esmaspäev, mai 14, 2012

Pullerits: Kust tuli ootamatu jooksutulemus?

Tartu nn jooksumaratoni stardis oli mul ainult üks küsimus: kust leida tempomeister, kes jälgib kiirust 4.00-4.05/km. Küsisin seda isegi kõva häälega, aga keegi ei pakkunud ennast välja. Otsustasin siis targu, et alustan hästi-hästi rahulikult. Sest mullune algus, kui endine tipptriatleet Ain-Alar Juhanson lubas nelja minuti tempos alustada, kuid jooksis tegelikult esimesed kilomeetrid 3.45ga, oli liiga selgelt ja valusalt meeles: niipea kui asfaldilt põllule keerasime, läks raskeks, ja pärast esimest toitlustuspunkti järgnes üks suur-suur kannatamine.

Omast arust jooksin hästi lõdvalt ja rahulikult. Ümberringi kuulsin, et mõned mehed hingeldasid juba päris kõvasti. Andrus Veerpalu maja teeristi järel sattusin kõrvuti Priit Jaagantiga, kes, nagu selgus, valmistub triatloniks, ja küsisin, kui kiire tempo on. Ta ütles, et esimene kilomeeter sai läbitud 3.50ga ja teine, osalt allamäge, 3.35ga. No see oli küll kiire! Kas jälle astusin vana reha otsa? Jaagantil, ilmnes, oli sama mure mis mulgi: et tempot alla tõmmata. Aga kolmas kilomeeter tuli ikkagi 3.46ga ja neljas ka alla nelja minuti. Samas tundsin, et enam aeglasemaks ei saa kiirust võtta, sest ega päris sörgile ka saa üle minna. Asfaldilt ära keeramise järel teatati raja kõrvalt, et koht on umbes 60. kandis. Kuidas ma küll nii ette olin saanud?

Kuid mida ei tulnud ega tulnud - see oli esmase hoo kustumine pärast põllule keeramist. Hoidsin Jaaganti kannule ja tundsin esimesele TP-le liginedes, et pole mingeid märke väsimusest ega kurnatusest. Jõudsin isegi teretada vastu jalutanud ETV reporterit Priit Rajalod, pahandada TP teadustajaga, kes nimetas mind kirjatsuraks, ja küsida raja veeres peatunud endiselt Eesti tipptasemel jooksjalt Henno Haavalt, mis lahti, rääkimata vestlusest Jaagantiga - üllatavalt kerge oli joosta. Siis hakkasin esimest korda aduma, et midagi on teisiti kui varasematel aastatel, ja mis seal salata - esimest korda tekkis mõte, et kui tõesti nii kiire alguse järel pole äravajumist toimunud, ju siis võib rünnata kohta esisajas.

Need esimesed viis-kuus kilomeetrit olidki mõneti otsustavad - süstisid enesekindlust ja andsid jooksule õige hoo. Edasine oli vaid tempo hoidmine, ühtlane mõõdukas kulgemine. Jaagantil lasin 7. kilomeetril metsa vahel eest minna, tundsin, et ei ole mõtet tema tempost kinni hoida. Säilitasin kainelt kaalutledes oma kiiruse ja rütmi. Ja muudkui jooksin ja jooksin. Ja imestasin, et küll on kerge. Keegi luges poole distantsi kandis kohaks 64.

Siiski ilmnes poolel maal üks väike probleem: tundsin, et sääremarjalihased jäävad valusaks ja kangeks. Mida kilomeeter edasi, seda valusamaks ja kangemaks. Tekkis kartus, et äkki tõmbuvad sääremarjad krampi. Seetõttu, kuigi jaksu jagus, ei söandanud kiirust tõsta, vaid hoidsin pigem tagasi. Umbes 9 km enne lõppu möödus minust üks kolmene rong ja 7 km enne lõppu kaks kahest rakendit. Lasin neil minna, sest ei tahtnud riskida oma lihastega.

6 km enne lõppu kruusateel jõudsin järele suusataja Andres Juursalule (oletan, et see oli tema - mustad püksid ja kollane särk). Otsustasin, et võtan talle sappa. Kuid järgnenud laskumistel läks ta eest. Asi oli selles, et kangete sääremarjalihastega oli väga raske mäest alla joosta - just lõdvestusfaasis andsid need valusalt tunda. Võtsin asja kaine mõistusega, sest nüüd oli küsimus selles, kuidas ilma krampideta lõpuni jõuda, mitte selles, kas lõpetada paar-kolm kohta ees- või tagapool.

Tegelikult oli mul veel üks probleem. Mu parema jala põlv oli terve nädala valutanud. Kaks päeva enne jooksu andsin sellele puhkust. Aga enne starti soojendust tehes oli valu taas tunda. Tõesõna, kogu pühapäevase distantsi algusest lõpuni läbisin nii, et iga parema jala sammuga käis valu läbi - nii et sain vahetpidamata kokku tuhandeid valuaistinguid. Ent püüdsin neist mitte välja teha.

Viimased kolm kilomeetrit jooksin eriti kaalutlevalt. Kuigi enamiku distantsist tundsin, et vastupidavust ehk jaksu jagub üleliia, ei saanud alguses seda varu realiseerida, sest arvestasin, et võistluse teine pool võib kujuneda raskeks, ja teisel poolel ei saanud varu käiku lasta, sest sääremarjalihased olid kriitilises seisus. Nõnda jälgisin viimasel kolmel kilomeetril tähelepanelikult jalgade seisundit ja ühtlasi kiirust, et sellega üle ei pakuks ja krampe ei tekitaks. Vastusõitnud rattur teatas, et olen 70. Poolteist kilomeetrit enne lõppu läks üks rohelises särgis noormees lennukal sammul mööda - lasin tal minna. Viimasel kilomeetril kuulsin selja tagant, et keegi vist üritab mind veel kinni püüda, aga kui lõpuni jäi 400 meetrit, otsustasin samuti kiirust tõsta, püüdsin ühe eesjooksja kinni ja läksin mööda, sisenesin s-kurvi midagi tagasi hoidmata ja kui viimasest mäest üles sain, siis keegi hüüdis, et "Priit, näita oma kuulsat lõpuspurti!", mille peale ei jäänud tõesti muud üle, kui gaas põhja vajutada - ehkki lõpp ei tulnud sedapuhku kaugeltki nii äge kui mullu (kiirustrennid olid tegemata). Ei jõudnud keegi mulle enam järele.

Finišis, mis seal varjata, oli meeletult hea tunne. Ajasin lõpujoont ületades käed taeva poole - uskumatu, saingi hakkama! Ilma igasuguse spetsiaalettevalmistuseta. Ni kui olin finišeerinud, ei tundnud mingit tarvidust käsi põlvedele toetada ja hinge tõmmata, vaid instinktiivselt kopeerisin seda, mida Sebastian Coe tegi Los Angelese olümpial, kui oli võitnud 1500 meetri jooksu. Tjah, ma oleks nagu midagi võitnud, kuigi kaugel sellest - sain 70. koha. Aeg 1:33.56 oli ligi kuus minutit parem kui mullu ja üle kolme minuti parem mu selle raja isiklikust rekordist. Aga kui kerge oli olla! Nii kerget Tartu jooksumaratoni ei olnud ma veel kunagi tunda saanud.

Olin rahul, ülimalt rahul. Nägin teisel pool piirdetara Postimehe autojuhti, kes surus mulle tervituseks käe pihku, ja ütlesin talle: "Kurat, nüüd tõmbasin küll paljudele meestele mütsi pähe - ja sidusin paelad alt kinni kah."

Mis oli sellise ootamatu tulemuse põhjus?

1. Kolm nädalat pikki, valdavalt aeglaseid mahutreeninguid Moabis, mis arendasid põhivastupidavust. Maastikurattasõidud kestsid sageli 3-5 tundi, lisaks tegin mitmel õhtul veel jooksu.
2. Maastikurattasõidud Moabis tugevdasid jalalihaseid. Läbisin seal vähem kui 300 km, mis näitab, kui rasked ja kui palju jõudu nõudvad sealsed rajad on.
3. Moabi kõrgus merepinnast on 1300 meetrit, liiati toimusid mitmed rattasõidud veelgi kõrgemal.
4. Jooksumaraton toimus üheksandal päeval pärast Colorado platoolt allatulekut.
5. Kehakaalu vähenemine. Kilode arvu ei tea, ent paljud ütlesid pärast Utah'st naasmist, et olen kõhnemaks jäänud.
6. Uued New Balance'i tossud, mis on tunduvalt pehmema ja vetruvama tallaga kui mu neli aastat vanad Asicsid.
7. Nädala keskel tehtud kolm kiiremat treeningut (5 km tempokross 21 minutiga, 3x500 meetrit ca 1.46ga ja 3x850 meetrit ca 3.10ga) ning neile järgnenud kaks puhkepäeva enne starti.
8. Compressport sukad, mida kasutasin kolmel ööl enne starti lihashoolduseks ja taastumiseks. 
9. Kahel päeval enne võistlust joodud kaks süsivesikuterikast Aura mahla ning Itaalia käsitööna söödud pasta stardieelsel õhtul.
10. Korralik uni enne võistluspäeva.
11. Vähesed ootused, mis hoidsid ära võimaliku läbipõlemise.
12. Sobivad ilmastikutingimused - ei olnud liiga külm, mis minusugusel oleks nõudnud lisaenergiakulu, ega liiga palav.
13. Heas seisukorras üksjagu sile rada, mis sobib minusugusele endisele staadioni- ja nüüdsele maanteejooksjale.

Foto 1: Priit Pullerits ja Jaanus Laidvee kaks ja pool minutit enne Tartu jooksumaratoni starti Salt lake City rattapoe särkides. Foto autor: Nele Laidvee
Foto 2: Tartu jooksumaratoni esimesed meetrid. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Viljar Vallimäe võitmas tartu jooksumaratoni. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits on jõudnud Tartu jooksumaratoni lõpusirgele. Foto autor: Enn Säre
Foto 5: Hanno Kindel on lõpetanud Tartu jooksumaratoni 26 sekundit ja neli kohta enne Priit Pulleritsu. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 6: Priit Pullerits lõpetamas Tartu jooksumaratoni. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

1.peaaegu ideaalne ilm
2.mitu nädalat mäestikulaagris

 
At 10:36, Blogger Peeter said...

Tulemus on kõva, väga kõva. Palju Õnne!
Oskab keegi seletada kuidas sobib ajakirjanduseetikaga see päev enne täiesti vastupidise juttu rääkimine?

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...

Mis te selle jooksu pärast muretsete!?! Võtke elult seda, mida õnnestub, ja mias elul on pakkuda! Ärge seadke oma elu teiste tehtud ürituste järgi. See jooks ei huvita mind kohe üldse mitte. I love Moab, I love Utah!

13:15

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

See on täpselt raamatust: "Breakthrough Triathlon Training: How to Balance Your Busy Life, Avoid Burnout and Achieve Triathlon Peak Performance" - tulemus tuleb siis kui sa selle peale ei mõtle!

Soovitan Priit sul seda lugeda ja järgmine aasta oled TM 100 sees!

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab peale! Mine parem kuhugi reisile ja kirjuta neid veidi küll üheülbalisi ja India filmide stiilis " mida näen, sellest laulan" ülevaateid. Nendes näidatud sõnaseadmise kunst ja väljendusoskus on aastatega lihvitud ja tõepoolest tasemel!
Aga võimalusel hoidu "analüüsidest" ja "uurimustest", sest siis läheb ikka täiega rappa....
Jooksu tulemus kindel 5+, see, et ise aru ei saa, kuskohast purakas
pärit.... 2.

 
At 12:20, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, hakkab peale! Kas panite tähele, kuidas neli nädalat sai ilmatarkadest ja lahmijatest vaikust, aga nüüd nad jälle platsis? Ja milles siis teie arvates, 11:12, edu võti seisnes? Öelge, kui nii tark olete! Ei ole vaja halvustada. Mida on teil minu kuraditosinale punktile olulist (sic!) lisada?

Palun rohkem asjalikkust, mitte kurja õelutsemist ja teiste halvustamist. Pole ju palju palutud?

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Neli aastat ei tasu küll jooksutosse kasutada. Väga ebatavaline, et niisugune praktika vigastusega ei päädinud. Müüjad räägivad 500-1000 kilomeetrist tossupaari kohta ja see ei ole ainult müügijutt. Materjal minetab osa oma omadustest ja regulaarsele jooksjale võib see halvasti lõppeda.

Võib hakata muidugi paljajalu jooksmisest rääkima, aga siis on tehnika pisut teine ja muutumatu, mitte nagu amortiseeruvate jalanõudega.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Neli nädalat toimis spordiblogi ju mingi ...ealiste reisiblogina. Kui kirjutaja naaseb väljareklaamitud teemade juurde, siis on ka kommentaatorid platsis.

Asjast. Eduka jooksu võtmetegur on aeroobse töö suurenemine. Ei ole mõtet neid Tiksoja ringe "ne rõbo - ne mjaso" tempoga tiksuda.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Palju õnne!
Tõeliselt tubli tulemus!
Ootame põnevusega rattarallit!

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Igav liiv ja tühi väli - mis sest ikka kommida...

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuigi ma PP USAsviibimise ajal kylastasin seda blogi, ega ma teksti ei lugenud, sest peale esimest sissekannet Moabi teemal, sain ma aru, et mind see kohe yldse ei huvita. Intriigi ei olnud! V6i kui oli, siis oli see igava teksti vahele peidetud ja hirmutas enamiku spordihuvilisi 2ra.

Yhes6naga - TL,DR

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

maladets Priit,aga peaaegu kõigil blogikülastajatel on näod hapud,kiristavad hambaid ja üritavad rr-il tagasi teha.Olin isegi üllatunud 1-ses joogipunktis,kui sinu tu1eku peale röögatati-mõtlesin,et äkki sul algus liiga kiire,aga naelutasin pilgu igaks juhuks sinu kuklasse.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Mees nautis ikka täiega! Aga sellise vormi pealt, miks ka mitte.
http://www.tartumaraton.ee/fotoportaal

 
At 16:47, Blogger Pärtel said...

Priit, kiiduväärt tulemus! Ja õpetlik lugu ka - meiesuguste "vanade" meeste liigesed-kõõlused ei kannatagi väga suuri jooksumahte, mistõttu suur osa (aeroobset) trenni tuleb teha mitte-erialaselt. Ja võib-olla maastikusõit aitabki jooksulihast paremini toonuses hoida kui ühtlane kerimine maanteel?

Kas näeme Sind ka 2. juunil Tartu Olümpiajooksu stardis 10km maantejooksu isiklikku rekordit püüdmas?

 
At 17:01, Blogger Priit Pullerits said...

16:14 - ja mis edasi sai?

Pärtel, sinu jooks oli ju veelgi kõvem! Oled teinud uskumatu arengu! Ma arvan, et Moabi ülirasketel radadel MTB tallamine oli tõesti otsustava tähtsusega, see tõi jalgadesse väga palju jõudu. Aimasin seda võistluseelsel nädalal, aga kuna jalgades puudus lennukus ja kergus, siis pidasin tõenäolisemaks, et jalad on MTBst hoopis kinni. Siit ka minu skeptiline suhtumine enda võimalikku vormi, mida paljud hämamiseks ja eksitamiseks nimetasid.

15:14 - mis on TL,DR?

 
At 17:04, Blogger Priit Pullerits said...

Veel, Pärtel - tahaks väga 2. juunil 10 km joosta, sest see peaks olema igasugustest võimalikest just enam-vähem minu distants: mitte liiga pikk ega liiga lühike, vaid parajalt selline, kus kannatamisvõime ja kiiruslik vastupidavus pääseksid maksvusele, lisaks asfalt ja tõusude-languste puudumine. Aga sain oma haigele põlvele eile väga tõsise trauma, nii et igasugune jooksmine lähiajal on väga küsitav. Nüüd sõltub palju sellest, mida dr Leho Rips asjast arvab ja mis imet ta suudab teha.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas sama kuulus dr Leho Rips kes 10 000km rattaga aastas läbi sõidab?

PS! Loodan et põlv saab RR ikka terveks ning saad oma hiigelvormi pealt ikka korraliku puraka veel panna!

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

PS! Kuidas lõpuspurt välja tuli?

 
At 17:37, Blogger Lauri said...

Ega midagi, ise ka imestasin, et mingi 3km Priit meie grupis oli olgugi, et tempo oli päris tugev 3.35-3.45. Samas esimesed 5,3km ongi ta tavaliselt läbinud veidi alla 20 min, kuid siis metsateedel vaikselt ära vajunud. Eile seda ei juhtunud huvitaval kombel.

Samas kõik kes targalt eile jooksid ja end algusega kinni ei jooksnud tegid eile väga hea aja-

temperatuur oli ideaalne +12-13 kraadi
praktiliselt tuuletu
vähe lahtist kruusa ja liiva võrreldes eelmise aastaga
mõned porimülkad rajal olid see aasta kuivemad, viljandi jooksuga oli 2 nädalat vahet mitte 1 nagu eelnevatel aastatel

 
At 17:43, Anonymous Ants said...

Mina see olin, kes Priitu lõpuspurdile utsitas ja ausalt öeldes, ma ootasin vähe ägedamat kiirendust selle ergutuse peale! Tuleb muidugi nentida, et rajal oli kõik selgeks tehtud ja seekord ei pidanud Priit rajal tegemata jäänut solaariumitsiki lõpusirgel alistamisega kompenseerima. Tõesti hea jooks ja selle põhjusena võib ka kindlasti välja tuua võistlusele eelnenud stressivabu sportlikke nädalaid ja hõredat õhku puhkusel.

 
At 18:35, Blogger Andrus said...

Väga kiire jooks. Ma arvan, et siin pole siiski juhusliku sähvatusega väga tegemist. Priit, sa ei ole maininud kui palju km sul on pärast Haanja maratoni joostes kokku kogutud ning mis võiks olla keskmine treeningu kiirus min/km. Arvan, et heas tulemuses võib olla määrav roll kolmel teguril: lühikese aja jooksul suur läbitud km hulk, kõrge intensiivsus treeningutel ning hästi tabatud taastumine enne starti.
Need, kes räägivad siin mingist mahutreeningust ning loksumisest eksivad ilmselt, sest see töö on ära tehtud talvel suusatades, sügisel rullidel ning enne lume tulekut imitatsiooni tehes.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

16.14jätkab--------------------------ma pole suurem asi kirjutaja ja sinu blogist olen kuulnud ammu ja otsisin selle üles nüüd,muidu olen su artikleid lehest huviga lugenud.Meelde on jäänud sinu poliitilisred vaated,mis ühtivad minu omadega.Pilk kaugelt kuklass ja mõtlesin,et küll varsti käes oled,olin umbes 50m taga pool,aga tutkit brat.vahe jäi tükiks ajaks samaks.Ma passisin ka oma konkurenti,kelle ma kuramus nagu pärast välja tuli,Jaksoniga segi ajasin.Peale teist joogipunkti hakkas meie vahe vähenema ja varsti olime kõrvuti,nagu hiljem käppa surudes ütlesid,et see oli liiast.Omal oligi selline plaan,et teisel poolel gaasi juurde,kui suudan,Ailt vedas ka oma kambaga.Mis siin ikka,põhi on sul kõva,RR särad jälle,kui mingit jama ei juhtu,nael kummi.1111111111116.14.

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Kae kuradit! :) Salamisi hellitasin lootust, et USA reis Priidu vormile hästi ei mõju ja teeb keskpärase jooksu 1.39xx kanti ning korraliku pingutuse korral ehk õnnestuks vahetult tema ees finisheerida ja seeläbi saada ka lõpuks kuulsaks (teenides välja minu nime mainimise siin blogis).

Väga tubli tulemus!

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas nüüd saab PP aru, mida tähendab tavainimesele nn alpimaja efekt. See on ka kogu edu võti, ei mingit muud võluvitsa.

 
At 00:09, Blogger sk8erboi said...

minuarust väga korralik jooks, palju õnne!

samas ka mott - selleks, et teha kiiret jooksu (vms kestvusala), pole vaja teha kiiret trenni.
tsiteerin mälu järgi - "kui teete 5min/km trenni, kuidas saab joosta võistlusel 3.30" aga näe, saab ju :)
kui vastupidavus on hea, keha ja vaim puhanud ning luud-lihased ka ok, siis anna ainult tuld.

 
At 07:07, Anonymous Anonüümne said...

ei Sull,selleks et 3.30 joosta km ,tuleb ka trennis kiiremaid liigutusi teha---tempokrossid,mäkkejooksud........ll

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Mõtle nüüd, mis sa talvel teisiti teed. Mehed räägivad tee nädalavahetusel mõned pikad suusatrennid rahulikult - mees teeb lõike, mehed ütlevad mine sõida TM rajal või Vooremäel, las keha ja vaim tunneb uuest rajast mõnu - mees kütab 600m ovaalil 30 km. Hakkad talvel ka teisiti mõtlema, küll siis sõidad ka kiiremini.

 
At 09:03, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kõigile heade sõnade eest! Tore on ka see, et peale ühe (11:12) ei hakanud keegi siin laiama ja lahmima, hea on asja arutada inimestega, kes on häälestatud konstruktiivselt, mitte minule verbaalselt kallale tungimisele.

Kuna pühapäevase jooksu tulemus on tekitanud arutelu, et mis oli ikkagi selle põhjus, siis panen täna välja üksikasjalise ülevaate sellest, mis sai enne jooksumaratoni tehtud. Ilmselt koorub sealt välja kasulikku ka teistele.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit käi nüüd kähku kaalu peal ära!
Iga vähem-kilogramm toob 23 km peale umbes minutilise ajaparanduse.
+ ideaalilähedane ilm
+ alpimaja

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Tulemuse võti on väljapool Tähtvere ovaali treenimine. Raatsiks Priit edaspidi sellesse investeerida, paraneks tulemus veelgi.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Minuarust võiks selliseid tulemusi joosta ilma treenimata liikumisharrastajana, 2-3 korda nädalas metsaall.

 
At 10:37, Blogger Unknown said...

Pidasid vintskelt vastu, meil andis grupiga Sind taga ajada! Triatlonimeeste tempo tegi liiga, ma ise olin finishis täiesti läbi. Ära liigselt 40+ vanust alahinda, meis on sisu veel õite palju. TM 23,4 km rekordeid parandati pühapäeval minuteid vahele jättes. Tervitades, Hanno

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, võib-olla pärast pühapäevasest jooksust välja puhkamist tuled tagasi teistlaadse rahvavalgustusliku töö juurde, mis Sul väga hästi välja tuli.

Kaks ideed:

1. mis siis on täpselt geenidoping (samuti kasvuhormooni seotus sellega), mille Hargla "Alpimajas" nii tänuväärselt fookusesse tõstis? Ei tundu kuidagi, et meil oleks sellest liiga palju räägitud.

Inglisekeelset materjali on palju, näiteks:

http://www.dopingautoriteit.nl/media/files/documenten/2009/Gene%20Doping.pdf

2. Saksamaal tehti uurimus, mille kohaselt võib väita, et 20-40% sealsetest tippsportlasest on kasutanud dopingut. Pordi kommentaar ERR-is:

http://sport.err.ee/varia/e4b7efcb-c163-4179-a83e-2a2cd884ab07)

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Vaheldusrikas trenn, mis muu, selle hea tulemi tõi.
Tubli.
Ain V

 

Postita kommentaar

<< Esileht