kolmapäev, september 10, 2014

Pullerits: Kuidas saavutada tulemustes kiire arenguhüpe?

Arvestades peagi lähenevat talve ning Eestis järele jäänud väheste suusasprinterite viimaste aastate kesiseid tulemusi, oleks patt keelata suusatajatele abikätt. Aga nagu ühe suure lehe siseallikas tunnistas, ei tahtvat suusatreener Mati Alaver isegi ajakirjanik Jaan Martinsoni telefonikõnesid enam vastu võtta. Mul ei tasu seega hakata helistamist proovimagi.

Kuigi mul on väärt ettepanek, kuidas saaks suusatajate tulemusi kiiremas korras tõhusalt parandada. Nimelt kohtusin paar päeva tagasi Tartu Ülikoolis erütropoetiini mõju uurinud spordifüsioloogia doktori Diresibachew Haile Wondimuga, kes rääkis mulle ligi poolteist tundi, kuidas Keenia pikamaajooksjad saavad epost kasu lõigata. Uurisin siis temalt, kas epo pruukimisest tõuseks kasu ka nn intervall-võistlustel, kus on korduvalt vaja pärast paariminutilist intensiivset pingutust võimalikult kiiresti taastuda.

Wondimu tõdes, et lisaks punaliblede arvu suurendamisele veres, mis on tähtis kõigil vastupidavusaladel, on epol tõepoolest veel kaks nn intervall-võistlusteks olulist omadust.

Esiteks, sedastas ta, aitab epo veres laktaati kiiremini ümber töödelda. See tähendab, et piimhape kuhjub organismi aeglasemalt, mis omakorda võimaldab kestvamalt rohkem pingutada.

Teiseks, märkis ta, aitab epo säästa veres glükogeeni varusid ja just glükogeeni kasutab organism pingutuse korral – kusjuures mida suurem on intensiivsus, seda rohkem vaja glükogeeni. Sedasi saab parandada anaeroobset ainevahetust ehk energia vabanemist hapniku osavõtuta.

Neist kahest tõsiasjast järeldas Wondimu, et epo kasutamine võib tuua tulu ka nn intervallspordis.

Arvestades, et kasvuhormooni kasutamine on nüüd seoses täiustatud testiga muutunud üha riskantsemaks, saab just epoga tulemusi maailmatasemele paremini järele aidata, eriti arvestades, et epo jäljed kaovad verest kõigest paari päevaga, et tänapäeval kasutatakse üha rohkem raskesti avastatavaid mikrodoose ning et geneetiline test, mis aitaks epo kasutamist raudkindlamini tuvastada, on alles väljatöötamisele minemas. Sellest kõigest saate lugeda minu loost, mis ilmus Postimehes.

Ja kõige lõpuks soovitan anda allkirja üleskutsele boikoteerida jalgpalli MM-võistluste korraldamist Venemaal.
******
Jeep Wrangler descending on Hell's Revenge Trail, with La Sal Mountains in the background, Moab, Utah, 25. aprill 2012. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Etioopia Addis Ababa ülikooli spordifüsioloogia lektor Diresibachew Haile Wondimu osutamas Keenia jooksjatega tehtud uuringu posterettekandele. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 2: Kahel sporditeaduste doktoril, Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna kergejõustiku didaktika lektoril Martin Moosesel ja Etioopia Addis Ababa ülikooli spordifüsioloogia lektoril Diresibachew Haile Wondimul on, mida omavahel arutada. Nad mõlemad on uurinud Keenia jooksjaid. Pildil Wondimu ja Mooses ühise uuringu posterettekandega. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix
Foto 3: Etioopia Addis Ababa ülikooli spordifüsioloogia lektor Diresibachew Haile Wondimu Tartus Toomemäel. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix

87 Kommentaarid:

At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Argiarutelu kõrvale ka väike pommuudis - 2014. aasta ärajäänud 43. Tartu Maratoni osalustasu maksnuile erihinnad (miinus 25%) esimese registreerimisvooru lõpuni (12.12.2014):

63km distantsile 30€, EV pensionäridel ja kuni 18. aastastel 15€ (tavahind vastavalt 40€ ja 20€).

31km distantsile 18,75€, EV pensionäridel ja kuni 18. aastastel 9,35€ (tavahind 25€ ja 12,50€).
Soodushinnaga registreerijatele muud soodustused (näiteks spordiklubide soodustus -10%) ei laiene.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

PP mängib ohtlikku mängu. :))

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

No tore et mikrodoosid jms. väike kavalus lisaks. Muidu enam all 30min 10000 ja üle 76m odaviset ei näe.

 
At 11:03, Blogger Priit Pullerits said...

Selge see, 10:52, aga kindel on ka see, et kindla peale minnes, nii, nagu tavaliselt kombeks, mingit arenguhüpet ei tule. See ei ole nii, et aastaks 2011 on kellelgi 26-aastasena X tase, siis teeb ta kolm aastat sitkelt trenni edasi ja ennäe, tulemus paranebki 6 protsenti. Ei ta parane. Paraneb ehk vaid 1-2 protsenti. Aga sellega ei jõua kusagile, sest parimate tulemus on endiselt 5-6 protsenti parem. SUUR KÜSIMUS on selles, kust leida need ressursid, millega saavutada kvalitatiivne hüpe. Lihtsalt rohkem ja paremini treenimine siin ei aita, sellega saavutab vaid ületreeningu.

 
At 11:09, Anonymous Olen Poolt said...

11:03 asjalik jutt
PP eesti vabariigi vanemtreeneriks ja SuperIntendandiks !

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Mille eest siis Venemaalt peaks jalgpalli MM-i ära võtma? Kas palun hr Pullerits selgitaks seda. Arusaadav, et kui juba ülbamiseks läks, siis võiks paljudelt midagi ära võtta, kommentaare kustutada või lihtsalt molli anda. Muidugi kui selleks peale sõnade ka meest taga oleks.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Asjalik komm. PP-l on jah, täielik õigus verbaalselt molli anda, kui selleks vajadus tekib. Autoriteet kohustab. Kintsukaapijatele tuld!

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Tuletan meelde :
We must chase them down to the Gates of Hell! and ever further

 
At 12:08, Anonymous Miidre said...

Miks nii palju solvanguid? Eile nimetati meid, kommentaatoreid müüdavateks lurjusteks, täna kintsukaapijateks? Mis toimub? Asjalik spordiblogi hakkab muutuma mingiks solvangute klubiks? Kuhu edasi?

 
At 13:18, Blogger Priit Pullerits said...

"Mille eest siis Venemaalt peaks jalgpalli MM-i ära võtma?" Kus maailmas teie elate?! Või olete lihtsalt halvasti end varjav vene kannupoiss, kintsukaapija, luuraja või koguni provokaator?
Mina, Priit Pullerits, tõotan siinkohal, et enne ei hakka isegi kaaluma telerist jalgpalli vaatamist, ükskõik, kes seal mängivad, kui Venemaalt ei ole 2018. aasta jalgpalli MM-turniiri korraldusõigust ära võetud.
Kes ühinevad minuga?

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen.
Teatan juba ette et olen kommunismi ja fašismi vaenlane. Kes mäletab siis Tallinnas elas legendaarne provokaator (ja kintsukaapija) nimega Velirand. Kuskil seal Kalamaja kandis. Lõpuks paljastasid kommunistlikud noored tema kahepalgelisuse - Veliranna keelel on mesi, kuid südames fašistlik mürk!
Olge valvel sõbrad! Kunagi ei tea, kelle südames on

Aga Priidule jõudu võitluses kommunistlike petiste ja kannupoistega.

 
At 13:54, Anonymous Velirand said...

Mina ühinen Priiduga. Kui boikott, siis boikott. Valevorstid ja valerahategijad võiksid aga põrgus põleda küll.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

kõtt, Velirand, va fašist!

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Epol om hää mekk ka juuren ja vatsan saab ka kenaste täide. Suoovitan.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Valevorstid, valeraha tegijad, dopingu pruukijad, fašismi ülistajad - päris kirju kamp siia pesa teinud. Kas poleks aeg suureks sügis puhastuseks, härra Pullerits?

 
At 16:22, Blogger Priit Pullerits said...

...Issanda palge ees pidid kõik pudulojused olema võrdsed. Lisaks on tänapäeval moes a) tolerantsus ehk sallivus ja b) mittediskrimineerimine.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

..aga Härrad panevad ikka kõigile ära. Sutsaki.

 
At 17:02, Anonymous Alfaisane said...

Liigne tolerantsus ja sallivus on igal-juhul negatiivne ja pehmode "leib", a la Lääne-Euroopa. Sellisest moest pole Ida-Euroopa rahvad kuidagi huvitatud.
Jäägem siiski moraalselt kindlaks!

 
At 17:51, Blogger Priit Pullerits said...

Okei, okei, jääme moraalselt kindlaks, selles ei maksa kahelda. Aga epo pruukimise võimalused ja mõttekus - mis sellest keegi arvab? Eesti suusatamine vajab vägisi uut hingamist või meid ootab taas ees väga masendav talv. Nagu mullune. Kui mitu maratoni siis üldse toimus? Kaks. (Tln porno ei lähe arvesse.) Kas tänavu tahate, et kordub sama? Kui ei, siis marss tööle ja tegutsema ja ressursse looma ning salaplaane leiutama! Alles siis saame rääkida kindlusest, sh moraalsest.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Ma kardan et meie siin (kintsukaapijad) pole väga pädevad arvama, meie võime vaid spekuleerida. Et suurte maade tipud ikka midagi tummisemat söövad. Kas seda otse dopinguks saab nimetada, mis nagu viimasel ajal kombeks rohkem nimetamise asi (regulaararmee asemel salk turiste); et nimetavad taastavateks tablettideks/süstideks ja ületavad nõnda moraalse dilemma. Oli üks kommija, RL nime all kes tundus selline teravam spetsialist olema. Küsigem tema käest?

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Ladna Priit, ise alustasid ja nüüd vastuta tagajärgede eest! Ise elad Eesti informeerituimas infopesas ja räägid nagu ullike dopingust. Eestis on ju kindel kord. Tahab rahvas medaleid - stimuleeritakse gladiaatorsportlasi ennast ületama ja usaldama spetsialiste kes teavad mida sportlane peab millal tarvitama. See on nii vana teema ja Bernatski on siin imetore näide mida infopesa kümnendi jagu vaka all hoidis. Praegune sotsioloogiline uuring dopingu teemal PP poolt on amoraalne kintsukraapimine mis teeb informeerituimast infopesast uhke marionetnuku kujutise. Ja see ei ole ainuke teema mida infopesa varjab. Neid teemasid on oluliselt rohkem, mida me peame ajuloputusena tarbima ja mille tegelik olemus on hoopis muud kui rahvale ette söödetakse. Nüüd küsitakse, et mida rahvas soovib. Ütleme otse välja, et kui dopingu teemat ei suudeta rangelt kontrollida siis ainuke asi mis huvi pakub on tipp profisport. Amatöörsportlaste EM-d, MM-d ja OM-d ei ületa huvi künnist. See on sama kui lähed poodi ja valida on mobiiltelefoni või noki ise amatöörjaama walkie-talkie vahel. Taseme vahe on võrratu, kuigi noki ise variandil on samuti omad võlud. Ma ei kujuta ette, kuidas Priit lällariga oma informaatoreid taga ajaks... Kahjuks aga on süsteemi moblad ajuloputuse süsteemi osaks. Seega me ei muuda Eestis paratamatust - meil ei jää muud varianti kui nautida dopingust pungil profisporti. See oleks aus valik. Umbes nii nagu valik vabal tahtel minna missioonile konfliktikoldesse. Vähemalt inimene valib ise oma tulevikuala ja otsustab oma riskide eest ise ja annab aru, et tegu on alaga mis toob talle vajaliku leiva lauale. Amatöörid peavad aga olema dopinguvabad, et kasvav noorsugu teaks, et puhta spordi tulemused ongi nigelamad kui dopingu tarvitajate ja profisportlaste omad. Pealegi pole vaja Eestile Värniku laadseid inimesi kelle maailmapilt pärast lühikest luigelendu ootamatult kokku variseb ja mille varemetele ei ole võimalik ehitada täisväärtusliku kodaniku maailmapilti. Sellist jama pole Eestile vaja.

Teisest küljest, milleks avaldada oma arvamust kui valitsev klikk sellele labaselt ajupesu sopa lihtsalt peale laseb? Vot see on küsimus mis vajab PP-lt kui infopesa esindajalt vastust. Milline on tõenäosus, et amatöörvõistlused muutuvad dopinguvabaks - siiani on vastuseks kostnud 0%. Eesti peaks boikoteerima Venemaal korraldatavate spordivõistluste asemel hoopis kõiki amatöörspordivõistlusi kus pole 100% tagatud, et igasugune dopingutarvitamine avastatakse 100% tõenäosusega. Tänapäevane monitoorimissüsteem ju võimaldab seda kõike aga siiani puudub vastav tahe suurriikide poolt. Ning nüüd koorus välja iva - me kas oleme riigi (valitseva kliki) huvides suurriikidega ühes paadis või hüppame oma puhtuse nõuetega paadist välja. Vastust me kah teame - ei hüppa me kuhugi. Lihtsalt valime sportlased keda ettevalmistada nagu vaja ja tagame, et need sportlased ei piuksataks oma ettevalmistuse telgitagustest. Nüüd aga tekib küsimus, et miks siis AV dzoti ette heideti? Järelikult on spordijuhid asjatundmatud ja ei oska juhtida kui selline aps läbi läks. Selle juhtumiga on nüüd alatiseks kõigil meie sportlastel vähemalt 10-ks aastaks küljes küsimus, et kas ta on ikka puhas. Ükski mõistlik lapsevanem ei pane enam oma võsukest trenni kus treenerid üritavad anda mahvi ja sõeluda sõkalde seast talente, sest juhul kui sinu võsu on väljavalitu siis saab tõenäoliselt tema tervis ka Eesti riigi ja spordijuhtide hüvanguks sandistatud. Kas PP soovib oma lastele sellist jama?

 
At 08:14, Anonymous Anonüümne said...

Astana mees dopinguga vahel.
Mnjaa ja kui palju lootusi oli eesti jalgrattaspordil astanaga seoses. Ne horošoo, rebjaata

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas aga ikkagi Pullerits mõtleb Venemaalt jalgpalli MM-i ära võtta? Et läheme ja võtame, musklites взрозлые дяди (=USA, UK, Canada, AU, NZ) on selja taga. Aga kui ühel hetkel selgub, et ei olegi?

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Astana tohtrid küll sellega seotud ei ole, kõik on ju mustvalgel kirjas: "admitted to using prohibited substances on his own initiative and independently, without any consultation from the Astana Pro Team staff"

 
At 09:54, Anonymous Kristjan Jaak said...

Leidub spetsialiste küll, kes oma autoriteetse sõna sekka ütlevad. Tänud jutu eest.
Huvitav et soomlased said varem haisu ninna. Mitte ainult haisu, vaid päris kindlad tõendid. Rääkisid nad tv-s ja ajakirjanduses päris kindla tooniga. Olin väga pahane ja mõtlesin et miks eesti pool ei pahanda. Aga näed, tõeks osutus.

Kas nüüdse vaikimisega püütakse asjast kuidagi üle libiseda? Samas peab mõistma, et suured riigid möllavad juba surema valikuga ja eks nemadki peta. Meil ei ole mingit võimalust vastu saada (ilma abivahenditeta).
Kas tiidrek teeks 13.20 jooksu, kui saaks kh-d mekkida?

 
At 10:08, Anonymous Nospel, intrigant said...

PR statementi võib ju teha ja isegi peab tegema. Nad EI SAANUD ju teatada, et jaa, nokitsesime selle mehe kallal ja näed, nihu läks. Aga teisi mehi me eei süstinud!
Sellises meeskonnaspordis nagu jalgratas, kui sind juba palgatud, siis ikka valvatakse sinu tervise järele. Muidugi võid ju ise koos oma sala-arstiga ju proovida, aga kui suur on võimalus, et nässu läheb? Pealegi, päris raske on siiski (tulemuslikku) isetegevust teha, sest profitiimis arvatavasti mingil määral valvatakse ka. Nüüd oleks huvitav Kirsipuud küsitleda.

 
At 10:19, Blogger Priit Pullerits said...

Epo on kuum kaup, nagu näitab Iglinski äsjane juhtum. Aga asja tuleb osata mõistusega võtta, mitte seda lihtsalt sisse lahmida.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Selge, sportlike tulemuste müsteerium lahendatud - PP võtab siis mõistusega.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Mul juba ammu selline mõte:
kas võib olla nii, et mingi organismi eripära tõttu võib dopingut raske tuvastada? Et näiteks võrdse arvu tablettide korral ühe mehe proov näitab pos., aga teisel neg. ??

Suured spordiriigid saavad laia valiku alusel sellised välja sõeluda? Nendest saavad siis däälid, välbed, phelpsid, armstrongid, kontadoorid, nibaalid?

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Geneetilised eripärad on alati olnud sporditalentide väljasõelumisel esmatähtis. Vaja on inimesi kellest saaks teha staare, keda mäletatakse ja kellest räägitakse, keda ümbritseda säraga. Üheöö liblikatest selliseid staare ei tee ja nendega süsteemi püsti ei hoia. Kui olete tähelepannud, siis PM-i spordiuudiste rubriik kajastab ainult staare, see aitab reklaami müüa ja omanikele osanikele pappi teenida. PP sõnade järgi on journalism puhas exceli äri. Igasugused muud väärtused on lihtsalt vajalikud müügiargumentidena raha teenimiseks millele ammendamisel võib nagu WC-s vee peale lasta.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Eeeeee,
juhul kui NBA kossumehed dopingut ei kasuta, siis on nad lihtsalt geneetiliselt nii erakordsed tüübid, kellele ei leia mujalt maailmast vastast. Jooksevad, hüppavad, ja kuna ei väsi, siis ka viskavad täpselt kogu kurnava mängu.

 
At 11:42, Anonymous Mati said...

Mehed, ärge unustage peamist:
We must chase them down to the Gates of Hell! And sometimes even further.

 
At 12:09, Blogger Priit Pullerits said...

10:30, see võib segi nii olla. Epo spets, kellega eelmisel nädalal kohtusin, rääkis, et tema 20 Keenia katsealusest ühel ei andnud epo pruukimine mitte mingisugust tulemuste paranemist, ja mis eriti huvitav, erinevalt kõigist teistest, kellele epo mõjus, ei täheldanud too, kellele ei mõjunud, enda kinnitusel ka mingit psühholoogilist efekti, mis kaasnes kõigil nondel, kellele epo mõjus - nimelt kinnitasid nood, et tunnevad end trennis kergemalt, lennukamalt, värskemalt. Wondimu märkis, et 10 protsendil ei anna epo kasutamine mingit efekti. Siit võib järeldada igasugu asju, ka selle kohta, kuidas kellegi organismis miski avaldub. Olete tähele pannud, et öeldakse, et epo jäljed kaovad 3-5 päevaga. Miks nii suur vahemik? Tervelt kaks päeva erinevust! Järelikult annabki organism erinevaid signaale nt epo kohta.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas nüüd Astana peab oma kommunikatsiooni juhtima, et võimalikult vähe negatiivset järgneks? Et neile teatud maine ei kujuneks? Või teised meeskonnad palju ei kärra, sest neilgi võib juhtuda?

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Helme kirjutab väga hästi. Kõik me näeme oma lapsametnike äpusust, hea et keegi selle kirjasõnasse valab. Tubli töö igatahes.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Väga kõva kirjatöö hr Martin Helmelt. Hea, et Eestis on peale minu ka veel jõulisi avalikult sõnavõtjaid.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

14:26 väga õige (ja jõuline) sõnavõtt

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Helme plaan Kohveri vabastamiseks on lapsik. Reaalsuses on Eestile parem lüüa protsessiga pikka meedialahingut venelaste vastu ja jätta Kohver aastateks sinna vanglasse ning kasutada teda igal võimalikul juhul Venemaa survestamiseks. Kaasaegne kaitsekonseptsioon vajab EPO-t täis musklis meeste asemel nobenäpppudest infosõdureid. Kahjuks on Eesti infosõdurid omandanud oskuse DOS laadsete rünnete vastaseks võitluseks ja ideoloogilisel tasemel loodetakse kinnimakstud PR agentuuridele kelle ajupotentsiaal on liiga killustatud ja piiratud võimekusega. Samas Kohveri juhtum on neile täiesti jõukohane.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Ma ikka imestan, kui patriootiline mees oli Ansip? Järsku tekkis (riigile päris kriitilisel ajal) valitsemisest väsimus ja mees lasi ruttu jalga. Jättis oma rahva kus seda ja teist, Toompea poisikestele valitseda. Venelased ka laisad, oleks sel märtsi nädalal piiri rikkunud, või kerge pronksiöö2 korraldanud. Oleks me näinud kui haavatav on riik, mis nagu meie valitsejad armastavad korrata; on integreerunud kõikidesse olemasolevatesse organisatsioonidesse maailmas.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui näed musta kassi, siis sülita 3 korda üle õla ja lausu maagilised sõnad : umma umma umma

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

No kui kommentaare teemasse ei ole, ütelge siis palju umbes maksab üks sutsakas epot, võ üks sutsakas kasvuhormooni?

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Näe Putin andis korralduse, et iga firma peab 0.2 protsenti käibest eraldama jõusaalikulude hüvitamiseks. Palju sellest tõuseb Venemaa sõjaline võime, võib igaüks ise arvutada. Mehel on kindel nägemus Venemaa taas suureks teha ja ka tahe seda ellu viia.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

to 17:14
EPO-t kulub 50IU (toimeühikut) keha kilogrammi kohta. Ühest süstimimisest kasu ei saa. 10 ampulli hind, milles on kokku 30 000IU maksab mustal turul umbes 400 dollarit.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

võimas

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas Bernadski ainuke kanal on/oli? Nüüd kui mees ära pensile läinud, siis kes on bäkap?

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Jah, anonüümsust pakkuv Pulleritsu blogi on diilideks kindlasti hea koht.
Kas ma saab artiklist õigesti aru, et Tartu Ülikooli uurimismasin töötab täistuuridel - tootes teavet, mida saavad otseselt kasutada dopingutarvitajad?

 
At 18:58, Anonymous Karl-Henry said...

Pühapäeval on SEB Sügisjooks. Kas jõuab mõjuda, kui täna tarvitada?

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Veidi õli.
http://marathon100.com/est/uudised/varustus.n/mis-moju-on-kompressioonsaeaeristel

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

See asi on ikka jube segane ja kahtlane, pean silmas, et miks ei võiks epot tarvitada. Kui kaks sportlast on hetkel ühel tasemel, kaaluvad ühe palju, ühel v02max 60 teisel ka 60. Teisel teevad arstid avastuse, et miski astma või allergia, ning panevad peale sobivad ravimid, nii et hapnikutarbimine kasvab, ning näit on 70 ühtäkki. Esimesele pole allergiat ega astmat, nüüd on ta nõrgem ja jääb tõusudel maha. Miks siis see esimene ei võiks võtta epot, et viia ka oma vo2 samale tasemele nagu konkurendil. Miks üks rohi on nagu rohkem rohi, mida võib võtta ja teine ei ole. Su suur sõber dopsi-port, las ta selgitab seda, miks ühte ravimist saab kasutada spordis ja teist ei saa.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Marathon100 ei erine "Jooksjast", kumbki ei pea reklaamteksti ja toimetuseartikli vahel vahetegemist oluliseks. Jooksuportaal on rafineeritum, kas seal vaatavad ühe firma põlvikud igal pool vastu, kuid ilma otsese müügitekstita.
Aga eks iga sant kiidab oma karku. SEB Sügisjooks on ukse ees ja hüstereia võtab hoogu üles. "Vedelikku juua 180-200ml kaupa iga 15 minuti järel." - sellistest õpetustest jooksublogindus praegu kirendab.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

asi on individuaalne, ei ole vaja iga 15min nii palju juua. See 200ml on liig. Enam pole nii palav ka.

 
At 19:44, Anonymous Paul N said...

Nutikad mehed siin bloogis. Teavad küll missuguse kivi all vähk peidus, aga ei ütle. Mudjoo.

 
At 19:46, Blogger Priit Pullerits said...

Teatan suure saladuskatte all, et Peep Pahv kihutas mind dopingu kasutamisele - ja minu arust on see hea idee. Tema idee oli, et kui epo on korralikult võttes suht ohutu, siis peaksin enda nahal tegema korraliku ajakirjandusliku osaluseksperimendi, kuidas epo mõjub, kuidas see enesetunnet tiivustab ning kui palju selle tarvitamisega tulemused paranevad ning kirjutama sellest kõigest selge ja konkreetse uuriva loo. Pidage meeles: tegemist on ajakirjandusliku osaluseksperimendiga, mitte millegi enamaga.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

SENSATSIOON! SEB Sügisjooksu stardinimekirju sirvides avastame, et korraldajad on palgatud jäneseks ... dr. Holdeni. Jah, kõigile kestvuskannatusspordi harrastajatele tuntud dr. Holden on SEB Tallinna sügisjooksu tempomeistriks. 4h:45min tempo. See teeb kilomeetritempoks kõvad 6:45. Stardinimekirjast ei nähtu, kas dr. Holden kavatseb maratoni läbida 3+2 või 5-1 süsteemiga.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Erialases kirjanduses tuuakse vedelikutasakaalu juures sageli välja järgmised faktid:

inimese organism koosneb 50-70% ulatuses veest;
keskmise intensiivsusega jooksuga kaotab keha 0,5-1 liitrit tunnis;
juba 2% vedelikukaotust võib langetada töövõimet 10-20%, 4% omakorda kuni 40%.

Selle põhjal saame teha lihtsa näitliku arvutuse: 75 kg kaaluva jooksja puhul, kelle vedelikuvaru on jooksu eel madal, ehk 50% peal, tähendab, 2% vedelelikukaotust kogusena 0,75 liitrit ja 4% 1,5 liitrit.
[..]
Mida jooksja saab teha, et vedelikukaotuse kriitilist piiri edasi lükata:

üritada võimalikult sagedasti juua (nt paluda kedagi rajale appi, et saaks juua ka joogipunktide vahelisel ajal).
hoida jooksu intensiivsus välisoludele vastav ehk jaheda ilmaga võib joosta kiiremini ja kuuma ilmaga tuleb tempot langetada
Esimene soovitus on küll IAAFi reeglite vastane, aga suures massis who cares?

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

"Võtame või jooksumütsi – pea kaudu toimub 60-70% meie organismi soojusregulatsioonist ehk siis nt. külma ilmaga eraldub kolmveerand keha soojusest nimelt just pea kaudu. Seetõttu vajame mütsi nii külma kui palava ilmaga.", kirjutab Marathon100
Seda võiks lasta mõnel sporditeaduste doktoril kommenteerida. Kellel nii suur pea on, et 60-70% soojuseristusest sealkaudu käib?

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Paneks praegu lati alt läbi ja küsiks hoopis millise püssiga blogiautor kavatseb TRMl peale minna? Oli see Optima?

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

""...Anonüümne Anonüümne ütles ...
Kui näed musta kassi, siis sülita 3 korda üle õla ja lausu maagilised sõnad : umma umma umma..."""

Tehtud 1997. Et siis must kass jooksis üle tee, ma roolis sülitasin 3x üle õla ja sel hetkel keeras mulle mingi Bedfordi buss ette. Pauk oli vägev aga see küna oli nii roostes, et midagi eriti hullu ei juhtunud.

Vanamees oli Jummala õnnelik, et risust lahti sai, see oli too aeg kus kohustuslik kindlustus hakkas just kehtima ja sai oma roostes küna kindlustusele maha müüdud.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Ärge mehed suures maratonituhinas unustage et vaenlane ei maga, isegi öösel mitte.

 
At 21:19, Blogger Priit Pullerits said...

to 20:30 - ikka Ameerikast toodud Trekiga, 29-tollised jooksud all ja mullusest rohkem sõitnud mees peal. Optimaga sõidan vaid tööle-koju.

 
At 21:29, Anonymous Johbinder said...

Kui tavaliselt paneb blogikunn kulda ja kommijad sitta, siis täna ma vaatan on kommentaatorid rihma pingule tõmmanud ja panevad peaaegu kulda. Mul jooksis ka kass üle tee, aga homme panen kulda. Saate näha, hoolimata sellest, et olete salakaebajad, kintsukaapijad, täinahad ja kärnased provokaatorid.

 
At 22:38, Anonymous Pukspuu said...

Sa Johminder tahad vist minuga kohtuma tulla?

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kõva teoreetik

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui tulla nüüd veel korraks Marathon100 levitatava väite juurde, et 60-70% inimese soojuseritusest käib pea pinnalt, siis kui suur peab olema sellise inimese pea läbimõõt? .. Tegu on ammu ümberlükatud müüdiga, mille algus ulatuvat 1970. a avaldatud US armee ellujäämismanuaali http://www.theguardian.com/science/2008/dec/17/medicalresearch-humanbehaviour
Ja kui teisal jooksublogides pakutakse visalt "erialases kirjanduses" leiduvat juhist juua 180-200 ml vedelikku iga 15 minuti järel - mis, kui samuti internetis veidi ringi vaadata, kipub üks müüt olema, siis kas meil ei tuleks rohkem oma originaalset jooksumõtet arendada ja vähem võõraid õpetusi üle võtta?
Ja kui meil on rahvuslikult mõtlevad kestvusalade tugevad harrastajad, elus hästi edasijõudnud terved mehed, juhatuste liikmed, volikogude liikmed, hoolekandekogude liikmed, ülikoolide õppejõud, tippspetsialistid, riigiametnikud, Ameerikast toodud maastikurattad ja kaheksakohalised mersud perse all, kes suurtel rahvaspordiüritustel sõidavad stabiilsed esimese 1000 sisse, mõned isegi esimese 400 sisse, siis kuidas on lood meie rahvusliku mõtte arendamisega?
Sest tihti toome ka oma mõtteviisi ja ideoloogia Ameerikast sisse ja tallame seda nagu tarbekaupa. Kui vaatame ida poole, siis venelastel on rahvuslikud suured mõtlejad Aleksandr Dugin ja Aleksandr Prohhanov, venelastel on väejuht Strelkov, kelle juhatuse all õigeusu ikoonide ja Andreejevski lipuga lahingusse minnakse. See kõik on aga venelastel. Meie ei ole venelased. Kui meie tahame teistega vääriline rahvus olla, siis meil on vaja oma rahvuslikku mõtet, sealhulgas ka kestvusspordis. Seda tuleks ka spordiblogides ajada, sest keegi ei tee seda meie eest.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Oi kulda, 23.45 pani nüüd briljanti.

 
At 00:54, Anonymous vasakliberaalide ja muude toslemite hääletoru said...

PP: "...peaksin enda nahal tegema korraliku ajakirjandusliku osaluseksperimendi, kuidas epo mõjub, kuidas see enesetunnet tiivustab ning kui palju selle tarvitamisega tulemused paranevad ning kirjutama sellest kõigest selge ja konkreetse uuriva loo."

Priit, kas see on mingi nali?
Ei, noh... kui te nüüd nalja teete, siis on see küll päris tore nali, aga kui te nalja ei tee, siis... kas ka hr Pordiga on eelkokkulepped ikka sõlmitud?

Vastasel korral on kestvusharrastusspordiringkondadele ees terendamas narratiiv väike, et kõik peavad paar aastat ainult omavahel mõõtu võtma kui üks täinahk teisega või - hoidku jumal - kui kärnas provokaatorid omavahel!
Lubage küsida, et mis see toimub?!

 
At 08:02, Blogger Priit Pullerits said...

...ma ei tea, kas hr Pahv mõtles seda surmtõsiselt või ainult tõsiselt, aga esimene mõte, kui talle Tartu Ülikoolis käinud epo-mehest rääkisin, oli küll säärane ettepanek, et ärgu ma ajakirjandusliku produktina vähemat talle küll pakkuma tulgu.

23:46 on tõsiseltvõetav mees. Et kust tean? Vaadake, anonüümsed kommentaatorid, mis eristab 23:46 enamikust ülejäänutest teie seast: kommentaari kohati kompleksne, ent sellest hoolimata ladus stiil; mõtte ulatus ja sügavus ning seda tugevdav jõuline sõnastus; kasutatud detailid ja faktid. Kõik need teevad 23:46 sõnavõtust olulise teetähise siin kommentaariumis. Ma palun teistel ka temast eeskuju võtta, mitte niisama läbustada (konkreetselt kellelegi siinkohal näpuga näitama ei hakka).

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

23:46 läheb küll suusablogi kullafondi. Otsejoones ja tagasi vaatamata kui rahvusliku selgroo sirguajamise katse. Krestomaatiline kommentaar igatahes. Ameerika, Euraasia, Dugin, Kropotkin, Berdjajev, globalismus, nihilismus, pea kaudu aurustuvad mõtted, ning kõige selle keskel fööniksina taevasse tõusev Eesti rahvusliku mõtte ja kestvusspordi taassünni paradigma.
Kui vähegi võimalik, siis blogi omanik võiks autorit premeerida. Kõigi teiste kärnaste koiottide nimel palju tervisi tublile mehele,
Paul N

 
At 09:47, Anonymous Jürgenson, rahvamees, Põltsamaa said...

Osaleks meeleldi arutelus, sest mul on ideid nii rahvuslikkuse kui kestusspordi asjas, kuid kärnaste koiottidega mina dialoogi astuda ei kavatse. Aitäh!

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Jah, sekkuks ka arutellu, kuid silma jääb krooniline spetsialistide põud. 90% kommidest moodustab ju anonüümsed amatöörid, poolpidused sokipeded ja kärnased koiotid. Lisame veel provokaatorid ja maadevahetajad-spekulandid. Barankamehed, homofoobid, põhjuseta katkestajad. Juu neim it. Lootusetu skene. Rahvuslikult mõtlevaid mehi ja naisi otsi tikutulega taga. Õnneks mõne leiab ka.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

"Ehitustööriista" nimeline pallipõrgatamise sats osaleb riigi, kes meie kodumaa pinnalt inimest röövimas käib,
lahtistel meistrivõistlustel.
On see normaalne?

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne kestvusharrastaja said...

Tunda on, et jahedad ööd on anonüümsete kommentaatorite koorekihil pead jälle külmaks teinud ja niisama sooja õhku välja ei võngutata. Rõõm näha, sest sellist külmalt kaalutlevat ja ühtehoidvat kestvusharrastusspordimeeste löögirusikat võib meil varsti puutinlaste ja muude kuritahtlike vasjade vastu hädasti tarvis minna.
Treenigem musklid pingule!

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

11:14 see on isegi filosoofiline küsimus. Kuulub umbes samasse klassi miks paksud lääne-eurooplased teevad meeleldi selle maaga koostööd ning naudivad mõnuga ida-euroopa rahvaste puhvrit "meie" ja "nende" vahel. Aga see küsimus? Kes ei tahaks võileiva vahele võid ja isegi lihatükki.
Teine jutt on see et,
Näeme miks poliitikuks ei tohi lasta noorpoliitikut otse koolipingist. Nende nuustikute palk tuleb eelarvest. Iga kuu samal ajal ja sama palju. Seda palka ei mõjuta mingid boikotid. Aga ettevõtja, kelle sissetulek sõltub kümnetest eri teguritest, sealhulgas majandussakntsioonide hulgast määrast asukohast jne.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Mind vaevab kahetsus ja piin. Miks?
Sest kuulun ka ise selle 90% hulka. Spekulant ma igatahes ei ole. Ei ole ka salakütt. Armastan loomi ja linde. Maad pole ka vahetanud, õieti polegi teist. Homofoob ma kahjuks olen, kuid kinnitan, et teen enda kallal tööd. Iga päev ja iga tund. Olen ka katkestanud, tagantjärele väga piinlik nõrga moraalse ettevalmistuse pärast. Aga ma töötan enda kallal. Iga päev ja iga tund.

Ausa ülestunnistudega,
Teie Valdek

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Katsuge sõbrad näha mis (või kes) seisab kardina taga. Treenige jah muskleid, sest koostöös puutinlastega tuleb spekulantidele molli anda. Ja seda mitte ainult verbaalselt. Printsipiaalselt.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

EPO "katsejäneseks" hakkamine oli oodatud samm - kogu artikkel paljastas kasvu- ja argengupoolt ning ühtegi tagasilööki ei mainitud. Ei mõtle siin isegi sportlikku ausust, vaid tervisele seatud koormat.

Pahvile oleks aga EPOst oluliselt lihtsamini tulemusi toovaid soovitusi.. aga kui peate kahekesi koos võtma hakkama, ega siis vist ikka peab.

 
At 12:41, Blogger Priit Pullerits said...

Ma vaatasin ka seda Moabi üherattaliste videot. Hullud vennad! Too on Moabi üks ohtlikumaid radasid, nagu siltki ütleb, en seal mitu meest alla kukkunud ja surma saanud. Sealt on mingi 200 m otse alla maanteele pannkoogiks... Seda rada ei soovitata isegi kaherattalisega sõita.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Mul jooksis ka must kass üle tee. Aga selle asemel et sülitada, lisasin gaasi ja sõitsin üle. Väike jõnks ainult käis.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit kokku ainult 3 surnut pole mingi oht. Tartu teedel sai eelmine aasta surma 2 inimest. Mina soovitan Tartu vältimise asemel linna sildile maalida hoiatuse - 2013 2†

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis on sellel pildil valesti?
http://sport.delfi.ee/news/korvpall/eesti/video-vaata-kuidas-sopsab-riigikogu-korvpallimeeskond-pigistas-voidu-valja-viimasel-sekundil.d?id=69734867

 
At 15:06, Anonymous video said...

Maru lahe "Tallinna maratonil osalejad saavad jooksust isikliku video" kõik kes kutsusid võistlusrajal paljast kanni ja kellasid näitama saavad seda teha nüüd otse videokaamera ees ja pärast oma saavutuse ka siia spordiblogisse linkida :) (Y)

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti väga lahe. Viimane aeg avastada endas vuajerist ja näidata kogu kaunidust. Isiklikult kavatsen soki püksi pista. Naisjooksjad demovad loodetavasti esiletükkivat rinda ja kumerat puusa. Kuis muidu?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei soovita kasuta püksis kompressioonsokke. Aga kui juba ilu näitamiseks läheb siis palun ka siia pärast selleilu linki, et sõnad tühjadeks sõnadeks ei jääks vaid ka reaalse sisu saaksid. Ajakirjanduse I breznevistlik loosung oli just selline, et kõigepealt sõna siis tegu ja kes ei tee see saab bänni.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

SOOVITUSI JOOKSJAILE

Kui jooksete, siis vältige posti.
Jookske kiirelt, nagu Roman Fosti.

Muret teeb vaid üksainus asi.
Kas Mukungasi ennustas Uku Masing?

 
At 03:47, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 04:41, Blogger Unknown said...

adidas originals shoes
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton
louis vuitton
air jordans
fitflop sandals
true religion outlet
polo ralph lauren
toms shoes
oakley sunglasses
jordan 4
oakley sunglasses
coach factory outlet
nike free run
fitflops
michael kors outlet
longchamp outlet
michael kors outlet
louis vuitton handbags
nike air max
louis vuitton outlet stores
ed hardy clothing
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton bags
kobe bryant shoes
cartier watches
louis vuitton outlet
toms shoes outlet online
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
coach outlet
hollister clothing
gucci outlet
air jordan retro
louis vuitton handbags
michael kors handbags
timberland boots
nike outlet
20165.13wengdongdong

 

Postita kommentaar

<< Esileht