pühapäev, november 04, 2018

Pullerits: Kuidas ma läksin maailmakuulsasse Stanfordi ülikooli?

Hommik polnud teab mis paljutõotav. Kui päike end kella kaheksa ajal üle aknast paistvate mägede ajas, oli sooja vaevalt tosin kraadi. Istusin hiinlase juhitud Uberisse ja sõitsin veerand tundi Caltraini peatusesse. Caltrain on suur rong, mis viib San Franciscost läbi Silicon Valley ehk Ränioru San Jose suunas.

Silicon Valleys oli plaanis kaks kohtumist, mille olin kokku leppinud juba suve lõpus. Sättisin mõlemad kokkusaamised Stanfordi ülikooli, mis kuulub värskelt avaldatud globaalse edetabeli järgi maailma nelja parima ülikooli hulka.

San Franciscost on rongiga Palo Altosse Stanfordi ülikooli pisut üle tunni sõita. Päevapilet edasi-tagasi maksab 16 ja pool dollarit. See on peaaegu sama palju, nagu läks maksma hommikusöök Palo Altos California avenüül Joanie’s Cafes. Hinnad pole siinkandis odavad. Hiljuti The Economistis avaldatud artikli andmeil on Bay Area, nagu kutsutakse San Franciscot ja sellest lõunasse jäävat piirkonda, kõige suurema elukallidusega piirkond kogu Ameerikas. Keskmine maja maksumus on 940 000 dollarit ehk neli ja pool korda suurem kui Ameerika keskmine.

Aga juba hommikusöögi ajal, kella kümne paiku, läks ilm soojaks. Ja kui Stanfordi ülikooli ette jõudsin, leekis päike sinises taevas juba nii kõvasti, et tahtnuks särgi seljast võtta. Hommikul selga pandud jakk, mille olin saanud Tartu A&T Spordi sulgemiseelse soodushinnaga üksjagu alla 30 euro, oli selgelt liiast. Aga see, nagu teada saingi, ollagi Bay Area eripära, et hommikul võib olla jahe, isegi külm, kuid päeva peale läheb palavaks nagu suvel.

Tähtis on see, et nii saab siit elutarvilikku D-vitamiini.

Kes San Franciscot ja maastikurattasõitu lähemalt tunneb, oskab ehk juba midagi järeldada. San Franciscost põhja poole jääb nimelt Marin County, mis on maastikurattasõidu sünnipaik. Aga kui paljud seda teavad? Väga vähesed. Nüüd on igatahes võimalus selles suurem selgus majja saada. Oma silmaga kõik üle vaadata.

Ja mis te arvate, kas Stanfordi ülikoolis leidub andmeid maastikurattasõidu kohta maailmas ja Ameerikas? Kui seal olla nii suur kogu Eesti kirjandust, mis teeb silmad ette paljudele Eesti raamatukogudelegi, asi see siis mingit kohalikku ilmingut pole talletada, eks? Lõppeks on Stanfordis üle 16 400 üliõpilase ja 2200 akadeemilist töötajat – midagi peaks nad ju teadma. Kuid tuleb üles leida need, kes midagi teavad. Ei tea, kas see õnnestub?

Kaks esimest kohtumist Stanfordi ülikoolis läksid edukalt. Mõlemad inimesed võtsid mind lahkelt vastu, rääkisid oma asjust põhjalikult, selgelt ja süsteemselt. Kuulsin palju huvitavat ja põnevat. Pilt läks hoopis klaarimaks.

Õhtupoolikul sõitsin Caltrainiga San Franciscosse tagasi. Väsinud, sest eelmine öö oli ajavööndi vahetuse tõttu jäänud poolikuks – uni kadus juba enne kella nelja –, aga lootusrikas. Ameerika on endiselt võimas ja erutav. Kui vaid õnnestuks niimoodi sisse elada, et siinset elu ja tegemisi paremini ning põhjalikumalt tunnetama hakata.

Foto 1: Priit Pullerits Stanfordi ülikoolis The Ovali ees. Foto autor: Sander Ilvest
Foto 2: Priit Pullerits Stanfordi ülikoolis Auguste Rodini skulptuuriaias "Põrguväravate" ees. Foto autor: Sander Ilvest
Foto 3: Priit Pullerits Stanfordi ülikoolis Hoover Toweri taustal. Foto autor: Sander Ilvest
Foto 4: Priit Pullerits Stanfordi ülikoolis Memorial Churchi ees. Foto autor: Sander Ilvest
Foto 5: Priit Pullerits Stanfordi ülikoolis Cantor Arts Centeri ees. Foto autor: Sander Ilvest
Foto 6: Priit Pullerits Stanfordi ülikoolis Auguste Rodini skulptuuri The Burghers of Calais keskel. Foto autor: Sander Ilvest

23 Kommentaarid:

At 08:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti on need fotod elukutselise piltniku tehtud? Hämmastavalt kehvad. Ei mingit kompostitsioonile mõtlemist, jooned on viltu, modell ilmetu.

 
At 10:15, Anonymous Meelis L said...

Jah, kunagi, kui Toomas V filmikaameraga pilte tegi, ei olnud temalt komponeerimata ülejala laskmist. Ma ei ütle meelega - sellist ülejala laskmist - sest ei taha olla nõme, sest lohakuses on midagi köitvat. Ka lehed langevad kõige ilusamini ilma komponeerimata. Vahelduseks on siis hästi tore head pilti vaadata, nt kus Tänak kätleb Kellyga.

Eelmisest teemast jäi mulle arusaamatuks, kes on reptiil, kas Albert G on reptiil?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Eelmises teemas seletati et kõik kes pole Morgensterni lapsed on reptiilid. Pealt on raske aru saada aga kui särk seljast võtta ja kõhunahk läbi paistab, siis on.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Stanfordi asutas 19.saj uusrikas raudteeärimees. Tartu Jesuiitide Seminari tegi suureks kirurg, astronoom, bioloog, matemaatik, epistemioloog, filosoof, keelemees Johann Siimon Waldemar Morgenstern. Väga suur vahe. See et Ameerikasse jooksis kokku maailma uusmarksistide koorekiht kellel soe sõprus raharohkete filantroopide ja suure meediaga kelle valduses edetabeli excel ülikoolidega ei näita kõigevähematki. Kahju et Padre laseb end kaasa meelitada, aga loodame et......

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Padre kui suure W Morgensterni tööde jätkaja on ameerikas missioonil. Me ei tea, mis on tema reisi tegelik eesmärk. Tõenäoliselt mõne ülemere kröösuse meelitamine Morgensterni fondi suursponsoriks. Soovime edu!

 
At 17:30, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 16.05. Missioon on tõesti suur ja tõsine, igatahes ei mingit neomarksismi ega left-wing liberalismi, ärge peljake.
Mis puudutab pilte, siis need on tehtud jooksult, muude, asiste ja vajalike tegemiste vahelt. Andsin oma vana üle kümne aasta vana fotoka piltnikule, palusin, et ole hea, tee siit klõps ära, ja põrutasime edasi asjaajamistele. Pärast veel arutasime, et kuidas foto eest creditit tuleb anda, et tegelikult oli fotograaf ainult päästikule vajutaja rollis, ei enamat. Kust ja kuidas teha, seda ütlesin mina. Aga näe, reeglid on sellised, et kes vajutas lihtsalt nupule, saab kogu kriitika enda kraesse. Õiglane või ebaõiglane? Las juristid purevad. Siin Stanfordis on ka law school, äkki peaks sinna pöörduma?

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Need klõpsud ju käigult tulistatud. Spetsiaalselt olin siin jaoks blogis näitamiseks. Tavaline elu24 klõps kus kigu fookus on ainult blogistajal. Kõik muu on ebaoluline taust kus ainuke tähtis moment on sellel, et see oleks äratuntav. Käigult blogisse visates pole keegi hakanud järeltöötlusele aega kulutama. Lihtsalt nii kiire on. Kuigi gamma on tõesti hull, elame selle fotolahingu üle. See ainult tehnika kontroll. PM ei saada 2 meest niisama SF-i. Siit tuleb tõsine lugu. Küsimus on vaid, et kas sisuturundus projekt või miski ajakirjanikutööviisaga karm paugutamine. PM selle blogi nimel vaeva ei näe. Kogu fookus on siiani kaetud paksu ja läbipaistmatu kattega. Kusjuures, panete tähele, PP esineb väga radikaalse hoiakuga, et tema leppis kokku. Nohh. See on tõsine juhtum. Ootame põnevusega järge. Peab ütlema, et see on palju põnevam kui "Panga" tulevane osa. Filmiga on lihtne. Iga nädal neljapäeval saab väikse nostalgia sutsaka. PP ja PM 2 mehe projekti puhul on aga põnevus saja peal. No selline laristamine ei saa ju olla mingi 2 intervjuu pärast. Siin peab olema miskit rabavat. Söön oma ameerikast toodud hiina särgi ära kui see nii ei ole.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Priit raporteerib oma edusammudest. SF Bay piirkond on suur ja rahatööstuse dinosaurusi palju kes ootavad ahnelt oma võimalust. Mängige seal fondi rahadega nagu ise heaks arvate, peaasi et meile armsat Suusablogi maha ei müü.

 
At 17:54, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, 17:31: "PP esineb väga radikaalse hoiakuga, et tema leppis kokku." Radikaalne see pole, aga tõsi küll. Kõik mu kokkulepped. Kes siis veel seda saaks mu eest teha? Kes, ah? Muidugi, mis te arvate, et see kõik oli kerge või? Kerge on teil Tartu maraton või Tartu rattaralli, siin oli olukord enne saabumist ikka üksjagu piiripealne, ärev ja närviline. Kogu planeering rippus üksvahe juuksekarva otsas. Aga visadus ja sitkus - need aitavad.

 
At 17:56, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot, 17.51, ärge nüüd nii ka perutage, et kohe paugust müügiks läheb! Aga tõsi on see, et eilne eelluure kinnitas, et raha on siin praegu madalate intresside perioodil arutult, ja raha otsib, kuhu minna. Samas on ideede konkurents ka kõva. That's no easy game, man.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Missiooni eesmärk hakkab välja kooruma. Padre üritab 20% PMi aktsiad maha müüa nii et rikas Singapuri investor arugi ei saa kuidas talle kutupiilu ärtust tehakse. Aga jah, peaasi et Suusablogi aktsiapakk omanikku ei vaheta. Olgu muuga kuidas on. Ärge siis õhtul peale edukat tehingut väga prassima hakake. Surnukirstul viisteist meest, hõirassaa ja pudel rummi!!!

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Hoiame siis pöialt et Padre toob ameerikast karunaha ja lõvikihvad.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Karunahka pole vaja. Toogu Singapuri investori üle kõrvade tõmmatud nahk. See onp paremp.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Sing ja puri kokku panduna, moonutatud tundmatuks Aasia päritolu rahaallikaks on kahtlemata eestivaenulik tegevus. See tumestab meie taevast. Sellised amööbi pingutused, mille vastu Priit peaks tooma suurel hulgal Põhja–Ameerika rahvameditsiinis tuntud musta pähkli lehti...

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Eks Pullerits oma semudele nahka ja pärlikarpe toob. Suusablogi lugejatele toob ehk surnud eesli kõrvad. Aga oleme tänulikud ka selle vähese eest.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Sobivad hästi ka eesli kõrvad. See näitab et Padre hoolib.

 
At 15:17, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Riigikohtu kriminaalkolleegiumi hinnangul asuvad nägu ja kael lähestikku.
Seda esmapilgul ilmselgena ja juriidikakauge inimese jaoks kordamist mittevajavat väidet võib igaüks meist isiklike, empiiriliste vaatluste käigus kas ümebrlükata või kinnitada. Siin miskit keerulist ei ole, piisab peeglist või käsikaudu kobamisest, et mõista, kas nägu ja kael on ikka lähestikku. Kuid olukord läheb märksa keerulisemaks siis, kui hakkame lahkama hetkel käimasolevat afääri. Kes ikkagi on PP Ameerikamaa reisi tegelikud kasusaajad, mis asju seal aetakse ja nagu taipate, siin enam lihtsakoelised vaatlused ega käsikaudu kobamine ei aita. Mingit abi pole loota ka Tartus asuvast Riigikohtust.

Mida me praeguseks hetkes teame?
1. Teame, et PP ja Ameerika asuvad praegu väga lähestikku, nii nagu tavaolukorras asuvad Tartu ja PP väga lähestikku.
2. Teame, et PP tegi Tartust Euroopa maastikurattapealinna.
2. Lisaks teame sedagi, et Tartu kandideerib 2024 aasta Euroopa kultuuripealinnaks.
3. Tartu sõnum kultuuripealinnaks kandideerimisel on "Ellujäämise kunstid".
6. Teame, et Tartu linna pikaajaline plaan on sattunud ohtu seal möllavate sügeliste tõttu.
4. Samuti teame, et PP praegusest asukohast Ameerikas saab elutarvilikku D-vitamiini. Tsiteerin PP blogi "Tähtis on see, et nii saab siit elutarvilikku D-vitamiini". Ja just siin peitubki võti mõistmaks PP rolli edaspidistes sündmustes?

Kõige eelneva põhjal oskavad kogenud poliitkommentaatorid teha väga kaugeleminevaid järeldusi PP rolli kohta Tartus ja Tartu rollist Euroopas. Esmane hüpotees on, et PP ülesandeks on päästa Tartu linn sügeliste käest ning seeläbi teha Tartu lisaks maastikurattapealinnaks olemisele ka Euroopa kultuuripealinnaks. Pikem plaan peale ratta- ja kultuuripealinna tiitli vallutamist on muuta Tartu tasapisi Euroopa täieõiguslikuks pealinnaks ning nihutada võimuvertikaal Brüsselist 1654 km idapoole – Tartusse. Seejärel peatada Euroopa lagunemine, tõsta vanad väärtused jälle püünele ning ühtlasi allutada sõnakuulmatu Tallinn Tartu diktaadile ja taastada Tartu korvpallimeeskonna endine hiilgus ning tuua Postimehe toimetus tagasi Tartusse.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Väga vettpidavad järeldused. Mis põhiline, kõik need meetmed toetavad eesti rahva ja riigi jätkusuutlikkust maailma rahvaste sõbralikus peres. Kuniks Tartu diktaat Eestit valitseb, seniks kestab Eesti rahva eluvaim. Tartlased valitsema ja tartlased tuleviku eestlasi seemendama. Vaid nii viime ellu suure W Morgensterni igikestvad ideed ja unistused. Tööle, mehed!

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Minu nägemuses on toimuva tummfilmi eesmärk siiski keelustada igasugune alkohol, kehtestada täielik kuiv seadus ja suunata inimkond üle vee ja leiva dieedile. Kas ka mõistlik viis maailma kontrollida? Saan aru, et on pehmeid väärtusi, mida on üliraske kritiseerida, ainult libisevad ära. Kui neid väärtusi kasutada kilbina, kannab selline voolusäng kõik prahi ära.

 
At 18:00, Blogger Priit Pullerits said...

Taluperemees Säinas näitab jälle analüüsi tipptaset. Panite tähele tõsiasja, mille ta välja toob - et Tartu asub Brüsselist 1654 km ida pool. See on oluline kood asja mõistmisel. Siin on nüüd teil olemas kolmas nurk kodeeringus, mille kaks ülejäänud nurka on samuti 1654 - 16-54 oli minu isa esimese auto number ja 16.54 oli Jaak Uudmäe hüpatud omaaegne Eesti rekord kolmikhüppes - tulemus, mille järel algaski tema hüpe maailma tippu ja olümpiavõitjaks. Nüüd on taluperemees Säinas asetanud võrrandisse kolmanda, suure tähtsusega lüli. Kiitus!

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Säinas on tõesti sotsiaalpoliitilise analüüsi meister. Võtke õppust vanad ja noored. Huvitav kes oli tema vaimne isa? Või on iseõppinud? Tudeeris raamatukogus vanu papüüruse rulle? Heraclitos, Diderot, Spinoza, Morgenstern, Kant, Feuerbach. Nii külma loogikat omava mehe vastu on liitlaste 155mm suurtükipatarei võimetu.

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on võimalik mäletada auto numbrit? Kuidas? Uudmäele ei olnud see Suhhumi hüpe küll esimene Eesti rekordi purustamine, palju olulisem esimene pauk käis just Tartus 16.37 12.06.1976. Siiski koorub siit välja muster. Tartu ja Brüsseli vahe on olnud kogu aeg 1654, seejärel sai Priit "oma" autoga sõita ja alles siis tegi Jaak kolmiku, mille Priit meelde jättis ja mis pani ta innustuma kergejõustikust ning mis suunas ta lõpuks ajakirjandusse. Seega Brüsseli-Tartu vahemaa määras ära Priidu saatuse ammu enne tema sündi. Ainult selles koodis on õks probleem. Priitu ei oota keegi Brüsselis. Mõni kamraad sehkendab seal usinalt aga hea pinsiga kohta meie blogikunnile ei paku. Kas sellepärast, et Priitu on Eestis rohkem vaja? Ilmselt küll. No aga mu meelest konutab Priit liiga pikalt siin konnatiigis. Korralikku ajakirjanikku peaks ikka paar kuud aastas väljamaal tuulutama, et kirjaanne kinni ei kiiluks. SF on hea projekt. Kahjuks ei tea me tänaseni, et kaua see rõõm kestab. Jalutuskäigud inimeste keskel on vajalikud, kuid reedavad, et käib millegi või kellegi ootamine. Kas mõni Eesti kõrge riigitegelane peab seal miski tähtsa kõne varsti, mis saab olema sama märgilise tähtsusega nagu Tartu kaugus Brüsselist?

 
At 18:41, Blogger Unknown said...


اننا في شركة الرائد للخدمات المنزلية نقدم خدمات ممتازة في الدمام بافضل الاسعار بجودة عالية لمزيد من الخدمات تفضل بزيارة

شركة مكافحة حشرات بالدمام افضل شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام شركة تنظيف موكيت بالدمام
شركة تسليك مجاري بالدمام افضل شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة الفئران بالدمام شركة مكافحة فئران بالدمام

 

Postita kommentaar

<< Esileht