teisipäev, veebruar 26, 2019

Pullerits: Ega kukkumine takista võidu sõita! Reportaaž jäiselt ja vesiselt rajalt

See oli pühapäeva hommikul Lähtele saabudes ilmselge, et eelmise päeva Alutaguse maratoni määrdevariandi ja -jääkidega Lemeksi suusasarja kuuendal etapil, kus kavas oli 14 km klassikatehnikas, kiiresti edasi ja kaugele ei jõua. Aga määrdemees paraku magas.

Õige see on, et määrdemees peab samuti millalgi puhkust saama. Talv on ju olnud pikk ning nädalavahetuste eel on tal käed olnud paksult tööd ja määrdeid täis.

Ent mis sa teed, kui avastad võistluspaigas, et suusad ikka üldse ei pea, sest lumi on niiske, kohati lausa vesine?

Eks pöördud oma murega võistluse peakohtuniku poole.

Peakohtunik ütleb, et kliistrimääre saabub Tartust umbes pool tundi enne starti.

Aga kiire kõne lubatud kliistritoojale, kes Tartust juba teele asunud, paljastab ja jahmatab, et tema ei tea kliistrite vajadusest midagi. Kuid ta lubab helistada Lemeksi sarja peakohtunikule.

Peakohtunik Ergo Kukk astubki minuti pärast ligi ja ütleb, et annaksin oma suusad tema kätte, ta paneb kliistri ruttu alla.

Umbes nelja minutiga on asi tehtud. Vahur Teppanilt soetatud klassika-Fischerite põhi läigib, lausa sillerdab. Nii korralikult ja ühtlaselt on need kleepuva kliistriga kokku plätserdatud. Libisemismääre jääb seesama, mille määrdemees Jaanus Kunts pani alla Alutaguse  maratoniks.

Viin Fischerid õue jahtuma (fotol vasakul) ja panen alla vanad uisu-Atomicud, et teha võistlusrajaga lähemat tutvust. Sest rajal, nagu skeem näitab, ootab mitu kiiret laskumist ja teravat kurvi.

Esimene pikem laskumine, mis tuttav varasematelt Lemeksi etappidelt, on kergesti sõidetav. Ka pööre laskumise lõpu eel paremale, 10 km rajalt 14 km rajale, pole üldse hull. Järgneb pikk ja jäine tõus ning selle otsas – vaat seal, nagu selgub, läheb asi kriitiliseks. Sellele viitab ka hüüumärgistatud hoiatussilt «Pikk laskumine!».

Too laskumine pole ainult pikk, vaid ka üksjagu jäine. Ja kurviline. Isegi sahka lastes peab vaeva nägema, et viimases kurvis rajalt välja vastu puid ei sõidaks. Proovin seda kaks korda, siis lähen nõlva otsa tagasi, kus seisab Teet Jagomägi, minu vanuseklassi M50+ vaieldamatu favoriit, ning ütlen talle möödudes: «See laskumine on hullumaja!»

Peakohtunik Ergo Kukk loeb samuti enne starti meestele sõnad peale, et nad oleksid laskumistel ettevaatlikud. Keegi ju ei taha, et tema võistlus lõpeks luumurdudega.

Alustan rahulikult ega üritagi kiirematega kaasa minna. Ei taha ju, et esimese kilomeetriga keha liiga kurnaks, nii et selle valitsemine tol ohlikul kurvilisel laskumisel keeruliseks osutuks.

Esimese laskumise jälg on tugev ning allasõit läheb lauluga. Pööre paremale selle lõpu eel tuleb ka kindlalt välja. Järgneval tõusul üllatan aga iseennastki, kui suudan sellest peaaegu et tipuni lükata paaristõugetega, samas kui mehed minu ees näevad vaeva jäljes hüppamise ja suuskade pidama saamisega.

Ja siis tõusu tipus pööre vasakule ning ohtlikule laskumisele.

Teadsin, et juba esimene, vähem kui 90-kraadine vasakpööre sellel nõuab ettevaatlikkust, ent ikkagi suudan kurvis külglibisemist kasutades tasakaalu kaotada ning prantsatan istuli. Tagumik saab kerge paugu. Vaatan kiirelt üle õla, ega tagumised selga libise. Ei libise, saavad mööda.

Kui nad möödunud, ajan end püsti ning sahatan kurvilise laskumise lõpuni. Need, kes olid minu taga, on rohkem kui poolsada, vaat et lausa sada meetrit eest saanud. Laskumise all laiub jääväli, kus pole mingeid jälgesid. Läbin tolle paiga rahulikult, probleemideta, nagu ka järgneva, lume alt väljatükkivast pinnasest tumedaks muutunud paremkurvi. Ja siis uuele tõusule.

Tõusul saan enamiku möödunuist kätte, peale M40+ klassis võistleva Tambet Leenurme (nr 53, fotol paremal), ning lähen neist mööda. Suusad peavad ilusasti. Järgnevail laskumistel hoian Leenurmega distantsi, sest rada on mulle varasemast tundmatu. Kuid õnneks riskantseid kohti enam pole. Võistlusrada keerab Lähte «mägede» juurest põllu servale ning viib Vedu suusaradade poole. Seal saan esimesel pikemal tõusul mööda ka Leenurmest, kuid järgmiseks kedagi paraku püüda pole. Lähim, kes eespool sõidab, on rohkem kui saja meetri kaugusel.

Arvasin juba, et olen üksi, aga oh ei. Järsku kuulen tagant kellegi hingeldamist ja kepitööd. Kui tagant tulija oma vanadel Atomicel mu kõrvale jõuab, tunnen ta kohe ära: minu vanuseklassi võistleja Gaido Kaeramaa Mariine Autost. Arusaadav, miks tal sedapuhku jaksu jagub: tema ju eelmisel päeval Alutagusel paaristõukemaratoni ei sõitnud. Haagin end talle sappa. Mitte et sellest kuidagi kergem hakkaks, aga igatahes jõuan tema kannul Vedu metsa alla sealsetele radadele.

Tõusudel valime Kaeramaaga erineva strateegia. Tema raiub ja kangutab paaristõukeid, mina püüan vaheldumisi jäljes sõita ja suuski veidigi libistada. Tuleb välja, et Kaeramaa liikumisviis on tõhusam. Ta saab ajapikku poolsada meetrit eest ära.

Tagasitee Lähtele läheb üle põldude sama «teed» pidi, mis tõi sealt Vedu radadeni. Ainult selle vahega, et nüüd puhub vali tuul vastu. Jäljed, tundub, on üha rohkem vesisemad. Ei saagi aru, kas paremini lippab suusk raja kõrval või selle sees. Nähtavasti ikka selle sees. Aga mõnikord ka mitte.

Lähtele lähenedes tulevad vastu pikad tõusud. Vaatan, et Kaeramaa kasutab endiselt vaid käte rammu. Nüüd võtan jalad kõhu alt välja, hüppan jäljest välja ning hakkan üles jooksma. See moodus toimib, vahe Kaeramaaga, paistab, et hakkab tasapisi kahanema. Lõpuks on oluline iga koht, sest pärast Lemeksi sarja viit etappi olen omas vanuseklassis kolmandal kohal – ja seda kohta tahaks hoida. Seis oli enne kuuendat etappi selline:

1. Kalev Vunk 122 punkti
2. Teet Jagomägi 108 punkti
3. Priit Pullerits 87 punkti
4. Rein Kullamaa 78 punkti
5. Aivar Veri 76 punkti
6. Antti Nöps 66 punkti
7. Arne Türkson 64 punkti
8. Veiko Soo 56 punkti
9. Gaido Kaeramaa 55 punkti
10. Alger Vedler 51 punkti

Aga põldudelt tagasi Lähte «mägede» alla jõudes kuulen selja tagant, et keegi on kannule jõudnud. Ei hakka üle õla piiluma, see oleks märk, justkui oleks paanika lahti, vaid lükkan algaval tõusul oma jooksukäigu sisse – ja sedasi teen oma töö korralikult ära. Kes iganes kannule jõudis, pudeneb sealt sama ootamatult ja kiiresti. Ka peagi järgneva väikse tõusunuki võtan kiire jooksusammuga, et tagant ohustajal ei tekiks mingit mõtet ega lootustki.

Lõpetan 14 km pikkuse klassikaringi ajaga 53.22,0. See annab minu vanuseklassis Jagomäe, Vungi ja Kaeramaa järel neljanda koha. M40+ vanuseklassis saanuks ma selle ajaga viienda koha.

Kui ilmaolud lubavad, jääb Lemeksi sarjas 6. märtsil sõita veel viimane, seitsmes etapp. Peakohtuniku plaanide järgi on Lähte 2,5 km pikkusel ringil (mis on tegelikult ikkagi veidi alla 2 km pikk ring) kavas võistlus uisutehnikas.

M50+ vanuseklassi koondtabel pärast 6. etappi (arvesse on võetud viis paremat tulemust):
1. Teet Jagomägi 138 punkti
2. Kalev Vunk 126 punkti
3. Priit Pullerits 90 punkti
4. Rein Kullamaa 78 punkti
5. Aivar Veri 76 punkti
6. Gaido Kaeramaa 76 punkti
7. Arne Türkson 69 punkti
8. Antti Nöps 66 punkti
9. Veiko Soo 56 punkti
10. Alger Vedler 51 punkti

Fotod Lemeksi suusasarja 6. etapilt Lähtel: kõigi fotode autor Erik Kukk
Foto 1: 10 km klassikasõidu start. Esiplaanil M60+ vanuseklassi võitja Raul Arula.
Foto 2: Naiste võistlusklassis kolmanda koha saanud Sille Meikop.
Foto 3: Priit Pullerits 14 km sõidu stardi eel.
Foto 4: Meeste põhiklassi võitja Toomas Horma.
Foto 5: 14 km sõidu stardi ootel. Nr 14 on Teet Jagomägi. Leia pildil Priit Pullerits!
Foto 6: Lähtel on mindud rajale.
Foto 7: Tambet Leenurm lõpetab 14 km sõidu M40? klassis 7. kohaga, kaotust Priit Pulleritsule 1.35.
Foto 8: Robin Suurpere, M14 klassi võitja 10 km sõidus.
Foto 9: Hanna Britt Laursoo, naiste põhiklassi võitja.
Foto 10: Noored suusatajad Lähtel tõusu võtmas.
Foto 11: Teet Jagomägi, M50+ klassi võitja.
Foto 12: Andres Kübar, M60+ võistlusklassi neljas, lähenemas Lähte vaatetornile, lõpuni jääb umbes pool kilomeetrit.
Foto 13: Tüdrukute ülitasavägine lõpuheitlus. Vasakul N14 klassi võitja Pillerin Vilipuu, keskel talle 0,4 sekundit kaotanud Mari Ann Jahhu ja paremal N16 vanuseklassi neljas Laura Tamm, kes kaotas Vilipuule 0,2 sekundit ning edestas omakorda 0,2 sekundiga Jahhut.

39 Kommentaarid:

At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui vanad need Priidu uued suusad on, palju sinna pulbrit alla kõrvetatud juba on?

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Kohtunik peaks olema erapooletu ja mitte andma ühele võistlejale eraldi abi. Veelgi koledam on see, et seda tegi PEAkohtunik.
Oleks veel tehniline probleem, mis seotud varustuse purunemisega, aga siin puhtalt eraldi teenindus tavalise hoolduse vallas. Nagu kirjeldusest näha, andis selline asi eelise enamuse teiste ees.

DSQ peaks mõlemale mehele andma!

 
At 19:17, Blogger Priit Pullerits said...

Kes saaks DSQ anda? Peakohtunik. Kas ta annaks endale DSQ? Nalja teete või!

Vene vanasõna tunnete: parem omada sada sõpra kui sada rubla. See kehtib ka meil. Mistõttu on hädas näiteks need rikkad, kes Audi suure maasturiga kohale tulevad. Sellest Audist vms-st pole neile mingit kasu.

Näete, lihtsa elu õppetunnid teile! Saite nüüd?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Jooksus väidetakse, et pikemate distantside "kõva" mehe piir hakkab alla 4.00 min/km. Sh prääksuvad sel teemal ka need, kes ise pole maratoni jooksnud, ei sellest kiiremini ega aeglasemalt. Kuidas aga suusas, kus erinevate faktorite mõju on märksa suurem, nö kõva mehe piiri määrata?

 
At 19:25, Blogger Priit Pullerits said...

Mis piir on 4.00/km? Nalja teete või?!? On üks kõva mehe piir jooksus ja see on 2.00/800m. Eriti kõva mehe piir on 1.56/800m. Selge?

DSQ-mees, võistlusmäärusi ei tunne või? Minge lugege, mis ajani saab proteste esitada ja kui suur on nn kautsjon! Teie praegune prääks tuli kui praetud ja isegi juba ära söödud hane suust.

 
At 19:29, Blogger Priit Pullerits said...

Ahjaa, selle Audi mehe all ei mõelnud ma Blogipoeg Raiot, kellel on minust isegi rohkem sõpru, sh ka VT ja PP. See Audi on siin sümbol.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit -
kuskil pole öeldud, et nüüd enam peaks DSQ selle võistluse eest tegema.
Seda tuleks võistlejale teha edaspidi samalaadse asja eest ja peakohtunik peaks saama omad vitsad alaliidu kohtunike kogult.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Me paneme neile kõigile moraalse DSQ. Ning see on väga valus.
Loomulikult, kõva mehe piir on 1.56 nagu ka 3.49 poole pikemal võistlusmaal.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

19.25: Esiteks, jutt oli pikematest distantsidest, mitte keskmaast. Ja teiseks, kui mälu ei võta, siis: https://suusk.blogspot.com/2016/09/pullerits-hammastav-miks-mehed-ei-suuda.html

(funktsionaalne) lugemisoskus...

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Üli sitt töö meie meedialt. Kuskil ei mainita ära et enne Merlii Pullest tuli 52.kohal finišisse lätlanna Eiduka. Eiduka on Tiim Haanja liige, seega peaagu oma, naši, noh. Kas kuram maksab üks lisa lause miljon eurot? Padre kui overall meedia autoriteet peaks karmi peapesu tegema. Kus on vendlus ja kamraadlus meie naabritega? No üleüldse, raisk! Mul pole rohkem sõnu. Raisk!

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Ma küll kohtuniku määrdeabis mingit probleemi ei näe.
Lemeksi sarja võistlused on suurepärased, kiitus korraldajatele ning see võiks sellisel hubasel kujul ka tulevikus selliseks jääda.
Küll aga oleks jama kui me järgmisest Lemeksi sarja etapist alates hakkaksime luksusmaasturitega kohaletulnutele viltu vaatama - et kui tuled Audi Q7, Volvo XC90, Lexus RX, G-Mercedese, Range Roveri, BMW X5 või mõne sarnasega, siis jätame näo meelde ja saadame pahase pilgu vms. Ärge selliste lahterdamistega kaasa minge, luksusmaastur ei näita et omanik oleks ebasõbralik.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Mida juttu Audist? Audil on all neli ratast, ees ja taga embleemil neli ratast ja lisaks veel tagavararatas (valikuline lisa) ja rooliratas. Ratas on siin sümbol. Ratas on isegi siis kui sul pole sõpru. Ratas aitab kui oled hädas. See ongi sõnum.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Ärge unustage Pacificat.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamisest ei tea, aga auto osas on kõva mehe piir Crysler Pacifica. Kõik, kes on alla või üle selle, on pehmod.

 
At 12:23, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Kõva mehe märk on see, et tal on võimu ja väge nõnda palju, et saab igapäevaselt enesele lubada jala käimist. Sellist luksust saab endale võimaldada vaid kas väga vaene või väga rikas mees. Rikkal rantjeel pole kuhugi kiiret ega miskit muret. Hoopis teised peavad tema juurde kiirustama. Lootuses, et mõni paluke pudeneb ka nende kaukasse. Kiirustajate aeg on raha ja raha on neil vähe.

Minu teada lugupeetud blogiperemees käib enamasti jala või sõidab rattaga. Kui paljud teist saavad elada sedamoodi? Kardan, et vähesed.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Tartu üks kunagisi suurkujusid Tiit Veeber pani oma impeeriumile aluse sellega, et ostis omale tsikli. Ehk on see hoopis edu valem?

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Ega vist jah jala kaugele ei jõua. Ma ei tea ühtegi imperialisti, kes oleks pannud oma rikkusele aluse munemise ja jalutamisega.

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Nõrgad argumendid, mehed, väga nõrgad. Oodake Padre tuleb ja ütleb teile nagu tina silma.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Ütlen nii, et need mehed, kes pole selle talvega tuhat kilomeetrit suusatanud, peaks pigem trenni minema ja meheks saama, mitte siin oma pehmostumist verbaalse kõvatamisega maskeerima.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Peremees, anna armu! Lumi läinud. Väga masendav on kaamoses kilomeetreid koguda kui metsas sammal mustendab. Ja milleks? Meile on sport ikkagi lõbu mitte igapäevane nõme kohustus nn tippvormi hoidmiseks.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Tänane pealkiri posteljonis: "Veerpalu teeb endale uues ametis aina enam nime."

Suured sõnad.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Paluks kergemat karistust, 830 km suusakilomeetrit ainult koos.
Ehk päästab see, et on mõned jooksuotsad ja üks rattatiir tehtud.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Usun Veerpalu, Alaveri ja ...

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Nonii. Tammjärvel, Veerpalul ja Poltoraninil käed raudus. Karlovitši võluteater saab teenitud lõpu, mehed lähevad kinni!

 
At 15:23, Blogger Andrus said...

Kas see, mis täna juhtus oli surmahoop eesti suusatamisele igaveseks?

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Kes teab, kui karmid seal kohalikud seadused on?

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Alaver, vana rebane, vangimaja hirmus kohale minna ei julgenudki. Paugub teine siin Eestis mingitel Udrase teemadel kergejõustiku liiduga. Nagu ikka: väiksed pätid võllas, suured tõllas.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et oli suur operatsioon, kus enne jälgiti, kes arstil ennast torkida laseb ja siis lennati orderitega peale.

Peab ikka loll olema küll ja veel veredoping.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Ja keegi jäi ka otse nõela otsas vahele..

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Häbi kogu eesti suusatamisele

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ega siin ei tea. Ka padre käed võivad selles asjaga seotud olla.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma imestasin juba Andrus Veerpalu dopingujuhtumi põhjal, et kuidas ta sai nii loll olla, kõik tiitlid käes ja nii või naa jäänuks talle elu viimaseks see Oslo MM, kes see loll sellisel hetkel riskib dopinguga??? Oleks siis veel nii, et poleks varem tiitleid saanud.

Aga tänane juhtum. Mis poindiga sellise tasemega vennad dopingut panevad (Tammjärv, Veerpalu)? Ja kui tänane tõsi, siis on ju kogu Eesti suusatamine olnud ju viimased 20 aastat dopingut täis. Veerpalu, Šmigun, Olle, Mae, väike Veerpalu, Tammjärv, lasesuusatajatest Roland Lessing. Bernatski juhtumid ja värki. Päris ulme. Saan aru, et mõni paneb doppi, aga et terve Eesti eliit ja nii süsteemselt ja nii nahhaalselt. Just sellises olukorras pannakse doppi rahulikult veel edasi, kui just on riigis olnud megasuured dopigujuhtumid. On selle juriidikaga kuidas on, aga reaalsus on ilmselt see, et kogu Eesti suusaeliit on viimasel 20-l aastal julmalt doppi pannud.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Ilma dopinguta oleks meie meeste tase siis milline?

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

See on väga äge uudis, et dopingumaffia võeti kinni. Enam maailmas keegi sellega ei tegele. Õhk sai puhtaks. Järgi on ainult ausad. Täna on imeline päev. Paneme siis annaalidesse kirja, et 27.2.19 likvideeriti suusaspordis doping.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

16:31 sinu jutt et Veerpalu lõpuks enne Oslot doppi pani on rumal. Ma ei pea seletama miks. Mis sa ise arvad?

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Team Haanja vanasõna: "kes dopingut ei pane, see finišisse ei jõua." (Marko Kilbi näitel. Aus poiss aga lõpuni vastu ei pea.)

 
At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas siis nii sõnaahtrad? Mehed, info liigub, tilgutage. Padre kahjuks ei saa rääkida. Liiga direktor mees. Autoriteet. Tema peab vaikima.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Küll Padre meile ikka midagi tilgutab, aga veidi läbi lillede, mõistukõne vormis. Enamus teist tumbajumbadest ei saa s*ttagi sotti.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priidu rootsi kontaktid libistavad mida mõnusat Rootsi meedia eestlaste kohta laulab? Kibestuse norra võitude vastu saab nüüd teisele poole välja valada!

 

Postita kommentaar

<< Esileht