reede, oktoober 02, 2015

Pullerits: Kuidas Lance Armstrong põrub jälle?

Tõsielul põhinevaid spordifilme tehakse nii harva, seda enam tuleb ära vaadata need, mis valmis vändatakse. Olete juba näinud filmi «Programm» Lance Armstrongi hiilgavast karjäärist ja põrmu varisemisest? Käisin eile vaatamas. Muljed on järgmised.

Spordist rääkivast filmist ootab igaüks ennekõike emotsiooni. Aga tuntavat emotsiooni pakkus vaid üks koht, mida ei hakka siin reetma, kuid see oli filmi algul, kui Armstrongi karjäär alles kogus tuult tiibadesse.

Olen igati nõus Postimehe kolleegi Kristjan-Jaak Kanguri arvustusega esmaspäevase Postimehe kultuurirubriigis, et «Programm» koosneb üksikutest episoodidest, millest lugu kokku ei põimu. Eraldi võetuna pole neil episoodidel ju viga. Kuna film tugineb iiri spordiajakirjaniku David Walshi raamatule ja WADA dokumentidele, siis on see äärmiselt faktitruu. Saab näiteks näha, kuidas ühest võistluspaigast teise sõites korraldas US Postali meeskond bussil mägedes pseudorikke, et avada «baar» ja hakata rattureile verd üle kandma. (Rohkem siin sisu ei reeda.) Aga kuna neist episoodidest pole terviklikku lugu kokku põimitud, ei suuda ka film kuigi tugevasti kaasa haarata. Kõige rohkem jääb õhku rippuma stseen Armstrongi abiellumisest – rohkem ei tule ta naine mitte kordagi ekraanile, rohkem teda isegi ei mainita ega näidata taustal ka siis, kui film näitab mitut puhku Armstrongi kodu Texases. Lühidalt: sel liinil pole filmis mingit osa ega tähtsust.

Aga mängufilm peab lõppeks mängufilm – seal peaks olema veidigi sügavust. Väga pealispindselt on näidatud, miks Armstrong otsustas hakata dopingut tarvitama. Jah, ta mainib, et tahab võita, et ta pole sündinud kaotajaks, et talle meeldib oma rattaga sõita – aga need on lihtsalt remargid. Dramaturgiliselt on need nõrgalt esitatud. Ilmselt on iga nii radikaalse otsuse taga, nagu seda on spordis suurejooneline petmine, suuremad kaalutlused, vaagimised, kõhklused. Neid ei ole näidatud – ja seetõttu jääb filmis puudu igasugusest psühholoogilisest sügavusest. Ja seetõttu, nagu juba ütlesin, ei suudagi film emotsionaalselt kaasa haarata.

Samuti ei suuda filmitegijad tuua välja seda, miks ikkagi ja kuidas Armstrong lõpuks murdus ja kõik üles tunnistas. Kindlasti oli seal palju dramaatilisi hetki: kahetsust, viha, enesehaletsust, mida iganes. Aga me ei näe filmis midagi sellist.

Jah, Armstrongi osatäitja Ben Foster (ülemisel pildil vasakul) on küll kohati väga Armstrongi moodi, ent sellest jääb väheks. Režissöör Stephen Frears on jätnud peategelase liiga «joonistatud meheks»; temas on liiga vähe inimlikke tundeid, kui jätta arvestamata üksainus koht, kus ta kaotab kodus enesevalitsemise ja hakkab röökima. Jah, võib ju väita, et äkki oligi Armstrong masin, kellele kõik, mis on inimlik, on võõras. Aga sel juhul peaks seda näitama. Kuid ka selle näitamist ei ole näha. On näha, et on jalgrattur, keda režissöör ei ole suutnud elama panna.

Ja seetõttu lahkudki vaatajana kinost ning oled segaduses, sest ei tunne mitte midagi. «Programm» ei suuda sind puudutada.

Ent pelgalt illustreeritud dokumendina, olgu veel kord mainitud, pole «Programmil» iseenesest viga.
******
Horseshoe Canyon, Canyonlands National Park, Utah 30. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Lance Armstrong (vasakul) karjääri hiilgeaegadel 2004. aasta Tour de France'il koos näitleja Robin Williamsiga, nüüdse manalamehega. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: 2002. aasta Tour de France'i kollases liidrisärgis Lance Armstrong ronimas Mont Ventoux' otsa. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Ben Foster ja Jesse Plemons, kes mängivad filmis «Programm» resp. Lance Armstrongi ja Floyd Landist, ekraaniteose linastuse eel Toronto rahvusvahelisel filmifestivalil septembri keskel. Foto autor: The Canadian Press / Press Association Images/ Scanpix
Foto 4: Lance Armstrong eelmise aasta suvel koos identifitseerimata kaunitariga Colorados Aspenis Dior Boutique'i taasavamisel. Foto autor: Billy Farrell / BFAnyc / Sipa USA / Scanpix

20 Kommentaarid:

At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Oli jah selline lahjake. Film nagu oli, aga mängu mitte. Eriti igav tundus vist ka tänu sellele, et paari aasta eest sai nähtud dokki samast asjast.

 
At 15:50, Blogger Gaspar said...

Sain seda filmi ka ise eelmisel kolmapäeval näha (tänu Hawaii hommikuveeremisele) ning sinu kommentaar "ilustreeritud dokument" on naelapea pihta!
Nüüd saavad rattamaailma ühe suurima skandaaliga mitte kursis olevad ja järeltulevad põlved olulisema info koos episoodidega konstsentreeritult kätte.

 
At 21:51, Anonymous Martin said...

hr Pullerits. Paistab, et toimetuse nõuded ja standardid - üldine tase - teie blogis vajavad hädasti tõstmist.
Nii ei saa edasi minna. Peaksite ehk läbi töötama mõne žurnalistika õpiku, nt selle:
http://www.ftv.msu.ru/pers_pages/how_to.pdf Vene keel on teil Nõukogude Armeest suus.
Siis ehk kirjutaksite paremini, mitte sellist švammi nagu see Armstrongi lugu siin.
Ja tuleks 100, ei! - tuleks 1000 kommentaari.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Ebameeldiv üllatus tõepoolest. Tuled reede õhtul Pulleritsu blogisse lõõgastuma, aga pakutakse meinstriimi mõttetut jura.

 
At 23:21, Anonymous -M- said...

Tuleks kirjutada nii, et blogi külastades saaksid rahulduse nii kõrgintellektuaal Linnar Priimägi kui ka jalgpallur Pareiko. Aga nii kirjutada on suur kunst.
Kõik ei ole Hemingwayd

 
At 23:34, Anonymous Sass said...

Hemingway'd lugedes saab ka jalgpallur rahulduse?
Kas seal mitte kalamees kalameestele ei kirjuta, nö oma tsunfti mehed omavahel?

 
At 02:20, Anonymous Sander, Kiviõli said...

JOOKSUPORTAAL on teinud kammbäki. Mitu päeva oli maas.
Stiilinäide: "Eestlase püüdis poole distantsi peal kinni venelane Aleksandr Goriunov, kes alles oma elu esimest maratoni jooksis. „Hea, et venelase tuules sain teises pooles joosta, sellega taastusin jälle ära,“ ütles Ratasepp. Uhkes üksinduses finišeerinud Ratasepp oli Goriunovist lõpuks parem ligi kolme minutiga. Venelane sai lõpuajaks 2:38.21."
Armstrongi ajal oli veel mehed nagu Landis, Hincapi jt
Kesse aga neid enam mäletab ja keda see värk enam huvitab?

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

02.20, kui teid ei huvitaks, ei tuleks ka siia lora ajama.

Jätke vastuseid, mitte küsimusi stiilis "sada lolli jaksab rohkem ... kui üks ..."

 
At 19:55, Anonymous Sander, Kiviõli said...

17:24,
Dr Holdeni mudaravi saab 500 meest aastas.
Ärge öelge, et see on väike arv.

 
At 04:16, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:19, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:21, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:25, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 04:03, Blogger xumeiqing said...

151207meiqing
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet clearance
ugg australia
chanel bags
michael kors outlet stores
michael kors outlet
michaek kors outlet
prada outlet
canada goose jackets
ugg clearance
ugg outlet
replica watches
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
canada goose outlet
kate spade handbags
louis vuitton handbags
abercrombie fitch
uggs on sale
celine
adidas originals
pandora jewelry
ray ban sunglasses outlet
michael kors bag
michael kors outlet online
uggs outlet
gucci shoes
coach outlet store online
ugg boots
cheap jordans
coach outlet
coach outlet
cheap uggs
michaek kors handbags
uggs for sale
supra shoes
uggs australia
ray-ban sunglasses
toms shoes
michael kors outlet online

 
At 12:55, Blogger Unknown said...


I'm going to highly recommend this web site
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-12.html
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-11.html
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-10.html
http://www.prokr.net/2016/09/spraying-companies-9.html

 
At 07:19, Blogger Unknown said...

led shoes for kids
yeezy
red bottoms
nike flyknit racer
reebok shoes
kobe 9
nike zoom
links of london outlet store
yeezy boost
iniki

 
At 15:43, Blogger Unknown said...

نعمل فى مؤسسة النسر الذهبي على التخفيف عن أصحاب الشقق من خلال القيام بأعمال الغسيل والنظيف مما يساعدك على الإستمتاع بالجلوس فى منزلك بالإضافة لإماكنية إستقبال الزوار والأقارب دون التعرض للإحراج من عدم نظافة الشقة حيث نساعدكم فى أعمال التنظيف والغسيل والترتيب لمكونات وجميع أجزاء الشقة.
من خدماتنا
شركة تنظيف مكيفات بالمدينة المنورة-أفضل شركة صيانة مكيفات بالمدينة المنورة 0540906041 النسر الذهبي

غسيل مساجد بالمدينة المنورة
أفضل شركة غسيل سجاد ومفروشات
أفضل شركة تنظيف مسابح بالمدينة
أسرع خدمة رش حشرات بالمدينة
https://nsrzhbi.com/category/%D8%AE%D8%AF%D9%85%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%81%D8%A9/%D8%AA%D9%86%D8%B8%D9%8A%D9%81-%D9%85%D9%88%D9%83%D9%8A%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AF%D9%8A%D9%86%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B1%D8%A9/

 
At 17:07, Blogger Unknown said...

http://www.jaberabdullah.com/?app=article.cat.17
http://www.jaberabdullah.com/?app=article.show.76
http://www.jaberabdullah.com/?app=article.show.32
http://www.jaberabdullah.com/?app=article.cat.15
http://www.jaberabdullah.com/?app=article.show.42
سواتر شينكو بجدة

 
At 11:14, Blogger ارقام شركات التنظيف said...

ارقام شركات
عميانا الكريم اذا ظهر علي جدار منزلك وظهرت فيه أي علامة تدل على وجود تسرب في مواسير المياه فلا داعي ان تتصل علي علي ارقام شركات للخدمات المنزلية توفر لك الخدمة للاصلاح في كذلك والميزة هي خدمات ممتازه.
رش المبيدات
من خدماتنا تقديم إجابات جذرية لانتشار الحشرات في البيت مها كان نوعها شركات رش المبيدات تقدم لك حلا هو الأفضل للقضاء على الحشرات نهائيا دون الخروج من البيت ودون حدوث أي ضرر على أشخاص أسرتك حيث أن جميع المواد المستخدمة من قبل خدمة ارقام شركات مكافحة الحشرات البيت مصرح بها من قبل وزارة الصحةتملك خدمة شركتنا بالإتقان السرعة واستخدام أجدد المبيدات.
ترميمات وصيانه
خدمة متميزة نقدمها لك حال حدوث أي خلل في منزلك سواء كان داخليا أو خارجيا لا تحتار في إلتماس لاصلاح الاعطال إذا وجدت فتحات في واحدة من جدران البيت أو لأي عوامل أخرى تستدعي ارقام شركات الترميم ارقام شركات كشف تسربات المياه إن صيانة وإصلاح تقدم حلولا جذرية بعيدة عن الإجابات التقليدية المؤقتة وتقوم بجميع أشكال الترميم بأقل التكليفات.
تمتاز مؤسسة تطهير بخبرة طويلة في ذلك الميدان، ويتوفر لدي الخدمة الأيدي العاملة والآلات المناسبة لتقديم هذه الخدمة بشكل كامل وخدمة مميزة
ارقام شركات نقل العفش

 
At 22:01, Blogger انجين محمد said...

شركة تنظيف بالخبر
تنظيف مكيفات ببريدة
تنظيف مجالس ببريدة
تنظيف سجاد ببريدة
تنظيف كنب ببريدة
تنظيف ببريدة
تنظيف مكيفات بعنيزة
تنظيف كنب بعنيزة
تنظيف سجاد بعنيزة

 

Postita kommentaar

<< Esileht