teisipäev, märts 09, 2010

Pullerits: Kuidas lõpuks siiski võit tuli?

Iga kord läksin Estoloppetil starti mõttega, et kui ma nüüd ka ei võida, siis ma ei võida mitte kunagi. Nii läkski.

Aga see ei tähenda, et talv lausa võiduta oleks jäänud.

Aasta ajakirjandusauhindade konkursil tuli võit olemusloo kategoorias Postimehe Arteris 26. septembril ilmunud looga "Esileedi Evelin Ilves läheb Kaleviga kommisõtta". Too oli mäletatavasti lugu, kus proua Ilves hakkas oma sõnadest taganema ja süüdistama mind, et olen valetanud, mispeale ladusin enda kaitseks välja kõik asitõendid, sealhulgas tema saadetud meilid, mis tõestasid, et ta rünnakud olid täiesti alusetud. Lõpuks langetas tema toimimise suhtes hukkamõistva otsuse ka Pressinõukogu. Aga mis seal salata, kahju oli juba tekitatud: rahvas usub ikka presidendiprouat, mitte ajakirjanikku, olgugi et ajakirjanikul on enda kaitseks kõik tõendid olemas.

Seetõttu ma ei salgagi, et selle auhinna võit oli magusam, kui olnuks Estoloppeti ükskõik milline üllatustulemus. See on magus vastulöök neile - ja löögi andjaks, pange tähele, ei ole mina -, kes oma eel- ja eksiarvamustest ja pimedast vihast ja kättemaksuihast kannustatuna mulle innuga kallale sööstsid. You lost, I won.

Auhinna väärtus on 10 000 krooni. See tuleb puhtalt kätte. Kas keegi teab, kui palju on Estoloppeti sarja üldvõidu väärtus?

Aga mis siit laiemas plaanis järeldub? Järeldub see, et igaüks jäägu oma kapsaaeda. Kui oled ajakirjanik, panusta oma töösse ajakirjanikuna, ja kui oled arst/õpetaja/automehaanik, panusta oma töösse oma valitud alal. Ei ole mõtet talvel nende jahimaal mingit saaki jahtida, kellele suusatamine on põhitöö.
******Monte Carlo Resort & Casino, Las Vegas Boulevard South, Las Vegas, Nevada. 22. juuni 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto: Priit Pullerits pärast aasta ajakirjandusauhinna konkursil saavutatud võitu olemusloo kategoorias. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Ei mina aru saa, miks presidendiproua järsku oma sõnadest taganema hakkas? Täna on transrasvad kräpp ja homme enam ei ole? Oleks ikka võinud seda liini - et inimesed mõtleks mida nad söövad - edasi ajada. Veider.

A.

 
At 09:42, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ka ei saa sellest aru. Seda enam, et ta teadis ju, et oma öeldu kohta oli ta jätnud kirjalikke tõendeid, nii mulle oma meilides kui ka ETV-le lastesaatesse. Ilmselt hakkas ta põdema seepärast, et ta ründas ju Kalevit, mis on Eestis tunnustatud kaubamärk. Huvitav on seejuures see, et Kalev, kes jäi mu loos löögi alla, kinnitas, et nendel ei ole minu vastu küll ainsatki pretensiooni, sest kõik on õiglaselt kajastatud...

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Tahtmata kahandada Priidu rõõmu jääb kogu sellest loost siiski paha maitse suhu.

Kõik taandus mingiks seebiooperlikuks argumenteerimiseks. Ega lihtne inimene lehte lugedes targemaks ei saanud, et miks on transrasvad halvad ja kas nad ikka on halvad. Ajakirjanduse üks oluline ülesanne - seista oma lugeja eest -jäi täitmata.

 
At 10:03, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 09:51, nii see kahjuks on. Ei vaidle põrmugi vastu. See juhtum on hea/halb näide, kus vajaliku ja olulise sõnumiga lugu kanaliseeritakse kahe inimese avalikuks nääkluseks, millest tegelikult ei võida mitte keegi. Eks tule toda preemiat siis väikse valurahana võtta...

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Õige härra Pullerits! Tulebki panusta oma töösse oma valitud alal. Segaseks jääb, mis ühist on presidendiproual ja transrasvadel? Transrasvade alal on ju presidendiproua amatöör. Miks sa just tema arvamust avaldasid transrasvasde teemal. Antud loos teiste arvamust ei küsitudki! Ilmunukd lugu kollases ajakirjanduses, olnuks asi selge. Aga Postimehes? Kas kogu probleem ei saanud alguse sellest, et sina eeldasid et kõrgmeal amtipostil oleva inimese arvamus suvalisel alal on kuidagi parem. Oleks teinud loo toitumistealdasega, olnuks lugu hoopis teine.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Njah, tegelikult peaks see ju olema mõttekoht, miks just sina alati kellegagi avalikult nääklema satud...võib-olla sellepärast, et sa asetead rõhu alati "kollasele" mitte tegelikult olulisele aspektile? Ma olen rohkem Äripäeva lugeja ning ka seal tuuakse nii mõndagi päevavalgele, kuid sealjuures on n.ö ohvrite vastukaja ajakirjanikku respekteeriv. Sinu puhul on kuidagi teisiti...isegi kui sul on õigus, suudad sa oma õigust tõendada selliselt, et kellelgi pole vahet, mida sa räägid. Äkki on küsimus selles, kuidas sa midagi räägid ja taustana, kuidas sa räägid asjadest, kus polegi kellelgi õigus!? Võit on ilus asi, kuid võidul on väärtus vaid siis, kui seda ka üldiselt tunnustatakse.

 
At 11:17, Blogger Ain said...

Tubli! Hea kui inimesed mitmekülgsed on.

 
At 12:03, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, ei ole õige väita, et mu loos polnud spetsialiste. Oli küll: näiteks Tallinna Tehnikaülikooli toiduainete instituudi direktor professor Raivo Vokk, Kalevi peatehnoloog Eha Paroll, turundus- ja müügidirektor Monika Heinrand. Palun ärge süüdistage mind selles, mis ei ole õige. Te saate vastutustundetute süüdistustega tekitada suurt kahju. Mina teid ei ole kahjustanud, ärge, palun, teie ka seda tehke minuga.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Eero, vaata PP ülemus Ingrid (endine Tähismaa) tõi PP oma lapse lasteaia kinnises meililistis avaldatud kirjad, kus presidendiproua avaldas oma arvamust Kalevi toodete kohta. PP haistis sealt noosi ja nii see ka läks.

 
At 12:24, Blogger sk8erboi said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 12:26, Blogger sk8erboi said...

kõnnin mina rahulikult, kaelkirjak näpus supiköögi poole ja mida ma näen: täiesti korralik võimalus kompromiteerivaid pilte teha. mõeldud tehtud :) noh, rääkige välja, mehed, mis plaani te seal pidasite? :)

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Õnnitlused tööalase kordamineku puhul! Kuigi mulle tundub, et _viimasel ajal_ oled spordimehena tõsiseltvõetavam kui ajakirjanikuna. Põhjused enamvähem samad, mis 10.12, 10.16 juba kirja panid.
j.

 
At 12:53, Blogger Priit Pullerits said...

Sulev, täiesti arvestatav paparazzo-katsetus. Aga vastus pildi all olevale küsimusele on: ei. (Ja vaata nüüd, kui palju see pilt täna siit trafficut saab!)

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Naaklemise kaudu kogutud raha tuleks lasta ringlusesse heade toitumisharjumuste hüvanguks!

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

üleüldse, miks peaks lugejad ajakirjaniku poolt olema? kas ajakirjaNDUSE roll pole mitte teabe edastamine ja sorteerimine?

või on eesmärk nr üks lugejate hoidmine konkureeriva lehe ukselävelt eemal?

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

mis "otsuse" pressinõukogu tegi ja kus see avaldatud on?

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan. Seekord läksin artiklite artiklitest õnge. Originaali polnud lugenud.
Tõepoolest olid sõna antud väga mitmetele tegelastele. Pole tõesti Pulleritsi süü, et jätkuartiklites tähelepanu ainult proua Ilvese sõnadele pöörati. Vähemasti on asi nüüd selge.

 
At 18:55, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, vabandused ilusasti vastu võetud. Lugupidamine, et vähemalt ühel kommentaariumis kirjutajal on mehisust ja viisakust. Suur tänu!

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Midagi pole teha, meelde on jäänud sellest loost Pulleritsu kraaklemine presidendiprouaga, mis oli väga inetu.
Kõik muu on ununenud js tulemus on see, et Pulleritsu maine sellest ei parane, pigem vastupidi.
Kui nüüd loen tema kiitlemist selle eest saadud preemiaga, siis selle mehe maine langeb veelgi.
Õigem oleks see piinlik vahejuhtum unustada ja lasta ka rahval see unustada, mitte sellise kiitlemisega endale karuteenet teha. Aga edevuse vastu vist ei saa.
Kas keegi arvab teisiti?

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

to 19:21

Kas kraaklemise eest antakse preemiaid, et sa siin häälitsed? Kui nii, siis protesti preemia andja suunas.

Ela hästi!

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Tubli ja õnnitlused!
Tore kui võit jäi niiöelda koju:)

Tänasel suusaringi tuli miskipärast mõttesse siinne blogi. Nõus mõne päeva taguse kommenteerijaga, et faktid kõik õiged, kuid toon ja asja esitlus on tihti see, mis asjale halva maitse annavad. Kas oleks võimalik siin tekitada mingi arutelu, et mida saaks paremaks teha suusatamises. Tegelt on positiivsust ju palju, vaadata paju on terviserajad.ee arendanud uusi võimalusi, isiklik kogemus Mammastest, super rajad ning tingimused, sh. valgustatud rada. Sattudes Põlva kanti, tõstad suusad ja riided autosse, kuna võimalus kohapeal pesta jne. Sama näiteks Ebaveres. Väga mõnus ja mugav.
Üks asi on tippude kesine esitlus, kuid vaadata asja laiemalt. Tippude kaudu peaks ala polulariseerima, mis justkui õnnestunund. Siit ettepanek, et tõstataks probleeme ning üritaks koos lahedusi pakkuda.

Õnnitlused PP-le.

S.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

kas saan õigesti aru, et sinu olemuslugu oli parim konkursile esitatud tööde hulgas? et kui tähelepanuvajadus rahuldamata, siis esitatakse tööd? teistel pole põhjust müts peos jury ette astuda.

umbes nagu Haanja maraton? et võitja võib ennast pidada küll osalejatest edukaimaks, aga mitte Eesti parimaks maratonimeheks.

sihuke kassid-ära-hiirtel-pidu susser. sinu puhul tüüpiline.

 
At 08:23, Anonymous Anonüümne said...

No aga, nagu ma olen ühest teisest blogist aru saanud, siis auhinna oleks pidanud saama pigem Teie ülemuse laps kui Teie...

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Priidu olemust avab see olemuslugu hästi :D

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis te seletate, hea artikkel oli, presidendiproua tahtis hirmsasti oma kasutamata potensiaali arstina realiseerida ja astus ämbri, ning kuidas veel.
Räägime ikka spordist ka. Et kuhu edasi, mida edasi, ma ei hakka siin hr. Priitu vihastama, aga venna skalp on Vasaloppetil tal siiski võtmata. Kuna vend osales sel aastal TM, siis peaks Priit näitama järgmisel aastal üles oma lugupidamist ja tegema vastuvisiidi Vasa ajal;)
Axel

 
At 09:47, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks ei suuda te minus mingit Vasa-huvi tekitada. Vähemasti seni pole suutnud. Siin Eestis on palju huvitavam võistelda, ümberringi kõik enam-vähem tuttavad, on, kellega võrrelda end, seal kõik võhivõõrad, pole mingit vahet, kes ees või taga.

00:31-le - konkursil saab iga ajakirjanik kandideerida oma vastavas žanris parima tööga. Igaüks saab välja panna just selle, mille ta on pidanud parimaks. Näiteks kandideerisin maakonnalehe arvamusloo kategoorias looga, millega aitasin võidelda Allan Orasele 100 000 kr preemiat, aga see ei jäänud sõelale, st ei pääsenud kolme nominendi hulkagi. Nii tihe on sõel. Lisaks selle saavad konkursil ettepanekuid teha ja kandidaate esitada toimetused, mida need ka teevad. Nii et kokkuvõttes on kõigis kategooriates kõik parimad esitatud. Ei ole nii, et ainult Narusk on kohal, sest koondislased on olümpial. See konkurss ongi Eesti ajakirjanike olümpia. Kas see seletus on vastuvõetav? Või on ikka veel kahtlusi?

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

See konkurss on ikkagi eesti ajakirjanike EMV, mitte olümpia. Või on konkurents rahvusvaheline?

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

võit oli magusam, kui transrasvadega komm:D
minu arust oli teema tõstatamine õige ja isegi viis kuidas seda tehti oli tänases ajas ainuõige. Keda kurat oleks lugema meelitanud väike teaduslik artikkel transrasvadest? see lähenemine, aga tõmbas avaliku huvi transrasvadele palju suuremal määral ja kellel oli tahtmist ja huvi sai teemaga juba ise süvitsi tegeleda. mina isiklikult ei mõelnud sellele poes varem üldse, aga nüüd ikka veidi lugesin sellest ja vahel ikka teen loetu põhjal poes ka otsuseid.
presidendiproua suhtes nii palju, et kui julges siseringis teema üles tõmmata, siis oleks võinud nii palju julgust olla, et purjed üleval hoida, kui suured tuuled puhuma hakkasid.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

13:22-le

Pressinõukogu on menetlenud 3 kaebust, ühelgi korral pole antud blogi omanikule kui kaebajale õigust (süüdistuste puhul pole langetatud süüdimõistvat otsust) ning avaldatud artiklite puhul on sooritatud õigeksmõistev otsus.



JUHTUM 1
(Eesti Rahvusringhääling
29.09.09
Evelin Ilvese intervjuu saates Ringvaade)
kaebus (pp poolt):
Kaebaja soovib hinnangut, milline on kanali vastutus otsesaates Evelin Ilvesega toimunud intervjuu puhul, kus intervjueeritav süüdistas kaebajat põhjendamatult valetamises ning kahjustas sellega kaebaja mainet ja usaldusväärsust ajakirjanikuna.
Pressinõukogu otsus:
Õigeksmõistev: Rahvusringhääling ei ole eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu, sest on teinud kõik, et Priit Pulleritsule enda kaitseks sõna anda. Priit Pullerits sai oma seisukoha esitada raadiosaates.

JUHTUM 2
(http://www.ekspress.ee/2008/12/23/areen/5983-aasta-verstapostid-areeni-aabits)
Kaebus (pp poolt):
Kaebaja sõnul sisaldab artikkel tema kohta valefakti ja kahjustab tema mainet Eesti vastupidavusalade harrastajate silmis. Kaebaja kinnitusel ei ole ta kunagi võistelnud rulluisutamises ega ka Evelin Ilvesega ning seega ole talle ka rulluisurajal alla jäänud.
Otsus:
Õigeksmõistev: Pressinõukogu hinnangul on avaldatu puhul tegemist satiirilises võtmes esitatud hinnangute kogumiga, mille kohta ei saa rakendada uudisteajakirjandusele omast faktide järgimise vajadust.

JUHTUM 3
(http://paber.ekspress.ee/viewdoc/D24B0F08364DC798C22573F30057F239)
Kaebus:
Kaebaja hinnangul pole esitatud vähimatki põhjendust, miks tema nimi on antud nimekirjas ning talle pole antud võimalust enda kaitsmiseks. Samuti on tegu ebatäpse ja eksitava infoga, sest inimene ei saa olla ei tegu ega ka sigadus.
Otsus:
Õigeksmõistev: Ajakirjanduseetika koodeksist lähtuvalt ei ole antud loo puhul tegu konfliktse materjaliga ning selle þanr välistab osapoolte kommetaarid ja vastulause. Pressinõukogu meelest on avaldatu puhul tegemist satiirilises võtmes esitatud hinnangute kogumiga või edetabeliga ning maitseküsimusega.


EVELIN ILVESE JUHTUM:
(http://www.postimees.ee/210305/lisad/arter/artiklid/160598.php)
Kaebaja (EI):
Kaebaja ei ole rahul enda ja oma pere kohta avaldatud anonüümsete ja solvavate tsitaatidega, mis on tehtud vajaliku taustainfota. Kaebaja peab avaldatud tsitaate jõhkraks sekkumiseks eraellu ning ühiskonna ja pereväärtuste üle irvitamiseks.
Otsus:
Õigeksmõistev: Pressinõukogu otsustas, et leht ei ole rikkunud head ajakirjandustava. ÜHTLASI JUHIB PRESSINÕUKOGU TÄHELEPANU, ET KA AVALIKU ELU TEGELASTEL ON ÕIGUS PEREELU PUUTUMATUSELE NING SEDA KÄSITLEDES PEAB JÄÄMA HEA MAITSE PIIRIDESSE (suured algustähed lisatud)

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

PP: Kuid paraku loeb Eesti harrastussuusatamises vaid üks tulemus - see on Tartu maratoni koht. Ülejäänud resultaatidega võib igaüks end omaette lohutada. Kedagi ei morjenda, olid sa Virus või Haanjas 37. või 87. Vahet pole. Aga Tartu maratoni koht ütleb kõigile, kes matsu jagavad, kõik - see on etalon.

Priit, oled selle etaloni järgi omavanuste (45-49)hulgas 10. suusataja Eestis.
Oled selles vanuserühmas noorim ja 10. koht Eesti veteranide hulgas ei ole tulemus, millest tasub rääkida(esimesele kaotad 20 min, so. 19 sek/km kohta).

 
At 12:02, Blogger Priit Pullerits said...

10:42 on teinud faktidest suvalise valiku ning kõige olulisema esile toomata jätnud. Olgu siin lisatud tema mainitud juhtumi nr 1 kohta Evelin Ilvese käitumist puudutav otsuse osa.

Ühtlasi ootan 10:42-lt selgitust, mis kaalutlustel jättis ta oma põhjalikus arhiivitöös alljärgneva osa välja toomata.

"Samas aga taunib Pressinõukogu Evelin Ilvese poolt otsesaates ajakirjaniku korduvat süüdistamist valetamises, sest sellega seadis ta paratamatult suure auditooriumi ees nii Priit Pulleritsu kui ka Postimehe usaldusväärsuse kahtluse alla.

Pressinõukogu hinnangul on kahetsusväärne kui avaliku elu tegelased esitavad ebaselgeid ja põhjendamata süüdistusi ajakirjanike kohta. Pressinõukogu hinnangul võiksid avaliku elu tegelased oma vigu tunnistada ning mitte minna lihtsamat teed ja asuda süüdistama ajakirjanikke.

Pressinõukogu"

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

10:42 oskas otsida pressinõukogu otsuseid ainult pressinõukogude lahendite alt ja tõi täies mahus avalikult esitatava Pressinõukogu otsuse 29.10.09 (http://www.eall.ee/pressinoukogu/kaebused.php)

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Teie, ajakirjanikud, elate ikka päris omas mullis, oma maailmas!

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Aga miks mitte Vasa?
See, et Eestis küllalt huvitav sõita, ei kahtle ma, kuid Vasal on uus kogemus - ehk annab mingi uue impulsi peale sõitu ja stiimuli treeninguteks enne Sulle, mida pingsalt otsid. Lisaks veel lugedes su paaritõuke trennide kohta saan aru, et seal lükata poleks sul probleeme...
Jõudu stimulaatorite otsingul.
Alar S.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

"seadis ta paratamatult suure auditooriumi ees nii Priit Pulleritsu kui ka Postimehe usaldusväärsuse kahtluse alla."

mo meelest on PP usaldusväärsus pärast Pekingi OM-i permanentselt kahtluse all. enamikke jutte ei hakka üldse lugemagi. kui midagi tõsiseltvõetavat kirjutab, siis vaja teistest allikatest fakte kontrollida. õnneks viimasel ajal kulub selle peale vähe aega, sest põhiliselt sobivad tekstid ajakirja Pikker ja pole mõtet süvenema hakatagi.

PS kuidas mõtled preemiat pr. Ilvesega jagama hakata? ära unusta, et kui poleks tema käitumist olnud, siis oleks su jutt saanud samapalju tähelepanu kui teised arteri artiklid.

 
At 18:15, Blogger Priit Pullerits said...

Alar, ju ma pole seda Vasa-pisikut endas veel avastanud. Aga võib-olla, et seda minus ei olegi. Sest mulle meeldib spordis võistlusmoment, võistlusmoment just teistega, keda tean, et oleks end kellegagi võrrelda ja püüda kellestki parem olla. Ma ei hellita lootust, et ma kunagi midagi spordis võidaks, aga Vasal ma ei näe midagi seesugust, mis motiveeriks mind sinna minema - kellega ma seal võistlen, kellega end võrdlen? Nagu ma öelnud olen, mulle on kama kaks, kui mitu Svenssoni või Anderssoni minust ees- või tagapool on. Aga kui mitu minutit ma kaotan Alarile see ja kui mitu minutit järgmine aasta - see on hoopis teine tera. Veel parem, kui õnnestuks Alarile kunagi ka konkurentsi pakkuda (kas või siis, kui tal pole just parim päev).

 
At 18:17, Blogger Priit Pullerits said...

18:11 - iga mu jutt, olgu sellele abiks Ilves või mitte, saab igal juhul kümneid kordi rohkem tähelepanu, kui teie sõnavõtud siin või mujal, ükskõik kui minu-vihkajalikult te neid ka kirjutate.
Aga nüüd suusatama! Aitab lobast.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Milleks see tähelepanu nii tähtis on???

 
At 22:22, Blogger Madis said...

Päris Vasaloppet-ile võid minna lihtsalt sellepärast, et linnukese kirja saada. Ise käisin see aasta, ei midagi erilist. Pigem palju jamasid.

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Räägi jamadest pikemalt.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Õige, Priit, Sinu kirjutised teenivad väga palju tähelepanu. Paneb ainult muigama, milliste vahenditega see tähelepanu on saavutatud. Kord vaja sisse tuua "hüsteeriline eit", kord vaja lasteaia siselistist copy/paste teha, kord vaja olümpiaraamat ära solkida.

Mind huvitab hoopis see, kas Sul vahel kripeldab kah, et oleks pidanud teisiti kirjutama? Ja teiseks tahaks teada, et kas ja kuidas Sa vabandad, kui oled eksinud?

Siim

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Vancouveri olümpiaraamatu veebilehele andmetel on üheks kaasautoriks taas PP.
Priit, mis aladest Sina kirjutad?

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Oluline on midagi ise ära teha või midagi olulist öelda.
Tähelepanu tagaajajad on edevad kergatsid, ei enamat.
Priidu kirjutistest jääb mulje, et tegemist on edevuse etaloniga.
Võibolla on selliseid ka vaja, küsimus on milleks?

 
At 11:50, Blogger Madis said...

Jamadest ja muudest asjadest tulevad mu blogisse sissekanded. Praegu korrastan mõtteid veel, et kuidas see kõik kirja panna.

 

Postita kommentaar

<< Esileht