kolmapäev, juuli 09, 2014

Pullerits: Miks jalgpall ei saa vastu rattaspordile?

Eile sel ajal, kui ETV kandis üle täiesti ebahuvitavat ja ääretult ühepoolset jalgpallimängu, mis oma tragikoomilisuses meenutas seda kuue aasta tagust sauna, mille Eesti sai Bosnialt ja Hertsegoviinalt, näitas sõsarkanal ETV 2 Taani tõsielufilmi «Eneseületus». See, kui mõni ignorant toda ekraanilugu vaatama ei juhtunud, rääkis Bjarne Riisi juhitud Taani rattameeskonna CSC (nüüd Tinkoff-Saxo) tegemistest Tour de France’il. Seal oli ka juttu, et rattasport on maailma kõige raskem spordiala.

Tõepoolest, võrdleme. Jalgpalli MM kestab neli nädalat, pooled meeskonnad peavad turniiri jooksul vaid kolm mängu, neli enim mängivat meeskonda peavad seitse mängu. Tour de France’il on pisut rohkem kui kolme nädala jooksul kavas tervelt 21 etappi.

Miks peavad jalgpallurid mängude vahel kaks-kolm päeva puhkama – liiati, kui meeskonnas on rohkem kui kahe koosseisu jagu mängijaid, nii et vahetusmehi on võtta enam kui küll –, kui nende kohtumised kestavad vaid poolteist tundi (mõnikord koos lisaajaga kaks tundi), samal ajal kui jalgratturid peavad hakkama saama kõigest kahe puhkepäevaga, kusjuures nende tööpäevad kestavad viis-kuus tundi jutti, ilma vaheajata?

Jalgpallurid, kui nad ei ole just Saksamaa meeskonnast, läbivad pooleteise tunni jooksul keskmiselt heal juhul 10 km. Ja ei ole nii, et enamik sellest maast läbitakse kiirendades. Ehk siis nelja nädalaga joostakse parimal juhul 70 km. (70 km on keskmise harrastusjooksja – mitte profijooksja! – nädalamaht.) Jalgratturid läbivad kolme nädalaga 3664 km. Nende kogu sõiduaeg küünib saja tunni ligi. (Ja kiirendusi ehk sadulast püsti ajamisi tuleb neil etapi jooksul teha vähemalt sama palju kui jalgpallureil ühe mängu kestel.)

Samuti ei ole õige see, et jalgpallurid peavad mängu jooksul rohkem mõtlema kui jalgratturid. Kes vaatas eile õhtul «Eneseületust», see sai aru, kui suur roll on rattaspordis peaga tehtaval tööl. (Usun, et ka minu võimetekohasest paremad sõidud on õnnestunud tänu peaga töötamisele.) Lisaks, nagu teate, saavad jalgratturid pidevalt korraldusi tiimijuhilt, mis tähendab, et pole rattasport sugugi selline ala, et tõmbad küüru selga ja lükkad autopiloodi peale ja muudkui väntad.

Miks siis jalgpall on ikkagi populaarsem kui rattasport? Sest jalgpall on primitiivsem. Sest jalgpallist saavad ka tuhajuhanid aru. Sest palli taga ajada oskab igaüks. Lisaks tundub see jõukohane. Aga rattasport – see nõuab palju suuremat pingutust ja kannatust (mida enamik ei taha, sest suurem jagu inimesi on laisad ja mugavad), see nõuab spordialast peenemat arusaamist. Rattasport ei ole – ütleme selle nüüd otse välja – igale matsile võimete- ja mõistusekohane. Rattasport on liiati meeste ala, sest kui seda harrastavad ka naised, ei ole naiste võidusõidud enamasti pooltki nii pikad kui meeste omad, erinevalt jalgpallist, kus naised mängivad samu pikki mänge kui mehed.

Tagatipuks, ei maksa jalgpalli Eestis ületähtsustada. Tänase Postimehe pikas ja põhjalikus loos näitan puhtalt faktidele tuginedes, et ei ole jalgpall Eestis sugugi nii vaadatav, nagu jalgpallifännid tahavad teisi veenda, et on, ja et eriti vilets on jalgpalli vaadatavus Eestis võrreldes Soomega – mis oma tasemelt jääb MM-turniirist sama kaugele nagu Eestigi. Erinevalt rattaspordist, kus meil on kaks meest, kes sõidavad Tour de France’il. Üks neist kavaldab, et koguda piisavalt suured kaotuseminutid, mis lubaks mägedes etapivõitu rünnata ilma, et suur grupp ja liidrid sellest ärevusse satuksid.
******
A view from Castleton-Gateway Road, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Astana meeskonna ratturid veavad Tour de France'i teisipäevasel etapil peagruppi ehk kaitsevad Vincenzo Nibali kollast liidrisärki. Fotode autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Tour de France'i teisipäevase etapi finišiheitlus. Võidab Marcel Kittel (keskel) Saksamaalt. Foto autor: AP/Scanpix

69 Kommentaarid:

At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits. Võiksite ju ometi natukenegi loogiuliselt mõelda ja elust ka tähelepanekuid teha. Jalgpall ei ole ala, mida telekast üksi kodus vaadatakse nagu rattavõistlust või suusatamist. Jalgpalli käivad enamus inimesi vaatamas ikkagi ükseisel külas kuskil sõprade juures ja ühe teleka taga on vähemalt 5-6 silmapaari. Samuti käivad väga paljud inimesed pubides mänge vaatamas, kus ühe teleka taga on kohe palju rohkem vaatajaid. Rääkimata siis avalikest suurtest ekraanidest - nagu näiteks eile Vabaduse väljakul jälgis ikka mängu mitu mitu sada isimest. Nii, et mingit telemonitooringu uuringut ei saa mitte kuidagio tõepähe võtta ja sellest võiks ju nii inteligentne mees nagu härra Pullerits ikkagi aru saada :)
Peeter

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Veel üks põhjus, miks bõdlopall on populaarsem kui ciclismo. Väljakul võid karjuda "T@ra!" ja "P&tsi!" ning kõik näevad kui kõva mees sa oled. Maanteel võid karjuda palju tahad (Taaramäe tõenäoliselt karjub ka), aga sind ei kuule keegi.

 
At 11:01, Anonymous Heikki said...

Kas Pulleritsul endal juba igav ei hakka sama trummi taguda päevast päeva? Mõnele temasugusele võib see ehk jah esimesel kahel korral naljakaski tunduda, kuid minul näiteks on piinlik sellist jama lugeda. Kipub vägisi mulje jääma, et suur mees, aga varsa aru. Aga see mulje on juba ammu tegelikult. Aga noh, eks oma blogis võibki kirjutada säärast jama, mida igaüks ise tahab. Kahjuks enam midagi asjalikku siin lugeda pole. Pole ammu olnud. Luban et järgmised aasta aega ei tule ma siis lugema ka enam. Tänan tähelepanu eest.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina hoidsin end umbes aasta aega siit blogist eemal ja kui nüüd juhtumisi uuesti vaatama tulin, nägin, et absoluutselt mitte midagi pole muutnud. Täpselt samad klišeed, samad paar teemat, mida väikeste variatsioonidega serveeritakse, mitte mingit arengut ei arusaamises ega hoiakutes. Arvan, et ei kaota midagi, kui järgmise aasta jooksul samuti seda blogi ei jälgi. Kes soovib lugeda "uusi" postitusi, võib võtta neid blogi arhiivist, liikudes järjest ajas tagasisuunas.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, kas on mõtet sama trummi taguda päevast-päeva? Kas tõesti PP arvab, et suudab mõne jalkausku inimese jalgrattausku pöörata? Miks peab alasid vastandama? Mulle meeldivad mõlemad.

Priit, me teame seda niigi, et sinu väitlusoskus on väga tugev. Kui sa tahaksid, siis sa tõestaksid paberil, et jalka on 10 korda ägedam, parem kui rattasport. Iga loll oskab plusse välja tuua ja miinused ära peita. Pigem on küsimus selles, kumb on parem väitleja. Ära alahinda oma lugejate intelligentuses. Siin käib normaalseid mehi ka :)

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas mugavusspordist maailma rasekeimaks spordialaks transformeerunud jalgrattaspordiga tegelemine annab indulgentsi dopingu kasutamiseks? Postituses mainitud Bjarne Riis ei jäänud oma karjääri jooksul kordagi dopinguga vahele, kuid tunnistas peale karjääri lõppu selle tarvitamist. Ju siis murdmaasuusatamine ei kvalifitseeru raskete spordialade hulka, AV-le pole PP väidetavat dopingutarvitamist siiamaani andestanud.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Nägite mis Ansip ütles > Belglased liputasid võidu puhul oma trikoloori tunde! Vaatame nüüd siit edasi. Ühtse europoliitika seisukohast peaksid eestlased koos ülejäänud eurooplastega olema ühtse massina õnnelikud iga võidu üle mida eurovutitagujad Brasiilias saavutavad. Reaalsus aga on see, et Postimehes tõmmatakse üles euroliberaalstatistiline vinguviiul jalgpalli vastu ning tänavatel ei Eestis ei lehvitatud silmnähtavalt EL-i või Saksamaa lippegi, rääkimata tundide pikkusest joovastusest. Samas Brasiilias milles on elanikke 2,5 korda EL-st vähem oli kollektiivne leinameeleolu. Seega räägib eilne jalgpallimats selgelt, et Euroliit ei ole unitaarriigi poole liikumiseks valmis ja liigub pigem killustunud multikulti korporatiivsete rattatiimide sarnase moodustise poole, mida promob PP väga asjalikult numbritega vehkides.

Selles tohuvapohus teeme selgeks siis lõplikud võrdused > Jalgpall = unitaarne EL vs jalgratas = korporatiivne individualistlik EL. Vaatajate andmete järgi liigubki Eesti kindlalt jalgratta poole mida oli näha ka tultetoomise üritusel kus jalgrattale monteeritud vabaduseleegiga tehti väga suur tiir Eestile peale. Samas meie poliitikud ajavad rahva tahhte vastaselt vuti ja unitaarriigi möga ning sponsoreerivad valitsuse rahakassast oma ulmeideest vutti ning unitaarsesse EL-i pöördumist. Pealegi kui Ilvesed osavõtmatul ilmel olid vähemalt kenasti laulupeol järjepidevalt kohal siis mõttes oli president kuskil nutitelefonis. Seega hea näo tegemine ei tähenda, et seistakse rahva soovide esindamise eest vaid pigem kasutatakse valitsemise positsiooni oma ulmeideede realiseerimiseks. Korporatiivjalgratturlikust vaatevinklist on isegi täiesti mõistetav see käitumine, kus suure idee poole väikse grupiga liikumine tagab võidu korral selle liidrile mõnusa ja uhke olemise ülejäänud masside arvelt ning tavaliselt premeerib võitnud jalgrattur ka oma abilisi võidufondi tuludega vastavalt osutatud teenetele.

Vaadates aga nüüd Saksa ja Brasiilia mängu unitaarse EL-i vaatevinklist siis näeme, et väikeriigid on võitlusvõimelisemad suurriiklikest moodustistest. Seega tõestab too jalgpallimats, et Junckeri unitaarne EL on eluvõimetu monstrum mis ilma tugeva Hiina stiilis juhtimise- valitsemise kultuurita (märksõnaks siin Tiibet) ei suuda ellu jääda ja konkurentsivõimet pakkuda.

Kokkuvõtteks peab nentima, et promodes jalgpalli promome väikerahvaste eneseteadvusest ja heaolust ülesõitmist EL-s. Promodes jalgrattasõitu toetame küll iseolemist aga selge see, et korporatiivsed tiimid võidavad alati sellistes oludes mugavalt üksiküritajate anarhismi vaimu arvelt. Aleksis Kivi "Seitse Venda" raamatuski on toodud teada tuntud luua näide - luua vitsu koos on pea võimatu murda aga ükshaaval saab neist kergesti jagu. Samas luud on jäik aga vitsad üksikult väga paindlikud. Eks PM-gi lüpsab pseudoartiklitega peamiselt rahajumalat oma lugejate mõjutamise teel aga mitte rahva eneseteadvust. Seda seisukohta on korduvalt väljendanud meie kuumalt armastatud PP. Lõpuks on tegu valiku küsimusega ja seda valikut ei tee rahvas vaid rahvast võrsunud isehakanud eliit. Jalgpall või rattasõit? Jah lõpuks peab nõustuma Priiduga, et võrreldes jalgpalliga on jalgrattasõit ikkagi tehniliselt kõrgtehnoloogia ning seetõttu peaks just eelistama rattaõitu. Mis tähendab, et igale ruutsentimeetrile jalgpallile ajalehes peab olema eelistatult rohkem ruutsentimeetreid kulutatud jalgrattasõidule ning sama ka teleaegades ja riigieelarvest tehtavatest kulutustest. Tegelikult aga on olukord vastupidi. See olukord peab muutuma. Elagu rattasõit ja mitteunitaarne EL!

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

Heikki, 11:01, siia lähima aasta jooksul enam ei tule, ja parem ongi, sest kui ta ütleb, et "minul näiteks on piinlik sellist jama lugeda", ei ole see rohkemat kui lihtsalt rumal prõõkamine, sest, nagu intelligentsed lugejad tema "kirjatööst" näevad, tegeleb Heikki ainult laias kaares lahmimisega, esitamata mitte ühtegi, mitte ainsatki tõsiasja, millega ta nõus ei ole, ega mitte ühtegi argumenti, millega ta lükkaks ümber kriipsukesegi sellest, mida ma kirjutasin siin ja Postimehes. Selliste lugejate kaotamisest ei saa kellelgi kahju olla. Selliste lugejate kadumine vaid puhastab siinset keskkonda.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks ikkagi vastandama kahte spordiala? Miks peaks leidma põhjendusi, et rattaga sõitmine nõuab rohkem mõistust, kui jalgpalli mängimine? Blogist on läbi käinud argumendid, et jalgpalli vaatajad on põhimõtteliselt lollid ja jalgpall on ajaraisk. Ent kuidas klassifitseerida neid inimesi(ca 2 miljonit), kes TDF-i esimestel päevadel ainult mõne minuti jooksul osalejaid mööda sõitmas nägid või neid, kes 5 tundi teleka ees "taktikalisi sündmusi" jälgivad?
Olen sel aastal pooled vuti MM-i mängud ära vaadanud ja kvalifitseerun põhimõtteliselt lolliks. Nüüd olen ca 4 t päevasTDF-i vaadanud. Kas on oht kahekordseks lolliks saada või on rattaspordi vaatamisega kuidagi teisiti?

 
At 13:54, Blogger Priit Pullerits said...

...Küsite: Miks peaks ikkagi vastandama kahte spordiala?
Ma olen sellele küsimusele siin blogis mitu korda põhjalikult vastanud. Ausõna, ma ei viitsi seda taas tegema hakata. Nagu siin eespool keegi teie "kolleeg" viitas, et kui tahate värsket infot, siis lugege eespool varasemaid postitusi :) Eks saate sealt ka oma küsimusele vastuse.

Aga jalgpallivaatajaid lollideks ei ole ma küll nimetanud. Ent selles on teil õigus, et ajaraisk on selle vahtimine küll. Et miks jalgrattasõit ei ole? Aga seepärast, et rattasõit viib edasi! Kui palju jalgpalli ka ei mängita, ikka jääb see ühe väikse platsi raamesse. Jalgrattaga aga liigutakse päevas edasi 180, isegi 230 km (TdFil) - juba ala praktiline pool on palju suurem kui jalgpallil. Kuhu jalgpall meid viib? Viib kümnete busside põletamiseni, nagu juhtus pärast eilset mängu Brasiilias. Milles need bussid süüdi olid?
Ja kas nende põletajad pole lollid?
Ja kui mitu bussi on maha põletanud need kaks miljonit (teie toodud andmed), kes on vaadanud TdFi?
Nii et näete, iseenesest jõuame kahe ala vastandamiseni.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi veel ei ole aru saanud, siis blogipidaja Priidu kirjutiste eesmärk ongi lugejaid närvi ajada. See strateegia toob igale loole suure hulga kommentaare, blogile pidevalt palju klikke ja Priidule au ja kuulsust meedias. Eestlastele meeldib see kui millestki kirjutatatakse negatiivselt, vastandatakse, vahetatakse pidevalt põhimõtteid jne ... Sest kui kõik oleks normaalne ja hästi (nagu enamikus teistes spordialastes blogides), siis ei olegi ju nagu midagi kommenteerida. Neid inimesi, kellele meeldiks positiivsus ja normaalsus, on ju väga vähe võrreldes negatiivsuse ja vastandumise huvilistega.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Miks mina ja lisaks minule veel suured massid jalpalli vaatavad? Jalgpall pakub emotsiooni. Võidu ja kaotuse emotsioon. Kas TDFil näeb sama palju pisaraid? Mida valusam on kaotus, seda magusam on võit. Miks inimesed ilmas üldse elavad. Inimesed ei taha olla ju niisama rikkad ja haritud. Inimesed ei taha raha, raha pärast, vaid tihti on nii, et raha eest saab emotsioone. Kõrgem palk, saad lubada soojamareisi jne. See on täiesti idiootne võrdlus, et üks viib edasi, teine on platsi peal. Mingi arvutigeenius on idioot kuna istub ja ei liigu, aga sõdur on täiega tegija, kuna liigub?

Pigem olen loll ja naudin emotsioone, kui olen tark ja haritud ning elan emotsioonivaba elu. Priidu teooriat arvestades peaks olema 10000m jooksja lammas ja maratoni jooksja geenius, kuna maratoni jooks viib edasi, teine käib aga ringiratast.

Mulle tundub, et mõni mees saab emotsiooni lihtsalt sellest kuidas ta saab oma arulageda teooriaga teistele närvidele käia. Mida rohkem teised jalgpalli peale ärrituvad, seda rohkem Priit positiivseid emotsioone saab. Kurb. Muidu tore mees ja tore blogi, aga mingi kiiks peab ikka olema :)

 
At 15:01, Blogger Priit Pullerits said...

...just - erinevus rikastab, 14:44!

Küll aga ei saanud eile kinnitust teie väide, et "[m]ida valusam on kaotus, seda magusam on võit". Brasiilia kaotus oli oi kui valus, aga ma ei näinud, et sakslased oleks ülevoolavalt juubeldanud. Neil paistis olema pigem kurb ja kahju, et nad brasiillastele sellise häbistava sauna kütsid. Huvitav, miks?

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt huvi pärast küsin, et ega sa praegu ometi end sisse ei rääkinud?

" aga ma ei näinud, et sakslased oleks ülevoolavalt juubeldanud. Neil paistis olema pigem kurb ja kahju, et nad brasiillastele sellise häbistava sauna kütsid. Huvitav, miks?"

Kõlab nagu oleksid mõne minuti ka MMi vaadanud? :D

Esimene kommentaar vastas päris ilusti ära. Kahju, et sa sellele ei suuda vastata

Ja loomulikult pean tõdema, et üriasin TDFi veidi aega jälgida. Pidasin veerandtundi vastu, kuna healjuhul on sealt mõtekas jälgida vaid finišit (ja tegelikult mind ei huvita ka selle võitja).

Ütle, miks ma peaksin ülejäänut 200km ja 3-4 tundi väntamist huviga jälgima?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Selle konkreetse näite põhjal see tõesti nii ei olnud. Küll aga meenub mulle Hollandi võit Mehhiko üle. Peanltiseeria lõpud. Hollandi kaotus eelmine MM finaalis Hispaaniale jne jne. Pallimängudes võib neid näiteid lõputult välja tuua. See eilne mäng on pigem errand, kui kohtuvad 2 suurt ja üks võistkond teise hävitab. Korvpallis on kirglik emotsioon peale igat korvi kui on minu jaoks tähtis mäng. Rattasõitu vaatan ka meeleldi, aga kirglikult sellele kaasa elada on keeruline, kui just tegemist pole finishi või põneva mägede etapiga. See, et mõned fännid on idioodid, see ei tähenda, et kõik selle ala fännid on jobud. Kui mõni mees peksab oma naist, siis ei saa ju järeldada, et kõik mehed peksavad naisi. Mõni kuritarvitab alkoholo, mõni kuritarvitab liikluseeskirju - keelame autosõidu ja alkoholi üldse ära?

Kas said mu küsimusele vastuse, et mida valusam kaotus seda magusam võit? Jah - erand kinnitab reeglit. Vaidled jälle vastu?

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Miks vaadatakse TdF-i. Finiš on kirss koogil, maastikuvaadete taustal sibavad ratturid pakuvad virtuaalset reisimisvõimalust ilma tugitoolist tõusmata. Jooksikute jälgimine ja omadele meestele pöidla hoidmine pakub aga kreemi tolle koogi vahele. Lihtne, mis seal keerulist.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

"Tagatipuks, ei maksa jalgpalli Eestis ületähtsustada. Tänase Postimehe pikas ja põhjalikus loos näitan puhtalt faktidele tuginedes, et ei ole jalgpall Eestis sugugi nii vaadatav, nagu jalgpallifännid tahavad teisi veenda, et on..."

Ja ometi on needki arvud umbes 10 korda suuremad kui Tour de France'i vaatajanumbrid eelmisel aastal. Aga üks tegelane üritab ikka kõigest väest väita, et rattasõit on eestlastele oi-oi kui tähtis asi...

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Igasugune istuv tegevus EI OLE SPORT (ka jalgrattasõit).

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

15:01 "Brasiilia kaotus oli oi kui valus, aga ma ei näinud, et sakslased oleks ülevoolavalt juubeldanud. Neil paistis olema pigem kurb ja kahju, et nad brasiillastele sellise häbistava sauna kütsid. Huvitav, miks?"
Ega siit pole ometi võimalik väljalugeda salajast jalgpalli vaatamist :)
Terv. Toomas
Aga muidugi on jalgrattasõidu juures rohkem vaadata ja teada saada kultuurist ajaloost jne.

 
At 17:03, Blogger Priit Pullerits said...

Jajaa, nüüd tehke Delfisse suur uudis:
"Kas maailma lõpp käes? Priit Pullerits vaatas paar minutit jalgpalli"
Jah, klõpsasin nii mitmedki korrad jalgrattafilmi vaadates ETV 2-lt ETV peale ja mõned neist lõikudest, mida vaatasin, võisid olla tõepoolest minuti pikkused. Sellest aspektist on kriitika minu pihta õigustatud ja ma ei kavatsegi midagi tagasi ajada. Isegi mitte selle süüks ajada, et jalgpallikanalile eksimist soodustas asjaolu, et samal ajal oli sõsarkanalil rattafilm ja kui naabermajast kostsid läbi lahtise akna meeste hüüatused, siis ei saanud panna vastu kiusatusele vaadata, et mis seal siis nüüd juhtus - ja nii ma enese üle pisut kontrolli kaotasin. Aga ma luban teha kõik, mis suudan, et täna seda enam ei juhtu. Homme annan ausalt teada, kas õnnestus.
Aga nüüd ma vist Eestis seda jalgpalli mittevaatamise võistlust ei võida? Muide, kes teab, kes juhib?

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

"Igasugune istuv tegevus EI OLE SPORT (ka jalgrattasõit)."

Väga õige, 15:24. Keegi Pullerits peksis 17:03 klaviatuuril 39 sekindiga 876 tähemärki sisse 8ajakirjanikud loevad tähemärke peast) - ega ta seepärast näpusportlane pole. 8)))))

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis sind küll vaevab? Kas sa arvad, et me peame sinuga sellel tobedal jalgpalli mittevaatamise ja spordialade vastandamise teemal diskussiooni astuma? Või on sul blogis klikke puudu? Mis sorts sind küll sunnib pidevalt tühjast tüli üles kiskuma?

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Siin on juba tugev kompleks tõesti mängus, pärastlõunal helistas mulle mitu rattasportlast ja uuris, kas Priit on end ära pannud.

Ei osanud midagi öelda sellepeale.

Tundub küll.

Aivo.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kes juhib? Loomulikult blogipidaja, sest teised mehed on kõik vähemalt ühe mängu ära vaatanud:)))

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Blogipidaja ei juhi midagi peale oma imetabase jalgratta.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjuta palun midagi Reinust, ta paistab, et on seal kindel suhkamimees. Kas ta ikka praalib oma blogis vagu vanasti?

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

"Miks Taaramäe kaotus on tegelikult võit"
"Tarkuse või kangusega: meie leegionärid Tuuril"
"Miks Kangert võidab Taaramäed"
"Kui ei jaga pea, jagavad jalad"
vms
Kirjuta tekst taha

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

+ +
Jüri Lossmanni mälestusjooksu võitis Heinar Vaine. /Jooksuportaal
Ka mina tegin rekordi - olen täna kaine.

+ +
Eesti profijalgrattur jäi keelatud aine kasutamisega vahele. /Delfi
Oleks tagasihoidlikumalt tarbinud, oleks jätkund kahele.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

no on ikka sport-olla mitu, ehk isegi kümmekond, etappi võimalikult viimaste hulgas,et siis ühel etapil lasevad teised vöita? kui see on inteliigentne, huvitav ja kaasakiskuv sport, siis on see ilmselgelt spordi surm.
kah Priit

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Tahtlik kaotamine on praktiliselt kõigil spordialadel nii reeglite kui ka spordieetika vastane. Aga mitte Eestis. Isegi tavaliselt eetikaküsimustele suurt tähelepanu pöörav Pullerits laseb end eksitada ja nimetab TAARAMÄE teguviisi eufemistlikult "kavaldamiseks". Kiirmaletajate seas nimetatakse vastavat võtet 'sandbagging' - see on kui kaotatakse tahtlikult, eesmärgiga viia on reiting madalale, et siis valitud kõrge reitinguga vastaseid üllatada.
Eks ta paradoksaalne ole. Ja nüüd veedavad jooksjad nagu Evelin TALTS ja Kristo REINSALU päevi hingamisaparaadi all. Veeta nädalaid reanimatsioonis, et üks hetk särada.
Kuid juba Eesti malekorüfee, rahvusvahelise klassi suurmeister ja MM pretendent Paul KERES ütles, et kes tahab võita, peab kõigepealt õppima kaotama. Veerandtunnised pakid usutavasti teevad meie kõigi aegade parimale spordimehele, nagu paar aastat tagasi teda nimetati, ainult head.

 
At 08:00, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult pole jalgpallil häda midagi. Asi on selles, et jalgpall on saanud töllde ajaviitmise võimaluseks. See on nende ala ja võimalus olla valitseja. Nemad ei näe seal enam sporti vaid eneserahuldust ja tuge oma elulaadile, sport neid ei huvita. Vaatkem näiteks tänast, 10 juuli postimehe loo pilti (palajs töll õllepurk käes) eilsest Argentiina ja Hollandi mängust ja kõik saab selgemaks. Ja see on popp. Jalgrattasport ja muud vastupidavusalad, on nende arust igavad ja primitiivsed. Nad ei mõista selliste alade olemust ja kas nad peakski, sest nende alade sisu ei lähe kokku nende endi elulaadi, tõekspidamiste, väärtuste, hoiakute, suhtumise, käitumise ja muu sarnasega.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Ja töll on t-särgis, bermuudades ja sandaalides. Kõht eest, õllepurk pihus, flaneerib patserdades mööda linna (või kohaliku alevi peatänavat). Või on särgi hoopis maha ajanud, et demonstreerida oma (tema arvates) laia ölavöödet ja arenenud ülakehamuskulatuuri (kus sportlase pilguga jääb kõvasti puudu reljeefsusest, suur osa rask)?

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Muide see palja ülakehaga patseerimise mood pole tulnud kuskilt mujalt kui ikka Venemaalt ja meie venelastelt. Suvel ju on venelased ka meie poodides näiteks Pirita Selveris ilma särgita.

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Lp hr Pullerits, Vene välisministri Sergei Lavrovi tütar õpib USA-s Columbia Ülikoolis. Teie kui Columbia University, New York, NY lõpetanu hinnangul kas on lootust, et kui Venemaa välispoliitika juhiks pannakse Columbia alumnus, siis Venemaa loobub oma agressiivsest sõja- ja vallutuspoliitikast? Ja kui kõigis maailma riikides saaks Columbia mehed pukki, kas maailmas läheks asi tunduvalt paremaks?

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Õige 8:56, kuid venelastel on ülakeha sageli reljeefsem. Eestlane on kord juba selline .. kergesti kaalus juurdevõttev.

 
At 10:07, Blogger Priit Pullerits said...

Raporteerin, et parandasin ennast. Eilset Hollandi-Argentina mängu ei vaadanud, tulemust ei tea siiamaani. Ausõna.

Küll sõitsin rattaga, erinevalt futbolli-töllidest, tegin õhtul pärast tööd 47,2 km pikkuse ringi, algul võtsin rahulikult, esimesed 20 km 38 minutiga, siis panin veidi juurde, nii et lõpuks kulus 1:24.20, keskmiseks kiiruseks tuli täiesti talutav, ehkki ei midagi erilist 33,55 km/h.

08:00 on kirjutanud suurepärase miniportree meie jalgpallihaigest. Selle peaks avaldama laupäevase Postimehe nädala näo rubriigis 3. lk-l. Hea ja tabav töö!

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära aja jama, PM-i avalehel oli hommikul tulemus kirjas. Kes seda usub, et sa PM-i ausõna ei loe?

 
At 10:43, Blogger Priit Pullerits said...

Jõudsin enne kella kümmet tööle - teenekate veteranide ja aega planeerida oskajate privileeg -, teistel oli koosolek, ei hakanud samal ajal nende koosolekulaualt lehte haarama. Nüüd vaatasin järele, et õigesti tegin, et futbolli ignoreerisin: kõrgepalgalised mehed ei saanud 22 tüübi peale kahe tunni jooksul kera kordagi võrku. Isn't that pathetic!

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis, kas Priit loeb tõesti paberist PM-i? Räägime ikka elektroonilisest väljaandest. Ja muide 47 km kimamist on põhjuseks miks hommikul sissemagasid ja hiljem tööle jõudsid - lihtsalt ei taastunud ära ning vajasid rohkem puhkust, mida nüüd õigustad vä'ga kavalalt osava ajaplaneerimisega. Paranoilisemalt seda hilinemist vaadates võib väita, et vaatasid kella 2-ni 22 mehe jooksu 2-e värava vahel ning jäid seejärel penalteid vaadates teleka taha tukkuma. Kuna tukkumise asend oli ebamugav siis pidid hommikul sellest kauem taastuma ja seetõttu viibis ka tööleminek. Ilmselt tead niigi, et oranzid lõid 2 väravat aga keerutad siin nagu vana reinuvader onu Remuse juttudest, kellel on mokad rasvased..

 
At 11:07, Blogger Priit Pullerits said...

Fakt: 27. nädalal ehk 30. juunist kuni 6. juulini ei mahtunud mitte ükski jalgpalli MMi mäng Eestis kümne vaadatavama telesaate hulka. Allikas: TNS Emori mõõdikuuring (Eestis üldaktsepteeritud ja ainus uuring vaatajate arvu määramiseks ja reklaamihindade kujundamiseks).

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Mõõdikuuringule viitamine aga ületab igasuguse heamaitse piiri. Kui suur on valim, kui täpne on esindatus, kui tihti vahetatakse uuritavaid? Need on küsimused, millele EMOR kunagi pole vastanud ja mille tõttu on see uuring pseudoteadus. Vot nii! Iga statistikat tundev inimene teab, et selle uuringu mõõteviga on vähemalt 10% mistõttu misstõttupole mõtet eristada esimese 20 saate puhul kohti. Sellist koha närimist võib kasutada ainult Ansip oma töövõitudest raporteerimisel harimatule elektoraadile. Nõnda. Aa, Priit on ju ka nõrga reaalteaduste küljega, seetõttu ta vehib humanitaarile omaselt nii laialt statistikaga. Loomulikult on antud uuringu mõte rahakate reklaamiostjate ninapidi tõmbamises, mida nood siis soolase hinnaga oma tarbijatelt välja lüpsavad aga selle vastu aitab see, kui mitte osta kaupu ja teenuseid mida reklaamitakse peavoolumeedia tasulises rubriigis.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Primitiividega nalja ei ole...
Jalgpallur tappis talle punase kaardi andnud kohtuniku.

http://sport.postimees.ee/2852491/jalgpallur-tappis-talle-punase-kaardi-andnud-kohtuniku

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Jalgrattasõit ja autoralli on sport. Kõik ülejäänud on mängud.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=VnSYBFYt5MI

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga noored võistlevad eile-täna Võrus vägevalt, Hausenberg on küllap meie tulevane olümpiamees.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, 11:40!
Nagu seal öeldakse:
"the men vs the gays ;)"

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

To Priit Pullerits @11.07
Vaadake nüüd uuesti selle teema kõige esimene kommentaar üle! kas tõesti on Teil nii raske nii lihtsatest ja loogilistest asjades taru saada?

 
At 13:40, Blogger Priit Pullerits said...

...ja kui te enne, kui mulle midagi ette tulete heitma, oleks lugenud mu algteksti - lähtuda tuleb ikka originaalist, mis on sissekandes korralikult lingitud -, siis te näete, et kõigile neile tegureile, millele te viitate (esimene kommentaar), olen ma oma loos viidanud. Vene keeles öeldakse, muide, teiesuguste sõnavõtjate kohta tabavalt: ne utši otsa jibatsa!

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

jebatsa,Priit,tõ tut vseh zaprosta jebjos,molodets.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Тундуб ет олен саттунуд хомо блогиссе кес теаб куидас он вайа панна :)

 
At 16:46, Blogger Priit Pullerits said...

...valesti tundub, sest võtate kõike liiga sõna-sõnalt ega oska arvestada konteksti ega mõista metafoore. Kahju, et selline vaimne piiratus teid ahistab. Lohutuseks: lihtsameelsed pididki õndsad olema.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Тундуб, ет ПП еи саа налйаст ару. Эмотикон :) тэхендабки, ет йутт туннетест оли нали ха-ха-ха. Приидул он веел налйасоонт вайа касватада, муиду лыпетаб скисона :(

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Kokkuleplus on velospordi ebameeldiv kaaslane tõesti - küll lepitakse kokku, et jooksikuid mitte püüda, siis jälle oodatakse kehvema rattavalitsemisega rattureid järgi, kes vihmase ilmaga sõita ei mõista. Nii näiteks lepitakse peagrupis kokku,et finisheeritakse võistlemata, veeredes lihtsalt üle lõpujoone. Meeskonnasisesest kokkuleplusest ei ole mõtet rääkidagi.
Seda esiteks, teiseks: kuigi siinne publik tundub jälgivat sporti ühe teise inforuumi meediumite vahendusel (mille kultuuriruumi kuulub nt. ka siseruumides müts peas ringtöllamine), siis Sean Kelly tiim iseloomustab aegajalt jalgrattasõidufänne kui idioote. Tänavne tuur "Dutch cornerit" ei läbi, siis sealkandis ongi peamiselt nood lõugamas. Noh ja borateid jagub igale mägisemale etapile, ja nad ei ole mitte Astana fännid.
Kolmandaks. TV kommentaatorid. Endisi jajgpallureid Zelinskit ja Lemsalu on nauditav kuulata. Seevastu Kirsipuu, Mandri ja Maasing TVs ei "ataki atrõõvi".
Kokkuvõtteks. Primaadid vs ekshibitsionistid - küllaltki tasavägine seis.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kust Pullerits nii spetsiifilisi venekeelseid väljendeid teab. Kas neid õpetatakse Columbia luurekoolis?

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Usutavasti on Pullerits oma venekeelset leksikat ja fraseoloogiat täiendanud Nõukogude armees Murmanski oblastis ajateenistuses olles.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Teine võimalus on veloklubi ühistrenning. Teadupärast võtab neist osa ka Priidu hea sõber Art Soonets, kes on tuntud ropendaja.
"Postimehe" Tartu toimetus? Ei usu.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et ikka Nõukogude Armees. Kui Priit oli suurtükiväelase abi, siis pidi ta temaga ka suhtlema, aga too oli oma valdkonnas nii sügavalt sees, et tuli selgeks õppida vastav spetsiifiline terminoloogia.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit oli raketiväes. Taktikalise raketiseadeldise komandöri abi (mitte asetäitja, nagu Pullerits ise kirjutab!). Komandas oli üldse neli meest: komandör, abi, mehhaanik-voditel, navotšik.
Abi kohustus oli vist vaadata komandöri järele, et see asjata punasele nupule ei vajutaks :)

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Niisiis on välja käidud viis versiooni. Milline neist vastab tõele - kui vastab?
Hoopis laiemat huvi pakkuv küsimus on aga kas Taaramäe hoiab end meelega tagasi, mängides mägietappidel jooksiku šanssidele - või ongi nii sitas seisus?

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Ja siit koorub järgmine ja veelgi olulisem küsimus. Vaderil lõpeb selle hooajaga leping. Cofidis vaevalt soovib endale edaspidiseks haiget liidrit...
Mis saab Reinust hooaja lõppedes? Eesti meistrivõistlused ja Samsung/Filter sarjad?

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Talent ne projösh, öeldakse vene keeles. Taaramäe ees on ratturikarjääri lõppedes lahti paljud võimalused: kirjanik, blogija, ajakirjanik, teletäht, ERR spordikommentaator, baarmen,... MIda iganes

 
At 09:27, Anonymous Priit 1988 said...

Olin jah sõjaväes. Just tagasi. Tahaks kõvasti trenni teha.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Oo, meiega on ühinenud Priidu minevikuvari aastast 1988!

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Kõrgepalgalised töllid ei saanud palli kordagi väravasse? Kas kõrgepalgalised ratturid on juba jõudnud ära testida, et kes 1999-2005 Touri võitis?

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:47, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 05:45, Blogger Unknown said...

www0820

v

 
At 05:45, Blogger Unknown said...

www0820

manolo blahnik shoes
oakley sunglasses
uggs outlet
pandora outlet
ralph lauren outlet
ralph lauren outlet
mulberry uk
cheap snapbacks
ugg boots
air max 90

 

Postita kommentaar

<< Esileht