kolmapäev, jaanuar 24, 2007

Pullerits: Ohoo - kombinesoon tugevdab lihaseid

Eile püüdsid siin mõned mehed asja teravaks ajada, uurides, miks sõidan Ameerika Ühendriikide, mitte Eesti Vabariigi värvides. Võiks ju vastata, et eks olen USAs kolm korda pikemalt elanud (ja n+1 korda niisama seiklemas käinud - mulle meeldib sealne loodus), sellepärast. Aga tegelikult: eks püüdke end Eesti värvesse murda - tipp on ju väga kõva. Hoopis lihtsam on USA dressis löögile pääseda.

Aga uudis on see, et tähtis pole, mis värvi on dress, vaid oluline on, kuidas dress sõita suudab. Just-just! Ja siin on mul kahtlused, kas Eesti suusakombinesoon ikka on sama tipptehnoloogiline nagu USA värskeimad mudelid.

Vaatasin oma Torino olümpia aegsetesse märkmetesse - ja mis ma sealt leidsin. Eesti päritolu kiropraktik Allan Austin Oolo seletas mulle pärast Deyvid Oprja traumaatiliselt lõppenud suurslaalomit, et töötab ühe paljutõotava asja kallal. Nimelt, ja siin tsiteerin märkmikust tema räägitut: kuidas saata signaal ajust kiiremini lihastesse, nii et see aitaks neil kiiremini, paremini ja jõulisemalt töötada. Ta nimetas seda trigenics power augmentation. "Viie aasta pärast saab sellest kogu maailm teada," lisas ta. (Head lugejad, teie saite sellest juba aasta hiljem teada, nii et näete nüüd, miks tasub suusablogi lugeda. Ja lisaks on mul Mati Alaveriga mitteametlik korrespondentsvõistlus, kes suudab hooaja lõpuks rohkem uut edasiviivat suusateadmist hankida. Arvan, et mul on siin väike eelis tänu sellele, et aega on rohkem lugeda kui tal.)

Enamgi veel, Oolo väitis, et ta on trigeenikat ehk seda, kuidas aju saadab lihastele impulsse, käinud juba õpetamas näiteks New York Yankeesi pesapallimeeskonna füsioterapeutidele. Iva on tema sõnul selles, et tuleb sportlane terapeudi kui mehaaniku juurde ja too hindab, kuidas sportlase närvid kontrollivad muskleid ning leiab üles nõrgad kohad, kus näiteks vigastus võib tulla, ja mõtleb siis välja, mida ette võtta, et traumat ei tuleks. "See on uus mõtlemine spordimeditsiinis," kinnitas Oolo.

Kui te ei usu, siis Oolo sõnas tookord, et ka Eesti suusakoondise füsioterapeut Lauri Rannama peab seda meetodit tähtsaks. Enamgi veel, ja see lõhnab nüüd suure saladuse paljastamise järele, oli Rannama juba aasta enne Torino olümpiat trigeenikat kasutanud ja see olevat aidanud vigastusi vältida. (Andrus Veerpalu põlvehäda on nii vana asi, et sellele trigeenika enam ilmselt peale ei hakka, ja Erkki Jallai probleemid on üldtervislikus seisundis, aga ei ole tõesti kuulnud, et Eesti suusameestel suuri lihashädasid oleks olnud.) Trigeenika olevat üks osa nende treeningettevalmistusest, väitis Oolo.

See kõik on huvitav ja tore, kui see ei lõhnaks eilse päeva järele. Mehed on täiesti ära unustanud kombinesoonid, millest tänane jutt üldse algas. Ärgem me unustagem ja mingem kombedega edasi!

Asjal on tilluke eellugu, kannatage ära. Kuusteist aastat tagasi avastas keegi Sumio Iijima firmast NEC Laboratories silinderja süsinik nanokiu, mis on vaid mõni nanomeeter paks (teisisõnu, silmaga vaevu nähtav), aga samas 50 korda tugevam kui teras. Vahva on, aga mis edasi?

Edasi läks sedasi, et USA Texase ülikooli nanotehnoloog Ray Baughman töötas välja tehnoloogia, kuidas kiududest punuda materjali. Ta võttis pundi keemiliselt loodud nanokiude ja ketras need mootori abil lõngaks. Ja kui on lõng, siis sellest saab juba valmistada riiet. Mõikate?

Kui ei, siis järgnege mulle (lõppeks teen mina ju siin teie eest seda rasket tööd - uurin asja ja siis seletan). Edasi liikus teadlasemõte sellele, et vaevunähtavatest kiududest koosnevast riidest saab teha tugeva kunstmuskli. Täpsemalt, kui sellesse lasta väike elektrilaeng, siis riie hakkab tõmbuma sada korda tugevamini kokku kui inimlihas. Asi on edenenud nii kaugele, et Baughman on saanud Pentagonist stipendiumi, et arendada välja nn exoskeleton ehk riietus, mis annaks sõjaväelasele lisajõudu.

Jääb veel küsimus, kust elektrit saab, eriti suusatades. Ega saa ju akut vöö peal kaasas kanda, siis võetaks rajalt maha. Järgnev on minu panus suusateaduse arengusse, ja esitatud vaid hüpoteesina, mistõttu selle võib ilmselt vabalt ümber lükata, aga siiski: kas elektrit ei saa mitte hõõrumise tulemusena? Suusad hõõruvad ju pidevalt vastu rada, ja kuigi takistus hõõrdumise tulemusena suureneb, siis mõelge sajakordsele jõu suurenemisele.

Kas nüüd taipate, miks eelistan USA vormi Eesti omale?

Kuna te vaevalt USA nanotehnoloogilise kombe suudate hankida, siis olgu siin eilsele lisanduseks Silja Spordi näitel meie kaubandusvõrgus saadaoleva suusariietuse hinnaseis, et teaksite, mida tasub osta ja kui palju see maksma läheb.

Kombinesoonid.
Hinnad algavad tuhandest ja küünivad 3000 kroonini. Torino olümpia Eesti kombe saab kätte 3100 krooni eest. Silja Spordis oli vähemalt mõni aega tagasi ka Norra kostüüme müüa.

Pesu. Odlo pesu jaguneb kolme kategooriasse: light, warm ja x-warm. Light sobib nullist paari miinuskraadini. Silja Spordi müüjad hindasid meie oludes optimaalseimaks warmi, x-warm on väga külma ilma jaoks. Üldiselt on temperatuurivahemikud märgitud karbi peale, nii et sealt saab täpsemini järele uurida.

Jaanus Kunts Silja Spordist seletas, et pesu juhib niiskust ja higi kehapinnalt eemale ega jäta nahka märjaks. Seega aitab kehal paremini hingata. Mis tähendab Kuntsi sõnul, et keha pole suusatades nagu kilekotis ning kui nahk lähebki märjaks, ei hakka külm.

Pesu ülemist otsa on nii kraega kui käistega ja ilma. Kui osta püksid ka, siis kokku läheb 800-900 krooni kaheosalise komplekti eest.

Vest. Kaitseb ülakeha tuule eest, maksab umbes tuhat krooni.

Treeningdressid. Kui väljas on käredam pakane, siis ikka tavalise kombega treenima ei lähe. Käisin üleeile Tartus miinus kaheksase kraadiga paaristõuget tõukamas ja koju jõudes olid põlved nii valusad, et kõverdadagi ei saanud. Olid külmetanud. Seega on külmema ilma jaoks vaja treeningpükse, mille hind algab tuhandest kroonist. Ülemise otsa treeningdressi hinnad jäävad 1000 ja 2500 krooni vahele.

Sokid. Spetsiaalsete suusasokkide mõte seisneb Kuntsi sõnul selles, et nendega sõites ei lähe jalad märjaks ega hakka külm. (Tõepoolest, tavaliste sokkidega, mille peal olid veel villased, hakkasid mu varbad üleeile külmast tuikama.) Sokipaari hind on 100-300 krooni.

Kindad. Ski Go ja Sinisalo kindapaari hinnad algavad 300-600 kroonist. Kuntsi väitel aitavad nad tuult kinni pidada, nii et sõrmed ei hakka külmetama. Tugevdusega nahast osad kaitsevad pöidlaid ja peopesi hõõrdumise ja villide eest.

Mütsid. Võistlusmütsid on õhemad, treeningmütsid paksemad. Siin on pealtnäha väike loogiline ebakõla: treeningmütsid on kallimad, 300-400 krooni, võistlusmütsid poole odavamad. Põhjus on selles, et treeNingmütsid on paksemast materjalist.

Prillid ja sirmid. Need kaitsevad ereda päikese ja tuule ja saju eest, mitte pole lihtsalt moeasjad. Prillide hinnad algavad 500 kroonist, sirmide hinnad 1600 kroonist (komplektis on neli klaasi, neil omakorda erinevad värvid).

Joogivöö. Seda nimetatakse ka punsuks. Tegelikult on tegu termoskoti või pudelivööga. Üheliitrine maksab 450-800 krooni, parematel on kaasas ka taskud, kuhu määrdeid, telefoni, autovõtmeid, batoone jms toppida.

Kui nüüd siin eile ja täna esitatud hinnad kokku lööte, saab rahakott hirmsa löögi. Aga Silja Spordi väitel pärast Tartu maratoni hinnad kukuvad, ja seda tervelt 30-40 protsenti. Kes nii kaua oodata ei läbe, sel on viimane aeg hakata otsima kasutatud varustust. Kuuldavasti pidi seda kõige rohkem saama Hawaii Expressist.

Foto 1: Pildil on Priit Pullerits. Foto autor: Ove Maidla / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Allan Austin Oolo. Foto autor: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix
Foto 3: Pildil on Priit Narusk ja Anti Saarepuu. Foto autor: Sille Rell / Postimees / Scanpix
Foto 4: Pildil on
Jaanus Kunts. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

21 Kommentaarid:

At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Kumb pesu parem on, kas Odlo, Crafti jne nö riidest pesu või Brynje võrkpesu? Endal Odlo oma ja kindlasti parem kui kunagi vanasti kasutatud puuvillane pesu, pole üldse võrreldav, eksole. Aga mida teadjad kaasagsemate asjade võrglusest kosta oskavad.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Mis tähendab parem ? Kasutan Brynje võrkpesu(vist warm) ca 10 aastat ja olen väga rahul. -18-ga alanud Tartu maratonil piisas üksnes sellest kombe alla .

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest annavad vilased sokid parema tlemuse, kui selle alla ei pane tavalisi sokke. Tavalise soki võid villasele pärast peale tõmmata kui tahad. Muidugi eks iga üks peab ise proovima, kuidas tal parem on.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest on juhul kui korralikke suusasokke pole,mõttekam jalga toppida 1-2 paari sünteetilisi sokke.Villase ja puuvillasega on see häda et mõlemad imevad vee endasse,mis lõppeks paneb jalad külmetama ning on meistrid ville tekitama.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamine suht jabur hobi jah ses mõttes, et meil saab teha seda lühikest aega ja samas röövib palju raha. Teine hobi mul ujumine, mida saab teha seda aasta läbi ja kulud väikesed - palju raha pükstele, prillidele ja piletile ikka võimalik kulutada.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Tasuta ujuda ei saa! Kui aasta peale kokkulööd summa, siis polegi nii väike. Suusas läheb põhidsumma varustusele, mis kestab aastaid. Ainus püsikulu on määrded ja ses osas annab ka kõvasti ökonomeerida.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Odlo pesu õmblused hõõruvad külmema ilmaga kintsud seestpoolt marraskile, kangas kipub pikema aja peale välja venima, staatilist elektrit täis minema ja enimkuluvatesse paikadesse teravaid pusasid tekitama.

Eestis müügil oleva sooja pesu top 3 on hetkel:
1. Crafti uus Pro Zero sari
2. Brynje võrkpesu
3. Helly Hanseni soe pesu

Sokkide top 3:
1. Crafti Pro Zero
2. Salomon
3. Lorpen

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Viimane kommenteerija oli Crafti müügimees :)

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks veidi energiajäävuse seadusega tuvuda, siis ehk läheks elektrimuskli vaimustus üle.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

et hõõrdumise teel elektrit saada, peavad hõõrutavad pinnad olema võimalikult kuivad, aga lumi on kahjuks siiski märg.

see nanokombinesoon võiks sisaldada ka väikesi päikesepatareisid vms...

 
At 07:40, Anonymous Anonüümne said...

Väike ja teemasse mittepuutuv vahemärkus: kui lgp. PP peab "silinderja süsinik nanokiu" all silmas süsinik-nanotoru (i.k. carbon nanotube), siis seda ei ole palja silmaga näha. Kui ei usu, võime Füüsika Instituudis demonstreerida... :) Ilmar Kink

 
At 08:32, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Ilmar Kink, korrektse tõlke eest!

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Crafti pesu on üks viletsamaid. Ei kannata eriti pesemist.
Ei maksa unustada ka Sportful'i - saadaval Hawaii's. Üks paremaid mudeleid on minuarust SecondSkin, mis liibub vastu keha ja ei tee paksuks :). Head on ka Odlo omad, aga nad kipuvad keerdu minema.
Villased sokid unustage üldse ära. Üks paar korralikke spetsokke ja unustad jalgade külmetamise.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Mina kasutan nii suusatamisel, kui rattasõidul miinuskraadide juures Roeckl-i Windstopper labakuid. Tegelikult kasutan neid talvel peaaegu igal pool. Labakus on sõrmed omavahel ühendatud ja neil ei hakka niimoodi külm. Võistlustel pole mul nendega probleeme olnud.

 
At 01:30, Anonymous Anonüümne said...

craft ja brynje parimad!!!!

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:27, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:28, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:30, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht