neljapäev, märts 11, 2010

Pullerits: Kas nüüd läheb aadri laskmiseks?

Mul oli omal ajal koolis õpetaja, kes armastas poisse hirmutada väitega, et teab nende kohta rohkem kui nood ise. See õpetaja tuli mulle meelde, kui olen siin blogis kohanud sõnavõtjaid, kes samuti näikse enda arvates evivat kõigeteadja võimeid. Kõige klassikalisemad väited on need, et Pulleritsuga ei taha keegi suusakoondisest enam suhelda, sest ta on oma kirjutiste ja sõnavõttudega kõik allikad kaotanud.

Vaadake, eile oli näiteks selline päev, kus minuga võttis ühendust kaks Eesti suusakoondisega seotud liiget, kes tahtsid väga rääkida, mis suusatamises tegelikult toimub.

Ühel neist oli siiras mure, et Eesti suusatamise kaardimajake hakkab kokku varisema. Hull on see, et üks suursponsor tõmbab ilmselt oma raha suusatamisest välja, arvestades seda, kuidas ta on pidanud viimasel ajal oma personali koomale tõmbama ja juhtivpersonali hüvesid samuti. Liiati on ta oma eesmärgi - firmale tuntust saada - juba saavutanud, nii et edasisel toetamisel pole võib-olla enam suurt mõtet. Võrdluseks tõi mulle helistanu "Tere!", mis ei ole samuti enam suusatamise sponsor, aga mida kõik teavad - ja teavad pealekauba, nagu oleks ta ikka suusatamisega seotud. Nii et sponsorluse viljad on väga pikad - ja tõepoolest, miks selle eest peale maksta.

Samuti sain teada, et koondise peatreener Mati Alaver oli Vancouveris pärast Andrus Veerpalu 6. kohta, mis iseenesest oli ju tubli tulemus, olnud väga morni näoga. Alaver on ju ise öelnud - ja ta teab, millest räägib -, et ega rahvast ja sponsoreid huvita 4.-6. koht; neid huvitavad medalid. Aga medalit, mida sponsoreile "müüa", Vancouveris ei tulnud. (Kristina Šmigun-Vähi hõbemedal on "riik riigis"-tiimi medal.) Mulle helistanu ütles otse, et Alaveri kuulus protsentidega mängimine, milega ta on seni osanud avalikkust hästi manipuleerida, pole muud kui sobivate arvude otsimine enda ja sportlaste vabandamiseks.

See inimene suusakoondisest ei helistanud mulle niisama. Ta rääkis mulle kümneid kordi rohkem, kui siia kirja panin. Aga ma ei hakka siin kõike välja tulistama, sest eesmärk on uurimistööd jätkama, et kirjutada suurde ajakirjandusse suurem ja hõlmavam lugu. Just selle tagamõttega, et mind asjadega paremini kurssi viia, ma eile kõne saingi, sest too suusakoondise liige ütles - ja ma ei hakkagi salgama, et see kõlas meeldiva tunnustusena - et "sa ainsana julged kirjutada nii, nagu asi on, teised hakkavad kõik perset väristama".

Mis seal salata, too ei olnud ainus eilne hea sõna. Nagu öeldud, võttis minuga ühendust veel teinegi liige suusakoondisest. Ma ei saa poole sõnagagi vihjata, milles asi ja millest me rääkisime, sest lubasin, et kõik jääb esialgu ainult meie vahele, aga nii palju sain aru ja võin märkida, et tulemas on midagi, millest varsti saavad kõik kuulda. Olen ise ka põnevil, aga veel kord - mul on vaikimise kokkulepe ja sellest pean ma kinni.

Küsimus on selles, mis nüüd edasi saab? Estoloppeti sarjas vaatasin, et olen pärast viit võistlust 40. kohal, minust eespool vaid viis minust vanemat meest. Ilmselt Haanja maraton lõppkohta eriti palju ei muuda. Nagu viimasel ajal kombeks öelda: "Siit on nüüd hea edasi minna?" Aga kuhu.

Laupäeval on Käärikul kavas Kekkose suusasõit, kus saab saja krooni eest ka võidu sõita. Kuid mida seal enam tõestada oleks? Samal ajal on seal samal rajal kella 9st hommikul kuni viieni õhtupoolikul kavas suusahundi võistlus, kus saab 300 krooni eest läbida nii palju kilomeetreid, kui aga suudad. Milleks ennast lõhki pungestada? Eile sõitsin Tartu dendropargis 15 km (ilma rahata) ja aitas küll. Järgmise nädala laupäeval on kavas Haanja Vinter100, kus tuleb läbida 360 krooni eest 20 5-kilomeetrist ringi. 19 meest on end juba kirja pannud, ja need, kes registreerimisega piisavalt ei kiirusta, hakkavad selle hulluse eest maksma 480 krooni. Tänan, ei. Järgmise nädala kolmapäeval on Tartus kavas sprindivõistlus, kus harrastajad saavad 50 krooni eest sõita paarissprinti 2x(3x1) km. See võiks olla ainus võistlus, mis kohale meelitaks, aga kõik oleneb sellest, kes mind paariliseks tahab. Siin on pakkumised avatud. Ennast ei hakka kellelegi kaela määrima. (Aga kui keegi mind paariliseks ei taha, siis lähen teise lumekasti ja ei vaata teie võistluse poolegi. Voh!)
******
New York-New York Hotel & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Meeste 50 km ühisstardist klassikasõit Vancouveri olümpial. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaak Mae Vancouveri olümpial 50 km klassikasõidus. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 3: Angela Veerpalu ergutamas Vancouveri olümpial 50 km klassikasõidus abikaasa Andrus Veerpalu. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Foto 4: Andrus Veerpalu Vancouveri olümpial 50 km klassikasõidu finišis. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix

83 Kommentaarid:

At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Mis juhtub-mis juhtub.
Juhtub see, et Jack ja Andu lõpetavad asja ära, Saku lõpetab raha andmise ära, ISC lõpetab riietamise ära ja ehk veel paar toetajat. Muidugi tuleb uusi toetajaid asemele kuid sellist aega ei tule enam kaua, mis tänaseni oli.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

On tõsi, et Priidu tugev külg on julgus rääkida teemadest, millest teised ei soovi või mis on kohati veidi poliitiliselt ebakorrektsed. Samas Alaveri ülesanne on ka suht kehva seisu juures võiskonna eelarve kokku saada ning selleks ka siis jutud sekunditest, protsentidest ja muust, mis parasjagu positiivne paistab. Umbes nagu Iraagi infominister teise lahesõja aegu.
Jutu mõte on see, et võiks ennem mõelda, kas sõnniku paljastamine annab alati parima resultaadi. Või on kasulikum lasta teisel rammusaks kompostiks laagerduda?
Erki

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval on Käärikul kavas Kekkose suusasõit, kus saab saja krooni eest ka võidu sõita. Kuid mida seal enam tõestada oleks?

Priit, ega õiged suusamehed peagi koguaeg tõestama midagi. Nemad naudivad suusatamist ja nendest üritustest osavõtmist, kus suusatatakse, tihti ka aja peale. Tõestamine on rohkem kompleksidega poiste rida, kel midagi kunagi vajaka jäänud.
Sa siis tõenäoliselt ikka ei armasta suusatamist kui sellist juttu ajad?

Alo

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Kindel on see ,et analoogne suurtes rahades suplemine koondise lähikondlastes lõppeb.Samas millegi lõpp on alati millegi parema algus! Seega oleme rahul sellega mis oli ja usume tulevikku,sest tegijaid noori on Eestis küll.Uutes oludes ,kui nad tunnetavad ,et nüüd on ootused nendel, hakkavad ka tulemust tegema!
RVW

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Haanja vinter 100-l osalemine ei ole lõhkumine, võib ju niisama ka sõita ja see 360 krooni Haanjasse jätta (ehk läheb osagi sellest rahast järgmisel hooajal radade tegemiseks). Siiani on see üks parimatest radadest, kus viibinud olen :). Tartu Maratoni rada võid ka erinevatel aegadel tasuta sõita, milleks maksta 450-800 krooni. Ikka selleks, et asi kestaks.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Austatud selle blogi lugejad,

Kirjutan siia puhtas lootuses, et äkki oskate soovitada kuhu pöörduda. Ma olen seda blogi lugenud mõnda aega ja võtnud alla 30 kilo. Nüüd oleks veel vaja umbes 50 alla saada aga tundub, et juba jõuaks ja sooviks ja tahaks ennast ka liigutada. Kui mitte joostes, siis kepikõnnitades on soov läbida uskumatud 10 km Tallinna sügisjooksul.

Oskate Te ehk öelda kas, kus ja kes võiksid Eestis tegeleda ülekaaluliste treenimisega?

Lugupidamisega
Kaupo

 
At 14:07, Blogger Tauno said...

Ma muidugi ei tea, mis hüpoteesi alusel seesinane uurimistöö valmima hakkab, aga arvestades Priidu kriitilist meelt ja hoiakut murdmasuusa koondise suunas, oleks ehk ruumi ka ühele võrdlevale analüüsile vana nõuka-ajaga. Lihtne on küll kritiseerida, et noorem põlvkond ei viitsi tööd teha ja on üldse saamatu, aga samas kas see on ikka nii? Millega võrreldes me ikka saame nii öelda? Töö mahtude, -meetodite võrdlusel või hoopis tulemuste võrdlemisel? Aga tulemustega on ka selline lugu, et ega vähemandekad ei jõuagi kunagi medalile, treenigu või 12 tundi päevas.
Mul vähe noorema mehena oleks kindlasti huvitav lugeda, mida näiteks tehti 30 aastat tagasi, milliste meetdoditega treeniti, ja KUI PALJU meil siis absoluutseid suusatippe oli.
Ega ma nüüd siin tänast suusapõlvkonda ei kiida, kaugel sellest, aga samas mulle kohutavalt meeldib objektiivsus ning selgetel võrdlusandmetel põhinev kriitika.
Ma usun, et Priidule (kui ka ülikooli õppejõule) meeldiks kah selline akadeemilisem lähenemine.

 
At 14:10, Blogger dr Holden said...

Mitte ehk, vaid kindlasti läheb osa sellest rahast tasuks radade kasutamise eest ning teenib kaudselt eesmärki, et Haanjas ikka rajad iga talv olemas oleksid.

Aga jah, egas 100-t kilomeetrit ei saa sõita nagu 40-t või 63-e. Ikka tasa ja targu, sest tark ei torma. Ise kavatsen sõita nii Kekkosel kui Haanjas ülirahulikult ca 120-125-se pulsiga ning võtta mõnuga. Ära tahan panna ainult Kekkosele ja Haanja viiesele....

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Aga Alaveri ja Kiku "siseringi" Sind ikka ei lasta. Keelekandjaid leidub alati.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Mõhh, keda kotib miski sponss? Ime oli, et need sponsid nii ohmanid olid ja peatreeneri juttu siiani uskusid. Suusatamisega läheba aga nüüd täpselt samuti nagu eestlaste kiiruisutamisega pärast Antsonit või tõstmisega pärast Taltsi. Suusatamine pole profispordi ala ja see ei huvita kedagi teist peale tiitli huviliste. Eesti riik on alates iseseisvuse väljakuulutamisest tegelenud spordi tapmisega. Siin pole mõtet visata Alavaeri ega Siimani dzoti ette. Alustama peab meie senistest riigikogu liikmetest ja tänastest näiteks Noolest ning Salumäest. Need tuleb kõigepealt panna vastutama oma tänase tegevusetuse eest seadusloomes ja raha jagamise printsiipides. Tobe on vanu tegijaid nottima hakata sest sellest pole ju abi suusatamise arenguks. Täna tuleb taguda meie sportlastest parlamentääre, et need oma lõugu ja hääletusnuppe ühise asja eest tööle paneks. See, et Nool näitab enese tegemata töö pärast vabanduseks lahkuva Siimani, Tõnise ja abikantsleri peale on arulage ja näitab Noole vaimset piiratust. PP poolt valmiv artikkel paneb ainult õlgu kehitama. Eks õunte pealt näeme, kas mees saab hoovustele pihta või lahkab jälle pinnavirvendust.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Teades Priidu pealiskaudsust ja asjatundmatust, kardan ka, et oletatav artikkel teeb suusatamisele vaid kahju.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Loodetavasti rääkis Eesti suusakoondisega seotud liige ka sellest, et ära langevate sponsorite asemele tulevad uued ja sama rahakad, või ei öenud ta seda, või hoopis ta ei teadnud seda?
Eks anad väheke kihista naeru ka su selja taga.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see on suur võimalus.

20. märts 2010 toimub Otepääl, Väikesel-Munamäel esimest korda Eestis aset leidev murdmaasuusakross Red Bull Nordix, mille osalejad kihutavad Väikese-Munamäe nõlvalt alla murdmaasuuskadel.

http://sport.postimees.ee/?id=235586
http://www.sportinfo.ee/sportevent/task/detail/id/838/

 
At 15:24, Blogger Priit Pullerits said...

Väga huvitav on lugeda, et juba on neid, kes teavad, millest hakkab rääkima artikkel, mille kirjutamist ma veel alustanudki pole.

Ja sama huvitav on see, kuidas 14:30 arvab nii kindlalt teadvat, kus mul allikaid ei ole.

Aga ei ole minu asi keelata inimestel elada oma väljamõeldud maailmas.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kõige olulisem allikas on kõrvade vahel. Kui seda allikat ei ole, siis teised allikad eriti ei aita.
See, mida siin kirjutasid, on suusatamist jälgivale ja mõtlevale inimesele selge ilma allikateta. Ka Sina ise peaksid seda teadma, ilma et keegi sellest sosistaks. Siin ei ole midagi uut, veel vähem skandaalset.
Saan ma õigesti aru, et artikli kirjutamise mõte on selle eest saadav honorar ja muidugi tähelepanu.

See, et kuulutad siin seda, nagu Sul ikka on suusatajaid, kes sinuga räägivad, näitab ainult üht, näitab seda, et Sul on sellega probleem.

 
At 15:54, Blogger Priit Pullerits said...

...ei, kuulutasin selleks, et on mõningaid inimesi - nagu teie -, kes kujutlevad endale teatud asju ette ja siis usuvad seda.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Siin oli sellest juttu:
http://sport.delfi.ee/news/varia/muu/article.php?id=29703725&l=wforte

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Naiivne oleks ka kõike uskuda, mida nn siseringi inimesed PP ette räägivad.

 
At 17:13, Blogger Priit Pullerits said...

16:15 viitab loole, kus on kirjas nii:
Tegelikult oli ka rahvusvahelises telepildis kuulda, kuidas kehvade suuskadega võidelnud Šmigun-Vähi hüüdis raja kõrval seisnud hooldemehele: "T..a küll!"

Siit saab nüüd avada uue diskussiooniteema. Mida see näitab, kui sportlane ropendab just seesuguse sõnaga.

Lubage tuletada meelde Stirlitzi-filmi. Seal on stseenid, kus Stirlitz otsustab, kui ma õigesti mäletan, siis vene päritolu naisradisti, kes esines sakslasena, Saksamaalt mujale sünnitama toimetada. Ja mäletate, miks? Sellepärast, et kuigi naine lubas, et karjub sünnitades saksa keeles, mida ta perfektselt valdas (aga mis ei olnud ta emakeel), teadis Stirlitz väga hästi, et emotsionaalsel hetkel, kui tunded väljuvad kontrolli alt, ei karju ta tühjagi saksa keeles, vaid karjub vene keeles, mis oli ta emakeel, ja jääb niiviisi luurajana vahele.

Ma usun, et te olete niivõrd taibukad, et saate aru küll, mida ma öelda tahan. Igaks juhuks olgu see otsesõnu kirja pandud.

Tahan öelda seda, et emotsionaalses situatsioonis pääsevad iseeneslikult valla need roppsõnad, mis kuuluvad ka tegelikult inimese argileksikasse. Ma ei ole elus kasutanud vandudes seda t**a-sõna, sest see ei kuulu lihtsalt minu sõnavara hulka. Kui inimene elus t**a-sõna ei kasuta, siis ei hakka ta seda sõna kasutama ka tundelistes olukordades, sest see lihtsalt ei kuulu tema sõnavarasse.

Karm värk, aga too intsident räägib paganama paljust. Kui te ei usu, küsige psühholoogidelt.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Mida see räägib?
Räägib seda, et inimesed suudavad tänu ropendamisele suuremaid koormusi ja pingeid taluda. See aitab rasketes olukordades paremini hakkama saada. Olümpial on pinge suur, see ei peaks üllatus olema.

See tõlgendus on pärit psühholoogilisest uuringust.
Mida Sinu psühholoogid räägivad?

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas sellest ka inimesed saavad teada, kas ja kuidas doping Nagano olümpial meie mehi aitas?

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen PP 100% nõus, inimene vannub ikka nende sõnadega, mida argipäevas kasutab, ja see näitab inimese kohta nii mõndagi (hea vastand n. Kanterile). Olümpiavõitja, ema, selliseid sõnu ei tohiks oma igapäeva keeles kasutada. Koguse see riik-riigis, team-team´es, jätab kokkuvõttes mulje ühest suurest äriprojektist. Kus kasumit teenib üks mees. Rahvusliku suusatamise, uhkusega jne, pole siin kübekestki. Ei imestaks, kui Smigun peagi Edgari autojuhiks hakkab (teeb nn. Salumäed;).
Axel

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

17:13 & 18:56 - Jäägem heaga oma liistude juurde.

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

"Olümpiavõitja, ema, selliseid sõnu ei tohiks oma igapäeva keeles kasutada"

Kas isa võib kasutada? Mitmes peab olümpial olema, et võiks kasutada?
Saad ise aru, et need argumendid on jamad.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

... "et ega rahvast ja sponsoreid huvita 4.-6. koht" - sponsorite kohapealt sõna ei võta, aga "rahva" hulka loen end küll ja oleksin olnud rahul ka 10. kohaga või mis iganes sõiduga, kus antakse endast maksimum. See "rahvas", kes on rahul ainult medaliga, on ilmselt need delfidiletandid.
Kekkose sõidu ja tõestamise kohta ütles Alo juba kõik ära, siin pole lisada midagi. Naudi sporti, mitte eneseupitamist ärategemisega.

r.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Igapäeva keeles?
Kas olümpia on igapäev?
Millise päeva keeles võib kasutada?

Tahan öelda seda, et kirjutad teistele ette, kuidas keelt võib kasutada, aga ise ei tee seda sugugi korrektselt.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

19:47 Siin ongi see koht, kus nauditakse ennast spordis, mitte sporti endas.
On juba ammu teada, et sellised ei jõua kaugele, mida on näha ka juuresoleval pildil

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Eks PP teab isegi, aga arvaks miskit selle kohta ka "Priit, see on suur võimalus.
20. märts 2010 toimub Otepääl, Väikesel-Munamäel esimest korda Eestis aset leidev murdmaasuusakross Red Bull Nordix, mille osalejad kihutavad Väikese-Munamäe nõlvalt alla murdmaasuuskadel."
Lugedes PP Haanja maratoni kirjeldust, lõpeb ta sõit ilmselt 10 m pärast starti ...
r.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Eks ikka ajakirjanik plaanib artikleid. Selles pole midagi uudisväärset. Ma nüüd küll ei usu, et Priit spordisõbra jaoks midagi põrutavat suudab kirjutada. Peaasi, et ta ennast ennast kellegi räpaseks laimamise tööriistaks ei lase tõmmata.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Millal siis lugu Postimehest leida võib?

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Kekkosel on kavas ka pingevaba matkadistants-just seda soovitaks soojalt -pidevalt vaid ära panna tahtvale spordikukele on see päris vapustav elamus. Kui aus olla siis on päris kahju et võistlusmoment sellele üritusele üldse külge poogiti.

urhho

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

vaatasin täna Eurospordist veerandfinaalis meie sprindimehe esitlust, suusk oli kehv. Tõusudel sai ette ja siis teised libisesid mööda viimasel kolmandikul, pöördel jäi karpi ja oligi kõik. Lõpusirgel polnud enam midagi teha. Kovaltzikul olid meistersuusad, kommentaator imestas, mis lauad küll poolakal all on...samal pikal laskumisel (kus meie mees kaotas oma positsiooni) kadus poolatar eest. Jälle mõtlemiskoht meie spordijuhtidele. Lasta meistrimees välismaale, kes on määrinud igal olümpial kullasuusad, on vale. Et olla keskmiste seas parim, peab kõik töötama ideaalselt. Pole siin abi ei t..ratsemisest jne
Kahju kohe, moraal kogu meeskonnas langeb kolinal...
Priit

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 02:40, Blogger mend said...

Kas keegi on video ülevaadanud ja on kindel, et kiku ütles ikka t**a sõna?
Mina kui otseülekannet vaatasin kuulsin omaarust küll sõna kurat.

 
At 08:18, Blogger Priit Pullerits said...

19:52 - ütlete, et nauditakse ennast spordis, mitte sporti endas.

See on tõesti nii - suurepärane määratlus. Olen sellega sada protsenti nõus. Mulle on ka sport enda proovile panek, enda võimete kompamine, rõõm saavutatu üle. Sellega, olgu lisatud, ei halvusta ma neid, kes armastavad sporti endas ja tulevad matkama. Igaühel erinevad eesmärgid. Aga võtta tauniv hoiak, et need, kes armastavad ennast spordis, ja õiged on ainult need, kes armastavad sporti endas - sellisesse hoiakusse suhtun küll taunivalt.

Vean kihla, et enamik, kes Estoloppetil numbri selga panevad ja mnust kiiremini ning ka minust mõnevõrra aeglasemalt sõidavad, armastavad ennast spordis. Miks siis muidu käib hirmus aja ja koha peale kihutamine?

 
At 10:35, Blogger Madis said...

Nii palju, kui mina seda salvestist kuulasin, siis mulle see KSV suust lendu lastu kuuldus ropendamisena aga mitte vandumisena.

Priit, mina olen koha ja aja tagaajamisest põhimõtteliselt loobunud. On küll erand: siis kui vaja näiteks mõne välismaa suuremassilise maratoni jaoks paremat stardikohta hakata nõutama. Rajal olles sõidan nagunii, kuidas enesetunne ja abivahendid lubavad.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Head sõbrad, näidake või otsige see koht üles, kus öeldi sõna t**a?
Kõik lahmivad siin, aga sellist kohta pole.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

siin siis KSV ütlemine http://www.nuclear.pri.ee/audio/tyra%20kyll.mp3

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei saa, käib siin miski mõttetu jahumine Tyra küll üle. Kui palju on neid täiskasvanud eestlasi kes ei vannu? Mis skaalal on Tyra kasutamine kõige vängem sõna? Kas kuskil on avalik list sõnadest mida sportlane ei tohi kasutada? Kas eestlasel pole enam sõnavabadust isegi vandumiseks? Kas PP-l ja teistel kirjatsuradel pole enam mitte s.ttagi teha, et näpivad Tyra? Kas Tyra eest maksab Postimees hästi? Kui palju siis, kui saladus pole? Mis saab edasi, kas võtame nüüd medali ära või keelame Kristinal võistlemise ära? Keda huvitab Kristina kodune kasvatus ja igapäevane keelekasutus, kas reform(vood)inoori? Mina süüdistaks telepildi tootjat ebatsensuurse heli läbilaskmises eetrist. Selle koha oleks pidanud heli katma kas piip signaaliga või võtma korraks heli heebliga maha. VOT nii Pullerits! Süüdista ikka neid kes apsaka läbilasid ja puritaanide kõrvu sellega riivasid, mitte neid kes kasutasid õigust väga tabavalt ja lakooniliselt väljendada oma töövahendi tehnilist seisu!

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Pressinõukogu saatis täna laiali soovitused ajakirjanikele korruptsiooniohust ja huvide konfliktist hoidumiseks.

Siin on punkte, mille vastu PP armastab eksida. näiteks:

15. Ajakirjanik ei kasuta oma nime ega ajakirjaniku staatust isiklike hüvede ega teenuste saamiseks/soetamiseks/ostmiseks;

http://www.ap3.ee/?PublicationId=7a74a649-a885-4a6e-b491-0b6b7ef9aa55

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Ma ütleks, et KSV nn ropu sõna lendu laskmine ei ütle küll midagi. Ja olen kindel, et igapäeva elus ta neid sõnu ei kasuta.Rõhutagu siin psühholoogiale või miida iganes. Järjekordne intriigi ülespuhumise püüd. Arvestades, et KSM ümbritsevad ainult meessoost abimehed (ilmselt peale psühholoogi) ja tippsport on väga karm, mis emotsioonid mõnigi kord või viia kontrollimatuseni, siis poole siin millegi üle midagi imestada.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/rahapuudus-ja-ebaedu-viib-suusatamise-etv-ekraanilt.d?id=29730581

Esimesed loobujad, toetamaks suusatamist on juba kohal. Järgmine hooaeg saab vist üsna masendav olema.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

väike viga sees ikka mittetoetamaks

 
At 15:34, Blogger Priit Pullerits said...

13:37-l on väga huvitav käsitlus: ikka süüdistame sõnumitoojat, mitte aga seda, kes sõnumi valmis treis. Tüüpiline demagoogia. Et siis süüdi ei ole see, kes noaga teise surnuks pussitas, vaid see, kes noa tootis?! Naerukoht. (Ja edasi paralleelidega 13:37-lt jätkates: miks noa tootja küll nuga nüriks ja tömbiks ei nüsinud... Aga siis poleks see enam nuga.)

Ja KŠV kasutatud sõna on küll üks räigemaid vandesõnu, eriti - rõhutan! - naisterahva suust. Minu lähemasse tutvusringkonda ega sugulaskonda küll selliseid inimesi ei kuulu, kes seesugust vandesõna kasutavad.

Aga, noh, eks igaühel ole oma standardid.

 
At 15:39, Blogger Priit Pullerits said...

...ja loomulikult ootan huviga tõendusmaterjali süüdistuse kohta, et olen saanud isiklikke hüvesid tänu oma nimele ja ajakirjaniku staatusele.

Oh yeah, muidugi, inimesed räägivad ju mulle asju ainult sellepärast, et olen ajakirjanik... nii et juba jäingi vahele.

Aga ma mõtlen ikka tõsiselt.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Mäletan, et aastaid tagasi juhtusin Ülikooli kohvikus einetsma ning naaberlauas oli seltkond tolleaegseid Eesti tippsportlasi (nende seas ja Priidu suur sõber). Seal kõlas nii seda t-tähega sõna kui ka palju muid sama kaalukaid termineid. Igal juhul olin suht üllatunud, et kaamera ees ülikorrektne ja viisakas inimene võib vabal ajal sellist teksti lennutada. Juhtub...
Erki

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

minu hinnangul ei näita selline keelekasutus inimese kohta otseselt midagi. ka ise lasen ajuti lendu krõbedaid vandesõnu, kaasaarvatud kõnealune sõna. tavaliselt ikka pingelistes situatsioonides. see on nagu ventiil, mis laseb üleliigse auru välja. pole ju tähtis, et ventiil auru välja lastes kõhutuulele sarnast heli toodab. tähtis, et aur sai välja lastud.
see ei näita ei inimese igapäevase keelekasutuse ega käitumise kohta midagi. tark inimene teab millist käitumisnormi erinevates situatsioonides kasutada. KSV ei hakkaks ju presidendilt õnnitlusi vastu võttes vastu kohmama..." tra,rsk.. täna jah jopas ja teised olid sitemad". seda nimetatakse sotsiaalseks intelligentsiks. see, et vägiaõna lasti lendu piirsituatsioonis näitab, et KSV oli asjas 100% sees ja ei mõelnud kõrvalistele asjadele.

lisaks palju hullem oleks tüüp, kes kolm aastat vaikides kehvalt määritud suuski kannatab ja lõpuks koolitulistamistele sarnaselt hooldetiimis lageraiet teeks.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

:D vat siin ongi PP varjatud ressurss: tuleb parajal hetkel rajal vängeid vandesõnu kasutada

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

See, et PP tuttavad kasutavad teisi vandesõnu ei tähenda, et Tyra on vänge. Igatahes tunnistas PP, et tema tutvuskonnas ropendatakse ja vannutakse. Teame, et millised on sinu sõbrad selline oled sa ise. Järelikult ka Pullerits ropendab (ropp mees ühesõnaga). No ja siis. Pole vahet millist vandesõna kasutad, igal juhul kui kasutad oled mats ja ei kõlba teisi arvustama. Nüüd lahkame siis seda Tyra. Mis on selles roppu, kas see elund, mida mõeldakse? Minu teada on PP deklareerinud TM-l, et ta on mees ja seega on tal see sama asi olemas. Kas see mis tal on jalgevahel on ropp? Minu teada peetakse ropuks ainult seda siis kui hakatakse sellega kõvastunud olekus vehkima avalikus kohas pikemalt kui 1,5 sekundit. KSV kasutas seda sõna aga ainult 0,3 sekundit ja ei osundanud konkreetselt PP jalgevahele. Millest me siin räägime? Kus siin roppus on? Ma tõesti ei näe seda roppust siin rohkem kui Kanal2 uudistemagasini paljaste tagumike ja tisside rubriigis. Vot see on roppus. Ajakirjanik tee oma silmad lahti ja jälgi oma kodumeediat - see kubiseb roppusest. Seal räägitakse konkreetselt asjast mida Tyraga tehakse. Seal näidatakse seda sel ajal kui lapsed vaatavad veel multikaid. Ma ytlen ka, et Tyra kyll kaua võib nende Tyradega ekraanil vehkida. Xyz!

 
At 16:30, Blogger Priit Pullerits said...

Remargi korras: juhin tähelepanu, et millegipärast need, kes kõnealust roppsõna ja selle kasutust siin kaitsevad, kasutavad sellele viitamisel kaudseid viiteid, nagu mina siin, või tärnikesi või äärmiselt võõrapärast, mitte-eestilikku kirjapilti. Huvitav küll, miks?

Ju siis miski tõrgub neis, et hoolimata oma kaitsekõnest nimetatud sõnale seda siin avalikult välja kirjutada. Järelikult on neis kaitsjais ka mingid piirid siiski olemas - ja see sõna on üle nende piiri.

Palun, ärge hakake selle sõnaga siin nüüd anonüümsena vehkima ja siia seda kirjutama. Sellega te ei tõesta mitte kui midagi. Seda, et teie väidetav sõna on kasutada okei, suudate tõestada ainult siis, kui kirjutate selle väljakirjutamise juurde ka oma ees- ja perekonnanime. Anonüümsena võib igaüks siin suvaliselt laiama hakata.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Roppus on see, mida mõeldakse, mitte see, millist sõna kasutatakse.
Tahate näidet roppusest, ühest üleriigilisest lehest lugesin.
Seal nimetati (kirjutati mustvalgel)ühte sportlikku naisterahvast hüsteeriliseks vanaeideks.
Oi kui kahepalgelised me oleme ja
ei häbene ka seda. Vat see on roppus.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa ei pane tähelegi kuidas seda 15. punkti rikud?
Ise tihti veel kiitled siin sellega, kuidas mingi suusa või asja odavamalt said.
Häbi sul kindlasti ei ole, sest Sa oledki selline.
Kahju.

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

Vaata PP see sõna pole mitte ropp. osundan EÕS - türa <3> vulg peenis;

ropp <20: ropu, .roppu; keskv ropem ja ropum, üliv kõige ropem ja kõige ropum> rõve, nilbe; räpane; argi ränk, rohke. ▪ Ropp sõim. Ropu suuga inimene = ropp+suu ropendaja. Ropud tööriided. Nägi roppu vaeva, ropul kombel vaeva. Teenib roppu moodi (raha), roppu raha (väga palju). Ropu+võitu. Ropp+kallis väga kallis, +must väga must

Ropp saab olla lause ja selle mõte või pilt sest 1 pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna.

Mis see Kristina pidi siis ütlema, kas "P.Peenis küll"? Ükski inimene ei saa ju aru mida ta sellega mõtleb. "Türa küll" aga ütleb 8 tähega ära täpse olukorra kõigile hooldemeestele. Sportlasel pole aega juttu ajada, sest iga hingetõmme on loetud ja jutt peab minema vaid sekundi sisse, et see ei segaks sooritust.

Miks ma ei kasuta seda sõna originaalis? Aga sellepärast, et me ka reaalses elus vaatame seda võimalikult harva, et mõte igapäeva asjadelt selle asjaga seotud tegemistele ei läheks uitama. Probleem pole ju selle nn roppuses vaid selles, et seda sõna originaalis kasutades kipub jutt otseselt ühte auku vajuma. Püüaks ikka päevasel ajal keskenduda veel muudele tegemistele...

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:41, Blogger Kaur said...

Rroppude sõnade omamine leksikas ei viita kuidagi nende sagedasele kasutamisharjumusele.
Pealegi.. me räägime ikkagi spordist. Meid peaks sellele kaasa elades huvitama tulemused ning see kuidas nendeni jõutakse. Üks, kaks või kolm roppust ei muuda tegelikult midagi. Kui rääkida eeskujuks olemiseks, siis rajal ollakse ikka eeskujuks oma tulemustega. Intervjuud andes, pressikonverentsil või mujal, ollakse eeskujuks oma avalikkusega-suhtleva-minaga.
Mulle tundub, et KŠV on mõlemal juhul maksimaalselt hea tulemuse teinud.

.. mida aga tegelikult öelda tahtsin ja mõtlesin: Kogu see arutelu tyra poolt või vastu on ammu muutunud naeruväärseks. Miks see üldse teemaks on tõusnud?

 
At 17:42, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele - lühend vulg tähendab vulgaarsust. EÕS defineerib KŠV kasutatud sõna selgelt vulgaarsena. Kas vulgaarne on hullem kui ropp või mitte? Ma arvan, et on.

16:42-le - hinnaalandused olen saanud tänu kauplemisoskusele, mitte millelegi muule. Imestan üldse, et tänapäeval inimesed kalleid asju letihinnaga ostavad. Mina ei osta. Ja mu amet ei mängi siin mingit rolli. Kauplen.

16:36 - ei ole nimetanud kunagi kedagi hüsteeriliseks vanaeideks. Siinjuures soovitan võtta eeskuju 17:02-st ja konsulteerida samuti EÕSiga, mida sõna eit ikkagi tähendab ehk millised on selle tähendused. Samuti soovitan vaadata üht hiljutist kohtuotsust selle sõna kasutamise kohta - seal ei ole küll keelemeeste (sic! - mitte kohtu!) antud eksperthinnagu kohaselt sel sõnal mingit sellist tähendust, mida siin sellele sõnale inkrimineerida üritatakse.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

EÕS ütleb: vul.gaar+, vul.gaarne <11: -.gaarse> labane, jäme; moonutuseni lihtsustatud. ▪ Vulgaarne käitumine. Vulgaarne sõna, väljend, keel = vulgaar+sõna, +väljend, +keel. Vulgaar+keelend vulgarism, +ladina keel rahvaladina keel. Vulgaar+materialism filos, +materialistlik. Vulgaarselt

Võrreldes seda ropu vastetega on selge, et ropp on kangem kui vulgaarne. Niipalu peaks sus keelemeest ikka olema Priit, et sellest arusaada. Kahjuks esined siin oma isikliku arvamusega, mis järjekordselt eirab algallika seisukohti. Loomulikult õigust mõistab õigusriigis kohus, kuid siin on selge, et Kristina kasutas labast nimisõna, mis ei ole kuidagi kvalifitseeritav vängeima roppusena. Eesti riigis on senin ikka kõige kõvem kurat, pagan või jumal. Kui see nii ei ole siis lõpetage ära riiklikud jumalateenistused ja Vabaduse väljaku ristisammas tuleb samuti maatasa teha. Suguelundi nimetamine ei saa olla kuidagi räige või vänge. Kas suguelundiga toimetamine on siis midagi roppu? Kas porno on ropp? Kas suguelundi katsumine on ropp? Kui nii siis PP propageerib ju muhameedlust, kus naised ja mehed lõigatakse kõik ümber ning ükski naine ei tohi tänaval näidata oma kehaosi, kas sellist Eestit me tahamegi?!

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit, väga rumal on ühe sõna kontekstist välja rebimine ja siis selle kallal targutamine, olgu see siis eit või türa.
Tark saab aru mida öelda taheti ja elab oma elu edasi (sellest ei lõpe elu otsa)
Sina püüad siin sanglöörida, eesmärgiga tõestada, et Sinu kasutatud sõna on sobilik ja teiste oma mitte.
See on naljakas, ära naeruväärista ennast!

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Selgituseks Priidule.
Kristiina näitas oma suhtumist suuskade libisemisomadustesse, Sina Kaia Kanepisse.
Üks rääkis asjast, teine ründas inimest.
Mis sa arvad, kumb tegi kumba ja kumb on inetu tegu?

 
At 21:40, Blogger dr Holden said...

Kuulge Helju Valsid ja muud keelespetsialistid - aitab keeleteritamisest, minge keegi parem ja tehke läti suusamaraton rahvusvaheliseks!

21. märtsil sõidetakse Lätimaal Cesise lähedal esimene rahvausvaheline Vanagkalnsi (Haukamäe) suusamaraton. Rahvusvaheline on maraton tingimusel, et osaleb vähemalt üks eestlane!

Lätlased pakuvad majutust, suusalaenutust, jääronimist ja Eesti lippu

Info: +37126567616 (inglise või vene keel) või www.skiriver.lv, aga sealt õige asja leidmiseks on vaja veidi läti keele oskust. Lugesin välja, et osavõtumaks on 7 latti eelregamisega ja 10 latti kohapeal. Distants on 25-30km.

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Letihinnaga asjade ostjad hoiavad majandusel hinge sees, sellest vahest makstakse makse ja hoitakse inimesi tööl. Mina ka ei osta letihinnaga, kuna kõiki asju ei saagi letist. Kauplemisoskuse kohta muidugi ei taha kah midagi halba ütelda, aga PP varustusesaamislugusid lugedes, samuti võistlemaskäimisi, varustusehooldust jne. tuleb millegipärast keelele üks sugugi mitte vulgaarne, aga samas paljuütlev sõna - parasiit. See ei ole mõteldud solvavana, pigem olemust kirjeldavana.

 
At 03:13, Blogger Siim said...

irw, nii juhtub kui paar jäärapäiset inimest kokku satub :D, üks ajab oma juttu ja teine oma juttu ja kummagi uhkus ei luba juba öeldud sõnadest taganeda.

PP ma ei taha midagi halvasti öelda - su blogi on olnud väga huvitav lugeda, aga viimase paari kuu jooksul on siiski mõned sissekanded olnud sellised, mis panevad isegi mind imestama - ilmselt need tingitud sellest, et kuna ajad pole enam nii head suusatamises siis suusaringkond soovib ka ajakirjanikega vähem rääkida ja tekib tekstidest puudus. Siinkohal oledki hakanud väikseid asju üles korjama, mingi jutu selle ümber meisterdanud ja ise ka uskuma jäänud, et nii ongi.

väike soovitus sulle - ürita tekst niimoodi kokku panna, et avaldad oma arvamuse ning samas jätad ruumi ka selle arvamuse ümber lükkamiseks. siis tekiks siin pigem sõbralik arutelu. kasvõi sellesama KSV "tyra kyll" üle.

praegu lihtsalt taod mingi arvamuse, ütled et näed nii ongi, see on tõsi. sellega surud sa ennast nurka ja ma saan aru kui raske on sealt välja tulla ja tunnistada, et tegelt võibolla ma tõesti eksisin.

igastahes edu sulle. kahjuks see hooaeg küll kohe läbi aga järgmine hooaeg kui võimalik ürita kellegiga mingit sõbraliku intriigi üles puhuda, kus käiks võistlusrajal üksteisele koha kätte näitamine. justnimelt sõbralikku, sest natukene igav jälgida kui võitled iseendaga pidevalt ja koha pärast. koht ka muidugi tähtis. mäletan lihtsalt blogi esimest aastat kui käis pidev võistlus Art Soonetsiga. oli väga huvitav alati lugeda.

 
At 09:48, Blogger Ain said...

No kui eestil oleks veel mõni "ropu" suuga medalimees/naine, oleks mina küll rahul, saaks aru kui arutataks , et mis määrdega KSV mööda pani aga keelekasutust seisus kui sportlasel on adrekas laes, mõtetu. Vene hooldemeeste "mutid ja matid" kostavad päris tihti eurospordi ja teiste kanalite eetris, miks selle üle ei arutata.
ain

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.err.ee/suusk.php?06106441 - kirjutab Kümmel blogis, et suusk ei libisenud.
Järjekordne ebaõnn, kaotada sprindilaskumisel 4 sekundit!!!, on määrdemeeste tegemata töö. Ajab ju ropendama kogu see hooldemeeste jama. Kurat, mehed on minekut täis. Aga poolaka suusad lippasid ja kuidas veel...
P.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Paris palju teemast valjas aga kuna PP ise juttu tegi siis: miks peaks kauplema 'kallimate' ostude puhul?Miks mitte leiva hinna ule toidupoes? Missugune ost laheb 'kallimate' alla? Kas Postimehe vastava ametniku kauplemine palgaosas oleks meeldiv kogemus?
Kuidas puutub siia 'kauplemis'-OSKUS:)Ja kus seda omandada saaks- need, kel vaja peaks olema?
Marko tahab teada.

 
At 00:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit, oled lihtsalt hale. Taod vastu rinda, et pole mitte kedagi nimetanud hüsteeriliseks VANAeideks. Õige, lehes oli kirjas hüsteeriline eit. Väga suur vahe!

Kriiskad siin mitu aastat, et ei talu anonüümseid tegelasi. Kas oled ise midagi teinud, et anonüümseid kommijaid poleks? Mitte midagi. Ma ei kasuta nimelt oma profiili postitamiseks, kuni sa lõpuks sõnadest tegudeni jõuad.

Ent siit on hea edasi minna. Kui julgesid lehte kirjutada hüsteeriline eit, siis miks polnud julgust internetis sama väljendit kasutada? Ilmselt keegi anonüümne Postimehe töötaja julges auhinnatud - ent alamakstud ja seetõttu end pidevalt allahindluste kauplemisega alandavat - staarajakirjanikku redigeerida.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

"Hüsteerilise eide" kohta tahaksid ilmselt psljud selgitust saada. Sellele loole oleks võinud vabalt "vaarika" anda...

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest ajakirjanik pole sõnumitooja. Ajakirjanik loeb sõnumi läbi, kirjutab midagi juurde ja kustutab osa ära. Muudab sõnumit. Enamus sõnumeid jätab üldse toomata. Täpselt oma isiklikele tõekspidamistele või majandusliku kasu eesmärgil. Põhimõtteliselt ju ajakirjanik muudab sõnumeid. Küsimus on vaid, mis eesmärgil. Nii, et tuleb ka vastutus võtta.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Nagu pealkirjas õigesti küsiti, läkski aadrilaskmiseks.
(ainult kes kellel?)

 
At 19:04, Blogger Priit Pullerits said...

Tagantpoolt 3. ja 4. vt veel kord, mida soovitasin 17:42 16:36-le. Olge head ja konsulteerige asjaomaste kompetensete allikatega, siis tulge alles kedagi süüdistama ja taunima. Taas on mõnel mehel kodutöö tegemata, aga süüdistus teise aadressil kohe valmis. Ja eriti "efektne", et kui süüdistus välja ei kanna, siis muudate meelevaldselt seda, milles mind süüdistate, peaasi et saaks aga süüdistada. See on väga närune ja loll taktika. Näitab teie õigluse viigilehe taha peidetud ülbamist ja ja ebaõiglust ja ülekeevat enesekindlust hirmus avalikult ja halastamatult. Pole siis ime, et oma nime alt ei julge postitust teha. Hundid lambanahas ehk fucking argpüksid!

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Eidel ja vanaeidel küll nii olulist vahet ei ole, et selle taha saaks pugeda.
Eit ei tähenda noort inimest.
Või mida Sa öelda tahad?

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

fucking argpüksid!

Priit hästi nimetad siinseid kommentaatoreid, jätka samas vaimus!
Eided jne.

 
At 09:04, Blogger Priit Pullerits said...

19:29 - nagu nägite, vabastasin teid kahe lihtsa näpuliigutusega pretensioonist, et peaksin teile siin kirjutamise eest raha maksma. Ei ole te mõttekäik seda väärt, mitte ei ole, et seda siin üleval hoida. Adjöö!

Keegi ei ole millegipärast vaevunud eide tähendust uurima. Aga võib-olla on - ja avastanud, et pagana pihta, ei olegi millestki kinni hakata. Sellepärast siis selle koha peal vaikus?

Vaatame siis, kas see on halvustav sõna (etteöeldes olgu öeldud, et ei ole):

«Eesti keele seletav sõnaraamat» (2009) ütleb sõna «eit» kohta järgmist:

eit ‹eide 22 › s.
1.eakas naine. Vana küürus eit. Meie küla kõige vanem eit. *Põgenikud olid enamuses elatanud inimesed – habemikud taadid ja laiades seelikutes kortsulised eided. H. Angervaks. Ls. kerjus|eit, küla|eit, naabri|eit, nõia|eit, pere|eit, sauna|eit, turu|eit, vanaeit.
2.hrl. nlj abikaasa, naine. Naabrimees oma eidega oli äsja siin. *Kust sa siis äkki eide võtsid. Olid ikka põline vanapoiss. F. Tuglas.
3.kõnek naine, naisterahvas. Maru eit. Ilus eit, mis? *Ja ega ta vana veel ole, täitsa noor eit. R. Roht. *Räägitakse seni, kuni oma naistest tüdinetakse, pärast alustatakse juttu võõrastest. Tuleb välja, et needki [= võõrad naised] pole laita eided. J. Tuulik.
4.van (hellitavalt) ema. *Oh, nad viisid minu hella eide, / viisid minu ema mullasse ... K. E. Sööt. *Ema, mis me nüüd peame tegema? Pai kulla eit, aita ometi! L. Koidula. Ls. metsa|eit, muru|eit, tuuleeit.
http://www.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=eit&F=M

Lisaks juhin tähelepanu Tartu Linnakohtu otsusele 28.02.1997, kus kohus, toetudes Eesti Teaduste Akadeemia Keele ja Kirjanduse Instituudi poolt 1991. aastal välja antud «Eesti kirjakeele seletussõnaraamatule», milles on antud sõnale «eit» järgmised tähendused:
1) eakas naine;
2) abikaasa, naine (naljatades);
3) naine, naisterahvas (kõnekeeles);
4) ema (hellitavalt)
on otsustanud, et igaühel on õigus oma arvamusele (Eesti Vabariigi põhiseadus § 41).
Kohus tutvus sõnale «eit» omistatud tähendusega seletussõnaraamatus ja leidis, et pildil kujutatud isiku kohta ei ole välistatud ka sõna «eit» kasutamine selles tähenduses nagu on antud seletussõnaraamatus. Kohus leidis, et vastavalt sõnale «eit» omistatud tähendustele ei sõltu selle kasutamine ainult naisisiku vanusest (tsiviilasi nr 2-789/96).

Case closed.

 
At 09:05, Blogger Priit Pullerits said...

Ahajaa, 21:33 - nagu näete eelnevat, tähendab eit ka noort inimest. Ja vanaeit on hoopis midagi muud kui eit.

Mitte ei saa aru, mis sunnib inimesi nii enesekindlalt sõna võtma asjadest, mille kohta nad midagi ei tea ega ole viitsinud ka uurida...

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:59, Blogger Priit Pullerits said...

09:52 - täiesti vale järelduse olete teinud. Asi on hoopis selles, et ma ei lase siin oma päevikus, kuhu kirjutamise au eest te peaksite hoopis peale maksma, mitte mina teile maksma, mingil suvalisel anonüümikul enda kallal möliseda ja ilkuda. See on peamine, mitte teie tehtud järeldus.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Aa, nüüd sain pihta, iva on hoopis enesuhkuses. See blogipidamine peab tõstma enesuhkust. Good point! Ja kes sellest aru ei saa see üle parda.

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

Kui see, et ma kaitsen end mölisejate ja ilkujate eest, on teie silmis eneseuhkuse tõstmine, siis let it be. See, et te isegi oma nime ei julge öelda, näitab, et teil on enda enesehinnanguga väga suured probleemid. Peab ikka olema endast nigel ja ebakindel arvamus...

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma juba ütlesin, et nimi ilmub ainult siis kui plekki köhitakse. Ma olen väga pragmaatiline inimene. Ei ole mõtet pragmatismi argpükslusega segi ajada.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ehk seletad meile lihtsurelikele, milline sõbralik või heatahtlik tähendus on sõnaühendil "hüsteeriline eit" ja miks see sõbralik termin veebiväljaandest ära kustutati?
Ja palun ära aja juriidilist joga, ega me nii lollid ka pole.

 
At 11:12, Blogger Priit Pullerits said...

Kirjutise internetiversioonis otsustas toimetus asendada sõna «eit» sõnaga «naine» seetõttu, et anonüümsed internetikommentaatorid keskendusid sõna «eit» arutamise üle ning vaatasid seetõttu mööda kirjutise tegelikust sisust ja mõttest. Seetõttu tekkis oht, et arvamusloo peamine sõnum ei pruugi lugejaile kohale jõuda, vaid takerdutakse väheolulisse. Just selleks, et üldsus pühenduks kirjutist lugedes ja selle üle arutledes ikka arvamusloo tuumale, saigi sõna «eit» asendatud sõnaga «naine».

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Need peavad küll naiivitarid kuubis olema, kes arvasid, et tagant järele sõnastuse muutmine kommijaid rahustaks. Vastupidi, selline teguviis valas õli ainult tulle. Summa-summarum on selge see, et kirjutise autor ei suutnud oma mõtet lugejani viia.

Asko

 

Postita kommentaar

<< Esileht