esmaspäev, detsember 28, 2009

Pullerits: Kas treeningpaus on saatanast?

Mõistan täiega neid, kes, saanud teada, et Tartu maratonil on korraldajad eraldanud mulle koha esimeses stardigrupis - vähemalt esialgu, jõulu-eelse seisuga -, lootsid minuga nädalavahetusel treeningul sammu pidada.

Aga ei teinud ma nädalavahetusel ainsatki sammu. Ei pistnud ninagi välja. Sest kurk oli kibe, nina kihelev ja liigesed lausa valulikud. Ilmselt oli süüdi reedene tuulise ilmaga tehtud trenn ja see, et ju ma ei jooksnud pärast piisavalt kiiresti sooja. Jõin siis laupäeval kuuma piima meega ja Theraflud ning sain kibedast kurgust juba päevaga võitu. Kuid pühapäeva õhtul hakkas nina vesiseks muutuma ning selle vastu on arstiteadus teatavasti võimetu.

Olen püüdnud teha kõik selleks, et mitte haigestuda, sest kõik treenerid on pidevalt rõhutanud, et suurim ülesanne talvel on terve püsida. Kuid ikkagi andis organism kusagilt järele.

Ja oleks siin tegu vaid päeva-paari kaotusega. Haigus, isegi kerge tõbi on selline, mis ainult ei röövi treeningpäevi, vaid annab tagasilöögi. See tähendab, et pärast tervenemist tuleb teha seda, mida ütles viimasel sprindi MK-etapil järjekordse pettumuse üle elanud Peeter Kümmel: tuleb uuesti nullist alustada. No olgu, kui mitte päris nullist, siis paar sammu tagantpoolt küll. Ehk sellal, kui konkurendid hakkavad juba lõigutrenni tegema, tuleb endal alles vundamenti taastada.

Sellegipoolest ei saa meelt heita. Aega Tartu maratonini ju veel on, tervelt kaheksa nädalat. Kui oktoobrist saadik on korralikult trenni tehtud, ei löö paar pausipäeva veel rivist välja. Sügise hakul rääkis jalgrattur Indrek Rannama, kuidas mõned harrastajad sattuvat lausa meeleheitele, kui kas või üks treeningpäev vahele jääb. Tema ütles, et tal jäi kevadel mitut puhku lausa kolm päeva vahele, aga ikkagi jõudis korralikult võistelda. Ja minu jooksutreeninguid juhendanud Meelis Minn on samuti korduvalt märkinud, et ega treenitus ka nädalase pausiga kuhugile kao. Ja vaadake, mida tegi Jaak Mae pärast nurjunud MK-etappi Roglas - võttis paar päeva vabaks ja seejärel tegi vaid soojendustreeninguid. Aga eile Valgehobusemäel suutis sõita nii, et isegi peatreener Mati Alaver pidi tunnistama - mees hingab tõusudel taas nagu muiste.

Nii pikalt ei tahaks siiski aega maha võtta. Sest konkurentidele võib Tartu maratonist oluline võlu kaduma minna ja võistlus ise üksjagu vähemotiveerivamaks kujuneda, kui peavad leppima sellega, et mu ettevalmistuse lünklikkus lubab vaid kergelt matkama tulla. Seepärast on teretulnud igasugused soovitused, mis aitavad võitu saada sellest, mille vastu arstiteadus veel kuigi võimekas pole. Et ma esimeses stardigrupis ülejäänutele piduriks ei kujuneks.
******Badwater (85,5 meters below sea level), Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jaak Mae (vasakul) kihutamas Valgehobusemäel 15 km vabatehnikasõidus Eesti meistritiitli suunas. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae sõitmas Peeter Kümmeli ees Valgehobusemäel 15 km vabatehnikasõidus Eesti meistritiitli suunas. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

9 Kommentaarid:

At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Reedel olid oma tempoga vist Tähtvere ringi kiireim mees.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan katsetada ravimit "Sinupret". Ei ole retseptikas. Täpsemalt küsi apteekrilt, kas Sulle see praegu võib sobida.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Sellest on siin ennegi juttu olnud, et ega muidu korralikule ja vastutustundlikule treenijale ca 3...4 päevane paus treenimises pehmelt öeldes katastroofi ei kujuta kui pea-etteaste kuu või koguni kahe pärast. Iseküsimus oleks, et võistlus seisab ees nädala pärast ehk vahetult peale paranemist. Sellisest sunnitud pausist tingitud tagasiminek ei seisne mitte niivõrd pausis treeningutes, kui haigusest või haigusvimmast põhjustatud organismi nõrgemas seisus.
Kui tervis jonksus, on taastumine ehk endise seisu saavutamine suht kiire. Oluline on kõige selle juures säilitada rahulikkus ja uskuda oma võimetesse, mitte kukkuda terveks saades n-ö kaotatud tagasi tegema.
Ilmselt on üsna vähe neid, ma mõtlen harjutaid, kel talve jooksul poleks üldse mingit tervisehäda - kasvõi mõned päevad nina kinni, tatine, kurk valus jms. Kindlasti on sellises seisus tark pausi pidada, et end mitte päris haigeks teha.

Aga mis siis valusa kurgu ja kinnise-tatise nina vastu aitab? Eks ikka vanad-head rahvameditsiini võtted, millest vähemalt üht PP ka kasutas (kuum piim meega): küüslauk, sibul, kuuma pärnaõie ja kummeli teed meega (mitte nii kuuma, et neelu ära kõrvetaks), kurgu kuristamine sooja tavalise keedusoola veega (ka vähemalt 3x päevas), kuumad sinepipulbriga jalavannid, peale mida jalga soojad villased sokid. Ninna nohusalv.
Skiwaffe

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Toetan Skiwaffet, selline pisikülmetus ei vii veel mingit vormi, vormi viib ehk negatiivne mõtlemine, et mis nüüd küll saab minu ettevalmistusest. Kõige rumalam oleks seda kiiresti hakata tasa tegema järgnevate treeningpäevadega, pigem vaata oma plaan üle kuni Tartuni ja tee korrektuurid.
Vormi viib nulli ikka tõsine haigus, kus kahe käega paned antibiootiume sisse (mul endal oli septembri lõpus kopsupõletik ja peale seda oli ikka tõesti null seis, kogu suve jooksul tehtud tugev rattapõhi oli 2 nädalaga kadunud).
Emeri

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Emeri, seda minagi.
skiwaffe

 
At 10:21, Blogger Priit Pullerits said...

Õiged mõtted, Emeri ja Skiwaffe! Ei mingit paanikat, eks. Ja kui tagasi rajale, siis aeglaselt ja rahulikult, on ju nii.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Minu isiklik kogemus on selline, et kurguvalu ja nohu tuleb lihtsalt läbi põdeda. No ei ole nende jaoks rohtu. On vaid vahendid leevendamiseks, et nina läbi käiks ja valutav kurk elada laseks. Organism saab ise jagu. Regulaarselt treeniva inimese treenitus ei kao ka nädalase pausiga. Väike samm tagasi ja siis paari-kolme treeningpäevaga uuesti rütm sisse. Muretsema peavad need, kes regulaarselt ei liiguta ja tahavad ennast nelja nädalaga TM-i kõlbulikuks saada. Vot siis on küll nädalane paus liiast. Vana tõde ütleb seda, et võistluseelse nädalaga enam paremaks ennast ei treeni, küll aga võib endale selle ajaga vee peale tõmmata. Seega rahu.

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Yks ainuke nxuanne - Xppi oma Vigades!

 
At 11:24, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
moncler jackets
true religion outlet
canada goose uk
pandora charms outlet
adidas superstar
tory burch handbags
ralph lauren uk
off-white clothing
golden goose shoes
nike air max 95 ultra

 

Postita kommentaar

<< Esileht