kolmapäev, jaanuar 31, 2007

Pullerits: Nüüd läheb andmiseks!

Silja Spordis on ikka lahedad mehed küll. Käisin seal eile kauaoodatud uute Fischerite järel, aga kui need lõpuks kätte sain, kuulsin üllatuseks, et ega need hästi libisema ikka ei hakka. Mis siis, et olin lasknud suusad ette valmistada ning nende peal ilutses silt "PULLERITS OK!". Müügimees Jaanus Vislapuu andis valida: kas sõidan mitusada kilomeetrit ja siis tekib lootus, et saan maksimumlibisemise, või viskan suusad piltlikult öeldes kohe ahju.

Valisin ahju viskamise variandi. Mis tähendab, et suusad tuleb mingisse termoboksi panna ja siis neid seal kuumutatakse kümme tundi umbes 65 kraadi juures ning alles seejärel võib loota, et määre hakkab tõeliselt pidama. Väidetavalt pidi see olema mingi uus hullus lisaks kivilihvile. On keegi sellest midagi kuulnud ja selle termoboksi efekte maitsta saanud?

Läksin eile kohe Otepääle proovima, et kuidas Fischeri RCSid lippavad, aga mis peamine, saama treener Kalmer Trammilt tehnikatundi. Ainult üks häda oli: uued Madshusi kombisaapad olid mõni päev tagasi klassikat sõites mõlemad kannad nii ära hõõrunud, et ühel oli paks vesivill, teine oli aga suisa lõhki. Sel vesivillil tuli viimaks kuivanud koorik maha, aga veriseks hõõrutud kand on jätkuvalt veritsev ja hirmus hell. Panin plaastrid peale ja tõmbasin saapad hästi kõvasti jalga, et hõõrumine oleks minimaalne. Teab äkki keegi head nõksu, kuidas sellisest kannatraumast võimalikult kiiresti lahti saada? (Variant, et mitte trenni teha, ei tule seejuures kõne allagi.)

Otepääl nägi igasuguseid mehi. Aivar Rehemaa kihutas kui väle rebane klassikasammuga mäest üles, Jaak Mae lõhkus uisku sõita. Peaaegu oleksin raja kõige kõrgemas punktis Mati Alaveri, professorlikud prillid ninal (tal, mitte mul), alla ajanud. Alaveri vaatepunktist võinuks see ka hoopis vastupidi paista - et tema oleks minu alla ajanud.

Kui olin soojaks sõitnud, laskus Kalmer Tramm, Eesti naiste B-koondise peatreener, MK-raja äärest Tehvandi suusastaadionile. Ütles, et võtab kaamera ka, siis näen ise oma sõitu ja kust mida parandada. Aga algul heitis niisama pilgu peale.

Ja siis ütles mu üllatuseks: kaamerat pole küll mõtet tuua. Märkis, et ega mu tehnika veel päris sama hea ole nagu Veerpalul või Mael, aga filmida pole küll tarvidust. Lisas, et ta oli valmis ikka üksjagu hullema vaatepildi avanemiseks, kuid suuri vigu polevat. Kiitis, et mul pole seda harrastajate viga, kus libisetakse vahelduvtõuke puhul kahel jalal korraga, vaid et panen õigesti tagant tuleva jala libiseva jala ette ja tõstan end puusadest õigesti üles.

Kui asi nii hästi on, siis võib ta selle eest kiita iseennast, sest just seda puusatööd ja jala ettepanekut oli ta mulle sügisest saadik korduvalt rõhutanud ja seda olin püüdnud esimestes suusatrennides täpselt jälgida. Ehkki oma arust tikkus kätetöö samal ajal unarusse jääma, kui pingsalt jalgade tööd jälgisin. Ainus oluline parandus oli, et keha tuleb rohkem püsti tõsta, mitte liiga ette kummardada (seega siis, mu meelest, tuleks rohkem Axel Teichmanni peale mõelda).

Paaristõuke puhul pean rohkem jälgima, et keha liiga ette kummargile ei jääks, vaid end rohkem sirutaksin. Samuti sain teada olulisi nõkse jalgade, puusade ja kätetöö kohta, kuid neid ei saa siin kahjuks üksikasjaliselt avaldada seepärast, et igipõline verine konkurent Art Soonets alias Blogi-Art käib ka siin lugemas ja nõkse luuramas, ja just paaristöös näen tema vastu üht olulist trumpi.

Teine oluline asi oli klassikasõiduks õige pikkusega kepid leida. Olin seni oma 187 cm pikkuse juures sõitnud 165 cm keppidega, kasutanud neid nii uisu- kui klassikasõiduks. Ja-jah, tean, et see on ebaloogiline ja eriti klassikatehnikaks ebasobiv pikkus. Sest kui mina sõidan klassikat 165ga, siis Mae, kes on minust 5 cm lühem, pidi väidetavalt uisku, mis nõuab ju pikemaid roikaid, sõitma 162,5ga (kontrollimata andmed!). Aga olen klassikas nende pikkade keppidega nii ära harjunud - eriti hea on nendega sammuta paaristõuget uhada. Üks mu suusarajal saadud suurimaid komplimente pärineb üle-eelmiselt Tartu maratonilt, kus üks mees ütles, et kurat, mul peavad küll tugevad käed olema, et ta sõidab juba 30 km mu järel, aga ma kasutan ainult paaristõuget. Ta jättis ilmselt arvestamata mu kehakaalu, mis toona oli 68 kg - seda massi ei ole ju kuigi raske edasi lükata.

Aga selge on ka see, ja seda nägin paarilt mullusel Tallinna maratonil tehtud fotolt, et nii pikkade klassikakeppidega kipuvad käed küünarnukist läbi vajuma. Teiseks, olen sõitnud vanade Exeli keppidega, ja kui nüüd Trammilt mingid peaaegu kaalutud suusakepid kätte sain, pidid käed, kui need paaristõukeks ette viisin, otsast lendama - nii kerge oli! Kepil ja kepil on seega ikka suur vahe.

Kuigi mingi arvutuse kohaselt pidavat 187 cm pikkusele sobima 157,5 cm kepid, tundusid need ilmselgelt lühikesed. Karta on, et paaristõuke puhul jäävad nendega seljalihased valusaks, kui nii palju madalalt peab koogutama. 162,5 cm olid palju paremad. Kahjuks polnud Trammil proovimiseks 160 cm keppe, mistõttu pean nüüd oma peaga otsustama, kas valida 162,5 või 160 cm kepid. Kes oskab põhjendatud ja argumenteeritud nõu anda?

Kolmas oluline teema oli tõusutöö korrastamine. Siin sain kõige rohkem olulisi nõkse teada. Näiteks ilmnes, et tõukel kerkib säär liiga üles - küllap endise jooksja kutsehaigus -, aga seda ei tohi teha. Selle vastu aitab, kui varbaid rohkem enda poole tõmmata. Samuti sain teada, kuidas jalga tuleb teravamalt ette tõugata ja kannale suruda. Tramm jälgis ka liikumise rütmi ning sammude tihedust ja pikkust. Soovitas, et jälgiksin tõusunurka ja mängiksin rohkem suusaga ehk teisisõnu, sätiks oma sammu vastavalt sellele, milline tõus parajasti on, lauge või järsk.

Igatahes läksid mu silmad hoopis avaramalt lahti. Ei kujutanud ettegi, et nii palju arvestatavaid nüansse mängu tuleb. Trammi nõu oli tõesti väärt nõu, nii et igati tuleb nõustuda tavaliselt kriitilise ekssprinteri Pavo Raudsepaga, et Tramm kuulub kindlasti Eesti viie kõige targema treeneri hulka. (Ma ei hakka siin avaldama, kellest Raudsepp Trammi koguni ettepoole asetas, sest siis tuleks küll palju paksu pahandust. Küll aga avaldan Eesti suusatajaile hirmutava teate, et Raudsepp lubas kevadel Eesti meistrivõistlustel taas välja tulla - eelmine aasta ta juba tekitas sellega palju segadust, nüüd siis jälle. Ja kõmuajakirjanikud võiks oma kalendrisse märkida, et Raudsepa naine Õnnela, samuti endine suusataja, nüüd pangatöötaja, on viiendat kuud lapseootel.)

Pühapäeval siis kõik Tamsalu maratonile, eks!

Foto 1: Pildil on Priit Pullerits. Foto autor: Sille Annuk / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Jaak Mae. Foto autor: Ants Liigus / Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Pildil on suusakepp. Foto autor: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

"Teab äkki keegi head nõksu, kuidas sellisest kannatraumast võimalikult kiiresti lahti saada? " - amputeerida ?

 
At 11:04, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, selline variant ei tule samuti arvesse.
Paluks ikka asjatundlikku nõu!

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Uued saapad tuleb ikka tasapisi sisse sõita. Kõige suurem lollus on uute saabastega otse maratonile minna. Mis muud, kui võimalikult laia plaastriga kinni teipida, et katkist kohta rohkem ei hõõruks.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

asjalik on see, et aeg parandab kõik haavad. kuna aga rahu see kand ei saa, siis kulub rohkem aega. mina soovitan üks päev vahele jätta. aga selle asemel võid proovida ka teisi saapaid, mis hõõrumisega veel rohkem liiga ei tee.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Klassika kepi pikkus peaks olema 0,85xpikkus,ehk 187 cm -sel 159 cm. 160 v 162 cm,suurt vahet seal ei ole,endalegi sobib valemist saaduga 1-2 cm pikem kepp paremini(käed vist na lühikesed).Ja kui meie radade ettevalmistus(õigemini valmistamatus) veel arvesse võtta siis valiksin pigem 162 cm kepid.

PS.Kepi ostmisel soovitaks selle mõõdulindiga üle käia-tihtipeale on kepile märgitud pikkus bullshit.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Mul oli aastaid samuti tegemist pikemate klassikasõitude (üle 30 km)puhul katkiste kandadega. Kasutasin ja uisutehnikas kasutan praegugi(Salomoni)universaalsaapaid. Nagu öeldud - pikemate klassikasõitude puhul olid katkised kannad ja plaastrid tavaline asi. Lõpuks, pärast paari aasta tagust veriste kandade, sokkide ja saabastega lõpetatud Tartu maratoni sai asjast villand ning otsingute ja järelekaalumise tulemusena ostsin spetsiaalsed (Salomoni) klassikasaapad. Ja oh rõõmu - mitte mingisuguseid ville enam, vaid täielik suusatamise nautimine.
Saabaste valiku juures pöörasin erilist tähelepanu, et kannaosas mingit võimalikku ebatasasust (sh õmblust) ei oleks. Universaalsaabastel on saapa sees kanna taga vist mingi plastikuserv, mis on seestpoolt küll kõvasti ära polsterdatud, aga pikema (klassika-)sõidu puhul andis ennast siiski kannanahale ebameeldivalt tunda.
Aga lohutada pole küll millegagi - kui kannad on juba katki ja pidevalt samade saabastega klassikat edasi sõita, tuleb veel pikka aega valu taluda ja muidugi ka korralikult liimuvaid, polsterdusega plaastreid kasutada. Paranemist kiirendaks ajutiselt ainult uisutehnika kasutamine või siis investeering hoolega valitud spetsiaalsaabastesse (paraku pole ka mitte kõik klassikasaapad ilma võimalike hõõrumisallikateta kannaosas).

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

suusakeppe võib ju ise parajaks saagida, see käepideme lahtivõtmine ja tagasi liimimine pole eriline probleem. võib osta igaks juhuks pikemad ja kui ei sobi siis mõni cm lühemaks võtta...

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Villide korral tasub paber plaaster peale panna ja leppida, et mõni päev on veits valus, aga varsti tekib sinna paksem tugevam nahk ja siis ville enam ei teki. Ville ei soovita lõhkuda, enamasti teeb see asja hullemaks

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Kandadele soovitaks salvi ja plaastrit.Salvi(põletikuvastast-pehmendavat) trennist vabal ajal(tavaline plaaster ka ikka peale) ja plaastrit(korralikku villiplaastrit)trenni.Ööseks jätta vill lahti(ilma plaastrita ja salvita)

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Hõõrutud jalgade raviks - tee õhtul korralikult kanget kummeli teed (mitte pakiteed) joo tee ära(või viska ära) ja allesjäänud kummeli puder marli(kindlasti mitte sünteetiline) sisse, ning haige koha peale. Kompress kinnita riidega, aga mitte umbselt ja juba hommikul peaks põletik alanenud olema. Kompressi võib panna ka sellele kohale kus nähtavat villi veel pole.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

minumeelest ei kõlba need "villiplaastrid" kusagile, ei püsi paigal ja eriti ei aita kah. Pulleritsule võib öelda, et tipptasemel polegi silma järgi tehnikat eriti täpselt analüüsida, pealegi on võistluskiiruse ja treeningtempo tehnikad erinevad. võistlustempo eeldab filmimist ja stoppkaadritega analüüsi, neid nüansse on tohutult, ega tipud ilmaasjata tehnikat pool elu õpi(andetud nad kindlasti pole), vaid see on omaette teadus. ilmselt tead sa vaid 1% nüansse :)

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Villide vastu
1. mitte kasutada nn universaalsaapaid
ütleme nii, et kes jõuab korralikud suusad osta, jõuab ka kahed paarid saapad
2. kui villid tulnud, siis paar päeva
pausi, käia lahtiste kandadega
3. väga tähtis on ka sportsoki valilk
4. varbavillidele soovitan panna nn
ennetavad plaastrid

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

herr Pullerits, ära unusta siis kas kommentaaris või eraldi jutuveerus mainimast, messugune antud soovitustest katkiste villide vastu kõikse paremini aitab, sest ega aint suusatamine ville tooda :) Seoke hea nõu kulub ka teistele maniakidele ära.

 
At 15:47, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kõigile, kes siin head nõu on jaganud! Näete nüüd, milleks blogi on kasulik - toredad inimesed lahkesti oma kogemuste ja teadmistega abiks. Olge siiralt tänatud!

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Põletikuga on kõige kindlam variant toores riivitud kartul pääle panna nagu kompress (plödi ise tõmbab täiesti mustaks ja põletiku või mäda välja). A loodetavasti asi nii hulluks ei lähe :)

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

ma ei tea kas see suusasaabaste puhul aitab, kuid näiteks jalgpallisaabaste puhul tuli valada saapa sisse kanna taha kas vett või viina ning siis kohe saapad jalga ja trenni tegema. Niiviisi mitu korda tehes lähevad saapad kanna tagant pehmemaks ning võtavad jala kuju.muidugi talvel vett saapa sisse valada pole just kõige parem tunne.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Kombisaabas on jura ja ei sobi igale jalale. Mul aitas rossi kombide puhul mõnevõrra tugevam kinnisidumine, et jalg ei liiguks, kuid siis sai juba jala verevarustust häiritud ning jalg hakkas väheke paistetama sõidu ajal. Väga kaua ei kannatanud sõita kuni ca tund poolteist, pikema sõiduga hakkas higistamise mõjul jalg ikka villitama. 7 aastat kannatasin.

Pärast igasugu katsetusi ostsin spetsklassika saapa ca 1500-2000 kronu Ficheri ampluaast ning nüüd pole mingit muret jalgadega ja trenn on päris mõnus.

Vot sihuke lugu. Muide poes ikka proovisin uusi saapaid klassika sammu ja jooksuga ning õige mudeli leidsin proovides aga mitte hinnasilte uurides. Kusjuures kallimad mudelid istusid mulle jalga ikka väga kehvasti.

Uus RCS tahab saada ca 20 korda vahatamist ja nühkimist vaheldumisi nii kõva kui pehme vahaga enne, kui korralik lipe alla tekib. Kui lippega rahul pole siis korja omal pidamine alt ära ja vaata kui palju asi paraneb. Sellest saad aru kui palju pidamine libisemist vussi keerab ja mida on vaja teha, kas rohkem vahatada või hoolikamalt pidamisega nikerdada. Termokast on väga hea abinõu. Selle põhimõttega sain omal isegi visu-force'd enam-vähem lippama. Kahjuks läksin hoogu ning keerasin ühe suusa plastiku tuksi ning nüüd kõlbab nende suuskadega sõita vaid esimese õhukese lumega, neist pole siis enam kahju.

Paaristõuke kohta võib baid seda öelda, et aeg on nigu on mahutreeningul, olulisem on aga pulss ja hingamine. Kui pulss oli madal siis lootust on parema aja saamiseks, kui pulss on suht kõrge, siis imet ei sünni ja pead oma 4,5 tunnise ajaga lihtsalt leppima. Peaasi, et rajal ära ei kustu ja lõpuni kestad.

Kuna avatud rada on suht nigel veel, siis ma sul oma RCS suuski küll seal ristida ei soovitaks. Pigem tee pikka trenni korralikul rajal ja selleks, et TRM-i tõusumeetrid kätte saada, nühi tuttavas kohas lihtsalt vaheldumisi ka tõuse. Sellest piisab, et saada teada oma suht täpne TRM-i tulemus ning ühtlasi ka näha kas kestad ja millise tempoga. Kui jook ja söök ei aita siis pead arvestama väiksema tempoga, mis kokkuvõttes tagab sulle isegi parema aja kui kiirema tempo ja väiksema vastupidavusega.

Lohutan sind sellega, et lubasin sulle selga näidata raja peal ja pärast esimest mikrotreeningtsüklit on mul juba ca 50 km selja taga ning aeg on momendil sinuga võrdväärne ning nats parem. Ma pole veel suuskasid lippama ajanud ning esimene nädal kulubki vaid lihaste üles äratamisele. Tunne on hea ja järgmine nädal peaks maratonitunde sisse saama. Sina aga harjuta, sest endal kulus kontoriroti staatusest vajaliku taseme kätte saamiseks ca 2 aastat korralikku trenni, noh enamvähem samas stiilis nagu sa see aasta teed. Igatahes jõudu ja mine poodi uute saabaste järgi. Universaalsaabas/suusk ei sobi ei ühele ega teisele ja oma lõbu soosimiseks ei ole suurt mõtet villidega ennast piinata eriti kui veel pappi on ja oled nõks jälle targemaks saanud.

 
At 12:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh hea nõu eest, xxx!

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:19, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:22, Blogger oakleyses said...

nike air max, michael kors outlet, michael kors outlet, nike blazer pas cher, ray ban pas cher, true religion outlet, coach outlet store online, timberland pas cher, nike tn, michael kors, uggs outlet, coach outlet, lululemon canada, michael kors outlet online, vans pas cher, michael kors, new balance, burberry outlet, ralph lauren uk, hollister pas cher, true religion outlet, burberry handbags, guess pas cher, michael kors outlet online, true religion outlet, converse pas cher, nike air max uk, polo lacoste, oakley pas cher, replica handbags, nike air force, sac hermes, coach purses, hollister uk, michael kors outlet, north face, hogan outlet, nike roshe run uk, ray ban uk, michael kors outlet online, sac vanessa bruno, north face uk, mulberry uk, kate spade, abercrombie and fitch uk, nike free uk, uggs outlet, michael kors outlet online, true religion jeans

 
At 03:25, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

/link http://arhiiv.sport.err.ee/lumeinfo.php?0 p

 
At 15:33, Anonymous eedu said...

torelugu putsi vahva

 
At 06:12, Blogger raybanoutlet001 said...

pandora jewelry
moncler outlet
michael kors outlet
baltimore ravens jerseys
louboutin shoes
manolo blahnik
browns jerseys
canada goose outlet
coach outlet online
red bottom
zzzzz2018.5.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht