Soomega jne.
Ütleks ka ühe non-PC hüpoteesi, miks venelased paljudel aladel eestlastest edukamad on. Paljudel aladel on edukas olemiseks vaja enamat kui putru süüa. Eestlased ei suuda või ei taha pudrukõrvast tarbida nii palju. Varem, kui tarbisid, olid eestlased ka väga edukad.
15:11

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Ameerikast ostetud Carl Lewise ja Seb Coe biograafiate eesti tõlkimine ja "Spordilehes" veerualusena avaldamine oli Pulleritsu ja tema venna esimeseks katseks äri teha. Autoriõigustest ja litsentsi ostmisest muidugi ei küsind tollal keegi. Vend rändas varsti välja Rootsi. Pullerits aga asutas "Favoriidi".

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Võistelgem ikka omasugustega, meie heade naabrite Lätiga, Soomega jne

Räägi seda senjöör Pohlakule. Temal on ikka Gibraltar, Island ja Gröönimaa. Sekka Brasiilia Uruguai Tadzikistan. Tema tulevikuvisioon on kujundada Eestist Saksale ja Rootsile ustav "sparringupartner"? Eesti allakäinud jalgpall ja Brasiilia, Saksamaa? Arvatavasti Eesti vutt nii põhjas ongi et Pohlak laseb meestel kuskile teise maailma otsa lennata, kus siis närtsind olekuga palli veeretavad. Minu seisukoht on samuti, et kui naabrid Läti Leedu Soome on Eestist paremad, siis Eesti mängigu nendega aastas sada mängu, et taset tõsta. Aga Gibraltar? Pohlak on peast soe. Tahab kindlasti veel Suessi kanali piirivahtidega mängida. Võit tuleb, aga kas see arendab Eesti jalgpalli? Mitte kõige vähematki.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Suessi kanalivahtidega mängimine, jah, tundub kummaline. Kõik need reisid lähevad maksma.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Pohlakul on jälk strateegia. Mängida Gibraltari, Fääri saarte jms. amatööridega, kust on loota võitu. Teisest otsast suurte riikidega, kust tuleb kaotus, aga see-eest saab suurustada et need on tabelis mingil X heal kohal ja 96.kohal olev Eesti ei peagi vastu saama. Koondise tase ei tõuse mõlemal puhul, ning ametlik kohtumine lätiga saadakse jälle haledalt suhu.

 
At 23:36, Anonymous Viktor said...

Priit räägib õiget juttu. Kätlin ka tubli tüdruk, katsu oma blogis aga rohkem eesti keeles kirjutada. Vana jooksuhundina ütlen, et ära võta neid väljamaa maratonijooksjaid eeskujuks. Sa ei võida sellega midagi, Need on sellised 4-5 tunnni sussilohistajad, see ei anna mitte midagi ei sportlikus, ega isegi vaimses plaanis, see "jooksin aasta jooksul iga kuu maratoni". Sisu sellisel asjal ei ole. Pelk suurustlemine.

 
At 00:28, Anonymous Gibraltari maakitsuse tuletornide seltsi jalgpalliklubi kasvandik, teine põlv said...

Vabandust, et ma eesti mehed, aga miks sa ei taha meiega mängida? Keda me veel peaksime mängima, Sevilla habemeajaja klubid koondvõistkonnaga?! Tänan, ei.

Sorri halbade translatiivid eest - Google.

 
At 03:35, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits oma kätega vehkimisega, manöövritega ja sõrme oimu kohal keerutamisega tahab "saata väga selge signaali" - kui käesolevas rahvusvahelist olukorras populaarseid väljendeid kasutada - autojuhtidele, et nende ülbitsev käitumine on lubamatu..
Muide, miks Eesti koondisel on siiski vaja Gibraltari majakavahtidega mängida - muidu meie poliitikutel ja avalikkuse esindajad oleks raske välja tulla ettepanekutega järgmine jalgpalli MM Venemaalt ära võtta.
(Minu meelest võiks ka järgmine MM sealsamas Brasiilias toimuda. Nii oleks kõige odavam.)

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:44, Blogger raybanoutlet001 said...

abercrombie and fitch kids
longchamp le pliage
ralph lauren outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
new balance shoes
pandora charms
michael kors uk
red valentino
chicago bulls

 
At 02:45, Blogger raybanoutlet001 said...

49ers jersey
cheap oakley sunglasses
adidas nmd r1
golden state warriors
michael kors handbags
cheap nike shoes
cheap nhl jerseys
versace
dolce and gabbana shoes
nike tn pas cher

 
At 03:57, Blogger Unknown said...

converse trainers
pandora jewelry
michael kors handbags outlet
pandora charms
christian louboutin shoes
cheap nfl jerseys
armani exchange
pittsburgh steelers jersey
colts jerseys
fitflops sale

 
At 06:44, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap basketball shoes
fitflops
oakley sunglasses
nike shoes
true religion outlet
ugg boots
jerseys wholesale
chicago bulls jersey
louboutin shoes
longchamp outlet
2017.7.19

 
At 04:50, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
kate spade outlet
cheap ugg boots
ugg outlet
ugg outlet
coach bags
bears jerseys
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
20170803

 

Postita kommentaar

<< Esileht