esmaspäev, juuli 09, 2012

Pullerits: Kus peidavad end Taaramäe taustajõud?

Mati Alaveri ikka mäletate? Kui jah, siis küllap mäletate sedagi, kuidas ta ei väsinud kordamast, kui olulised on taustajõud. Võib isegi vist öelda, et Alaver on selle sõna eesti keelde tooja.

Huvitav, et Taaramäe ei räägi kunagi taustajõududest. (Taustajõudude alla ei liigitu meeskonnakaaslased, kes teda tuuridel aitavad.) Mis muidugi ei tähenda, et tal taustajõude poleks.

Aga kas pole kummaline, et me teadsime täpselt, kes määrdemeestest määris suusad Andrus Veerpalule ja kes Jaak Maele, teadsime, kes on suusakoondise arst ja füsioterapeut, teadjamad teadsid isegi seda, kes käisid suusakoondislasi enne hooaega nõustamas, olgu psühholoogiast või toitumisest, ja kes käisid neile uisutehnikat õpetamas. Eriti suurtele huvilistele oli teada isegi see, millise pulsiga ja millises laagris keegi trenni tegi.

Olen jälginud Taaramäe tegemisi nii palju, nagu ta ise ja minu kolleegid ajakirjanduses on seda kajastanud, aga siiamaani – möönan, et põhjus võib olla ka selles, et nüüdisaja infouputuses ei pruugi alati seda, mis sind huvitab, märgatagi – pole mul arusaamist, kes Taaramäele treeningplaane koostab, kes aitab tehtut analüüsida ning kellega ta arutab, kuidas end tippvormi viia.

Jah, ajakirjanduses on olnud juttu, et ta peab sööma gluteenivaba toitu, ja Taaramäe on oma Ratta-Rambo blogis pärast viimatisi Tour de France’i etappe kirjutanud, et ta peab minema õhtul massaaži saama, aga kes koostab talle menüü – ja selle koostamist on vaja, sest kaheksanda etapi ajal hakkas tal kõhus keerama ja organism ei tahtnud vedelikku omastada – ja kes teeb talle massaaž, seda me ei tea. Pole teada sedagi, kes on tema mehaanik – ehk keda süüdistada, kui – suusatajatelt paralleeli otsides – sõiduvahend ei lippa/libise.

Sedasi kujunebki pilt, nagu oleks Taaramäe üksik hunt, kes saab oma karjaga ehk Cofidise meeskonnaga kokku alles siis, kui võidusõiduks läheb. Te ei usu, et pilt on just selline? Aga minge tänavale ja küsige kümnelt inimeselt elementaarne kaheosaline küsimus: esiteks, kes koostab Taaramäele treeningplaane, ja teiseks, nimetage vähemalt üks liige Taaramäe taustajõudude hulgast?

Kokkuvõttes on kujunenud kummaline olukord: kui vähe me tegelikult teame meie mehest, eesti inimeste uuest lemmiksportlasest!
*
P.S. Ärge unustage täna, esmaspäeval kell 13 kuulamast Kuku raadios "Pressiklubi" saadet. See on välja reklaamitud nii:
"Priit Pullerits kirjutas hiljuti oma blogis, et ETV vahendas liiga palju jalgpalli, küsides, kas pole sporti ETVs liiga palju saanud? Teema üle arutlevad Priit Pullerits Postimehest ja Ivar Jurtšenko Delfist. Saatejuht Erkki Bahovski."
Palju õnne, blogi lugejad! Olete õiges kohas ja õigel rajal. Siit blogist, nagu näete, lähtuvad nii mitmedki Eetis kõneaineks saavad teemad.
The San Diego Armed Services YMCA building (listed on the National Register of Historic Places), 500 West Broadway, San Diego, California, 8. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Rein Taaramäe Tour de France'i kaheksanda etapi stardis. Foto autor: Press Association Images / Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe (fotol all paremal valges särgis) koos teiste särgikandjate, tugevate sõitjatega Tour de France'i kaheksandal etapil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe saab pärast Tour de France'i kaheksandat etappi selga parima noore ratturi valge särgi. Foto autor: AFP/Scanpix

28 Kommentaarid:

At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Tule taevas appi - internet (Taaramäe vana ja uus blogi) on täis infot Taaramäe tegemistest:
1) kuidas Kirsipuu aitas eelmistel aastatel nõuga treeningute osas,
3) kuidas prantsuse arst nõustas kõrgmäestiku treeningute kohta,
2) kuidas Argo Ader nõustas talvel jõusaalis,
3) kuidas elukaaslane (sic! endine jalgrattur!) koostab võistlusvälise menüü,
4) kuidas võistkonna arstid uurisid koos Eesti spetsialistidega tema koormusastmat;
5) kuidas meeskonnas anti nõu / aidati leida paremat temposõidu asendit ja metoodikat,
6) jne.jne.

Blogi autor oleks võinud appi kutsuda mõne UURIVA AJAKIRJANIKU ...

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Samas on see rattasport paras palgasõdurite teema. Paljuski on iga sõduri enda mure, kuidas ta end võitlusvalmis paneb, kes ravib jne. Kasvõi mingeid treeninglaagreid kui selliseid on paljudel tiimidel ainult üks kord aastas.
Kasvõi see kukkumine - poiss pidi esmalt koju lendama, et siinsed arstid diagnoosi paneksid. Alles siis, kui asi tõsine, leiti mingi taastushaigla.

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 12:26, ma tean neid asju ka ilma uuriva ajakirjaniku abita, aga küsimus on selles, et need on situatiivsed abilised, nagu neid on ka mul läbi aastate igaks elujuhtumiks. Küsimus, mille püstitasin, on selles, et kus on permanentne taustajõudude armee, nagu see on murdmaasuusatajail. 12:34 viitab ka ju selle puudumisele - professionaalset arsti ilmselt tiimis pole, tuleb "situatiivsete" tohtrite juures abi järel käia.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit , minnes edasi Sinu enda jutust ja 12:34 sissekandest tuleks võib-olla kogu küsimus ümber sõnastada - "Miks ei ole rahvuslikul aardel Rein Taaramäel soliidset taustajõudude meeskonda?"

12:26

 
At 13:11, Blogger Jüri Ruut said...

Minu meelest sobib "permanentseks armeeks" küll:
http://www.equipe-cofidis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=108

Iseasi, et köögipoolt tundmata ei ütle nimi, amet ja foto ikkagi suurt midagi.

 
At 13:18, Blogger Heiki said...

Jüri Ruut'iga täiesti nõus.

 
At 14:44, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks ei tea meist keegi sellise tiimi olemasolust mitte midagi, nagu kirjutasin. Jüri Ruut võib selle avastuse julgelt ja uhkelt enda arvele kirjutda.

 
At 15:32, Blogger Jüri Ruut said...

Tänan. Jätaksin Cofidise tiimi maaletoomise au siiski heameelega Cofidise ametlikule veebilehele ja Google'ile ;-)

Mis puudutab Eesti murdmaasuusakoondise taustajõude, siis ametlike veebiallikate põhjal peaksid need koosnema viie koondise kuuest treenerist ja Raul Ollest. Suusakoondise juba lahkunud arsti leiab nimepidi Õhtulehe, Eesti Ekspressi ja Postimehe artiklitest, uue arsti kohta ei saanud midagi teada.

Ainult ametlikele andmetele toetuv kõrvalseisja (näiteks siinkirjutaja) jõuaks pigem järeldusele, et kättesaadavad on Cofidise taustajõud sekretärineiudeni välja, kuid väga vähe infot Eesti suusakoondise võtmeisikutegi kohta.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

ja miks keegi tal habet pole ajanud? Euroopa naised mõtlevad nüüd et kõik mehed siin põhjas on sellised villased. jah töötud grunged on aga mitte edasipüüdlikud noored.
aga mind huvitab kui palju tuuri ajal k**pi võib teha, ilma naljata? Või seal massööri käsi aitab?

 
At 16:36, Blogger Madis said...

Priidu küsimuse peale oleks mul esimene asi vaadata meeskonna veebilehte...

Mingit k**pi pole vaja, sadulat saab piisavalt :-)

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Kelle asi see kõik peaks olema?
Alaver jahvatas nendel kõikidel teemadel selle pärast, et pappi saada.
Mida rohkem infot ohvritele peale kallata, seda suurem on tõenäosus, et vähem küsimusi osatakse küsida ning info jagajat peetakse järjest targemaks. Seda muidugi seni, kuni tuleb keegi, kes asja valdab ning hakkab info müra kohta kahtlevaid küsimusi küsima - aga teda ei usuta.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Lühidalt, Alaver pidi reklaami tegema, et suusatajad pildil oleksid. Rattasõidus piisab võistlustest, et sponsor pildis oleks.

 
At 17:04, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, mehed... Ärge nüüd Rein Taaramäed niisuguste küsimustega küll pommitage. Annaksin siin teile nõu, mida sobib küsida ja mida mitte.

Kujutage end ette päris ajakirjanikuna või lihtsalt rattasõiduhuvilisena. Esimesel juhul kujutage ette, et lähete Taaramäed intervjueerima, teisel juhul, et trehvate teda näiteks pärast Tartu rattarallit finišialas, ja nüüd mõelge, hästi hoolega: kas te läheksite ja küsiksite temalt talle otsa vaadates sellise küsimuse, nagu siin püstitati?

Mõelge pisut.

Oletame, et vastate, rind uljusest kummis, et jah, küsiksite küll. No väga hea! Minge ja küsige siis järele, kui Taaramäe Eestisse tuleb, ja andke siis kõigile teistele ka teada, mida kuulsite.

Ja sellest, et Cofidise taustajõud on koduleheküljel ära näidatud - see on hea näide sellest, et ühe või teise fakti kättesaadavus veebis ei ole sugugi piisav. Mart Kadastik on selle kohta öelnud väga tabavalt (ja see ei ole mõeldud pugemisena): fakt ise ei räägi mitte midagi, fakt tuleb rääkima panna. Ehk: me võime küll leida Cofidise taustajõudude üksikasjalise loetelu, aga mis siis? Milline ja kui tihe ja kui tulus on nende jõudude seos Taaramäega? See ei tule sealt küll välja.

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Võrreldes suusatajatega saab Vader nii palju pappi, et võib ise endale taustajõudusid palgata kui tahab. Nähtavasti pole püsivat tiimi siiani vaja läinud. Suusatajad ei teenivad koondises olles kopikaid. Suured medalid on toonud raha ja maju.
Teet

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Vahelduseks veidi värsket infot suusatajate suvise ettevalmistuse kohta:

PRESSITEADE. Suusasprinterid lähevad distantsimeestele kohta kätte näitama

Sellel laupäeval peetakse Türi lähistel Veskisilla kardirajal omapärane E-Piima karikavõistlus, kus Eesti suusasprindikoondis - Peeter Kümmel, Kein Heinaste, Timo Simonlatser, Anti Saarepuu ja Siim Sellis - esitaB väljakutse distantsisõitjatele, kelle kapten on Aivar Rehemaa.

Ajasõit peetakse suusarolleritel ja finaalid hobikartidel. Kolmanda võistkonnana sekundeerib suusaässadele toetajate võistkond, kelle ridades lähevad rajale sõudja Allar Raja, määrdespets Are Mets, rallisõitja Roland Murakas ja suusasprinterite tulevane peatreener Pavo Raudsepp.

Võistlus toimub laupäeval, 14.juulil Veskisilla Hotelli kardirajal algusega kell 12.00.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Väga mämm mämm jutt Teie ja Ivari poolt seal saates. Oleks siis võinud etv-st ka kedagi oponendiks kutsuda.
Põhiline asi ikkagi on see, et jalgpalli näidatakse sellepärast, et see on ülivõimsalt maailma kõige populaarsem ala ja samuti Eesti kõige populaarsem ala (vaadake telepubliku numbreid või kasvõi harrastajate arvu).
See on ikka väga naljakas, et alati kui jalgpall on tähelepanu keskpunktis (seda ta on järjest rohkem ja rohkem - täiesti loomulik asjade käik), siis Priit Pullerits ja Peep Pahv hakkavad seda jubedalt maha tegema. Tundub tõesti, et kardetakse oma lemmikalade pärast nii nii väga. Saage aru, et see ongi asjade loomulik käik, et maailma kõige populaarsemat ala kantakse ka üle kõige rohkem (Rahvusringhääling peab oma rahvale maailma olulised sündmused ikkagi kätte ju tooma!)
NB! Olen suur jalgpalli sõber aga samas huvitab väga ka Taaramäe sõidud ja Eurospordi ülekanded on väga tipptasemel ikka.

 
At 19:36, Anonymous Vambulo Lagunov said...

Kas sa tõesti arvad Priit, et inimesed vaatavad päeval kella 3st 5 tundi jalgratast?

juuudo:D

 
At 22:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kas panite tähele: Taaramäe sõitis eraldistarti ilma päikseprillideta, võitja Wiggins samuti. Nagu näete, ei ole kõvasti sõitmiseks päikseprille vaja!

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Ju nad ei pidanud siis päikeseprille vajalikuks. Teised jälle pidasid. Igaühele oma.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Oleme ausad, pilvise ilmaga pole päikseprillidest suurt abi ja eraldistsrdi asendis kipub prilli serv silmale avanevat pilti moonutama. Kui peab veel kompuutrist SLS-i ja võimsust jälgima pidevalt, siis on isegi ilma mugavam sõita.

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Prille ei kasutanud Taaramäe sellepärast, et tuuletunnelis vist selgus, milline on parim riietus ja kiiver ja prillid. Prille polnud vaja. Muidu sõidab alati prillidega. Ma kujuta ette, kuidas oleks laskuda mäest 100 km/h ilma prillideta. Wigginsil sama teema, eraldis prille pole, muidu aga on.

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Kodanik "kõiketeadja" blogija, võiks teada, et Prantsusmaa on pestitsiidide ja muu sitikatele suunatud sodiga peaaegu kõik lendavad putukad ära hävitanud. Kui sõita autoga läbi l-Euroopa, siis auto tuuleklaas jääb puhtaks. Erinevalt nt. Tartu - Sangaste tripist. Seega prilli olemasolu on ikka tingimustes kinni.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

"Priit Pullerits ütles...

Kas panite tähele: Taaramäe sõitis eraldistarti ilma päikseprillideta, võitja Wiggins samuti. Nagu näete, ei ole kõvasti sõitmiseks päikseprille vaja!"

Mida sa sellega öelda tahad?

 
At 10:51, Blogger Madis said...

Mis me sellest prillideta sõitmisest järeldama peaks? Et ilma prillideta sõitjad on kõvad mehed?
Äkki peaksid ka ilma prillideta sõitma, Priit. Kasuta kontaktläätsi.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Politsei vahistas Taaramäe meeskonnakaaslase.
http://www.ohtuleht.ee/484235

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 

Postita kommentaar

<< Esileht