reede, september 12, 2014

Pullerits: Kust tuleb äkki imeline kiirus?

Kardan, et isegi minu mõistusest siin enam ei piisa. Esmaspäeval lõpetasin rattasadulas kümne päeva pikkuse, 507-kilomeetrise tsükli. Selle lõpetuseks sõitsin 34 km üksjagu tugevalt – no ikka päris tugevalt pingutades, kui ausalt rääkida, sest reie tagakülgedel andis kohati vändates tunda, et näen vaeva –, sain ajaks 59.34. See teeb keskmiseks kiiruseks 34,25 km/h.

Siis käisin teisipäeval Tallinnas, kohtusin ühe üha populaarsema näitlejaga. Selline töö – võimaldab huvitavate inimestega kokku saada ja neile igasuguseid küsimusi esitada. Ega huvitavamat tööd vist naljalt leia?

Aga tähtis on see, mis juhtus kolmapäeval. Pärast tööpäeva läksin rattaga sõitma. Läksin sõitma sellise mõttega, et: ei kihuta, võta nüüd ükskord ometi rahulikult, las jalad käivad niisama rahulikult ja kergelt ringi.

Seekord, nii uskumatu, kui see ka ei paista, suutsin püstitatud ülesandest kinni pidada. Väntasin tõesti vaikselt, pingutamata. Poolel maal jõudsin järele ühele TriSmile’i vormis ratturile, möödudes ütlesin, et võtku tuulde, ma lähen aegamööda, ei kihuta – aga ta ainult naeratas ning näis põlgavat mu tempot liiga kiireks. Lasin siis kiiruse veel eriti alla, et ta saaks rahulikult ratturite keeles saba peale istuda – aga ei istunud. Hmm...?

Koduukse ees, kui sõidetud sai 33,7 km, lõin Suunto kella nupust kinni. 58.44. Väike arvutus: keskmine kiirus 34,4 km/h. 34,4 km/h! Seda mu elu kõige rahulikuma ja kergema sõiduga – ja seda kiiremini, kui kaks päeva tagasi samal rajal pingutades.

34,4 km/h imekerge sõiduga... Mnjaa, mäletan, et kevadel hindas Rene Mandri mu trennis tehtud temposõidu kiirust 34,6 km/h igati heaks ja korralikuks tulemuseks.

Millest kolmapäevane kiirus räägib? (Küünikuile: ei, ma ei tarvita epot ega teisi keelatud aineid.) Mida see tõotab? Siin on rattaanalüütikuile mõttetööd selle nädala lõpuni vähemalt. Iseasi, kas keegi neist tõele jälile ka saab.
******
Jeep Wrangler on the edge of Mickey's Hot Tub on Hell's Revenge Trail, La Sal Mountains in the background, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Cofidise rattur Dani Navarro (Hispaania) võidab Vuelta 13. etapi. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Vaadake, milliseid vahvaid teid leidub jalgrattureile sõitmiseks Colorado platool! Foto autor: NYT/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Pilk kolmapäevaõhtustele EHMI vaatlusandmetele vastab kõigile küsimustele.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

eheh, priit sai särtsubaigi

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Eks see näitab õigesti treenimist. Õiges mahus, õigete intensiivsustega, mõttega valitud tõusudega ja langustega. Asi, mida paljud mehed, kui mitte öelda enamus, ei suuda. Asi pole seejuures mitte niivõrd füüsilistes võimetes - paljudel harrastajatel on need head või väga head. Süstemaatiliseks treenimiseks on aga vaja enamat. Mõistust ja eelkõige tahet. (Nn 'motti' e motivatsiooni - moodne omakeelne sõna on tahterakendus). Tahterakendamise kohalt jäävadki paljude muidu heade füüsiliste eeldustega meeste head plaanid poolikuks või lausa katki.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks olla eeskujuks 20 ja rohkem aastat noorematele meestele, kes füüsiliselt ja vaimselt nii lodevat, et ei suuda rattatrenni teha.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Ehk oli tegu õnnestunud superkompensatsiooni ja pealinna malbe rinnaka näitlejanna sädekeha kombinatsiooniga? Aga kuhu jäi eelmise teeema kokkuvõte? Kas intensiivse ja regulaarse alpimaja külastamisega viivad meie noored aspireeruvad mailerid oma keskmise tulemuse järgmisel suvel 3.43-ni? Raske küsimus? Tehnoloogilisi nippe ja võimalusi lisandub rohkelt, kuid tulemused jäävad 70-aastate jooksumeestele alla? Why is that? peaks küsima alaliidu kestvusjooksu peatreener.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Eks noor naine andis sätsu sisse, kuidas see vanatõstamaa vanasõna oli, et vana hobene tahab ka kaeru saada :), vahet pole, 500 km pealt peabki juba hea olema, see oli ju tsükkel, lisaks on miski 3000 km varem alla kogutud, selle kilometraaziga peaks TRM esi100 kanti sõitma lõdvalt. See on harrastajate jaoks väga suur kilometraaz.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Suts EPO-t no mis see ajakirjanikule ikka teeb? Ratas lendab, silmad lähevad suureks, jutt muutub vassivaks - kas need pole mitte need sümptomid mida hea kalli kraami tarbimine põhjustab?

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele teemale jäi joon alla tõmbamata. Et lihased vaja vastupidiseks pumbata ja moraalset vaprust vaja arendada, igati broo, kuid kelle poolel lahingusse minna? Kas sitkete puutinlaste või lödipehmete lääne-eurooplaste poolel? Koos belglastega kelle emad ütlesid et nemad küll oma poegi Narva alla vene bukkide vastu ei saada. Jäi nagu lõplikult vastamata see küsimus.

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Algul oli tuul tagant, siis tuul pööras ja oli ikka tagant.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

PP on nagu Tšukk Norris - temale on tuul tagant isegi siis, kui teistele on vastu.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

"Pange püksid jalga", ütles doktor Rips napilt.
Kuidas sai dr Rips SIIA, Pihva vojennõi gorodokki, 76. kaardiväe õhudessantdiviisi arstlikku komisjoni? Mina ei ole siis ainus, arutles Pullerits endamisi. Kui palju võisid venelased olla juba eesti mehi jõu ja pettusega üle piiri viinud? Seda võis ainult oletada.
Arstlik komisjon istus laua taga. Peamees, kiilaspäisusele kalduv paks punsunud näo ja punetavate silmadega meditsiiniteenistuse major käratas: "Imja, otšestvo!"
Pulleritsus tärkas trots ja viha. Ma pean siit välja pääsema! "Poshjol nah_i", ütles Pullerits.
"Mesto roždenija?", näis major vastust mitte kuulvat
"Poshjol nah_i!", ütles Pullerits uuesti.
"Goden!", käratas major ja lõi papka hooga kinni.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Minule kui endast lõplikult mitteteadlikule (kapi)homole assotseerub see Mickey's Hot Tube kahtlaselt naabri Mardi kuuma tuubiga. Raske pilku ära pöörata. Aeg oleks vist arsti juurde minna, kuid ega see kerge ei ole, saate isegi aru, minu perearst kena noor naisterahvas, kuidas ma talle seletan, et mind vaevab "kuuma tuubi nägemus"? How dirty, dirty, dirty! ütleks tema ja saadaks mu mõne karvase psihhiaatri juurde.

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Sinu perearstil on õigus. See on tõesti väga dööti, unistada naabriMärdi tuubist. Ära puutinlastele vahele jää.

 
At 18:36, Blogger Priit Pullerits said...

Reede õhtul lasin A&T Spordis panna Treki MTB-le uue keti ja uue tagumise hammasratta, mõned trossid ja kõrid ning uue tahumise rehvi kah ning pedaalid palusin samuti Scotti võidukalt ümber Trekile tõsta, et jalad ikka paremini jalgratta küljes püsiks.

Täna, laupäeva hommikul sõitsin rattaga maale, pisut üle 30 km, et kontrollida, kuidas uued jupid töötavad. Poolel maal jõudis naine Pacificaga järele ja võttis mind tuulde, nii et tegin ka pisut üle 10 km kiirustrenni.

Homme, pühapäeval siis Tehvandil ratta selga ja Elva poole teele kõik see mees!

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen haavatud (nagu Tudeberg),
aga Priidule hoian pöialt et esimese 100 sisse tuleks.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Asi võib olla psühholoogias. Kuna Priit sõitis omast arust rahulikult, siis aju ei andnud paanikasignaale, et enam ei jaksa väsin ära jne...Noh ja ei väsinudki.

Ma ise rattaga ei sõida, ma käin jooksmas. Mõni aasta tagasi oli samasugune tõehetk. Ma võtsin veel kõrvaklapid ka kaasa, et teen ühe väikese rahuliku ringi ja kuulan muusikat. Kella panin käima nii moepärast ning keskendusin muusikale ning kella vaatasin alles kõige lõpus. Ma esiagu arvasin, et eksin...

Sõjaväes muideks jooksu ajal lauldakse ka sellepärast, et vennikesed omas rasvas ei grilliks, et ma enam ei jaksa, ma olen esimene kes ära kukub...laulmine juhib sellised mõtted kõrvale.

Väsimus ja jõuetus on rohkem peas kinni kui räägitakse. Amatööridega töötab tähelepanu kõrvale juhtimise nõks suurepäraselt, professionaale ei tea aga inimaju on üldiselt sama.

 
At 19:51, Anonymous Elmo said...

Mitte mukungasid ei pea me importima, vaid suuri neegreid, ke potentsiaali kossu mängida. Praegu prantsuse neegud kotivad Leedut igast asendist. Aga vaat umbes 8 neegu ja 4 venelasega oleksime Leeduga täitsa võrdsed ja uhke oleks küll kui MM-l jääks poolfinaal Eesti - Leedu 82:64
Iga päev mõtle Eesti spordi parendamise nippidele!
ps. treeneriks peaks mõne endise jugoslaavi kutsuma ja sellega oleks Balti regiooni korvpalli jõujooned ümber joonistatud

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Millest see kiirus räägib? Et PP peaks spidoka üle kontrollima. Aga ei ole hullu, küll see järgmine pühapäev kaasvõistlejate poolt üle kalibreeritakse ja mees jälle maa peale tuuakse...

V.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

No mis sporti sa Eesti käest tahad? Eestil ei ole isegi piiri, aga sina räägid spordist.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Seli ütles et andke aega atra seada. Eesti teeb spordis kambäki.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

kallis rahvas, jätke need neegrid ometi kord rahule. Mingid sissetoodud või sisseostetud metslased ei ole ei Eesti ega ühegi teise rahva sport.

Või kui tõesti võõrliike vaja on, siis küsige loomaaiast gepard, see elukas teeb lühimaal 28 meetrit sekundis nii et Eesti 100 meetri jooks peaks nii 4-5 sekundi peale saama. Poole vähem kui Usain Bolt.

Muidugi on metslased parema füüsilise arenguga. Loomaaia pruunkaru teeb kõigile karatekadele ja poksijatele üsna kiire ja haleda lõpu. Jääkaru on muidugi veel karmim elukas aga ta on ju valge ehk siis rassist.

Üldiselt kui keegi tahab Eesti sporti parandada, siis keskendume ikka eestlastele

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas siis Leedu saab ainult oma poistega mängides? Vaata linnas ringi, meil ju samasugused noored - ligi 2m pikad ja jalalabad nagu lestad. Pall kätte ja toksima! Eesti sporti uueks looma. Pole treenereid? Levkoi naiste juurest ära ja poisse piinama. Nagu vanasti. Kerde Moskvast koju.

 
At 22:13, Anonymous Bizdauskas said...

21:23, meie, eestlased, ei saa ühtegi meeskonnaala kunagi mängima, kuna me oleme räiged individualistid, lisaks suurte suhtlusprobleemidega, millele lisandub aastasadade pikkuse orjapõlve tõttu piinlik alaväärsuskompleks. Leedulasi ei saa iseloomustada ühegagi neist. Vastupidi!
Need Suure Kuningriigi eneseteadlikud ja uhked järglased rapivad puutinlasi hirmu tundmata ka 10x vähemuses olles, kus juhanid ja madised ammuilma kodumaa oleks maha müünud...
Seega ketas, vasar, oda jm individuaalalad (ratas, suusatamine, mõõklemine, mõni tehniline jooks) on meie alad, aga igasugune koosmõtlemine ja üksteise toetamine tuleb ära unustada, paraku...

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajast tagumisi hammasrattaid ühekaupa vahetatakse?

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit kavatseb rattarallile kihutama minna? Kas võidu sõitmiseks pole siiski veidi teistlaadi võistlused? Neid võimalusi on suve jooksul küll olnud.

 
At 23:03, Anonymous Angervaks said...

Priit on rattas päris šeff mees. Enamusele laksib vabalt ära.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Bizdauskas kulda paned

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Pakuks, et maastikul jääb Pullerits hätta.

 
At 00:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ei ole nii kõva kui ta näib. Eriti oma blogis.

 
At 08:37, Anonymous Anonüümne said...

TRM-l ei ole maastikku, kruus ei ole maastikusõit, see on ralli mis ralli. Ainult vihm teeks sellest MTB sõidu.Kui tuleb kuiv, siis selle trenni pealt peaks Pullerits laksama küll esi100 koha ära.

 
At 08:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tugevad lood viimases Arteris. Eriti hästi ja nauditavalt on kokku kirjutatud Multitalendid.
Samuti Mart-poiss üllatab positiivselt.

Aga et kust tuleb äkki imeline kiirus, siin on ju kõik selgemast selgem.
Vaadata pikalt sügavalt silma kaunile ja silmapaistvalt andekale noorele Loorele, see ei pane mitte ainult kiiresti liigutama, vaid see annab ju lausa tiivad! :))

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Noh, Priit, kui seedimine ja närvid alt ei vea, on 100. koht olemas.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Loore, kas vene keele õpsi asendaja? Vabandan juba ette kui see nimi siit varem on läbi lipsanud aga funktsionaalne lugemine pole just mu tugevaim külg.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Loore pole siit tõesti varem läbi jooksnud, kuid täpsemalt loe juba Arterist. Läheks pikaks siin ümber jutustada.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin jah. Pole teda telekast näinud, aga ega teda ei peata. Eks ta sinna oma imedemaale kaliforniasse lõpuks jää. Eesti rahvas saab oma suu andekast, imearmsast, musikaalsest, tublist tüdrukust puhtaks pühkida.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Miks ei ole Arterit internetis?

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Ma vabandan oma arrogantsust ja PP küsimuste imetlemise vajadust aga suutsin Arterist lugeda ainult küsimusi Loorele. Kuna ma ühtegi lugema inspireerivat küsimust ei leidnud, siis ma tõesti ei suutnud funktsionaalselt Loore nime meelde jätta. Tundub, et PP oli tõesti intervjueerimisel sireeni särast nii pimestatud, et küsimuste pool jäi rutiinseks I kursuse ajakirjandustudengi kursusetöö vääriliseks pingutuseks. Võib-olla keegi refereerib vähemalt tolle artikli kõige huvitavamat lõiku mis ergutaks mind ajalehte krabistama?

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Lahe jooks oli, Tiidrek Nurme treeningpartner ja Ngunga kustusid lõpus. Meie kangelane Kristo Reinsalu sai igati tubli 10 koha. Ületreening, hingelised ja kehalised vaevad on siis seljataga.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Kristo Reinsalu teadupärast külastab ka neid Sparta klubi tagakambreid.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Arter on positsioneeritud kui nn premium content. Kui eriti väärt kaup, mis teabenäljas lugejad lehe reaalset pappi välja köhima paneb. Vähemalt vanemtoimetaja ja pealik Kadastik arvavad isekeskis nii. Ammustel aegadel harrastas sellist oma ego mullis mõtlemist Aavo Kokk. EPL veebis oli osa artikleid - peatoimetaja Koka enda heietused - erilise juurdepääsurežiimiga. Need pidi, vastupidiselt teiste ajakirjanike toodangule, maksujõulisi ja -tahtelisi lugejaid lehte tooma.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Ah Kristo ka šnikerdab? Ma pidasin teda ausamaks meheks kui need teised rehepapid.

 
At 18:25, Anonymous Uritski said...

Rein ka ei maga. Võitis Prantsusmaal ühepäevasõidu nagu nalja. Maladets!

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Meie poisid hästi panid - kõik venelased ja isegi keenlased said suhkamit.

 
At 19:32, Anonymous Anonüümne said...

Kaputsiinlased, filisterlased ja setukad said ka suhkamit.

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

debüüdi teinud Keenia jooksja Ibrahim Mukunga Wachira sai ajaga 2:25.18 ...

ei saagi aru kumb ta siis rohkem on, kas Tiidrek Nurme treeningpartner või Keenia jooksja?

Naistest oli maratoni kiireim eestlanna Evelin Talts, .....
Kolmandale kohale jäi eestlane Allar Lamp ....


kui muud pääsesid seekord niisama, siis Talts ja Lamp tituleeriti ära. Parem ikka kui mittemidagi

 
At 03:44, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 04:03, Blogger xumeiqing said...

151207meiqing
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet clearance
ugg australia
chanel bags
michael kors outlet stores
michael kors outlet
michaek kors outlet
prada outlet
canada goose jackets
ugg clearance
ugg outlet
replica watches
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
canada goose outlet
kate spade handbags
louis vuitton handbags
abercrombie fitch
uggs on sale
celine
adidas originals
pandora jewelry
ray ban sunglasses outlet
michael kors bag
michael kors outlet online
uggs outlet
gucci shoes
coach outlet store online
ugg boots
cheap jordans
coach outlet
coach outlet
cheap uggs
michaek kors handbags
uggs for sale
supra shoes
uggs australia
ray-ban sunglasses
toms shoes
michael kors outlet online

 

Postita kommentaar

<< Esileht