reede, veebruar 09, 2007

Pullerits: Lõbusaid lugusid maratonidelt

Head suusablogi lugejad, on ju nii, et ei saa ju kõike, eriti suusatamist, surmtõsiselt võtta? Seda enam, et sageli saab nalja ka. Siin mõned lood, mis talve algul endiselt suusakuulsuselt Uno Leistilt kuulsin.

Kuna homme on Viru maraton, siis üks lugu 25 aasta taguse Aegviidu maratoni kohta. Leistil jäi tol aastal vanuse tõttu NSV Liidu rahvaste spartakiaadil käimata - jah, olid sellised ajad, kui nüüdsed Veerpalu- ja Mae-sugused kuulusid lootusetute vanakeste kilda - ning nii ta siis tuli kodust maratoni proovima. Tookord, nagu Leist mäletab, starditi kümnesekundiliste intervallidega 20-mehelistes gruppides.

Aga juhtus nii, et ühel hetkel oli mitukümmend meest metsas puntras koos, sest rada oli ära kadunud. Ja mida rohkem seal nõutult vahiti, et mida edasi teha, seda suuremaks suusatajate mass paisus. Leisti hinnangul olnud lõpuks metsa all 400-500 meest koos. Kuid auhind oli tookord maratonil korralik - hea suusapaar. Et auhinnal mitte vett lasta vedama minna, oli keegi teinud ettepaneku, et teeme siit metsast uue ühisstardi ja korraldame ikkagi võistluse ära ning sõidame tagasi alguskohta.

Kõik mehed polnud sellega aga nõus. Leisti sõnul sõidetud siis lihtsalt üheskoos tagasi. Ent mida lähemale lõpule, õigemini küll algusele, seda kõvemaks olid mõned hakanud tempot kruvima. Lõpuks selgus, et see oli neil mõttetu vaev. Võistlus läks ikkagi tühistamisele ja auhind jäi välja andmata.

Teine pisut kentsakas lugu juhtus 1984. aastal Tartu maratonil. Siis viibis start 20 minutit. Mitte liigse külma tõttu, nagu legendid on liikvele läinud - ehkki ilm oli tol korral pisut külm küll ja tuuline. Kuna start viibis, jõudsid ka kõik joogid toidupunktides ära külmuda.

Leist ja naiste eelmise aasta võitja Rutt Šmigun pidid venivat starti passima teistest eraldi stardikanga ees. Stardi venimise põhjus oli Leisti väitel selles, et üks mees, Hain Kinks, oli unustanud suusad maha Pühajärvele. Seni, kuni need sealt ära said toodud, pididki teised tuule ja külma käes lõdisema.

Kuna Leistil oli seljas õhuke pesu, sai ta üksjagu külma ning oli lõpuks päris nõrkenud ja kaotas Jaanus Teppanile. Ometi tuli ta kevadel, mil oli suurest spordist juba loobunud ja sõitis rohkem taksot kui suuskadel, 50 km suusatamises Eesti meistriks.

1981. aasta Murmanski maratonil, kus tuli läbida kaks 27 km pikkust ringi, järgnes stardile kohe tõus, kus on vaid kaks rada. Nende radade eest käis kõva heitlus. Aga stardijoon oli lai, ja kuna stardikangast ei saanud laiuse tõttu korraga üles tõsta, käis seal Leisti sõnul kõva tõmblemine. "Starti ei tohi maha magada," rääkis mulle Leist. "Kui oled seal 50., siis on kõik läbi, jääd grupist maha."

Leist seisis stardis just MK-etapilt tulnud Aleksandr Lukjanovi kõrval. Tol oli kirju suusamüts peas. Teisel pool Leisti olid stardis sakslased. Aga sakslased varastasid, märkas Leist, ja seejärel põrutas tema ka kanga alt minema.

Lõpus jäi Leist teiseks. Sellepärast, väitis ta, et lõpus oli 2 km laskumist ja seal jäi tema Swixi määre võitjamehe määrdevalikule alla.

Kuid pärast võistlust kuulis Leist Hain Kinksilt, et ta võetakse maha - sest ta oli varastanud. Sama oli talle öelnud ka venelaste suur asjapulk Aleksandr Bõstrov. Leist ütles vastu, et mingu korraldajad ja kohtunikud ning vaadaku üle Murmanski TV lint, sealt on näha, et varastasid sakslased.

Tund-kaks valitses selle küsimuse asjus vaikus. Siis tuli Kinks ja teatas, et tõepoolest, Leistil oli õigus - varastasid sakslased. Seejärel uuris Leist Bõstrovilt, et kas tõesti käis Lukjanov tema peale kaebamas. Selgus, et jah. Ja mispärast?

Aga vaat mispärast! Mäletate, mainisin Lukjanovi kirjut mütsi. Ta oli selle Norrast saanud ja see oli stardirüseluses peast kukkunud. Kui Lukjanov kummardus seda üles korjama, sõideti talle tagant kõvasti selga. Igatahes oli tulemuseks see, et ta ei tulnud kümne sekka. Ja seepärast, nagu ilmnes, oligi ta läinud Bõstrovi juurde kitule, et mingi tundmatu mees tuli teiseks.

Bõstrov andis samuti Leistile õiguse - varastasid ikkagi sakslased, mitte tema.

Homsel Viru uisumaratonil tuleb kõvasti parafiini alla panna. Selle määrdevariandi üheks pioneeriks on samuti Leist. Juhtus see 1974. aastal Haanjas Eesti meistrivõistlustel 15 km sõidus.

Leist saabus Haanja-kanti paar päeva varem kohale ja elas Kurgjärve baasis koos noortega. Seal olid laagris ka kahevõistlejad ja suusahüppajad. Kurgjärvel nägi Leist, kuidas üks poiss määris oma hüppesuuski parafiiniga. Kuulis hüppajailt, et nood kasutavadki määrdeks ainult parafiini, sest see on hästi libe.

Leist võttis neilt malli. Ta määris ka suusaotsad parafiiniga, keskele pani pidamise. Õhtul käis rada proovimas ja vaatas, et kihutas libisedes kõigist pikalt mööda. Järgmine päev, oletab Leist, tuli ta ilmselt esimesena Eesti murdmaasuusatamise ajaloos starti parafiiniga määritud suuskadel. Ta oli siis noor mees, võistles alles teist aastat meeste vanuseklassis, aga võttis enda mäletamist mööda 30 sekundit varem startinud Jüri Voodla kergelt kinni ning alistas ka Kalju Poldi rohkem kui poole minutiga. Nood ei saanud aru, mis nipiga nad noorele Leistile kaotasid.

Leist üritas sama trikki korrata ka 30 km sõidus, aga siis läks ilm nulli ja ta ei saanud suuski kuidagi pidama.

Viru maratonil seda muret õnneks pole. Esiteks on ees ootamas karm külm, teiseks pole uisustiilis pidamist vaja. Näis siis, mis seal homme pakase käes saab. Stardin ikka Ameerika kostüümis nagu Tamsaluski - see võistlus on treeningu eest. Aga kõvema treeningu eest, kui oli Tamsalu maraton.

Foto 1: 2006. aasta Tartu maratoni start. Foto: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: 2006. aasta Tartu maratoni sõitjad Tamme talu ees, ruuporiga Tõnu Tamm. Foto: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

11 Kommentaarid:

At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

1984.a lugu on küll puhas väljamõeldis.Enne starti mälestati leinaseisakuga sm. Andropovit kuid start oli õigeaegne ,valitses mõnus talveilm,-5.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

mis siin lõbusat oli? soovitan sama lõbu autorile. kurioosseid, huvitavaid lugusid ehk, aga mitte lõbusaid.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

kuidas see võimalikuks on saanud, et kaks maratoni homme korraga on ühel päeval?

 
At 02:06, Anonymous Anonüümne said...

Eelmine aasta oli sama ilm mis seekordki, sai ka tehtud kõvem trenn tulemuseks lõpus viimasel 10 km külmud ikka ära eriti õlad ja põlved nii et risk selle kälmaga minna tegema trenni on suur arvestades et Tartu maraton on tähtis. Ise sain Tamsalu maratonist 37C palaviku ja kestab juba terve nädal nii et Viru maraton jääb kindlasti ära hingamisteedele võib saada sellised kahjustused et terve 2-3 nädalat ei saa võistelda. trenni saab ka 39C palavikuga teha kuid see pole enam see. Mõtle selle peale.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

1984: Ja tagatipuks oli võitja Vahur Kihuoja.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

fresco cameriera
indescrivibile porno star
foto depilata
sexcepire bionde fotti
sconfinato lesbiche sesso
adolescenza e il sesso
cutie lesbiche ass to mouth
lust ragazze strip
miss tette
cecoslovacche cielo
info lesbica orgia personal remember
prittiest cameriera amore
adeguato amatoriali doppio penetrazione
felicitous amatoriali azione
avventuroso fighetta strip
codardo asiatiche sesso
pauroso ragazze figa fotti
bobbi billard
bionde svedesi
cutie sbronze merda
foto di pompini ci eva enger
debole teen masturbate
caldissimo giocattoli
fantastico amante orale fotti
taglio americano spogliarello
megan gey
rabbity ragazze strip
porcelline russe
stravagantemente tedesco sudore
caldo bellezza mamma
timido segretaria urinate
famoso femmina strip
ninel conde nua
esibizionisti toscana
comprensivo cowgirl azione
gallery negre inculate
fair soldato ubriache
foto pompini gole profonde gratis
amichevole superpoppe prostituta
tettone cubane sex
le porcellone pi troie
loren nuda
piacente ma
lesbiche orale fotti in anticamera
sympathetic tedesco anale fotti
rabbity fighette gruppo
porcone arrapate
ludicrous tedesco inculate
sfondi samsung t100
sentimento asiatiche sesso

 
At 04:48, Blogger Unknown said...

qihang0630burberry outlet online
coach factory outlet
nike tn pas cher
gucci
air force 1
oakley sunglasses discount
fitflops outlet
coach outlet
longchamp pas cher
coach outlet store online
michael kors outlet
michael kors outlet online
oakley sunglasses sale
mcm outlet
sac longchamp
prada handbags
ray ban sunglasses
toms shoes outlet
ray ban wayfarer
burberry sale
true religion outlet
pandora charms
coach outlet online
nike blazer
oakley sunglasses outlet
ray ban sunglasses
mont blanc pens
toms shoes
gucci outlet online
cheap ray ban sunglasses
cheap snapbacks hats
cheap soccer shoes
cheap ray ban sunglasses
hollister clothing
michael kors bag
chaussure louboutin
mont blanc pen
louis vuitton pas cher
kate spade handbags
nike tn
ralph lauren
q

 
At 08:51, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
michael kors outlet online
air max 90
redskins jerseys
coach factory outlet
prada outlet
nike air max 90
kate spade outlet
canada goose
air jordan uk
nike air max 90

 
At 06:59, Blogger Unknown said...

www0803



adidas football soldes
uggs outlet
pandora jewelry outlet
fitflops sale
issey miyake perfume
pandora jewelry
ugg boots
nike shoes
air jordan uk
vibram five fingers

 
At 04:31, Blogger Unknown said...

jinyi921
mlb jerseys
michael kors outlet
red bottom shoes
jordan uk
coach outlet
jordan shoes
ed hardy uk
pandora jewelry
valentino shoes
golden goose

 
At 10:33, Blogger Unknown said...

www1020

ugg outlet clearance
louboutin shoes
coach outlet online
salomon shoes
ultra boost 3.0
kate spade outlet
salomon shoes
birken stock
nike shoes
red bottom shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht