teisipäev, jaanuar 23, 2007

Pullerits: Laske nüüd raha lendu!

Te oleks pidanud eile Haanja meeste nägusid nägema. Siis, kui nad Tartusse jõudsid. Need olid pikad ja lootusetud. Sest Tartus on paks lumekate, Haanjamail aga vaid peen kirme, millel õieti suusatada ei anna. Nii Haanja mehed vähemalt kurvalt tunnistasid.


Nii ei saanud pärast eilset Tallinnas käiku, mis lõppes kell kaheksa Tartusse naasmisega, suusatamata jätta. Mis siis, et treeningplaanis oli vaba päev. Aga nüüd näib iga lumepäev kullahinnaga. Seda enam, et tänahommikune ilmateade juba ähvardas, et Saaremaal, kus olla ka kõvasti lund sadanud, pidi reedel tervelt kolm soojakraadi tulema ning vihma ladistama hakkama.

Eileõhtune Tartu spordipargi rada oli juba sootuks teisest mastist kui üleeilne - sõidetav. (Või pandav, ütleks vist noored.) Nii paningi seal oma määrimata suuskadega tunni ja 13 minutiga 20 ringi paaristõuget, sest Tartu maratonil saab just see sõiduviis distantsi teisel poolel otsustavaks. Soonetsi Art, vana hunt ja konkurent (ja selle blogi peakangelasi, nagu oli kuskil Baari-Paavo ja teisal Bussi-Pirjo; siin on - saage tuttavaks - Blogi-Art!), ilmus ka peale üheksat välja, ja tunnistas siis, et tal kulus kolm ja pool ringi, et oma udupeente kollaste Fischeritega mind kätte saada. What took you so long? - nagu vist mingis filmis küsiti. Ehk miks sul nii kaua läks? Mul oli ju puhkepäev, mees. Ja et keegi, s.t Soonetsi Art mind bluffimises ei kahtlustaks, siis kui koju jõudsin (kuhu on spordipargist 5-6 minutit kerget jooksu), ei suutnud ma tuvastada alussärgil ühtki higipiiska. Olgugi et olin sõidu ajaks paksu vesti üll visanud. Nii et oli kerge puhkus suuskadel.

Aga tegelikult on selge, et ega õige ja kvaliteetse varustuseta korralikku sõitu ei tule. Seega siis tuleb siin nüüd nõuandeveerg, kuidas soetada endale väärt sõiduvahendid. Võtke pliiats ja paber välja ning tehke märkmeid enne, kui poodi lähete. Käisin mõni aeg tagasi asja uurimas Tartu Lõunakeskuses Silja Spordis, kus seni ikka suudetud asjatundlikku teavet jagada. Seekord jagas seda Jaanus Kunts, kes juuniorina tulnud Eesti meistrivõistlustel 30 km klassikasõidus teiseks ning A-klassis võitnud teatesõidus kulla. (Kui ma midagi siin edaspidi valesti panen, siis palun mind parandada!)

Suusad. Parimad Fischerid leiate kollase värvi järgi. Aga vaadake ka suuri tähti: RCS tähistab võistlussuuski, RCR on nõks tagasihoidlikumad, sest nende all on vähem grafiiti, aga grafiit tagab parema libisemise, seletas Kunts. Kuid palja silmaga vahet ei näe. Eelmise aasta RCSid maksavad laias laastus 5300 krooni, tänavused 6500-7000 krooni. RCRid, mis pidid Kuntsi hinnangul sobima tõsisele harrastajale, saab kätte umbes 3300 krooni eest.

Tasemelt järgmised Fischerid on lühendiga CS, väliselt punased, ja maksavad 2000 krooni. Need on kollastest juba tunduvalt raskemad: ehkki sisu olevat ikka valdavalt kärjetaolisest materjalist, on CSides rohkem puitu sees. Neljandas järjekorras tulevad sinised SC-d - need on mul ka -, mis maksavad 1500 krooni. Erinevalt RCRidest, RCSidest ja CSidest, mida on ainult kas klassika- või uisuvariant - ja tähelepanu: klassikasuusaga ikka uisku sõita ei tasuvat, seletati mulle kunagi, sest siis neist suuskadest enam õigeid klassikalaudu ei ole -, on SCdel olemas ka kombivariant, mis sobib mõlemaks sõiduviisiks.

Kes tahab veel odavamat mudelit, valigu 900-kroonised Fischer Nordic Comfort, aga arvestagu, et need sobivad Kuntsi sõnul neile, kel meeldib pühapäeviti käia metsa all linde kuulamas ja loodust nautimas.

Ka Salomon teeb võistlussuuski, mis maksavad 5000 krooni. Silja Sport müüs neid mullu vaid mõned paarid - inimesed eelistavad neile siiski tuntumat marki, nagu Fischer. Ka Atomicu võistlussuusad maksavad 5000 krooni, nagu punased Madshusi omadki. Millist neist eelistada, sellel Kuntsi sõnul vahet ei ole. Sinised harrastajate Madshusid saab 1800 krooni eest.

Uuendusena ei ole Madshusile sideme paigaldamiseks enam kruve vaja. Tänavustel mudelitel on peal plaat, millele käib side külge, ja selle plaadi peal saab asendit reguleerida.

Järvineni suuski nimetas Kunts pühapäevasõitja laudadeks. "Võid määrde alla panna, aga see kaob ära, ei võta sisse," seletas ta.

Kui teil kodus just suusapukki, triikrauda, harju ja muid vidinaid ole - ja ega suusatriikraud enam pesu triikimiseks ei kõlba, ärge lootkegi -, siis ise ei maksa hakata määretega mökerdama. Las spetsialistid tegutsevad: pidamise määrimine maksab Silja Spordis 30 krooni, libisemise määrimine (fluorita) 50, libisemine ja pidamine kokku 75. Suuskade puhastamine tehakse seal ära 25 krooni eest. Muidugi saab ka kallimat hooldust osta, näiteks libisemise määrimine fluorpulbriga maksab 550 krooni.

Kepid. Moodsaima suusakepi saab ei rohkema ega vähema kui 5760 krooni eest. Minge seda ise vaatama, ei hakka siin kirjeldama. Las Silja Spordi mehed seletavad, miks see nii kallis on. Ma ei sõidaks sellega siis ka, kui tasuta antaks, mis siis, et sellega pidi sõitma maailma üks paremaid naissuusatajaid, tšehhitarist olümpiavõitja Katerina Neumannova. (Isiklikult usun, et kui soostute tolle minu arvates õuduspaari ära ostma, siis ilmselt saate kõva allahindluse tingida - kes see seda paari ikka tahab.)

Hakkame nüüd altotsast pihta. Kõige odavam on Järvineni kepipaar - 179 krooni. Fischeri keppide hinnad algavad 500-600 kroonist. Neil on korkkäepide, mis teeb kepid kergemaks ja mugavamaks ning samuti soojemaks kui plastkäepidemega kepid, väitis Kunts. Need pidid tema sõnul harrastajale päris hästi sobima. Kes tahab pisut paremaid, võib osta SWIX CT 3 kepid, mis maksavad 1400-1500 krooni. SWIXi võistluskeppide hinnad küünivad 3300 krooni kanti.

Saapad. Salomoni uued uisu- ja skiatlomisaapad maksavad 4100 ja klassikasaapad 3600 krooni. Salomoni vanemad uisumudelid saab 3800 ja klassikamudelid 3200 krooni eest. Ning kui leiate kusagilt veel vanema uisusaapapaari, siis nende hind jääb 3300 krooni kanti.

Harrastajate saapad algavad Silja Spordis 900 kroonist ja küünivad 1250 kroonini. Neil on ilusasti lukk peal, et lumi vahele ei läheks ja jalg märjaks ei saaks.

Ise kavatsen oma ajast ja arust Aplinad vahetada Madshusi mustade kombisaabaste vastu. Need maksavad Silja Spordis pisut alla 2000 krooni, aga neil on pehme tald, mis pidi klassikasõiduks suurepäraselt sobima. Ainult et uisusõiduks, kus pidi parem olema jäik tald, ei ole nad nii head - aga uisk ei ole ka minu põhisõiduviis (nagu Eesti tippmeestelgi), nii et selle peale pole mõtet eriti panustada.

Sidemed. Neid on kahte tüüpi. Madshusi suuskadele lähevad NNN-tüüpi sidemed ning Fischerile ja Salomonile SNS-tüüpi sidemed. Seega siis, kui hakkate uusi suusasidemeid ostma, vaadake, millised te saapapõhjad on. Iga side ei käi sugugi iga saapaga kokku! Odavamate sidemete hinnad algavad 390 kroonist, harrastajate sidemete kallim hinnotsa jääb 650 krooni kanti.

Nüüd jääb asi paraku pooleli, sest pean jälle Tallinna hakkama sõitma. Aga kirjutamata jäi soojast pesust, kombinesoonidest, sokkidest, kinnastest, mütsidest ja paljust muust, mis teile ehk tundub väheoluline - aga ei ole seda mitte! Nii et sel lool tuleb mõne aja pärast järg. Seni koguge raha ja pange seda ilusasti kõrvale, sest raha - oi-oi-oi! - seda kulub suusatamiseks oi kui palju.

Foto 1: Pildil on Priit Pullerits eile kella kümne ajal õhtul tartu spordipargis pärast treeningsõidu lõppu. Foto autor: Art Soonets / Scanpix

36 Kommentaarid:

At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Raha pole tarvis nii palju tuulde lasta. Normaalselt hoitud suuskade ja keppidega on see lugu, et nad kestavad aastaid, nendega saab sõita kümneid tuhandeid kilte. Seepärast on inimesel, kes sõidab aastas alla 500-1000 km mõtekas soetada kasutatud varustus. Nii saab RSC ja head kerged kepid kätte poole odavamalt kuid need kestavad veel aastaid. Las rikkurid ostavad tutikaid, sõidavad mõne sõidu ja toovad müüki, tark on osta just sellist varustust! Muide, olen ise ikka Haway Expressist saanud sellist kraami...

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit ,btw,kas sa treeningutel oma pulssi jälgid? ".. arendavad on need trennid, mis on tehtud kas madalal pulsil või 90 protsenti maksimumist. Jätkem see meelde!.." 4.30 min/km eilsete olude juures on sinu taseme jaoks just see hall, vahepealne,mõnede autorite arvates ka kasutu(pulss 80-90% max) tsoon.

 
At 13:42, Blogger Priit Pullerits said...

Ütleme nii, et eile oligi ju puhkepäev, nagu jutus ka mainisin. Et ei pidanudki midagi arendama. Ja lisame veel, et eile oli vaid õlevöötme arendamise päev.
Näe, kui palju vabandavaid õigustusi leiab.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Äkki uuriks, mida arvavad kehakultuuri spordipedagoogid sellisest lihtsustatust madala pulsi ja 90% teooriast. Päris nii mustvalge see kah nüüd pole. Kõik sõltub perioodist ja treeningu eesmärkidest. Võiks rohkem teadlaste ja tipptreenerite nõu pidada, mitte et iga harrastaja arvab, et tal on oma teooria, kuidas olümpiavõitjaks tulla...

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, millal sa omale normaalse Eesti päritolu või Eesti värvides suusakombe hangid. Või oledki nimme USA fänn (on vist USA värvides kombe?)?

Varustusest rääkides ei ole harrastajal minu arvamuse kohaselt üldse tippsuuska vaja, sest ta ei oska sellega tippliigutusi teha. Lõppeks sõidab mees, kuigi suusk ja ka määrimine on kahtlemata olulised. Ehk siis tipust üks aste allpool olev varustus on täiesti piisav.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

moodsaim suusakepp maksab tegelikult 5960.-

 
At 14:16, Blogger Priit Pullerits said...

Vastuseks: mul on ka Eesti kombinesoon olemas, mitte küll see kõige uuem mudel, aga too kõige ilusam, läikiv-sädelev sinine. Aga USA omas on lollikindlam sõita, siis pole kellelgi mu suhtes ootusi, aga pane Eesti dress selga, siis kõik vaatavad, no ei tea, kas sealt tuleb mõni Veerpalu või, ja kui saavad aru, et üldsegi mitte ei tulnud, siis pärast saavad rääkida, et mingi vend oli Eesti kombe selga ajanud, aga sõita küll ei osanud, või saavad kelkida, näe, panin trennis Eesti kombega mehest mööda. USAst mööda sõita - see ei koti kedagi.
On siin loogikat?

 
At 14:19, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, Silja Sport!
Hommikul ütles juhataja, et hind on 5760. Parandasin blogis ära, mul oli 5790. Aga nüüd ütlete, et 5960.
Lepime kokku, mis see õige on. Kontrollige veel kord üle ja siis paneme selle hinna lukku, eks!

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Eesti vormiga sõita on pigem uhkuse kui eputamise asi. Ei vaata sind keegi viltu kui Eesti vormis sõidad. Kui omal valida oleks, siis iga kell Eesti vorm! Nii et valehäbi unustada!

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

SiljaSport muutis hinda vastavalt "tasustatud" reklaamile :)))

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit ,kui sa enne antud vihjest päris aru ei saanud-siis väike soovitus-laena kasvõi Soonetsilt üheks treeninguks pulsokas ning tuleta meelde viimasel koormustestil arsti antud soovitused sobivate pulsivahemike osas ning üllatus ei jää tulemata .
Enesetunne(puhkepäev :) ) on lipakas keda usaldada ei maksa !

 
At 14:37, Blogger kajut said...

SCS-id on ka kollased. Sain täna uued 2500 EEK-ga kätte. On neil ka tiba grafiiti all või ei kõlba mitte ?

 
At 14:39, Blogger Priit Pullerits said...

Palun mu vormiseletust mitte liiga tõsiselt võtta. Pidin ju midagi ütlema, et miks USA oma pildil kannan, mitte Eesti oma. Võib-olla on asi ka selles, et USA omasse olen ka oma raha sisse pannud (tuhat krooni seemneraha oli üks ajakirjanduspreemia), aga Eesti kostüümi sain täitsa tasuta spordiajakirjanike konkursil auhinnaks. Kus oma raha rohkem sees, eks see ole millegipärast ihuligidasem. Nii on ka ajalehega - see, mis tasuta tuleb, selle viskad prügikasti, see, mille eest 10 EEK maksad, seda vähemalt sirvid.
On siin loogikat?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Grafiiti saad suusapõhjale lisada grafiit-parafiine kasutades.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Minu arusaamise järgi (parandege kui eksin!) võib sidemeid küll eri marki suuskade vahel kombineerida. Peamine, et saapad ja sidemed ühtiksid.

Kui mk-d vaadata, siis tundub, et Fischeri ülemvõim hakkab taanduma. Lisaks veel see märkus, et kaupmeeste juttu tuleb alati ettevaatusega suhtuda! :)

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Eks igaüks kiidab oma. Suuski teevad ka Rossignol ja Atomic ...

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib väga, et varustuse tootajate read on tihenenud, ning neid meil ka Eestis müüakse. Paar aastat tagasi oli poes vaid Salomoni saabas ja Fischeri suusk, nüüd ikka Atomicud, Madshused jne.

Aga keppe ei oska mina osta. Suure süsiniku sisaldusega kepid, mis on piisavald jäigad ja ei paendu ca 190 kilose mehe tõuke all on kole kallid. Metallis kepid natuke paremad, aga kaaluvad ka rohkem.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Rege rauta suvel..
Mina maksin oma 100% süsinik võistluskeppide eest 1000 krooni .
Lume sulamist ootavad äsjaostetud tossud -üle 2000 eegused tossud saab praegu kätte 1000-ga.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Sattusin Lõunakeskuse Sportlandi. Minu üllatuseks oli seal müügis Peltonen võistlussuusad.
Tõsi, valik on suht väike.
Mis oluline, maksid natuke alla 4000.-!
Hinna ja kvaliteedi suhe tundub väga OK.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

seda oli huvitav lugeda. sai ka just täna lõunakas suusavarustust uudistatud ja ca 2000 eeki kulutatud nipet-näpetile. ikka päris kenaste tuulutab rahakotti see hobi mida parimal juhul 2 kuud aastas harrastada saab. aga ju siis on suusatamise võlu nii suur, et leiab õigustuse sellistele kulutustele.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

eestlane on suusarahavas!
:)

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Kus saab Tartus teha (mõistliku raha eest) koormustesti? Tahaks lõpuks leida ka enda pulsivahemikud ...

 
At 18:07, Blogger Unknown said...

Minu meelest on just lahe, et Pulleritsul selline äge kombekas on. Siis rajal näed kohe, et ahhaa, Pullerits paneb mööda või tuleb selg ees vastu .

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib lugeda suusablogi autorite mõtteid suusatamise kohta aga kirjutajaid autoriteetidena võtta ei soovita küll kellelegi.
Tahtmata kedagi solvata võib ausalt öelda, et Pullerits teab suusatamise kohta sama palju nagu suvaline keskmine harrastussportlane. Targemate meeste nõuanded on aga blogis edasi antud nii fragmentaalselt, et neist ei saa reaalselt juhinduda.
Oma peaga mõtlemine on küll valus aga tasub ära. Kui on tarvis näiteks teadmisi õige pulsisageduse kohta, siis on küllaldaselt sellealaseid teadlaste ja arstide poolt kirjutatud artikleid. Kui vaja varustust, siis Tartus on vähemalt 5 siljaspordiga samaväärset kaupa ja teenust pakkuvat poodi.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

koormustest www.vomax.ee, jaanuari lõpuni väga soodne

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Tartus vähemalt 5-e siljaspordiga samaväärset poodi kahjuks ei ole. Arvestatavad poed Tartus on Silja sport ja Hawaii express, seda arvestades nende pakutavat kaupa ja ostjate asjatundlikkust.
Õige varustuse soetamisel on asjatundlik nõu väga vajalik. Muudes poodides on põhiliselt esindatud ennastimetlevad tibid, kes sageli on küll sõbralikud aga asjatundmatud. Lisaks on eelpoolmainitud poodides ka vajalikku lisavarustust, põhiliselt pean silmas riideid. nii et ei tasu lahmida

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

No nii, nüüd läks vaidluseks kaupluste arvu ja taseme üle:)
Mina olen Extreme spordi klient ja kogu minu murdmasuusatamise varustus on sealt soetatud. Tibide kohta ei oska kommenteerida aga siljaspordis käigud lõppesid ära sellega kui mõned aastatd tagasi esimesi korralike suuski ostes/valides rohkete juustega noormees mulle näts suus midagi Aadudest seletas. Võibolla on nüüdseks olukord muutunud, nii et ma laiendaks seda kaupluste hulka 3-ni.

 
At 09:37, Blogger Priit Pullerits said...

Tõepoolest, ärge mind suusatamises autoriteedina võtke! See oli väga õige hoiatus. Selgituseks: olen vaid usin harrastaja, ei rohkemat. Aga! Ma teen reporteritööd ja kirjutan siin oma arust küll väga täpsete viidetega, kellelt ja kust mis info olen saanud. Enamik ju ei helista asjatundjaid läbi ja ei pommita neid küsimustega. Loomulikult, sellest infost ei jätku kindlasti väga tugevatele suusatajatele, kes tahavad Tartu maratonil esisaja sisse sõita, küllap ka neile mitte, kes kahesaja sisse sõidavad. Aga 300-400 koha peale sõitjaile, rääkimata veelgi tahapoole jääjaile, on siin loodetavasti ka midagi kasulikku. Kui oleksin autoriteet, siis võiksin ju ise hulga õpilasi võtta ja neid treenida-nõustada. Ja tegelikult on see blogi siin paljus ka mõtete ja tegude inspireerimiseks ehk otse öeldes - suusatamise propageerimiseks. Vot, ongi kogu tõde.
Koormustestist pidi Martin Šmutov varsti kirjutama.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

viie siljaspordiga samaväärset hooldust pakkuva poe all pidasin silmas kahte Hawaiid, Extremesporti, Lõunakeskuse- ja Zeppelini Sportlandi. Kui vaadata nende kaupluste hoolderuumidesse siis ei leia sealt ühtegi suuska määrivat ennastimetlevat tibi, pigem põhjusega oma tööd imetlevaid noormehi.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

spordipoodide kohta võib tõesti öelda, et head kaupa saab Siljaspordist ja Hawaii Expressist ja müüjad on kah enamasti endised sportlased, kes tunnevad asja.
Ülejäänud poodides on rõhk pandud sportlikele koduperenaistele, tõsisel sportlasel pole sealt suurt midagi saada. Paljud sporditarvete firmad mis toodavad teatud kategooriates Nikest, Adidasest jne... palju kvaliteetsemat kaupa pole Eestis üldse esindatudki. Arvan, et spordipoed ja ostjad pole lihtsalt sellisele tasemele jõudnud, et peamine kriteerium oleks toote mugavus ja kvaliteet. Lihtsatele harrastajatele annab ju igasugust saasta pähe määrida, aga tõsisel tegijal on omad kohad kust tipptasemel varustust hankida.

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:28, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:28, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:29, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht