esmaspäev, jaanuar 15, 2007

Šmutov: veel üks kord pulsikelladest

Korvpalliklubi Tartu Ülikool / Rock arst Peeter Nigol joonistas mõni aeg tagasi paberile igasuguseid huvitavaid skeeme ja harjutusi, mida treeningul kasutada. Selle kombe heitis ta aga varsti prügikasti, sest plaanide realiseerimine oli pea võimatu.

«Ilus oli mõelda, et joonistan kõik paberile valmis. Kuid siis nad tulid trenni – ühel oli nägu paistes ja teisel valutas hüppeliiges. Selliseid vendi ei saa ju ühtemoodi tööle panna,» nentis Nigol.

Nii peab ta iga trenni ajal kukalt kratsima ja nuputama, et kus asub kuldne kesktee ja mida mängijatega teha saab. Nigoli sõnul ongi peamine mängijatega individuaalse töö tegemine, sest korvpallurid on erinevad ja ka seetõttu ei saa kõigile ühesuguseid harjutusi määrata.

Pulsikellasid kasutab Nigol hooaja alguses, kui meeskond laob nö põhja. Siis jälgitakse sedagi, mis ajaga mehed distantse läbivad ja kas tulemused on eelmiste aastatega võrreldes paranenud.

Kui algavad mängud, on pulsikellad sahtlis. Ja ta selgitas.
«Hooaja eel on pulsikell muidugi omal kohal. Samas mängus seda kasutada ei saa. Olen proovinud mängusituatsioone imiteerida ja siis pulssi jälgida, kuid kunstlikult seda [mänguolukorda] esile ei kutsu ja mängija vormi näeb lõpuks ikka silmaga ära. Meie jaoks on tähtis, et pallur oleks mängupäevaks omas konditsioonis.

Päris niimoodi ei saa korvpalli vaadata, et kõige kõvem mees on see, kellel kets pidevalt kriuksub, sest ta tormab väljakul ringi ja teeb meeletult tööd. See töö võib olla otstarbetu, sest palju on kinni mänguoskustes.

Ainult füüsisest ei piisa, vaja on reaktsioonivõimet, oskust kiiresti suunda muuta, taktikat mõista ja tehnikat omanda. Meie peame meestele pakkuma head trenni, mis tekitaks hea enesetunde.»
Sama kinnitas ka jalgpalliklubi FC Levadia peatreener Tarmo Rüütli, kelle sõnul kasutavad nemadki pulsikellasid hooaja eel. Siis on vastavalt etapile meeste pulsid paigas ja neid jälgitakse. Kui tegemist on aga juba mänguga, siis pole pulsikellaga midagi teha.
«Mäng on mäng. Ma ei näe, et meeskond saaks mängu ajal näitajate jälgimisest hüppelist edu. Hooaeg on küllaltki spetsiifiline ja siis tegeleme jalgpalliga. Kui ettevalmistusperiood oli korralik, siis ühe mänguga pallur endale kahju ei tee.

Lisaks saab mängu ajal jälgida, kes kuidas jookseb ja mängijad suudavad end tunnetada – kui ta on väsinud, saab väikese pausi võtta. Sportmängud on teistsugused kui suusatamine, hooajal liigume mängult mängule.»
Nigoligi arvates pole mõtet iva otsida sealt, kus seda pole. Tema hinnangul ei jää näiteks Eesti korvpallurid välismaalastele alla oskustelt ja füüsiselt, kuigi seda on pidevalt esile tõstetud, vaid pigem enesekindluse ja keskendumisvõime poolest.

«Meie omad nagu kardaks vastast. Leedukad on jultunumad, sest nad on mänginud tippude vastu. Noored poisid tulevad ja neil ei pilgu silm ka. Kuid me oleme aastaid omaette lükanud ja nüüd ongi vaja hakata poisse karastama,» arvas Nigol.

Siiski! Ühe klubi, kes kasutab pulsikellasid nii hooaja eel kui ka hooaja ajal, ma leidsin. FC Flora president ja Eesti jalgpalli vedur Aivar Pohlak kirjutas mulle meilile vastuseks, et nende treeningprotsess, nii hooajaeelne kui ka hooajal, toimub pulsse jälgides, sest selle kaudu avaldub treenitus.

Samuti toimuvad hooajaeelsed treeningmängud planeeritud pulsirežiimis ehk kindla ja vajaliku koormusega.

Lisaks kirjutas ta:
«Tervise hoidmiseks on kaks olulist asja: esiteks arendav, mitte kurnav treeningmetoodika koos optimaalsete taastumisprotsessidega ja seda nii elukutseliste, amatööride kui ka laste jaoks; teiseks arstlik kontroll, mis võimaldaks välja selgitada organismi seisundit ja avastada ohuallikad. Kusjuures peab märkima, et esimene neist on kindlasti olulisem. Ideaalis sünnib inimene tervena ja kogu tema edasine areng on enese kulutamine, mida saab vältida ainult tarkusega.»
*************

Üks vikkade parrandus kah. Kirjutasin, et Tartu Suusaklubi täiskasvanute suusatrennis kasutab pulsikella paar-kolm inimest. Eksisin rängalt, sest tulemus on tegelikult praktiliselt vastupidine. My bad!

Foto 1: Pildil on Peeter Nigol. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Tarmo Rüütli. Foto autor: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Foto 3: Pildil on Aivar Pohlak. Foto autor: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti mõttetu on võrrelda selles plaanis kestvusalasid ja pallimänge.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Selles pole ju midagi üllatavat ega uudisväärtust sisaldavat, et treeningperioodil kasutatakse pulsomeetrit, võistluse ajal aga mitte. Treeningperioodil, kui käsil arendav töö, varitseb südametegevust jälgimata suur oht ületreeninguks. Samas võistlusolukord on absoluutselt midagi muud. Oleks ju naeruväärne, kui (jalg)pallur jätaks rünnakule spurtimata, sest tema südamelööökide arv ei mahu hetkel eelnevalt määratud vahemikku. Tõelistel suurt vastupidavust ja pikaaegset pingutust nõudvatel aladel on olukord muidugi veelgi keerulisem ja pulsikellade tähtsus oluliselt suurem.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Šmutov, rapsasid kirvega otse kivisse! Teha pulsomeetri tasuvusuuring jalgpalli näitel - ilmselt on sul selles valas rohkem tutvusi ja otsisid sealt, kus mugavam otsida :-(
Kestvusalade spetsiifika on hoopis teistsugune kui pallimängudes ja pulsitsoonide jälgimine määrava tähtsusega, pallimängudes võib pulsi jälgimist kasutada üldise treenituse indikaatorina, aga tulemusega on seos väga nõrk. Pulsoka võib ostmata jätta väga kogenud sportlane, kel on välja treenitud pulsitunnetus, et aga sinnamaani üldse jõuda, tuleb kellalt abi otsida, muidu on tulemus väga paha või kurb (südamelihaste põletik näiteks?)

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Aga Šmutov - uuri orienteerujatelt ja jalgratturitelt. Nemad on suusatamisega pisut sarnasemas olukorras - ikkagi kestvusalad.
Arvan, et nemad kasutavad nii hooajal eel, hooajal kui ka peale hooaega.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

milleks seda uurida, see niigi teada

 
At 04:45, Blogger Unknown said...

qihang0630ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton
sac longchamp
true religion jeans
borse louis vuitton
tory burch shoes
fitflops sale clearance
michael kors handbags
coach factory outlet
cheap jordans
burberry outlet
q

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:32, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:27, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:29, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:29, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:29, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 10:51, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
timberland boots
hollister clothing store
nike roshe run shoes
hollister clothing
canada goose coats
lebron shoes
prada sunglasses for women
cheap ray ban sunglasses
oakley sunglasses
longchamp solde
babyliss pro
prada handbags
lululemon outlet
michael kors outlet
rolex watches
michael kors factory outlet
coach outlet clearance
tiffany and co
rolex watches
burberry outlet sale
mulberry bags
michael kors wallet
ugg outlet online
ralph lauren pas cher
vans outlet
instyler
yeezy boost 350
moncler jackets
bottega veneta outlet online
uggs outlet
new balance outlet
calvin klein underwear
adidas shoes
rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex
20160812caihuali

 
At 11:24, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
moncler jackets
true religion outlet
canada goose uk
pandora charms outlet
adidas superstar
tory burch handbags
ralph lauren uk
off-white clothing
golden goose shoes
nike air max 95 ultra

 
At 05:47, Blogger Unknown said...

basketball shoes
adidas yeezy boost
kyrie irving shoes
golden goose
kevin durant shoes
lebron shoes
nike prestos
adidas eqt support adv
tom ford glasses
fila

 
At 05:37, Blogger Unknown said...

www0820

true religion outlet
supreme outlet
nike huarache femme
coach outlet online
true religion jeans
coach outlet online
adidas superstars
moncler online outlet
adidas yeezy
dsquared

 
At 05:29, Blogger yanmaneee said...

lebron 10
michael kors handbags outlet
yeezy boost 350
nike air max 2019
michael kors handbags
michael kors outlet online
hermes belt
vapormax
chrome hearts online
michael kors outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht