kolmapäev, september 16, 2015

Pullerits: Mis põhjustab rattamaratonil kaotuse?

Art Soonetsi maastikuratas kaalub kümme kilo, minu oma viisteist. Kas see on piisav, et seletada, miks kaotasin talle mullusel Tartu rattamaratonil neli minutit? Sest tänavusel Tartu rattarallil, kus meil maanteesõiduvarustus enam-vähem võrdne, alistasin ta 11 minutiga. Ja mida näitab see, et eelmisel pühapäeval Tartu rattamaratoni avatud raja sõidul läbisin raja Soonetsist minuti kiiremini? Kusjuures läbisin ligi kuus ja pool minutit kiiremini, kui läbisin selle mullu. Kas see lubab eeldada, et saabuva pühapäeva võistlussõidul on võimalik Soonetsile ja veel paljudele teistele, kellele hammas seni peale pole hakanud, vastu saada?

Palju küsimusi, mis kõik taanduvad siiski üheks fundamentaalküsimuseks: miks on maastikusõit mul muude harrastatud ja harrastatavate aladega võrreldes kõige kehvem ala?

Esiteks, kohe kindlasti ei taha ma pugeda selle taha, et mu ratas on poole raskem kui Soonetsil ja ilmselt enamikul teistelgi, kellega samal tasemel võistlen. See oleks liiga mugav vabandus.

Aastatepikkune Tartu rattamaratoni statistika viitab sellele, et mida kuivem ja tahkem rada, seda parema koha olen saavutanud. Ehk mida pehmem ja porisem rada, seda viletsamalt olen sõitnud. Tähendab, kiire sõiduga pääsevad mu rattasõiduvõimed maksvusele, aeglase sõidu puhul tuleb aga kogemuste puudumise, tehniliste raskuste ja alalhoidlikkuse arvelt kõvasti lõivu maksta.

Ent seegi pole piisav seletus. Sest mullu oli hea ja kõva rada, aga koht tuli ikkagi kesine, 571. Järelikult peab siin peituma veel mingi põhjus.

Juhtusin seda küsimust arutama pärast avatud raja sõitu Baruto ehk Raul Soomega Haanja rattaklubist. Ta kaalub kõvasti üle saja kilo, aga võitis mullusel Tartu rattamaratonil nii mind kui Soonetsit, saades 278. koha ajaga 2:57.29. Seekordsel avatud raja sõidul saabus ta Elvasse tükk aega pärast mind, pannes selle tänavuse vähese, kui mälu ei peta, siis 2000-kilomeetrise treenituse süüks. Arutlesime, kust mu kaotusesekundid kogunevad.

Olen nõus, et võib-olla läbin kurve osavamatest ettevaatlikumalt ning ehk ei julge ka laskumistel riski piiril kihutada, aga väidan, et see kokku ei too lõpuks rohkem kui kaks-kolm minutit kaotust. Ja kaheldav on, kas see üldse eriti kaotust põhjustab, sest Tartu rattamaratoni teisel poolel olen täheldanud, et ega ma konkurentidele millegipoolest väga suurt alla jäägi.

Arvan, et lõpuks jõudsime tõele väga lähedale. Jah, mõnes kurvis võin kaotada sekundi-kaks, aga selle saab ju tasa teha. Peamine kaotus, usun, tuleb siiski sellest, et lasen gruppidest, kellega distantsi esimesel poolel koos sõidan, lihtsalt lahti – tulenegu see mingist tehnilisest lõigust või karujõudu nõudvast tõusust või millest iganes. Kui lased sõidu jooksul lahti mitmest grupist, ja vaatad lõpuks protokollist, kuhu esialgsed konkurendid lõpuks küündisid, võidki avastada, et nad lõpetasid sinust 10 või 15 minutit eespool. Seega, vahe ei kogune kurvide või laskumiste üksikute sekundite summana, vaid vahe rebeneb sellest, et lased teistel minna ja jääd mõneks ajaks üksi.

Järelikult seisneb lahendus selles, kuidas üle saada noist hetkist, kui kaaslased eest vajuvad ja neil minna lased. Aga kuidas?
******
A gate on the trail into Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Art Soonets mulluse Tartu rattamaratoni finišis. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2-4: Mullune Tartu rattamaraton. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

48 Kommentaarid:

At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

PP ratas 15kg? Mis ratas see täpsemalt siis on?


 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Tegin väikese katse. Panin TRM raja BestBikeSplit tarkvarasse (tempomeestele tehtud soft - Trainingpeaksi meeste portfellis) ja võrdlesin 10kg ja 15kg eraldistardi aegu. Vahe oli 2 minutit. See oli ratta staatilise massi puhul nii. Ei viitisnud eriti hakata jookude kaalu jms seal vahetama. Need annavad rohkem lisa.
Tegelik vahe tuleb siiski ikkagi sellest, et tegelikkuses on mägiratta sõit veidi teine spordiala ja hoopis teised lihased mängivad rolli. Teine dünaamika ka sõidus. Kiirendused, pidurdused jms. TRM on küll maanteemeeste sõit, kuid kui ikka enne ei harjuta tumepunases sõitma ja keha pole harjunud pidevate tempomuutustega, siis jäädki gruppidest maha. Lisaks teine asend rattal rohkem koormust ülakehale ja oledki seal kus sa oled. Kui sul käed ja kere ei suuda/jõua ratast korralikult kallutada, siis tekibki kurvides ebakindlus. Ehk tegelt keha on väsinud ja selle arvelt jääd ikkagi maha.

 
At 12:52, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Kiire sõiduga pääsevad sinu grupisõiduoskused ja positsiooni valik maksvusele, mitte rattavõimed, kugi viimane kuulub ka rattavõime alla. Kui oleks märg ja raskem, siis pääsevad esile need kellel on rattavõimsust.

 
At 13:19, Blogger Priit Pullerits said...

Igati nõus, 12:43, väga tõsiseltvõetav ja argumenteeritud analüüs. Tõepoolest, tundsin avatud sõidul, kuidas kerelihased saavad ootamatutl suurt vatti. Sellest ka mu eelmise kirjatüki pealkiri, et TRM on keha piinamine. Äkki oskate anda paar väikest nõuannet, mida järgides saaks tulemust käigult pisutki parandada?

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Ise olen võtnud kuu aega varem ikka mõned bike võistlused kavasse. Et just keha harjutada sellega - mtb kolmapäevakud, Estonian, Best ja muud sellised kapid. 3-4 sellist kõva sõitu võidu (nädalas üks), lisaks mõned trennid metsas ja keha on juba paremas seisus. Loomulikult on need sõidud väga väga rasked alguses, aga muudmoodi lihtsalt ei saa. Kõik algused on rasked. Tuleb lihtsalt see maantee jõud veidi teise vormi suruda lühikese ajaga. Jõudu Priit!

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Panna on vaja. Enamus harrastajate taseme maastikusõite eeldavad, et sõidad sageli toore jõuga pulss punases.
Priit, kuna käsid viimati maastikul sõitmas? TRM avatut rajal käisid ja ka vist kevadel korra. Ja nüüd siis imestad, et miks sa küll sõita ei jõua. Kui ei treeni siis ei jõuagi. Loomulikult on tänu maantesõidule sul eeldused olemas, aga kuna erialast ettevalmistust maastikulsõitmiseks tehtud ei ole, siis lõpetadki seal, kus tavaliselt. Ei midagi isiklikku, aga see oleks küll imelugu kui tuleb mees metsast (maanteelt) ja hakkab kohe paugutama.

PS. Lisaküsimus ka mõtlemiseks, kuna käisid viimati künklikul maastikul või ka maanteel sõitmas?

 
At 15:23, Blogger Priit Pullerits said...

See aasta maastikul juba kolm sõitu! Kevadel Kõlleste rattamaraton, siis Lähte rattamaratoni avatud raja sõit ja eelmisel pühapäeval TRM avatud raja sõit. Kas ei piisa või? Palju võib?

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Üks väga oluline asi, maastikul peab meeldima sõitma. Kui see on vastumeelne, siis väga palju ei tulegi, juhul kui sa just Raul Olle ei ole.

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, see võib ka väike põhjus olla, sest TRM on mulle tõesti üks tüütumaid võistlusi, teises pooles saab sellest alati villand. Aga pean vastu ja kannatan ära.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Tulemust käigult parandada saab ainult rajal rohkem kui tavaliselt süües ja juues. Kang tuleb varem kui sellest aru hakkad saama. Endast tugevamate vedamine lõpeta ka ära.
Teet

 
At 17:01, Blogger Priit Pullerits said...

Juba tuli esimene pakkumine: vahetada minu 15-kilone ratas 9,7-kilose vastu. Mida arvate?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult vahetada, tekib võrdlusmoment, millest hea ka blogis karvajalgadele pajatada.
Enne võiks ka vähemalt ühe sõidu sellega maastikul teha, et tekiks piisav tunnetus.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Kui ratas lihtsalt vahetada,siis on tõesti asjal mõtet.Võidad paar minutit sõiduaega kindlasti.Kui selle vahetusega peab ka hulga raha loovutama,siis paneks juba mõtlema.Eks kergema rattaga kindlasti mõnusam sõita,saab kiiruse paremini üles,satud rattast vaimustusse,kiiremasse punti ja lõpuks sõidad veel ennast kiiremini tühjaks.Ega maastikusõidu jaoks vajalikku toorest jõudu selle mõne päevaga palju juurde ei hangi.Tuleb saavutada see endale talutav sõidutempo ja siis võimalikult ühtlaselt lõpuni.Kuidas see aga sõidu käigus välja tuleb on iseasi.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju kergema rattaga on võit tundvalt suurem kui 2 minutit.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Minu maastikuratas kaalub 9,5kg ja maanteratas 6,9 kg, aga Priitu pole ikkagi kunagi võitnud.
Teet

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei mõista nalja!

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Mõõdke korra üle, kui mitu cm on maanteegrupis keskmiselt sõitjatevaheline pikivahe, kui laiad-pikad on grupid. Kui sama maastikul teete, saate aru, et maanteel on tuuletakistus grupis sõitjale kolmandiku võrra väiksem. Nii on ka loogiline, miks maastikul nõrkus välja tuleb. Ükski 16kg, 9,7kg ega 8kg ei aita seda tuulessõiduefekti TRM rajal tekitada.

Aga kui ikka ilma tuuletakistust arvestamata kilosid lugeda tahate (näha on, et tahate), siis lugega kehakilod ka kaasa.

 
At 12:19, Blogger Priit Pullerits said...

Kehakilod väga ei loe, 12.14. Vaadake, kui mul on 71 kilo ja teisel mehel on 100 kilo, siis kummal mehel on sellevõrra rohkem jõudu? Muidugi sajakilosel. Jah, tal on ligi 30 kg rohkem, aga olgu korratud - tal on selle võrra ka rohkem jõudu. Loogiline ju! Ega muidu oleks tõstmises kehakaalud. 71-kilone tõstab ikka hulga vähem kui 100-kilone. Kui ei usu, vaadake ja võrrelge tõstmises maailma või kas või Eesti edetabeleid. Seetõttu see jutt, et sajakilosel on suurem koorem vedada, eriti ei päde - sest tal on selle koorma vedamiseks ka rohkem jõudu.

 
At 12:45, Anonymous Joel said...

Asjalik arutelu. Peamine põhjus ikka selles, et lihased pole harjunud MTB-ga sõitma. Tundsin isegi peale ühistreeningut, kuidas reielihased täiesti teistmoodi valusaks jäid, ometi on maanteel palju sõidetud ja võisteldud. Soovitaksin vähemalt 1x nädalas käia maastikul, lisaks 1 võistlus mõned nädalad varem ja vaimselt pead olema valmis pingutama, aga selleks peab sõit meeldima! Rada on sul peas, proovi enne endale teada raskeid kohti kergemalt võtta. Mõned pikemad 3-4 tunnised trennid, tulevad kindlasti kasuks. Enam pole võimalik füüsist parandada. Rattavahetus kergema vastu vb. tõesti annab kümmekond minutit kiirema aja. Sõidan ise 26" aluraamiga, pühapäeval olid gruppis ainult 29" karbonid. Ei ütleks, et 29" oleks silma järgi ja olukordi hinnates oluliselt kiiremad olnud, laskumistel ei libisenud keegi eest ära. Pigem tõusudel on "raudruunaga" raske kangutada.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, mõelge, kui mitu km lammasteaeda te valmis teeksite selle rattamaratonil sõitmise energiaga? Treeniksite ka ülakeha ja kere külglihaseid, õpiksite kasutama universaltööriistu, kirves, haamer, saag, kuvalda. Pagulastele on ju lambad meeltmööda, saaksite rikkaks.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

See tõstmise näide siinkohal täpne pole. Kettaheites ja kuulitõukes ei võida alati kõige raskem ja tugevam. See näitab seda, et baigisõit on siiski ka tehniline ala. Mis ei tähenda muidugi seda, et klassikaline tõstmine seda poleks. Oi kuidas on. Aga seal loeb natuke rohkem massi olemasolu parema tulemuse saamiseks, mitte ka alati. Selles osas on klassikaline tõstmine ja baigisõit täiesti vastandalad.
Powermeter annaks kõige parema ülevaate.

Naiste vasaraheite maailma edetabelis
6 naine - Sophie Hitchon, 74 kg
10 naine - Sultana FRIZELL, 110 kg.

 
At 15:21, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 14.09, heitealadel loeb ka plahvatusvõime ehk siis kiirete lihaste olemasolu. Aga sellegipoolest usun, et too 6. naine kükib palju kergema kangiga kui 10. naine (see võiks olla võrdlemisi aktsepteeritav jõunäitaja). Eks ta kompenseerib seda plahvatuslikkuse ja tehnikaga.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kunagi lugesin, et "XC-marathon is a Time Trial in disguise" ja temposõidus maksab võimsus, mitte oskus tuules sõita. Ilmselt jääb sul võimsust väheks (just tehniliselt raskemates kohtades - tõusud, muda, liiv).

 
At 17:43, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, olen ise ka sama mõelnud ja usun, et siin on üks oluline tegur. Maanteel on ju ka kergem tempot hoida, aga maastikul on kindlasti vaja rohkem toorest jõudu ja seda jääb mul ilmselt üksjagu puudu. Võib-olla see ongi tegelikult üks keskseid põhjusi?

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu 12.19 müstilise loogika valguses oleks huvitav kuulda põhjendust, miks Jaan Kirsipuu alati grupist maha jäi, kui Tour de France mägedesse jõudis. Et kuidas seal kehakilod ei maksnud?

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Ja palju meie MTB võistlustele näiteks esi 50 sees 100 kiloseid on?

PP mahu pealt oleks Vooremäel kolm neli korda panemas vaja käia, oled maanteel mugavus tsoonis ennast sisse seadnud.

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Miks me peame Pulleritsule tasuta ideid jagama?

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Ameeriklane Ilves on meile julgeolekuoht -kui meile tungiksid üle Läti piiri näiteks 3000 pagulast, siis me ei kasutaks nende vastu jõudu nende tagasitõrjumiseks LÄTTI, kuna president on Lätiga seotud ja ei teeks seda! See "pruut" läheb meile kalliks maksma, taas eesti rahvas maksab ärmatamist kinni.

2 eurot paluks nüüd.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui tahad tulevikus asja parandad, siis mine tagasi Arenasse ja hakka jälle Wattbike-t väntama. Eesmärgiks pane pikad lõigud kõrgete wattidega.
Järgmiseks aastaks saad "jalad alla".

 
At 10:15, Anonymous Kärna Ärni said...

Rege rauta suvel.

http://sport.postimees.ee/3328815/eesti-suusatippe-koondav-uus-tiim-leidis-esimese-sponsori#comments

Tänane viktoriiniküsimus:
Kelle kõrvad paistavad selle MTÜ tagant?

Küsimusi on muidugi veel ...

 
At 10:57, Blogger Priit Pullerits said...

Eile õhtul möllasin MTB-ga veidi dendropargis, vaatasin silmanurgast, kuidas Viljar Vallimäe grupp põlvetõstejooksu tegi, näitasin neile, kuidas tegelikult tuleb mäest üles kimada: tegin samal ajal 1,3 km sprindiringe, teate küll seda kuulsat kurvide ja küngastega rada, sain kergelt ringiaegu 2.45, siis vaatasin, et kuidas 850 m ovaalil läheb, seal tuli 1.20 lahedalt, mõnuga, siis läksin maanteele ka, vaatasin, kuidas kiirus püsib, tulid kilomeetrid 1.36-1.37ga, keskmine 37,5 km/h. Ei tea, mis need lubavad?

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Minujaoks tekitab ka veidi küsimusi lause, et "rohkem massi, rohkem jõudu, seega peaks rattasõidus justkui kõik võrdne olema"? No miks siis mägedes tegusid teevad mehed seal 65kg kandis kaaluvad? Selle võrdluse põhjal peaks näiteks Baruto, Heiki Nabi, Mart Seim olema TdF esiotsa mehed?

Veidi mööda jutt ju, Priit?
Heiki

 
At 12:48, Blogger margus Kivirüüt said...

Wattide mõõtmine annaks vastuse. Arvan et blogiomanikul on vända võimsusnäitaja samasugune nii MTB- kui maantevõistlusel lihtsalt MTBl on rohkem tegureid mis ei luba nii hästi tuules püsida, mitmeid on siin ülevpool ka mainitud. Rattarallil näen grupis seal kus sõidan (kohtadel 200-500) suure õllekõhuga rattaspordihuvilisi, MTB võistlustel on sellised isendid märksa tagapool.

 
At 13:26, Blogger Priit Pullerits said...

Hoopis vastupidi, Margus. Olen Rattamaratonidel näinud enda kandis 500+ väga palju jämedaid vendi, kes rasketel lõikudel lähevad minust palju kergemini. Maanteel on seal, kus sõidan, +/-200, enamik minu masti sihvakad ja saledad mehed.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis selle targutamise mõte siin nüüd ongi? PP tulemust see ei paranda isegi tulevikus mitte. Või üritab PP Soonetsit kuidagi pildile upitada, sest lugejad enam ei teagi, et kes see Art sihuke on? Kokkuvõtteks, et mis on Soonetsile ärapanemise mõte? Vaatad seda kõike siit nurga alt ja sealt nurga alt, et tegu Eestile omase oma tsunfti upitamise vajadusega. Teisisõnu varjatud reklaamiga. Lihtsamalt öeldes tavalise turundusega. Juhul kui millegist kirjutada ei ole siis tekitame näilise intriigi ja turundame omasid jopesid. Ega muidu ei peakski seda promomiseks aga arvestades millist aktiivsust PP siin kommentaaride genereerimisel üles näitab, kus iga 3-4 kommentaar kuulub loo autorile, siis lihtsalt nii on. Ju siis PM maksab sellelt tegevuselt palgale lisatasu või jätab lisatasu äravõtmata.

 
At 14:13, Blogger Priit Pullerits said...

Teie sõnavõtt on klassikaline näide ülemõtlemisest, 13.48. Ent hea, et need mõtted siin välja tõite, sest nüüd saan teile ja teistele ka avalikult ja oma nime all kuulutada, et see, mis te mõtlete, on tõest väga kaugel. Et mis on siis tõde? Tõde, nagu ikka, on väga lihtne. See on minu blogi, kuhu Soonetsi kaudu saan pilte. Mulle meeldib võistelda. Sellest siin kirjutangi ja sellest enamik kirjutisi lähtuvad. Õnneks läheb see kõik ka paljudele teistele korda, pakub kaasaelamist. No mõelge, kui paljud mehed võtavad pühapäeval protokolli ette ja hakkavad vaatama, kuhu nad minuga võrreldes jõudsid või jäid. See on ju vahva, neilgi on oma eesmärk minuga suhestudes ja võrreldes. Mõelge, kui palju igavam oleks Tartu rattamaraton, kui sajad mehed sõidaks lihtsalt maa läbi, suvalise aja ja kohaga, ilma, et nad saaksid tunda rõõmu, et vau, panin PP-le seekord ära, jess, või et ah sa mait, oleks teadnud, et PP vaid kahe minuti kaugusele ette jäi, poleks viimases TP-s molutanud ja oleksin lõpus rohkem pingutanud. Pakkuda sadadele võistluspäeval lisameeleolu ja lisaemotsiooni - seda ei mõista see, kes seda pakkunud ei ole.
Well said, uh?

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

ma ei kavatse kindlasti vaadata, mitmendaks keegi pullerits jääb. milleks? pole kunagi vaadanud.

 
At 15:06, Blogger Priit Pullerits said...

14.24, aga blogi käite küll vaatamas. Praegu piisab sellestki. Eriti teie puhul.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Me hoiame Pulleritsu blogil igaks juhuks silma peal, jah. Et viimane päris ära ei pööraks.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Jah hoiame silma peal. Nt antud postituse juures on pildid ratturitest, kellel pea kõigil peale Lobamoka on 15+ kilosed tagumikuväristajad. Ükski toodud piltidel olijatest ei ole PP-le konkurent oma taseme poolest. Me näeme lõbusaid matkaselle, keda ei huvita isegi kes on PP rääkimata tema tulemusest. Eks inimestel on erinevaid hobisid. Mõni jah hobi korras promob oma taustajõude...

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Et mis on siis tõde? Tõde, nagu ikka, on väga lihtne

Pulleritsu blogist tõde otsida on naqgu heinakuhjast nõela taga ajada. Niiet, palun, ärge ise üle mõelge, hr. Pullerits.

Mina arvestan alati, et tegemist on väga sügavalt meelelahutusliku blogiga. Pulleritsul on oma lähenemine, kõikide asjaolude avalikustamine ja faktitruudus jäägu teistesse blogidesse. Jutt jookseb hr. Pulleritsul suurepäraselt, on ületamatu selles kategoorias, sellest ka arvukas auditoorium. Protsentuaalselt domineerivad aga selgelt lugejad, kes ise ratast ei sõida, seega kaasaelamine ei ole kindlasti suhestumises endaga, vaid ikka selles mõttes, et mis seekord onuga juhtus.

Pullerits kirjamehena on nagu Peeter Oja näitlejana - läheb väga hästi rahvale peale, on vaieldamatult andekas, talle antakse andeks nii teksti unustamised, lohvakad pintsakud kui kohati lapsikud väljaütlemised. Kuid paljud meist suudaksid Oja Petsi võtta tõsiselt mingis sügavas draamatükis või filmis? Pinguta palju tahad, paratamatult tuleb muie suunurka. Oja Pets teab, et iga kingsepp jäägu oma liistude juurde ja naudib elu oma nišis. Ka Pullerits peaks omaks võtma, et kloun olla pole häbiasi, siis kaoks tekstidest kohatine liigne püüdlikkus ja/või kommerts.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:21, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 04:09, Blogger xumeiqing said...

151207meiqing
canada goose
cheap ugg boots
canada goose outlet
ugg boots
michael kors outlet
abercrombie and fitch
christian louboutin
ugg boots on sale
canada goose
ugg boots
michael kors handbags
p90x workouts
louis vuitton handbags
polo ralph lauren
lebron james shoes
ugg slippers
concords 11
christian louboutin outlet
the north face
louis vuitton
tods shoes
vans shoes
louis vuitton
hollister clothing
coach outlet
uggs sale
air max 95
uggs clearance sale outlet
cheap soccer shoes
uggs clearance
ugg boots clearance
prada uk
louis vuitton outlet
the north face jackets
cheap toms shoes
coach factory outlet
abercrombie
louis vuitton handbags
louis vuitton
michael kors outlet online

 
At 03:34, Blogger Unknown said...

20160317meiqing
cheap jordans
adidas originals
mont blanc pens
moncler sale
prada bags
air max 90
toms shoes
tods shoes
nike air max
kate spade
nike basketball shoes
coach factory
ugg boots
michael kors outlet
gucci shoes
ugg boots
kobe 11
michael kors outlet online
hollister clothing
jordan concords
michael kors handbags
coach outlet
louis vuitton
ralph lauren outlet
louis vuitton handbags
ugg australia
louis vuitton
coach outlet store online
jordan 3 infrared
nike air max
true religion outlet
burberry outlet
jordans for sale
nike uk
tory burch flats
michael kors outlet
lebron james shoes 13
michael kors outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht