esmaspäev, jaanuar 08, 2007

Pullerits: Kas nüüd alistamegi Veerpalu?

Vist on ilmaaegu kõvasti trenni tehtud. Tundub, et tulemusi saab ka palju lihtsama vaevaga. Nagu Martin siin mõni päev tagasi hoiatas, olen leidnud imeravimi, mis võib aidata isegi Andrus Veerpalust mööda saada - ja tegemist ei ole tõepoolest mingi nandrolooniga, mis esiteks on keelatud ja teiseks, mille toime on võrdlemisi väike.

Lugesin hiljuti Newsweekist lugu, mille autorid on David Sinclair ja Anthony L. Komaroff, Harvardi ülikooli meditsiinikooli professorid (seda on oluline teada uskumaks, et edasine pole mingi soolapuhumine).

Nad kirjutavad novembri keskel teadusajakirjas Cell (e.k rakk) avaldatud uurimusest sellise aine nagu resveratrol kohta. Tsiteerin: "Hiired, kes said resveratroli, muutusid saledamaks ning nende aeroobne töövõime suurenes oluliselt; nende musklid muutusid selliseks nagu Lance Armstrongil, omandades hapnikku palju tõhusamalt ning sisaldades suuremal arvul terveid mitokondreid (ja seetõttu omades suuremat energia tootmise võimet). Uskumatu, aga hiired suutsid joosta kaks korda kaugemale kui seni, ilma et nad oleks väsinud, hoolimata sellest, et nad polnud kunagi trenažööril harjutanud. Vähemalt hiirte tulemuste paranemisele andis resveratrol väljapaistva mõju."


Teise uurimuse kohaselt suurendas resveratrol hiirte vastupidavust kaks korda, lisaks pikendas nende eluiga 15 protsendi võrra. Pärast seda, kui uurimus avaldati, suurenes Ameerikas nõudlus resveratroli järele nädalaga 2400 korda.

Kuigi me teame, et hiirte peal tehtud katsetused ei pruugi inimeste peal anda kaugeltki samasuguseid tulemusi, on ju loomulik kiusatus järele proovida, mis efekti resveratrol annab, kas pole nii? Hea uudis on see, et resveratroli on igal pool vabalt saada. Seda leidub nimelt punases veinis. Halb uudis on see, et enne joote ennast surnuks, kui sealt vajaliku koguse kätte saate. Nimelt peate kummutama tuhat klaasi punast veini, väidavad eelnimetatud teadlased, et saada kätte samasugust resveratroli päevadoosi, nagu anti katsehiirtele.

Aga Newsweekis oli veel üks paljulubav lause: "Resveratroli tablette ja kapsleid müüakse käsimüügis, ehkki neil pole inimestele veel tõestatud väärtust, ning nende tootmist ei kontolli riiklik ravimiamet." Jutt käis mõistagi Ameerikast.

Läksin toimetuse lähedal apteeki ja küsisin ka resveratroli. Farmatseut lõi minu dikteerimisel nime arvutisse, aga selgus, et sellist ainet Eestis müügil ei ole. Seega siis, kes tahab katsetada, peab Ameerika sõprade abi paluma.

Seniks võtsin aga ühendust Tartu Ülikooli spordipedagoogika ja treeninguõpetuse instituudi juhataja Mehis Viruga (mulluse aasta isaga, muide), kes minu teada sellelaadse temaatikaga tegelenud, nii et isegi Vene suusakoondise esindajad on tema jutul käinud, ja palusin tal asja selgitada. Esimese hooga ütles ta kohe, et seda, nagu võiks mõni mees hakata mingi ravimi ajel kohe kaks korda kiiremini suusatama, ta küll ei usu. (Mina ka mitte.) "Mis asja peaks sportlane sisse võtma, et ta jookseks 100 meetrit 10,0 asemel 5,0-ga?" küsis ta retooriliselt. "See on võimatu, lollus. Küsimus võib olla paaris protsendis."

Pärast seda, kui Viru oli veidi teaduskirjandust uurinud, selgitas ta, et resveratrol on aine, mis mõjutab geeniekspressiooni ja toob kaasa selle, et mitokondreid tekib rohkem. Aga mis võivad olla selle kõrvalmõjud, seda ei oska veel keegi öelda, nentis ta. Ja tõi võrdluse anaboolsete steroididega, mida 1950.-1960. aastatel samuti uljalt pruugiti, ilma et keegi oleks tollal aru andnud, mis hädasid need kaasa toovad (näiteks maksale). Igatahes ühte võib kindlalt väita, sõnas Viru: et 100 protsenti või isegi 50 protsenti resveratrol töövõimet ei tõsta.

Järelikult jõuab Veerpalu oma karjääri enne ilmselt lõpetada, kui selgub, kas ja millist kasu inimene resveratrolist võiks lõigata. Seni peavad need, kes tahavad talle iga hinna eest järele jõuda, kasutama muid abivahendeid, mida pidavat saama jõusaalidest, kuhu need omakorda saabuvat Venemaalt. Aga ka mujalt. Küll näiteks need suusatajad, kes pruukinud, tea paremini öelda, kust nad on hankinud valgusünteesi stimuleerivaid kasvuhormoone IGF-1 ja ka IGF-2 (insuline-like growth factor). Ent on ka legaalsemaid viise enda suutlikkuse suurendamiseks. Kui pärisin Virult, kuidas hemoglobiini taset tõsta, ütles ta naerdes, et eks kõnni Munamäe otsa, ja kui sellest ei aita, siis pane kilekott ka pähe - organism pidi hapniku puudusele hästi tormiliselt reageerima.

Selline treeningmeetod ei tundu samuti kuigi tervislik. Seetõttu olen seni kasutanud vaid lubatavaid abivahendeid. Sügisest saadik olen söönud C-vitamiini ning A- ja E-vitamiine, samuti multivitamiine, ja nüüd ostsin 330 krooni eest Victell Elite karbi, kus on 30 päeva jagu toidulisandeid, igaks päevaks kolm tabletti ja üks kapsel. Ma ei tunne, et need sama suurt efekti annaks, nagu andis resveratrol katsehiirtele, aga loodetavasti nad niisama tühjalt ka läbi organismi ei kulge.

***

Eelmise nädala lõpus helistas mulle olümpiavõitja Erki Nool. Ta oli mõni päev tagasi teinud oma tavapärase 800 meetri kontrolljooksu, läbides sisehallis koos Rainer Nõlvakuga neli ringi 2.09-ga, seejuures kolmanda ringi 32 ja viimase ringi 30 sekundiga (ikkagi on see kehvem aeg kui mina jooksin temast poolteist aastat vanemana - 2.07).

Tal oli üks küsimus: kuidas seletada, et olümpiavõitja Andrus Veerpalu saab Postimees Online'i aasta eestlast selgitavas rahvaküsitluses ainult viis protsenti häältest ja kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun jagab kohta ühe naisterahvaga, kelle kohta ta isegi meenutada ei suutnud, millega ta õieti hakkama on saanud. (Jutt oli Ülle Aaskivist.)

Nool meenutas, et kui tema tuli Sydneys olümpiavõitjaks, pälvis tema küll aasta inimese tiitli ning isegi president Lennart Meri ei saanud talle vastu. (PM online'is oli Toomas Hendrik Ilves suveräänne võitja.)

Ma ei osanud muud kosta, kui et küllap on Eestis latt vahepeal väga kõrgele tõusnud, ehk sellepärast.

Aga Nool, kes küsis, ise ka vastas. Ta pakkus, et Veerpalu ja Šmiguni väikestes toetusprotsentides on süüdi nende jõulukaart ja jõulureklaam koos Edgar Savisaarega.

Huvitav ja mõtlemapanev mõte. Ja kummaline, et keegi teine polnud selle peale veel tulnud.

Foto 1: Pildil on Andrus Veerpalu. Foto autor: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on kaelushiir. Foto autor: Küllike Rooväli / Postimees / Scanpix
Foto 3: Pildil on Mehis Viru. Foto autor: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4: Pildil on Erki Nool. Foto autor: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

mina tulin küll kohe selle peale ja vot muidu olekski andnud hääle šmigunile, aga jätsin meelega andmata...

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Mina ennustasin kohe seda postkaarti nähes, et sellel on otsene väga negatiivne mõju meie sportlaste tulemustele.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Noole jutus on kindlasti iva. Samas aga olid presidendi valimised eelmisel aastal siiski väga oluline teema, sestap minu hääl läks samuti Ülle Aaskivile. Šmigunis ja Veerpalus olen pettunud, nagu ka kõigis teistes Keskerakonna uutes tegijates - tundusid täitsa normaalsed inimesed olevat muidu.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma ei eksi, siis mingis rabareri sordi juurikas pidi seda resverantroli õige kõvasti olema, samati mingis võõramaises umbrohus, mis meil peamiselt prügimägedel kasvab. Tõenäoliselt on seda ka apteegis müügil, aga peab ise rohkem otsima, et osata õiget nimetust küsida. Eestis seda ainet aastaid ühes ja teises kohas katsetatud.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

juhul kui möni ravimisarnane aine , mis ei ole toit, töstab töövöimet - kas nagu ei tundu, et see läheb spordi eetiliste pöhimötetega oluliselt vastuollu??!! Sellised on ju ka hormoonid.
Dogingunimekirja jöuab öige pea. Ja loomulikult suurim oht on tundmatud pöördumatud hilised körvalmöjud. Töenäoliselt pole sel inimesele mingit möju.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Seda ainet sidaldavad päris mitmed toiduained ja senini on selle kasutamist toidulisandina põhiliselt nn "prantsuse paradoksiga" seoses uuritud, et vähendavat südamehaiguste riski. Spordiga seoses kuulen sellest esimest korda. Väikestes kogustes on see kindlasti ohutu, samas võib olla ei anna siis ka olulist töövõime kasvu, aga kasulik ikka.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

ka pidavat olema nende keemiliste vitamiinide pugimine mõttetu tegevus, sest organism neid ei omasta sellisel viisil. Vitamiinid peavad olema ikka mingi toiduainega seotud, kust siis organism selle välja sünteesib. drazeede krõbistamine on kasutu tegevus.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav on minumeelest aga see et vanad jalpalli treenerid imestavad miks tänapäeval on juhtumeid kus noored elujõus mehed trenni ajal surevad.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

ma juba vaatasin, et pullerits on suutnud genereerida lookese, kus esineb vaid mõni naerma ajav lause (hiire ja armstrongi lihaste sarnaseks kuulutamine jms) ja enda egotrippi polegi...aga siiski on suudetud ennast olümpiavõitjast kõrgemale tõsta.
sa oled nii lahe, prill!

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Rene, sport on sport - see on pidev enda võrdlus kellegagi, püüe kellestki parem olla. Ja mis võiks olla veel magusam, kui milleski olümpiavõitjast üle olla. Kas või korrespondentsvõistluse korras 800 meetri jooksus.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

okei. pean vist nõustuma.

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Üks lugu hiirest, kelle sooritusvõime erakordselt suurenes (tõsi, intelligentsi vallas) on juba kirjtuatud. "Lilled Algernonile", kui ma ei eksi. Päris kurb lugemine.
Aga sport kui pidev püüe kellestki parem olla... mõnele on ka soov teha nii hästi kui vähegi saab ja parim olemine on kaasprodukt. Miskipärast tunduvad need tegijad sümpaatsemad.

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

sry, 'kirjutatud'. Tippimisraskused vist.
Keegi ütles kunagi (Taagepera??), et teda on alati hämmastanud Savisaare vahe taip ja tema oskus end lõpuks ikka ise selili lennutada. NII vinget tünga annab ikka välja mõelda: mõistusega saad aru, et jama, aga ikka tundub, et kuidagi nagu Savisaare süü, et lund ei tulnud ja suusatajatel hooaeg mokas. Mis sest, et suusad savised, mitte saaresed.

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

nojah, ja õigupoolest oleks ehk 'intelligentsi' asemel kohasem 'intellekti'. Sry, rohkem täna ei proovi :)

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

On täiesti ilmne, et Savisaarel on miski halb aura, mis inimesi "ära teeb". Sellest on varemgi juttu olnud ja nüüd on see täiesti selge - nii nagu see pilt ilmus, jäid kõik meie suusatajad eesotsas Veerpalu ja Shmiguniga kohe tõsiselt haigeks ja hooaeg on sisuliselt nässus. Äkki saaks Igor Mang aidata ja meie suustajatelt Savisaare-needuse maha võtta? Muidu me sel aastal medaleid ei näe. Või siis peaks Postimees Savisaarega tõsiselt rääkima, et ta oma võimeid üritaks positiivses suunas rakendada. Ise lippab küll nagu hormoniseeritud hiir ringi, kuid suusatajatest imab kogu jõu välja...

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

No teate, neid surnuks jooksnud või suusatanud n-saja rahvasportlasi on ennegi nähtud ja ilmselt selle uudisrohu manustamisel nende arv suureneb. Miks? Uudisrohi parandab vaid lihaste võimekust, kuid jätab endiseks pumbasüsteemi(südame-veresoonkonna) tuumiku. Mõnusate lihastega on päris kerge pilt eest ära ja pulss lakke võistleda. Piiri tunnetus kaob ja pikema ülekoormuse järel tekivad "ootamatud" südameseiskumised. Ilmselt ei ole ma see mees kes tahab selle rohu mõju enesepeal mõõta, oleks veel siis mingi sprinter või kergejõustiklane, kus sooritus kestab vaid ühe hetke. Tegelikult mõjub ta piisavalt tugevalt treenimata isikutele (topelttulemus), kuid nagu teadlased on kindlaks teinud on lihaste treenimisel vastupidavusele siiski geneetilised piirid, millest see rohi üleastuda ei suuda. Noorsõduritele võiks seda meie nõrga füüsisega sõdurkonna puhul kasutada, kuid vanemate puhul on kõrvalnähuks kindlasti pääs varakult pikale unele.

 
At 03:40, Anonymous Anonüümne said...

enne kui ma artiklit nii kaugele jõudsin lugeda kus Nool ise vastas oma küsimusele, vastasin mina samaga, et Savisaarega koos poseerimine, võttis rahva seas nende populaarsuse nulli

 
At 08:20, Blogger yanmaneee said...

yeezy boost
kobe 9
nike huarache
cheap jordans
nike roshe
golden goose outlet
vans shoes
yeezys
hermes handbags
air jordan 4

 
At 08:20, Blogger yanmaneee said...

air max 90
michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses
roshe shoes
michael kors uk
adidas tubular
adidas ultra boost uncaged
adidas superstar
adidas zx flux

 

Postita kommentaar

<< Esileht