kolmapäev, märts 01, 2017

Pullerits: Kes kontrollis Tartu maratonil paaristõukajate keppide pikkust?

Kui teil mälu just haugi oma pole, siis kindlasti mäletate, millist furoori tekitas mullu sügisel FISi otsus, et suusakepp tohib olla maksimaalselt 83% suusataja pikkusest. Paljud harrastussuusatajad sattusid elevusse ja ärevusse ning ajakirjanduski võttis sellest tuld, kui hakkas küsima, kas tõesti tuleb Tartu maratonil hakata kõigi tuhandete osalejate keppide pikkust üle mõõtma. Segadust, ehk mäletate, oli üksjagu. Mispeale FISi murdmasuusatamise direktor Pierre Mignerey teatas Tartu maratoni ja teiste Worldloppeti sarja kuuluvate suusamaratonide korraldajatele, et nende võistlustel, sh Tartu maratonil peavad suusakepi reeglist kinni pidama ainult need, kellel on FIS kood, ja et nende hulgas hakatakse teostama pistelist kontrolli.

Nii palju siis taustast. Nüüd asjast.

Te ju ka, oletan, et astute pärast võistlust tippsõitjatele ligi ning ajate nendega juttu, eks? Loodan, et vähemasti ei tüüta te neid mõttetu küsimusega, kuidas suusad libisesid ja pidasid, mis on kõige idiootsem küsimus üldse, mida võib üks osaleja teisele esitada. Sest vastused on alati emotsionaalsed ja subjektiivsed. Nägid näiteks teisel tõusul, et üks mees läks sinust kännu taga pidava suusaga mööda, ja kohe järeldad, et suusad sul ei pidanud, sest üks läks ju tõusul mööda! Või nägid kolmandal laskumisel, et keegi tuiskas mööda, ja kohe järeldad, et suusad ikka üldse ei lipanud, sest üks läks mööda nagu sittuvast kassist! Teada ju on, et kui sõit läks hästi, isegi kui suusad olid keskpärased või alla selle, ütled ju, et kõik oli kombes ja suurepärane, aga kui sõit ei tulnud välja, sest polnud sinu päev või ei jaksanud pingutada, on süüdi just suusad, sest ei need lipanud ja ei need pidanud, mis siis, et objektiivselt võttes olid suusad igati eeskujulikult ette valmistatud. (Sellised küsimused tuletavad mulle alalõpmata meelde üht hiljutist taliolümpiat, kus Eesti spordiajakirjanike alatine stammjätkuküsimus, kui esimene ettevalmistatud (?) küsimus oli ära esitatud, kõlas rajalt tulnud välismaa sportlastele, et kuidas suusad olid, mille peale nood vastasid sisutu ja mõttetu lausega, et «skis were OK», tegelikult üldse vaevumatagi juurdlema, kui head või halvad nende suusad tegelikult olid.)

Niisiis, mina sellise juraga kõvasid sõitjaid ei tüüta. Rääkida tuleb asjast.

Ja asi on selles, et tippsuusatamine on kõvasti muutunud. Uurisin välja ja sain mitmest asjaomasest allikast kinnituse, et meeste esimesest umbes kahekümnest sõitsid vaid neli pidama määritud suuskadega: Toni Livers Šveitsist (4. koht), Vahur Teppan (19. koht) ja kaks soomlast kolmest (soomlaste kohad 9., 12. ja 14.). Naiste esikuuikust, nagu uurisin ja kindlaks tegin, sõitis pidamismäärdeta suuskadega ehk ainult paaristõugete jõul esikuuikust neli.

Küsisin kahelt kõvalt sõitjalt, kas see, kui viimasel ringil oleks rajal ees oodanud Tehvandi tõus, pannuks paaristõukajaid rohkem pidamismäärde kasuks otsustama. Nad mõlemad kinnitasid pikemalt mõtlemata, et ei, Tehvandi tõus ei ole küll midagi sellist, mis paneks tipp-paaristõukajaid pidamismäärde kasuks otsustama. Üks neist tõi näite, et kõvad paaristõukajad lükkavad end üles veelgi pikematest ja raskematest tõusudest.

Seega pole pääsu: ükskõik kui rasked rajad teha, siis paaristõukajaid see ei eksita, nemad jätkavad oma õpitud moel. Kui uurisin ühelt Eesti sitkelt tipp-paaristõukajalt – ma ei teinud intervjuusid, seetõttu ei hakka ka kuulsate vestluskaaslaste nimesid siin välja hõikama (pealegi on mu blogi lugejad harjunud anonüümsete kommentaaridega, raiudes kui rauda, et tähtis pole, kes ütles, vaid oluline on, mida ütles – palun väga, siin siis seda saategi [ja Vahur Teppan, olgu eksiarvamuste ärahoidmiseks öeldud, jätke antud juhul mängust välja]) –, et kuidas maailma kõvemate paaristõukajate randmed ja küünarnukid sadadesse tundidesse ulatuvale paaristõuke treeningumahvile vastu peavad, hakkas ta naerma ja ütles, et tema ei saa ka sellest aru.

Nõnda, nüüd siis oleme jõudnud tõdemuseni, et pikamaasuusatamine on tipptasemel muutunud pöördumatult paaristõukesuusatamiseks, mis toobki meid otsapidi selle küsimuseni, kas Tartu maratonil, kus nii naiste kui meeste hulgas läbis enamik tipptegijaid raja paaristõugetega, toimus ka suusakeppide pikkuse kontrollimine, et teha kindlaks, ega paaristõukajad võtnud endale pidamismäärdega sõitjate ees ebaausat eelist.

Esimene minu küsitletud tippsõitja: ei, mingit kontrolli ei toimunud, ei enne ega pärast sõitu.

Teine minu küsitletud tippsõitja: pärast finišeerimist mõõdeti tal keppide pikkus üle.

Kolmas minu küsitletud tippsõitja: ei, mingit kontrolli ei toimunud, ei enne ega pärast sõitu.

Üks küsitletu oli naine, kaks olid mehed. Kaks küsitletud sõitsid pidamismäärdega suuskadega, üks sõitis paaristõugetega. Kõik kolm on FISi koodiga sõitjad.

Jah, kui mu küsitletute öeldule tugineda, oli kontroll pisteline, nagu FIS seda lubab. Igatahes on fakt see, et tugevamate hulgas kõiki küll ei kontrollitud. Nagu on fakt see, et paaristõukajad olid sel Tartu alternatiivmaratonil edukamad kui pidamismäärdega suuskadega sõitjad. Loodetavasti polnud nad edukamad pikemate keppide arvel. Aga kas võib selles ka kindel olla? See on täiesti iseette küsimus.

(Ja veel ühe eksiarvamuse ennetamiseks: ma ei arva ega usu, et see siin võiks olla või saaks olla etteheide Tartu maratoni peakorraldajale Indrek Kelgule, sest tema asi oli maraton korraldada, mida ta ka tegi, mitte aga keppide pikkust mõõta. Kas seda oleks pidanud tegema tehniline delegaat või kohtunike kogu või žürii?)

Foto 1: Tartu maratoni eliitgrupi tippsõitjad lükkavad end stardist paaristõugetega teele. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Kaameramees jälgib mootorsaanil Tartu maratoni meeste võistluse liidrite laskumist Tehvandi staadionile. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 3: Tartu maratoni eliitgrupi naistippsõitjad lükkavad end stardist paaristõugetega teele nii, et mõnel lausa seelik lendab. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Kõvade meeste paaristõukerong Tartu maratonil. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 5: Tartu maratoni eliitgrupi naistippsõitjad rühkimas üles Kunimäe tõusust. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 6: Tartu maratoni eliitgrupi naistippsõitjad paaristõugetel. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 7: Tartu maratoni eliitgrupi tippsõitjad ründamas Kunimäe tõusu. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 8: Tartu maratoni võitja prantslane Bastien Buttin lükkamas end paaristõugetega üles Kunimäe tõusust. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

58 Kommentaarid:

At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

No dopingukontrollis ei käi ju ka kõik osalejad. Ses suhtes ju kõik ok. Kõik autojuhid ei pea ka iga kord enne sõitu puhuma. Seni kuini pole leiutatud ratsionaalset kontrollimissüsteemi, seni masse tulebki pisteliselt kontrollida. Muid valikuid ju pole.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Kagge andis intervjuu peale sõitu, kuid lõpuprotokollist tema nime ei leia.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Kagge väitis, et sõitis pikka maad, endal lühikese maa 8xxx seeria number seljas. Aga lõpuprotokollis pole, jah.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

EE persooniloos väidetakse, et Pulleritsu-suguste "alfaisaste" aeg hakkab mööda saama.
Ja veel, PP on tindiimejast piniseja. Kurjustab, kui tasuta maratonile peale ei saa.
Mida öelda?

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

EE on ajast maas, 11:43. Nad seal pole vist märganudki, et pehmodest vasakliberaalide aeg on otsa saanud, et Ameerikas on Trump ja Rootsis tugevnevad demokraadid ning nende vaated on üle võtnud ka sealsed liberastlikud parteid, et Saksamaal on AfD või AdF, teate küll, et Hollandis on Wilders ja Prantsusmaal Le Pen kõva tulemust tegemas, et Ungari paneb uue müüri püsti ja mingite pehmoõiguslaste jutt neid ei koti, ja küllap olete ka märganud, et siinsed helensildnad ja muud sõbraliku-eesti eestkostjad ehk äraandjad on juba pool aastat vait kui laibad. See kõik räägib sellest, et alfaisaste aeg alles algab. EE elab veel üleeilses.

 
At 12:43, Anonymous Martin, Linnar Priimägi School of Cultural Semiology, TLÜ said...

Hr Pullerits,
Kas lugesite eelmise blogipostituse all 00:35 kommentaaris Teile antud hinnangut? ( Raske kaliibriga ajakirjanike Olari Koppeli, Peep Kala, Peeter Ernitsa, Aivar Reinapa, Raivo Palmaru, Virkko Lepassalu, Peeter Kaldre kõrval olete pinnal ulpija). Ei lugenud? Lugege.

Paaristõukajate keppide pikkus ei ole ju mingilgi määral adekvaatne teema. Suusatamisega on selleks hooajaks lõpp.

Kirjutage parem ketaspiduritest, mis külakuhjades - ja pole kahtlust, et neid Tartu Rattamaratonil 2017 jälle arvukalt tuleb - ketassaagidena ratturite sääremarju maha lõikavad. Kas Kelgul on arukust, et ketaspiduritega rattaid maanteemaratonile mitte lubada või kaalub raha kaalutlus (kontorit on vaja aastaringi ülal pidada ja rada hooldada) taas harrastajate ohutuse üle?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Randmed ja küünarnukid ei peagi vastu.
10 aasta pärast on liigesed moondunud ning trauma saadavad surmani.
Eks tehakse hormoonisüste ja mida iganes, et liigeste eluiga pikendada.


Kõike ei saa ka kirurgiliselt korrigeerida.
Juba on probleeme olnud, nimed jätan nimetamata.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Liiges ikka ei kulu, kui liigutatakse. Mis liigese ära võtab, on ainepuudus, stress, sundasend, ülekoormus.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis nüüd enam pikkade keppidega keppimisest ja haigest küünarnukist, see rohkem poissmeeste teema. Nüüd on aeg hakata suveks sihte seadma!

Kas võtad ette näiteks kutsutud Tartu temposõidud?

Või verepulma asemel sõidad viimasest reast nii nagu torust tuleb ja vaatad kuhu platseerud - kas nelja ja poolega, nagu mõned teevad, või isegi nelja tunni alla? Nii pole vaja karta tuules istuvaid pehmosid, kes viimastel meetritel oma nõrkadel makaronidel tahaks sinust mööda pressida ja võivad ette vingerdades külakuhja teha ...

 
At 16:21, Anonymous Tädi Helmi Kitsekülast said...

Medalit meile siiski veel ei tulnud.
Aga distantse on veel ees.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

14:44 miks tahate, et temposõitude korraldajad peaksid saama sama meeldiva sotsiaalmeediakajastuse, nagu KTM?

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Haanja maraton toimub suusamatkana.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

PP, kiika sokisahtlisse.

 
At 18:23, Blogger Priit Pullerits said...

...et kas Anti Saarepuu on käinud ja mõned mu sokid ära söönud? No Kärbi 26. koht ei ole küll mingi tulemus, mille pärast lakke hüpata. Kaotust võitjale oli ikka kolossaalselt, üle kahe ja poole minuti.

16:24, kas te olete näinud, et Lemeksi suusatalve võistlussarja oleks tabanud mingi halb meediakajastus? Ei ole ju! Kuigi olen seal neli etappi kaasa teinud, täna käisin vihmas 9 km klassikaetapil. Lemeksi sarja korraldajad ei ole ka laianud, et ei lase mõnda meest starti. Kõik on pääsenud võistlema, kellelegi ei ole mingeid takistusi tehtud.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

No lakke ei tasu sellise tulemuse üle muidugi hüpata, aga kõik meie mehed tegid korraliku sõidu. Sellise ESL-i panusega rohkem ette sõita ei annagi. Kaks meest tunnistasid, et neil pole õige ilma suuski ja pole ka määrdemehed ehk nii head, eks see muidugi suhteline ole. Kui kõik klappinuks, siis ilmselt saanuks Kärp koha 20 sees, paremat kohta ei annagi saada. Kui ettevalmistusperioodil käib selline ajukepp ja raha on nagu on. Oma taseme kohta tegid ikka korralikult. Julgen väita, et kõik 4 Eesti meest tegid korraliku sõidu. TH ruulib.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Päris segi oled suusatand end või, eelmine? Või oled lihtsalt ajupesu ohver? Haanja Tiimil on raha rohkem kui ESLil, mis nad nutavad, Liiva-Annus pritsib peale, palju vaid vaja, no questions asked. Ja see jutt, et pole suuski ja määrdemehi... Kas sa tõesti arvad, et rivaalidel on alati kõik ideaalne? Muide, liiga suur suusapark, kust valikut teha, võib olla sama hukatuslik nagu suuskade nappus. See mis sa räägid, eelmine mees, näitab, et sa oled TH agent. Mitte et selles midagi iseenesest halba oleks, ole kelle poolt tahad, aga arvesta, et me näeme sind siin läbi. Enamik sinu optimismi küll vaevalt et jagab. Hääletagem mehed, kes usub eelmist meest ja kes mind!!

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

18:51, alleluujaa.




 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Martin mitu sääremarja on ketspidurist tingituna eesti maantee ja metsasarjades eemaldunud?
0
Miks haritud inimene rajab oma väited rattameedia poliitmullile?
Mis on sellel poliit/ müügimeestemullil asja meie konnatiigis korraldatavale Tartu rattarallile?
Minu arust on ketaspidurid osaliselt keelatud vaid UCI sõitudes, osaliselt. Kas TM peaks tegema ennatlike otsuseid ilma olulise faktilise tõestuseta? Ja eemaldama ketastega startiva harrastaja kes startimas elu esimesele poolmaratonile oma linnarattaga?
Sõge jutt.
Ma võiks anda sulle võimaluse tunda pidurdamise vahet ketas ja klots piduriga vihmase ilma puhul. Ja siis küsiks sult uuesti , et kes see loll eelistab olematut pidurit pidurile.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

TH´l pole põhjust nina püsti ajada.
Punkt 19.10le

P.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Martin niisama ripub Pulleritsust.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Haanja on juba suusamatka välja kuulutanud, aga poole õhema lumega Kõrvemaal toimub sportland suusamaraton, peale sellist sula ja vihmast nädalat? Kas kohale tuleb minna rullsuuskadega või veesuuskadega?

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Oleks tädil munad, ...

http://sport.postimees.ee/4031163/suuskadega-haedas-olnud-kaerp-koht-15-parema-seas-polnuks-utoopia

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas PP Kelgu TRR-ile üldse peale saab?
Kelle kord on välja teha?

TRR lühikesel otsal on pooltel ketaspidurid.
Et siis ei laseks neid starti?

Mida ütleb tark Ivo selle peale?

"Väga hästi jälle välja mängitud. Esmaspäeval ütleme kindlalt et maraton toimub, ainult ei tea mis distantsidel. Ootame kolmapäevani, et ikka piisav arv inimesi ära registreeriks ja siis ütleme toimub matkana. Oli teada, et sellised ilmad tulemas, pole vaja liialt luuletada."


https://www.estoloppet.ee/et/etapid?competition_id=311&action=comments

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kõrvemaa suusamaraton toimub?

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Minu hääl läheb TH agendile - toetab omasid nii heas kui halvas.
19.10 on tühisus. Auk sokikannas.

 
At 22:31, Anonymous Martin said...

20:17,
tunda annab, et teie ei jälgi rattamaailma uudiseid. Maailma parimad tippsõitjad on ketaspidurite vastu. Nairo Quintana ütleb, et caliper-piduritega pole mingeid probleeme olnud. Ketaspidurid on olulised raskemad, suurema õhutakistusega. See, et nad vihmaga paremini pidurdavad, on müüt. Maastikul, harrastajana - palun väga, kasutage. Lisaks on ketaspidurite hooldamine-vahetamine palju kallim ja keerukam. Tavaline harrastaja ei saa sellega hakkama. Rattafirmade ja -töökodade $$$$$. Profiratturite assotsiatsiooni CPA juht Adam Hansen saatis juristide abiga koostatud protestikirja UCI-le. Froome jt, praktiliselt kõik tipud on vastu. Boonenil on jah, kettad, aga tal on viimane hooaeg, võtab nutsu. Teie ei jälgi rattaajakirjandust. Cycling News, Road.CC, Bike Radar. Soovitan.
Tartu poolmaratonil, kui Youtube-st vaatate videosid, nt Filteri maanteesari, siis seal käib kõva andmine ka lühemal distantsil. Pidev võitlus kohtade pärast, unnates pannakse 35 km/h. Teie mainitud harrastaja ei peaks sinna kippuma. Või mis on Kelgu ürituse kontseptsioon - sellest ei saa aru? Racing või harrastajate sõit?

 
At 22:47, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Arvestades hetkeseisu olid meie meessuusatajad täna tublid. Hääl läheb TH le

 
At 22:50, Anonymous Vello, Hardi Tiiduse mälumänguklubi, Järvamaa said...

Õhtust, spordimehed! Kilba?
Küsimus: Mis asi on "mehhaaniline doping"? (Siis rattaspordis)

Parim vastaja sõidab Postimehe kulu ja kirjadega Paris-Nice rattasõidule (5.-12. märts), kus Astana meeskonna ühe liidrina võistleb ka Tanel Kangert.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Mootor.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Kes müüb, palju maksab, Eestis mõni on?

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Nende MNT ketastega läheb täpsel samamoodi, nagu 29 MTB-ga, pole kahtlust.

 
At 23:06, Anonymous Vello said...

22:52, mootor on juba "mehaanilise dopingu" läbikäidud etapp. Uuem tehnoloogia põhineb elektromagnetismil, seadeldis istub tagajooksus, on äärmiselt raskelt avastatav ja maksvat 200 000 €. Aga loeme vastuse õigeks. Astuge Pulleritsu juurest toimetusest läbi, ta annab teile Pariisi pileti.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Hei! Paaristõukeline sõiduviis ja Tehvandi tõus nt.viimasel ringil oleks piisavalt raske, et anda trumbid vahelduvtõukelise sõiduviisiga osalejatele. Miks? Selleks ajaks on käed juba sedavõrd väsinud, ning laskumisse minnes kuluks aega ca.2 km, mil ühtlustuks eliidil taaskord grupp. Nt.ka Tsehhis Jizerskal on sedasi, kus Šmedova raske tõus on paaristõukelistele laastav, kuid kuna lõpuni on u.15 km valdavat allamäge, jõutakse grupi paaristõuklejatega järgi vahelduva sõitjatele. Šmedova on u.8 km ja kui finiš oleks suht lähikilomeetritel, siis võidu võtaks klassika. Paaristõukelistel on omamoodi huvitav ja ma ei ole halvustav, kuigi kaldun ka ise p.tõukeliste tsumfti.

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanu, ajakirjanikud!

* Ma olen jalgrattur /Vahur Kalmre - "Ketaspidur - ohtlik mõrvar või kindel kaaslane?" lühiintervjuud Taaramäe ja Tanel Padariga; Kirsipuu eksperdiarvamus; TTÜ mehaanika emeriitprofessor Oksa kommentaar
* Eesti Ekspress /Villu Päärt - Mehhaaniline doping - kas varsti ka Eestis?
* Õhtuleht - Mehaanilise dopingu kontroll Tartu rattarallil?

 
At 03:15, Anonymous Anonüümne said...

Täiendaks, 23:46.
* Õpetajate Leht. "Ketassaag - avastame taas! Kas tõesti ohtlik riistapuu või suurepärane lelu kasvuraskustes lastele?"
Lapsevanemad, proovige julgelt. 2-aastane raha tagasi garantii!

 
At 03:46, Anonymous Martin said...

ETA uudistelindilt:

Järvamaal tappis harrastaja maanteerattalt vallapääsenud ketaspidur teeäärses võsas luusinud metssea. Läbilõigatud kõriga uluki leidsid kohalikud jahimehed.
Viljandimaal Abja vallas lõikas maanteelt kraavisõitnud ratta ketaspidur läbi Veelikse küla Mäe talupidamise traataia ja tekitas aias jalutanud seale surmavaid vigastusi. "See on hullem kui seakatk ja hundid," ütles Mäe talu peremees Mardus. Ketaspidureid kasutavate ratturite sõitu küla läbival teel ei saavat ka ära keelata, sest Politseiameti Lõuna prefektuuri pressiesindaja sõnul puudub selleks seaduslik alus. Ketaspidurite kasutamist piiravat seaduseelnõu ei ole veel Riigikokkugi esitatud. Samuti puuduvat kohapeal ressursid vastava järelevalve tegemiseks.
Niisiis, 20:17, järelikult ei ole olukord nii pilvitu nagu kirjutate.

 
At 04:43, Anonymous Anonüümne said...

03:15,
Ketassaag on sport. Eriti sobilik tehnika- ja motohuvilistele poistele. Alustada juba varakult (vrdl Kelly Sildaru). Saestuudios, Bauhofis jm kauplustes on laias valikus sportketassaage. Poistele, ja miks mitte ka tüdrukutele sobivad kerged, väiksema võimsusega mootorsaed.

 
At 09:39, Anonymous Sergei Eks said...

Pärast paaristõugete sooritamist mõõdeti valitutel laval kepipikkusi. Olid teised alamõõdulised. Ju ilm oli külm ja seetõttu jäid ka mõõtmistulemused tagasihoidlikuks. Eks ta ole jah, pikad kepid mõjuvad intensiivsel tarvitamisel ihuliikmetele ka väga põrutavalt ning võivad tuua kaasa ravimatuid vigastusi. Ainult tagantjärgi mõõtmine on karistava iseloomuga. Kepipikkused tuleb määrata enne sooritust ja vajadusel neid ka lühendada. Nii ei ole pärast ebameeldivaid tagajärgi. Eks?!

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Miks mnt ketaspiduri ketas on ohtlikum kui mtb ketaspiduri ketas? Ketaspiduri ketta turvaliseks muutmiseks pole tarvis teha muud, kui muuta selle serv seenekujuliseks. Seenekujulised ketaspidurid Eestist, ostke.

 
At 10:58, Anonymous Vello, Hardi Tiiduse mälumänguklubi said...

Sergei, algaja kohta päris hea. Aga lugege Kaplinski blogist "Repinski hübriidsõdalastest kitsed". Millal Kaplinski suu kinni pannakse? Nõukogude ajal oli KGB, igas ühiskonnas peab säärane olema.

Siinkohal ka tervitus suusamees MargusM-le. Mida "M" tähendab?

Õhtul siis taas kilba. Olge valvel!

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Sõitke seenele jah, nagu kirjutasite 10:53, oma kepiteemat mitte puudutavate tsõõridega. Isegi ainult suusast huvitatuna saab kohe aru, et Te pole XC võistluste ülekandeid vaadanud ja panete ilma laadimata õhupüssist - maastikuradadel ei sõideta grupis ega korraldata pundikukkumisi, tõenäosus kõrvaloleva ratta vahele jääda on kümnetes kordades madalam kui praegu agendas oleva rattatootjate müügimull. Kui naistepäev möödas on, sallime tsõõriteemasid natuke rohkem, eks te siis rääkige, kas neelasite müügiseebimulli alla ja palju üldse sulli spordi peale aastatega kulutanud olete. Aga selle Sorokini riigipropaganda edasi pasundamisega olge rohkem ettevaatlik.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Seene mainimine ajab meestel harja punaseks.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas uusi häid MTB on poes V piduritega?
5 aasta pärast on kõik maantekad ketastega.
Areng on veel ees.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

11:08 te peate 5 aasta pärast möönma, et kõigil prodel on seenekujulise servaga turvakettad.

 
At 13:23, Anonymous Kaups said...

Tehvandi rajaolud üllatasid, väga hea, et see maratoniraja pikendus tehti. Saab jälle aprillini suusalusti. Nädalavahetusel oli Tähtveres käes samuti hea elu tänu KTM:le, ovaali asemel värskendav rajamuudatus ja kõik rajad ülihead. Tahaks rajameistritele ja teistele tänukraapsu teha!

 
At 15:27, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
Kas vatab tõele, et Tartu Rattarallil lubatakse võistlema väheste oskustega harrastajaid ohtlike ketaspidurratastega?
Kas ürituse korraldaja, KTM, on teadlik, et nende otsusel võivad olla letaalsed tagajärjed?
Kevad on käes, kui harrastajatel oleks kindel teadmine, siis jõuaks nõuetekohase maanteeratta veel välja valida ja sisse sõita.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Lugege ürituse juhendit, trollihärra Põle-Elus-Suusatand-Ega-Sadulasse-Saand. Võite vabalt tõuke- ning kolmerattalise kullerikäruga tulla ja hoogu suusakeppidega lükata. 135km paaristõukerõõmu.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

16.01
Sa oled sadulasse saand või?

 
At 17:26, Anonymous Eugen said...

Niru lumega talv on laastav. Vaadake, mis on spordiblogist ning meeste füüsilisest ja vaimsest vormist järele jäänud. Veel ühte lumetut talve me üle ei ela, ma ütlen.

 
At 19:05, Anonymous MargusM said...

Martin jäta juba järgi, ära väsitab see ketaspiduri jahumine, arvan et ei tule see ketta massistumine nii lihtsalt. Siin sulle paar huvitavat viidet:
Neutral Support companies brace for disc brake mayhem
Disc brakes: UCI calls on CPA to 'respect the democratic process
Ilmselt oled isegi need läbi lugenud ja saad aru milles point, standartite ühtlustumiseni pikk tee veel areneda.

..kõik kes tunnevad Burke seltsi vastu huvi neil on täna võimalus onlines väitlusõhtust osa saada:
Otseülekanne: Burke’i seltsi väitlusõhtul arutletakse inimloomuse olemasolu teemal

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Martin ma loen ka rattauudiseid.
Need kõigile vabalt saadaval. Kuula nüüd ise Nairo argumente..rasked ja tuuletakistus..what a fuck?
Loe UCI reegleid ratastele on ettenähtud kaal millest ükski tootja ei tohi alla minna et starti saada. Seda on aga võimalik langetada kergesti. Vist oli Merida kes tegi harrastajale alles pisut üle 5kg ratta. Uci reegel sealjuures on 6,8kg. Seega mul võimalus panna kasvõi 2kg pidurid ja ikka on mul sama raske ratas kui Nairol..möga.
Tuuletakistus..yeaah right.
Vihmaga pidurdamine ketastega parem müüt?
Iga profaan teab on kogenud et ketas peab vihmaga paremini kui mis iganes klots. Uudiste lugemise järel käi parem ratta seljas ära. Näed ka elu.

 
At 14:27, Blogger Unknown said...

Kanye West shoes
yeezy boost 350
adidas superstar
michael kors outlet store
adidas nmd
polo lacoste
michael kors outlet
nike huarache
michael kors outlet online
hermes belt for sale

 
At 10:08, Blogger raybanoutlet001 said...

san francisco 49ers jerseys
redskins jerseys
michael kors handbags
vikings jerseys
ecco shoes outlet
michael kors handbags
ralph lauren
versace
air force 1 shoes
miami dolphins jerseys
2017.3.29

 
At 05:39, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
michael kors outlet
air jordan
michael kors outlet online
yeezy boost 350
adidas nmd r1
nike mercurial vapor
nike roshe one
nike lebron 14
tory burch shoes

 
At 06:15, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap jordan shoes
ugg boots
ugg outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
valentino outlet
oakley sunglasses
redskins jerseys
ferragamo outlet
saics running shoes
2017.8.26

 
At 11:13, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses
denver broncos jerseys
coach outlet
ralph lauren polo
michael kors handbags sale
air jordan 8
ray ban sunglasses
bills jerseys
seahawks jersey
fitflop shoes

 
At 04:38, Blogger Unknown said...

longchamp
jordan shoes
michael kors outlet
nike basketball shoes
nike mercurial
yeezy
pandora jewelry
hermes belts
foamposites
golden goose

 
At 10:31, Blogger raybanoutlet001 said...

miami heat jersey
cleveland cavaliers
yeezy shoes
falcons jersey
oakley sunglasses
nike trainers shoes
coach bags
oakley sunglasses
coach outlet
cheap jordan shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht