reede, august 23, 2019

Pullerits: Lööge oma lemmikrada letti! Kas trumpate üle?

Kas teil on oma lemmikrada, selline, kuhu ikka ja jälle tahaks uuesti rattaga sõitma minna? Mul on.

Esimest korda sattusin sinna vist 17 aastat tagasi. Sõitsin maasturiga Elevandimäe alla ja piltlikult öeldes panin näpu suhu ning imestasin, kuidas sellest üldse üles ja üle saab sõita. Kuus aastat hiljem vantsisin üle mäe, teistelt poolt mäge allagi, ja ikka tikkus näpp suhu – võimatu masinal ületada!

Aga läks mööda ainult neli aastat ja tegin selle ära. Jalgrattal, koos Jaanus Laidveega. See, mis teisel pool mäge nähtavale tuli, oli... no sõnu ei jätku. Seepärast kutsus sinna ikka ja jälle tagasi. Võimas!

Vaadake ise, mis sinna, mu ühele lemmikrajale maailmas, tõmbab! Kohe tuleb hakata ilma mingi sissejuhatuseta üles pressima Elevandimäest, kust üles sõita lihtsalt ei jõua. Või arvate, et teie jõuaks? Teiselt poolt laskudes saate näha, kuidas teeb seda üks Jeep Wrangler (mis enne, nagu näete, on mäe otsas ülbitsenud – mille eest ma talle ka pähe teen!). Loodus on ses vähekäidud ja raskesti ligipääsetavas kohas fenomenaalne: vaadake kitsast pragu, kust tuleb rattaga läbi pressida, või Devils Lane’i või S.O.B. (Litapoja) mäge või Hõbetreppi (Silver Stairs) või legendaarsete Colorado ja Rohelise jõe ühinemiskohta, kus on selgelt näha jõgede erinev värv.

Aga kõige ägedam kant on too, kus isegi Laidvee pole käinud, sest nüüd otsustasin võtta ette varasemast märksa pikema tee. Eriti, kui sealt Laidveega mittekäidud paigast tagasi sõidan, näete, et loodus on tekitanud niisugused imed, et ei tahaks uskudagi, et need pole inimese tehtud. See on kant, kus, olen valmis kihla vedama, ei ole mitte ükski eestlane kunagi käinud. Või suudab keegi siin esitada tõendeid vastupidise kohta?

Enjoy the ride!

Fotod 1 ja 2: Priit Pullerits 2012. aasta kevadel Canyonlandsi rahvuspargis The Needlesi piirkonnas oma lemmikrajal. Fotode autor: Jaanus Laidvee
Foto 3: Priit Pulleritsu jalgratas 2019. aasta kevadel Canyonlandsi rahvuspargis The Needlesi piirkonnas Horsehoofi telkimisplatsi kõrval. Foto autor: Priit Pullerits

61 Kommentaarid:

At 12:07, Anonymous MargusM said...

Kas mingi uus seltskonnamäng, et lööge letti ja trumbake üle?
Milleks peaks, täna algab Vuelta, see huvitavam kui saviauguradadel ukerdaja.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Milleks peab PP nn. õiget arvamust mingist rajast üle trumpama?

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Andrus Veerpalu oli laupäeval jälle jooksuvõistluse stardis nagu õigemees kunagi.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Ega tal seal kõrvade vahel kõik korras enam pole, segaseks manusatanud ennast lihtsalt.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Homme läheb Quintana etapile sprinteri rohelises särgis, kah midagi uut rattamaailmas

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Kus AV jooksis ja kas teenis ka kulda-karda?

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks pole midagi letti lüüa, ainult mõni porine singel ehk peaaegu tühjad pihud.

 
At 19:33, Blogger soul said...

AV tulemus.

https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://www.valgamaasl.ee/wp-content/uploads/2019rabikulajooksag-1.pdf

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

Vat nii, õppige, sitakotid, AV-l hõbe nigu naksti jälle taskus!

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

Ammu pole küsitud kas Padre on kunn?

 
At 21:48, Blogger Heiti Hallikma said...

Hea küll, veame siis kihla.

 
At 22:25, Blogger Priit Pullerits said...

Hüva, Heiti, palun siis läkitada mõni tõend, et on käidud Devils Lane'i pealt, sealt, kus vasakul keerab Chesler Parki poole, edasi põhja poole, lus tee viib mööda Bobby Jo campist ja Horsehoof campist Bobby's Hole'i poole Beef Basini ja Ruin Parki põhjaserval.

 
At 23:29, Blogger Heiti Hallikma said...

https://scontent-hel2-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/1979392_10152618263774054_9086977205665105437_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_oc=AQn5hzS3VELWbkQ9G2DpWQjqK0D9Cnpue9hnyYLtAqZQoSwcr6Th7rDrpvXAdm27Mv_Cr3NemFxuiwAzrYmqxPp5&_nc_ht=scontent-hel2-1.xx&oh=463e838f311b3a01445ef45508575faa&oe=5E10981D

Vot ei oska laiemale ringile FB pilti jagada. Aga kommentaariks, 10.08.2014, teel rogaini MM-ile tegime Moabis, paaripäevase aklimatiseerimispeatuse. Järgmisel päeval tegime ka väikese rattatiiru ja läbisime Slick Rock Traili.

 
At 02:38, Anonymous MargusM said...

Priit kas sulle väljastati mingi tõend mida saad meile läkitada või on see Bobby hole sulle nii traumeerivalt mõjunud et ennast Mõuabi avastajaks pead?

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Härra MargusM ja teised kommenteerijad. Loeme tähelepanelikult Priidu kirjutatud lauset: "See on kant, kus, olen valmis kihla vedama, ei ole mitte ükski eestlane kunagi käinud."
Sellest on võimalik teha kaks järeldust:
1. kui Priit on eestlane, ei ole ta ise ka seal käinud;
2. kui Priit on seal käinud, ei ole ta eestlane.
Kumb on tõene?

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei ole eestlane, temast sai juba 2016 moaablane. Vene keeles muabets. Inglises moabinian. Kohalikus murdes naaši.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit on siis haruldane mees. Ainuke muabetiit Eestimaa pinnal.

 
At 10:59, Blogger Priit Pullerits said...

Ilus, Heiti - pildil on Chesler Park. Olen ka seal käinud, vt 2012 reis koos Jaanus Laidveega.
Aga kihla vedasin selle tee peale, mida kirjeldan ka 22:25 kommentaaris. Filmil on see näha enne ja pärast Horsehoof campi umbes poole peal.

MargusM, teil on tuline õigus: eestlaste seas olen tõepoolest Moabi avastaja. Käisin seal esimest korda aastal 2000, siis 2002. Ja siis kõik need järgmised korrad. Viimati sel kevadel Moabis käies rääkis kohalik, et veel 10-15 aastat tagasi oli Moab tolmune väikelinn, kus kõik tundsid kõiki, aga nüüd on see avastatud ja inimesi täis. (Tuletan meelde; ma avastasin Moabi juba 2000, ligi poolteist kümnendit varem kui Heiti Hallikma ja Silver Eensaar ning veelgi kauem enne, kui Pärtel Piirimäe.) Näiteks Willow Springs Road, mis nüüd on korralik lai kruusatee, oli siis, aastal 2002, mil seda Jeep Gr Ch-ga sõitsin, abandoned jeep road, mille peal andis ikka pikalt loksuda. Selle ajaga, kui Moabi avastasin, on palju muutunud...

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Räägitakse et mõned mehed läbivad Tartu Maratone juba 20-30 aastat. Ka siin palju muutunud. Kuid kas see teeb maratonid nende omaks ja ülejäänud on vaid uued kaasajooksjad kes ei saa kunagi jagama asja hinge, sest pole näinud "õigeid aegu" ?

Huu

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Naeruväärne.
Ma võin võtta ka mingi ruutsentimeetri oma aiast ja öelda, et seal pole mitte kunagi ükski hiinlane käinud (miljon eestlast vs. miljard hiinlast, tuleb ikka suurelt mõelda, mitte põlve otsas nikerdada)

m

 
At 12:00, Blogger Priit Pullerits said...

Loogika lonkab, Huu. Tartu maratonidel eri aladel on käinud kümneid tuhandeid, see on kõigi oma, aga Moabis on käinud vaid käputäis eesti inimesi, ja needki peale Laidvee Jaanuse (minust rääkimata, muidugi) seda vaid põgusalt nuusutanud, ja need kõik käinud seal pärast seda, kui ma seal käima hakkasin ja selle kohta esimesed lood kirjutasin. MargusM-gi on öelnud, et hakkas mu blogi lugema siis, kui seal Moabist kirjutasin.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Moabist on saanud alkonautide ja liputajate paradiis.

Apparently the liquor laws aren’t as strict in this part of Utah, because the Slickrock Trail parking lot has become party central. Don’t get me wrong — an ice-cold beer after a day on the trail is great. But some days it looks like Mardi Gras out there.

The nudity laws also seem to be a little more relaxed. After catching a guy relieving himself on a side street in town, my daughters and their friends got the Full Monty from a gentleman who not only was changing his pants back at the Slickrock trailhead — he turned to make sure they got a better view.

https://www.denverpost.com/2009/05/14/paradise-lost-the-good-the-bad-and-the-ugly-in-moab/

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetage see moabitamine. Youtube näitab, et PP väidetavalt ülilahedad videod koguvad ehk poolsada vaatamist, seejuures läheb promomine üle võlli (kolm samasugust linki ühes postituses).

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Hirmus koht see Moab. Kohalikud teevad turistidele full montit otse näkku.

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

12.49, nagu ikka, teeb ajakirjandus paarist detailist ülisuure järelduse. Sellega võrreldes on Tallinn palju hullem koht!
Aga jah, seda minagi, et igasugu s**ap**d on Moabi viimastel aastatel jõudnud. Ärge teie minge, nende kontsentratsioon läheks liiga suureks.

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Vot siis kuidas Pullerits oma lugejatest mõtleb... Tema poetab meile kuldmune ja igasugu s**ap**d käivad neid siin üles korjamas.

 
At 17:04, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei usu, et enamik lugejaid end siin särapeadeks ehk geeniusteks võiks lugeda. Aga eks igaüks loe tärnidest välja seda, mis talle kõige sobivam ja hingelähedasem tundub. Lohutuseks, et võib lugeda ka suvapäid ehk igasugu jorsse.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd peaks mõni isake tulema konflikti lahendama särapäid lepitama. Huu või Säinas või härra Valdmaa. Lähevad veel karvupidi kokku riiukuked sellised.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Konflikti alustasid MargusM ja kõik need talle järgnenud, kes tulid ja hakkasid Padre Pulleritsu kuningriiki halvustama ja maha tegema. Ime siis, et nad viisakalt vastu hambaid ei saanud. Ma oleks isiklikult veelgi kõvemini virutanud. Need mehikesed peaks tänama õnne ja heldet saatust, et Padre PP on nii rahumeelne, leplik ja vaoshoitud. Isiklikult ootaks vastaliste palju karmimat nuhtlemist.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Kujutan ette 70 kg kaaluvat onu kedagi nuhtlemas

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

19:47 õige jutt raisk

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Tean ühte hirmsat venda. Õla peal on Dembel'78 ja rinna peale Mogila ja hauakääpa ikoon tätöveeritud. Muid asju nagu Mamotška prosti ja sellist imelikku. Krooniajal oli tema taks 200eeku. Eurodes ei tea. Võibolla surnd pole ammu näha olnud. Aga parem sellise bõkiga mitte tutvust teha.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Pole vaja bõkki küll Kõigevägevam karistab.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Osad jäävad ikka oma teatud elementi kinni, Moab, Moab. Keda kotib. Mine ja sõida muid radu ka, see on selline piiratud silmaringiga inimese jutt. Kõrgelt haritud ajakirjanikuhärralt seda ei oleks oodanud.
Sepp

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Oandu-Aegviidu, mine sõida see läbi, super ilus rada.
Sepp

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Piltidel on moab ilus, tegelt on kuiv vastik punane liiv, skorpionid jooksevad ringi ja kohalikud liputavad karluffi kui naisterahvad vaatavad.

 
At 12:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mr Sepp, eks Oandu-Aegviidu rada jms lähemaid radu saa sõita siis, kui tiivad enam Moabi ei kanna. Ajapikku, selge see, et Moabi-võimekus langeb: Moab on meeletult keeruline ja kulukas logistiline operatsioon, üha rohkem selle kuulsuse kasvades ka ülerahvastatud, hinnad tõusevad seal mitu korda kiiremini kui kasvab inflatsioon ja pole ka kahtlust, et sealsed ohud muutuvad paratamatult aastatega üha suuremaks, kui vanust endal lisandub, ja rajad raskuse poolest ka üha ülejõukäivamaks, kui jaks raugeb. Siis on aega eesti tasandikel ja mullapinnasel kruiisida.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb meelde, et üks Eesti tasandikul kruiisija jäi konkurentidest Rakke rattamaratonil maha, kuna sealne laskumine oli tema jaoks liiga hirmus.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Kuulsin, et nädalavahetusel olla rulluisurajal kõvasti roided murtud, nahka jäi ka asfaldile ruutmeetreid. Postimehes ei olegi veel juttu "Beetaisaste verepulmast". Miks?

 
At 14:09, Anonymous MargusM said...

Priit, selline tähelepanek, et kui õhtul rattaga sõitma lähed siis palun pane tuled ka peale. Päike loojub juba ~20.30, ei ole enam kesksuvi!
Päike juba loojus ja taevas oli võimas värvidemäng, see on eestlaste moab.

 
At 14:19, Blogger Priit Pullerits said...

Rakke rattamaratonil olid kõik laskumised sõidetavad, vahe oli vaid selles, kui suuri riske keegi võttis. mina sõitsin kõigist alla, aga säilitasin ettevaatlikkuse. Hoopis teine lugu on Moabis. Seal on küllaga laskumisi, kust alla ei sõida, või pole tark sõita, sest kui kukud, siis... mina ei tea, kes teid sealt haiglasse veab ja kui palju teil Ameerikas trauma lappimine maksma läheb. tavaline reisikindlustus maastikurattasõidul saadud vigastuste ravi ei hüvita. Ameerikas on meditsiin teadagi roppkallis.
Nii et, kõvatajad, ärge hüpake, kui pole Moabis käinud ja sealseid laskumisi proovinud. (Parem ärge proovigegi, olgu korratud.) Alustuseks püüdke näiteks Elephnat Hillistki üles sõita - see on kohe videos kõige algul, saate vaadata, kuidas paistab.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Käi pe*se juba oma Moabi jutuga. Kuniks sa Moabi enduroradadel oma xc rattaga ettevaatlikult sõidad, pole sul mitte mingit õigust rääkida Moabist, kui sa pole neid radu tegelikult kogenud nii, nagu neid kogema peaks. Ning Moabis on erinevaid radu sadu ja sadu, sina kulged kahjuks neist ainult tuntumatel - ja pead ennast siis kohe eksperdiks.

 
At 16:04, Blogger Priit Pullerits said...

Ossa poiss, kus nüüd tuli alles kõvamees välja!
Okei, teeme siis võrdluse, kui palju on 14:51 kõvataja Moabi radu sõitnud ja kui palju mina.
Siin on Moabi kõikide radade loend. Minu ettepanek: pakkuge välja, kui mitu protsenti neist olen ma läbi sõitnud!
Õhtul loen kokku ja annan siis õige vastuse teada, praegu tsipa kiire.
Loen siin:
http://www.utahmountainbiking.com/trails/idx-moab.htm

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Kui ei teaks, kui vana Pullerits on, võiks sellise kelkimise põhjal arvata, et mitte vanem kui 15 aastane.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

15 on palju pakutud...

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Rips või keegi, kes seal rohtusid Pullele kirjutab. Annuseid on vaja suuremaks keerata.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Mitu protsenti sa seal Moabis sõitnud oled ja mitu protsenti jalutanud ratas käekõrval? Natuke kummaline on kelkida oma üüratute Moabi ratturi kogemustega ja teha maha Eesti radu kui videotest pidevalt kostub, et siit küll üles ei jaksa sõita või siit küll ei julge alla sõita.

 
At 18:51, Blogger Priit Pullerits said...

Eks ma otsisingi video jaoks selliseid kohti ka, mis oleks järsemad, sest kui lõikaks kokku vaid laugemad kohad, jääks mõnel ekslik mulje, et Moab on käkitegu.

 
At 18:59, Blogger Priit Pullerits said...

Lugesin sealt Moabi MTB-küljelt rajad üle, selgus, et olen loetletud 118 rajast sõitnud 106. Lisaks olen sõitnud mõned rajad ka veidi kaugemal, mida seal nimistus kirjas polnud. Huvitav, kui palju on 14:51-l vastu panna?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Karta on et Padre rekordit 106 eesti rahva pojad ja tütred ei ületa ka tuleviku 300 aasta jooksul. Võin ka kihla vedada.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Ja seekord me peaksime Priitu uskuma???

 
At 21:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge uskuge, kii ei taha. See igaühe vaba valik. Minu tulemus 106 Moabi rada sellest ei muutu. Aga teine koht ses edetabelis on vaba. Seni hoiab seda JL.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

No kaua võib suur mees kiidelda ja kekutada?

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Kõige parem rada, mida läbinud olen on kindlalt koolist kodu. Lumesõda, jäätis, armastus jne
Siia kõrvale ei ole võimalik midagi seada, ka Moab, ei ole käinud, ei küündi selleni.

 
At 23:22, Anonymous MargusM said...

Priit, selles kommentaaris oli mõttetera mis sulle vist kohale ei jõudnud.. Sellest on siinses blogis ka varem juttu olnud. Loomulikult saab neid radasid hardtailiga ja jalga väristades läbida kuid on veel teisi mõõtmeid milleni me kumbki oma kogenematuse tõttu ei küüni, seepärast polegi vaja oma 106-st teabmis saavutust teha. Kuid ma mõistan, sul on kinnisidee ja arvatavasti saad millalgi kõik ses listis olnud rajad läbitud!
Vaata mõned Megavalanche videod läbi, siis mõistad, seal läheb juba vaatamisest adrekas üles, vägev värk.

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav mitu rada harku metsas on? Tekkis küsimus kui Priidul oli Moabi osas number võtta.
Harkus sõidan radasid päri ja vastupäeva, neid erinevalt miksides, nii nagu MTB sõit olema peab. Kas see läheb uue rajana arvesse või mitte kui ta registri loetelus pole?

Huu

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba Harku jutuks tuli siis seal on aegade jooksul fullmonty liputamist ette tulnud nii suve kui talve hooajal. Igati tasemel anakondade näitus. Seega kannatab võrdluse suure Moabiga välja küll.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Püütonid ja anakondad oleks Harku radadele heaks turismi magnetiks.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa üle oma varju hüpata. Anakondad on Moabis, Harkus on pisikesed karluffipojad.

 
At 14:32, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, Moabis on lõgismaod ehk rattlesnakes.

 
At 04:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Tartust mitte väga kaugel on üks metsatukk, kus tõusud on sellised, et üles pole võimalik vändata. Võiks arvata, et kui kord üles on saadud, siis saab hooga alla tagasi. Aga vot ei saa. Ratas käekõrval tuled sealt alla. Vahet pole, kas oled Moabis siruli ja ootad abi või siis Uniküla/Paluküla metsas. Soovitan siiski vaba päev võtta ning linnulaulu saatel need rajad üle vaadata. Kuuldavasti pidavat seal sügisel isegi mingi mõõduvõtt toimuma, kuid kahjuks ei leia infot selle kohta.

 

Postita kommentaar

<< Esileht