neljapäev, jaanuar 25, 2007

Pullerits: Alaver on nagu Savisaar

Seda lugu ei ole varem räägitud, aga see on mul siiamaani elavalt meeles.

Juhtus see Torino olümpial, kui Andrus Veerpalu oli just võitnud 15 km klassikasõidu ning Pragelato suusastaadioni naabruses Al Mulino pitsarestorani ees ootasid inimesed päevakangelase saabumist, et üheskoos tema kuldmedalivõitu tähistada. Teiste seas ka peatreener Mati Alaver, keda üks naisterahvas käis koguni spetsiaalselt restorani kutsumas, kuid Alaver viisakalt keeldus, öeldes, et tema enne olümpiavõitjat sisse ei tule. Päike paistis, kõigil oli tuju hea.

Ja mingil hetkel, üldise lõbusa lõõbi sees, ütles Alaver järsku mulle: "See, mis sa kirjutasid, oli lapsik, naiivne ja ebaprofessionaalne."

See tuli nii ootamatult, et ei saanud kohe pihtagi. Paanilise kiirusega püüdsin oma silme eest läbi lasta kõik suusateemalised kolumnid, mida viimasel ajal olin üllitanud. Ei, sealt ei tulnud küll midagi kahtlast silma. Siis meenus, et äkki on tema solvumise põhjus paari päeva taguses Pragelatost Postimehele saadetud loos "Suusamehed magavad otse maantee ääres", mis algas nii:
"See uudis, mis parata, tuleb küll Eesti rahvale ilmselt šokina, aga fakt on järgmine: pikakasvulised suusamehed Aivar Rehemaa ja Priit Narusk ei maga olümpial üksnes maantee ääres, vaid magavad kodunt kaugel olles kogunisti ühes voodis."
Lõppude lõpuks oli see ju täiesti tõene fakt, Rehemaa mulle ise rääkis ja näitas maja teisel korrusel toda vooditki. No kas tõesti võttis Alaver seda surmtõsiselt?

Ei, asi polnud selles lauses. Selgus, et probleem on järgmises kahes lõigus:
"Otse maja eest vuravad mööda Pragelato murdmaa- ja suusahüpete keskuse vahet voorivad sõidukid. Kui uurisin, kas nende lakkamatu mürin puhkamist ei sega, vastas küdeva kamina ees diivanil lebasklenud [suusakoondise arst Tarvo] Kiudma: «Õhtul tõmbad nosu täis ja pole midagi.» (Jah, kamina kõrval riiulil näeb vanade vaskpannide, savikruuside ja puitsuuskade kõrval tervet armaadat vanu veinipudeleid.)

Kui hoiatasin Kiudmad, et ta lause läheb lehte, vastas ta, et temal ükskõik, ega keegi seda nagunii usu."
Sellesse lookesse, selgus, oligi koer maetud. Selle pärast ma võtta saingi. Kuigi, nagu siit lugeda saite, ütles Kiudma seda mulle täie teadvuse juures, teades, et räägib ajakirjanikuga, ja ütles hoolimata sellest, et olin hoiatanud, et panen lause lehte.

Aga ei jäänud selles loos viimane sõna Alaverile. Siin on üks väike lisandus, millest seni teadsid ainult kaks inimest. Kui olin Alaverilt kõigi suusategelaste pilgu all saanud verbaalse koslepi, astus mu ligi Šmigunide tiimi arst Mihkel Mardna - olen sunnitud siin ta nime välja ütlema, sest vastasel juhul ei jääks enamik uskuma, et selline pisiintsident juhtus - ja ütles vaikselt, mu meelest õrnalt muheldes, umbes täpselt nii: "Ega sa väga mööda ka pannud."

Ja lisas, et eks pärast päevatööd tuleb õhtul ikka väiksed klõmmid teha, sest pinge on muidu nii suur.

Ligikaudu kolm nädalat tagasi sain Alaverilt taas tagasisidet. Kui uurisin temalt pärast Tour de Skid Eesti suusatajate tervise ja vormi kohta ning peateema sai ammendatud, lausus ta lõbus-hukkamõistva-kriitilise-iroonilise tooniga, et sellega, mis ma viimati kirjutasin, olen ikka saavutanud täiesti uue taseme. Nüüd sain küll aru, mida ta silmas pidas: Savisaare jõulukaardi kajastust.

Kuid järsku meenus, et aasta või kaks tagasi olin seesugust hinnangut oma ajakirjanikutöö kohta, et olen saavutanud täiesti uue taseme, tema suust juba kuulnud. Paraku ei mäleta täpselt, mis võis olla ajend. Küllap taas midagi kriitilist. Ent vahet pole - arvestades kahte seesugust järjestikust hinnangut, et täiesti uus tase on ületatud uue täiesti uue tasemega, siis võib väita, et järelikult toimub areng.

Tol viimatisel telefonivestlusel veeres Alaveri jutt ka suhtumisele ajakirjandusse. Ta rääkis, et spordis on nii palju nüansse, et huvialameedia, mis pakub vaid lugemiselamust, neist enamasti ei hooli. Eks ses leidu oma jagu tõtt, aga tuleb arvestada ka seda, et isegi Alaveri-sugune põhjalik ja ajakirjanikele vastutulelik inimene vaevalt jaksab kõigile suusatamisest kirjutajaile kõiki tippspordi nüansse pidevalt valgustada, ja teiseks, vaevalt enamik lugejaid neist nüanssidest ka huvituks. See ei ole öeldud enda õigustamiseks, vaid tõsiasja konstateerimisena.

Kui meie vestlus edenes edasi teemale, kas spordiajakirjandus peab sporti toetama ehk teisisõnu, kuuluma spordiga ühte paatkonda, väitis Alaver, et tema käsitlus on väga lihtne: kindlasti on Eesti spordiajakirjandus osa Eesti spordist. Ja jätkas Eesti suusatamisest rääkides, et kuna suusatajail on viimasel ajal läinud väga hästi ning ajakirjandusel on olnud õnn ja au nautida Eesti suusatamise kuldajastut, siis selle foonil ootaks ta positiivsemat ja asjatundlikumat suhtumist, mitte nii, et kümnest ajakirjanike kommnetaarist üheksa on negatiivsed.

Asjatundlikkuse koha pealt ei vaidle vastu, aga positiivsuse koha pealt küll. Ja ma usun, et sellise lähenemisega ühineb enamik Eesti spordiajakirjanikest (kelle hulka ma ise tegelikult ei kuulu). Ajakirjanik ei pea saama suusakoondise ega valitsuse ega ükskõik millise institutsiooni kriitikameeleta õuelaulikuks, kui hästi tol institutsioonil ka ei lähe.

Mäletan, et enne Torino olümpiat mõtlesin endamisi ajakirjanikukreedot vaagides nii: kui Andrus Veerpalu ja Jaak Mae toovad sealt kaksikvõidu, nagu Alaver oli juba aasta varem unistuse ja eesmärgina avaldanud, olen ma esimene, kes neile kiitust laulab. Aga kui kulla ja hõbeda asemel peaks tulema kuld ja pronks, olen ma esimene, kes eesmärgi täitmata jätmise kohta kriitiliselt sõna võtab.

Ma siiski ei teinud seda.

Ja sellest võib järeldada, et ajakirjanikke liigses kriitilisuses süüdistada ei ole alati kuigi õiglane.

Alaverile võib küll tunduda, et ajakirjanikud on tasahilju tema vastu, kuid võin kinnitada, et see ei ole absoluutselt nii. Ma ei tea suusatamisest kirjutavat-rääkivat ajakirjanikku, kes ei suhtuks temasse respektiga. Ma ei tea ajakirjanikku, kes ütleks ära tema kommentaaridest, kellele ta ei oleks suusatamises vaieldamatu autoriteet, selline, kellele targu antaks meeleldi lõppsõna.

Võiks öelda koguni, kui see ei kõlaks üksjagu jõhkralt, et Alaver on Eesti spordis (mitte ainult suusatamises!) sama kaalukategooria tegelane nagu Edgar Savisaar poliitikas. Ükskõik, mida kriitilist tema kohta teinekord ka ei öelda või kirjutata, tui teda ei oleks olemas, oleks Eesti spordielu hulga vaesem, nagu oleks Eesti poliitika Savisaareta. Või klišeed kasutades: kui Alaveri ei oleks olemas, tuleks ta välja mõelda.

Foto 1: Tarvo Kiudma Pragelatos diivanil. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Aivar Rehemaa Pragelatos voodis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Suusatajad Kaspar Kokk ja Aivar Rehemaa Pragelato maja ees. Foto autor: Priit Pullerits

24 Kommentaarid:

At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Mulle ausalt öelda tunduvad härra Pulleritsu artiklid kuidagi sensatsioonihimulised ja eesti suusasportlasi ning suusasporti ta valgustab spordi seisukohalt küllaltki ebaproffesionaalselt.Pinnapealsest ja tihti puudulikust infost ei piisa alati kogu tõe välja selgitamiseks ning oma seisukohtade avaldamine on sellisel juhul ajakirjaniku seisukohast ebaproffesionaalne.Tegelikult tundub et sama kehtib ka enamuse ajakirjanike suhtes,sest see MÜÜB!!!

 
At 11:40, Blogger Priit Pullerits said...

Ma arvan, et see, kui püüda kirjutada huvitavatest ja erutavatest asjadest, ei tee lugu sugugi ebaprofessionaalseks. Nende vahel puudub võrdusmärk. Väga täppisnüanssidest on oht kirjutada veelgi ebaprofessionaalsemalt, sest neist on eriti keeruline aru saada. Võinuks ju tänase sissekande teha Kikkan Randalli eilse kiirendustreeningu põhjal koos Ameerika peatreeneri üksikasjaliste seletustega jõuvektorite jms kohta, aga kui paljusid see huvitaks... Liiati on karta, et seal lipsaks sisse tõeliselt suured ebatäpsused.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Pikk lohisev jutt... Peab siis üle päeva meilima ja uurima, et kuidas nüüd lood on ? Kasutad treenieri head suhtumist kurjasti ära!!

Alati otsid oma kirjutistest midagi enneolematut. Ja kui aus olla, siis mind huvitaks küll, mis pulsi'ga poisid treenivad. Kuidas vormi lihvivad. Ja üldse ei huvita see, kas boseerivad Savisaarega plakatil või mitte.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

See mis naised saunas räägivad,pole ka alati tõde.Peaks ikka natuke ise ka pingutama ja asja uurima ning siis alles faktidel põhineval infol artikkli valmis kirjutama.

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikud tihtipeale alahindavad lugejat. Mind huvitaks väga need nüansid, mida Pullerits keeruliseks peab, need ongi need mis panevad lugeja tõsisemalt kaasa mõtlema. Kui koguaeg kirjutada lihtsustatult, siis jääbki lugeja lolliks, ega arene edasi

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

nunii, nüüd ei saa suusablogi ka enam savipätsuta. nähtavasti on inimeste arusaamad erutavast erinevad. pigem oleks lugenud mida jänkidel öelda on, või mis lumeolud otepää kandis (kekkosel saab sõita??) ka on. vbla oli sellest kõigest ka artiklis juttu kuid mul on viimastel aastatel savist saare vastu allergia tekkinud ja pealkirjast edasi ei jõudnud...

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik otsib ikka alati sensatsiooni ja skandaali. Samas, kui Alaver tuleb hr. Pulleritsule alati vastu ja jagab lahkelt kommentaare, võiks minu arust ka selle eest tänulik olla ja sellised teemad, et keegi kuskil joob ja keegi magab ühes voodis, võiks olla olemata. See ei ole õigustus, et asjaosalised ise rääkisid.

 
At 16:15, Blogger Priit Pullerits said...

Sten, kas see tähendab, et kui mõni poliitik või ärimees tuleb mulle oma kõrgustest vastu ja nõustub mulle rahva teavitamise huvides intervjuu andma, siis kas pean talle selle eest tänulik olema ja mitte kirjutama, kui ta kellelegi altkäemaksu üritab susata või mõne muu sigadusega hakkama saab?

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Sa võrdled sportlasi kurjategijatega???
Ega sportlased mingid kaabakad pole, kellele peab iga hinna eest ära panema.
Ja teavitama peab õigust, mitte fantaseerima idiootsusi juurde.
Ja miks sa arvad, et ajakirjanik ei peaks olema sportlase "pressiesindaja"? justnimelt peabki olema, selleks ju pressikonverentse korraldataksegi, et ajakirjanik pressi kaudu lihtinimesele infot edastaks. Kas siis sportlase sõnadel polegi enam väärtust...
Iga kirjatükk ei pea olema arvamusavaldus, las avaldavad ikka sportlased arvamust, mitte spordivõhik ajakirjanik.
Lõppudelõpuks pakuvad sportlased meile ikkagi elamusi ja me elame neile kaasa, mitte ei vihka ega loopi poriga.
Rohkem inimlikkust võiks olla

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui saada sportlane avameelselt rääkima, võivad need arvamused ikka vägagi huvitavad olla. Tihtipeale lihtsalt sportlane ei avagi end, kuna kardab, et jälle mingi käkk kokku keeratakse. Tunnen isiklikult mitut tippsportlast ja tean, et see mida press kirjutab on liigagi naiivne ja faktivaene.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Võiks olla mingi positiivsete uudiste ajaleht, kust klats ja muud kaklemised välja korjatud, kõrini on igasugustest jamadest. Arvan, et ma poleks ainuke lugeja

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

kriitiline peab olema, ja Pullerits ka kriitiline on. Huvi ja teadmised spordi suhtes on ka olemas.
siiski, liiga edev ei maksaks olla. ja m6nikord v6iks kirjutada ka selliseid uudiseid, kus ajakirjanikku n2ha/tunda ei ole.
j6udu-jaksu!

 
At 18:15, Blogger Priit Pullerits said...

Olen kuulnud, aga ei oma vettpidavat infot selle absoluutseks kinnitamiseks, et Oliver Kruuda pidi tahtma teha positiivsete uudistega ajalehte. Kui nii, siis võin seda soovitada. Iseasi, kui professionaalsed on need ajakirjanikud, keda Kruudal sinna positiivseid uudiseid õnnestub värvata treima.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

'kriitiline olemine' ei ole ju sugugi sama mis mõnuga mingite ebaoluliste faktide (panevad õhtul tina - so what? Ise teen ka vahel pipraviina, kui kontides kahtlane tunne) väljanuhkimine. Ja kui tuleb meelde see p***, millega Kristina nn dopinguskandaalis üle kallati + üldine ajakirjanduslik 'üllatus' - tulemus olümpial na kehvavõitu?!, siis hakkab veel praegu paha. Ausalt. Kuigi ma ei mäleta, mida just konkreetselt Pullerits tookord kirjutas. Aga et ise oma inimesele enne olümpiat sihuke soust kaela tõmmati...
Aga muidu... ega nii ei saa, et kõigile meeldid. Kui on fakt (ja ikka on kindel fakt) ja kirjutad, no mida siis pärast põdeda. Savisaare-jura osas jään kindlalt Pulleritsu poolele - soust oli teiste keedetud, ise helpigu suusaliidus, telesse plaanitud videoklippi salajas ei hoia :)

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks ei võiks Postimeest kahte lahtrisse paigutada, et leht koosneb 2-3 osast: 1. osa on Rõõmsad uudised, 2. ebameeldivad uudised ja 3. osa on neutraalsed ja muud sellised artiklid. Siis jätaks selle ebameeldivate uudiste osa tellimata või viskaks kohe ahju ;)

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

hea mõte! :) Aga siis peaks vist viies osa ka olema - objektiivsed ja liialdamata uudised ja arutlused? (noh, et jääks see ära, et kuskil tuleb törts lund ja juba katastroof, vaja inimesi lehes hoiatada, et libe :) Või nagu üx anekdoot, et ameeriklastest olla väga lihtne lahti saada - jäta asjadele kasutamisõpetused peale kleepimata (pista stepsel ainult kontakti, shampoon ainult välispidiseks kasutamiseks jms), ongi kaos käes. Meil ka liigub sinnapoole, kui igast uudisekübekesest tahetakse müügihitt välja pigistada :)

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits lase aga saama moodi edasi, asjadest peab rääkima nii nagu nad on, mitte hoidma mõningaid tegelasi nagu ***** pilpa peal.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Ihii, päris pull on ausalt lugeda tundmatute sõdurite hala teemal, et omg, kuidas küll pullerits nüüd nii julges öelda. Mulle on naljakas, minu arust on Eestis seda silmakirjalikust ja pooltõdede rääkimist piisavalt, kui mingi mees julgeb selja sirgu ajada, siis alandlikud eestlased kohe kiunuma, et kuidas siis nii, vaata kui hea massa su vastu olnud on jne. Kui mehed magavad ühes voodis, siis võib ka nii öelda ju, pealegi asi on oma silmaga kaetud, mitte et Tiit õllepoes ees rääkis. Kas see teeb seda vähem tõeseks? Ei tohiks üldse rääkida? Kas suusa blogi pole mitte vabatahtlik - ei meeldi , ära loe. Sama ka Alaveri kohta, respect mees, suurt tööd teed, aga see ei anna talle jumala rolli ega tee teda täiuslikuks. Kui Pullerits Alaveri arvates paha ja kuri on, siis ärgu rääkigu temaga ja siis on Pullerits see, kes enda suhtumist kohendama peab. Aitab küll eide moodi kiunumisest, rääkigem asjadest nii nagu on!
Jõudu blogimees!

 
At 10:59, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh eelmisele kirjutajale!
See on eluterve mõttekäik ja püüan ise ka sellest ehk siis kainest mõistusest juhinduda. Igasugune silmakirjalikkus ja vagatsemine ja tõdede peitmine on mulle samuti vastukarva.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

noh, see ühes voodis magamise fakt nüüd küll tõesti midagi eriti salajast ega häbenemisväärset pole. Kui ise mingi hälvik ei juhtu olema, kellele magamine kunagi lihtsalt magamine pole - a see siis ikka lugeja probleem.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

point on selles, et see "tõde" tihtipeale polegi tõde...

 
At 03:20, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:23, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 01:02, Blogger elmota7ta said...

فني تركيب مطابخ بالرياض

شركة تركيب طارد حمام بالرياض
شركة مكافحة حمام بالرياض
شركة تركيب ستائر بجازان


نجار بجازان
شركة تركيب اثاث ايكيا بجازان
شركة تنظيف مكيفات بجازان

شركة تركيب غرف نوم بجازان
شركة تركيب طارد حمام بجازان

شركة تنظيف شقق بجازان

 

Postita kommentaar

<< Esileht