teisipäev, mai 22, 2012

Pullerits: Kus on rattaspordi neegrid?

Rattaralli läheneb kohutava kiirusega – ja see teeb murelikuks. Eelmine nädal käisin Tartu Velo Klubi meestega grupisõidutrennis, ja seal sain teada, et pealtnäha täiesti tavalisel, s.t klubitul sõitjal nagu mina, oli selleks ajaks pedaalitud juba 900 km. Sain eelmisel nädalal 176 km kokku. Möödunud nädala teine grupisõidutrenn jäi suure vihmasaju tõttu tegemata, ja karta on, et grupisõit jääb ka täna ära, sest prognoos ähvardab kõva sajuga. Ehk teisisõnu: ettevalmistus rattaralliks on enam kui puudulik.

Püüdsin seda eile kompenseerida stardijärgsete ja finišieelsete kilomeetritega tutvudes. Eks see enesepettus ole. Aga kas teate, mis ma nägin Riia mäe tõusu alguses, kaubamaja ülekäiguraja ääres?

Eile nägin ma Eestimaad.

Nägin, et rohelist jalakäijate tuld ootas heledapäine, mitte just kõige saledam, aga mitte ka paks, mitte liiga pikk, aga mitte ka liiga lühike eesti neiu, kes hoidis soojalt käest kinni neegernoormehel. Too ei olnud kindlasti korvpallur, sest ta oli neiuga ühepikkune.

Poleks ees oodanud Riia mäe tõus (fotol vasakul), millest üles rühkida, oleks mõtlemisainet jätkunud väga kauaks. Eks ka kestev põlvevalu, mis süvenes Tartu nn jooksumaratonil, aitas mõtteid rattasõidul hoida, et kuidas leida sadulast tõustes selline asend, mis põlve kõige vähem koormaks. Eile isegi meenus, kust too valu alguse võis saada. Lõin Moabi radadel parema põlve sisekülge paar korda valusalt vastu rattaraami. Nüüd ei saagi aru, mis seal häda on. Isegi kogenud traumatoloog-ortopeed Leho Rips ei leidnud röntgenipildilt midagi erilist.

Aga eileõhtuse Riia mäe vaatepildi kohta, enne kui sõna hakkate võtma, küsin teilt: kas teile meeldiks, kui tolle blondi tüdruku asemel oleks olnud teie tütar?

Ja teine küsimus: kas isa või ema, kes ütleb, et talle ei meeldiks, on sellepärast rassist?

Ja kolmas küsimus: kes väidab, et on, siis mis õigusega sildistada inimeste isiklikke arvamusi äärmiselt isiklikes küsimustes?

Nüüd küsite, miks ma sellest kõigest siin räägin. Aga sellepärast, et testida üldsuse tolerantsust ehk sallivust.

Mõelgem nüüd korraks loogiliselt, ja rahulikult: me ei saa rääkida tolerantsusest ega sallivusest, kui mõistetakse hukka imestus või jahmatus või üllatus, rääkimata seisukohavõtust, valge tüdruku ja musta mehe läbikäimise osas. Kas pole nii?

Aga lisan veel ühe mõtlemapaneva aspekti: iga suhet tuleb vaadata selle perspektiivis. Lubage meenutada ühte kirjutist paari aasta taguses Eesti Naises, kus eesti naine kirjutas loo oma tütrest, kes läks, kui mu mälu ei peta, Hispaaniasse ja abiellus seal neegriga ehk musta mehega ning tõi sündinud lapse Eestisse oma emale näha. Ja too ema kirjutas, seda mäletan ülihästi, et kui ta lapselapse sülle võttis, siis – just nii ta kirjutas – ei tundnud ta absoluutselt mitte midagi.

Ent lisagem veel üks perspektiiv. Üks Eesti endisi tuntud modelle on rääkinud, kuidas ta alles väga võõra ja kauge päritoluga mehest lahku minnes sai aru, mida tähendab kultuuride erinevus.

Aga kui juba jutt mustanahalistele läks, siis üks huvitav küsimus veel, mida arutasime ajakirjanik Jaan Martinsoni ja rattatreener Rein Kirsipuuga paar aastat tagasi Saku suverulli külaliste telgis: neegrid on kiired jooksjad, aga miks on nad maailma tippjalgratturite seas sama hästi kui esindamata? (Vihje: küsimus ei saa siin olla lume puudumises, nagu murdmaasuusatamise puhul.) Alles mullu startis Tour de France'il ajaloo esimene mustanahaline, Europcari meeskonna särgis sõitev Guadeloupelt pärit Yohann Gène.

Kui eelmine küsimus on liiga raske, siis lõpupuremiseks midagi kergemat. Küsib Vahur Kalmre, võib-olla juba homme ilmuva elulooraamatu «Kolm Kirsipuud» autor: kes on mehed üleval parempoolsel pildil, mis võistlusega on tegu ja mis medalid on nad võitnud?

Foto 1: Mulluse rattaralli osalejad Kanepi teeninduspunktis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Riia mäe tõusu algus mulluse rattaralli ajal. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 12:54, Anonymous lehtsabaH said...

NSVLi MV 100km meeskonnasõidu hõbe, 1985
Suun, Mones, Kirsipuu R, Kirsipuu T, Matvejev

 
At 13:08, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, viimane, see kõige lihtsam küsimus on nüüd päevakorralt maas. Huvitav, kes on see mees, kes nii täpselt suudab siin fotoküsimustele vastata? Igatahes palju õnne - puhas teie võit!

 
At 13:12, Blogger Madis said...

Priit, miks Sa arvad, et see võiks mees olla?

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Kahju, et jalgrattaküsimustele vastajad ikka ja jälle anonüümseks jäävad. Nii ei ole saanudki mõtet tekkida, et paneks täpselt vastajale auhinnaks raamatu ...

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

1. küsimuse vastus - Neegritelt ei võeta Eestis altkäemaksu ja annetusi mõjuvõimu teostamiseks. Seega peavad nad paratamatult edu saavutamiseks teostama ennast nt Londonis ja pruudi sinna kaasa võtma. Mis saab siis selle vastu olla kui sellega kaasneb tütre elujärje paranemine jõukas ühiskonnas?

2. küsimuse vastus - Ju vist.

3. küsimuse vastus - Sest põhjuseks on nahavärv mitte kultuuriline taust ja haritus.

4. loogika küsimus on ajakirjanikule omaselt segane nagu puder ja kapsad.

5. küsimuse vastus - Rattad on aafriklaste jaoks kallid ja need satuvad kergesti võõrastesse kätesse. Jooksta võib isegi paljajalu, nagu isegi PP kuuke tagasi kirjutas, lisaks viisamured ja madal elatustase, mis ei võimalda reisida. Kogu stoori. Nii väidavad talente otsivad praktikud. Selles valguses ei pakugi huvi, mida teoreetikud targutavad.http://www.2009tourdefrancenews.com/tourdefrance/article/0,6802,s-3-12-18111-1-P,00.html

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Esimene küsimus -
Joosta saab Aafrikas ka paljajalu, kuid kui palju maksab võistlusratas?

Isegi tavalisi vokke korjatakse üle maailma kokku ja viiakse sinna eesmärgiga tagada mingi liikumisvõimalus.
Võistlemine tuleb siis, kui vastavad tingimused loodud. Loetelu võib alata võistlemiseks sobivatest teedes ..., ja lõpetades sellega, et võisteldakse meeskondadega, kelle toomine peamistesse võistluspiirkondadesse (Euroopa) on paganama kallis.

Mart

Lisalugemist:
http://www.bicycling.co.za/news-people/people/mtn-qhubekas-next-olympian-prepares-in-london/
http://www.bicycling.co.za/news-people/people/velokhayas-anita-zenani-to-compete-in-world-bmx-champs/
http://www.bicycling.co.za/news-people/people/khayelitsha-cyclist-joins-sas-top-cycling-team/

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Kalmre võiks sõnadelt tegudele minna ja tänase pildi arvajale raamatu teele panna. Ei ole ju väga keeruline nime peal klikkides ja natuke lugedes autorit tuvastada. Ajakirjanike loogilise mõtlemise võimekus ei pruugi muidugi selleni küündida...

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Küsimuste vastused:
1. Küsimus eeldab juba rassistlikku lähenemist. See, kas mulle meeldib, kui tüdruku asemel oleks mu tütar, peaks ikka tulenema muudest väärtustest -- kas mees armastab mu tütart, kas tütar armastab meest, kas mees on mu tütre vastu hoolitsev ja hea, kas ta on meeldiv ja intelligentne inimene jms.

2. Ma arvan, et õigem oleks öelda ksenofoob, mitte rassist. Eestis on niivõrd vähe mustanahalisi ja enamus, eriti vanemaid inimesi, pole nendega üldse kokku puutunud, mis tekitabki paratamatult tihti hirmu.

3. Eemalt sildistada võib alati ja kõike. Ebaviisakas oleks minna emale/isale sellepärast ütlema, et kuule, sa oled rassist/ksenefoob. Samuti ei ole emal/isal õigust tütrele öelda, et mulle ei meeldi su mees, ta on neeger.

4. Kultuuriline taust. On palju alasid, kus mustanahalistel on ilmselgelt paremad kehalised eeldused, kui valgetel, näiteks ujumine, sportvõimlemine jms. Aga ikka on nii, et USAs mustanahalised mängivad pigem korvpalli ja Etioopias jooksevad pikka maad, kuna sellega tegelevad ka nende suured eeskujud ja kasvõi vanemad vennad.

 
At 19:35, Anonymous lehtsabaH said...

Priit, kui sa oma jalgrattaspordi silmaringi veidi avardad trekisõidu suunas, siis näed, et sel alal on tumedanahalised sportlased täiesti esindatud.

Alles aprillis tuli tumedanahaline Prantsusmaa esindaja, Gregory Bauge, trekisprindis maailmameistriks. Ja see ei olnud ta esimene tiitel.

Bauge ei olnud ainus tumedamat nahavärvi sportlane sel MM-l kuid teised nii kirgaste medaliteni ei küündinud.

Ning nagu sõbralikud kommentaatorid juba mainisid, siis loogika abil on mu täisnimele üsna lihtne jälile jõuda. Sellegi poolest esinen siin blogis heal meelel lehtsabaH nime all.

Ja lõppu priitpulleritsulik küsimus - kes ütles, et Pulleritsu/Scanpixi spordiblogis võivad küsimustele ainult mehed õigesti vastata?

 
At 20:16, Blogger Madis said...

Näib, et Priit on sõnatuks löödud :-)
Kõige rohkem 5 minuti töö tulemusena on võimalik vastaja isik kindlaks teha ja isegi e-posti aadress on teada.

 
At 21:43, Blogger Gaspar said...

Ka Siim Boikov ERRist on võtnud ette sporditegijate lahterdamise: http://sport.err.ee/boikov/f2afd450-16f4-4bf1-b295-093483cee4b6

Head lugemist :)

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Kas tulemas on kõigi aegade kõige kiirem rattaralli Priidu jaoks. Kõik juskui nagu kordub enne jooksumaratoni, kus härra kurtis samuti kehva enesetunde ning nigela vormi pärast, kuid siiski suutis välja joosta suurepärase aja. Loodame, et nii on ka seekord.

Tulles selle mustanahaliste teema juurde, siis mainiksin siinkohal ühele kommenteerijale, et olge väga õnnelik, et meil neid lõuna ja kagu-aasia tegelasi siin nii vähe on. Olen elanud mitu aastat välismaal ja näinud sealseid getosid ning elukorraldust, milleni on viinud riigi moraalne ajalooline lunastamispoliitika või nn rahvusvahelised inimõigused. Minge küsige näiteks mõne briti käest, mis ta sellisest poliitikast arvab. Ega sealt peale F tähega sõnade midagi ei tule. Kui edasi uurida, et miks need sisserändajad siis neile ei meeldi, siis mainitakse järgnevaid asju: kardetakse, et rahvuslikud põhiväärtused segunevad, kardetakse, et aidates pagulasi muutuvad need parasiitideks, kes ei ole ise võimelised enam hakkama saama, kardetakse kuritegevust ning rassikonflikte, kardetakse haigusi jne. Ühesõnaga on palju eelarvamusi ja kuulujutte, millel ei pruugi olla reaalse eluga mingit seost, sest näiteks paljud hindud töötavad Briti haiglates väga heade spetsialistidena, maksavad makse ja on korralikud kodanikud. Aga kui te küsite minu käest, et kas mulle meeldiks kui minu tütar tuleks ühel päeval koju käevangus näiteks üks nigeerlasest arstitudeng - siis vastus on ei. Minu jaoks oleks see inimene kultuuriliselt võõras ning ilmselt ei võidaks ta isegi minu elu ajal minu usaldust. Arvan, et mida väiksem rahvus, seda tugevamalt peaks oma identiteeti kaitsma. Siinkohal ongi mõttekoht, kus võiks arutleda selle üle, kui mõistlik on see, et eestlased käivad soomes tööl, ning paljud jäävadki sinna, kuid samal ajal õpivad meie koolides rahvusvaheliste programmide toel välismaalased, kes hiljem siinsamas ka tööle asuvad. Teine oluline küsimus on selles, et tean paari ettevõtjad, kes hea meelega palkaks kohe 10 hiinlast ning koondaks 20 eestlast/venelast, sest need hiinlased teeksid 3 korda odavamalt ja 2 korda kiiremini ära meie töö. Ning töö on nagunii projektipõhine, seega pärast projekti lõppemist oleks mugav hiinlastest loobuda ja palgata neid uuesti, siis kui vaja on. Nendel 20 kohalikul inimesel on seega valida, kas minna välismaale õnne otsima, varastada või röövida eestis teisi eestlasi, tõsta eesti alkoholitootjate käivet, olla 9 kuud Töötukassas arvel ja õppida ümber või ajada pealagi paljaks ja tülitada hiinlasi.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Ootan PP ja V.Kalmre vabandust lehtsabaH ees.

 
At 08:27, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmistele: minu aeg on selleks liiga väärtuslik, et tegelda netis tuhlamisega, kes mingi nime taha võib peituda. 5 minutit selleks, nagu Madis ütleb - jeerum, viie minutiga võib elus mitu palju kasulikumat asja teha kui seda, mida siin mõned soovitavad. Kõik - rohkem pole mul sel teemal midagi öelda.

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Pööraksin PP küsimuse tütre ja neegri kohta teistpidi.

Kuidas Teile meeldiks kui teie poeg tuleks ühel päeval koju näiteks ilusa mulatitariga?

Kui see pilt tundub teile meeldivam kui ettekujutus tütrest, kes tuleb koju neegriga siis ilmselt on põhjust järelemõtlemiseks, et mis alateadlikud põhjused kujundavad meie vaateid.

Parafraseerides üht tuntud filmi: "Mis nad siis tulevad meie õue peale meie naisi üle lööma". Vastupidine olukord on loomulikult aktsepteeritav.

Siim

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas kellelgi head teravat nõela on, laseks kiiresti liigse õhu välja enne kui pauguga lõhki läheb.

ain

 
At 09:41, Blogger Madis said...

Esiteks, Priit, oli minu esmane kommentaar Sinu eelarvamustele suunatud ja minu teine kommentaar oli pigem raamatu autorile suunatud, kus püstitatud kommentaar jättis pealiskaudse ja ükskõikse suhtumisega mulje. Eriti veel takkajärgi raamatuga õrritamisega.
Loomulikult on inimese enda otsustada, mida ta selle 5 minutiga peale hakkab. Pakun välja, et oma viimase (8:27) kommentaari kirjastamiseni kulus Sul see täpselt 5 minutit. Eelnevad protsessid sisse arvata.

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

PP hoiaks päris palju neid viieminutilisi hetki kokku, millega saab niiiii palju paremat korda saata, kui ta seda jaburat blogi siin ei peaks. Aga noh, see on tal üks vähestest kohtadest, kus intriigi punuda ja oma naba imetleda. Olgem ausad, ta on kas väga hea koomik või siis haiglane egomaniakk, sest mitte kedagi ju tegelikult ei huvita mingi suvalise ajakirjaniku sportlikud tulemused. Kas ta on kümnes, sajas või tuhandes. See kõik on täiesti neljandajärguline teema. Aga eks olete isegi aru saanud, et on PP arvamus ja vale arvamus, häda sellele, kes nimetatud reegli vastu eksib. Selline provotseeriv kirjaviis on korra või paar ehk huvitav lugeda, aga kogu aeg niimoodi vinguda, see pole minu maitse. Jõudu!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu avatud pandora laeka põhjast paistab ka alljärgnev küsimus:

Kuidas Teile meeldiks kui teie poeg tuleks ühel päeval koju näiteks Pulleritsu tütrega?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

10.27 - see küsimus made my day! :D

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

10:27 - tütar on OK aga äia pärast tuleb ei!

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

10:27, kahjuks on teil õigus. Miski hoidis tagasi seda ise varem küsimast.

PP, niimoodi jätkates sead oma lähedased samuti tule alla. Olgu su motiivid egomaniaklikud või sügavalt koomilised. Sisulist vahet ei ole. Pärast teisi süüdistada ei ole mõtet.

 
At 16:29, Blogger Priit Pullerits said...

Nii, sõidan otse lõuga igaühele, kes püüab öelda midagi mu tütre kohta, on selge? Küsin üle: on selge? Kui on midagi öelda, öelge oma nime alt, kui mehed olete, siis tean ka, kellele lõuga sõita. Ja võtke teadmiseks: mu tütar on kõigi teiesuguste siinsete sõnavõtjate ja teie järeltulijate jaoks LIIGA HEA ja LIIGA TUBLI. Ma olen tema üle ääretult uhke. Põhjusega, tuhande põhjusega. Ja need pole ainult emotsionaalsed ja isalikud põhjused, nende seas on ka kümneid objektiivseid põhjusi. Selliseid, millest tuhanded, kümned tuhanded eesti isad võiks oma tütarde puhul ainult unistada.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Sul on ilus tütar!

 
At 16:46, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, eelmine, olen selles samuti veendunud. Kuid lisaks sellele on tal väga palju muid väga häid omadusi.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:01, Blogger Priit Pullerits said...

You are a sick man, 16:43 ja 16:46. Minge elage oma haigeid perversseid (sic!) fantaasiaid mujal välja.

 
At 17:43, Blogger Priit Pullerits said...

Olles kustutanud siin mõned kommentaarid, tahtsin siiski lisada, et ega need kusagile kao, sest unustasin vist öelda, et teie kommentaaridest jääb siia maha aeg ja samuti jääb counterisse kirja, mis arvutist need sel ajal on jäetud, ja need andmed olen fikseerinud, et teha siinsete kommenteerijate kohta avaldus politseile nende kui võimalike pedofiilide ja ahistajate jälgimiseks juba õiguskaitseorganite poolt. See siinne sõnade loopimine võib mõnele tunduda naljakas, mulle enam ammugi mitte, ja kui olete ajakirjandusest märganud, siis teiesorti perverdid, kes siin ennastki demonstreerivad, on viimasel ajal olnud väga tihedalt politsei kirbul.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

13.44-le

"Küsimuste vastused:
1. Küsimus eeldab juba rassistlikku lähenemist. See, kas mulle meeldib, kui tüdruku asemel oleks mu tütar, peaks ikka tulenema muudest väärtustest -- kas mees armastab mu tütart, kas tütar armastab meest, kas mees on mu tütre vastu hoolitsev ja hea, kas ta on meeldiv ja intelligentne inimene jms."

Ja sul peab vist kolba all lausa tühjus valitsema, et eesti-euroopa väärtusi aafriklaste omadega suudad kuidagi võrrelda. Enne las tõestagu ennast kuidagi teisiti ja mujal, kui kohe tordi kallale asuvad, eks!? Ja paljunema kukuvad. Ma arvan, mu eelarvamus neegrite vastu on siiski põhjendatud.

Sinul on alles jäänud ainult intelligents. Intelligents aga järgneb alati kellegi taotlusele. Ja kas sa ise ka endale aru üldse annad, kelle või mille taotlusele sa käesoleval juhul allud? Mida eestlased sulle kurja on teinud?

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Siin on rattaspordi proneeger 33k palgaga. Pole paha!

 
At 07:37, Blogger Unknown said...

nike sneakers
goyard handbags
longchamp bags
adidas store
links of london
yeezy shoes
converse outlet store
nike air max 90
pandora bracelet
asics kayno

 
At 10:32, Blogger Unknown said...

www0416cheap ray bans
ray ban sunglasses
vikings jerseys
los angeles lakers
oakley sunglasses
nike air huarache
detroit lions jerseys
nike air jordan
green bay packers jerseys
boston celtics jersey

 
At 12:16, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike trainers uk
nike shoes
miami dolphins jerseys
true religion jeans
dsquared
skechers factory outlet
nike basketball shoes
supreme new york
polo ralph lauren
christian louboutin

 
At 05:09, Blogger Unknown said...

longchamp bags
kobe 11
longchamp handbags
vapormax
birkin bag
nike air max 2018
cheap nfl jerseys
adidas nmd
vapor max
kd shoes

 
At 10:42, Blogger Unknown said...

www0525

cheap jordans
michael kors outlet
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
fitflops sale
fred perry polo shirts
canada goose jackets
air jordan retro
clippers jerseys
michael kors outlet

 
At 06:02, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ugg boots clearance
jordan shoes
kate spade outlet online
air jordan uk
moncler outlet
fitflops sale clearance
kate spade outlet
pandora
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale

 
At 05:50, Blogger Unknown said...

nfl store
golden goose starter
cheap nfl jerseys china
ultra boost
curry 5
nmd r1
lebron 13
nike huarache
kobe 9
adidas eqt

 

Postita kommentaar

<< Esileht