pühapäev, märts 01, 2020

Pullerits: Kuidas ma lõpuks jala valgeks sain?

Reedel tegin üht asja sel aastal esimest korda. Panin suusad alla. Imestasin, et ligi aastase pausi järel ei olnudki tunnetus suurt kadunud. Ehkki kilomeetrine nn Lauri ring Tähtvere Supilinna spordipargis oli lippadi-lappadi, oksarisu ja lehti ja isegi mullaseid kohti täis, püsisin püsti. Pime oli ka pärast tööpäeva lõppu, aga ei söanda väita, kas see ikkagi kahjuks tuli – võib-olla olidki raja kontuurid hõredas lambivaguses selgemini tajutavad, kui oleks olnud ühtlaselt sombusel päeval.

Sõitsin oma Atomicega tosin ringi, seega 12 kilomeetrit. Atomicud võtsin kodus suusakoti seest. Õnneks ei olnud neil suveparafiinit all. Asjatundjad on väitnud, et kui suusad seisavad kotis, pole parakat vajagi. Aega kulus tosinale ringile minut alla tunni. Kiiret polnud. Eks seal oli rajal ka kohti, kust tuli hoolikalt mööda laveerida, näiteks kunstlumekahurite tekitatud veelombid, mis muudkui laienesid.

Laupäeval oli ilm juba palju rõõmsam (vt kõik neli fotot!). Päike säras, taevas oli eresinine, tuult oli vähe. Suundusin dendroparki 5 km ringile. All lagendikul kulgevad rajalõigud olid head, rohke lumega ja täitsa siledad, aga tõusud olid küll pooleldi mustad, lume alt oli igasugust sodi välja hõõrutud. Ei olnud neist meeldiv üles rügada, pidi tähelepanelikult vaatama, kuhu suusad asetad. Lauri ring oli kehvemas seisus kui eelmisel päeval, mis sest, et olin raja kõrgeimas osas käinud enne suusatama suundumist oksi koristamas. Kokku sõitsin tunni ja 26 minutiga veidi üle 17 kilomeetri. Eks tempo languses võrreldes reedega oli süüdi ka see, et ilm tikkus päeva peale päikse käes pehmeks.

Täna, pühapäeval, olid olud juba hulga hullemad. Hommikul hakkas sadama – tundus, et vihma. Libisemist polnud mitte mingisugust. Hea, et dendropargi 5 km ringi laskumistest hoogu lükkamata kuidagi alla said, aga kui alla jõudsid, tuli jalamaid tööle hakata. Samm-ja-kepitõuge varianti polnud mõtet suurt üritadagi – lihtsalt ei libisenud. Ikka kaks sammu ja siis üks tõuge keppidega. Lõpuks läbisin veidi rohkem kui 1:16ga ainult 13 kilomeetrit. Keskmine kiirus napilt üle 10 km/h.

Kui rajalt ära tulin, siis oli vett juba kõikjal. Paistab, et nende kolme sõiduga võibki tänavusele suusahooajale joone alla tõmmata.

Seega võite rahus pühendada aega sellele, et loete minu elavat reportaaži, kuidas Tiidrek Nurme jooksis nädal tagasi Sevillas Eesti kõigi aegade teise tulemuse 2:10.02 maratonis, ning samuti sellele, et mõelda kaasa minu loole, miks küll nüüdisaja noored nii palju ropendavad.

Fotod 1-5: Laupäev Tartus Supilinna spordipargis ja dendropargis. Fotode autor: Priit Pullerits

15 Kommentaarid:

At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek ülikõva ja võiks paremad palad artiklist üles panna et ka tagalarotid lugeda saaks. Palju õnne valge jala puhul.

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Niisiis.
Kronoloogia.
Kolmapäeval küsisin, mida teha Priit, lumi Põhja-Eestis maas.

Tuli samal päeval resoluutne vastus:
Ei mingeid suuski! Hoida rataste rehveides õhk sees.

Ignoreerisin nõuannet ja käisin neljapäeval esimest korda ise lumel.

Reedel küsisin et huvitav mitu päeva, ei mitu tundi läheb et Priit suuskadel oleks?
Nüüd siis selgus et samal reede õhtul ja oligi asi tundides.

Ei midagi pahtahlikku, kuid rõõm vahest täppi ennustada. Tahaks veel lumele paar korda enne kevadet saada küll veel. Suusvormi pole, kuid saaks uisus taas korralikult tasakaalus sõidu kätte oleks see piisav saavutus.

Huu

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Huu on kunn

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Huu oleks võinud jagada inffi kuidas Kangertil provence? tuur lõppes? Delfist ja Pulleritsu käest me seda ei kuule.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Viimasele soovitan Youtubest otsida selline kanal nagu GCN racing , peale seda kui nad tegid ulme cycloka hooaja teevad ka maanteelt ülekandeid või siis vähemalt etappide kokkuvõtteid.

provance ammu läbi..Kangert oli vist 22. EF teamist 2 ne mees) , mis pole paha alguseks. Stardinimekiri oli viisakas. Üllatas kui hea oli uues tiimis Quintana, kes sõitis kõigilt eest ära.
Tanel valmistub Giroks. Kui tervis korras saame teda seal heas vormis kindlasti näha.

Huu

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Huu on kunn jah. Ta ei kekuta nagu siinsed isakesed vaid ajab vaikselt eesti asja. Tõeline krahv. Ja kunn.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits eilsest Estoloppetist reportaazi ei kirjuta?

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

See oleks liiga lihtne.

 
At 18:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mis seal kirjutada?... Kui siis umbes nii.

Raido Ränkel sõitis peagi pärast starti teistel üksinda eest ära. Kellelgi polnud talle midagi vastu panna. Täiesti pingevaba võistlus. Seda enam, et paljud isakesed ei pidanud vajalikuks üldse starti tullagi.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Jahjah. Nägin asja lähedalt. Kui isakesed stardis oleks tase hoopis teine ja Ränkel maks kuuendana kodus.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Olid ju tõelised isakesed stardis, 100. maratoni mehed. Kiiranen oli kohal, keda Priit veel tahab...

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Meil Virginias pole vaja jalga valgeks teha. Siin sõidetakse ainult autoga nagu ka Tallinnas Kilulinna valgesse metodistide sõsarkirikusse bensiini tankima. Erinevalt kilulinnast, kus tankla on kiriku kõrval on siin "gas ‘n’ god” või “pump ‘n’ pray" otse kiriku all. Noh, et kui sombusel päeval pauk lahti läheb siis viib lend otse pilve. Muide just promoti seda kuulsat tanklaga kirikut suurelt ka "Välisilmas" ja nagu ikka tavaks siis kutsutakse seda paika Maarjamaal vankumatu enesekindlusega Washingtoniks.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Jaa-jah, 22:38, kahtlemata, noojaa, aga kuidas teisiti, ikka nii! :D
A oli mingi udupeen point ka jutul või niisama pilves peaga läks lobjakaahto kombel jälle rämedaks segase peksmiseks?

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Ee, mis point? Mehhiko tara ei pea ja värske valge kraam ajab pea uduseks. Eestis kah piir ei pea ja illegaalid sõidavad sellest üle nagu jumal juhatab koos taraga. Ja ometi kõik toimib. Vot see on müstika. Aetakse lihtsalt kägu. No saan aru, et kummitempel udutab riigijuhtimise sarnast tegevust, tv-s vihjab "neitsi" pumpamise vajadusele aga vot ei saa aru, et miks peab blogiperemees punnitama miskit reportaazi entusiastide kepikõndi ja pumpamist imiteerivast üritusest. Kellele on seda vaja, kas keegi tõesti arvab, et see üritus on nii vaheda sõnaga mehe poolt kajastamise vääriline? Vot see küsimus ajaski vastuse leidmiseks vaimset dopingut otsima ja siis see tuli. Kuulasin segast puterdamist ekraanil ja tekkis heureka hetk, et tegelikult kevadel vaja kummid co2 gaasi täis pumbata, palvetada jumala poole, et ta lubaks kärmelt panema hakata. Eks juba aeg kah.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Saime aru et see ameerika pumbajaama jutt oli pelk irriteerimine nõrgema närvikavaga seltsimeeste suunas. Isakesed ja selliseks pürgivad koguvat vaimset pamahhi kodukamaral ja valmistuvad suurteks tegudeks tartus pärnus vastseliinas tallinnas ja märjamaal.

 

Postita kommentaar

<< Esileht