esmaspäev, mai 26, 2014

Pullerits: Kuidas ma kaaslased tööle panin ja alistasin Sigvard Kuke?

«Noh, kuidas mugavussport ka tundub?» küsis endine NSV Liidu koondise rattur Toomas Kirsipuu, asuursinine võistlusvorm seljas, kui Jõgeva rattarallil mulle järele jõudis. Sõidetud oli rohkem kui 15 km.

«Päris hästi,» vastasin talle. «Ainult grupp on liiga suur.» Võtsin sisse koha Kirsipuu selja taga ning liikusin tema tuules vasakult küljelt veidi ettepoole.

Tuleb ausalt tunnistada, et seni mängisid olud minusuguste keskmike kasuks. Pidulik start Jõgeva kesklinnast mootorratta taga tähendas seda, et kõvemad ei saanud «punni» kohe põhja vajutada. Viaduktile lähenedes avastasin end hämmastavalt eest, neljandast-viiendast reast. Aga rattureid oli ka terve tee servast servani tihedalt täis. See tekitas pisut kõhedust, nii et kui söakamad sõitjad jõulisemalt positsioonivõitlust alustasid, andsin neile targu eesõiguse.

Kui pärast viaduktilt laskumist mootorratas eest sööstis, läks kohe kihutamiseks. Kõik kergitasid tagumiku sadulast. Kiirus tõmmati paugust üle 50 km/h. Ent olud töötasid liidritele vastu.

Nimelt, kui grupp keeras paremale, Kuremaa poole, algas vastutuulelõik. Võib oletada, et eesmised nägid tempo kruvimisega kurja vaeva. Minu kõrval võttis koha sisse Paul Lõiv, sage trennikaaslane Tartu Velo Klubist. Jõudsin just mõelda, et ju siis olen õigel positsioonil, kui Lõiv teatas, et ettepoole peab saama. Aga see polnud võimalik – polnud kuskilt vaba ruumi minna. Ja kiirus püsis niigi suur, 50 km/h kandis.

Ei lagunenud grupp ka pärast Kuremaa aleviku väikest tõusu. Sest järgneval põldudevahelisel avatud lõigul tuli samuti pedaalida vastutuult. Jah, üle eessõitjate peade võis näha, kuidas väike sats oli ülejäänute ees pisukese edumaa saanud, aga muist gruppi püsis tihkelt koos. Seal Kirsipuu mulle järele jõudiski.

Otsustav lammutamine toimus pärast Palamuset, orust tõusule minnes. Oletasin, et saan tagant inertsist võimalikult väikse vaevaga võimalikult kõrgele. Kuid eksisin. Järsku oli kogu tee rattureid laialt täis, nende tempo käis alla, mistõttu ei saanud ma oma hoogu ära kasutada ning edasi tuli hakata tuimalt kangutama. Teravama nuki järel oli mul eessõitjatega veel side, aga seal, kus tõusu lõpuni jäi 150 meetrit, võeti paremal ketti – ja minu kandis läks see kett katki. Sain juba enne üles jõudmist aru, et nüüd on grupp eest läinud. Ja ta läks ikka väga kiirelt.

Pärast rääkis mulle Raido Kodanipork, Barcelona olümpia grupisõidu 9. mees, et sõidu alguses vajutasid eesmised ikka päris halastamatult ja valusalt ning võtsid toda esimest tõusu väga teravalt. Pole siis ime, et minuga juhtus see, mis juhtuma pidi. Ime on vaid see, et seda ei juhtunud veelgi varem.

Jäin laskumisel täiesti üksi. Kilomeetri pärast tuli paremalt Lõiv, kes, tundus, et püüdis meeleheitlikult gruppi kinni saada. Eks minagi vaatasin seda, kas eespool leidub teisigi pudenejaid, keda püüda ja kellega kampa lüüa. Pikkjärvel sain järele Pelotoni klubi sõitjale Marko Vilipsonile, ärgitasin teda endaga kampa lööma, aga ta lõi käega.

Pikkjärve 300-meetrise tõusu otsas sain kätte ühe Haanja Rattaklubi mehe. Samal ajal jõudis mulle tagant järele Pelotoni sõitja, naiste arvestuse liider Sille Puhu. Nii hakkaski minu ümber moodustuma gruppetto. Ütlesin äsjaleitud kaaslastele, et lähme ühtlase tempoga rivis üksteise alla vedades. Korjasimegi järgnevail kilomeetreil veel mitmeid pudenenuid oma seltsi.

Kaarepere ja Palamuse vahelisel tõusul saabus gruppetto võimekuse kontroll – et kui tugeva jalaga mehed siis kokku on saanud. Piidlesin konkurente nii ees kui kõrval. Ja nägin, et keegi ei tiku jõudemonstratsiooni tegema. Oletasin, et järelikult võin end gruppettos kindlalt ja mugavalt tunda.

Palamuselt läbi sõitnud, ei meeldinud mulle enam see, mis ma nägin. Igaüks sõitis nii, nagu heaks arvas. Võtsin gruppetto kõrvale ja jagasin korraldusi: «Kuulge, me peame mingisuguse süsteemi looma! Muidu tuleb tagant mõni grupp ja sööb meid ära. Võtame rivvi ja veame 200 meetri kaupa!» Lasin tagumistel endast tee servas mööda sõita ja ütlesin igaühele selge häälega: «Veame 200 meetri kaupa ühtlases tempos, siis vahetame!»

Ja ennäe, gruppetto hakkaski eeskujulikult tööle. Alati peab olema keegi, kes asju organiseerib, sest kaootika ja kakofooniaga ei jõua kuigi kaugele. Vaatasin korraks kella: 40 km sai läbitud 57 minutiga.

Kuid teise ringi algul Kuremaale lähenedes läks kord jälle käest. Liikumine muutus taas süsteemituks. Läksin Kuremaa tõusul uuesti kõige ette ja hüüdsin: «Kuulge, lõpetame selle pornograafia ära! Hakkame korralikult vedama!» Üks mees vastas, et tema ei jaksa, jõud on otsas.

Järgmisel, põldudevahelisel vastutuulelõigul sai selgeks, kes on meie umbes tosinaliikmelises gruppettos töötegijad. Kõige tugevama jalaga tundus Aldar Reinberk: kui tema ette läks, siis läks korralikuks sõiduks. Head tööd tegi ka Peeter Viirsalu, kelle pärast Kuremaad kinni püüdsime. Üllatavalt sitkelt vedas Sille Puhu, naiste arvestuse liider. Neljas, kes tööd ei põlanud, oli Anti Arak. Ja loomulikult mina, aktiivsest viisikust kõige vanem. Mis tagapool toimus, ega ma seda suurt tea, sest kui oma vahetuse lõpetasin, võtsin alati rivis neljanda-viienda koha, sest ei riskinud liiga taha taanduda.

Erinevalt eelmise aasta sõidust, kui käisin paar korda ees gruppi õrritamas ja kiirendamas, ei võtnud ma see aasta ühtegi sellist provokatsiooni ette. Miks? Ilmaolude tõttu. 30 kraadi palavust võib osutuda mõrvarlikult salakavalaks, kui korrakski üle pingutad. Mis siis, et määrisin enne starti nii käed kui jalad Moabist Utah’st ostetud päiksekreemiga paksult sisse; et võtsin kaasa kaks liitrilist pudelit, ühe vee ja teise SiS pulbrijoogiga; et võtsin kaasa Sponseri kummikomme, veega lahjendatud geeli ning A&T Spordist ostetud energiat andva ampulli; et mu riietus on hele ega aita seega kaasa ülekuumenemisele. (Miks on Pelotoni klubil must võistlusvorm? Palava ilmaga ei ole see ju põrmugi mõistlik.)

Kuigi tõusudel tundsin, et vähemalt pool käiku on veel varuks, hoidsin end rahulikult tagasi. Nii väiksest grupist sa nagunii kusagile ei lähe ja isegi, kui keegi kaasa tuleb, ei ole minekut kauaks. Näiteks teise ringi viimastel kilomeetritel, taganttuulelõigul pärast Palamuset, eraldusid kolm sõitjat vasakule ja saavutasid rohkem kui 50-meetrise edumaa, aga suhtusin nende minekusse kergekäeliselt – et nagunii saame nad kätte. Ja saimegi. Veidi hiljem küsisin Arakult, ühelt kolmikust, kas see oli ka tõsine äraminek, mille peale ta vastas, et ei.

Kolmandaks ringiks said ilmselt terad sõkaldest eraldatud, nii et meie gruppetto töötas ilma korraldusi vajamata. Aga eks ees käisid tempot tegemas ka ühed ja samad tegelased. Ma ei tegelenud üle õla vaatamisega, et kui palju meid järele on jäänud, vaid hoidsin kogu aeg esimese nelja hulka. Ent tunda oli, et paljudel on jaks kahanenud. Tunnistan, et tegin ise ka mõne vahetuse kergemalt, et varu hoida. Aga kuna keegi minust ette ei kippunud, et kiirust juurde panna, siis võib oletada, et väike hingetõmme kulus teistelegi ära.

Kui viimast korda sai Palamuse läbitud, muutus sõit taas kiiremaks. Seda suuresti tänu Puhule, kes läks avatud sirgel ette ja vedas kiiruse 38-39 km/h peale. Tuleb tunnistada, et sellest kiiremini poleks kitsas rivis eriti sõita tahtnud. Olin mõni aeg varem küsinud Arakult, et huvitav, kas keegi eest ära sõita ka üritab, mille peale ta kostis, et eks mõni ikka proovib. Ent polnud ühtki proovijat ega üritajat näha.

Tagasiteel Jõgeva pool vedasin enne pikka lauget tõusu, siis jäin paremale tuulevarju. Sedasi tundus pikalt kulgev tõus üllatavalt kerge. Tipus võtsin taas juhtimise üle, kummardusin siis allapoole, vaatasin kaenla alt tagasi ning nägin, et olin saavutanud järgnevate ees paarimeetrise edumaa. Instinkti ajel ajasin end sadulast ja tegin paar teravat vändapööret, nagu alustaksin finišispurti. Mõne hetkega sain 15-20-meetrise edumaa. Siis lasin jala sirgu ja võtsin vasakule. Ootasin grupi järele. Et mis oli selle äkkspurdi mõte? It was just a game. Teiseks, küllap tahtsin saata konkurentidele ka sõnumi, et mul on jõudu veel küll, ilma minuta ei maksa midagi ette võtta.

Mustvee maanteele vedasimegi Arakuga peamiselt kahekesi. Enne ärakeeramist püüdsime kinni kümnekordse Eesti meistri Sigvard Kuke, kes sai 20 aastat tagasi MMil grupisõidus 97. koha. Ent siis algas vastutuulelõik ning näha oli, et keegi ei taha end kulutada. Kiirus kahanes 31-32 km/h peale. Kui mehed enam ei taha või ei jõua, siis küll naine ikka jõuab. Mõnda aega vedaski Puhu, siis võtsin ise juhtimise üle. Kuni ringteelt maha sõites, enne viadukti, kiirendas tagant nagu lingust lastuna juunioride klassis võistlev Haanja Rattaklubi vormis Georg Kõivumägi.

Ei mäleta, et oleks teda kogu sõidu vältel rohkem kui ühe korra ees tööd tegemas näinud, ja sedagi vaid 200 meetriks. Peaaegu kõik ülejäänud mehed hüüdsid talle pahaselt järele, et kus sa lähed, kurat, leppisime ju kokku, et laseme grupi ainsal naisel võita. (Jah, oli küll selline kokkulepe, see kehtestati kolmandal ringil pärast Kuremaad, sest Puhu oli tõesti üks sitkemaid töörabajaid.)

Viaduktil võtsin Araku tuulde, kes omakorda hoidis Puhu tuulde. Ja läks nii – v.a Kõivumägi –, nagu olime kokku leppinud: Puhu lõpetas enne mehi (v.a Kõivumägi, kes jäi talle kahe sekundiga püüdmatuks) ja sai naiste arvestuses esikoha, mina sain Dünamo särgis Aivar Lehtmaa (ta tundus vahepeal ikka väga kurnatud näoga) ja Araku järel 79. koha, napilt enne lõpujoont õnnestus mõne sentimeetriga mööduda Viirsalust. Sigvard Kukk kaotas mulle seitse sekundit, meie gruppettos kõige kõvemat tempot teinud Reinberk 19 sekundit. Protokolli vaadates jäi me pundist lõpuks alles kaheksa sõitjat. Teiste seas, mulle märkamatult, astus kõrvale Paul Lõiv.

110 km aeg 2:59.05, koht 79., seenior 2 vanuseklassis 15., keskmine kiirus 36,9 km/h. Võitja keskmine kiirus oli 43,2 km/h. Mullu sain 107 km pikkusel distantsil aja 2:57.22, koht oli 69., seenior 2 vanuseklassis 21., keskmine kiirus 36,2 km/h.

Pärast sõitu tänasin Rene Mandrit, et ta jagas mulle kevadel pidevalt juhiseid ja aitas treenida, ent tunnistasin – mida olin varem omavahel juba paljudele maininud, näiteks Peip Reedile –, et minusugune võib minu eas, peaaegu 49-aastasena, treenida palju tahab, aga ega ma paremaks sõitjaks sellest saa. Mandri avaldas lootust, et ehk oli seetõttu vähemasti kergem.

Jah, vaadates, kuidas nii mõnedki vaakusid ja alla andsid, ei saa öelda, et mul oleks tekkinud hetkegi, kui tundsin, et aitab, enam ei jaksa. Igatahes andis Jõgeva rattaralli hea portsu enesekindlust pühapäevaseks Tartu rattaralliks.
******
Fins & Things Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Pullerits (kollase kiivriga) alustab Jõgeva rattarallit. Foto autor: Sportfoto.ee. Avaldatud Sander Maasingu eestkostel.
Foto 2: Kohe sööstab mootorrattur eest ning Jõgeva rattaralli peagrupp võtab kiiruse üles. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal.
Foto 3: Jõgeva rattaralli peagrupp esimesel ringil Palamuse järgsest orust tõusule minemas. Liidrist vasakul taamal kollase kiivriga Priit Pullerits. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal.

Foto 4: Jõgeva rattaralli liidrid vastutuules tempot kruvimas. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal.
Foto 5: Ka Jõgeva rattaralli kõvemate sõitjate hulgas leidus neid, kes kaaslaste tegevuse peale käsi laiutasid. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal.
Foto 6: Ratturid Palamusel. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal. 
Foto 7: Ka Jõgeva rattaralli liidergrupis leidus neid, kes kaaslaste ja enda suutlikkuse proovile panid. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal. 
Foto 8: Ratturid Palamuse oru tõusul. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal.
Foto 9: Viisik teeb tööd. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal. 
Foto 10: Siin käib lõpuheitlus esikolmikukohtadest tagapool. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal. 
Foto 11: Nii võtsid lätlased Jõgeva rattarallil kolmikvõidu. Foto autor: Mihkel Jüri / Rattaprofid. Avaldatud Sander Maasingu loal. 

103 Kommentaarid:

At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Tulemus pole paha, aga arenguruumi veel on.
Kaotus võitjale 17% (2013 aastal 19%) ning nii Sen2 kui ka Sen3 vanuseklasside võitjatele 14% (2013 aastal vastavalt 10% ja 7%) on päris suur. Vaadates Sen2 ja Sen3 ajavõrdlusi, võib rääkida isegi taandarengust, kuid need on pelgalt arvud.
Tulevikku vaadates võiks panna paika järgmise aasta Jõgeva rattaralli eesmärgi - TOP 3 koht Sen3 vanusegrupis, kuhu PP järgmisest aastast kvalifitseerub. Sel aasatal jäi tal Sen3 3.koha ajast puudu tühised 0,4% ehk 42 sekundit.
Samas või PP end siiski sel aastal võitjaks pidada - sünniaastaga 1965 osalejatest oli ta kindlalt 1. (samas oli ta ka ainus selle sünniaastaga osaleja).

I.A.

 
At 12:24, Blogger Priit Pullerits said...

Tänan, I.A., huvitava ja üksikasjalise statistika eest.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit, eksid kui lõpus ütled, et sul polnud kordagi raske. Sel esimesel tõusul kui maha jäid pundist, siis sa jäid konkreetselt seisma. Kui sul poleks sel hetkel raske olnud, siis sa poleks maha jäänud. Seega ole vähemalt aus- võistluse otsustaval hetkel olid pehme ja lasid sõidumeestel minna. Edasi oli vaid tiksumine ja sinu kilometraazi juures ei saandki raske olla.

Tanel

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Seda olen isegi märganud, et treeni palju tahad ja kuidas tahad, kas treeneri abiga või ilma aga paremat kohta ikka ei saa. Lõpetad seal kus alati.
Aga nii kui treenimise lõpetada kukud kümneid või sadu kohti tahapoole.


Trenn sind paremaks ei tee, trenni puudumine aga halvemaks küll.

 
At 12:40, Blogger Priit Pullerits said...

Tanel, mäletan toda hetke selgelt. Raalisin järgnevalt: hammastega võin ju pundil sabast kinni hoida, aga kui juba praegu pean hambad käiku laskma, siis ilmselt järgmisel tõusul, 3 km hiljem enne Pikkjärvet, tehakse minuga nagunii sotid selgeks. Ja enamik distantsi on veel ees. Samuti andsin endale aru, et on ju ebaloogiline, et ma suudaks suure osa maast peagrupis sõita. Niisiis, võtsin vastu otsuse, et ei hakka üle punnima ja lasen grupil minna. Ja õigesti tegin, sest hiljem nägin, kuidas grupp minust hulga kõvemaidki mehi läbi küpstas, nagu Vilipson, Lõiv, Marko Käsi jpt.

 
At 12:55, Blogger Indrek Sarapuu said...

Üsna kindel et mul hr Pulleritsuga oli vahe nüüd veel suurem kui eelmine kord. Aga kui palju, võimalust seda teada saada ei antud. Peab proovima teinekord....

 
At 14:53, Blogger Unknown said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 14:55, Anonymous Paul said...

ole küll juba ammu siin kirjutanud ja ei plaani edaspidi seda ristisõda siin jätkata, aga kõrvaltvaatajana( 2 ringi Priidu grupis)komeenteeriks ka natuke. Ilm oli tõesti põrgulikult palav ja andis Priidu sugustel kiludele eelise. Kuna teadsin, et esimesed kuumad ilmad võistluste ajal pole minu jaoks siis startisin mõttega teha tugev treening. Priit suutis olla ilusti grupi esimeses pooles kuni esimese tõusuni, kus punt ribadeks läks. Jäin ise ka tõusudel teise pundi sabasse ja kuna pulss oli punanses, siis otsustasin Priidu pundi ära oodata ja nendega lõpuni matkata. See kett millest Priit rääkis ei rebenenud tema juurest, vaid oli juba eespool väga auklik.
Grupi eeskujulikult tööst nagu Priidt kirjutab ei olnud haisugi. Mõni vedas 45 ga, siis matkas grupp paar kilomeetrit 30 km/h. Pooled sõitjatest vingerdasid nii, et 10 mehelise grupi saba ei mahtunud sõiduteele äragi.Istusin 2 ringi saba peal ja kui jook otsa sai siis keerasin joogipunkti maha.Vahepeal hoidsin ennast ettepoole et suurematest vingerdajatest hoiduda ja paar korda veeresin ka ees otsas natuke esimesel ringi vahefinishi eelnevale tõusule minnes jäi punt saba pealt maha,samas järgmisel tõusul pandi nii kui torust tuli.Grupi ainuke naine tundus seal kõige tugevam( ja targem sõitja olevat). See Haanja klubi noor tilpnes tõesti koguaeg sabas ja jäi vahepeal mitu korda maha isegi.
Priidu poolt igati tubli sõit ja koht tema vormi vääriline.

Tagantjärele tarkus oleks selline. Oleks Priit tõusule minnes grupis eespool olnud oleks ta kerge vaevaga teisele grupile saba peale saanud ja seal palju vähema töötegemisega sõita saanud. Jõud Piriidule. Sõita sa juba jõuad nüüd peaksid natuke ka grupisõidu hingeelu õppima.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Olen küll Priidust 10 aastat noorem, kuid suhkamit tuli. Pole midagi teha, päntajalg on mu nimi.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

hirmus häda, et kuum, no mis kuum see ikka on 29 kraadi, tuul ju kiirusel 40 km/h jahutab ilusti, vot oleks vaja 10 km mäge ronida 15 km/h sellise temperatuuriga, siis saaks rääkida, et kuum oli.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

15:08 oled ikka luuser küll.

 
At 15:51, Anonymous Ahmad said...

Kõvad mehed olete kõik, kuid Jõgeva moraalne võidumees on Priit. Tema tegi sellest külavõistlusest sündmuse.

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Paul, hea ja kriitilise kõrvaltvaate eest. Alati ongi kõige huvitavam see, kuidas asjalood kaaslastele paistavad - neile, kes ikka osalised, mitte noile, kes üritusel osalemata tarka panevad.

 
At 20:54, Blogger jaanis said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit oled tore mees, aga teinekord kui jagad oma kullahinnalisi tarkuseterasid või teed kokkuleppeid, ütle neid pisut kõvema häälega, et terve "grupetto" kuuleks.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Doktor H. vihjab oma tänase blogikande lõpus kellegile

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Autor jättis selle kommentaari kirjutamata.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas Holdeni ja Pulleka vahel on mingi beef nagu ameerikamaal öeldakse?

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et mõnel mehel meeldib asju välja mõelda?

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

Eesti jalgpallikoondis on oma tuntud headuses tagasi. Peale rasket mängu saadi väärtuslik viik Gibraltari vastu.

Pigem vaataks juba Jõgeva rattarallit koos PP 79. kohaga.

Kuid kõige ebameeldivam on see, et jalgpallikoondis koos kommentaatoritega ei julge välja öelda, et tegemist oli täieliku läbikukkumisega.
Kuid ka PP on kalduvus oma tulemusi mitte kritiseerida. Peale 12 nädalat kestnud treeninguid saada 79. koht on siiski läbikukkumine.

Kus on analüüs miks tulemust ei tulnud? Ettevalmistus oli ju mõlema puhul suurepärane, kõik eeldused lubasid oodata suurepärast tulemust. Kuid mida ei ole on tulemus.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole seal mingit biifi, lihtsalt kui Dr Holden hakkas paar aastat tagasi rohkem blogis kirjutama, mahlaselt ja hästi, siis Liivimaa parim spordiblogija tunnetas konkurentsi ja üritas teist natuke rajalt välja suruda. Vanad sõbrad. Aga Holdenile peaks küll autähe andma, mees on korraldanud vähemalt oma 25 kestvusspordiüritust, võib-olla rohkemgi. Ja kirjutamis tase on tal endiselt väga kõva.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu.

Urmas.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, Priit, kas sa oled endale selgeks teinud kellele sa kirjutad? Tundub, et ei ole. Mingi kitsa siseringi mõistukõne - kas tavaline inimene, harrastaja saab sellest sotti. Ei saa. Anti Arak- kes on Anti Arak? Kitsas sisering muidugi teab, kes on Anti Arak, aga kui laiemat lugejaskonda tahad säilitada-kasvatada, siis tuleks tutvustada tegelasi, keda sisse tood.
Võrdluseks: kuidas Keba kirjutab? "Ruila III rattamaraton - reportaaz võistlejate rivi tagumisest otsast":
"Kus kohas see Ruila üldse täpsemalt asub?" oli minupoolne küsimus reedel kui hakkasin vaatama, mis kell laupäeval start on ja kuhu üldse täpsemalt minna tuleb."
Hästi kirjutab. Lihtinimesele arusaadavalt.

 
At 01:12, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, 00:17. Lihtinimesed loevad meinstriim-onlaine. Siin blogis käivad koos aga kõrgelt arenenud meelte ja väljaarendatud kehadega erudeeritud spordimehed ja -naised.
Nendele on Eesti kestvusspordis toimuv ja seonduv sama enesestmõistetav ja elementaarne kui lödipüksile pidev põlvevärin. Understood!?
Ehk teisiõnu, Anti ei vaja siin kellelegi mingit tutvustamist.

Lödipükse kohtab siin õnneks harva ja nendest ei ole huvitatud ei spordimehed ega - julgen arvata - ka blogipidaja.

 
At 01:40, Anonymous Anonüümne said...

Tore küll, sõidad ja mingi tüüp korraldab ja arvab, et temal on õigus teisi "tööle panna". Holdenil oli sellistele konkreetne ja viisakas vastus.

 
At 07:49, Anonymous Anonüümne said...

01:12 väga õige seisukoht - sest kõik kellest blogis juttu tuleb on suuremal või vähemal määral legendid, neid teab Eestimaal iga põlvepikkune poisike.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Ei kuule miskipärast jalgpallifännide kilkamist? Said vist eilsest mängu pettumuse osaliseks? Või vabandavad end sellega et "ka viletsal päeval peab lemmikutega "koos olema""?
Eesti koondise langus jätkub. Kui ei ole mängijaid ei aita ka kõige kallim väljamaa treener.

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui lugeda kõike seda, mis sa kirjutasid enne rallit oma treeningutest, võimsast kiirusest ja sellest kuidas konkurendid värisema peaksid, siis eeldasin, et tuleb hirmus purakas. Tegelikult tuli pisike susin ja tulemus täielik feil.

Lihtsalt infoks, et minu kilometraaz on sel aastal ca 2000, treeningute keskmine kiirus on ca 27-29 kmh, aga sind edestasin ca 15 minutiga. Tõusu alguses, kus maha jäid olin sinu taga.

Pean tunnistama, et ma ei suuda elus trennis 34 kmh sõita keskmiseks, aga nagu näha ei ole ka vaja. Vaja on suuta minna maksimumiga, siis kui minek on. Sinu puuduseks on see, et treenind pidevalt ühes rezhiimis ja ei suuda kõrge laktaadi pealt enam kiirendada.

 
At 08:24, Blogger Priit Pullerits said...

01:40, te olete ennasttäis targutaja. Kui teiesugune grupis oleks, siis paneks ma grupi kas või selle nimel tööle, et teiesugune saba pealt maha raputada. Eks siis ponnige omaette, kui ei meeldi see, kui teised organiseeruvad ühise eesmärgi nimel teha korralikku ja kiiret sõitu - ja ärge hakake siis ka teiste ühisest ja korraldatud töötegemisest vilju lõikama. Ragistage omaette ja olge õnnelik.

 
At 08:29, Blogger Priit Pullerits said...

Palju õnne, 08:18, väga tubli sõit. Aga kui juba arve esitama hakkasite, siis, palun, lisage ka oma vanus, samuti see, kui mitu aastat olete aktiivselt (no vähemalt 3000 km aastas, sest see on enam-vähem minu kilometraaž olnud seni) rattaspordiga tegelenud, kui suur on teil noorpõlvest rattaspordi akumuleerunud maht. Sest näiteks Jaan Kirsipuu oleks võinud siin kirjutada, oletame, et selle aasta kilometraaž ainult 100, keskmine kiirus 28 km/h, aga näe, panin sulle 20 minutiga. Loogiline ju, et paneks. Te esitate arve valikuliselt, palun esitage kogu informatsioon, et saaksime siin teie kõva sõitu väärikalt ja õiglaselt hinnata.

 
At 08:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel, 08:18, olete arvudega ikka väga meelevaldsel tringi käinud. Jõgeval polnud sõitjat, kes edestas mind 15 minutit. Mihkel Ronimois edestas mind 19 ja pool minutit, siis tulid järgmised, kes edestasid mind 13 ja pool minutit: Raivo Nõmm, Toomas Orason, Kert Martma ja Toomas Kirsipuu. Kaks viimast ma välistan, et nemad siin sõna võtsid, teades, mida nad sõitjana suudavad. Edasi tulid Priit Salumäe ja Tiit Orlovski, kes edestasid mind 13 minutiga. Kellena te esinete?

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

00:17. Ses osas õigus. Ka mina ei tunne ega tea Arakut. Ilmselt ei jõuaks end Priidu pideva spordialavahetuse tõttu iial kõigist olulistest tegijatest sotti saada. Seevastu mõni aeg tagasi oli igas Priidu sissekandes vähemalt üks umbes selline lausekatke, misiganes põhjusel mehest ka räägiti: Art Soonets - minu hea sõber ja baltimaade suurima fotofirma juhatuse liige. Või umbes nõnda. Aga see hää komme, kus arvestatakse ka nendega, kes korra aastas siia lehele satuvad, on Priidul välja surnud. Ma arvan, et see on tingitud kiiretest ja Eestile olulistest aegadest. Millest muust.

 
At 08:46, Blogger Priit Pullerits said...

Eesti-Gibraltar 1:1. Hale! Naeruväärne! Nooh, futbollihaiged, mis ütlete? Gibraltar... ja ei enamat viigist koduväljakul. Selline võistlus ei vääriks rahvustelevisioonis ülekannet. Ammugi mitte seda kisa, mis sellele tobedale tsirkusele eelnes. Jõgeva rattarallil oli ka kõvem tase, kui eilses futbollimängus (oli see ikka mäng?...), seal andsid paremad ikka kaks ja pool tundi vahet pidamata vihaselt, keskmisega üle 43 km/h. Vaat see oli võistlus, ja olla seal 79. - see on auasi. Auasi oli seal juba stardis olla ja hirmsate vunkijatega esimesed 20 km koos uhada. Seda, et minek oli algul väga kõva, kinnitas mulle Raido Kodanipork, kes on saanud olümpial 9. koha, seega jagab matsu - 9. koht olümpial väga konkurentsitihedal alal (ikka 150 ässa stardis) on midagi sellist, millest meie futbolli-mängijad võivad vaid unistada.
Aga pole hullu, futbollihaiged. Kohe tulevad teil järgmised mängud ja siis saate veel rõõmustada, et tore, et G-i vastu viikki kätte saadi.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ausalt, on sul mingi ravimatu hälve selle jalkaga seoses? Kas ratta seljas ei saa ennast piisavalt välja elada? Kuidagi erakordselt lapsik on see jutt. Aga noh, klikke on ju vaja ning seda sa saad. Ka minu käest. Paraku respekti mitte.

ratta-ja mängumees

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, Pullerits, kas pole mitte nii, et kui tahta maksimumi võtta, organiseerutakse ENNE sõitu. Ostetakse ühtekarva riided, kiivrid jpm. Jagatakse ülesanded, seatakse eesmärgid, tehakse koos trenni. Ilmselt ka sõbrunetakse.
Sul on see kõik puudu. hakata lambist rahvaspordigrupis tööd korraldama- mage. Ülalpool oli õige tähelepanek, kuhu tuleks kukeke saata. Mina sind ei vaja, et finishisse oma võimete kohaselt jõuda; miks ma peaksin sinna sind lohistama?

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Eesti jalgpallikoondis asub maailma edetabelis hetkel 93 kohal. Kokku on tabelis 207 võistkonda. Ehk siis 45% võistkondadest on Eestist paremad.

Täiesti nõus Pulleritsuga, et see on hale ning naeruväärne.

PP lõpukohaks Jõgeva rattarallil oli 79. Kokku lõpetas 139 ratturit. Lõpetanutest oli 57% paremad kui PP.

Järeldused? Kui 45% on hale ja naeruväärne, mida ta ongi, siis kuidas hinnata tulemust 57%. Vastuse võib igaüks ise välja mõelda.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Sõit oli päris kõva paugutamine küll. Ma siia blogisse tihti ei satu, pigem aga just siis, kui olen Priiduga samal võistlusel kaasa teinud. Saab teada, mis hingeelu muudes gruppides elati. Enne Luua tõusu oli tagant tulijana hea vaadata, kuidas räbalad hakkasid vastu tulema, kes ei suutnud selle meeletu tempoga peagrupis kaasa liikuda. Võtsime aga enda punti rahva ja panime omas tempos edasi. Lõpu lähenedes hakkas meie "grupetto" järkjärgult vähenema(eriti need 2 tõusu avaldasid enim mõju- enne Luuat ja enne Palamuset). Priidule kaotust ~16min. Et ma arvan Priidu poolt hea sõit. Kuna ma pole blogi pidev jälgija, siis eriti ei mõista, kuidas siin mingid kibestunud "kõvatoomased" üritavad iga hinna eest provotseerida. Päikest :)

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Priidu jutt väga õige.
Minagi ei saa aru millest see meediakära ja kogu ažiotaaž? Tulge fännid juba varakult statale? Hümn enne mängu? Reporterihakatised kiljuvad paatoslikult nagu algaks mingi üle-eluline sündmus. Ning siis lössss, kossssss, visinal kukub tühi kott (eeti jalgpall) kokku.

 
At 09:39, Blogger Priit Pullerits said...

09:24, teid jah, võib-olla saadetakse kuu peale, kui te hakkate midagi korraldama, sest te, nagu näha, olete anonüümne, ja mina ka mingit tundmatut ja teadmata tegelast ei kuulaks. Minu sõna, kui te veel aru ei ole saanud, maksab veidi rohkem, ja mitte ainult gruppettos, vaid ka Eestis laiemalt. Teiseks, on inimesi, kellel on liidriomadusi, sh tahmist ja söakust asju korraldada, ja on inimesi, kellel neid ei ole. Teil ilmselt ei ole. Nagu ei ole ka julgust. Minul on julgust avalikult sõna võtta, olgu siis oma nime all meinstriimajakirjanduses või Jõgeva rattaralli gruppettos. Aga ma ei taha kuuluda kuskile formaalsesse gruppi, sest ajakirjanikuna pean ma olema sõltumatu. Kujutage ette, et olen Taaramäe rattaklubi liige, ja siis pean kirjutama taaramäe kohta kriitilise loo - poleks ju meeldiv olukord; ja kõigil oleks alust kahtlustada, et teadagi, miks ma Taaramäest hästi kirjutan või et miks ma teinekord ei kirjuta - no sellepärast, et olen klubi liige.

Nüüd futbollisõbrale 09:17: ei, mul ei ole hälvet. Hälve on pigem ikka neil, kes futbollile kirglikult kaasaelavad - see on lapsik, tobe, totter, ja ma ei karda seda välja öelda (ütlesin eespool, et olen julge, ja julgus on kirjutada oma nime alt, mitte anonüümsena sõna võtta) - proletaarne. Eriti totter on see, millise lapsiku kirglikkusega futbollisõbrad oma proletaarset kirge kaitsevad. That's on mental disorder. Kasvagu suureks!

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida Operi blamaazit arvata. Minuarust üks keskpärane tegija, aga ära saadeti kui ilmameistrit.

 
At 09:50, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 09:31 - ärge tehke sohki! Palun arvestage Jõgeva rattaralli matemaatikas ka neid, kes vastu ei pidanud ja rajalt ära tulid ehk katkestasid, mitte ainult neid, kes ränga palavusega lõpuni jõudsid.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Anti Arak, kes blogikandes tutvustamata jäetakse?
Vastuse leiame... Pulleritsu blogist. http://suusk.blogspot.com/2012/02/pullerits-mida-arvata-esinemisest.html
"ROFL - Anti Arak on igal juhul Sinust kõvem mees. Oled ettepoole saanud ainult tänu Vahur Teppani nippidega šnikerdamisele ja absurdini viidud trennile. Arak, kui võtaks tõsiselt, teeks sulle lõdvalt ära. Ilmselt Arakul ei ole lihtsalt praegu aega nii trenni teha nagu sina teed. Aga see kuidas sa teed, on ikka tsipa imelik. Õpi ära kuidas tõelised mehed trenni teevad ja siis võistle nagu mees meestega!"
Ah jaa, Pullerits edestas Anti Arakut teatemaratonil, üle minutiga.

 
At 10:00, Blogger Indrek Sarapuu said...

Tere hr Anonüümne 9:31!
Sinu kommi esimesed 2 rida tunduvad vägagi õige jutt. Ma kujutan kõigest ette, aga ei tea ju. Pole selle kandi mees.
Aga mis harrastajate käigu pealt organiseerimisse puutub, siis miks mitte? Miks mitte? Saavad kokku inimesed, kel pole võimalust enne sõitu teineteisest näha ega kuulda. Riietusest rääkimata :)
Midagi ära teha võiks ju ikkagi. Mage oleks minna mitu tundi tuima panema.

 
At 10:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Indrek Sarapuu, kui grupis keegi räägib, siis tekib gruppi ka elu, siis hakkab tekkima meeskonnatunne, siis ei ole kõik enam eestlaslikult umbusaldavad ja võõrad, kes teineteist ainult altkulmu piidlevad. See on nagu Eesti pikkades süldilaudades, kus istutakse võõraste inimestega tunde kõrvuti ja vastakuti ega vahetata peaaegu sõnagi (v.a. kas te valaksite mulle pitsi viina?) - imelik... Kui rääkides tekitad kaaslastega küünarnuki- ja õlatunde - näiteks siis, kui grupp tööle hakkas, jagasin sageli ka tunnustust, et "hea töö!" või "tubli, sitke sõit!", kui keegi ees korralikku tööd oli teinud, sest eks igaüks ju tahab, et tema pingutust märgataks -, siis tekib ka tiimitunne ja see on juba pool võitu.

Aga noh, kui mõned kuulutavad, et tahavad üksi ponnistada, nagu 09:24, siis lasku käia - aga ärgu nad siis minu gruppi ka trügigu.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sellise suhtumisega ühe spordiala(jalgpall)kohta ei ole ka tulevikus mõtet tähtsatele spordiga seotud kohtadele kandideerida. Seda lihtsalt ei aksepteerita tõelistes spordiringkondades. Peaksite ju teadma, mida tähendab spordimehelikkus!?

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

väga õige Priit!
Nii tekivad loomulikud gruppetto liidrid, kes edaspidi kogemuse lisanduses võivad juba asuda nõudlikuma töö, ehk kamanda ohjamisele. Sellist skeemi tuleks kasutada ka Eesti kaitsmisel vaenlase vastu.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Et mitte teha sohki, milles PP süüdistas siis esitan uued andmed.
Jõgeva rattaralli:
- 139 lõpetajat;
- 28 katkestajat;
- 7 mitte startinut;
- PP koht 79.

Lõpetajatest olid PP paremad 56,8 protsenti.
Lõpetajate+katkestajate arvestuse oli PPst paremaid 47,3%.
Lõpetajate+katkestajate+mitte startinute arvestuses oli PPst paremaid 45,4%.
Eesti jalgpallikoondisest on paremaid võistkondi 44,9%.

Kõik ülaltoodu on muidugi statistiline žongleerimine ja mõeldud lgp Pulleritus provotseerimiseks. Mind nagu ka ilmselt paljusid teisi blogilugejaid huvitab Teie analüüs, et mille taha siis tugev tulemus Jõgeval jäi. Ettevalmistus oli ju hea. Teil oli isiklik treener ja ka mahud viimase 12 nädala jooksul olid korralikud. Negatiivselt poolelt tooksin välja, et varasemat akumuleeritud rattasõidu mahtu pole ning Jõgeva üle keskmise raskel rajal annab see koheselt tunda. Kas parem tulemus jäi puuduliku füüsilise ettevalmistuse taha, oli tegemist taktikaliste sõiduvigadega või pigem sai saatuslikuks vaimne ettevalmistus?
Ootaks siiski analüüsi, millest ka ülejäänud harrastusportlased saaksid midagi kõrvataha panna. Ülevaade Jõgeva rattarallist oli suurepärane reportaaž, selle eest peab Teid tunnustama, kuid nüüd ootaks ka sisulist analüüsi.

Ning lõpetuseks ka kõige olulisem küsimus, et kas Rene Mandri palkamisel on üldse mõtet kui tulemust ei tule? Küsimus ei ole ju mitte ainult Teis lugupeetud PP, vaid hr Rene Mandri treeneritöös. Miks maksta iga kuu 90 EURi mitte millegi eest, kui sama tulemuse saab ka ilma rahata ainult omaenese tarkusest treenides? Need küsimused vaevavad igat harrastusportlast, kas ja kui palju on mõistlik panustada, et saada parem tulemus. Kümned ja sajad treeningtunnid, kevadised laagrid, isiklik treener, spetsiaalne toitumine, tipptasemel varustus ja kokkuvõttes lõpetad ikka sel kohal kus alati. Kus on point? Üks point mille ma enese jaoks olen suutnud väljamõelda on elustiil. Panustad ligilähedaselt samapalju kui tippsportlane ja täidad oma elu kentsaka hobitegevusega. Aga mis oleks alternatiiv?

Harrastusrattur,
Harjumaalt
Jõgeva RR 2013 lõpetaja

 
At 11:47, Blogger Priit Pullerits said...

Hea meelega seletan, 11:17.

Et kas treeneril oli mõtet?
Aga võib-olla oleks ilma treenerita, oma tarkusest harjutades, tulnud mullusega võrreldes kehvem tulemus? Seda me ei tea. Ega saagi teada.

Milleks teha trenni, kui tulemus jäi samaks?
Usun, et kui minu vanuses (ligi 49) korrata eelmise aasta tulemust - tegelikult sõitsin ju 0,7 km/h kiireminigi -, on tegemist kõva sportliku arenguga.

Mille taha jäi parem tulemus, nagu te lootsite?
Vt eelmised vastused - tegin oma tulemuse ära. Ma rääkisin juba mitu nädalat enne Jõgeva võistlust paljudele, ja tunnistasin seda pärast sõitu ka Rene Mandrile, et minu vanuses ja minu võimetega meest võib treenida palju tahes, ega kvalitatiivset hüpet ei tule. Minust eesmine punt sõitis kuus ja pool minutit kiiremini - raske öelda, kas oleksin suutnud nende tempoga lõpuni kaasa minna, kui oleks neile saba peale saanud.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Oi Priit, viimases kommentaaris kirjeldate, kui väga Te tegelikult igatsete meeskonnatunnet. Teadagi avaldub see tunne kõige võimsamalt just pallimängudes. Arvestades Teie organiseerimisvõimet, siis tundub järjest rohkem, et üks tõeline pallimängude kapten on teiste alade raisku läinud - hapud viinamarjad.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Pallimängud on nõmedad - välja arvatud koss ja võrk, ning jalkatki võib sõpradega taguda.
PP on meie kapten virtuaalses maailmas, senikaua kuni tsivilisatsioonide sõda lahti ei lähe. Kui aga, siis saab PP-st meie kindral, sest otsustavat meest läheb vaja rahvuse kaitse organiseerimisel. Pange tähele, kes omab kõrged juhte isiklike tuttavate hulgas, nagu näiteks sir Coe?

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Jalgratta grupisõidus on ainult üks võitja. Esimene. Kes lõpetas 6, 15 või 20min ees-või tagapool, ei näita absoluutselt mitte midagi. Kas olid 5. või 79. omab veelvähem kaalu. Grupi taktika ja kiirus pole üksiku sõitja omad; võiks taibata! Tasemest ja (taand)arengust saad aimu eraldistardis, aga sellega on arusaadavalt nagu on....

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Ja loomulikult on PP suur iidol Sir Coe, nagu iga normaalne heteromees, futboli fänn. Nimelt Londoni klubi Chelsea FC fänn.

Mida on öelda jalgpalli kohta? - Sebastian Coe: Chelsea winning the Champions League final is worth seven Olympic gold medals

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Saa aru, sir Coe elab britannias. Ta peab huntidega ulguma (ehk futboll 24/7), tal ei ole teist valikut.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei, tegu on lihtsalt noormaalse mehega. Igale normaalsele mehele meeldib jalgpall. Isegi, kui nad on edu saavutanud teistel (minu jaoks mitte vähemolulistel aladel).

Nii on see asi olnud ja nii see asi ka jääb, jalgpallivastased võivad edasi kiunuda, aga see ei muuda fakti, et nad on nagu homopropakanda, kes oma väärastund maailmavaadet enamusele üritavad peale suruda.

Aga nii see tänapäeval läinud ongi, et meestele ei meeldi enam jalpall, korvpall, vaid käivad kuskil spordiklubides zumbat madistamas, aga samas mõnedele meestele ei meeldi naised ka, eks see asi nii lähebki.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Selles Coe muidugi eksib.
Kui see ikka on tema tsitaat.
Või kui, siis nagu eelmine väidab, oma kuvandi ja populaarsuse huvides libistab pööblile meelepärast mesijuttu...

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Annan sulle juba siis allika ka, kuigi selle oleks kiirelt ka ise leidnud: http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/9277821/Sebastian-Coe-Chelsea-winning-the-Champions-League-final-is-worth-seven-Olympic-gold-medals.html

Loe ja vaata, kuidas üks normaalne mees kirglikult jalgpallis kirjutab.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Kohe näha, et 13:38 on jalgpallurite ja mitte tõsiste alade harrastajate hulgast. Isegi nii elementaarset sõna kui propaganda ei oska kirjutada.
Oh jah, kõik on selge teiega, jalgpallurid ja pallurite jüngrid...

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall ja Coe 1 : Pullerits ja jüngrid 0.

Siin emased ja teised pehmod võivad jalgpalli teha nii palju, kui tahavad, aga see ei muuda fakti, et igale normaalsele heteroseksuaalsele mehele jalgpall meeldib.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

13.47, blogipidaja on ka korduvalt tähevigu sisse lasknud, kas temaga on ka kõik selge siis?

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu väidetavatest liidriomadustest.
Kui Pullerits oleks tõesti liider, siis ei oleks tema grupp laiali pudenenud, vaid kasvanud. Iga ringiga oleks Pulleritsu grupiga sõitjaid liitunud, 10, 25, 50 sõitjat. Tegelikult, nagu Pullerits ka ise kirjeldab, langes tema rühmast mehi pidevalt välja. Tõeline liider teeb tööd rühma kooshoidmiseks. Oma arvates on iga mees suur juht ja õpetaja. Tegelikult on liidri- ja juhiannet antud väga vähestele. Kõigist ei saa Tanki-Antsu, või kui kaugemalt ajakohast näidet otsida, siis Ukraina venemeelsete juhti Streltsovi, uut vene Suvorovit.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Selles osas on sul õigus, 13:51, et "Siin emased ja teised pehmod võivad jalgpalli teha nii palju kui tahavad, aga see ei muuda fakti..." ja see tõesti ei muuda fakti, et suurel osal normaalsetel meestel pole jalgpallist sooja ega külma ja ei hakka ka kunagi olema.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

13:57, see polnud täheviga, see on hariduse ja harituse viga.
Täheviga või näpukas oleks olnud kõrvalasuvad f,h,t,b.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Kõrval ei pea just need tähed asuma, qwerty on üks paljutest layoutidest, kõvemad kirjutavad colemani või dvorakit kasutades, aga haritust nii vähe sul, et sa ei ole sellest teadlik.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

14.09, kirjutasid ju, et sõna oli valesti kirjutatud! Haridusest ja haritusest polnud juttu. Jääme ikka faktide juurde.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, kõvem kirjutaja 14:13, ootan huviga näidet Colemaki, Dvoraki või mõnest muust layoutist, kus K ja G on kõrvuti?

14:17 - õigekiri ja lauseehitus on üks otsesemaid hariduse ja harituse tulemusi.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Ega minulgi ei oleks jalgpalli vastu midagi. Aga seda juhul, kui Eesti koondis mängiks normaalset vutti. See mis viimased 6 aastat eesti vutis toimub, on häbiväärne vähikäik. Miskipärast keegi ei julge ütelda et "kuningas on alasti". Ning väga tähtis, koolitage reportereid et neid piinlik kuulata poleks. Kogu Eesti jalgpalli ümber toimuv on ülimalt hale pööbellik sahmimine. No kas pole kurb vaadata kui vatijopedes THI ja Evelin käivad pallureid kätlemas? Missuguses teises riigis sellist tsirkust tehakse?

Igasugu kõrvaliste tobeduste nagu tsirkus ja hümnilaulmine enne matši? No mis sellest rohkem? Köetakse pallurid ja rahvas patriootiliselt üles või? Ega mäng sellest ei pärane. Kurat hakake kõigepealt normaalselt mängima ja suhtuma, küll siis jõuab ka lisavidinaid külge riputada.

 
At 15:05, Blogger Priit Pullerits said...

No 13:59 ei tea elust ehk jalgrattasõidust essugi, sest kuidas muidu võib nii dilentantliku kommentaari püsti panna. Las ma seletan talle. Liidri ülesanne on tõesti enda ümber punt kokku koguda. Seda ma ka tegin. Aga seda punti ei tohi liiga suureks lasta, sest siis on see raskesti juhitav; liiati, kui punti koguneb erinevate võimetega mehi, on juhtimine topeltraske. Niisiis, kui paras punt koos, tuleb vaadata, kes seal üldse väärivad pundis püsimist ja kes mitte. Ja siis pundi liider otsustab, nagu mina, et nüüd paneme gaasi juurde ja katsume kaasajooksikutest ehk muidusööjatest lahti saada. Seega, pundi liider töötab algul pundi kokkusaamise nimel ja seejärel kvaliteetse pundi väljatöötamise nimel. Palju õnne, 13:59, nüüd teate palju rohkem - tänu mulle, et ma spordibloginduse liidrina teiesugusele a-d ja b-d suvatsesin seletada, kuigi oleks võinud palju targemat teha. Aga ka lolluse väljajuurimine on üks mu kodanikukohuseid.

13:51 on muidugi naeruväärsuse etalon - no vaadake, millest ta oma pseudoskoori välja võlub! Täpselt nagu Eesti futbollipoolehoidja: me ei saanud Gibraltarist rohkem väravaid löödud, aga mis siis, sest me suutsime rohkem palli oma käes hoida! Aga see pole veel kõige hullem: nimelt, ta annab mõista, et maailmas, sh Eestis on homod ülekaalus, kui ta kirjutab, et "igale normaalsele heteroseksuaalsele mehele jalgpall meeldib". No aga miks siis ei ole futbollil Eestis vähemalt 650 000 vaatajat, vaid ainult 200 000? Et ülejäänud 450 000 on homod või?!

No ja selliste inimestega (selgelt ilulev sõna siinkohal, eufemism) pean ma siin maid jagama. Andke andeks, see on minu talendi raiskamine.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

15:05 on väga hea kommentaar

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Õigekirja ja lauseehituse kõrgemat pilotaaži nägime just vanameistri esituses. Aplaus!
Jalgpalluritel tasub lugeda erilise hoole ja innuga ning kindlasti korduvalt. On, millest õppida.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Jah, 13.51 sai vahele võetud, ent mida ütlete Coe jalgpalliarmastuse kohta? Kas see muudab temasse suhtumist? Mõistlikud mehed ju jalgpalli peale aega ei raiska!

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Nartsissistlikule iseloomuhäirele on iseloomulikud erinevad suurusluulud, soov olla teiste poolt imetletud ja vähene empaatiavõime. Häiret kandev inimene on veendunud, et tal on õigus saada erilise kohtlemise osaliseks. Samas ta ise kadestab teisi. Selliseid inimesi iseloomustab ülbe käitumine ja üleolev suhtumine ning teiste inimeste kõhklematu ärakasutamine endale seatud eesmärkide saavutamiseks[3].


Psühholoogiaprofessor Liisa Keltikangas-Järvinen arvab, et nartsistliku isiksushäire näol pole tegu inimese vaimse- või tegutsemistasandil esineva probleemiga, samuti ei saa seda pidada ka vaimuhaiguseks. Isiksushäire ilmneb hoopiski iselaadse käitumisena sotsiaalses plaanis. Kuna taolistel inimestel sageli puuduvad mõningad enesetalitsuslikud mehhanismid – näiteks pole nad võimelised tundma süü- või häbitunnet – siis intellektuaalseid ülesandeid lahendavad nad sageli keskmiselt paremini. Iial pole nad võimelised möönma elus sattunud ebaõnnestumisi. Niiviisi käitudes projitseerivad nad endast sageli valelikku pilti justkui tugeva enesehinnanguga inimestest.
Allikas: Wikipedia.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Mage, 15:54, mage ja piinlik. Nõrk tase - suuta siia ainult lõike-ja-kleebi stiilis midagi postitada. Poleks uskunud, et mõni nii madalalt lendab. Kas kohe üldse mingit ambitsiooni ei ole?

Coe on britt, 15:40, tema futbolliarmastus seletati siin teile juba eespool ära.

Ja veel, 15:54, kaks asja. Esiteks, iga inimene peab esmalt ennast armastama. Teiseks, isiksusehäire on hoopis see, kui teil puudub enda vastu igasugune lugupidamine ja usaldus, nii et te olete sunnitud teiste kirjutatu ja öelduga opereerima.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsu demagoogia on nõrk ent see-eest ilukõneline. Ja see pimestab aga sisu sellest ei muutu.
Ma loodan, et PP õpilased ei kuule oma mentori suust ühtegi viidet tsitaati, mis mõnele suurele õpetlasele kuulus, sest see oleks mage ja piinlik. Ambitsioonitu. Pealegi võiks ma sel juhul arvata, et Teil, lp Priit Pullerits, puudub igasugune austus enese vastu kuna teiste poolt kirjapanduga ja öelduga opereerite. Ma tean, et nartsissist vastab nüüd nii nagu ta alati vastab, et Wiki ei ole miski teaduslik lektüür, mille järgi joonduda. Aga ega vahet ei olegi. Arvamused teineteisest sellest ei muutu.
Kui jalgpalliarmastaja on inglane ja suur iidol, siis on ajaraisk juhiomadustega blogindusliidrile tolereetitav? Muidugi on. Ja selleks sobivad igasugused põhjendused, mis publiku abiga pädevaks plaksutatakse.

 
At 17:20, Blogger Priit Pullerits said...

Mis siin lollidega ikka vaielda, 15:56, kui te ei tee vahet isegi sellel, mis on tsiteerimine motiveeritud mahus ja mis mitte (jutt on 15:54-st, kui te ei taipa). Ise tahate veel nii tarka panna... plagieerides selleks sõnakasutuse poolest minu eelmist kommentaari.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, muidu ei ole mul sinu vastu midagi, aga kui ütled, et sa ise organiseerid terve grupi ilusti toimima, on liialdus. Ei meeldi mulle ka, et kui sa saad konservatiivset kriitikat, vastad sellele vihkamisega. Selleks, et blogi lugejad ei ülbitseks sinuga, ära tee seda ka oma blogi postitustes.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui üks "liider' ei suuda käputäitki mehi mobiliseerida ja teisel tuleb esimese vile peale 500+ matsi mägede ja mudaga mõõtu võtma (selle eest isegi raha makstes), siis see pingitatud juhiomaduste jutt Priidu suust on kohatu. Pole sul liidrigeene. Pole. Pongesta ning kiida ennast palju tahad .

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

15.15- Pullerts, sina, või???!!

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Tere!

Olen mees, kes jalgapalli ei vaata, kuid kes sellegipoolest ainult naistega seksib.

Aitäh tähelepanu eest!

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

I ate my balls.
S. Coe is a brit.

Selleks, et kirjutada, pole enam vaja paberit.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Olen mees, kes jalgapalli ei vaata, kuid kes sellegipoolest ainult naistega seksib.

unustasid lisada et kummist naistega

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Mis kiusate siin Pulleritsu, siililegi selge, et ta pole kontaktspordialade tüüpi mees ja kui ta ennast ülikonna ja jalgalli vaenavate väljaütlemistega mehelikumana tunneb, las tunneb. Enamuseks ei saa ta meete seas iialgi, lohutagu ennast sellega ,et ta jalgpalli vaenates arukas on, palju tahab.

Kamoon, ta ei remondi isegi jalgratast ise, seega talle jalgpalli võlusid selgitada on sama hea kui peag vastu seina joosta.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

jalgpalli võlud?

Ole hea räägi meile jalgpalli võludest eriti Andres Escobariga seoses?

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Escobari juhtum, kui see oli tingitud tema omaväravast on vaid kinnitus jalgpalli suurusele, mis on selle suuruse põhjus - jalgpalli eluliseus ja huvitavus ja küik muu mida ei ole mõtet hakatagi sõnadesse panema.

Kui palju ehi on naiste pärast tapetud? ometi ei hakka siin Pullerits ja tema jalpallivastasuse jüngrid homoseksuaalsust propageerima.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

kõigile ciclismo harrastajatele
PALLIDEGA MEHED

Pallidega mehed ei mängi jalgpalli.
Jalgpalli nemad üldse ei salli.

Pallidega mehed ei sulandu massi halli.
Nende pea ei meenuta palli.

Pallidega meestele rattad on kallid.

Meelitavad neid maantee, Time Trial -
ja Rattaralli.

Just sellistest meestest võtamegi malli.

 
At 21:34, Anonymous Heasoovija said...

Piinlik lugeda, aga sul, 21:11, on kirjutades kõik ok ja meri jätkuvalt põlvini?

Selles kolmes reas suudad teha vähemalt 8 viga!
Tead mis, mine tao jalgpalli hommikust õhtuni ja kui väheks jääb, siis ka õhtust hommikuni, aga ära enam kirjuta midagi, palun.
Või kui kirjutamise soov ikka nii suur sees on, siis mine kooli tagasi ja lõpeta veel mõni klass ning alles seejärel proovi uuesti midagi avalikkuse ees öelda.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Tsiklismo on eliidi ja sinivereliste sport.
Nov 16, 2010 - In recent years cycling has become a pursuit of the rich and famous

Vaid intelligentsed inimesed harrastava õilsat tsiklismo spordiala.
Jalgpall aga muutub üha enam palotellide pärusosaks.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Tsiklismo on eliidi ja sinivereliste sport.
Nov 16, 2010 - In recent years cycling has become a pursuit of the rich and famous

Vaid intelligentsed inimesed harrastava õilsat tsiklismo spordiala.
Jalgpall aga muutub üha enam palotellide pärusosaks.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

21:34

Velgi pinligum on ze ,et saa ei suta ülle kolne luketa. Madematika longab vist või?

Trükivead on selle kõrval huinjaa.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

21:34

Velgi pinligum on ze ,et saa ei suta ülle kolne luketa. Madematika longab vist või?

Trükivead on selle kõrval huinjaa.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Üks palotellidest räuskab ka siin nii kuis jaksab! :))

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

See nartsissismi kommentaar võtsb PP käitumise ilusti kokku, lisaks sai mees valuselt Coe teemaga allapööle vööd.

Vastu tuli sisutühi kommetaar ja nartsisistile omane eneseõigustus.

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Mida arvab PP sel juhul jalgallifännist Coe'st? Tsiteerin. -

Jalgpallilainele lülitunud meestel tekib naeruväärne tunne, nagu tõstaks jalgpall nad uutele filosoofilistele kõrgustele. Kõiketeadval toonil on nad valmis argumenteerima, millise vea tegi prantslaste treener, kui ei lülitanud Thierry Henryd avamängus algkoosseisu, või mispärast sloveenlase löödud pall Alžeeria väravavahi käte eest võrku vupsas. Vaadakem tõele näkku, millega on siin tegu: jalgpalli MM annab tüüpilisele alaväärsuskompleksist vaevatud mehepojale võimaluse tunda end ilmeksimatu asjatundjana, kes teab täpselt, kus peitub edu võti ja kellel lasub nurjumise süü.


Loomulikult saab iga ajudega mõtlev inimene aru, et komplekside käes vaevleb siin ainult üks mees ;)

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Väga täpne kommentaar, 22:58, mida tsiteerid.
Nii ju ongi. Täpsemini keskmise jalgpallifänni koondportree edasi andmine läheb juba vägagi keeruliseks.

 
At 00:13, Anonymous Anonüümne said...

"Ma kaelas ei kanna fännisalli.." on pühendatud Eesti kergliiklusteedel sportijatele. 5-8°C, tuul, pilvine, kohati kerget vihma. Meil on spordiharrastuseks parim loodus maailmas.

Ma kaelas ei kanna fännisalli.
Ei huvita, kas võitis Sillamäe või Tallinn.

Distantseerun futkalist, kasiinotrallist.

Ma Bianchi ajan välja tallist.
Ja rahuldust saan Eesti loodusest - nii kallist!

 
At 08:20, Anonymous Laane Jakup said...

Ärge hädaldage. Priit on kunn ja Eesti spordibloginduse absoluutne liider.

 
At 08:21, Anonymous Laane Jakup said...

Ärge hädaldage. Priit on kunn ja Eesti spordibloginduse absoluutne liider.

 
At 08:21, Anonymous Laane Jakup said...

Ärge hädaldage. Priit on kunn ja Eesti spordibloginduse absoluutne liider.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Laanekas ütles kõik ära, elu on alusele üldistatud.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Lp. Priit. Kuna Te tunnete Peip Reedit ja võib-olla ka teisi Pelotoni sõitjaid, edastaga palun alljärgnev jutt neile. See kirjeldus on Jõgeva Rattarallilt, kuid kehtib väga hästi ka teiste sõitude kohta.
Pelotoni värvides sõitjaid, kellest mõned väga viisakad küll polnud. Enamasti tegelesid nad kellegi peale räuskamisega, kõikvõimalikud roppused olid ilusasti selgeks õpitud ja neid lasti lendu kõigi ja kõige suunas valimatult. Küll sai tiimiauto, kes härgadele juua ei pakkunud, korralikult saadeti ilusatesse kohtadesse matkasõidul tiksunud daamid, kes ässade jootmist segasid, küll karjuti vähemkogenud sõitjate peale, kes karuselli teha ei mõistnud või ei tahtnud. Siinkohal soojad tervitused eelkõige Peip Reedile.

 
At 03:46, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht