esmaspäev, veebruar 29, 2016

Pullerits: Kuidas ma andsin endale Tallinna maratonil veel ühe võimaluse?

...ja sattusin seejärel kiirabisse, võiks kõlada pealkirja teine pool.

Aga Raio Piiroja (pildil paremal) nägi pärast Tallinna maratoni minust veelgi halvem välja. Istusime välisööklas kõrvuti puitlaua taga (fotol all vasakul) ja nagu ikka, mina küsisin ja tema vastas, kui ta kutsuti koos Anti Saarepuuga autasustamisele. Nad olid omavahelise mõõduvõtmise lõpetanud sõbraliku viigiga. Ent see, kuidas Piiroja pjedestaali juurde liipas ja sinna vaevaliselt peale ronis, ei olnud just ilus pilt.

Teadsin, et vabatehnika tekitab talle kannatusi, aga et nii suuri, seda polnud oma silmaga seni näinud. Ta seletas, et säärte eesmised-sisemised küljed jäävad altosast pärast vabatehnikasõitu hirmus valusaks, ning põhjusi selleks on kaks: esiteks vanad jalgpallivigastused ja teiseks liiga ettepoole kaldu sõidustiil, mis ei jätvat puhkefaasiks vaba hetke.

Sõidu tegi ta muidugi vägeva: 44. koht ajaga 1:52.35, rohkem kui pool minutit eespool isegi Rait Pallost, kaotust võitjale Algo Kärbile pisut vähem kui 16 minutit. Kuid tänu millele?

Tänu Vahur Teppani (parempoolsel fotol vasakul) suuskadele. Piiroja ütles, et ta polnud elu sees saanud nii hästi libisevate suuskadega sõita. Teppan, kes jäi seekord 15. kohale (kaotust Kärbile 9.04), kinnitas mulle, et andis tõepoolest oma parima paari Piirojale. Ja Piiroja ei hoidnud emotsioonide kirjeldamisel tagasi. Ta rääkis, et sõitis umbes pool võistlusmaast klassikajäljes, sest lipe oli seal olnud kohutavalt kiire. Kui pärisin, mis ta arvab, kui palju ta tänu Teppani suusapaarile ajas võitis, pakkus ta esimese hooga, et 15 minutit.

Kas seda liiga palju ei ole, väljendasin umbusku.

Seejärel ta korrigeeris ennast: 10 minutit kindlasti. Ja siis korrigeeris veel: 10-15 minutit.

Ometi pidi ta isegi nende hirmkiirete suuskade puhul tunnistama, et Saarepuule (fotol vasakul) olnuks raske vastu saada, kui Saarepuu vaid täie jõuga sõitnuks. Piiroja kirjeldas lähenemist eelviimasele joogipunktile, kui Saarepuu oli teatanud, et tõmbab korraks ette, sest tahab minna sööma ja jooma. Ja nagu ta rääkis, oli Saarepuu teinud 20 kiiremat-jõulisemat liigutust ja juba oligi tal sajameetrine edu sees. Piiroja lisas, et kui tema joogipunkti jõudis, oli Saarepuu teda seal tervitanud, üks suusk jalast võetud.

Lõpus ilmnes, et kumbki suurest duellandist ei tahtnud teist võita. Mäng käis finišisirgel selle peale, kumb teisena üle lõpujoone jõuab. Kui uurisin, kumb siis tegelikult enne lõpetas, vastas Piiroja, et tema ei tea. Lõpuprotokoll annab siiski vastuse: ehkki aeg on meestel sama, on Saarepuu koha võrra kõrgemal. (Olgugi et staadionidiktor teatas, et nad olid saanud sajandiku pealt sama aja. Ütlen, et ei usu seda enne, kui selle kohta dokumentaalset kinnitust ei näe.)

Loomulikult uurisin Piirojalt, kui palju ta on tänavu suusatanud. Ta pakkus, et vähemalt 500 kilomeetrit. Mis on mul vastu panna? Umbes 450. Vaat siis, kui vähesest piisab, et otsustav vahe sisse käristada. Saad supersuusad ja sõidad nagu noor jumal.

Mu enda osalus oli kuni laupäeva õhtuni tõsise kahtluse all. Reedel käisin pärast töönädalat Tähtvere spordipargis vormi kontrollimas ning läbisin kolmveerand tunni pikkusel sõidul viimased 2,5 km keskmise kiirusega üle 20 km/h. See sisendas mõtet, et äkki annaks endale pärast Tamsalu maratoni siiski veel ühe võimaluse. Sest igal pool ju kuuled tänapäeval, kuidas nurutakse: give me another chance, please!

Aga laupäeval avastasin põlves kapsli all ootamatu ja häguse valu. Häguse selles mõttes, et ei saanud aru, kust see täpselt tuleb, ja millest. Juhtusin telerist nägema naiste laskesuusavõistlust ja täheldasin, et paljud sõidavad võrdlemisi sirgete põlvedega. Otsustasin siis, et proovin sõita nendega samamoodi, aga igaks juhuks tõmban põlvele toeks elastiksideme ümber.

Esimeselt ringilt tulin 148. kohal, aeg 1:03.30, kaotust 51. kohal liikunud Piirojale (pildil paremal) veidi üle seitsme ja poole minuti. Kõige raskem oli pärast esimest joogipunkti metsa vahel, kui paljud trügisid mööda ja rütm kadus käest, mistõttu läks üksjagu rapsimiseks. Ometi olin seks ajaks möödunud isegi paarist kahekohalise numbriga sõitjast, näiteks Tair Antonist (nr 95, ilmselt oli algul üle pingutanud ja tõmbas hinge, sest lõpuks sai ta 116. koha.) Kuid avaringi viimasel kolmandikul, kui ümberkaudsed sõitjad muutusid rahulikumaks, läks seis paremaks, nii et teisele ringile võis minna isegi mõneti optimistlikult. Asi polnud kõige hullem. Eriti võrreldes Viru maratoniga, kus kohe algul saadud peapõrutus rikkus kogu sõidu, ning võrreldes Tamsalu maratoniga, kus jäin kitisel lumel lihtsalt jänni ning kaotasin igasuguse motivatsiooni (libisemisest rääkimata).

Teisel ringil tegin pärast seda, kui ei suutnud pärast pikkade sirgete lõppu Tiit Meidla (nr 182) kannul enam püsida, vähemalt tosin kilomeetrit vedamistööd. Ega ma üle õla väga palju piilunud, kuid silmanurgast pöörete ajal märkasin, et neli-viis meest hoidis sappa. Ükski neist mööda minna ei üritanud. Isegi siis mitte, kui enne eelviimast joogipunkti selja sirgu lasin, et rinnanumbri alla kinnitatud SiS-i mustikamaitselist geeli kätte saada ja suhu pigistada. (Pakendi viisin loomulikult TPsse.) See sobis, et kaaslased olid solidaarsed, ja samuti see, et hoidsid selja taha. Sest mulle meeldib sõita oma tempos, siis saan ise kiirust reguleerida, mitte ei pea lähtuma teiste tempomuutustest.

Eks seda võis muidugi eeldada, et viimastel kilomeetritel hakkavad mehed tagant paugutama. Ehkki üksvahe tundus, et hoopis lasevad ise minuga vahe sisse. Paaril korral tundus taga kaugenevate helide järgi, et sain 5-7 meetrit eest ära. Kuid laskumistel libisesid nad järele. Esimesena kihutas pärast pikimat tõusu mööda Helvis Trääder (nr 84), kes hõikas, et paneksin ülakeha rohkem tööle. Võtsin kuulda ning mõnda aega oli sest kasu, sest vahe temaga mõnda aega enam ei kärisenud. Siis, kurviga laskumisel kilomeeter enne lõppu, libises mööda Olivar Kits (nr 183), kellest olin möödunud pärast eelviimast joogipunkti ning kes oli mind paarsada meetrit enne möödumist tagant kannustanud, et teeksin ees ikkagi hoogsalt tööd. Viimasel tõusul otsustasid veel kaks-kolm meest tagant tuulest välja söösta, ühega läksid korraks ka mu kepp ja tema suusk risti, nii et jäime seisma – aga pole probleemi, sellised puterdamised käivad asja juurde. Viimase pauna ajal jälgisin rohkem juba seda, et Toomas Uiboleht (nr 178), kes oli lõpetanud avaringi otse minu kannul, mööda ei läheks. Selle eesmärgi täitsin. Tulemuseks hooaja parim koht, 153., oma vanuseklassis 16. (Minust 14 aastat noorem Piiroja [fotol all paremal] oli oma vanuseklassis alles 27.) Aeg 2:10.21,6 tähendab, et teise ringi läbisin võrreldes esimesega 3.20 aeglasemalt.

Millest siis kiirem sõit kui tänavustel eelmistel maratonidel? Jah, olud olid võrreldes Tamsaluga märgatavalt paremad. Kuid oluline on ka see tunne, millega sõidad ning lõpetad. Esimesel ringil oli küll vahepeal vastikult raske, aga üldjoontes ja kokkuvõttes olid enesetunne ja pingutamisvõime varasemast tajutavalt paremad. Põhjus on ilmselge: tegin teisipäeval ja reedel kiiremad trennid. Nagu olen öelnud: aeglane ja rahulik suusatamine, mille tähtsust kõik kogu aeg rõhutavad – ja mida olin, tunnistan, lollist peast kuulda võtnud –, teevad sinust aeglase ja rahuliku suusataja. Intensiivsust on vaja tõsta. Ent küllap jääb paremate päevade tasemeni küündimisest puudu just seetõttu, et ei ole käinud 4-7 km pikkustel võistlustel, kus olen varem kiiruslikke võimeid ja kannatamissuutlikkust teritanud. Ja erialast trenni on ka muidugi vähe tehtud: 450 km ei ole näitaja, mis lubaks kõrgeid sihte seada, eriti minu vanuses.

Piiroja valmistub nüüd Haanja maratoniks. Ta silmad lõid särama, kui ta sellest rääkis. Klassikas, tunneb ta, et lööb oma õiged trumbid rajale. Näis, kas tuleb ka uus duell Saarepuuga.

Minu osalus Tallinna maratonil lõppes aga käiguga kiirabisse. Juba esimesel ringil, kui laugetel laskumistel tuli paaristõukeid kasutada, tõmbasin oma selja ära, nagu see juhtus ka mullu Tartu maratoni 8. kilomeetril. Seetõttu pidin edaspidi paaristõukeid rakendades ja laskumisasendeis ettevaatlik olema. Kiirabiõde ütles, et ega neil muud varianti ole, et kas teevad valuvaigistava süsti või annavad tableti. Ütlesin, et süsti ma küll ei taha, andku tablett. Anti mingi roosakas. Vahur Teppan nägi seda ja ütles midagi umbes nii, et see on küll kahtlane asi ja ärgu mulle seda antagu.

Ei ütleks, et tablett mõjus. Või kes teab – äkki nii palju mõjus, et Tartus sain siiski omal jõul autost välja. Aga täna, esmaspäeval tõmbasin toetava krõpsvöö kõvasti ümber talje, kui tööle läksin. Suusatamisega, vähemalt klassikatehnikas, tuleb pidada paus. Õigemini pole sellega suurt alustanudki. Hooaja jooksul vaid kaks korda olen proovinud, ja siis jäid ka juba esimese korra järel reie ülemised esiküljed valusaks. Kiiresti see valu küll ei taandunud.
******
Interstate 70 through San Rafael Swell, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Raio Piiroja mullusel Viru maratonil. Foto autor: Sportfoto
Foto 2: Priit Pullerits (vasakul) vestlemas pärast Tallinna maratoni söögilauas Raio Piirojaga. Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 3: Vahur Teppan enne Tallinna maratoni oma suusabussi roolis, paremal Priit Pullerits. Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 4: Anti Saarepuu. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix
Foto 5: Sellised olud valitsesid Tartus Tähtvere spordipargis 10. veebruaril. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 6: Raio Piiroja mullu Tartu maratoni finišis. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 7: Tamsalu maraton nädal tagasi. Foto autor: Marianne Loorents, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 8: Raio Piiroja (nr 33) nädal tagasi Võiste suusamaratonil. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 9: Tallinna kiirabi. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Südikas sõit! Ja esimene sõidujärgne kommentaar, kus pole kurdetud teise ringi "erilist raskust"!

Kui see selja-jutt välja jätta, oli igati õige otsus ikka rajale asuda!

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Täitsin just autojuhi tervisekaarti ja seal küsiti uneapnoe tuvastamise eesmärgil, et kas teil on mõnikord alaseljas valusid. Punnitasin silmi nagu jaksasin ja ei osanud midagi arvata, et kas tõesti on nii, et kui ikka valud seljas siis oled rooli taga tukkuma jääja. Vot nii Priit ja 50+ puhul polegi muud vaja rooli taga täie lauluga sõitmise ajal muud kui, et oled meeste rahvas üle viiekümne aasta vana ja mõnikord valud alaseljas ning plaksti oledki potentsiaalne liiklusmõrvar roolis. Hmm, kas tõesti sellised valud on ka meestel, kes harrastavad rahulikku aeroobset treeningu tehnikat? Pole nagu kuulnud. samas on päästev variant see, et nagu öeldakse pole kehva ilma vaid on kehv varustus. Varustus mis laseb seljal minna märjaks ja tekitab lokaalse alajahtumise ning sellega lähevad lihased valulikku spasmi. Seega kui pole uneapnoe ja nigela treeningmetoodika probleem, siis ilmselt tuleb oma kombe välja vahetada kaasaegsema vastu.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Põgusalt Priitu rajal näinuna, tuleb Priitu kiita. Tehniliselt ikka vägagi okei sooritus. Keskmisest kindlasti stabiilsem. Jõudu ja jaksu uuteks maratonideks!

 
At 17:55, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, 12:15 ja 12:25.
Teine ring ei olnud sugugi raskem, minu jaoks oli see lihtsam. Nojah, eks kiirus oli aeglasem ka. Kuigi mitte palju. Kuid ega need, kes sealkandis sõitsid, kus minagi, teisel ringil oluliselt kiiremini liikunud.
Ent tuleb tunnistada, et noori vihaseid mehi tuleb peale. Ja mõned vanad on ka hirmus sitked. Kaarel Tossi ees müts maha! Kui isegi Kaija Vahtral ja Tiit Kollol tuleb ilmselgelt pingutada, et esisaja lõppu mahtuda, ning paljud üksjagu kõvad sõitjad sealt välja jäävad (kuigi mõned kõvad sõitjad, nagu Jaanus Laidvee ja Indrek Teppo ja Silver Eensaar (kõik meeskond PSJJ) ei tulnud startigi), kusjuures saja piirile ja teise saja algusse on lisandunud nimesid, kellest varem midagi kuulnudki polnud, siis saab ainult rääkida, et mu aastate pikkune töö saavutusharratussuusatamise propageerimisel on vilja kandnud. Järeldus mulle: mida külvad, seda lõikad. (Selgituseks: külvasin ideed, et panna on vaja ja esisajasse end suruda, kuni ennast suruti välja. Mõni pahatahtlik ütleb, et omast võttest selili. Aga ei ole nii! Järelkasvu eest tuleb ka hoolitseda, sest on selge see, et isegi minusugune ei suuda igavesti pidevalt saja sisse sõitma jääda, nagu suutsin neli-viis ja rohkem aastat tagasi.)

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Priit!
Jõudu ja jaksu.

P.

 
At 18:18, Anonymous Martin said...

How does it feel... to be a loser?

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Järelkasvuga on asi nadi. Sellest aastast M40 klassi kuuludes on klassisiseses arvestuses konkurents oluliselt tihenenud. Suusatamine on, nagu näha, vanade peerude ala.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Noole kange konkurendi Dvořáki kohta sai sarnast täheldada - mida rohkem mees sidemeis oli ja mida hädisemalt ta soorituste vahel kõndis, sooja tegi, seda kõvemas hoos oli ta tegelikult.

Tagasihoidlik sõit, priima lugu!

 
At 19:03, Anonymous Alar, Juuru vald said...

Aastatepikkune töö on vilja kandnud, kuid jätsite märkimata, et kindlasti seisab palju veel ka ees?

Töö viljad..On see siis saavutussuusatamise propageerimisharrastus või töö?.

Teiste sõnadega - kelle poolt, millistest allikatest seda blogi rahastatakse?

 
At 19:03, Blogger Tarmo Gede said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuivõrd on see siis sport tema algses tähenduses kui välised tegurid (taustajõud) omavad nii suurt tähendust. Kohati tundub, et isegi vormeli jms tehnikasport on juba rohkem sport kui murdmaasuusatamine. Ma ei kujuta ette et ketsi talla arvelt keegi maratonijooksus teist 10 minutiga võidaks. Või kui siiski siis oleks kisa taevani ja uuendused pandaks keelu alla kuni need pole kõigile võrdselt kätte saadavad. Näide ujumisest ju olemas. Millegipärast aga on keemikud suusatamises täiesti aktsepteeritavad, rääkimata juba sellestki, et suusad pole tippudel ka need mida me kaupluses näha võime. No ei ole see sport ei ole!
Või kui siis pole ka imestada, et huvi kaob ka põhjamaades maailmast rääkimata.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

õige märkus, see on rikaste ala. nagu rataski.

 
At 22:55, Anonymous Martin, spordisemioloog said...

Hr Pullerits,
Kurb uudis. Meie kõigi lemmik Rootsi lipu alla võistlev, Etioopias treeniv ja elav etiooplanna Abeba Aregawa on dopinguga vahele jäänud.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Aga vormel ongi rohkem sport.

Ma ei kujuta ette, et keegi meie suusatajatest täna 10 km jooksus Vettelit võidaks, päriselt :)
Ning neid 33min jooksumehi pole ka rahvasportlaste-suusatajate hulgas

 
At 23:50, Anonymous Doktor Vatson said...

23:10, kas Vettel on 33min jooksumees?
Paluks üks asjakohane link sel juhul.

 
At 07:45, Blogger Priit Pullerits said...

Aga see, mis 22:55 kirjutab, ei ole ju kogu pettus, mille siingi blogis Abeba Aregawi on svenssonite lipu all kokku keeranud. Lugege, lisaks on tegemist maksu- ja immigratsioonipetturiga. Paras plekk nüüd lihtsameelsetele maailmapäästjaist svenssoneile seedida, aga ütlen otse - paras neile, mängige aga edasi humanitarian superpowerit, andke minna:
The news comes just days after the Swedish newspaper Sports Expressen revealed that Aregawi had been caught in a storm over unpaid taxes after telling Swedish authorities she had never lived in the country and so was not liable for tax.
Citing documentary evidence from the tax authorities, the paper said that Aregawi had confessed that she had never been resident in Sweden, and that she submitted false information to the Immigration Service when she applied for Swedish citizenship. Aregawi was ordered to pay 11,112 Swedish crowns (£932) in back taxes.
Two years ago Aregawi also had to defend herself against allegations that she had deliberately entered a ‘sham’ marriage with Swedish husband Henok Weldegebriel, who she divorced shortly afterwards, in order to get citizenship.

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Minu lemmik see Bruno küll ei ole.

 
At 10:49, Blogger Priit Pullerits said...

Hmm, see ei ole nüüd päris spordimehelik ja ilus, et suur ja kuulus Ole Einar Björndalen kopeerib mind - pealkiri Postimehes:
Laskesuusakuninga viimane suur etteaste. Või kas ikka on viimane?

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Hei võhmamees....toeta noort Eesti Sportlast
http://stardipaik.ee/projektid/suusatamine/laskesuusatamine/tuuli-tomingas-euroopa-meistriks/

Tuuli on üks säravamaid tulevikutähti Eestis spordis. Tema senised saavutused kõnelevad enda eest:

Kuldmedal – juunioride EM 2014
Pronksmedal – Euroopa Noorte Olümpiapäevadelt 2013
Pronksmedal teatesõidus – juunioride EM 2014
4. koht – juunioride EM 2013
Kõige värskema saavutusena – 1. koht juunioride IBU karikasarja etapil Lenzerheides, Šveitsis 2016!
Tuuli treeneriteks on:

– Tõnu Pääsuke, kes on üks kõigi aegade edukamaid Eesti laskesuusatreenereid ning viinud maailma tippu: 7-kordse maailmameistri Kaija Parve, Eveli Saue, Urmas Kaldvee, Even Tudebergi, Martten Kaldvee jpt
– Stefan Gunnari, kes on töötanud Rootsi noorte- ja juunioride koondise lasketreenerina ning kelle tuntumad õpilased on Carl Johan Bergman ja Helena Eckholm



Loodame, et usud Tuulit ja toetad tema püüdlusi

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, Tuuli tippu! Ühe või kahe paari jagu flooripulbrit spordimees eelarvesse ikka kõlistab!

Suusahooaja tipp on alles tulemas, aga ka üks rattur vajaks väikest tõuget, et Üliõpilaste MMil püünele jõuda: toetage ka Daisit http://stardipaik.ee/projektid/jalgrattasport/daisi-rist-uliopilaste-maailmameistrivoistlustele-jalgrattasoidus/

 
At 12:17, Blogger Priit Pullerits said...

Kui üllas see ka pole, koguda kellegi unistuste täitumiseks raha, ei saa ma lubada, et mu blogist kujuneb mingi reklaamitulp. Need kaks üleskutset, mis seni saadetud, las jäävad üles, aga kõik järgnevad lähevad prügikasti.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Eks Priit ise ju alustas seda laste reklaamimist siin blogis. Huvitav, et miks on ühe ala harrastaja promomine vähem reklaamitulba teenus kui analoogsete juhtumite promomine vabatahtlike poolt? Ahjaa, ajakirjanikul on ju oma lugu. Teiste lood ajakirjanikke ei huvita ja pole kunagi huvitanud rohkem kui tulemus protokollis. Samas olid ka need teised nunnud lapsed kahjuks aga traditsioonilisematel süsteemsetel aladel oma kulu ja kirjadega.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuule anoüümne 13:27, mulk kinni. See on Priidu blogi ja siin on tema reeglid, kui tahad miskit õiglust nõuda, pane nimi alla ja anna tuld.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

17:47 otsib vägisi kivi kuhu otsa komistada.

Tegelikult on stardipaik.ee kaudu spordi toetamine palju ausam ja läbipaistvam kui EOK ja muude tsinovnikute abil. Priit ise alustas selle rahamasina lammutamisega. Kahjuks tema meetodid ei ole moodsalt jätkusuutlikud. Palju jätkusuutlikum on, see kui igale valijale anda EOK ja muu spordiraha jagamise õigus võrdeliselt oma sotsmaksu suurusele ja siis inimene ise otsustab kas annab selle tippspordiharrastajatele või oma lastega seotud spordihuvialade tarbeks. Kui on võimekad inimesed, siis saavad nad nigu naksti stardipaik.ee sarnase platvormiga raha kokku. Ainult, et nimede ülespanemise ja avalduste tagasilükkamise süsteem peaks olema eelnevalt oluliselt läbiapaistvam kui praegu.

 
At 18:47, Anonymous Arkaadi said...

Haanja suusasõidu eelsed küsimused:
1. Kas kahetsete, et otsustasite Kõrvemaal med. brigaadil blokki lasta mitte teha? Vastasel juhul oleks teil 2 väärtsulikku klassikalihvi trenni juba tehtud.
2. Kus harjutate laskumisi, kiirusel kurvi läbimist?
3. Kas panustate määrdevaba (no wax) või kliisterdatud suuskade kasuks? Lumesadu 0-kraadi lähedal või jäine nn. raudtee näib võrdselt võimalik olema.

 
At 19:48, Anonymous Jorss said...

Arkaadi, kas saate kimbatusest välja aidata ja selgitada keskmisele jorsile, mida tähendab "med. brigaadil blokki teha lasta"?
Tänan tähelepanu eest!

 
At 20:21, Anonymous Arkaadi said...

Tõesti sai kohmakalt formuleeritud. Ma pidasin silmas toda alternatiivi roosakale tabletile, st. kui häda ajab juba meedikute manu, siis ravi olgu agressiivne, konkreetne.
Korsett jäägu ikka abikaasa riidekappi.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas teile meeldib, et EMT muutus Teliaks, et Eesti Post on nüüd Omniva, et Turisti kauplus LAMMUTATAKSE, kas see ei pannud teil Tallinna maratoni sõites sitta lippama? Olete külmaverelised. Kas asjad juhtuvad Lihtsalt?
Ma ei ole robot.

 
At 21:39, Anonymous Martin, spordisemiootika osakond, TLÜ said...

17:47, tuletan Teile ja kõigile blogi lugejate meelde, et hr Pulleritsul pole siis blogis rohkem õigusi kui teistel.
Pulleritsul on tehniline võimalus teiste inimeste kommentaare kustutada, samuti blogi hoopis ära kustutada.
Kommentaaride põhjuseta kustutamine on vandalismiakt, see on argade inimeste omadus.

 
At 07:50, Blogger Priit Pullerits said...

...nii loll jutt, et...

 
At 08:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas te vastaksite hr. Rehemaa kriitikale teie suhtes tänases EPL-s ?

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Rehemaa:"Paar nädalat tagasi ütles näiteks Priit Pullerits, et ma peaksin suusatamise ära lõpetama. Mul pole ammu sellist tunnet olnud, aga siis tundsin, et kurat, mida sa ka tead? Kes sa oled, et mulle ütlema tuled? Kui lähedased mulle ütleksid, et enam välja ei tule, siis ma mõtleks selle peale, aga Pullerits ajakirjanikuna küsis viimati minult midagi vist viis aastat tagasi. Tule ja uuri, miks mul tänavu need kohad 50 ligi on! Kui olekski nii, et mul on kõik hästi, olen täitsa terve, aga saan ikka selliseid kohti, siis ma lõpetaks ära, aga see aasta on meeletult raske ja meeletute tagasilöökidega."

 
At 10:11, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge erutuge. Tallinna maratoni eel surusime sõbralikult kätt, ja mitte läbi hammaste, vaid ikka avala naeratusega. Olime sel teemal juba varem seisukohti vahetanud. Minu põhimõte on, et kellegi peale viha ja kauna ei kanna. Selge, et Aivar tahtis oma solvumise välja elada, seda ei saa talle pahaks panna, tal ju õigus sellele reageerida, mis tema kohta öeldakse.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Aa, ponjatna, igikestev näitemäng leheveergudel. Kõik käib õiguse alusel. Kellel on õigus ja kellel pole. Proled lugegu ja ärgu mulisegu.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits ja Rehemaa on laupäeval stardis?

http://www.estoloppet.ee/et/uudised?news_id=103

 
At 12:20, Anonymous Isafiguur Roobert said...

Vat nii, mehed, ütleb tänases PM-s Nursultan Nazarbajev, Kasahstani president:
"Mehisus ei ole selles, et haarata saabel ja sõtta tormata või kedagi noaga suskida, mehisus on see, kui tahaks öelda, aga vaikid."

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Oi Robi alles paneb. Siin blogis peab seda ütlema nii, et mehisus pole mitte panemises vaid selles kui tahaks panna aga võtad suu täis ja nühid madala pulsiga.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Aivar Rehemaalt tänases Ekspressis hea ja ka küllaltki avameelne sõnavõtt Eesti suusakoondislase elust.
Elust pärast kuldaega.

Selle eest väärib visa spordimees kahtlemata tunnustust.

 
At 14:13, Anonymous A7K said...

Oleks võinud veelgi avameelsem olla kui juba nii põhjalikult sõnavõtmiseks läks. Üldine toon oli nii pessimistlik, et tõesti ka kõige optimistikumal suusasõbral on raske uskuda ja loota meie tänastelt suusatajatelt häid tulemusi tulevikus.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Keda siis võhmamehed pooldavad EOK uueks presidendiks?
Võrno? julgeb näkku öelda teistele tatipritsidele ja mullipuhujatele?
Mis siis,et rattasõitu armastame,aga Ratast ikka ju ei poolda?

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas midagi sellest muutub ka kui EOK vankri paraadtoolile keegi neist pannakse. Kutsar annab ikka hobustele endist moodi piitsa ja nii kanget meest maa peal ei ole kes seda meest tahaks ja viitsiks kangutada.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas Aivar koondisemeeste stuffi ka pakkus?

lugupidamisega,
Martin
tudeng
3. kursus (spordisemiootika)

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Raio Piiroja, Vahur Teppan, Aivar Rehemaa..
Vähe, väga vähe on neid mehi (ja tähtsust ei oma, et tegemist on tugevate suusameestega, harrastajatega, kes Estoloppeti osavõistlustel või ka üldarvestused stabiilselt sõidavad esimese 100 või 200 sisse), kes võivad ütelda, et pärast sõitud istusime Raio Piirojaga supilauas kõrvuti ja ajasime vanade heade tuttavatena rahulikult juttu, et enne võistlust sai Eesti suusakoondislasele Aivar Rehemaale, noorte suusatamise MM-i 50 km kuldmedalimehele terekäsi pihku pistetud ja teineteisele avali pilgul, kindla ja karmusest pakatava naeratusega edu soovitud - ja et Vahur Teppaniga ühele pildile sattumine on nii igapäevane asi, et sellest ei tasu juttugi teha...

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

17.00, kas õpite faktide väänamist Pulleritsult?

 
At 17:45, Anonymous Vaatleja said...

17:00, üldiselt hea tava kohaselt pole kombeks keset päeva end silmini täis juua, seejärel kingadeni ennast täis kusta ja siis veel minna uulitsale inimeste keskele räuskama.

Tead, kuidas klassikud selliste kohta ütlevad? Ja väga õigesti ütlevad:
kuradi m*nn!!

Mine nüüd ära puhkama...

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

17:45, olete abi otsinud?

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

17:45,
You're so full of shit that it's not even funny.
Rgrds,
Martin

 
At 03:32, Blogger Unknown said...

20160317meiqing
cheap jordans
adidas originals
mont blanc pens
moncler sale
prada bags
air max 90
toms shoes
tods shoes
nike air max
kate spade
nike basketball shoes
coach factory
ugg boots
michael kors outlet
gucci shoes
ugg boots
kobe 11
michael kors outlet online
hollister clothing
jordan concords
michael kors handbags
coach outlet
louis vuitton
ralph lauren outlet
louis vuitton handbags
ugg australia
louis vuitton
coach outlet store online
jordan 3 infrared
nike air max
true religion outlet
burberry outlet
jordans for sale
nike uk
tory burch flats
michael kors outlet
lebron james shoes 13
michael kors outlet
louis vuitton
louis vuitton outlet

 
At 08:53, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
kate spade
christian louboutin shoes
ugg boots
louboutin shoes
canada goose jackets
nike huarache
pandora jewelry
longchamp handbags
true religion outlet
moncler outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht