esmaspäev, jaanuar 19, 2009

Pullerits: Mida teevad konkurendid?

Ei tea, kas hakkab pimedaks minema või hakkab pilt taskusse kukkuma, küsis mult eile Tähtvere spordipargi sprindiringil profirattur Allan Oras, kui kell polnud veel pool kolmgi. Tal jäi treeningu lõpuni pool tundi. Siis sai kokku neli tundi täis.

Kui kuulsin, et ta treening on koguni nii pikk, siis vastasin, et järelikult hakkab ikka pilt taskusse langema, ehkki tajusin väga hästi, et tegelikult tegid hallid pilved ja värskelt sadanud valge lumi nähtavuse hägusaks.

Kui Oras, erialalt rattur, teeb ärajäänud Viru maratoni päeval neljatunnise suusatrenni, ei näita see muud, kui et asi on tõsine – konkurendid ei maga. Tal ju ette näidata varasemast Tartu maratoni 118. koht. Ja kindel see, et ta tänavu vähemat ei rihi. Eks ta harjuta nelikürituse mulluse võidu kordamise nimel, kuigi selle aasta põhifavoriiduks pakkus ta Raul Ollet, kes on Elioni sarjas näidanud, et suudab ka ratast sitkelt sõita. Igatahes kogunes Orasel lõppenud nädalal treeningtunde 21-22 kanti, mis on tubli kaks ja pool korda rohkem kui mul. Mis siis, et suusakilomeetreid on tal tänavu kokku tulnud vaid 300 minu 900 vastu. Üldettevalmistus on see, mis on suveräänselt tema kasuks.

Ega teisedki suusahooaega kergelt võta. Eile tegi Tartu ringidel trenni ka Toomas Kirsipuu ning Veikko Täär, kes promob ETV ekraanil iga õhtu oma suusapäevikut, oli kutsunud laupäevaks minu juhendaja Margus Aderi endaga trenni, nagu talle Olle näpunäidetest veel vähe oleks. Ader ei läinud. Ta eelistas minusse panustada.

Treenerist on tõepoolest kõvasti kasu. Laupäeval sõitsime Aderiga Tähtveres ning sain taas tükk maad targemaks. Ta kohendas mu klassikatehnikat (väitis, et paaristõuge on tunduvalt parem kui mullu), et ma viiksin käed ettepoole, hoiaks neid ees rohkem kokku ja lööks kepid samuti pisut eespool lumme, et tõuget pikendada. Samuti näitas ette, kuidas uisku tuleb sõita üha rohkem jalgadega, nii nagu seda nüüdisajal tehakse, mitte pelgalt käte jõul. Need on neetult kasulikud õppetunnid, mida ise küll ei avastaks.

Ja sellest pole ka midagi, et trennid toimuvad üksnes Tähtvere maastikul. Oras nentis küll, et pisut tüütuks läheb neli tundi seal jutti tiirutada, kuid – pange tähele! – ta mõtleb sama ratsionaalselt nagu minagi. Ta ütles, et kui hakata autoga veel Otepääle või Mammastesse sõitma, tuleks pool treeningaega otsa panna ja nii oleks nädalavahetusest kogu päev kulunud ning lapsed imestaks, miks isa, kes niigi palju trenni teeb (ja minu tööpäevad on koos trenniga ikka palju pikemad kui Orasel ainult treenides), nädalalõpus ka kodus pole. Need, kes autoga mööda Eestit lund otsivad, on kas vanapoisid (kahju…) või totaalselt hoolimatud pereisad (hullem veel…).

Ja tagatipuks, kes ütles, et Tähtveres tegijaks ei saa? Kolmapäevase Tartu võistluse järel nentis Teppanite spordiperekonna matroon Tiia Teppan, et Eesti parim noorsuusataja Karel Tammjärv on üles kasvanud just Tartu siledal maal.

Eelmine nädal kujunes seesuguseks:

E – puhkus (tööl Tallinnas)
T – 1:47 – suusatamine (vaba) 24,75km, sh 12 km keppideta
K – võistlus: Tartu suusatalv 4,8 km (kl), M35 – 2. koht, 16.18; kokku suusatamist 10 km
N – 1:45 – suusatamine (kl) 19,5 km + jooks 2 km
R – puhkus
L – 1:59 – suusatamine (kl-paaristõuked) 27 km + jooks 2 km
P – 2:18 – suusatamine (vaba) 28 km, sh 9,6 km keppideta + jooks 2 km

Kokku tuli eelmisel nädalal treeninguaega 8:27, suusakilomeetreid kogunes 109 ja jooksukilomeetreid kuus.

Kas laupäevases uuenenud Postimehes panite tähele, kui palju maksab tuttuus maailmatasemel suusavarustus, kui palju maksab Estoloppetil osalemine kokku ja kuidas klassifitseerida müügil olevaid suuski (Eesti esimene ja seega parim seesugune jaotus)?
******
Grand Canyon, Arizona. 6. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tallinna maratoni start Aegviidus 2007. aastal. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Viru maraton 2006. aastal. Foto autor: Margus Ott, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Viru maratoni osaleja 2004. aastal. Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja / Scanpix

22 Kommentaarid:

At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaariks laupäevase suusavarustust puudutava artikli kohta. Eriti ajuvaba oli liigitus "võistlussuusad" vs "tippvõistlussuusad", kus viimase kategooria all ilutses teatud suusatootja teatud mudel, mis oleks justkui teiselt planeedilt. Sama võhiklik oli paremal leheküljel toodud FIS-i punktitabel suusabrändide kaupa, tõestamaks, milliseid suuski tipud "eelistavad".

Minu arust oleks olnud palju asjalikum väljakutse tõestada lugejatele, kui odavalt on võimalik suusatada. Faktimaterjali nii treeningharjumuste kui ka varustuse kohta peaks ju leiduma.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

"Need, kes autoga mööda Eestit lund otsivad, on kas vanapoisid (kahju…) või totaalselt hoolimatud pereisad (hullem veel…)."

Õiged mehed võtavad naise ja lapsed suusatama kaasa ja tervel perel on tore päev.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Artiklist oleks oodanud pigem teistlaadi lugu, kuidas odavamalt (või siis ütleme - mõistlikumalt) läbi ajada varustuse osas.

Ning kuna veel polegi kommenteeritud, siis panen mõnuga kirja ära -- miks on mingi kasutu pulsokas varustuse nimekirjas, ning kinnaste hinnaks pole 50 eeki (nagu siinsamas blogis reklaamitud) ;)

 
At 15:45, Blogger Vana Kala said...

Mis siin salata, sain ka nädalalõpus esimest korda suusad alla aetud. Nüüd tuleb vaid veel kuuke trenni vihtuda ja siis rajal näeme...

 
At 15:48, Blogger dr Holden said...

Äkki lgp ajakirjanikuhärra selgitab täpsemalt, keda ta artiklis toodud nimedest oma konkurendiks peab?

Kas Allan Orast, Raul Ollet, Toomas Kirsipuud, Veikko Tääri, Adra Margust, Karel Tammjärve või Tiia Teppanit?

:)))

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

Võrumaa-mehele: konkurendid on kõik, kellega rajal konkureeritakse. Näiteks võib ju konkureerida, et kas kaotad Ollele alla tunni.

15:14 - ükski naine ega ükski laps ei jõua pereisaga 2,5-3-3,5 tundi suusatada. See on pere piinamine ja nende tervise ohtu seadmine. Ja mis siis, kui naine ja lapsed ei tahagi suusatada? Vägisi sunnite või?

Ja miks kõik siin tahavad üktäkki odavalt varustust saada? Keegi sõimas siin seesuguseid kokkuhoidlikke kooneriteks. Ma olen aru saanud, et siin käivad ikka rikkad inimesed koos, kellele pole probleem nädalavahetuseks teise Eesti otsa trenni sõita, uhke katusekonteiner maasturi peal. Ja nüüd järsku pahandab neid 5000-kroonine võistlussuusa hind?

 
At 18:20, Blogger dr Holden said...

Kuule, Tartumaa mees!

Konkurents = võistlus!!!
Kas sa tõesti läed Ollega võistlema? Või ikkagi konkureerid kohale esisajas, esikahesajas, konkureerid Soonetsiga jne.
Kui paned artiklile pealkirja "Mida teevad konkurendid" ning siis kirjutad Allan Orasest ja Raul Ollest, no ma ei tea! Eks ta üks ajakirjanduslik (nt. elu24.ee) trikk ole!

Aga rongaisadusest! Eile suusatasime koos ühe Tallinna pereisaga Pirital veidi üle kahe tunni, samal ajal meie lapsed uisutasid Pirita uisuväljal. Ehk siis võimalikud variandid!

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ei ole enamusel meil ei maasturit ega suusaboksi, aga paljudel meil on küll 5000 kroonine suusk. Võin väita, et enamus meist saab Eesti keskmisest kõrgemat palka aga viib väga palju sellest spordipoodi. See on lihtsalt valikute küsimus. Ja sõidame teise Eesti otsa trenni kah, muuseas polegi see nii hirmus kallis, Narva-Jõesuus sai 400 eeguga käidud. Aga saadud emotsioon on kulutatud rahast oluliselt suurem.
Kui sa veel aru ei ole saanud, siis püüan seletada veelkord. Mitte keegi meist ei soovita kallist varustust ega vaata viltu kui odavat varustust kasutab kord nädalas tunnikese suusarõõme nautiv inimene. Ja patt on sellist inimest suusarajalt minema ajada oma 50 000 eeguse eelarvejutuga.
Küll aga võib sinusuguse käest küsida, miks sa kasutad kombisaabast, miks sa treenid ainult Tähtveres jne, sinusuguselt kes sa teenid ka kõvasti kõrgemat palka kui Eesti keskimine ja kellel on seatud suhteliselt kõrged sportlikud eesmärgid.
Ja kui naine ei taha 2,5 tundi suusatada, vaid 1,5, siis tuleb minna kompromissile ja nii mõnigi kord oma sõitu tunni võrra lühendada, mis sest et tulemus kannatab. See ei ole ju põhiline, põhiline on ju suusatamisest saadav positiivne emotsioon. Või ei saagi sa suusatamisest positiivset emotsiooni ja sinu ainuke emotsioon on siis kui saad kellelegi ära panna?
Ja kui lapsed ei taha suusatada, ju siis ei ole neid nii kasvatatud, et neis suusaarmastus oleks saanud tekkida :-)

Ain

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan ka, et inimestel oleks märksa enam olnud kasu artiklist, kui palju maksab odavam kui sõidetav varustus. Ise pean end aktiivseks harrastajaks ja sõidan kuus aastat vanade Fisheritega, mis maksid minu mäletamist mööda vast 800 krooni. Määrin korralikult ja ei märka küll kuidagi, et ma suusarajal teistest kehvem oleks.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan ka, et inimestel oleks märksa enam olnud kasu artiklist, kui palju maksab odavam kuid sõidetav varustus. Ise pean end aktiivseks harrastajaks ja sõidan kuus aastat vanade Fischeritega, mis maksid minu mäletamist mööda vast 800 krooni. Määrin korralikult ja ei märka küll kuidagi, et ma suusarajal teistest kehvem oleks.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Internetis ei ole kuskil seda suusavarustuse kohta käivat artiklit?

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

http://www.tarbija24.ee/?id=70544

http://www.postimees.ee/?id=70543

 
At 19:54, Blogger sk8erboi said...

teised extreme spordi maikades rattasellid (orase konkurendid) traalisid küll pyhaba harimäel, rääkimata ürgmaratoonaritest (need on need 60sed papid, kes visu VFidega sinust maratonil mööda uhavad tavaliselt). mis teha, ilmselt raha palju käes..

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Lapsed võetakse ju Haanjasse kaasa ja naine ka. See ei ole selline kolgas, et kohe üldse midagi teha ei ole. Saaks aru, kui lapsed veel väikesed oleksid, et päev otsa läheks paljuks. Kui naine roolis ka veel, siis seda enam.
Kes vabandada tahab, see vabandagu. Lihtsalt paljudele tundub see otsitud vabadus. Meie pere veetis Haanjas fantastilise nädalavahetuse.

 
At 21:04, Blogger Unknown said...

Suht hea klassifikatsioon oli lehes tõesti. Ma arvan, et paljudel pühapäevasuusatajatel on nüüd pilt palju selgem. Aga sinna võiks lisada ka suusafirmade odavama otsa suusad ka nt. Fischeril NC Sport, Madshusel xt 44 jne.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Lisan kommentaari suusavarustuse osas hoopis teisest vallast! Nimelt kirjutatud PP artikkel varustuse hinnast ja kvaliteedist oleks võinud kaasata ka teeninduskultuuri kallist varustust müüvatest poodidest. Endal eelmisest nädalast nt. A&T Sport Tartu kauplusest ülimalt halb kogemus,mis paneb ka teisi hoiatama , ärge sinna küll raha viige! Soov oli lapsele osta korralik Salomoni kombisaabas (hind2500, soodustusega 1750 eek).Kahjuks sai laps sõita vaid 1km kui saapalt osad küljest lendasid.Poest selgistust paludes ei suutnud müüjad ise vajalikke kaitsekumme paigaldadagi(näe spordi tegemisest endal kasu ,mina sain need külge.Kuigi ei aidanud ka need saapa toimimisele kaasa). Ja tänaseks nädal möödas kuid lahendust pood ei ole pakkunud.Saabas nende käes,meil ei raha ,ei uut saabast ,ei vastust??? Seega üleskutse kõikidele suusahuntidele, seda poodi kasutada ei ole kuigi turvaline,sest seal tegutsev kunagine sportlane Hr. Allar Levandi ,kes vastutab kvaliteedi eest ei tegele küll kliendisõbralikku teenindusega (arvestades et toosama mees müüs naeratus näol eelmisel aastal lapsele "hea võistlussuusa" ,mis osutus propelleris olevaks ja kohe lõhki läks!?? Mis sest et siis ära vahetas ,tänaseks sellest poest väga s...t mulje!

ReinVW

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuule sheff, propelleris suuski pole võimalik sul enam aastaid poodidest osta!
Ja sellise lapse üle võib vaid uhkust tunda kes kilomeetriga uued saapad pilbasteks sõidab."tugev, ma ütlen"

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

to 13.35
Aga kõik faktid on tõesti õiged! Suusk oli tõesti propelleris,mis selgus klambrite paigaldusega ja saapad tõesti puruks,kindlast detailist!

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Loen siin Sinu juttu Hr.ReinVW ja imestan, kas tõesti peab tulema spordipoe klienditeenindaja kaasa sinu laste saabastele paigaldama katteid kombi saapale? Sul tuleb tuju ja lased lapsel uisku sõita siis helistad A&T sporti ja kutsud teenindaja liigendit paigaldama taas? Selle vähese vaeva võiks ju ise ikka ette võtta või kuidas? Kummikatted ongi selleks sellel saapal et neid detaile katki ei kisuks ja teades ka seda, et lapsed tahes tahtmata kulgevad nende suuskadega mistahes stiili. Kasutan ka ise kombisaabast veidi vanem mudel küll aga põhimõte on sama. Milleks üldse osta lapsele selline spetsiifiline saabas? Välja arvatud muidugi juhul kui laps on suusatrennis ka siis oleks juba lapse tervise huvides mõistlik osta eraldi saapad ja suusad. Eks inimesi on igasuguseid ja ka palju on erinevaid teooriad ent siin Sa hetkel süüdistad küll selle spordipoe teenindajaid alusetult. Ma Sinu asemel suruks oma ego alla ja tunnistaks, et sa ise ei paigaldanud neid katteid saabastele ja laps lõhkus saapa ära. Võta šokolaad kaasa ja mine vabanda poe kollektiivi ees (sõbralik soovitus)

 
At 16:23, Blogger Kidra said...

Vastukaaluks võin rääkida oma kogemustest. Kui hakkasin suusavarustust soetama (Tallinnas) ja erinevates poodides jõlkuma, et teada saada mida ja millal ja kuidas jne. Siis minu tähelepanu pälvis just A&T spordipoe teenindajad/müüjad. Praeguseks (8 aasta jooksul) olen oma suusavarustuse hankinud kõik A&T spordist. Hindan ülikõrgelt selles kaupluses töötavate inimeste teadmisi (seal on oma ala profid tööl - on mul mulje). Kohe tõsiselt ja südamest. Rääkimata nende abivalmidusest ja vastutulelikkusest. Nende määritud suusaga (ka Nõmmel Spordikeskuse juures nende poolt pakutav abi on kõrgel tasemel nii sisult kui vormilt) lähen kinnisilmi võistlustel starti. Mina isiklikult pole neis pidanud kunagi pettuma ja usaldan neid suusanduses täielikult.

PS. Ma ei oma poeketiga mitte mingisugust muud sidet kui klient tänavalt.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Ei hakka siin pikemalt anonüümsete "teadjameestega" vaielda, aga asi tõesti halenaljaks - mina panin need katted peale ,aga müügimees ei suutnud!!!
Rein VW

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

spetsasjadel peaks olema kaasas korralik kasutusjuhend. pole mõtet ostjat süüdistada, et ta midagi valesti kasutab või kokku paneb, kui juhendit pole (ja poes isegi ei osata kokku panna). samas aga kiivavad poes mingeid mõttetuid jubinaid ja tehnoloogiaid ning meelitavad nende eest tuhandeid maksma... poes peaks lapsele tavalise universaalsaapa soovitama mitte mingid raketitehnoloogiat pähe määrima.

mina ei suuda nt poodides toimuva tehnilise ülepingutamise tõttu endale uusi suuski osta. sest ükspuha, mida ma tahan osta, üteldakse, et see on jama ja tuleb osta see 1000 krooni kallim asi, et korralikult sõita saaks. aga miks need 900-sed suusad üldse müügil on siis?

 

Postita kommentaar

<< Esileht