teisipäev, september 24, 2024

Pullerits: Mida vastab Mehis Viru Henn Vallimäe sõnavõtule Õhtulehes?

Eesti antidopingu ja spordieetika sihtasutuse eksjuht Henn Vallimäe (fotol vasakul) ütles eelmise nädala lõpus usutluses Õhtulehele, et reeglitesse tuleb kirja panna, et karistada tuleb seda, kes teeb keelatud isikuga ehk teiega koostööd. See tähendab, et Vallimäe silmis olete kahjustanud Karmen Bruusi, sest nüüd ei jää üle muud, kui asuda teie endiste õpilaste sanktsioneerimise kallale. Mehis Viru, mida kostate?

Pean alustama veidi kaugemalt. 22. veebruaril 2023 tegin pöördumise Tallinna halduskohtule, et tunnistada kehtetuks EKJL-i juhatuse ja EKJL-i distsiplinaarkomisjoni otsused, millega määrati mulle tähtajatu kergejõustikus tegutsemise keeld. Eesti Kergejõustikuliit seletas oma seisukohtades Tallinna halduskohtule minule määratud karistuse osas nii:

«EKJL juhatuse 15. veebruari 2023. a. protokolliline otsus on täimiseks ühingu sisesuhetes, otsus on adresseeritud EKJL kui mittetulundusühingu liikmeteks olevatele kergejõustikualal tegutsevatele spordiklubidele (mittetulundusühingutele). Vaidlustatud otsused ei kohusta Mehis Viru, tema ei ole EKJL kui mittetulundusühingu liikmeks. Mehis Viru saab soovi korral jätkata treeneritööd vaidlustatud otsuse kehtivuse ajal, välistatud on treeneritöö jätkamine EKJL liikmeskonda kuuluvates spordiklubides. Vaidlustatud otsustel ei ole mõju Mehis Viru töösuhete jätkumisele õppeasutuste ja muude EKJL liikmeks mitte olevate isikutega.»

Tahan rõhutada, et see on EKJL-i enda ametlik dokumenteeritud seisukoht mulle määratud karistuse kohta. Kõik muud, nagu täielik kergejõustikus tegutsemise keeld jt, on mitteametlikud väljamõeldised, mis ei kehti. Ükskõik kelle poolt need ka ei oleks öeldud.

EKJL on seega asunud seisukohale, et kõnealune otsus keelab minul töötada EKJL-i liikmeks olevas spordiklubis treenerina, aga muus osas ei ole mulle õiguslikult siduv ja ma võin jätkata töötamist täpselt nii, nagu ise soovin. Minu tööleping EKJL-i liikmeks oleva Tartu Spordiselts Kaleviga lõppes üle aasta tagasi ja ma ei tööta praegu ühegi EKJL-i liikmeks oleva spordiklubi juures.

Iga sporti teha sooviv isik võib ise vabalt valida, kellega ta koostööd teeb. Seda ei saa EKJL täiskasvanud sportlasele ette määrata, kellega sportlane võib koostööd teha ja kellega mitte, sest see pole Eestis kehtiva õiguse kohaselt EKJL-i pädevuses.

EKJL on arvanud, et neil on justkui õigus sekkuda ka sellesse, kellega teeb koostööd EKJL-i liikmeks oleva spordiklubi liikmeks olev sportlane, näiteks Karmen Bruus, kuigi spordiklubide liikmeks olevad sportlased ei ole EKJL-i liikmed. EKJL ei saa nende suhtes õiguslikult siduvaid otsuseid teha. EKJL ei ole ka selle seisukoha väljendamisel selgitanud, milline õigusakt annab EKJL-ile pädevuse selliseid nõudmisi esitada.

EADSE endine juht Henn Vallimäe (fotol paremal) kindlasti teab Eestis kehtivaid spordi valdkonda puudutavaid seadusi. Miks ta neid aga mõnikord eitama hakkab ja meedias valeinfot levitab, seda tuleb temalt endalt küsida. Samuti seda, miks ta oma ametikohalt lahkununa jätkab Karmen Bruusi ründamist. Kellele see kasulik on?

Ka teine EADSE ametnik, [juhtivuurija] Remo Perli on minu kaasuses valeandmeid esitanud. 15. septembril 2022 toimunud kohtumise käigus selgitas Perli, et minu menetlust EKJL-i komisjoni poolt viiakse läbi haldusmenetluse sätete alusel. Hiljem aga EKJL väitis, et EKJL ei viinud läbi haldusmenetlust ja asja lahendamine ei allu halduskohtule. Sellepärast lükkas Tallinna halduskohus mu taotlused tagasi.

Samasuguseid negatiivseid fakte on veel välja tulnud. Ilmselt püüavad EADSE ametnikud Eestis eetilist sporti edendada oma valede abil.

Kes aga kontrollib, et selliseid asju ei juhtuks ehk kes kontrollib EADSE tööd? Selleks võiks olla kuluuriministeeriumi spordiosakond, aga Vallimäel ja [kultuuriministeeriumi spordi asekantsleril] Tarvi Pürnil on ühine firma – Stuff OÜ. Seega Vallimäe tööd ei ole keegi kontrollinud. 

Kas teil on ka mingit infot, eeldusel, et teie abikaasa oli ja ilmselt on ka praegu mingil määral Karmen Bruusi treener, kuidas on Bruus reageerinud Vallimäe järgmistele sõnadele Õhtulehes: «Kogu sümpaatiast Bruusi vastu, tegelikult on ta eiranud Mehis Virule pandud tegutsemiskeeldu ja seal on see konks. Minu arvates on ainuvõimalik tee karistada koostöö tegijat.»? 

Meil ei ole infot, mida Karmen Bruus mõtleb sellest Henn Vallimäe arvamusest. Ta ei loe selliseid artikleid. Kuid teda on siin viimastel aastatel EKJL-i juhtide poolt erinevate võtetega päris korralikult treenitud: halvustav suhtumine, häirivad meilid jne. Viimane halenaljakas juhtum oli Tallinna lennujaamas, kui Karmen Bruus tuli Limast tagasi MMi pronksmedaliga (fotol ülal vasakul). Lennujaamas viibis koondist vastu võtmas ka EKJL-i peasekretär Sirje Lippe, aga Karmeni sõnul ta teda ei õnnitlenud. Selline väiklane käitumine ajas Karmeni naerma. Ka EKJL-i president Erich Teigamägi ei ole Karmenit tema medalivõitude puhul õnnitlenud. No aga Teigamäele ei olegi Bruusi medaleid vaja.

Põhiline etteheide teile viimasel ajal on, et olete eiranud EKJL-i määratud tähtajatut kergejõustikus tegutsemise keeldu, ja teinud seda kohati provotseerivalt. Miks te seda teinud olete?

Ma ei ole kedagi provotseerinud, kuid EKJL ei saa määrata, kus ma käin ja kellega ma suhtlen. See ei ole nende pädevuses.     

Vallimäe ütles, et on video, kus on näha, et te töötasite Limas juunioride MMil treenerina. Kas oli nii?

EKJL-i juhatus ei arvanud Limas toimunud U20 maailmameistrivõistluste koondisse Karmen Bruusi treenerit Kersti Viru, kuna öeldi, et Bruus on halb sportlane ja koondises kõrgushüppajatest alles nr 2. Samamoodi ei arvanud EKJL juhatus Kersti Viru koondisse eelmisel aastal, kui toimus U20 EM. World Athletics [rahvusvaheline kergejõustikuliit] pühendas oma kodulehel Lima U20 MMi tutvustamisel Karmen Bruusile kui võistluste ühele favoriidile päris pika jutu. See muidugi EKJL-i juhatust ei mõjutanud.

Aga noor sportlane, eriti kui ta läheb medali pärast võitlema, vajab tiitlivõistlustel igal juhul toetust ja tuge. Kersti Viru otsustas oma kuludega Limasse sõita, et Karmenit aidata. Sõit teisele poole maakera Peruusse ja seal kohaliku transpordi ning hotelli korraldamine ei ole just lihtne tegevus. Sellepärast soovis Kersti Viru, et ma kaasa tuleksin ja lahendaksin kõik võistlussõidul ette tulevad korralduslikud probleemid. Nii me koos Limasse sõitsime.

Lima võistlustel oli Karmen Bruusi treeneriks Kersti Viru. Erich Teigamägi, Henn Vallimäe ja mõned EKJL-i ametnikud on väitnud, et mina olen vaatamata EKJL-i [määratud] tegevuskeelule tegutsenud treenerina. Jättes praegu kõrvale EKJL-i keelu olemuse ja vastavuse Eesti seadustele, tahan neile ametnikele meelde tuletada, et Kersti Viru on üles kasvatanud ja tiitlivõistluste kuldadeni viinud Mirjam Liimaski, Kaire Leibaku, Liane Pintsaare ja Karmen Bruusi. Lisaks veel paljud Eesti meistrid. Kersti ei vaja võistluste ajal õpetamist ja juhendamist, ta teab ise väga hästi, mida tegema peab, et ta sportlane medali võidaks. Ja kui kaks treenerit samal ajal ühte sportlast õpetavad, siis ilmselt läheb see võistlus nurja.

Seega olin ma Limas pealtvaataja. Sõitsin taksoga kohale, ostsin kassast võistluste piletid ja võistluste ajal hõikasin nii Karmenile kui ka teistele Eesti sportlastele «läheb, läheb, tubli, pane juurde!».

Lugedes Henn Vallimäe väidet, et mind on staadionil filmitud, näitab see jälle, et EKJL ja EADSE on viinud läbi minu ebaseadusliku jälitamise. Üha enam tundub, et EKJL juhte ei huvita oma tegevuses Eesti seaduste järgimine. Selle video tegija oleks võinud treenerina parem aidata teisi Eesti sportlasi. Vahest oleksid siis meie koondise tulemused ka paremad olnud. Kümme minutit enne kõrgushüppe finaali kogunemisruumi minekut üritas see isik ka sekkuda Karmeni võistluseelsesse valmistumisse, aga Karmen oli selleks valmis. Ta pani kõrvaklapid pähe ja keeras selja ning lasi end temast häirida nii vähe kui võimalik.

Kui teie poole pöördub mõni spordihuviline palvega, et aitaksite õpetada talle kõrgushüpet või juhendada tõkkejooksutehnikat, kas leiate, et teil on seda õigus teha? Ja millega seda põhjendate?

Kindlasti saan ma mõnele huvilisele veidi nõuandeid anda. EKJL on väitnud ja selle kohta on ka dokument, millest ennist oli juttu, et EKJL-i otsus keelab minul töötada EKJL-i liikmeks olevas spordiklubis treenerina, aga muus osas ei ole mulle õiguslikult siduv ja ma võin jätkata töötamist täpselt nii, nagu ise soovin. Seega, kui leian tahtmist ja soovi, jagan oma teadmisi huvilistele. Arvestades muidugi EKJL-i dokumendis väljatoodud nõuet.

Foto 1: Henn Vallimäe 2019 veebruari lõpus saate «Otse Postimehest» stuudios. Foto autor: Konstantin Sednev, Postimees/Scanpix
Foto 2: Henn Vallimäe 2016 augustis Pärnus Pernova loodusmajas. Foto autor: Mailiis Ollino, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Tartu Kalevi tegevjuht Kaire Nurja õnnitleb 2. septembril Tallinna lennujaamas U20 MMi pronksmedaliga koju saabunud Karmen Bruusi. Foto autor: Martin Pedaja, Postimees/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Palju kergejõustikuliidu välises praksises MV-l treenitavaid on?

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

See on nagu malemäng. Ühte kuningat tulistatakse ja teine on etturite, odade ja lippude nööritõmbajaks.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Ja ikkagi läheb intekas täiesti mööda faktist, et tegemist on lastekaitseseaduse vastu tuimalt eksinud "lambukesega". Kas me peame muretsema, et "lambuke" ei pääse saali sest saaliomanikud ei soovi teda lasta sisse? Isegi kasiinodes on must nimekiri neist kes ei tohi siseneda, mis siis need kergejõustikusaalid nii teistsugused on.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Kõrvalteemast. Kaljulaidi asepresidendid oleksid Kanter ja Pekk. Mina kiidan heaks, aga teie?

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Teema viiakse mööda nendest vähemalt 4-st, keda on n...itud, kulinaid kingitud, ebameeldivalt puudutatud (kasvõi käest hoides), sõnumeid saadetud. Kõike seda oleks MV võinud osutada oma moorile.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Kus on need sõnumid? Kas n********** on tõendeid? Kus need kulinad on?

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

👍👍👍

 
At 14:24, Blogger Priit Pullerits said...

Eksite rängalt, kl 13:54 kirjutaja. Kui väidate vastupidist, et teil on õigus, siis palun näidake kohtuotsust, et "tegemist on lastekaitseseaduse vastu tuimalt eksinu[ga]".

See kirjatükk keskendub Viru õigusele töötada treenerina, mille kohta on esitada dokumentaalsed tõendid (see ja eeskätt eelmine sissekanne), erinevalt teie viidatust, millega ei ole isegi veel kohtusse mindud ning mille kohta ei ole meil kuskil näha ka mitte mingeid dokumentaalseid tõendeid.

Viru kaasusega kaasneb tohutu juriidiline sasipundar, millel olen püüdnud silma peal hoida suuresti sellepärast, et siin on palju vasturääkivusi, küsitavusi, ebakõlasid, isegi valesid. Ajakirjandus kui nn neljanda võimu esindaja peab sellistel kaasustel pilku peal hoidma, vastasel korral ei täida ajakirjandus talle ühiskonnas pandud kohustusi ja lootusi.

Sellest palun mitte ekslikult järeldada, nagu peaks ma end kohtumõistjaks. Seda ma ei ole. Ja sellele rollile ka ei pretendeeri. Nagu selgitasin, siis antud kaasusega kaasneb palju nõrku ja puudulikke kohti, mis tuleb avalikult välja tuua, et meil saaks toimida demokraatlik õigusriik, millesse oleks põhjust uskuda.

Kogu selle temaatika päevavalgel hoidmise eesmärk on see, et niisuguseid asju, nagu aetakse Viru kaasuses, tehtaks korrektselt, ausalt, õiglaselt, läbipaistvalt, selgelt. Nagu mu kajastustest olete saanud lugeda, on asjaajamise korrektsuse, aususe, õigluse, läbipaistvuse ja selguse kohta palju kriitilisi küsimusi.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Pekk on geniaalne valik, aga Kanteri asemel võinuks olla keegi teine. Kanteri toimetamised SK Nord spordirektorina ja Eesti Koolispordi Liidu presidendina on EOK asepresidendi positsiooni silmas pidades muret tekitavad. Jutt on ilus, aga siis tuleb välja, et midagi on maha magatud või alluvad on ülemust osavasti ära kasutanud või lihtsalt on olulised teemad näppude vahelt läbi libisenud...

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

👍👍👍👍👍👍 Küll Kanter areneb. Annab jumal ameti, annab ka mõistuse - see on vana tõde.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjaniku kohus on ikkagi neist kuulujuttudest rääkida ka intekas nii nagu võeti ette Hanno Pevkur puhtalt kuulujutu põhjal, et KAPO on tal kannul ja uurib teda. Priit sa nagu ei saa aru, et mis on ajakirjaniku kohus, sa ei ole ometi MV pressisekretär?

 
At 15:29, Blogger Priit Pullerits said...

Ajakirjanduse asi on kontrollida kuulujuttude vastavust tõele, ja kui need tõele ei vasta, siis jätta levitamata. Räägin vastutustundlikust ajakirjandusest.

Teiseks, Viru kohta räägitud kuulujutte ei ole mõtet siin korrata, neid on juba piisavalt levitatud. Püüan hankida ja anda uut informatsiooni.

Ma saan väga hästi aru, mis on ajakirjaniku kohus: olen selles vallas töötanud üle nelja kümnendi ja ülikoolis õpetanud kolm ja pool kümnendit. Ei usu, et suvalisel anonüümikul on siin mulle midagi uut õpetada.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin lastekaitse seadusega pistmist on? MK oli siis 26a naine. Jätke KB rahule. See on MK kättemaks, mida kasutavad nülgijad omakasu huvides.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

15:56 Eks Al Capone oli ka geniaalne tüüp ja pääses puhta nahaga kuni komistas maksuameti otsa kes talle igati legitiimselt 11 aastat vangistust määras. Seaduste komplekt ei ole kunagi täiuslik kuid need kes on kavalad kipuvad ikka aegajalt vigu tegema. Mõni viga saab mehe lihtsalt kätte täie seaduse karmusega. Arusaamatu, et PP sellist tüüpi ümmardab.

 
At 17:23, Anonymous Anonüümne said...

Mu meelest on PP toon muutunud, mõned head teravad küsimused on esitatud. Võrdle meeleheitel pr Viru segasevõitu intervjuuga. Võib-olla on Padre nüüd rikkalikumalt informeeritud?

 
At 19:14, Blogger Priit Pullerits said...

Selle siinse intervjuu avaldas ka Postimees:

https://sport.postimees.ee/8102247/intervjuu-treener-mehis-viru-kergejoustikuliit-ei-saa-maarata-kus-ma-kain-ja-kellega-suhtlen

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Millest sa pr Viru poolt öeldust aru ei saanud? Alaliit kasutas taaskord oma mõjuvõimu.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Võib arvata, et Kanter ei tea tippspordi arendamisest ja treeningsüsteemist suurt midagi. Isegi treenerina ta põrus. Kanter on halb valik!

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

9:37 -- EOK ei tegele treenimisega ega treeningute organiseerimisega. EOK roll on tagada, et tippudel oleks vajalik tugi olemas. Seda, mida tippu jõudmiseks ja tipus olemiseks sportlasel vaja on, teab Kanter kindlasti. Teiseks on kanter senini väga hea "esindus- ja reklaaminägu", kellega koostööst on paljudel kindlasti raske keelduda.
Tal oleks kõrval Tiit Pekk -- suurepärane organisaator ja projektijuht, väga eduka tarkvarafirma juht ning samas ka edukas rahvaspordiürituste korraldaja, endine FIS tehniline delegaat, murdmaasuusatamise MK, MM ja OM võistluste (pea)kohtunik, tippvõistluste korraldaja ning FIS kunagine põhja suusaalade turundusjuht. Endine suusataja, tänane aktiivne rahvasportlane. Ehk siis mees, kes tunneb põhjalikult nii maailma tasemel tippsporti kui ka rahvasporti.
Paremat meeskonda on Eestist arvatavasti keeruline täna leida.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Spordiringkondades on Kanter oma usalduskrediidi ära laristanud. Linna peal saab ilmselt tema nime ja näoga veel mõne ukse lahti. Kanter peab parandama oma reageerimisoskust ja impoviseerimist avalikele esinemistel, praegu oskab ta öelda vaid ette ära õpitud lauseid.

 
At 14:46, Blogger Andres P said...

Pekk on hea!

 

Postita kommentaar

<< Esileht