teisipäev, juuli 07, 2009

Pullerits: Miks suvel suusatamisega liialdada?

Käisin eile, nagu viimasel ajal tavaks saanud, harrastamas taas tüütussporti. (Ja ärge tehke siin nägu, et te ei tea, millest räägin.) Pedaalimine oleks tõesti väga tüütu olnud, kui ma poleks Jõgeva maantee äärsel ja Raadi kergliiklusrajal näinud kokku kaheksat rullsuusatajat. See ei ole normaalne. Kohe seletan, miks.

Kui jätta elukutselised suusatajad arvestusest välja - ja minu silma järgi polnud eile kohatud küll mingid professionaalid -, siis on suvi paslik kõigeks muuks, olgu või tüütusspordiks, ainult mitte rullsuusatamiseks. Sest see, kes vähegi sügisel-talvel korralikku suusatrenni teinud, teab hästi, et niipea, kui talve hari mööda saab (ja see möödub enamasti Tartu maratoniga, mille järel aga jagub korralikku talve korral lumikatet veel tervelt poolteist kuud), tikub võimust võtma tüdimus ja vaimne kurnatus. Suusatamist saab lihtsalt liiga pikalt liiga palju. Vähemasti mina tundsin küll eelmise talihooaja teisel poolel - ja väidan, et need, kes sama ei tundunud või seda ei tunnusta, tegelevad suurejoonelise enesepettusega -, et kihk ja hoog pole enam sama särtsakad nagu talve hakul.

Aga kujutage nüüd ette, milline tüdimus võib juba talve hakuks saabuda, kui hakata suusatama südasuvel.

Parem tõesti sõita kas või rattaga. Eelmine nädal tuli mul sadulas treeningaega 7:25, millest rohkem on sel kevadsuvel kogunenud vaid Tartu rattaralli nädalal - 7:50. Palju suurem erinevus on kilometraažis: lõppenud nädalal oli see näitaja 196, Tartu rattaralli nädalal 268,5. Vaat siis, mis vahe tekitavad võistlusolukord ja korralik võidusõiduratas.

Ent rullsuusatamine - tänan, ei! Ennemini võiks isegi ujuda. Ja üleüldse võiks Tartu nelikürituse korraldajad planeerida, et kahest rattasõidust jätta arvesse vaid üks ning teine asendada hoopis teistsuguse vastupidavusalaga, ujumisega. Mitte et ma ujumises äss oleksin - väga kaugel sellest, ma ei lähe basseinis kuidagi edasi nagu kuuldavasti Kaspar Kokkki (nii ta mulle kunagi avaldas), aga vähemasti leiaks siis motivatsiooni ettevalmistust ühe ala võrra mitmekesistada. (Lisaks pidi vesi karastama, mida ei ole keegi väitnud ühegi teise vastupidavusala kohta.)

Nelikürituse korraldajate võimalikud vastuväited, et ujumist ei saa kavva võtta, sest on raske tagada, et mõni osalejaist ära ei upu, ei pea lihtsalt vett. Panen siia juurde kaks pilti massiujumisest Šveitsis Zürichis, kus üle sealse järve ujus 1800 inimest, mis näitab, et saab küll läbi viia ujumises rahvaspordivõistlust. Ja nagunii on Tartu nelikürituse alade puhul võistlusjuhendis klausel, et osalemine omal riisikol. Sama klausli saab panna ka ujumisvõistluse juhendisse ja probleem lahendatud. Või pole?
******El Capitan, Merced River and Cathedral Rocks, Yosemite National Park, California. 17. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Eesti koondise rullsuusataja mullu septembris Tehvandi rajal. Kes teab, kes see on? Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Massiujumine üle Zürichi järve Šveitsis, osalejaid 1800. Fotode autor: Reuters/Scanpix

15 Kommentaarid:

At 18:17, Blogger karbonocoq said...

Rullsuusatamise osas jagan samu vaateid, küll aga on rattasõit hoopis huvitavam, kas siiamaani sõidad naise optimaga - siis see ju võibki tüütusesport olla, kuid muidu on see tüütus inimese peas kinni.

 
At 18:46, Blogger dr Holden said...

Tee see ära ja ma hakkan kohe tegijaks selles uues nelikürituses - ujumine ju mu lapsepõlvesport.

Aga jah, praeguses nelikus on ratast nagu palju, sinna kõlbaks hästi juurde näiteks ka rulluisumaraton, et siis viiest alast läheks näiteks neli väikseimat koefitsienti arvesse vms. Jooks võiks ka pikem olla, et olla teiste aladega võrdse ajalise pikkusega.

Aga selleks peaks lp blogipidaja tegema uue sissekande ning sellele järgnevaid kommentaare peaks lugema ka klubi TM esindajad.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa loe oma "Murdmaasuusatamise kiirkursus" uuesti läbi- seal on kirjas tarkused mida sa kunagi teadsid aga nüüd on need taas ununenud..
Ehk mis kombel sa suudad säilitada värskuse ning pääseda tüdimusest kui sa kavatsed septembri lõpuni ainult vändata ?!

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

millises meie veekogus kannataks ca 2000+ inimest võidu ujuma panna? ja vesi peaks ikka norm soe olema, et ei peaks omale miskit soojendavat trikood sebima.
muidu ujumise poolt, paras oleks vähemalt 3 km.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

väga hea idee, ei ole suurem ujuda, kuid annaks motivatsiooni basseini rohkem sattuda. Lisaks ujula külastamine väga mugav kevad-sügisel, kui väljas ilma tõttu kehva, kuid tahaks trenni teha. Mõistan, et võiks ujulas ka niisama käia, kuid tekiks väljund.

Sven

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

nomaitea, minu arvates on jooksmine 2x rohkem tüütusala. Üle tunni joosta on juba päris raske, aga tunniga jõuab u 10-12km ehk siis max 6km kodus. Samas rattaga annab teha märksa suuremaid ringe ehk märksa rohkem kaunist kodumaad näha. Ning üleüldse - rohkem fantaasiat! Mul keelati ühel kevadel achilka pärast isegi käimine ära - sõitsin ratast, rulluiskudega, rullsuuskadega, ujusin, aerutada saab ka. A ma pole mees ka, mulle kõlbavad mugavus- ja eputusalad väga hästi;)

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

PP, parem tunnista ,et sul lihtsalt ei ole tasakaalu,et osata sõita rulluiskude;-suuskadega -seepärast parastadki kõiki ,kes seda suudavad. Olen mõningane aeg jälginud seda blogi(paljude tegijate harrastussportlaste juttude põhjal ,et seal näeb ikka täiega kui ullike võib olla Hr.Pullerits) ja pean tunnistama et see ongi nii.Aru ma ei saa,milleks toppida nina teiste inimeste harrastustesse ja seda siis isiklikust vaatenurgast "paika panna"?Kas on nooruses olnud äkki mingitsorti alandusi läbi elatud ,et pidevalt sellist parastavat alatooni kaaskodanike suhtes kirjutad??

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

20:17 - selles trikk ongi, et kui sügiseni rattaga sõita, saab sellest niivõrd villand, et kui siis lõpuks rullsuuskadele saab, algab hoopis uus hingamine.

20:49 - Zürichi järv asub 406 meetri kõrgusel merepinnast, nii et vaevalt seal on soojem kui Eesti veekogudes.

10:13 - ärge lugege, kui ei meeldi. See on ju minu päevik ja seetõttu kirjutan siin, mida tahan. Samuti on teistel õigus seda mitte lugeda, kui ei taha. Minu elus ei muutu sellest midagi, küllap ka teie elus.
Ja rullsuuskadega, muide, saan väga suurepäraselt tasakaalu hoidmisega hakkama. Juba kaks hooaega olen saanud, ei näe põhjust, miks kolmandalgi ei peaks saama. Näete, esitate siin ise niivõrd tobedaid ja informeerimata väiteid, aga heidate mulle ette, et panen teisi paika. Ei pane mina küll kedagi nii vildakalt paika, nagu teie oma kommentaaris.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Sprindimehed on norrakate eeskujul hakanud aerutamist viljelema
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=336772

Ei teeks Sullegi, Priit, paha, ülakeha arendamiseks ja kannavigastuste vältimiseks?

 
At 11:49, Blogger Priit Pullerits said...

Remargi korras: miks ma arvan, et viimasel kommenteerijal on asjalik ettepanek? Aga sellepärast, et ta lausekonstruktsioon on korrektne, üte kenasti komadega eraldatud ja muu interpunktsioon ka ilusasti paigas.

Kas olete märganud, et mida korrektsem on inimeste väljenduslaad, seda arukamad ja sisukamad ja vähem lahmivamad on ka nende kommentaarid? Näiteks võrrelge 11:25-t 10:13-ga, kellel lugesin kokku 16 viga (tühikud vales kohas, komavead, suurtähe viga, jne).

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Eks sinu tasakaalu teemadel ole ju ka arutatud. Seega ei ole see informeerimata väide! Järgimine kord kui viitsin seda soga lugeda,püüan Sinu tegemisi ülistada ja kummardada, siis ehk herr ajakirjanik kiidab ja ei loe kiirkommentaaride komasid :)
10.13

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Pole PP ettepaneku osas midagi kosta või lisada kuivõrd pole ise Tartu nelikürituse fänn, mis aga rull-suusatamisse puutub, siis ma arvan, et kui sellega kuskilt juuli keskelt või augustis alustada ei tohiks olla väga liig, eeldusel, et see ei ole ainuke treenimisviis. Küll aga ei saa tõesti aru neist, kes praktiliselt kohe peale lume sulamist kevadel rullsuuskadel nühkima kukuvad. Olen ka selliseid näinud.
Jagan ka PP 11:49 tähelepanekut. Vaadake õigekirja ja kommentaari sisu vahelist seost mõnes uudiseportaali kommentaariumis. On korrelatsioonis küll :)
Skiwaffe

 
At 04:23, Blogger chenlili said...

oakley sunglasses
uggs sale
ugg boots
jordan femme pas cher
red bottom shoes
ugg boots
the north face outlet
polp ralph lauren
fit flops
uggs on sale
supra shoes
louis vuitton
timberland outlet
jordan 3 retro
lebron 11
canada goose outlet
air jordan shoes
oakley sunglasses
the north face outlet
michael kors outlet
cheap jerseys
canada goose sale
replica watches
uggs sale
ugg on sale
toms shoes uk
kate spade outlet
instyler max
hermes birkin bag
kevin durant shoes 7
montblanc
gucci outlet
canada goose jackets
cheap toms shoes
adidas boost
burberry handbags
canada goose jackets
oakley vault
michael kors outlet
chenlili20160829

 
At 03:33, Blogger chenlina said...

toms wedges
the north face
fitflops
giuseppe zanotti sneakers
coach outlet
gucci uk
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
beats by dre
cleveland cavaliers jerseys
chenlina20161007

 
At 05:17, Blogger jeje said...

air jordan 5 kite L'Halloween est basket air jordan femme bleu un bon souvenir pour beaucoup d'entre nous qui se souviennent du plaisir que nous avions asics gel lyte 5 bordeaux lorsque nous étions jeunes enfants à nous habiller et nike air jordan flyknit à planifier nos activités et, bien sûr, à air jordan 11 low georgetown retail price nous «amuser ou à traiter». Vous aurez besoin de prendre en adidas zx flux bleu clair considération le moment de votre mariage ou si vous possédez Air Jordan 12 pas cher un mariage à l'extérieur. Donc, vous avez décidé nike air jordan 1 retro mid nouveau midnight navy ice que vous aurez besoin d'un ensemble de baskets flambant neuf pour le nike basket homme basse basketball.

 

Postita kommentaar

<< Esileht