reede, jaanuar 19, 2007

Pullerits: Kus on plaan B?

Mõned päevad tagasi astus kolleeg Villu Päärt, kes istub toimetuses minust kaheksa meetri kaugusel, hommikul tööle saabudes joonelt minu juurde ja ilma, et oleks teretanudki, tulistas kohe: "Palun pane suusablogi kinni."

?!

"Siis hakkab lund ka sadama."

Päärt ei ole ainus ja esimene, kes on pakkunud, et talve viibimine on seotud suusablogi tegevusega. Neid hääli on kostnud teisigi. Kuid pole näinud põhjust neid üksikasjaliselt registreerida, sest tegemist on ilmselge ebausuga. Süüdistada suusablogi talve viibimises on täpselt sama absurdne, kui kirjutada talve seni taeva jäämine Edgar Savisaare ja suusaässade ühise jõulureklaami arvele. (Tõele au andes on Savisaare süüdistamine talve põrumises palju levinum kui selle kirjutamine suusablogi ilmumise arvele.)

Aga see, et nüüd lubab ilmajaam tulevaks nädalaks tugevaid miinuskraade, mis annavad lootust Otepää MK-etapiks lund toota, ei tähenda põrmugi, et need kraadid garanteeriks ka Tartu ja teiste Estoloppeti maratonide toimumise. Samas ei ole paanikaks ka põhjust. Vaatasin 2005. aasta treeningpäevikusse ning nägin meeldivaks üllatuseks, et kaks talve tagasi sain jaanuaris teha esimese suusasõidu alles 27. jaanuaril. Seni polnud lihtsalt piisavalt lund. Sai vaid joosta. Kuid poolteist nädalat hiljem toimus Tartu maratoni avatud raja sõit. Kaks ja pool nädalat hiljem peeti aga tuisus ja piisavas lumemöllus Tartu maraton.

Ometi oleks rumal jätta koostamata plaan B. Ehk varuvariant. Sest oleks ju mage lugu, kui kolmekümnetunnised treeningkuud ilma kogutud vormi realiseerimata vastu taevast lendaks.

Kogenud suusaõppejõud Kaarel Zilmer lohutas pessimismi kaldujaid selle nädala algul, öeldes mulle: "Kui mõni mees nutab, et Tartu maraton ära jääb - mõelgu, et ta on aasta läbi korralikult harjutanud. Sellest, et i-le jääb täpp panemata, on kahju, aga sellest ei saa traagikat teha."

Ka Otepääl elav näitleja Veikko Täär, kes harjutab suusahooajaks viis korda nädalas, korraga poolteist kuni kaks tundi, trööstis telefonis, et sest pole väga hullu, kui harjutamise viljad jäävad kohe realiseerimata, sest tema teada pidid vastupidavustreeningu tulemused avalduma väga edukalt aasta pärast.

Seega siis, kui talv taevasse peaks jääma, tuleb senist ettevalmistust lugeda heaks sissejuhatuseks kevadsuvisele jooksuajale. Ainus väike probleem, minu arust: suusatamise treening on liiga madala intensiivsusega, nii et küsitav, kui suurt efekti see jooksmiseks annab? Või saab seda siiski lugeda heaks üldfüüsilise põhja ladumiseks?

Kümmekond päeva tagasi trehvasin Tartu Ülikooli taga jooksutreener Harry Lembergi, tippmaratoonar Pavel Loskutovi ühe juhendajaga. Uurisin siis temalt, kas suusatrennist jooksmiseks tolku tõuseb.

Ta seletas, et näiteks suusaimitatsioon on jalgadele väga hea jõutrenn ja suurepärane ettevalmistus, kui kavas on joosta 10 km, olgu Valgas Loskutov Cupil, ümber Pühajärve või Tartu maratoni jookusvõistluse lühemal distantsil. Aga keskmaajooksuks, mida noorest peast harrastasin, on tõepoolest vaja rohkem kiirust.

Ta märkis, et näiteks veteranide MMil pidid kiiremad läbima ühe miili alla nelja minuti, milleks Lembergi hinnangul oleks Eestis suutelised vaid kaks jooksumeest. Tõsi, ta mainis, et võib-olla võiksin ka sama suuta, ent üksnes ühel tingimusel - siis tuleb töölt küll ära tulla.

Lihaste arendamine, millega paljud suusa- või jooksuharrastajad vaeva ei taha näha, on vastupidavusaladel samuti tähtsad, tuletas Lemberg mulle meelde. Ehk lihtvalemisse ümber panduna: edu saavutamiseks on tähtis nii mootor (südame-veresoonkond) kui rehvid (lihased). Jäta üks neist unarusse, ja tulemust pole. Või nagu Lemberg sõnas: pane Zaoprožetsile Ferrari kummid alla, kuid ega ta seetõttu veel kihutama hakka.

Sealsamas astus meist mööda Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna emeriitprofessor Teet Seene, kellel Lemberg nööbist haaras, et tulgu ja öelgu ka mõni tark sõna. Ta ütleski: ainus nooruse säilitamise retsept on jõutrenn. Pani muuseas just noortele tüdrukutele südamele, et ei ole mõtet enda meikimisele aega ja raha raisata, sest meigikorra all jäävad nad ikka koledaks, vaid kulutada oma energia pigem jõutreeningule.

Aga jõutrenn pole tähtis ainult tüdrukuile, lisas ta, vaid ka meestele, sest neid tabab vananemine, kui see ükskord saabub, eriti järsku, kuna meestel on rohkem kiireid lihaskiude kui naistel.

Sellele järgnes veel ta lühimonoloog teemal, et erinevalt varasemast ajast, mil räägiti ainult kiiretest ja aeglastest lihaskiududest, on nüüd aru saadud, et on olemas ka hübriidkiud, millele varem tähelepanu ei osutatud, ja väitis, et just need on spordis otsustava tähtsusega.

Millele Lemberg omalt poolt lisas, et jõutrenni ei tasu teha hingamispeetusega, sest siis võib tabada sama saatus nagu tema isa, kes veel 75-aastaselt teinud veerandsada rippes kätekõverdust, aga siis saanud, tjah, infarkti.

Mis siit siis järeldub? Nimelt see, et sport on tõsine teadus, kus omapäi lahmides oma edulootused ilmselt veelgi väiksemad kui šansid loteriil miljon võita. Et tark ei ole see, kes lihtsalt kõvasti trenni lõhub teha, vaid tark on see, kes tarkadelt nõu küsib. Muidu on tulemuseks see, mida spordiringkondades nimetatakse Eesti korvpallikoondise juhendaja ja olümpiavõitja Tiit Soku järgi Soku efektiks. Too efekt pidi seisnema selles, et kohe pärast hooaja lõppu, ilma igasuguse eelneva ettevalmistuseta, kutsutakse korvpallurid nn surmalaagrisse, kus nad kurnatuks tambitakse. Seetõttu on järgmisel hooajal tagajärjeks kas traumad või ei suudeta kohtumisi korralikult lõpuni mängida - jaks saab enne otsa. Ja kõik need hädad pidid alguse saama sellest, et puuduvad elementaarsed algtõed.

***
Mõned huvitavad andmed lumeseisu kohta Euroopas, mille leidsin ajakirjast Newsweek:

Viimase kümnendi jooksul on neljal aastal püstitatud Alpides uued talvised soojarekordid.
Vähemalt 90 protsenti Alpide suusakeskustest saab talve jooksul nii suure lumekatte, et pakkuda aasta jooksul vähemalt 100 päeva suusarõõme.
Kui aasta keskmine temperatuur peaks kerkima neli kraadi, suudaks 100 päeva tegutseda vaid 30 protsenti Alpide suusakeskustest.
Kui keskmine temperatuur tõuseb vaid ühe kraadi, satub 60 protsenti Saksamaa suusakeskustest ohtu, nii et nad peavad oma tegevuse seisma panema.

Foto 1: Pildil on Villu Päärt kontorirottide jooksul. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Veikko Täär. Foto autor: erakogu
Foto 3: Pildil on Harry Lemberg. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

16 Kommentaarid:

At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

eks seda ole ennegi Eesti suusatajaile ette heidetud, et nad liiga vähe jõutrenni teevad. Ei tea pole näinud, aga ajakirjanik võiks ju seda uurida, kui tunneb end piisavalt pädev olevat...

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

On pühapäev ja Tartus sajab kõvasti lund. On lootus, et õjtupoolikul saab spordiparki suusatama minna.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Ei pidanudki suusablogi kinni panema, nagu Villu Päärt palus - lund sajab!

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

jooksuaeg = jooksuhooaeg?

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

vaikseks jäänud see blogi. ootan postitust selle aasta esimesest päris suusatamisest. arvata on, et nüüd pole aega enam kirjutada - lumi kutsub liuglema.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Spordipargis käib igatahes kõva nühkimine.Kui rajameistrid kah talveunest ärkaks!

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

capricciose clima
good looking cowgirl orale fotti
mediale grande cappella
lea vergine
amatoriali schizzate di figa nell appartamento
vecchissime che scopano
invisible inglese sudore
sexyvip free password
passione nella stanza
piedi femminili in faccia
piu bollente attraente nude
molti racconti erotici di carmen russo
spaventoso amatoriali dildo
culo roto
spavaldo segretaria succhi
freddo asiatiche dildo
piacente fighette sex
carino gruppo
invisible amatoriali urinate
percepire asiatiche urinate
famoso fighetta schizzate di figa
perfetto teen urinate
coraggioso fighetta fottilo
basso latina
fun lesbiche sex
studentesse scopano
casinaccio
sfondata
carino tedesco spogliarello
roberta nuda
amore castra
debole fighette orale fotti
tardone grasse gratis
amabile dito
mamme sfondate
coy lesbiche strip
timido amatoriali figa fotti
affetto amatoriali anale fotti
professoresse che fanno pompe in bagno
vecchie con il culo sfondato
felicitous lesbiche azione
mature x maturi
jessica rizzo free pics
caldissimo vibratore
derisorio mature sex
orge di cazzi enormi
frasi piccanti
molto bollente idraulico diteggiatura
assurdo bionde sesso
alto mepeg

 
At 11:16, Blogger Priit Pullerits said...

Mis asi see viimane ilmselt itaaliakeelne loetelu peaks olema?
Palun mitte risustada (juhul, kui see ikka asjasse ei puutu - ei söanda ka viiruste leviku ajal igale poole peale klikkida, et uurida, mis on mis.)

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

see viimane on spämm postitus, mille vastu võitlemiseks tuleks kasutada captcha tehnoloogiat

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

... ja mis teemal see spämm on, peaks ka ilma itaalia keele oskuseta aru saama ...

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 03:27, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:28, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:29, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht