esmaspäev, jaanuar 22, 2007

Pullerits: Hurraa, eile tegin Šmiguni! (Tour de Skil...)

Eelmine nädal läks juba poole pealt asi kahtlaseks. Eriti siis, kui tulid ilmaprognoosid, et nädala lõpust keerab külmaks. See sundis tegema treeningutesse tõsiseid korrektiive, mis siis, et mu treener Kalmer Tramm, muidu Eesti naiste B-koondise juhendaja, oli sügisel öelnud, et treeningute järjekorda pole tark muuta, neis on ikka oma loogika sees.

(Ja tõepoolest, miks muidu ma tal neid plaane endale koostada lasen - kui loogikat poleks vaja, võiks ju sama hästi omapäi harjutada.)

Lühidalt, nihutasin treeninguid ajas ettepoole. Kolmapäeval tegin 10 km jooksu ja pool tundi jõudu, nagu ette oli nähtud, aga laupäevase suusatamise tõstsin 1:44 pikkuse imitatsioonina neljapäevaks (kokku umbes 15 km Tartu dendropargi nõlvadel), reedene ujumine jäi paika (ettenähtud 1500 meetri asemel tegin Tartu Arenas igaks juhuks pisut enam, 1700 m) ning pühapäevase suusatamise tõstsin 1:48 pikkuse imitatsioonina (umbes 16,5 km dendropargis) laupäevaks - sest karta oli, et pühapäeval on maapind juba sedavõrd kõvaks külmunud, et mu vanad kepid ei haagi enam pinnasesse.

Aga juhtus rohkemat kui vaid pinnase külmumine. Tuli lumi! Ja seda tuli Tartus eile nii palju, et vahepeal tekkis tunne, et ei saagi suusatama minna, sest muudkui sajab - ja sissesõitmata rajale suusatama minek on üksjagu kurnav. Täna hommikul ütles ilmateade, et Tartus sadas maha kogu Eesti peale enim lund, tervelt 19 cm.

Üllatav on see, et samal ajal kallas Valgas ja Võrus vihma ning temperatuur püsis nullis. Lume ja vihma piir olla Tartu ja Võru maanteel läinud Kanepi kandis. Täna sõitsin hommikul Tartust Tallinna ja põldudel oli näha küll, et ilmselt on Taaralinna lumevaip praegu tõepoolest Eestimaa kõige paksem.

Eile kell viis õhtul, kui juba pimenes, võtsin oma seni parima suusapaari, napilt tuhandekroonised Fischerid, ja läksin lõpuks kerges sajus rajale. See, mis edasi toimus, oli õudus ruudus.

Kogu ootus, et saaks viimaks valgel lumel liuglema, lendas juba paarisaja meetri järel hange. Suusad ei libisenud, absoluutselt mitte. See oli metsik kangutamine, mis mind edasi viis. Vaatasin tasasel laskumisnõlval, et mingi tädi libises sinka-vonka klassikarajal mööda, sellal kui ma mäeveerest alla tempovarianti tõukasin. Viie ringi järel - ringi pikkus olevat ca 850 meetrit, või on kellelgi teistsugused andmed? - oli keel vesti peal. Aega oli kulunud 20 minutit.

Tartu Suusaklubi poisid liuglesid minust siuh ja siuh mööda. Mingi noor sell tuli tagant ja lükkas end mänglevate paaristõugetaga laugjast tõusust üles. Ja kadus silmist.

Arvan, et mu sõit võrreldes teistega oli midagi seesugust, nagu Kristina Šmigunil tol Tour de Ski etapil, kus ta kitiste suuskadega viiendasse kümnesse jäi ning seejärel üldse jõuproovi pooleli jättis.

Kolmeteistkümnenda ringi ajal tuli kuskilt paksu lume seest hirmsa hooga Margus Ader, kes jäi mulle kaks aastat tagasi laskesuusatamise MMilt silma-kõrva halastamatute kriitiliste kommentaaridega. (Tema ju oli vist see, kes ütles, et spordis imesid ei juhtu, aga Eesti laskesuusatajad on ikka lootnud, et luuavarrest tuleb pauk...) Ta oli samuti sel talvel teist korda suuskadel nagu minagi (mu esimene kord oli novembri algul). Aga küll ta libises kergelt ja ilusasti, mis siis, et tippspordiga juba üle aasta ei tegele! Ütles, et on olemas mingi SWIXi määre, mis pooleks tunniks suusad hirmlibedaks teeb. Lubas teinekord proovida anda, kui veel trehvama peaksime.

Aga ta oskas lohutada ka. Ütles, et mu tehnikal pole vigagi, kuigi enda arust liikusin kangelt nagu robot. Siiski märkas, et tõuke lõppfaasis vajub mu tagumik liiga taha ja soovitas rohkem sirutada, sest siis ei väsi reied nii ära. Rääkis ka, et harrastajate tüüpiline viga on see, et nad harjutavad pidevalt ühtemoodi, ühesuguse tempoga, ja väitis, et sellest ei ole kasu. Lisas, et arendavad on need trennid, mis on tehtud kas madalal pulsil või 90 protsenti maksimumist. Jätkem see meelde!

Lõpuks tegin Tähtvere spordipargis 15 ringi, ligi 13 km, ja aega kulus selleks tund ning neli minutit. Kui koju jõudsin, läks süda pahaks. Pole ka ime, sest kui suusad alt ära võtsin, siis nägin, et mullusest oli seal mingi tökat all ja sinna oli lumi kõvasti kinni haakinud.

Aga sõitjaid oli eile Tähtveres igasuguseid. Näiteks Meelis Luht, Eesti Meedia multimeedia direktor, läbis tunniga klassikastiilis peaaegu sama palju kui mina sama ajaga uisutades - 12 km -, kusjuures ta polnud varem üldse treeninud. (Järelikult on ta Tartu maratonil nüüd favoriit.) Seal sõitis ka Teet Jagomägi, Regio juht, mulluse Tartu maratoni 52. Toomas Kirsipuu, endine profirattur, Jaani vend. Ja minu igipõline konkurent Art Soonets, kes tegi 20 ringi.

Põhihäda oli vist sellest, nagu ütles mulle Margus Ader, et mu varustus on liiga raske.

Aga raske treeningul, kerge lahingus. Vähemalt lootma peab.

Foto 1: Pildil on Priit Pullerits. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Margus Ader. Foto autor: Kalev Lilleorg / SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Pildil on Meelis Luht. Foto autor: Art Soonets / Scanpix

30 Kommentaarid:

At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Siinkohal tahaksin tänada Härra Pulleritsu lume maha tuleku eest. Kaua, liiga kua ootasime taevavõlvida avanemist - ei miskit. Ja nagu sageli, oma mees võimuladviku juures ja lumekraanid keeratigi lahti.
Omalt poolt olen ma alati suhtunud skeptiliselt Pulleritsu keskerakonda kuuumisse, nüüdseks on see aga ennast igati õigustanud. Ekspressis kirjutatud sahinate peale, et Pullerits võiks olla hea kandidaat rektori kohale, olin ma samuti äraootaval seisukohal, aga ma ütleks, et positsioonid on tugevnenud ja seis pole paha.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, ei mina sinu favoriidikoormat kandma hakka! Vaata, kuidas ise hakkama saad, võib-olla koos Liisiga...

 
At 12:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei kuulu Keskerakonda. Ma ei kuulu üldsegi ühtegi erakonda.
Lume mahatulekut ka ei oska enda teeneks lugeda.
TÜ rektoriks kandideerimise soov puudub - selleks on vaja professor olla. Professoreid on meil suusatamises ainult üks, ja temagi tinglikult - Mati Alaver.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Lp hr Pullerits:
Lubage Teile ja sõpruskonnale tahtejõudu soovida esindamaks Eesti riiki Otepää etapil, seda enam, et olete vist ainsad esindajad. Vaatasime laupäeval kahe trenni vahel Eesti TV ülekannet Rõbinskist ja Lembitu Kuuse käest ei saanud ühtki vihjet, kus on meie mehed, eelnevatel päevadel lehtedest infot otsides ei leidnudki, kas või kes võistleb. Oleme veel kaks nädalat Eestis ja läheks ka Otepääle oma silmaga imelund ja suusatajaid vaatama, aga kas on ka omadele kaasa elada?

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui raha on, siis võiks proovida alla panna nanovaha...olen sellest ka kirjutanud varem tehnikamaailmas. aadresss; www.nanowax.com. see on nanotehnoloogial toodetud seesugune põnev vaha, mis ise ennast vastavalt temperatuuri ehk lumekristallide ja niiskuse suhtele reguleerib ja annab seega hää libiseminse. tean et kanadas ja Norras kasutatakse palju, eestis vist ei müüdagi mitte...Priit, võin anda kontaktid, hakkad maaletoojaks!!

 
At 13:34, Blogger Priit Pullerits said...

See vahajutt on huvitav.
Vaevalt ma maaletoojaks tahan hakata, sest talvegi ju õieti pole - kellele sa siin seda müüd?
Aga kui palju see maksab?
Kust seda saab?
Kui kaua see all vastu peab?

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

kuna aegadest rääkisid, siis kui kiiresti selle 1700 m ujusid? kui saladus pole.

 
At 13:46, Blogger Unknown said...

Spordipargi ring on minu andmetel umbes täpselt 800m. Mõõtsin ise rattaspidoga ära. Sõitsin enam-vähem keskel.

 
At 14:07, Blogger Priit Pullerits said...

Ujumisest. Nood 1720 m (kui täpne olla) tulid 50 minutiga. Ma olen väga kehv ujuja. Lihtsalt ei lähe edasi. Mul on 14-aastane tütar, kes laseb end vees selili ja ainult jalgadega töötades - kusjuures ta pole mingi ujuja ega ka sportlane mitte - läheb pea sama kiiresti edasi kui mina kroolides. Kaks nädalat tagasi ujusin Villu Päärtiga, PM kolleegiga. Tema läks konna ujudes ka kiiremini edasi kui mina kroolides. Ei teagi, milles asi.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas see swixi määre on mõni selline tööinimese määre, et ruttu ja kiirelt peale tööd saaks alla panna, et ei peaks vähest aega veel määrimisele raiskama või siis mitte libiseva suusaga rajal sumpama?
Jõudu soovides;
Eero

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Mul libisesid suusad eile spordipargi ringil kohati liigagi hästi. Arvestades et sain eile suuskadele esimest korda pärast noh umbes 10 aastast pausi. Põhirõhk energiakulust läks ilmselt püstipüsimise arvele :) Ega muud kui et tuleb täna jälle minna, mine tea kauaks lund antakse. Ja nii kergesti ei tahaks ka alla anda, et kedagi pädevamat kohe instrueerima värvata, kuidas suusatamine päriselt käib :) Aga spordiparki poolest päevast kogunenud suusaentusiastide kõrval oli sümpaatne kaader kassitoomel, kus mäest alla saamiseks kasutati nii kelkusid, kilekotte kui ka lumelaudasid. Ei teagi kui tihti kassitoomel laudureid kohtab.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui autor soovib oma ujumise kiirust parandada, võiks ta võtta ujumise tunde. Tehnikal on ujumises väga suur tähtsus. Ja kui tehnika paremaks saad on ujumine juba suur nauding ning see 1700 meetrit tundub sellise distantsina, mille pärast ei tasu enam vette ronida.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Ma ütlen, et ma olen kade. Töötan Tallinnas Kadaka teel (nõmme rajad on silmaga näha), kuid suusatama minna ei saa, sest suusarada ikkagi siin ei ole...Pulleritsu jutt on mind nüüd aint viinud suusatamise lainele ja 1h 15 min, mis on tööpäeva lõpuni jäänud on ilmselgelt keskendumisraskustega.Muuseas see aasta on mul ka uued suusad Peltonenid (acadia). Loodan, et saan ikka need alla panna.... Ja edu sulle Priit.

 
At 15:53, Blogger Priit said...

Vihje oma joosku/suussaringi või matka teenkonna pikkuse mõõtmiseks kasuta Maamaeti poolt pakutavat:
Vaadake järgi
http://www.maaamet.ee/index.php?lang_id=1&page_id=5&menu_id=64
sealt Avage Maainfoga tutvumise teenuse kaardirakendus.
Seal on teiste võimaluste seas ka Toimingute all vahemaa mõõtmise võimalus.
Kui kõrgusvahe oluline ei ole siis võib seda edukalt ringipikkuse mõõtmiseks kasutada. Tartus võib selle põhjal küll ringide pikkusi mõõta.

 
At 15:54, Blogger Priit said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuule ju Sa vähe mõnitad ka? Reaalsuses ei saa Sa va Pullerits ju Kiku lähedalegi! Hale.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Kõrgusvahede pärast pole suusaradade puhul küll vaja muretseda,sellest tulenev viga on marginaalne .
Spordipargi asfaltrada on jah 850m kanti,oleneb kustkohast mõõta,sprindirada on 1.3 km.
Kiirmääretega on nii et kiirelt alla,kiirelt alt ära.Ise vahel kasutan Rode Fast Flour soga,kestab mitte kauem kui 5-6 km.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Kusagil struktuurides on andmeid (http://www.ilm.ee/lumi/), et kusagil on rohkemgi lund kui Tartus

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

31cm lund http://www.emhi.ee/index.php?ide=21,253

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Hull asi küll ikka, kus lund rohkem on?! lumi tuleb ja läheb...
Ega see mingi võistlus pole, et peab siin kaklema kellel rohkem lund on. Minge kasvage titad!

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Kas saaks lugupeetud ajakirjanikud uurida ka miks ei ole siiani tehtud Tartu maratoni rada. Käisin ise pühapäeval Elva poolset otsa sõitmas ja lumepuuduse üle kurta ei saa. Paar vanameest olid oma tudisevate jalgadega klassikat lükanud ja tänud neile selle eest. Kas siis kõik masinad on MK rada tegemas ja rahvas raibe söögu heinu??? Huvitav oleks ka teada kuidas oli võimalik Tähtvere ring sisse lükata, aga Dendropargi kohta puudub ilm.ee-s igasugused andmed. Mille taga asi on? Kellele see Laululava juures seisev rajatraktor üldse kuulub? Kas linnale või mõnele spordiklubile? Linna ei paista huvitavat, et rajad kiirelt sisse tehtaks.

 
At 12:24, Blogger Priit Pullerits said...

Tartu maratoni rajad lähevad kohe teemaks, kui too MK-etapp peetud saab. ja veel enne tuleb teemaks Tamsalu maraton. Palun pisut kannatust, kõike ei jõua kohe, see blogi käib ja elab siin nagunii vabatahtlikkuse alusel ja vabast ajast.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei teinudki etteheidet blogi pidajatele, vaid rajameistritele. Kui arvestada, et Tartu maratonini on vähem kui kuu ja MK tõttu ei tehta radu enne järgmist nädala keskpaika (arvestasin siia juurde ka piduliku lõpupeo järgse pohmelli) siis on harrastajate olukord nutune.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Dendropargis sai juba eile uisutada,põhi on traktoriga ette lastud.Maratonitreeninguks palju sobivam rada on spordipargi asfaltrada ning see oli eile 2 klassikajäljega ning superhea.

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:29, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:34, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:28, Blogger oakleyses said...

nike air max, michael kors outlet, michael kors outlet, nike blazer pas cher, ray ban pas cher, true religion outlet, coach outlet store online, timberland pas cher, nike tn, michael kors, uggs outlet, coach outlet, lululemon canada, michael kors outlet online, vans pas cher, michael kors, new balance, burberry outlet, ralph lauren uk, hollister pas cher, true religion outlet, burberry handbags, guess pas cher, michael kors outlet online, true religion outlet, converse pas cher, nike air max uk, polo lacoste, oakley pas cher, replica handbags, nike air force, sac hermes, coach purses, hollister uk, michael kors outlet, north face, hogan outlet, nike roshe run uk, ray ban uk, michael kors outlet online, sac vanessa bruno, north face uk, mulberry uk, kate spade, abercrombie and fitch uk, nike free uk, uggs outlet, michael kors outlet online, true religion jeans

 
At 03:28, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:29, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 

Postita kommentaar

<< Esileht