kolmapäev, jaanuar 17, 2007

Pullerits: Kas nüüd on suusatajail minek?

Mõni päev tagasi helistas mulle olümpiavõitja Erki Nool ja juba enne, kui ta sõnad suust sai, oli kuulda, et ta oli väga muhedas meeleolus. Küsis, et kas tahan - ta võib anda mulle huvitava suusateema.

Muidugi tahan!

Siis Nool, Eesti Olümpiakomitee liige, küsis, et mida peab alaliit tegema, et kuuluda EOK koosseisu.

Kust mina seda pean teadma, ega ma spordifunktsionär ole.

Siis Nool ütleski, rõhutades ja hääletooni kerkides: korraldama Eesti meistrivõistlusi!

Nüüd mulle koitis: ahaa, kui lund ei tulegi ja Eesti Suusaliit ei saa sel talvel läbi viia jõuproove, mis selgitaks Eesti meistrid, tõuseb küsimus, et suusaliit tuleks tolle kriteeriumi järgi olümpiakomitee liikmete hulgast välja arvata.

Seda pakkus ka Nool, et järelikult tuleb suusaliit EOKst välja heita, põhjendades: "Sest nad ei saa oma tööga hakkama." Ja lisas, et näe, alaliit võib olümpialt kas või viis kuldmedalit saada, aga kui ei täida ühte EOKsse kuulumise põhikriteeriumi, siis need kullad ei pruugi kuigi palju maksta.

Mis veel - Nool oli koguni EOK presidendilt Mart Siimannilt küsinud, mis nüüd suusaliidust saada võib, ja Siimann oli Noole sõnul talle vastanud, et see on pull küsimus.

Üleeile kohtusin Postimehe toimetuses suusaliidu peasekretäri Jüri Järve ja juhatuse liikme Kaarel Zilmeriga, et arutada järjekordse Suusalehe teemasid. Ligi kahetunnise arutelu lõpus pärisin, mida nemad Noole püstitatud küsimusest arvavad.

"Kas tal on see peamine mure?" küsis Zilmer vastu. "Kas tal on see number üks probleem või on see, et Reval Cup toimub?"

Kuigi Järv manitses Zilmerit kahel korral, et ma panen tema vastuse kirja - mida Zilmer ka oma silmaga nägi, sest kui tema rääkis, siis mina tegin märkmeid -, ütles Zilmer ausalt ja kartmatult välja, mis ta asjast arvab. (Tõepoolest, liiga palju on sugenenud meie ellu argpükslust, kus muidu pealtnäha mehised mehed ei julge enam oma arvamust avaldada - seetõttu tegi Zilmer õigesti, et ta ütles kõik kartmatult välja, mida ta Noole mõttekäigust arvab.)

"Muretsegu vähem võõraste asjade pärast," jätkas Zilmer. "Meie [suusaliidus] ei muretse, kas kergejõustiku meistrivõistlused toimuvad. Või ei ole ta oma kohta elus leidnud? Mõelgu, et ta on olümpiavõitja. See on selline staatus, mille üle mõelgu."

Lõpuks palus ta oma vastuse Noolele võtta kokku lausesse: "Kas see on olümpiavõitja probleem number üks või on tal mõni muu mure ka?"

Jah, aga see ei vasta küsimusele, mis siis ikkagi saab, kui lund ei tulegi ja Eesti meistrivõitlused jäävad pidamata, uurisin Zilmerilt.

"Kui [meistrivõistlusi] ei toimu, tõmmatakse kriips selle koha peale ja on kogu moos," vastas Zilmer. "Ei saa midagi! Kui on kriips, siis on kriips - me ei saa vastu sellele, mis tuleb ülevalt. Mida jumal ei anna, seda jumal ei anna, ja ongi kogu lugu."

Järv lisas: "Meil on mõjuv põhjus. Force majeure." See tähendab vääramatut jõudu.

Zilmer märkis, mõeldes sellele, et koguni Otepää MK-etapi toimumine võib lumepuuduse tõttu küsimärgi alla sattuda: "Mida [etapi peakorraldaja Alar] Arukuusk peab tegema? Kas läheb Kunimäe taha ja tõmbab end oksa?"

Zilmer meenutas ajalukku kiigates, et ka 1961. aastal ei saanud lumenappuse tõttu Eestis meistrivõistlusi läbi viia. Siis toimusid need Leningradi lähedal Kavgolovos. Ta pakkus, et häda korral võib nüüdki Eesti meistrivõistlused Soome üle viia.

Kui mainisin, et Nool on enda väitel teemat koguni Siimanniga arutanud, ütles Zilmer: "Ta tehkugi ettepanek, et leidis punkti, millega suusaliit [EOKst] välja arvata. Ja las EOK siis arutab seda, lumevaesel ajal on see hea teema." Zilmeri jutus oli tubli annus irooniat. Ent ta lisas, et ega ta Noolega väitlema küll ei taha hakata.

Aga küsimus jäi õhku: mis siis ikkagi saab, kui riigi meistrivõistlused jäävad pidamata?

Aet Golubev, EOK peasekretäri Toomas Tõnise assistent, vaatas dokumentidest järele, et EOK täiskogu koosolekul mullu 27. aprillil arvati liikmete hulgast välja kiikingi liit, koroonamänguliit, rägbi föderatsioon, wu-shu föderatsioon ja minigolfiliit. Neist rägbi ja wu-shu alaliidu välja arvamise põhjuseks oli just fakt, et nad ei korralda Eesti meistrivõistlusi.

Mis saab, kui suusaliit ka ei saa meistivõistlusi korraldada, küsisin Tõniselt.

Tõnise saatis mulle meilitsi spordialaliitude EOK liikmeskonda kuulumise kriteeriumid, mille neljast punktist üks ütles tõepoolest:

Peab korraldama omal spordialal iga-aastaseid Eesti meistrivõistlusi vähemalt absoluutsele vanuseklassile ja ühele järelkasvu vanuseklassile.

Öelgu punktid mis tahes, Noole tähelepaneku kohta ütles Tõnise: "Ta on naljahammas." Avaldas siis lootust: "Küll suusatajad võistlused ära teevad." Lisas: "Eksisteerib force majeure. Kui ei ole lund, aga valmisolek [meistrivõistluste korraldamiseks] on, ei saa lumepuuduses süüdistada suusaliidu juhte ning tegijaid." Ja resümeeris: "Seda tuleb võtta Noole poolt ajakirjanikule vistud naljana, et kas ajakirjanik reageerib."

Reageeris küll - mille eest mõned võivad nüüd siunata, et loll ajakirjanik, läks õnge. Aga vabandage väga: see on üks osa ajakirjaniku tööst - kontrollida infovihjeid, liiati autoriteetseist allikaist (meenutagem, et Nool on EOK liige!), millel näib olevat vähegi tõepõhja all.

Vaat siis oleks halvasti, kui vihje jäänuks autoriteetseist allikaist kontrollimata, vaid oleks tuimalt üldsuse ette rännanud. Seda seekord ei juhtunud. Saagu meistrivõistlused läbi viidud või mitte, Eesti Suusaliit jääb sedapuhku EOK nimekirja edasi.

Fakt on see, et Eesti meistrivõistluste kaks etappi on juba ära jäänud. Kui pärisin suusaliidu murdmaasuusatamise juhatajalt Paavo Naelalt, millal järgmine etapp võiks toimuda, vastas ta, et ei ole midagi kindlat, esimene variant on 10.-11. veebruaril Jõulumäel.

Kui küsisin, kas suusaliit on arutanud, et viia lume puudusel meistrivõistlused läbi Soomes, vastas Nael: "Ei ole." Kuigi U23 ja juunioride MM-koondise katsevõistlused toimuvad täna-homme Vuokattis, tunnistas Nael, et meistrivõistluste organiseerimine üle lahe käiks korralduslikult ilmselt üle jõu. "Seal stardib 60 meest ja 30 naist," märkis ta. "Kogu see jõuk organiseeritult kuhugi viia, majutada ja siis võistelda on paras ettevõtmine. Ei tahaks ainult eliidile ka seda teha."

Nael oli kuulnud, et Soome suusaringkondades valitseb pahameel, et sel hooajal edukalt esinenud Soome naissuusatajad ei taha nädalavahetusel riigi meistrivõistlustel startida, vaid eelistavad sõita Venemaale Rõbinskisse MK-etapile. Eesti suusatajail seesugust dilemmat õnneks ei eksisteeri. Või pigem õnnetuseks?

Foto 1: Pildil on Erki Nool. Foto autor: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Jüri Järv. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Foto 3: Pildil on Toomas Tõnise. Foto autor: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

25 Kommentaarid:

At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

selge see, et Erki on suure suuga ütleja.. teoreetiliselt kui sõrmega juhendil jäärge ajada võiks jah öelda.. et suualiit - nägemist, kuna Eestis lund ei ole ja soome te ei lähe. Kui 1961 Eestis võisltusi korraldada ei saanud.. nujah.. tegelikult tollane Eesti NSV oli suht umbmääraste piiridega.. need toimusid.. ja täiesti NSV Liidu territooriumil.. ja kui nüüd kirjutada alla suusaliidu väljaheitmise leppele EOK'st siis jah.. jälle oleks JOKK!

teisalt meenutab see "kasvõi 5 kulda% mulle ühe-paugu-mehe värniku kommentaar kanteri pihta, et loeb ainult kuld mitte stabiilne maaailma 2. ja hooaja lõpatamine liidritulemusega.. rekordihõngulise aasta ootel tahaks näha kas värnik siis ka nüüd teeb oma 92-93m ära nagu ta väitis et polevat probleem.. ("olen 92+ vormis vms).

tundus siis see kommentaar kohatu.. nii nagu ka nüüd..

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Seekordne sissekanne on jälle täiesti arulage ja mõttetu.
Uudis on hoopis see:http://wwwa.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|EE|EN012|TARTU&metric=1
mis tähendab, et reedest alates algab suusahooaeg.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

http://wwwa.accuweather.com/
world-forecast-15day.asp?
partner=accuweather&traveler=0&locCode=
EUR|EE|EN012|TARTU&metric=1

 
At 18:06, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks ei hakka reedel mingit suusahooaega, vähemasti mitte Eestis.
Veiko Ulp Otepää MK-etapi korralduskomiteest saatis mulle selle lingi, mis pole jsut teab mis rõõmustava sisuga.
Palunu vaadata:
http://www.emhi.ee/index.php?ide=19,781

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Vähe külma ikka lubatakse http://www.hmn.ru/index1.php?code=33&value=26242&days=14
http://www.gismeteo.ru/mtowns/26242.htm

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kõiki neid graafikuid vaadates lubatakse lumekahuriilma alles loetud päevad enne MK-etapi algust.

Erkile ja Priidule suur tänu vahva teema tõstatamise ja välja toomise eest. Lõbus lugemine:)

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Hmm "Seda pakkus ka Nool, et järelikult tuleb suusaliit EOKst välja heita, põhjendades: "Sest nad ei saa oma tööga hakkama." " Kas Suusaliidu töö on talveks lumi korraldada? No, ok, vähemasti miinuskraadid, et saaks lume tekitada. Nool nalja heitma hakand, vat kus lops.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

nu need osa graafikud ei ole küll nagu väga Eesti jaoks prognoositud.. selle järgi peaks juba täna olemas tartus -3 ja minema järjest külmemaks, tegelikult aga hetkel seal +5. samas pulleritsu link on juba realistlikum... ja kui tuleksi järgmise nädala keskel -5, -6 kraadi.. siis puhurid saaks küll tööle panna aga kas kolmapäeval pole juba liiga hilja otsustada mk toimumise/ära jäämise asjus?

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Kõige imelikum oli Zilmeri reageering ja suhtumine.

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav,milline oleks pidanud Zilmeri reageering siis olema- Ei , mina ei tea ega oska midagi öelda, savi teab midagi öelda. Ütles selgelt ja arusaadavalt. Ei keerutanud ja pani ehk ka olümpiavõitja vähekene madalamalt lendama. See pole Erki Noolele ( poliitikule !?) paha, kui pisut tema tiibu kärbitakse.
Ise siis kui väljaütleja arvates on see tohutult hea nali. Nalja ju polnud, pigem kõike muud...

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et Nool on neist ainuke, kel huumorimeel veel säilinud ...

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

See suusaliiduasjamees nagu kardaks midagi, või ta pole eriline naljames? Eks teadjamad teavad paremini, milline ta muidu on.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Tunnen Zilmerit väga hästi, pole tal puudust ei huumorisoonest ja oma asju jagab ka igati. Ju ta pisut üle ärritus, aga ega see Noole "nali" ka teab mis asi olnud. Ja muidugi ta siis ütles Noole kohta pikalt ja põhjalikult. Mulle vähemalt meeldis, et ta ei keerutanud või teinud nägu , nagu see teda ei puudutaks. Igatahes pole mul vaja oma endise õpetaja pärast häbi tunda, Seda aga ei saa ma olümpiavõitja kohta öelda. Tal tõesti jääb liialt palju teiste tegemisi "hambusse"

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:32, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:27, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:31, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 05:21, Blogger Unknown said...

nike roshe one
moncler outlet
paul george shoes
michael kors handbags
adidas stan smith
nike air presto
nike dunks
balenciaga shoes
pandora jewelry
yeezy boost 350

 
At 05:02, Blogger Unknown said...

qzz0606
tory burch outlet
ugg boots
cheap jordans
michael kors handbags
polo ralph lauren
new balance shoes
ray ban sunglasses
mizuno running shoes
ugg outlet
tory burch outlet

 
At 07:45, Blogger Unknown said...

off-white
nike air max
links of london
kobe 9
john wall shoes
air force ones
air max 90
balenciaga
yeezy boost 350
michael kors purses

 
At 05:57, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ugg boots
coach outlet online
ferragamo shoes
oakley sunglasses
nike tn pas cher
christian louboutin sale
uggs outlet
ugg boots clearance
nike outlet
red bottom shoes

 
At 05:28, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 v2
yeezy
golden goose
adidas stan smith men
michael kors outlet
adidas superstar
pandora bracelet
ultra boost 3.0
longchamp longchamps
ray ban aviator sunglasses

 
At 16:12, Blogger Unknown said...

2018809 leilei3915
mont blanc pens
canada goose jackets
rolex replica watches
pandora outlet
canada goose
pandora charms outlet
michael kors outlet online
ugg boots
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht