teisipäev, juuni 28, 2016

Pullerits: Milles eksivad Eesti rattasõitjad?

See ei tule enamikule üllatuseks, kui tunnistan, et paljud peavad mind valesti ja vähe treenijaks. Tõsi see on, et ega mulle üle tunni ja veerandi rattaga sõita meeldi. Tüütuks muutub ja tippspordiks läheb ära kätte. Aga tund ja veerand on just piisav aeg, et veri keema lüüa ja füüsilist toonust säilitada. Kõik, mis sellele järgneb – ajalises mõttes – (ja nüüd tuleb üllatus), on suhteliselt mõttetu. Lühidalt: ajaraisk. Kui palju muud kasulikku ja huvitavat õnnestuks selle ajaga oma kordumatus elus ära teha, mis kulub maanteel või metsas kilomeetrite ja treeninguaja kogumisele!

Rein Taaramäe (fotol ülal paremal ja all vasakul), nagu ta rääkis mulle kahe ja poole nädala tagusel ühistreeningul, sõitis tol perioodil päevas sageli kolm-neli, isegi viis tundi. Kas raiskas samuti aega? Ei, absoluutselt mitte. Sest rattasõit on tema töö. Mis võiks olla kellelgi selle vastu, kui saaks samuti oma põhitöö päevas nelja või viie tunniga ära teha?

Aga enda arust õiged mehed, üksjagu sõidumehed, on väitnud vastu, et hoopis minu tunni ja veerandi pikkused sutsakad on mõttetud, sest need on liiga lühikesed ega arenda. Ohh mis rumal jutt. Kui nonde meeste kahe või kolme tunni pikkused trennid nii kasulikud oleks, peaks nad minusuguse üüratusse kaugusse jätma. Aga ei jäta ju. Tartu rattarallil sõitsin rahulikult teises grupis ning vaid alguse stardikoht grupist 201-300 röövis võimaluse, et peagrupiga Tartust väljudes kaasa minna. Napilt viis-kuus meetrit jäi puudu, et Riia ja Soinaste tänava ristmikul peagrupp kinni püüda.

Ma tean, mida paljud praegu hüüda tahaks: et jälle ajan oma vana ja liiati vale juttu. Kuid need hüüdjad eksivad jälle.

Selleks et jäärapäiselt oma kivinenud arvamuse raiujad veidigi ehk lõpuks mõtlema panna, ei jää mul üle muud, kui võtta appi Taaramäe. Tolsamal kuulsal ühistreeningul, mille kestel räägitut ma ei ole seni avaldanud, avaldas ta ühe asja üle tõsist imestust. Jah, nüüd pean selle välja rääkima, sest see teenib Eesti rattasõidu üldisi huve.

Niisiis, mille üle imestas Taaramäe?

Nagu küllap teate, osales ta juuni algul Eestis paaril maastikusõidul. Ta ei võitnud neid, küll aga sõitis esimestega palju koos. Ja siis ta täheldaski üht kummalist asjaolu.

Nimelt rääkis Taaramäe oma kogemuste põhjal mulle, et Eestis sõidetakse maastikurattavõistlustel esimene tund päris kõvasti. Aga ainult esimene tund. Siis toimub muutus. Nimelt, märkis Taaramäe, langeb pärast esimest tundi sõidutempo märgatavalt. Järelikult jaksu enam ei jagu.

See, millest Taaramäe rääkis, pani mindki imestama. Kuidas saab esiotsa meestel sõidutempo oluliselt langeda, kui eesotsas sõidavad mehed, kes harrastavad rattasõitu ikkagi Eesti kontekstis tõsisel tasemel, igal juhul palju-palju tõsisemalt kui mina, kes ma teen tunni ja veerandi pikkusi sõite?

Järelikult teevad nad trennis midagi vääriti, harjutavad valesti. Või ei ole nende kahe-kolmetunnistel trennidel olulist mõtet. Sest kuidas saab olla võimalik, et Eesti mõistes eliitklassi sõitjad kestavad üksnes tunni ning seejärel muutuvad jalad tuntavalt nõrgemaks?

Arvatavasti, kui nad tahavad saavutada treeningutega efekti, tuleb neil sõita sageli ikka neli-viis tundi korraga. Kahe- või kolmetunnised trennid neid suurt ei aita. Nonde asemel võiks nad piirduda minu kombel ka tunni ja veerandiga – ega tulemus sellest halveneks. Tunni peaks nad võistlustel ikkagi vastu – nagu seni.

Fotod 1-4: Rein Taaramäe siirdumas juuni alguses Tartus harrastajatega ühistreeningule. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

34 Kommentaarid:

At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit -
jälle võrdled sõrme m...ga!
Taarakas on TÄISPROFF, meie maastikutipud on tugevad HARRASTAJAD põhitöö kõrvalt.

Kui tahad võrrelda nende treeningu effektiivsust enda omaga, siis sõida ka nendega koos mõned maastiku sõidud koos. Näiteks MTBEST sarjas, kus ainult kopsumahust ei piisa.
Pole mõtet siia tuua võrdlust TRM-s, sest see sõit on siiski "maanteesõit kehval teekattel" ja enamus rajast toimub grupis tuulessõit.

Mart

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Mitu korda nädalas peaksid seksima vanatüdrukud?

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Mart, olin Rõuges TPs ja saan aru, mida Taaraka kommentaar tähendab. Esimesed tulid ära, jälitajate grupp tuli ära - Taarakat ei ole. Tuleb pika vahega, näha on, et pingutab, aga päris punases või kusagil kõrgemal selgelt ei ole. Ja mida me finišis näeme? Kõik on ära kukkunud ja Taarakas on neile tagant selga vajunud, kõik laksud saidki esimese tunniga välja pandud. Aga vähemalt välditi sellega grupis istuvatelt tipphobisportlastelt ära saamist.

Priit, Tunnine sõit aitab seda, kes on kolmveerandtunnise ponnistuse hüved juba ära kasutanud. Pooleteisetunnine sõit aitab neid, kelle jaoks ainult tunnine on ammendunud. Täpselt sama on kahe ja kolmetunniste sõitudega kuni 4-6 tunnini välja.

Kuidas aeroobses tsoonis sooritatav treeningtöö õigesti sooritada - selleks piisab värskelt trükist ilmunud "SÕIDA KIIREMINI! MAANTERATTURI KÄSIRAAMAT" läbi lugemisest. Üks nüanss, aga Priit seda välja ei taibanud tuua.

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Unustasin lisada - jah, me kõik tahame näha, et Priit maastikumaratonide sarjas paar etappi kaasa teeks!

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

"Kõik on ära kukkunud ja Taarakas on neile tagant selga vajunud, kõik laksud saidki esimese tunniga välja pandud."

Oo-jaa -vanad ajad tulevad meelde-Danilova,Mühlegg,Myllyla,Pantani,Ulrich,Armstrong...neile meeldis ka sama "taktikaga" sõita :)

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,
See, mida blogis kirjutate - et teenisite aega okupatsiooniarmees põhjapolaarjoone taga Kandalakšas, tolleaegses NSVL Murmanski oblastis, ei vasta tõele. Tegelikult läbisite kursused, kus teid valmistati ette tööks Läänes. Saite eriväljaõppe, perfektse inglise keele oskuse, baasteadmised Lääne ühiskonna toimimise mehhanismidest. Tei instrueeriti kuidas allikaid leida ja rääkima panna. Ühtlasi omandasite ka russkij matji ehk ebatsensuurse kõnepruugi oskuse. Teid valiti arvestusega, et suudate Lääne ühiskonnas end sisse sulandada. Läbisite tolleaegse TRÜ sotsioloogia labori psühholoogilised testid, mis kinnitasid sobivust teie tahtelis-moraalsete omaduste poolest eriülesannete täitmiseks. Ühtlasi saite ja kehalise eriettevalmistuse spetsprogrammi alusel. Teid õpetati läbima pikki vahemaid suuskadel, jalgrattal ja joostes. (Selle füüsilise trenni põhjalt jooksite hiljem Eestis 800 m väljapaistva isikliku rekordi 1.55,8.) Teid oli ootamas noorem-operatiivtöötaja töö, kuupalgaga 120 rubla Nõuk. Liidu vääringus ja välismaal töötamise eritasu 10 USA dollarit kuus, mis oleks teile välja makstud valuutapoe "Berjozka" tšekkides.
Eestisse tagasi saabudes 1988. aastal aga leidsite, et Nõukogude Liidu sotsialismimpeerium oli kokku varisenud. Teil ei olnud enam tööandjat. Paindliku ja teotahtelise inimesena ei käinud te alla, nagu mõned teie kolleegid, vaid leidsite uue aja uutes tingimustes endale uue rakenduse. Hakkasite välja andma ajakirja "Favoriit". Hiljem pääsesite Ameerikasse õppima ja stažeerima. Seal pääsesite oma töökuse, intelligentsuse ja loomupäraselt teile istuva ameerikaliku elulaadi veendunud pooldajana liikuma ka nii kõrgetesse ja mõjuvõimsatesse ringkondadesse, et kui N. Liit oleks edasi kestnud, siis oleksite nagu reaaleluline Jame Bond. - Kas oli nii? Ehk aitate parandada ühe väikse ebatäpsuse eelnevas jutus. Teie kursusel oli komsorgiks vist Sinkovski, Sinjakov, Sikonov? Kõva sportlane. Kuidas ta nimi täpselt oligi? Kas mäletate?

 
At 07:56, Anonymous Anonüümne said...

kuule improviseerija---1.55,9 , kümnendiku sees on teinekord 7-8 matsi.

 
At 09:23, Blogger Priit Pullerits said...

22:35-l on kahjuks kõik sassis nagu pudru ja kapsad. Sündmuste järjestus on meelevaldne ja sellest siis ka säärane logisev ja lapitud faabula.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Puder, Priit, puder.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=TNeHR8zFCxA

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Seda me saame teada, kes aktiveerib artikkel 50, kuid kes aktiveeris Pulleritsu - see jääb saladuseks igavesti.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Eks te ole ise kõvasti jälgi seganud ka. Seetõttu on faabula täpne taastamine raske ja aeganõudev.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pakub tõe pähe uut, järgiproovimata kogemust. Ehtne mustlane. See on nüüd puhas geneetika, eks.

 
At 16:33, Blogger Priit Pullerits said...

Okei, aitame fabuleerijaid.
1984-1986 Nõukogude raketivägedes, relvastuses tuuma- ja termotuuma raketid, raketikompleksi ülema (ohvitseri amet) asetäitja.
1990 NYCs Columbia ülikoolis, õpingute ja elamise rahastajad vennad Rockefellerid.
Ei varja, et nii mõnedki NY ja USA eestlased pidasid mind spiooniks, ja mitte Eesti spiooniks. Nad eksisid, aga ei hakanud mina nendega vaidlema, sest see olnuks tulutu.
1995 töökoht pooleks aastaks Pennsylvania avenüül Valge Maja kõrval, kohe esimesel nädalal pidin minema ja end kurssi viima, mida on öelda Kongressi vabariiklaste liidril Newt Gingrichil ja Briti peaministril Margaret Thatcheril. Rahastaja üks Washington Posti endisi tippmehi Alfred Friendly.
1997-1998 taas Washingtonis ja Valges Majas just siis, tol päeval, vahetult enne seda, kui president Clinton läks Kenneth Starri komisjoni ette Lewinsky afääri asjus esimest tunnistust andma. Whitewateri skandaal oli selleks ajaks juba maha käimas.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, vaadake toimetuse aknast välja. Mis seal all uulisal toimub? Mingi kära, hõikeid, massi jõminat. Võib-olla on see geiparaad? Mida nad nõuavad?

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult nõuavad nad kuulipritsi.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits te vaatate asja alati vaid oma vaatevinklist. Taaramägi ei läinud Rõuge Rattarallit võitma, seega võttis ta algul rahulikult, ja lõpuks sõitis end tempot tehes järgi, kui teised tema ees tõusudel toppama jäid. Ja miks meie kohalikud tipud algul punnitavad? Et endale ikka hea positsioon välja võidelda, kui rada kitsamaks läheb ja tropid tekivad, siis massi taha kinni ei jääks.

Ja maantee grupisõitu ei saa mitte kuidagi võrrelda MTB sõitudega, täiesti erinevad distsipliinid ja totaalselt erinev taktika.

 
At 05:15, Blogger raybanoutlet001 said...

toms outlet store
adidas yeezy boost
nike zoom
air jordan retro
timberland outlet
kobe basketball shoes
skechers go walk
mlb jerseys shop
oakley sunglasses

 
At 07:55, Blogger Unknown said...

rolex watches
coach outlet online
true religion jeans
tiffany outlet
hermes belt
ugg canada
ugg boots
cheap oakley sunglasses
ed hardy clothing
oakley sunglasses
20170214lck

 
At 14:36, Blogger Unknown said...

nike air max
yeezy shoes
kobe 9
basketball shoes
nike air force
longchamps
air force 1
nike air force
nike air zoom
michael kors outlet online

 
At 19:39, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
ralph lauren shirts
mlb jerseys
coach outlet clearance
cheap oakley sunglasses
nfl jersey wholesale
nike shoes
louis vuitton bags
reebok shoes
bottega veneta outlet online
20170528ck

 
At 05:15, Blogger Unknown said...

timberland outlet
longchamp bags
links of london
light up shoes
nike dunks
longchamp bags
gucci belt
links of london
adidas shoes
adidas stan smith men

 
At 10:59, Blogger raybanoutlet001 said...

san diego chargers jerseys
nike roshe one
new york knicks jersey
nike outlet
steelers jerseys
fitflops sale
michael kors outlet
polo ralph lauren
ralph lauren outlet
nike outlet

 
At 04:15, Blogger Unknown said...

air max
nike air force 1
nike zoom
true religion jeans
yeezy
air jordan 12
christian louboutin shoes
nike air max 90
lebron shoes
nike air max 2017

 
At 10:04, Blogger raybanoutlet001 said...

mont blanc outlet
nike shoes
oakley sunglasses
fitflops sale
coach outlet online
kate spade outlet
nfl jerseys wholesale
air jordan 4
los angeles lakers
cheap oakley sunglasses

 
At 03:49, Blogger adidas nmd said...

coach outlet store online
oklahoma city thunder
coach factory outlet
nike huarache
michael kors outlet
coach outlet
polo outlet
oakley sunglasses
nike roshe
oakley sunglasses

 
At 05:18, Blogger Unknown said...

gucci belts
longchamp bags
curry 3
adidas yeezy
nike zoom
ultra boost 3.0
nike air max 90
nike huarache sale
nike air force 1
mlb jerseys

 
At 07:17, Blogger Unknown said...

cheap jordans
harden shoes
adidas nmd r1
tory burch shoes
michael kors outlet online
adidas ultra
pandora jewelry
led shoes
nike cortez
michael kors outlet

 
At 12:07, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike air jordan
polo ralph lauren
kate spade outlet
cheap jordans
rayban sunglasses
true religion jeans
mulberry handbags
jordan shoes
polo ralph lauren
converse shoes

 
At 06:07, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
ralph lauren uk
canada goose jackets
nike presto femme
ralph lauren uk
bengals jersey
nike trainers
oakley sunglasses
new nike shoes
49ers jersey
longchamp outlet

 
At 04:30, Blogger Unknown said...

www0705

louboutin pas cher
michael kors outlet
jordan 32
pandora charms sale clearance
uggs
cavaliers jerseys
michael kors handbags
michael kors outlet
oakley sunglasses
true religion jeans

 
At 07:41, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
nike air max 2018
oakley
adidas iniki
hermes belts
nike huarache
cheap mlb jerseys
yeezy 500 blush
goyard tote
air max

 
At 05:02, Blogger jeje said...

mulberry handbags
moncler jackets
pandora jewelry
moncler uk
nike soldes femme
supreme clothing
uggs outlet
vibram five fingers
air max 90
true religion outlet

 
At 10:25, Blogger Unknown said...

www1020

ralph lauren polo
fitflops clearance
stussy
nike shoes
adidas superstar
north face
ray ban sunglasses
canada goose outlet
canada goose
christian louboutin

 

Postita kommentaar

<< Esileht