neljapäev, mai 12, 2011

Pullerits: Kuidas tõrjuda välismaa sportlasi Eestist?

Poleks osanud arvata - inimesed on ikka ettearvamatud, nagu näitasid ka aprilli alguse sündmused -, et kolme Etioopia jooksja saabumine Tartu nn jooksumaratonile üleriigiliseks teemaks kujuneb. Miks nad siia tulid, seda uurisin juba vähem kui tund pärast oma finišit Elvas treener Harry Lembergilt, kes aitas nad Otepääle starti tuua. Aga enne pean rääkima kõnest, mille tegi mulle täna olümpiavõitja Erki Nool. Ja see kõne näitab, et teema on tõesti aktuaalne ja üleriigiline.

Niisiis, helistas Nool ja tegi pikema jututa ettepaneku käivitada uus liikumine. Liikumised on ju meil nüüd popid, näiteks "Usume Andrus Veerpalu!". Noole kui vana isamaalase ettepanek oli ellu kutsuda liikumine, mis võitleb välismaa sportlaste Eestisse võistlema toomise vastu.

Et ettepanek jõulisemalt kõlaks, seletas Nool, peaks see mullegi meeldima, sest siis on ju vaja vähem trenni teha, aga suhteline tase ehk koht protokollis tõuseks. Igal juhul peaks vähem pingutama, väitis ta. "Muidu on muudkui pudru ja pulbrid," seletas ta, "raiskad neile tuhandeid kroone, aga siis saaksid Tartu maratonil ilma probleemideta kohe 50 kohta ettepoole. Igatahes oleks see palju efektiivsem metoodika kui näiteks epot tarvitada, võtaks vähem aega ja raha." Ta lisas, et selle ettepanekuga oleks pidanud juba varem välja tulema: näiteks Gerd Kanterile ei oleks tohtinud Virgilijus Aleknat Eestisse vastaseks tuua, sest leedukas võitis teda ju nii mitmelgi korral meetriga.

Nool lubas, et hakkab välismaa sportlaste Eestist tõrjumisega juba homme, s.o reedest, 13. maist riigikogus tegelema ning algatab selleks spordiseaduse muutmise.

Rääkisin täna Lembergiga pühapäeval finišialas räägitu veel kord üle, et kõik oleks korrektne - et ei oleks mingi omavahelise jutu rahva ette tirimist, vaid kõik oleks ametlik. Lemberg küsis minult, mis on spordi aluseks. Pakkusin, et äkki areng. Lemberg ütles, et konkurents. Ehk kui ei ole konkurentsi, siis ei ole ka arengut. Kui aga Eesti sportlased areneda ei taha ja välismaa sportlaste konkrentsi kardavad, siis võivadki nad jääda endale vastu rinda taguma, lisas ta. Ja tõi paralleeli Klubi Tartu Maraton rattavõistluste ja suusamaratoniga, mida üldiselt loetakse ju nurjunuks, kui raja tagant tuleks vähe osalejaid.

Sedapuhku on aga mingid anonüümsed jooksjad - kas teil ei saa sellest anonüümitsemisest juba villand? mul küll - tõstnud hädakisa, et välismaalased viivad nende auhinnaraha minema. Lemberg kostis seepeale, et nii kõva tasemega Etioopia jooksjaid, nagu võis kohata pühapäeval Otepää ja Elva vahel, peaks Eesti inimestel olema suur asi näha. Liiati, lisas ta, on rahaliselt soodsam tuua konkurendid mujalt maailmast siia, kui viia Eesti jooksjaid siit mujale maailma maailmatasemega sportlaste vastu võistlema. Tõepoolest, ükski Eesti jooksja pole minu teada nii tugev, et võiks stardinaha nõuda.

Tagatipuks on raske vaielda vastu Lembergi räägitule, et igasugused metsa-, maantee- ja järvejooksud ning muud mittestandardse pikkuse ja reljeefiga üritused ei peegelda Eesti jooksjate tegelikku taset. Taset näitab ikkagi see, mis ajaga nad läbivad 1500, 5000 või 10 000 meetrit. Seega, järeldus: mingite rahvajooksude põhjal otsustada, kes on kui kõva jooksumees, on tühi töö ja vaimunärimine (minu sõnad).

Etioopia jooksjad ei lähe Eestist edasi siiski Riiga, nagu algul teatati, vaid Göteborgi, kus toimub tugevama tasemega poolmaraton kui Läti pealinnas. Nende tulek Eestisse, kinnitas Lemberg, tõi neile rohkem kulu kui tulu. Ehk jättis nad rahaliselt miinusesse. Eesti jooksu oli neile ilmselt vaja järgmiseks stardiks valmistumiseks. Et Göteborgis tõeliselt tugevas konkurentsis juba tõeliselt suurt raha noolida.

Eesti jooksjad, kui nad ennast tugevaks peavad, võiks minna etiooplastele Göteborgi konkurentsi pakkuma. Ja kui nad on tõeliselt tugevad, siis teeniks nad seal ajaliselt mõnevõrra lühema pingutuse eest märksa rohkem, kui nad teeninuks võidumehena Elvas.
******Pima County Courthouse, Tucson, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kaks Etioopia esindajat on Tartu jooksumaratonil eestlastest pikalt lahti rebinud. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Tartu jooksumaratoni võitjate autasustamine: kaks esimest kohta kuuluvad etiooplastele, kolmandal astmel seisab Keio Kits. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Eesti harrastusjooksjad Tartu jooksumaratonil esimese toitlustuspuntki eelsel tõusul. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Erki Noole algatust vaadates ei saa mitte meelde tulemata jääda, et Nool on peale olümpiavõitja saanud ka ühe teise, kodus - ja veel ajakirjanike poolt antud - tiitli.. 8)

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

esimesele kommenteerijale.

Said ikka aru, et Nool nalja tegi?

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Ei saanud. Lollid naljad Erki Noolel.

"Tõepoolest, ükski Eesti jooksja pole minu teada nii tugev, et võiks stardinaha nõuda."

Isegi Tiidrek Nurme mitte?

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Oeh Priit - igav jutt! Pole ei uudsust ega miskit. Pinguta veel.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis siin uut?
Sama seisukoha, mis HL tõin välja juba siis kui kirjutasid mustanahaliste siiatoomise vastast juttu. Miks oli vaja seda HL juttu veel kinni hoida?

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

spordi alus on tervis. see konkurentsi ja arengu jutt on kahjulik fookusnihe. või mõistete segiajamine

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

spordi alus? konkurents? areng?

ajakirjanikutöö alus? ärapanemine? vassimine? plogipidamine?

suurel anonüümsuse vihkajal läheb juba viies aasta et asi korda ajada. suuga teed suure linna aga kas me 10 a pärast mõne reaalse teo tõttu PP mäletame?

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Milline on reaalne tegu ajakirjaniku poolt? Reaalne ja käegakatsutav tegu on see blogi siin, mida väga paljud loevad ja kommentaaride kaudu väljendavad oma arvamust. Või peaks ajakirjanik kuhugi midagi ehitama? Mis selle postituse mõte oli?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Gõteborgi poolmaratonil on 58 000 osavõtjat. Stardimaks 445 SEK. Juba osalejatelt ca 20 milj kr? Pluss sponsorid. On, millest auhinnarahasid maksta. TM JM auhinnarahadest Lemberg delikaatselt vaikib.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Jooksjad tahavad pead liiva alla peita. Kas mäletate veel seda aega, kui korvpallurid Balti Liigat ei mänginud veel ning kogu aeg arvati, et küll me ikka oleme kõvad. Siis toodi korvpallitegelased korralikult maapeale. Et me ei saa kotti mitte ainult Hispaania, Prantsuse meerkondade käest vaid isegi lätlaste käest. Kui tead, kus tasemel sa oled ja mis su puudused teistega võrreldes on, siis saad vaid paremuse poole püüelda.
Oleks normaalne, kui jooksjad sooviksid käia välismaal tugevamatega rammu katsumas, aga näe meil on müned sellised, kes nurisevad kui neile veel parem diil tehakse ja mõõdukalt tugevamad koju kätte tuuakse.
Ma ei usu, et see auhinnaraha, mis saamata jääb on suurem, kui välismaale mitte minema pidamisest tulenev sääst.

P

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Et Eesti põlve kiireks luua
tuleb Keeniast geene tuua!

Priit on seda selles blogis muide kord juba soovitanud.

 
At 14:17, Blogger Priit Pullerits said...

Jõudu kõigile! Vahepeal oli bloggeri-värk omadega panges ja sellest siis ka kõik need segadused, miks siinne viimane postitus vahepeal ära kadus ja isetahtsi taas eile välja ilmus ning miks vahepeal keegi siin sõna võtta pole saanud.

 
At 14:24, Blogger Madis said...

Väga võimalik, et need 11 siin eelnevalt olnud kommentaari jäävadki neil taastamata. Aga loodame paremat ;-)

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Teemaga haakub ka see, EUROvisioon peetakse tuleval aastal Bakuus. Sest Aseri duetile andsid muude seas maksimumpunktid sellised maad nagu Türgi ja Venemaa. Sotsioloogiliste uuringutek kohaselt 70% venelasi ei pea end üldse Euroopa riigiks. Nii, et hea veel, et TM JM Keenias ei peeta (mis charter-reisidega oleks täiesti võimalik).

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Autorit ähvardab keemia- või kiirgusoht ;)

http://www.tartupostimees.ee/?id=438658

 
At 13:20, Blogger Andres P said...

Loodetvasti tehakse nalja ...

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Esimesel ja kolmandal pildil jooksjate sammus on teatud erinevusi. Isegi päris suuri erinevusi, ütleksin.

 
At 22:45, Anonymous Maamees said...

Ei tea kas pole see teema inspireerivalt intrigeeriv, aga keegi ei kommenteeri eriti, isegi mitte poole sönaga....ju siis sökutakse ees ootava järjekordse ürituse paremaks sooritusvöime saavutamiseks rattapedaale, niiet tolmupilv takka meenutamas möödunud hullumeelset spordifanatti Eestimaa riskantsevöitu üksköikses liiksuskeerises.
Aga siiski, tahaks küsida vastu, et miks peaks kedagi törjuma. Minu arust on see suur tunnustus Eestimaa fanaatilistele spordiürituste korraldajatele, et keegi suvatseb lugupidavalt austada aastaid nähtud vaeva. Egas kui möelda, et kui postkasti potsataks mingi X-riigi X-küla jooksuürituse kutse, millest pole ealeski kuulnud, külagi ei leia maailmakaardilt...kas siis mötleks minekule? Vaevalt küll. Aga kui tegu oleks nt. Berliini, stokholmi vöi mingi muu sellisega....
Rohkem sallivust, ....

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Jooksu teema pole siin popp. Blogi nimigi on AV auks ilmselt suusk. blogspot.com. Lisaks on kommentaaride elimineerimisel Priidule appi rutanud ka suur vend Blogger, mis siis enam jahuda. Tulles aga Priidu idee juurde, siis rahvaspordi seisukohalt on sellel täiesti mõistlikku jumet. Oma rahvasportlasi tuleb kaitsta looduslike eelistega võõraste talentide eest. Oleks siis veel miskid tuntud nimed aga selle tasemega kiirekoivalisi anonüümikuid leiab Keeniast ca 1000! Me ei osta ju Postimeest kui seal olematus kodumaise spordi rubriigis paistab vastu TJM võitjana tundmatu keenialase nimi.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

23:01,
Sinu pahameel on õigustatud, aga Karolin Management, kes välejalad tegelikult Eestisse tõi (miks Lemberg ette lükati?), teenib tõenäoliselt kena kopika. Götebogi poolmaratonil on 50-60 000 osavõtjat, eelarve kümneid miljoneid kroone. Seal on raha tõelisi võidupreemiaid maksta. Ja see raha jääb mänedzment-firma kaudu Eestisse.

 
At 05:40, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 06:25, Blogger Unknown said...

I've been reading your blog for a while now but never actually commented before. I just wanted to tell you that I really like it and I think you're going big places in the world. Keep it up.

Moneylender in Singapore

 
At 11:33, Blogger Unknown said...

the north face
moncler outlet
49ers jersey
ecco shoes outlet
pandora charms
nike blazer
bills jerseys
michael kors handbags outlet
michael kors
michael kors handbags
20170317

 
At 21:49, Blogger Melvin said...

I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot. I hope to have many more entries or so from you.
online banking services
finance guide
finance tips
latest banking finance

 
At 11:30, Blogger raybanoutlet001 said...

nike air huarache
ray ban sunglasses
coach handbags
coach outlet online
nike shoes
coach outlet
cheap ray ban sunglasses
arizona cardinals jerseys
snapbacks
polo ralph lauren

 
At 08:48, Blogger DR AQ said...

thanks for give new update as Guest Posting Blog

 
At 10:12, Blogger DR AQ said...

I hope you had a great weekend!Health Guest Post

 

Postita kommentaar

<< Esileht