kolmapäev, detsember 02, 2009

Pullerits: Miks suusatamisest pole võimalik aru saada?

Enne kui teisi materdama hakata, võiks korraks isiklikuks minna. Et poleks õiendamist, mis sa teiste kallal nokid, vaata parem, mis sa ise suudad. Üht-teist ikka suudan. Oktoobris kogunes treeningaega 22:38 ja novembris 28:26.

Huvitav, millega vastavad konkurendid? Et Art Soonets on harjutanud alla nelja tunni nädalas, see on üldteada. Aga Peip Reedi? Aga Vigurivänt ehk Tarmo Mõttus? Dr Holden ehk Ain-Ivar Tupp? Priit Rooden? Ja kümned ülejäänud?

Nüüd teistest. Suur küsimus on järgmine: miks on suusatamise teleülekanded nii alla käinud?

Selguse mõttes olgu öeldud, et jutt ei käi ETVst, vaid telepildi tootjatest ja elektroonilise info jagajatest. Otsustasin pühapäeval kulutada väärtuslikku aega, et vaadata Kristina Šmigun-Vähi tagasitulekut suurde sporti. Ausalt öeldes: kahju oli maha visatud aja pärast. Sest mis me nägime?

Nägime seda, et stardist näidati ära umbes 80 protsenti. Eriti palju ja pikalt näidati stardis neid, kes kõrgete kohtade peale ei pretendeeri. Esimesest, 2,1 km vaheajamärgist näidati ära umbes 60 protsenti. Pole paha, kui ühte suusaklassikut tsiteerida. Aga edasi läks ainult hullemaks.

Täpsemini: edasi kadus võistlusest absoluutselt igasugune mõistlik ülevaade. Kusagilt 6,1 km kandist tuli vaheaegu nagu jumal juhatab ja telepilti pakuti samuti kaootiliselt. Šmigun-Vähi vaheaeg oli pikka aega hoopis kadunud. Mul tekkis juba kahtlus, et no-nii - pakkus algusega üle ja katkestas.

Ehk kõik see, mis toimus esimese vaheajapunkti ja finiši vahel, kadus nagu musta kotti. Puudus igasugune ülevaatlik süsteem. Kõik oli üks suur tohuvabohu. Isegi mõned finišid magati maha.

Resümee: teleülekanne oli nagu diletantide näpuharjutus külavõistluselt.

Aga kuidas olid asjad vanasti, kui Toomas Uba tegi oma legendaarseid reportaaže? Minu mäletamist mööda valitses ikkagi ülevaatlik kord. Võistlust oli võimalik jälgida, nüüd enam mitte. Vaheajapunktid olid mõistlikes kohtades, näiteks 10 km sõidus staadionil 5. kilomeetril, mitte kusagil metsas, kuhu isegi kaamera õieti ei ulatu. Samuti anti jooksvaid kokkuvõtlikke tabeleid, kes oli mis punktis mitmes ja kui palju kaotas.

Ometi teame - ja Tiit Pekk on mulle sellest isiklikult rääkinud -, kuidas murdmaasuusatamise rahvusvahelised alajuhid on muretsenud selle pärast, et muuta ala telegeenilisemaks. Minu arvates on nad suutnud muuta suusatamise televaatajatele hoopis mittevaadatavaks. Sellest segadusest, mis eraldistardist sõitudes valitseb, ei ole lihtsalt võimalik aru saada.

Ja seepärast ei kavatse ma enam suusatamise teleülekannete vahtimise peale oma kallist aega enam kulutada.

Tunnistan, et tahan sellest ka ajakirjanduses kriitiliselt kirjutada. Seepärast tänan juba ette kõiki, kes siin oma tähelepanekuid jagaksid ja kas või minu tähelepanekutele oponeeriksid. Siis saaks kirjutis tummisem, et sellega suurema publiku ette astuda.

Aga neile, kes suusatamise teleülekannete kohta sõna sekka öelda ei soovi, väike mõistatus: kes vaatab teile vastu vasakpoolselt pildilt? (Ei, see ei ole mõistatus-võistlus, nii et ei ole mõtet hakata kommentaariumis kuulutama, et mina tean, mina tean! Selle saate lihtsalt teada failiinfost. Küsimus on teile rohkem enda testimiseks: kas teate ka ilma piilumata, lihtsalt silmade ja juuste järgi, kellega on tegemist?)
******Road 190, Stovepipe Wells, Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kurnatud Petter Northug Kuusamo MK-etapil 15 km klassikasõidu finiši järel. Foto autor: Heiko Junge, Scanpix
Foto 2: Kurnatud Petter Northug üritab Kuusamo MK-etapil pärast 15 km klassikasõidu võitmist meeskonnakaaslaste abiga jalgu alla saada. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Venelase Maksim Võlegžanini finišisirutus Kuusamo MK-etapil 15 km klassikasõidu lõpujoonel. Foto autor: AFP/Scanpix

45 Kommentaarid:

At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks oponeerida. Minu meelest olid Kuusamo ülekanded päris head, vahepeal isegi mõtlesin, et soolmased ikka oskavad suusatamist näidata. Tõsi, naiste sõidus oli rezhisööril kerge otsustamatus, kas näidata 6 või 8 km vaheaega.

Samuti meeldib mulle, et vaheajad on just metsas, mitte staadionil. Muidu ainult staadioni näekski ju.

Kolmandaks, minu meelest on eraldistart ühisstardist võrreldamatult huvitavam. Seal valitseb selline mõnus dünaamika. Kui seda võrrelda näiteks meeste 50 km ühisstardiga, siis on ju nagu öö ja päev. Ühisstardis juhtub tavaliselt midagi ainult viimase 5 minuti jooksul, muidu sõidetakse koos nagu lambakari. Minu meelest peaks FIS esimese asjana tiitlivõistluste 50 km eraldistartdiks muutma. Ma väga igatsen seda taga.

Võib-olla on eraldistardist suusatamise vaatamine tõesti keeruline neile, kes pole varem eriti seda teinud ja kellel puudub süvenemis- ja kontsentreerumisvõime?

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Kuusamo teleülekanne oli fiasko. Paar kaamerat metsas ja mingi mõttetu allkirjade andmine klaaspannoole, vuih!

Too päev sai vaadatud küll KŠV kammpäkki ning kuna seda ei tulnud, siis oli teleülekanne lausa eriline pettumus. Lausa nii suur, et meeste sõitu ja Veerpalu hooaja depüüti ei hakanud ma üldse vaatamagi, no ja ega ma ei kaotanud sellega ka miskit.
KŠV start oli tol päeval tema kohta lausa tuim. Oli näha,et tema aur läks oma allkirja upitamisega kõrgeimale positsioonile ja rajale seda auru ei jätkunud. Igatahes on selge, et esinemise ja enesekindluse järgi oli tegu Kiku tippvormiga. Seega osutub tõeks minu mahahüütud 2. variant, et Kuusamos nägime selle hooaja parimat Kristina vormi, edasi tuleb vaatajatel ainult üks pettumuste kadalipp. Palju õnne neile, kes veel Kikusse usuvad! Igatahes Vancouveris näevad eestlased medaleid nagu oma kõrvu ilma peeglita! Rahvussport maiäss!

PS. Krt ja seda vene lipakat ma seal pildil küll ära ei tundnud. Mitu korda vaatasin ja ikka tundus Kiku nägu olevat.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

No kui võrrelda ETV Otepää MK ülekannetega siis Kuusamo oli täitsa OK (ehk ,mis juhtub siis kui kaameraid on liiga palju).

 
At 10:35, Blogger dr Holden said...

Mul on veel vähem tunde kirjas. Ja erialast (siis sinu erialast ehk Tartu Maratoniga seotud) ettevalmistust pole peaaegu üldse.

Aga järgmisel aastal ei ole mitte sina minu konkurent või vastupidi, sest ma keskendun vaid ühele võistlusele ja sina seal 100% ei osale.

 
At 10:57, Anonymous Anonüümne said...

Kes oli Kuusamos ETV abikommentaator? Vaatasin ülekannet lühidalt, kuid selle aja jooksul peksis vana vaid mingeid mõttetuid fraase. Mäletan, et kui T.Pekk stuudios, siis oli vähemalt miskid huvitavat lisainfi. Selle vana leping tuleks küll üles öelda.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Zilmer või mis iganes oli abikommari nimi. Vana kires poole kiku sõidu peal, et nüüd tuleb tädi 14-15 kohale. Meeste sõidus oleks tädi olnud sellise kaotusega 65-70. Ilmselt põdes kommar rambipalavikku ja hakkas veepuudusest rohkelt sonima. Pane tähele Priit, vee joomine ei ole oluline ainult suusatades või rattaga sõites, see tuleb kasuks ka LIVE kommentaaride andmise maratonil TV-s. Ma isiklikult soovitan rohkelt vedelikku tarbida ka kirjatööd tehes, siis ei tule apse niipalju sisse kui joomata olles.

 
At 11:18, Blogger Priit Pullerits said...

Ma lisaks siia veel mõned arvulised näitajad, kui tohib.

Peale põhitöö Postimehes, hobikorras blogimise ja harrastussportlasena treenimise on sel sügisel kulunud Tartu Ülikoolis kolme kuuga seminaride läbiviimisele 40 tundi ja tudengite tööde parandamisele 31 tundi. Nii et kokku veel tagatipuks 71 tundi õppetööd kah.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

"tagatipuks 71 tundi õppetööd kah."

Kui juba jõusaalis võimlemised oma trenniaja sisse arvestad siis võid ka need 71 tundi silmagi pilgutamata treeningajale lisada.
Pole paha resultaat või mis?

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Zilmeri peaks igaljuhul sealt eetrist ära võtma, targutab niisama, täiesti tühi jutt. Kui Pekk on stuudios on mida kuulata ja sai ka lihtinimene telgitagustest rohkem teada, väga asjalik info.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Minul on Priidust tunduvalt rohkem treeningtunde kogunenud. Kui see kedagi peaks mingil põhjusel huvitama.
eero

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, milleks te treenite? Tartu maastikurullsuusa ehk skaigi maratonile või? Kevadhooajaks on veel sutt vara nii suurt mahtu peale kerida.

jyrx

PS. mul on km 0, kuna Priit ei võtnud väljakutset vastu.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

"Otsustasin pühapäeval kulutada väärtuslikku aega,
ei kavatse ma enam suusatamise teleülekannete vahtimise peale oma kallist aega enam kulutada."

Kas see on jälle edevusest või mõnest kompleksist tuleneb püüd enast üle tähtsustada?
Priit, miks see sinu aeg nii väärtuslik ja kallis on?
Kas elad oluliselt vähem kui teised inimesed või oled ise oluliselt väärtuslikum inimene?

Mike

 
At 12:46, Blogger Vigurivänt said...

Taastun ninaopist. Käidud korra jõusaalis ja tunnikese toas rullikutel rattaga sõidetud. Edumaa on tohutu, vormista ära.
Mulle tegi nalja meeste sprindivõistluse finaali eel seik, kus kaamera näitas pikalt rootslase reiel olevat sidet ja seejärel kuidas ta numbri seljast võttis, aga Kuuse hakkas peale starti otsima, kes puudu on. Isegi stardisirgel ei märganud tühja kohta :-)

 
At 13:28, Blogger Priit Pullerits said...

Eero, selline üldsõnaline jutt, et mul on tunde palju rohkem, ei kõlba kusagile. Mitte et ma kahtleks, et neid rohkem oleks, aga olen väga huvitatud teadma, kui palju siis ikkagi. Muidu siin teised mehed seavad end minu järgi ritta, teadmata, et kusagil on veel keegi, kelle järgi tegelikult peaks joonduma.

 
At 13:30, Blogger dr Holden said...

Pakun, et Eerol on üle 250 tunni juba suve algusest peale tehtud - mees vist tahab esimese 30 sisse TM-il jõuda!

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Holden. IM plaanis? Mis ajaga lõpetada soovid?

Margus

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Trenniga on nii ,et keskmine kuu kilometraaz (jooks,imikas ja rull ) tuleb 300km kanti ,mis teeb ajakuluks treeningutele 22 -25 h kuus. See jaotub 5-le päevale nädalas,millest laup-pühap. annavad ~4,5h treeningaega(pikad otsad imikas-rull)Rohkemaks lihtsalt ei jätku töökõrvalt aega.Ja plaan TM-l 200 sekka

RVW

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Põhimõtteliselt PP tähelepanekuga suusaülekande kvaliteedi osas nõus, aga pildi edastamise ja režii kvaliteeti ei puutu küll meie oma kommentaatorid, millest veidi arusaamatu paralleel Toomas Uba'ga.
See, et võistluse alguses rajale minejate starte näidatakse, on normaalne, kuna keegi pole ju veel vaheaegu ette sõitnud, aga see on tõesti kurjast kui juba üle poole võistlejaist on rajale läinud ja näiteks 5 km (rääkimata kaugematest vaheajapunktidest) on juba mõni arvestatav aeg ees (ca 10 võistleja põhjal). Selle asemel näidatakse jäärapäiselt pilti esimesest vaheajapunktist kuskilt 2 km pealt, mis võistlustulemuse ennustatavuse mõttes ei anna suurt midagi. Samas, kui starditakse tugevamad tagantpoolt, siis muidugi laekuvad esimesse vaheajapunkti järjest nimekamad tegijad, keda kõiki tahetakse ära näidata.
Ise jälgin tänasel infoajastul eraldistardist sõite küll nii, et alati on telekale lisaks ka arvuti lahti, kus rahvusevahelise suusaliidu FIS lehelt saab reaal-ajas jälgida võistluse käiku - vaheajad tulevad jooksvalt ette. Väga mugav. Ilma FIS online aegadeta oleks tõesti üsna raske aru saada, kes juhib, kes kaotab jne.
Isiklikult ma viskaks väikese kivi ka kohaliku kommenteerimise kapsa-aeda. Hindan väga Tiit Pekk-Lembitu Kuuse tööd tandemina, aga minuarust lugupeetud suusaõppejõud Zilmeri kommentaarid küll midagi juurde ei anna - üsna mõttetu ja ülimalt subjektiivne ekraani toimuva konstanteering.
Skiwaffe

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, minu järgi ei ole mõtet seada asju. Ikka Sulle tuleb ära teha. See, et keegi oli parem kellestki Eerost ei loe midagi ega huvita kedagi aga Priidule ära teha on ikka tubli saavutus ja mainimist väärt.
Aga kui Sind täpsemalt huvitab siis on mul suvekuudel tehtud trenni ca 32-36h kuus ja alates septembrist 50h ringis kuus. Aga ma ei pane joogipausiks kella kinni ja jõusaalis ühe aparaadi juurest teise juurde minnes ka kell käib. Rullsuusa kilomeetreid on natuke üle 2000 ja lisaks on imitatsiooni treeninguid ja natuke jõusaali. Ma olen piisavalt andetu, et ilmselt 30 hulka ma ei jõua TM-il kunagi. Lisaks need konkurendid, kes on juba tublist lumel harjutanud ja lumelaagreid välismaal läbinud, nendele pole mul muud vastu panna, kui meeldiv nädalavahetus Haanja küngastel.
Kui kedagi huvitab kuskohast see aeg võetakse, siis nagu siia juba mingi päev kirjutati on päevas 24h millest ma ca 8 töötan, 8 magan seega 8 jääb muudeks tegemisteks.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Loen ja imestan, et mehed siin kulutavad tööle keskmiselt 8 tundi tööpäevas. Kuda see on küll võimalik? Kas mul on tõesti au siin kommentaariumis keelt teritada I Eesti esindajatega, kes võivad lubada endale luksust 8 tundi kodus arvuti taga istudes või lausa leppida täitsa inimlike 6 tunniste tööpäevadega millele lisanduvad 2*45 minutit tööle minek tulek + 30 minutit lõunapausi? Mina lihtmutrikesena sellist luksust ei saa endale kuidagi lubada. Ikka venib tööpäev vähemalt 10 tunni peale (koduuksest koduukseni arvestades), siis veel poodi ja õhtusöök ning mõni huvitav televusseri saade, lisaks veel õhtul Pulleritsu suusablogi jälgimine ja nii see ajake lendab. Kadedaks teeb, kui loen siin meeste treeningtunde kokku.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

aga kell 15:01 leidsid aja ikkagi kommenteerida. Võib-olla vähem kommentaare ja saad tööga kiiremini hakkama kui 10h?

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Põhimõtteliselt on õige, et kes rohkem teeb, see rohkem jõuab.
Priit arvab, et tuleb seda ja seda teha, aga unustab ära vastupidavusalal olulisima, mida rohkem harjutad, seda vastupidavam (ökonoomsem) oled. Tee mida tahad, aga otseteed ei ole, vajalik maht tuleb ära teha. Keerulisem, kui see mida teha, on see kui palju teha. Palju all mõtlen seda, et treenida tuleb maksimumi piiril. Selle piiri tunnetamine, et sellest üle ei läheks, millele järgnevad vigastused ja ületreening, on kõige suurem kunst. (eriti kui ei kasuta treeningu ja selle mõju hindamist - pulssikell jne)
Vähem harjutamisega on lihtne, mida vähem treenid, seda nõrgem oled.
Lühidalt see kes treenib 500h aastas on TM eespool kui see, kes treenib 300h ja sõltumata sellest, kas ta paneb joomise ajal kella seisma või mitte.
Andekus seisneb võimes suuri koormusi taluda (ära seedida).

Mike

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Raha raiskamine suusaspordi ülekannetele, mis pole teadagi midagi muud kui reformierakondlik rahakantimine, on riiklik kuritegu. Selle asemel, et näidata midagi tõeliselt asjaliku, nt English Premier League vutti, näidatakse maailma kõige igavamat spordiala ja nii pea iga paganama nädalavahetusel.

Need paar medalit mis me oleme saanud on ajalooline joppamine, umbes nagu meie riigi vabaduski - juhtub kaks korda sajandis. See nooremsugupõlv lööb laiaks ainult reformikate poolt suusaliitu kanditud rahva higi ja vaevaga teenitud raha.

Hea küll, teile ei meeldi jalgpall. Aga palun kuna te nägite etvs viimati head ooperiülekannet nt la scalast? Rahva harimine peaks olema erri ülesanne mitte marginaalse spordiala ekraanil hoidmine.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Sport on osa kultuurist, milline osa kellele meeldib, see ei ole vaidlusküsimus, (maitse üle kakeldakse, ei vaielda).
EER ülesanne on näidata erinevaid kultuure, mis vahekorras,see on kompromiss. Kõigi maitse järgi ei ole võimalik olla. la scalast ja inglise vuti võid ka mujalt vaadata. EER ülesanne on eelkõige meie kultuuri kajastamine ja propageerimine.

Mike

 
At 15:28, Blogger Priit Pullerits said...

...nojah, vaadates siin Reinu ja Eero koormusi, siis on vist aeg suusad põõsase visata või vähemasti hakata palvetama, et talve ei tuleks, sest niisugustele arvudele, nagu neil kahel, ei ole mul lootustki midagi vastu panna. Ja ei näe mõtet üritada kah. Näiteks kaks päeva on töökoormuse tõttu trennid sootuks ära jäänud. Ja kas teate, mehed, kui mõnus on elada ilma treenimata? Keha ja vaim kohe puhkavad ja aega tekib oi kui palju...

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit minu keha ja vaim puhkavad peale tööd väikeses treeningus. Kui minna peale tööd koju, siis on selline tööväsimus veel sees aga vaikne liigutamine spordirajal lööb aju selgeks ja keha erksaks ja väga selline mõnus olek on koju minna. Samas mu treeningud on ilmselt tunduvalt aeglasemad, kui Priidu omad. Seega ongi enam vähem võrdne, mina loksun 2tundi, Priit teeb intensiivselt 1,5h:)
Nii palju infoks veel, et tööle sõiduks kulub mul ca 15minutit teel koju põige treeningule ei pikenda teekonda üle 5minuti. Poes käigule ei kuluta ma ka üle 15minuti ja ega sinna poodi ka igapäev ju asja ei ole.
eero

 
At 15:45, Blogger Madis said...

Minul on (rull)suusatamise osas vaid 800 m proovisõitu klassikarullidel :-) Ülejäänud treening on toimunud rattal või kaardi-kompassiga metsas.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Teame Priit, teame. See treenimata olemine on täpselt sama mõnus kui pärast 3-4 õllepudelit peldikus põit tühjendades.

jyrx

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Samas suurusjärgus:
Okt 18.57 218,6 km
Nov 29.38 324.9 km

Priit

 
At 16:03, Anonymous J said...

Mahtudest ja intensiivsusest rääkides - just eile õhtul juhtusin peale sellisele artiklile:
http://www.pponline.co.uk/encyc/0671.htm

Seda, et suusatamine on ikkagi kestvusala ja mahud on suured, selles pole kahtlust. Nagu eelnevast selgub, võib aga mingist hetkest mahu suurendamine olla asendatav "kvaliteetsema" või intensiivsema trenniga.

Tõsi - meiesugustel pole oletatavasti aastased mahud ka 600-700 tundi. Kui aga mahtu on juba 300-400 tunni kanti aastas, siis suurusjärgud pole veel samad, aga mingis plaanis ikkagi võrreldavad.

Seega võiks sellel "kvaliteedi" mahu tõstmisel olla ka 300-400 tunnise harrastaja puhul mingi efekt.

J.

 
At 16:49, Blogger dr Holden said...

Margusele 14:01
IM jah, plaan oleks 11:19.59

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Kuuse ees, Pekk olgu vait.

http://rooma.postimees.ee/221104/esileht/meedia/150663.php

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Einoh poisid mis te nüüd salatsete. Millal ja kus see IM siis toimub kus dr Holden osaleb, kas Keilas, Paides või Hawaiil?

jyrx

 
At 17:43, Blogger Madis said...

Keilas.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Te elate selleks, et töötada? Pikkade tööpäevade heroiseerimisest jääb selline mulje.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

16:52 on küll väga vana (5 aasta tagune) arvamusartikli siia postitanud. Ei vaidle vastu, et Kuuse koos kommenteerimine Pekk'iga jättis kunagi soovida, aga tänaseks on asi ikka väga okei. Mäletan eelmise talve Kuuse-Pekk'i kommenteerimisi, mis olid nauditavad sõltumata pildist ja võistluse käigust - informatiivsed, sünkroonis pildiga ja seda täiendavad, parjalt emotsionaalsed (mitte Marko Kaljuveeri laadis huilgamised jalgpalli kommenteerimisel).

Olen sama meelt 15:01 imestusavaldusega, et kust 8-tunnise tööpäeva juures see piisav trenni aeg võetakse, rääkimata selliste töödest, kus sa ei saa lõpetada tegevust minuti pealt ning tund ja vahest ka rohkem üle tegemist peetakse normiks. Selle kolmandiku ööpäevast, ehk 8 tundi, mis tööst ja uneajast üle jääb sisse peavad ju ära mahtuma kõik töövälised oma toimetused sh. ettevalmistused tööle minekuks sõit sinna ja sõit töölt tagasi. Nagu eespool ka nimetatud veel poes käimine, mõne ajamist vajava asja ajamine, toidu tegemine ja/või söömine. Trenni korral riietumine, peale trenni pesemine ja riiete kuivama panemine. Olenevalt töökoha kaugusest, töö iseloomust ja paljudest muudest eluolulistest aspektidest võib väga vabalt kujuneda nii, et inimsel ei jäägi aega trenni teha. Ka mitte näiteks 3 päeval nädalas.
Minuarust peaks tänast inimkonna arengutaset ja tootmisvõimsusi arvestades 8-tunnine tööpäev ja 5-päevane töönädal olema igand - anakronism. Seda enam, et nagunii on tööpuudus suur ja loogiliselt võttes (tootmise efektiivsemaks muutumisel) töötuse probleem tulevikus ilmselt aina kasvab.
Skiwaffe

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Holden
Tee ära muidugi. Kinnitamata andmetel toimub võistlus (http://www.triatlon.ee/docs/2010/2010_ETL_kalender_plaan.pdf)29.08.10
Margus

 
At 00:02, Anonymous Anonüümne said...

Tip-or-two PP-le, miks nõuka ajal oli võistluste ülekandeid parem vaadata.
1) ei olnud kuuma gruppi, võistlejad jaotati gruppidesse, igast riigist üks. Nii startis osa tugevaid (venkud, norrakad) juba alguses, võistluse dünaamika oli märksa sujuvam (jäi ära see jube tulistamine lõpus, kus iga 30 seki järel finisheerib keski kõva) ning põnevust jagus igasse vaheajapunkti.
2) üldjuhul olid distantsid pikemad. 30 km oli ikka pigem reegel. Nüüd on ainsaks üle 15 km eraldistardist sõiduks Holmenkolleni 50 kilti. 15 km sõidu ajal ei jõuagi telesse ülevaatlikku pilti teha.

Kui PP oma ähvarduse ellu viib ja tahab sellest lehte kirjutada, siis tasuks enne rääkida Helar Osilaga - just tema on see mees, kes Otepääl selle musta töö ära teeb ja rezhissöörile ütleb, kus on midagi juhtumas. Oleks põnev järjekordset ajakirjanduslikku eksperimenti lugeda, kui PP istub Otepää MK ajal vagusi ERR reziibussis ja vaatab oma silmaga, kuda värk on. Postimehes on küll tavaks enne pori loopida ja siis süveneda, aga seekord võiks ju erandi teha.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Laupaeval alustasin, ning hetkeks siis 230 km suusatatud. Tana esimest korda tundsin et isegi liigun natuke. Magedes veel raske. Eks selle nadalaga tuleb mingi 350-400 km vast ara. Siis koju ja talve ootama.

 
At 02:22, Blogger Erkki Ehasalu said...

Kadedaks teevad tõesti sellised treeningmahud. Puht eestlaslikust kadedusest loodan, et see aasta jääb Tartu Maraton ära, siis saab järgmine hooaeg vana koha pealt startida :)

See hooaeg jääbki ilmselt ainsaks maratoniks Kangaroo Hoppet, mis oma korralduselt jäi väga kõvasti TM alla - samas aga olid väga huvitavad ja karmid tingimused.

Vaatasin ka neti teel Kiku tagasitulekut - aegadest võiks küll parem ülevaade olla, muidu aga meeldib eraldistarti vaadata.
Ja väga mõnus, et ERR teeb ka netis ülekandeid.

Jõudu!

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

hm, kas tõesti teistest siinkirjutajatest-konkurentidest on nii vaja üle olla, et parem jäägu maraton kõigil tuhandetel osalejatel ära, kui kellelegi kaotan. tõeline oma naba maailmanabaks pidamine. ja keegi siin pole maininud töövälisel ajal perega aja koosveetmist. endal on töölt tulles esimene asi, mida vaja teha (lapse tungival nõudmisel) mõni mäng temaga.

 
At 13:33, Blogger Erkki Ehasalu said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:36, Blogger Erkki Ehasalu said...

9:27 ära nüüd südamees võta, see ju naljaga pooleks öeldud :)

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

9:27 to Erkki: ei võtagi südamesse :) tegelikult mõtlesin küll eespool olevat PP kommentaari, kus sama mõte. seda on ta paar korda ka varem kirjutanud.

 
At 17:58, Blogger Unknown said...

Vasakpoolsel pildil Maria Sharapova!

 

Postita kommentaar

<< Esileht