neljapäev, august 29, 2019

Pullerits: Miks küll, miks, taob ERR ikka ja jälle jalgpalliga vaatajaile vastu pead?

Kohe kahju ERRi spordireporteritest. Mõelge ise, kui te peaksite iga nädal paar korda käima Eesti jalgpalli meistrivõistlustel, et sealt reportaaži ja lisaks õhtusesse spordisaatesse otselülitusi teha. Milline aja ja elu raisk! Kolleeg Postimehe Tartu toimetusest juhtus sel nädalal Tartus Tamme staadionile jooksutrenni tegema, kui seal käis samal ajal Tartu Tammeka mäng, ning esimese asjana tuli ta mulle järgmisel päeval teatama, et tribüün näis talle sisuliselt tühi, ainult mõnisada pealtvaatajat.

Ometi pasundab ERR meile Eesti jalgpallist iga päev, toodab sel teemal videoklippegi, kus püüab tekitada tunnet, nagu läheks vastamisi Bayern ja Liverpool. See olematu asja suureks puhumine on naeruväärne, tottergi. Nüüd on nad kampa tõmmanud ka ühe kahe eesnimega umbes 11-aastase poisi, kes peab televaatajaid veenma, et küll on Eesti meistrivõistluste vaatamine huvitav.

Me teame aastast aastasse, et ei ole. Seda kinnitab meile pilt tribüünidelt, mida telekaamerad püüavad pingutatult näidata nii, justkui rahvast oleks, aga efekt on samasugune, nagu näeme seda siis, kui 23 mehega üritatakse teha klippi Stalingradi lahingust.

Aga Aivar Pohlaku mõni aasta tagasi antud peaaegu miljon töötab. Töötab nii, nagu seletasin jooksuhuvilisest kolleegile: näe, annan sulle 10 000 eurot selleks, et saaksid valmistuda Berlini ja Londoni maratoniks – me ju kõik tahame, et sa teeksid seal uhke tulemuse; aga muide, ma korraldan ajaviiteks paari kohalikku jooksuvõistlust ka, Kohilas, Elvas ja Räpinas. Punkt. Rohkem ei ole vaja öelda. Küll toetatu ise aru saab, et oleks viisakas Kohilas, Elvas ja Räpinas starti tulla. Kuigi ega ma sponsorina talt otsesõnu seda nõudnud pole ega nõudma hakkagi.

See oleks isegi imelik, kui ERRil poleks Pohlaku ees moraalset tänuvõlga. Aga võlg on teatavasti võõra oma. Võlg on aumehelik tagasi maksta. Just sellepärast ei tohigi selliseid kingitusi vastu võtta, nagu Pohlak tegi ERRile.

Siin jõuamegi selleni, miks ma sellest kirjutan. Parema mäluga mehed ehk mäletavad, et kandideerisin paar aastat tagasi ERRi sporditoimetuse juhiks. Ma ei võitnud. Ega kõiki konkursse saagi võita: näiteks üheksakümnendate keskel kaotasin konkursi suurele teadusstipendiumile New Yorki Columbia ülikooli, aga võitsin samal ajal konkursi Fulbrighti teadusstipendiumile Marylandi ülikooli (mis osutuski paremaks valikuks, sest esiteks oli Marylandi ülikoolis tegutemisvabadust rohkem ning teiseks on Washington perega elamiseks palju inimlikum ja sõbralikum linn kui New York). Aga oleks ma ERRi konkursi võitnud, oleks pilt ERRis paraegu hoopis teine.

Kindlasti ei teeks ma ajakirjanduseetiliselt raha nimel mingisuguseid kompromisse, ei tekitaks olukorda, kus toimetuse motiividele langeks küsimusi tekitav kahtlane vari. (Mis vari, kui keegi äkki aru ei saa, siis sellest olen varem korduvalt pikalt kirjutanud, ka ajakirjanduses.) Teiseks oleks see põhimõtteline küsimus, et ei saa lasta ühel alal, millel pole Eestis taset ja mille vastu pole suurt huvi – jutt on Eesti jalgpallist –, teleekraanil ebaproportsionaalselt laiutada. Samuti ei näe ma, et maksumaksja raha peab kulutama niigi rahas suplevate ürituste, nagu seda on jalgpalli EM ja MM, ülekandmiseks, kui meil on ERRiga riigi territooriumil sisuliselt võrdselt kättesaadavad mitu kommertskanalit – maksku ja näidaku nood!

Paraku peame nüüd vaat et igal teisel õhtul jälle taluma seda, kui ERR teeb õhtuse spordisaate stuudiost otselülituse kuskile jalgpallistaadionile, et anda üksikasjaline ülevaade mingi kahe kohaliku satsi omavahelisest puselemisest ning lasta siis veel seda, mis enamikku ei huvita, kellelgi kommenteerida. Milline ressursi raiskamine!

Siinjuures juhin tähelepanu, et paljuräägitud, paljunäidatud, paljureklaamitud Eesti jalgpall, mille arengusse on maetud pikkade aegade jooksul võrreldes kõigi teiste aladega üüratuid summasid, mille trennidesse on lapsi värvatud juba lasteaiast, ei ole ometi mitte kusagile välja jõudnud. Eesti jalgpall on isegi kehvem kui naiste võrkpall, mis, nagu teame, jõudis EM-finaalturniirile (ja ei kaotanud seal sugugi kõiki mänge nulliga [võrdluseks: Eesti-Saksmaa 0:8!]), kuigi arvestatavaid, tõsiselt ja professionaalselt treenivaid naisvõrkpallureid on meil meesjalgpalluritega võrreldes käputäis.

Ausõna, sügav vastumeelsus tekib, kui jalgpalli vaat et iga päev õhtul spordiuudistes kurgust sisse taotakse. Miks nad seal ERRis küll meiega nii teevad?

Fotod 1-6: Tartu JK Tammeka ja Narva Transi kohtumine Tartus Tamme staadionil. Nagu piltidelt näha, on publikuhuvi peaaegu olematu. Fotode autor: Seleri Tidor. Postimees/Scanpix

54 Kommentaarid:

At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Publikuhuvist: antud pildid on valitud sellised, et tribüüni ei paistagi. Oleksid sa kunagi Tamme staadionil jooksmas käinud (ahjaa, põlved on perses), teaksid, et tribüün on vaid ühel küljel. Antud piltide põhjal sa publikuhuvi kohta midagi öelda ei saa.
Võibolla oli tõesti vähe pealtvaatajaid, läksin ise staadionilt lastega mängimast ära tund enne mängu algust, ei oska vaielda, aga nende piltide põhjal võin ma sama hästi väita, et kõigil toolidel istus 3 inimest ja katus oli ka publikut täis.

 
At 16:40, Blogger Priit Pullerits said...

Tean, et Tammel on tribüün ainult ühel küljel. Aga sedagi ei too Eesti jalgpall rahvast täis. Samas on jalgpalli ümber kisa nii, nagu oleks meil siin Real ja PSG mängimas. Aga siis vaadake ka, millised on tribüünid Reali ja PSG mängudes: need ümbritsevad väljakut kõigist neljast küljest ja on kõrgustesse välja pilgeni täis.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

1. Teisipäevasel mängul oli 681 pealtvaatajat
http://jalgpall.ee/voistlused/protocol/84862

2. Olen nõus, et kohaliku jalgpalliga on ERRis liiale mindud

3. Ei ole nõus, et sporditoimetuse juht Pullerits suutnuks Pohlaku miljonit eemale peletada. Need kokkulepped tehakse kõrgemal.

4. ETV sporditoimetuse rõhud olnuks Pulleritsu käe all kindlasti teistsugused. Kas see meile meeldinud oleks, seda võib ainult spekuleerida. See oleks kah jama, kui Osila faktitäpsus peaks sõnadega eputamise ees taanduma.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Kadastiku raamatus oli kirjas, mis juhtub, kui Priidule juhi vastutust pakkuda.

 
At 18:58, Blogger Priit Pullerits said...

Juhtus see, et oma kogemusest tuginedes olin realist. Ei võtnud endale vastutust väljaande eest, mis nagunii mõne aja pärast kinni pandi. Jutt on ajakirjast Luup. Ma olin just Ameerikast tulnud, poole aastat Newsweekis stažeerinud ja olin kaasa löönud selles, kuidas niisuguseid ajakirju tehakse. See, mis Eestis tehti, ei küündinud kuidagi Newsweeki taseme ligi. Hindasin olukorda realistlikult ja ütlesin ei. See on kogemus, mis tookord maksis. Kogemus ongi elus kõige hinnalisem valuuta. Nagu nüüd ütleb mu elu- ja spordikogemus, et tagugu ERR seda Eesti jalgpalli meile kui tahes palju kurgust alla, elama see seepärast ei hakka ja rahvast tiivustama samuti mitte. Seepärast mus tekitabki pahameelt, millise nüri järjekindluse eest surnud setuka reanimeerimisse raha pumbatakse.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

igaks juhuks toon statameti arvamuse ka
https://sport.postimees.ee/5644238/muut-on-murtud-jalgpalli-publikuarv-eestis-uletas-korvpalli-ja-ralli-oma-pika-puuga
järelikult teisi alasid ei vaadata peaaegu üldse
kah priit

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

raisk
nimisõna
HALVUSTAV (kirumis- või vandesõnana, ka sõimusõnana)
sama mis raibe, raip

"Polla, raisk, tule siia!" karjus ta
Eks naabrid, raisad, andsid üles, et nad kärvaks!
Eesti keele sõnaraamat 2019

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

18:58 on ülikõva steitment. Õige kah. Rahvaspordina võib vutti taguda, aga välja minna küll mitte. Isegi Gibraltari makaagid naeravad Eesti jalgpalli.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Eesti Jalgpalli Liidu tulud on viimasel 3 aastal olnud 10+ mlj eur. Priit saab lihtsa vaevaga järgi vaadata, millised on EJL peamised tuluallikad ehk kes need suured raha pumpajad on. Osal rahavool on lipik küljes - seda saab kasutada ainult kindlateks tegevusteks. Priit võiks oma endise kolleegi Roose käest küsida, kas ta on valmis selle miljoni näiteks Postimehega seotud telekanalitele heast peast kinkima. Vahel tuleb lihtsalt mõelda majanduslikult ja püüda seejuures head nägu teha või rääkida asja ilusamaks kui see tegelikult on.

Meil kõigil tuleb selliseid olukordi ette. Priit ostis Moabis suure suhkrusisaldusega mahla, aga blogis jutustas, et tema joob tervislikku mahla. Kõik said aru - Ameerikas vaja kulud madalal hoida, aga välja tahaks näida arvamusliidrile vääriliselt. Vaikselt muigasime, aga neelasime alla.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Ilma rahata oleks PP ERRi-s päris vagusi olnud, aga Pohlaku ees müts maha, et sellise struktuuri on üle ehitanud.
Kes keelab teistel aladel selliselt toimida, ütleks, et tehke järgi või makske kinni, ka ERR-i suhtes.

Kumb siis valetab, kas PP töökaaslane oma mõnesaja pealtvaatajaga või Jalgpalli Liit 681 pealtvaatajaga?

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

23:14, kas on seal tõesti vahet, mõnisada või 681? Selliste panustamiste juures hale-hale lati alt läbi jooksmine mõlemal juhul.

Heidame korraks silmaklapid, kui suudate.
Kas on mingigi vahe öeldes, eestlasi on hiinlastest 1001 korda või et eestlasi on hiinlastest 1020 korda vähem.
Kas see muudab kuidagigi tegelikku pilti ja mõistusega inimese arusaama ükskõik kummast numbrist juhindudes?

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Kallis 23.53
Inimesed lihtsalt tõdevad, et PP kirjutis põhineb moonutatud infol. Kas vilepuhujast kolleeg ehk tüüp, kes "esimese asjana tuli mulle järgmisel päeval teatama, et tribüün näis talle sisuliselt tühi", on samuti välja mõeldud loo särtsakama alguse tarvis?

 
At 02:09, Anonymous Anonüümne said...

Olen mingil määral kursis Saksamaal toimuvaga, kus jalpall on spordiala nr.1. Pea igas asulas, linnakestest rääkimata on jalgpalliväljak, korraldatakse turniire, on noorte ja laste võistlussarjad ning liigad. Mingit meediahuvi ei ole üldse vajagi, jalgpall on niigi populaarne põliste hulgas ja eriti sisserännanute hulgas - paljud unistavad et just tema võsukesest kasvab järgmine Salah, Özil või Boateng.

Pahupoole pealt on palju vägivalda eelkõige kohtunike ja mängijate vastu, paljud isad (väljaku ääres) ei lepi pojale tehtud vigadega, kohtunike otsuseid muudetakse vägivallaga, väljakuäärne röökimine ja kohtunike solvamine on tavaline. Tihti tuleb mänge vägivalla tõttu katkestada. Kohtunikud kaebavad alaliidule ja korraldjatele, protestiks loobuvad kohtunikud oma tööst sootuks. Alaliidud ja spordiseltsid on enamasti võimetud vägivallale piiri panema, iga kord ju politseioperatiooni ei korralda või turvateenistust ei palka. Teatud meeskondade ümber on selline vägivallatsejate seltskond (enamasti Türgi, Araabia, Põhja-Aafrika sisserännanud), et nendega ei taha mõned meeskonnad (kus peetakse lugu varasematest Saksa tavadest - vägivallavabast fair play-st) mängidagi, aga karistusi enamasti ei järgne (kui järgnebki siis tihti ei täideta) või ollakse ollakse karistustega leebed ja probleem püsib. Lühidalt - kultuurikonflikt Saksa ja Araabia kultuuri vahel.

Kui nüüd ennustada mis meil siin Eestis jalgpalliga pikas perspektiivis edasi saab, siis pole kahtlust - populaarsus tõuseb koos sisserände süvenemisega, sest Euroopasse sisserännanute jaoks on see spordiala nr.1. Kui arvestada kuidas Eestis on viimastel aastatel lood sisserändega, kuidas see süveneb ning kuidas viimase 30 aasta jooksul jõudnud Euroopast Eestisse praktiliselt kõik asjad ja nähtused, siis võib arvata et ERR-i panustamine jalgpalli populariseerimisse on mahavisatud aeg, vaev ja raha - tulevad uued inimesed tulevad ka uued kombed, nende hulgas jalgpalli mängimine, kas ERR midagi teeb või mitte, ei ole oluline. Ei pääse me ka vägivallast väljakul ja selle ääres, kultuurikonfliktidest rääkimata.

Olen Priiduga täiesti nõus. Samas ennustan et (kahjuks) on ERR-i ja jalgpalli kooslusel suur tulevik, see transformeerib tulevikus groteskseks osaks multikulti-integratsiooni-sallivusideoloogia kuulutamisest Lääne-Euroopa stiilis: "Vaadake kõik - jalgpall on suur ühendaja - meil ei ole probleemi erinevate rahvuste, kultuuride, keelte, nahavärvide, uskude kooseksisteerimisega".

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Samas mõjub see hästi rahva tervisele. Kui ikka näed, et telekast tuleb miskisugune jalgpall, lülitad teleka välja ja tegeled millegi muuga, kui diivanil lösutamise ja igavlemisega.

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Palun mõni fakt, lp 02:09. Kuidas Eestis on lood sisserändega ja kuidas see süveneb?

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane ja sisuline sõnavõtt, 02:09!
Lugeja tänab.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Eesti peab algatama EL-s miski murjamite poolkodakondsuse küsimuse. Sellise, mis ei lubaks valitsussüsteemi ja volikogudesse rohkem kui 13 protsenti muulasi. Ilma sellise algatuseta pole meie eurosaadikutest miskit head.

 
At 11:25, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Eilne ETV AK spordiuudiste tulemused. Protsent näitab kui palju saate ajast moodustas ühe või teise spordiala käsitlus.
Võrkpall 44%
Tennis 22%
Sõudmine 17%
Judo 16%
Jalgpall 2%

Ülalolev valim on muidugi mannetult väike ja ühe ainsa saate analüüsi põhjal ma ei soovi mingit sisulist seisukohta võtta, viitan hoopis emotsionaalselt ülesköetud arvamuste ja faktipõhise käsitluse võimalikule erinevusele.

Kas ja kuidas Jalgpalliliidu antud miljon töötab tuleks võrrelda perioodi enne miljoni andmist ja peale miljonit. Kuna jalgpalli ma ei jälgi ja spordiülekandeid vaatan samuti äärmiselt harva, pole mul õrna aimugi, et kas tasakaal on jalgpalli kasuks liikunud või mitte.

Kuidas see Juhan Peegel õpetaski – alusta emotsiooniga, siis lisa veel värve, sekka mõni isiklik arvamus, vahelduseks lisa üks asjasse mitte puutuv fakt ning siis küta emotsiooni najalt lõpuni välja. Oli vist kuidagi nii?

Mis on oluline ja suur küsimus – miks alates 2011 aastast on Eesti jalgpallikoondise positsioon maailma mastaabis järjekindlalt langenud, vaatamata ühe kasvavale rahastusele, paranenud taristule ja väidetavale süsteemsele lähenemisele.
Kaotus Saksamaale tõi vaid kogu aastatepikkuse allakäigu kõigile ilmsiks. See oli tagajärg, põhjus on kuskil mujal. Kuid kus põhjus peitub? Kas hunt lambanahas on väsinud ja oma aja äraelanud? Vot seda tahaks küll teada.

Eesti jalgpallikoondise areng ühel graafikul:
https://www.fifa.com/fifa-world-ranking/associations/association/EST/men/

Missugune on ETVs jalgpallikajastamise graafik läbi aastate – seda oleks ka põnev teada. Täiesti võimalik, et see graafik on vastupidine, mida kehvemad tulemused seda rohkem kajastust.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Nõuk Liidus oli vutt väga populaarne. Okupandid üritasid pea 50 aastat vutti propageerida ka Eestis. Juhtus see, et sisserännanud mängisid kõvasti jalgpalli ja eestlasi see teema ei huvitanud. Vene ajal transati siia mitusada tuhat venkut. Kultuurikonflikt oli, aga spordielu see ei mõjutanud. Nemad mängisid futbolli, meie tegime muid alasid. Meie eluajal ei juhtu mingi nipiga seda, et sisserännanuid on sadu tuhandeid. Kui me just Venemaa alla uuesti ei lähe.

Teine teema on see, et ETV unustab ära oma erilisuse. Mitte ükski teine spordifeed ei saavuta nii suurt auditooriumi. Jalgpalli on liiga palju. Ent mind häirib pigem see, kui Süvari hakkab (tihti esmaspäeviti) lambist NHLi tulemusi ette lugema. Vot see on ebaprofessionaalne ja näitab, et lahjema päeva jaoks on eeltöö tegemata. Mingu kasvõi Mart Seimile trenni külla. Ja see osa tööst on Saarnal halvasti juhitud. Priit on juhina valge leht. Läinuks sinna Luupi ja kasvõi üritanuks midagi muuta, siis oleks põhjust analüüsida. Praeguse seisuga me ei tea, Priidul oleks võinud ka hullemini minna kui Saarnal.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Te ei saa Priidust aru! Priit on kriitik, ta promob kriitiliste artiklitega ala, mille eest loodab saada feimi ja pappi. Võib-olla saabki mõlemat aga meie seda ei tea. Ta on tark mees ja ma ei imesta, kui ta juba äraostetud ei ole. Ajab joga, et saaks hängida Moabis. Seal irvitab, et küll rahvas on tühm, aja neile ainult pada ja papp soriseb kaukasse.

Üldiselt kehtib reegel, et ei räägita nendest aladest, mis korda ei lähe. Priidul aga läheb, ja väga!

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Nsvl i trump mäng oli siiski jäähoki. Jalgpalli jaoks on kliima liiga karm. Liidu koondise moodustasid valdavalt sooja ukraina ja taga kaukaasia futbolistid. Suurlinnadest ka mängijaid kuid oli neil sisehalle Moskvas ja Piiteris. See muidugi et valikut oli kümnete miljonite seast. ENSV viis kasvõi korvpall publiku jalgpalli käest ära.

 
At 12:53, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Heakene küll hr. Pullerits. Ilmselt ei ole tõesti kohaliku jalgpalli liiga mängude koht riiklikus televisoonis, samas valdav enamus spordisõpru siiski vaatab meeleldi kõrgetasemelist jalgpalli ja korvpalli. Pallimängud nõuavad võistlejatelt lisaks atleetlikusele rohkem taiplikust ja kiiret mõtlemist kui tuimavõitu võhma alad. Võistkonna alad on enamasti vaatemängulisemad ja publiku jaoks emotsionaalsemad.Tunnistagem, et teatejooksud ja suusatamine on kaasaelamise ja pealtvaatamise mõttes hoopis põnevam, kui näiteks suusatamise 50 km ühisstart või siis 10000 meetri jooks staadionil. Mind tõsiselt huvitaks, et kui pallimängud ära jätta, mida kavatseb hr .Pullerits asemele panna? Kui kohalik jalgpall asendataks jalgrattaspordiga, kõige hullem, kui kohalikuga, ei teeks see küll midagi paremaks.
Kogu lugupidamise juures siinse auditooriumi vastu pean tunnistama minu tutvusringkonnas vaataks enamus spordimehi pigem juba kohaliku liiga jalgpalli, kui jalgratturite tipptasemel maantesõitu, mis on minu arvates ( ei suru seda arvamust kellelegi peale) maailma üks igavamaid spordialasid üldse. Ilmselt ei vaimustu massid ka enamikest jooksudistantsidest, sest need on rohkem mustanahaliste alad ja keda kotib milline neeger millist riiki esindades parasjagu võidab. Küsimus, et kas iga spordisündmust kus mõni keskpärane tasemega eestlane osaleb peab tingimata kajastama. Isiklikult arvn, et ei pea. Samas eile toimus Teemantliiga finaal etapp ja Eesti mees pani taas maailma vägevad kotti. Krt, kas selleks tõesti ei leidu riigitelevisioonis ressursssi ja aega, et teha sellistele võistlustele mõned otselülitused. Odavise on eestis traditsioonidega spordiala , piisavalt vaatemänguline ja oma mees on maailma absoluutses tipus. Mida veel vaja on?

 
At 14:07, Blogger Priit Pullerits said...

Martten Kaldvee püüdis mõni aeg korraldada Postimehe otsestuudios minu ja Mart Poomi teledebatti, kus minu positsioon on teada (jalgpall on mitte ainult mõttetu, vaid Eesti spordi seisukohast isegi kahjulik) ja Poomi oma ka (tema pooldab jalgpalli, arusaadav), aga Poom lõpuks siiski loobus, ju ei julgenud välja tulla. Kahju.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Näete siis tulbahõõrujad ja ninanokkijad. Padre purustab oma vastased juba eos.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Isake Kägu on valusate küsimustega taas platsis ning me kõik tunneme teravaid orasid (kuumasid) oma isiklikku ihusse tungimas ja puurimas. Samuti vaatame äraootavalt Padre suunas.
Mingi sportmäng peaks ühel riigiga rahvusel olema jah ning midagi rohkemat kui laptuu või petankkkkkk

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Valusaid küsimusi on palju. Kelleskil pole aega ära lahendada.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Ju Poomile tuli vanasõna meelde - targem annab järele.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit kui ERR Sporditoimetuse juht.
Äärmiselt narr oleks ignoreerida jalgapalli EM või MM. Koguni nii narr , mis eeldaks teie tööpostilt tagasi astumist. Jätta võimalus ära kasutada sellest vaatajate spordialade "jackpotist" mida üle maailma vaadatakse MM ajal 3.572 billionit silmapaari.
Su sõbra Peep Pahvi välja paugutatud "Olümpia on ülimat" vaadatakse umbes samas mahus 3,5-3,6. Kusjuures vaieldamatuks lemmikuks pole miski spordiala, vaid avamine ja lõpetamine...sic! Sellepärast nendesse showdesse üha enam investeeritakse viimastel aastatel.
Kergejõustiklase võib ju Olümpia ülim olla. Tennisistile, jalgpallurile, korvpallurile, jalgratturile on see tore vaheldus ja boonus Wimbledoni, Word Cup, Playoffii ja Tour de France vahele.
Ja ka maratonarid haisu ninna saanud, kui medali eest raha lauale nagu Berliinis, New Yorkis ei laota, siis ma ei lidu ka.

Huu

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Poomi juhtumi puhul lugesin ta vastust Priidu kommentaarile. Seal polnud tõepoolest midagi enam lisada. Sellele lisa tekitamine oleks nüri vahutamine, mis poleks kuskile viinud.
Mart on tubli.
Pole jäänud peale karjääri vahtima. Inteligentse mehena ennast kõvasti harinud ja koolitanud.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Huust ei saa nüüd aru. Loomulik et jalgpalli suurvõistlusi vaatab kogu maailm, kuid see ei tähenda et me peaksime punnima sinna osalema kui ka suured riigid tihti välja jäävad.
Olgu jalgpall laiade masside tervisespordiala ja noorte esimene sport, kuid eesti spordi rahvusvaheliseks väljundiks/visiitkaardiks see objektiivsetel põhjustel ei sobi. Naba ei kannata välja. Jääb kas koss või võrk. Jäähokis võib panustades kaugele jõuda (läti näide). Mis keelab korvpallist rahvusmäng teha?

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

oeh, seda jalgpalli EM-i või MM-i näitamist rahvale võib võtta ka kui abiplatvormi muu maailmaga suhtlemisel.
Kui kohalik maamees läheb euroopasse või mujalegi, et siis oleks vähemalt üks asi, milles oskaks seltskonnas kaasa rääkida. Kui pole näinud, siis ühist teemat kohe vähem.

mp

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Huu proovib selgitada. Et jalgpalli ei saa ignoreerida. Ma ise ka ka enam ei jälgi vutti. Olid MM'id 1990-1998 kus ma ühtegi mängu vahele ei jätnud vaatamisel.
Siiski on jalgpalli suurturniiridel koht ERR programmis. Miks selline komm kanal 2 reklaami tüütusele kinkida?
Eesti ise ei jõua kuskile finaalturniirile peale võrkpalli.
Korvpall jäi sinna kui kuldsed põlvkonnad ketsid varna riputasid. Hokis oleks vaja ennem rajada 50 (parerm 100) jäähalli ja vaevalt ka siis pääseks hoki Pulleritsu kriitikas, et raiskavat sporditalente.


Huu

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Asi pole ju televiisoris kas näitab vutti või mitte, vaid SUURES pildis, mida Padre Pullerits spordi propageerijana teie puust peadesse juba aastaid üritab seletada. Pole mõtet nii raha kui inimressurssi raisata jalgpalli alla, kuna jalkast ei tule üldrahvalik perelaps, samuti mitte jäähokist mida keegi ei taha mängida suvel ega vaadata pikalt tribüünilt.

Huvitav et traditsioonideta jalkast tahetakse midagi teha, samas kui traditsioonidega korvpallist ollakse valmis loobuma, kuna "kuldne põlvkond riputas ketsid varna". Leedu võiks täpselt sama ütelda, ometigi punnisid nemad edasi, kuldsed põlvkonnad tulevad ja lähevad, kuid mäng ja (rahva armastus) jääb.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu seletamisest oleks Eesti spordile kasu, kui seletajat tõsiselt võetaks.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

16:09, aga miks me ei või seda üritada?

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Miks see jalgpall teile ette jääb? Riik ei maksa neile mitte ühtegi kopikat, seega las ajavad oma asja edasi ja teie Pulleritsu jüngrid, elage oma elu ja tegelege iseenda asjadega.

 
At 18:22, Anonymous kägu said...

Huu on mees kes jagab matsu ja proovib teile suurt pilti selgitada. Sedakorda ei taha hr Pullerits oma ninaotsast kaugemale näha ja üritab maailma kujundada oma näo järgi.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Huu jagab profi maanteesõidu matsu. Suure skaalalise geopoliitika ja rahvusliku kaitsestrateegia asjas on ta hr Pulleritsu õpipoiss.

 
At 19:07, Blogger Priit Pullerits said...

Las ajavad, jah, 17.57, aga ärgu trügigu oma asjaga rahvusringhäälingusse.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Nagu tuleb välja vassis PP vaatajanumbritega ja pealegi on spordiuudistes jalgpall esindatud tühise protsendiga ajast.

Ehk puhas kiusu värk, et PP lemmikalad ei suuda samaga vastata.

Ei ole ise kunagi jalgpalli vaadanud.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Oehh! Miks peab 7:0 naiste vuti kaotuse puhul tegema entusiastliku minutise inteka, kas vuti jälgijaid ei võiks lihtsalt teavitada statistilisest faktist liikuva pildi taustal selgelt ja arusaadavalt. Piinlik. 30 sekki käis intekas ja alles siis hakkas selguma, et mutid olid sussid ja said kolli.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa praalid küll
kõvasti, aga ütle mida siis ERRis näidata tuleks?

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

to 21:37
Ei olnud minutiline intekas. Oli 2 minutit ja 16 sekundit. Eesti odaviske kangelane sai 26 sekundit vähem aega. Lisaks jalgpallile vahetult enne spordiuudiseid 30 sekundit reklaamiaega. Tänane saade selgelt kaldu jalgpalli suunas.

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Trenni teha ei saa. Teine raksakas antibiootikume kuu aja jooksul käsil.
Mis teil joriseda. Vaadake vähemalt Vueltat. Kus iga väiksem mägi vallandab uhke tulevärgi, Tour de France ikka poisike, kus ökonoomitakse kaks nädalat (kaotada liiga palju?). Siin ei anta ühelgi künkal armu.


Huu

 
At 23:14, Blogger Priit Pullerits said...

Vuelta?!... Who cares? Ehk keda kotib?...

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Jüri Ratas: "oleks vabandamist ühiskonnas pigem rohkem kui vähem". Peaks äkki kah peaministrist eeskuju võtma ja hakkama vabandama, imelike spordiuudiste eest, mis meile ei meeldi, sius Blogija sõnavõttude eest, mis meile ei meeldi ja siis oma vabandamiste eest, mis vabandatavatele ei meeldi. On ainult üks probleem. Üks edukas mentor, kes Eesti tolmu on jäädavalt jalgelt pühkinud ja üle lombi putkas, õpetas, et ei tohi vabandada. Klassikud teavad, et alati on süüdi aastaajad ning tuul, vesi, lumi ja päike. Loomulikult ka rahvavaenlased. Siiski Jüri paistab olevat praegu edukas. Äkki peaks ikkagi vabandama?

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Naiste vutikoondise tüdruku intekas ei erinenud põhimõtteliselt Rein Taaramäe jutust. Mitte kumbki ei suuda anda adekvaatset hinnangut oma võimetele. Taaramäe ütleks 0:7 kaotuse kohta, et väga tark mäng.

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

pole ühtegi põhjust miks ei peaks ERR näitama selle spordiala Eesti MV, millel on enim harrastajaid ja mida käib vaatamas kõige rohkem pealtvaatajaid Statameti andmetel? Täiesti loogiline valik.
kah Priit

 
At 07:29, Anonymous Anonüümne said...

Eks see, millest keegi huvitub on ka seotud sellega mida inimene ise kõige paremini oskab/suudab või arvavat oskavat. Autojuhid on kõik, palli veeretanud on kõik, adrenaliini kui palju. Vastupidavust nõudvad alad on aga rasked. Inimestel on neist vaimsed traumad juba kehalise kasvatuse tunnist kooliajal, liikumine on muudetud ebamugavaks. See ei saa ju olla ka paljudele huvitav. Pedaali vajutada on aga kihvt, eriti jommis peaga, ja kui veel keegi sinu alal on maailma tipus, no mis sa veel elult tahta oskad.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Mis profaani joga see nüüd on? Keda Vuelta kotib?
Kui Rein seal etapi võitis , kas siis oli elu parim päev mida sai alkoholivaba õllega tähistada? Või vaatad siis kui Rein loksub 100. koha piiri peal ja ütleb et kohe tuleb purakas, oota las lollid rabelevad.

Unusta tuur vaata Vueltat ja Girot , näed ehk ka kuidas tõeline rattasõit käib. Kuidas rünnatakse, kuidas passitakse, tuult nuusutatakse ,kuidas instinkte, ja oma jõudu ratsionaalselt kasutatakse.

p.s. Blogi tervislikkuse soovitus. Moabi ei viitsi enam keegi lugeda. Vaata kuis elu käima läheb kui Moabi videod kaovad.


Huu

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

"1. Teisipäevasel mängul oli 681 pealtvaatajat
http://jalgpall.ee/voistlused/protocol/84862"

Mäng on Telias järelevaadatav.
Vaatajaid oli sedavõrd , et igaüks suudab üle lugeda mitu pealtvaatajat oli.
Ilmselt loeti mitu korda ning tulemused liideti.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Huu räägib õigust!

 
At 13:06, Blogger Priit Pullerits said...

Huu:
1. Sel aastal pole Vueltal ühtki eestlast.
2. Miks teha teiste elust oma elu sisu???
3. Mis kasu sest vahtimisest on? Kuidas see mind inimesena arendab? Parem spordin ise või loen.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

1. Kas Priit ei vaata ühtegi spordiülekannet kus eestlast ei ole?
2. Näha kuhu maani inimvõimekus areneda võib. Millise hooga minnakse mägedest üle ja millist tööd selline vorm vajab.
3. Sa oled jalgrattur! Kasutad mõnuga väljendeid altröövi, tsainik, tuulest välja. Näed kuidas tegelikkuses see mäng käib.

 

Postita kommentaar

<< Esileht