kolmapäev, jaanuar 09, 2013

Pullerits: Kas nüüd läheb paugutamiseks?

Ühtäkki on võistluskalender nii täis pikitud, et ei anta hingetõmbeaegagi. Täna, kolmapäeval, algab kell 16 Tartu suusatalve sari, kus vahepeal kahanenud lumeolude tõttu on klassitehnikas sõidu asemel kavas vabatehnikas kihutamine. Aga kui pikk on distants, seda mul korraldaja, Tartu Suusaklubi kodulehelt välja peilida ei õnnestunud.

Juba homme, neljapäeval, alustab MTÜ Suusahullude korraldatav suusaneljapäevakute sari, mille kohta saab täpsemat teavet Postimehe ajakirjaniku Jaan Olmaru kirjutisest. Esimesena on samuti kavas uisutehnikas etapp, võistluse start on õhtul täpselt kell seitse.

Vabatehnika mulle ei sobi. Pühapäeval tegin proovisõidu, läbisin Tähtvere spordipargi umbes kilomeetrisel ringil (mitte ovaalil!) ligikaudu 25 km 1:39.57ga (keskmine kiirus 15 km/h). Sõidu ajal polnud põlvel vigagi, aga pärast olid põlveõndlas sidemed palju kangemad kui tavaliselt. Jah, vähem kui kahe päevaga taastus endine seis – kusjuures need polnud puhkepäevad, vaid sõitsin klassikas –, kuid selge on see, et uisutehnika on opereeritud põlvele sobimatum ja valulikumate tagajärgedega kui klassikatehnika.

Mõned on väitnud, et peaksin põlvele abi otsima kasvuhormoonist, et küll see kõhre taastab. Uurisin siis tippasjatundjalt asja, kas tõesti on sellist lootust – et kui jah, paluks siis mulle meditsiinilise näidustuse puhul kasvuhormoon välja kirjutada –, mille peale sain lakoonilise vastuse, mis lõpetas igasuguse arutelu põlvekõhre taastamise teemal: «Jah, oleks elu vaid nii lihtne!»

Nii et kõik Eesti uisutehnikahuvilised: mina teiega sel talvel ei võistle.
******
Bull Canyon Road, Behind the Rocks Wilderness & La Sal Mountains (background); Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Vahur Teppan suusabussiga Tähtvere spordipargis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

84 Kommentaarid:

At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Sul on põlvest tükk puudu. Seda ei saa hormooniga uuesti kasvatada. Küll võib hormoonitarbimise tagajärjel saada endale kasvaja, 1970ndate-1980ndate tippspordis näiteid ridamisi, isegi siin Eestis.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Hommik!

Olen viimasel ajal sirvinud eelnevaid kommentaare ning kuigi huvitavaid sõnavõtte ja arvamusi võib leida (sealhulgas ka väga palju tühja kaagutamist... ehk keskeakriisis isased üritavad ennast kuskil välja elada, sest mujal ju ei saa, kui naine ja lapsed kodus ja ülemus tööl kamandavad... kahju hakkab neist), siis üks dimensioon (harrastus)sportlase tegevuses on tänamatult jäänud tähelepanuta. Nii, (suusa)kilomeetreid ja tunde oleme siin kokku liitnud ja algelisi regressioonanalüüse nende põhjal koostanud, kuid millegipärast on inimese kütuse tähtsus puutumatuks osutunud. Need sinised ja punased purgid jätaks siinkohal tagaplaanile. Seega, sooviksin rohkem kuulda, et mida te, auväärt (harrastus)sportlased ka omale sisse ajate? Kas jälgite makrotoitainete sisaldust ning kaloraaži ning teete muudatusi vastavalt treeningmahule? Või lubate lihtsalt endale ühe saiakese või tüki šokolaadi rohkem kui olete sõitnud 40 km? Ise otseselt täpselt ei mõõda ega kaalu, kuid üritan toidus võimalikult palju valku hoida, et vältida eelnevalt kogutud lihasmassi kaotust (TM pärast ei tahaks seda hägust rannavormi väga käest lasta). Samas võiksid sa, Priit (ja ka teised), uurida, miks on nii, et naistipud (a la Björgen, aga ka Randall jt) on suhteliselt suuremate lihastega ehk teeksid ka bodyfitnessis või isegi kulturismis ilma, samas kui mitmed meestipud paistavad välja kui madala rasvaprotsendiga kergelt jõusaalis viibinud suvalised Eesti mehed? Mis värk siis on? Hüva suusailma, M

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Hea Suusablogi lugeja,
kes Sa minu tehtud regressioonanalüüse algeliseks nimetad - kui loed hoolikalt eelmiste postituste kommentaare, siis leiad, et toitumise teemast ei ole mööda mindud. Üks suurema mahuga harrastajaid (treeningumaht nädalas kuni 13,5 h) kirjutab, et sööb õhtul õlle kõrvale vorsti ja juustu. Sellised on toimumisharjumused! Kindlasti on võimalusi toitumist parandada. Kuid ei tohiks kalduda ka teise äärmusse. Tavaline, tasakaalustatud toit on harrastajale täiesti piisav. Mingeid toidulisandeid - purgikeemiat ei ole vaja! Toidulisandid parimal juhul on mõjuta (nagu Arthrostop jms kapslid kõhre taastamisele), halvemal juhul vähitekitajad, nagu 11.38 õigesti märgib.
Priit -- suusatrenni kiirust märgitakse ikka minutites-sekundites km kohta.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

OK, selliseid regressioonanalüüse olen bakalaureuseastmes küll kokku keevitanud ning neid on tore teha, kuid antud juhtudel on teil valim liiga väike, muutujaid liiga vähe (antud juhul kahtlen sügavalt, et kas üldse on võimalik paikapanevat analüüsi teostada selle probleemi puhul, sest arvestada tuleks ka vaatlusaluste toitumist, stressitaset, treeningolusid ja tuhandeid muid faktoreid),te pole välja selgitanud muutujate omavahelist sõltuvust ning kas tulemuste statistilist usaldusväärsust kontrolliti? OK, parandage mind, kui kellelegi liiga tegin. Aga toitumise kohta... Kui tõesti ongi eestlasest sportliku harrastaja toitumine selline, et kuidas kunagi, siis on mul kahju... Seega üleskutse, kõik kilomeetri- ja tunnivennad(/õed), rääkige, mis on teie jaoks tasakaalustatud toitumine (huvitav oleks teada, kui palju on jahusousti ja kartuli baasil treenijaid).
M

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Toitumise teema on rohkem naiste värk. Siin on tõsiste suusa- ja rattameeste seltskond, kulinaariablogiga kindlasti ei ole tegemist. 8)
Loodan, et Sa ei ole toitumiskavade müügimees, naisteblogi toimetaja ega mingi toitumisfanaatik 8).
Kui teed 6-7-8 ja rohkem tundi tõsist kestvustrenni värskes õhus ja mõtled pidevalt kuidas paremini teha, siis loksub toitumine ise paika.
Mees tavaliselt sööb kõike, mida naine kodus valmistab. Järeleproovitud, tavaline ja ilmselt ka parim.
Valim N = 40 ei ole kindlasti mitte väike. Korrelatsiooni- ja regressioonanalüüs ei peagi põhjuslikku seost välja selgitama. Tegu ei ole ka faktoranalüüsiga.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Analüütikud - palun selgitage, kui palju aitab tegelikusest ülevaate saamisel kogu erinevate kilomeetrite kokkuliitmine? Erinevused spordialade kaupa niii suuuuured ... Näiteks kuidas võrrelda sõudeergomeetrit jooksulindiga?

PS. Lugesin mitte väga ammu, kuidas rattasõidu proff pidas eraldi arvestust just sõidul ja trenažööril - esimesel kilomeetrid/tunnid/wattid, teisel puhul tunnid/wattid (teadlikult välistas km-d).

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Eks jõusaalis olen selliseid sardelle näinud küll, kes arvavad, et makaronidest ja paarist viinerist piisab pärast paaritunnist jalatrenni... Nii et jah, kui naiste värk, siis naiste värk teie arvates ning laske aga lõbusalt diislit oma bensiinimootoritesse.
Kui nüüd tõsisemalt rääkida, siis pole ma üksi Teie poolt pakutust ning kuigi ma üritan päevas 4 korda süüa, pole mu kulinaariaoskused hiilgavad, vaid üritan võimalikult vähese raha eest võimalikult palju sobivaid makrotoitaineid sisse ajada (eelkõige jälgin, et oleks piisaalt valku). Ning olen trenni teinud küll p*rses toitumisega, tulemuseks olid puuduvad lihased ja kadumata rasv (lugematud kogemused on näidanud, et vormis inimesed saavad ühiskonnas millegipärast paremini hakkama). Keha pole süsteem, mida annab väga kaua lollitada... Ja kui toitumisest mõtlemine ainult naiste hooleks jätta (kes enda kogemuse põhjal pole alati kursis, mida tuleks süüa) ja Selverist kartulisalatit osta või võtta klassikalise ehitusmehe lõuna (päts saia, suur limonaad ja pakk suitsu), siis ajab vihale küll see summa, mis riigieelarvest tervishoidu läheb... Nii et jah, väide, et toitumine on tibide teema, näitab lihtsalt inimese rumalust... Toitumiskavasid ärge minult lootke, tahtsin lihtsalt teada, mida kaastreenijad ka söövad (retseptid ei huvita).
Ja regressioonanalüüsis võiks ikka välja tuua küll, et antud sisendi muutmise nii palju muutub tulemus naa palju. Ning parema usaldusväärsuse jaoks võiks valim ikka suurem olla ning muutujaid tunduvalt rohkem. Aga saan aru, et see oli lihtsalt lõbus ajaviide, mitte teadus, nii et las olla, huvitav lugeda ikka (Y).

Peace,

M

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Söön ja tarbin kõike ja vastavalt isudele (signaalidele, mida keha saadab). Aeg- ajalt eelistan üht, teinekord teist. Mingit teadlikku toitumisplaani ei pea, ega kavatse pidada. Joon samuti. Veinija õlut ka. Väga mõnus toidu juurde, muideks;))) Näitajad normis, trenniga ei liialda, plaane ei koosta. Kui ikka s.tt ilm, siis suusatama ei lähe;)) TRM-il mahun ikka esituhandesse; vanust üle 40a.; Olen õnnelik, töö on huvitav; igasugust võistlemist rahvaspordis pean kaunis naeruväärseks; liigitan muude väljundite puudumiseks elus.
Sööge, jooge ja olge õnnelikud;))))

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Jõusaaali"sardellil" ja kestvusalade harrastaja menüü kujuneb nii või teisiti isesuguseks. Tasakaalu rohkelt hapnikku tarbiva lihasmassi kasvatamise ja ökonoomsuse vahel nt. maratonijooksus pole lihtne leida.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

M ajab tarka juttu aga termin makrotoit mulle ei meeldi. Võta omale naine ja õpeta teda perele süüa tegema, kus ühele lapsele ei sobi üks, teisele teine komponent, ja siis seleta naisele, et ärgu kartulit keetku või hakklihakastme sisse jahu pangu, onju. Kaugele ei sõua nii..:)

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

"Seega üleskutse, kõik kilomeetri- ja tunnivennad(/õed), rääkige, mis on teie jaoks tasakaalustatud toitumine (huvitav oleks teada, kui palju on jahusousti ja kartuli baasil treenijaid)."

Söön nii nagu keha ütleb! Kui tahan joon õlut ja söön chipse! Sport on meeldiv ajaviide!

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

M on ilmselt uus lugeja ning esitanud kohe küsimuse toitumise teemadel, mida siin tõesti just väga palju lahatud pole. Teema huvitaks ilmselt paljusid, ja need, keda see ei huvita, võivad siiski midagi uut teada saada.

Kuna M küsimusega välja tuli, siis arendan mõtet edasi ja küsin, et kas ei võiks teha nii, et lugejad saaksid teha ettepanekuid selle kohta, millistest teemadest võiks sissekannetes kirjutada. Umbes nagu raadio soovikontsert :)
Ja lisaks sellele võtaks blogiomanik neid ka kuulda. Kasu oleks sellest mõlemapoolne: lugejad saavad neid huvitava teema kohta targemaks, PP-l oleks teema varnast võtta kui juhuslikult peaks loomekriis olema ja oleks vaja K kindlasti midagi valmis punnitada.

Mina omalt poolt esitaks kaks teemat, mille kohta võiks kirjutada ja mis samas tekitavad vastakaid arvamusi, nii et ka intriig on sees.

Need oleks:
Toitumine (erinevad arusaamad, makrotoitainete erinevad vahekorrad jne.)

Suuskade määrimine (Parafiinidega libisemine või sikeldamine (Kuzmin, Primatera)


 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Njh, eks ta raske ole, kuid ideaaliks oleks ikkagi võimalikult palju rasvavaba lihasmassi (kogus sõltub alast) vaja. Tuli meelde, et mõni aasta tagasi lugesin ülipikamaajooksja Dean Karnazes'e elulooraamatut "Ultramarathon Man" ning tuli välja, et tüübil on enda ala kohta ikka suhteliselt palju lihasmassi. Ta ise mainis, et see on selleks, et teiste aladega tegeleda ja ka hea välja näha.
Eks korraga massi kasvatada ja vastupidavusalaga tegeleda on suhteliselt võimatu, kuid suusahooajal on minu arvates ülioluline võimalikult palju efektiivset lihasmassi hoida (mõistlikus koguses) ning kaalu alandada pigem rasva kui lihaste arvelt (ebasobiva toitumisega võivad tihti mõlemad kaduda...). Või mida rahvas arvab?
Ja jõusaalisardelli all pidasin silmas sellist tegelast, kes üritab ja üritab, aga rasv ei kao ega lihas ei kasva.
Aga jah, jätkake julgelt oma toitumise kohta kirjutamist!
Ning ootan ka vastust esimeses postis esitatud küsimusele.

M

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis on mikrotoit?

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud toitumisspetsialist ja harrastusanalüütik. Miks toitute 4 korda päevas? Mõni teaduslik uuring selle tõestuseks. Valgu osakaal nii suur? Miks ei suuda teie kui kestvusala esindaja organism kasutada rasva pikaajalisel kehalisel koormusel.
Ei ole maailmas kindlat teaduslikku tõestust, et toitudes nii või naa elate 10% kauem ja saavutusvõime on 50 % suurem. Niipalju kui on erinevaid inimesi niipalju on ka erinevaid treeningule lähenemisi, toitumist jne.
Selle koha pealt soovitaks kuulata netist kergesti leitavat Kristjan Pordi videoloengut ``Tervise deemon``. Tean, et Port pole tunnustatud teadlane. Kui dpäris rumalaks teda pidada siiski ei saa.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Toitumine - jah sööma peab...
Sporti tuleb teha ja süüa seda mis energiat annab ja mis maitseb. Ärme siia nüüd mingit naljafoorumi fitness.ee laadset keskkonda küll tekita. Siin käivad ikka päris spordiinimesed.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

OK, makrotoit siis olgu lihtsalt süsivesikud, valgud ja rasvad (ehk ligikaudne ratsioon teie puhul, kes seda mingil määral kasvõi kaudselt hindab). Elukaaslast pole, kuid tüdruksõber on ja ta lepib sellega, et teen ise endale süüa. Ning see naise suunamine on igaühe individuaalne teema ja kui jahusouste peab sööma, siis laske käia (eeldan, et suht paljud naised muidu ise ka ära ei ütleks mõne rasvakilo kaotamisest)...
Aga õlut, veini ja kanget joon ise ka, ning ka rämpsu vahel. Õlle (ja muu alko) puhul meeldib lõdvestav efekt (kuid paraku ei meeldi testot alandav ja östrogeeni tekkimist soodustav toime).
Ning aitäh 13.44 toetuse eest. Olen uus ja pole kommenteerinud, eks see internetis kommenteerimine meenutab veidi vastu tuult kusemist paraku...

M

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

// Kui ikka s.tt ilm, siis suusatama ei lähe;)) //

Ei ole s.tta ilma, on s.tad mehed. 8)

Ma ei mäleta enam, kes see meie vana kooli tuntud kestvussportlane ja treener rõhutas väljas treenimise tähtsust - tahteomaduste kujundamise tähtsa vahendina. Uuel ajal, vastupidi, on üldiseks suunaks Eesti kliimast lõunalaagritesse sõita.. võib-olla on see üks põhjus, miks Eestist jooksualadel paljudel distantsidel kedagi Euroopa tasemelgi välja panna ei ole?

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Pole toitumisspetsialist. Toitun 4 korda sellepärast, et ei suuda korraga ajada endale 3000 kcal sisse (kõht hakkab valutama). Ja valgu osakaal pole väga suur, kuid seda alandades hakkaksin kaotama lihasmassi (kogemused on näidanud). Ja kui ei usu, siis otsige PubMedist või kust iganes ja leitate, et lihasmassi kasvatamiseks/säilitamiseks ei piisa 0,5-1g valgust kehakaalu kg kohta, vaid pisut rohkem on vaja... Ehk siis üritan head vormi säilitades suusatamisega tegeleda. Ning see mind väga ei huvita, kas ma elan 70- või 90-aastaseks, kuid pisut toitumist korrigeerides on sooritusvõime paranenud küll. Lisaks pakub parem vorm ühiselus rohkem kasusid (muude tingimuste samask jäädes)...

M

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Aga mismoodi saa jõusaalis trenni teed, M? Kas niimoodi või niimoodi?
Kas nõustud arvamusega, et jõusaalis käivad peamiselt "ülespumbatud mehehakatised"?
Mina olen loobunud jõusaalis käimast, selle asemel teen pargis pingi najal neidsamu triitsepsi harjutusi, mis esimeses videos.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Mees, kes toitub ainult puuviljadest ja jookseb ultramaratone. Räägib huvitavalt, kasulikke nõuandeid. Aga ta näib kokkuvõttes veidi.. napakana. Vabandage, et taha toitumishuvilisi ja üht või teist toitumisviisi harrastajaid kuidagi solvata.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

OK, pole soja- ega puuviljakoolkonna pooldaja ja söön loomseid valke, aga lihtsalt tõin Karnazese kui ühe näite. Aga kõigile teadmiseks, siis mu toitumine pole üdini korrektne ning tudengielu (peod) lööb sisse omad korrektiivid.
Millegipärast pole jõusaalis ainult ülespumbatud mehehakatised, vaid lisaks teistele liikidele olen näinud ka mitmeid vastupidavusaladega tegelevaid tüüpe. Venelaste treening tundus loogilisem, paljud harjutused sees, kuid ise otseselt ühelegi lihasgrupile liiga suurt osakaalu ei omista ehk üritan kõik olulisemad lihasgrupid (nädalase)tsükli jooksul läbi töötada. http://www.fitness.ee/treeningkavad kavad on ligikaudu taolised.
Tean, et see võib küll vastupidavusele põntsu anda, kuid üritan leida kuldse kesktee ja jõusaal on ainult kevad-suvi-sügis.

Aga üldiselt ma tahtsin teada, et kui paljud teist jälgivad oma ligikaudset toitumist (jah või ei + väike kommentaar)?

Lugupidamisega,
M

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Üks vastupidavusaladega tegelemise põhjus tänapäeval ongi selles, et saab süüa piiramatult kõike seda maitsvat, mis muidu paksuks teeb, arvan.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Terane ja õige tähelepanek, 14.40!

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Lgp.13.58,
Kuidas Te suusataksite s.ta ilmaga- s.t. ilma lumeta????

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Lgp.15.07,
Kuidas Te suusataksite s.ta ilmaga- s.t. ilma lumeta????

Rullsuuskadega.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Või tavaliste suuskadega kuuse- või männiokastega kaetud pinnasel - annab hea koormuse.
Vanakooli meetod, mis tänagi mõne tipptegija poolt kasutust leiab.
13:58

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Makrotoit, valk, rasv, östrogeen, testo...püha jumal mehed, millest te räägite? Tulemust tehakse tahtejõu ja tahtmise pealt. Isehakanud eneseharijad, ausõna.

 
At 17:19, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 17:22, Blogger Priit Pullerits said...

Lp M-nimeline, mul on hea meel, et teiesugune asjalik inimene on siia seltskonda lisandunud. Teie sõnavõtud on sisukad ja argumenteeritud, te ei ole tavaline plärtsuja, nagu paljud teised - nii et laske aga heas vaimus siin edasi!

Vastates teie küsimusele: minu toitumine on vist priima õppevahend neile, kes tahavad näidata, kuidas ei tohi toituda. Mul pole mingit süsteemi ja makroainete sisaldust ka ei jälgi. Nagu näete, pole see takistuseks, et Estoloppetil saja sisse sõita. Samas, muide, olen lugenud, et mõõdukas näljatunne pigem pikendab eluiga kui pidev täiskõht, sest seedimine ehk ainevahetus on ju organismi seesmine põletusprotsess.

Lp 13:44 - teie nn soovikontserdi idee on küll vahva ettepanek, kuid, palun, pidage silmas, et teen seda blogi oma vabast ajast ja tahtest ehk see ei ole mu palgatöö. Kui tahate kirjutisi spetsiifilistel teemadel, mis nõuavad korralikku reporteritööd, siis see ei ole enam hobi, vaid see on palgatöö ehk keegi peaks selle kinni maksma. Ma ei usu, et sel juhul, kui blogipidajad oma loome tasuliseks teevad, maailmas blogidesse üldse lugejaid alles jääks. Või teab keegi mõnda blogi, kus blogipidaja iga lugeja käest raha saab?

Aga teie pakutud teise teema võtan lähiajal üles - see, ausõna, oli endalgi plaanis.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Väga tore, et mu kommentaarid on palju vastukaja tekitanud!
Järjekordselt teadmiseks, et soovisin lihtsalt kuulda kaastreenijate arvamust, et kui palju nad toidule tähelepanu pööravad. Jah, ma ise ei toitu ideaalilähedaselt (ärge omistage mulle pühaku staatust, tahtsin lihtsalt küsida, kuidas konkurendid käituvad), kuid nagu selgub, siis kaasvõitlejatest vaatan pisut rohkem, mis kurgust alla läheb. Samas saan aru, et aastakümnete pikkust harjumust toitumist mitte jälgida pole kerge muuta. Kuid siiski, toidu esmane funktsioon peaks olema keha varustamine vajalike ainetega ja alles seejärel hedonistlike vajaduste rahuldamine. Paraku ei suuda me ka ainult õhust ja armastusest elada ja veel vähem vormi teha. Ja 14.40-ga ma ei tahaks nõustuda, sest oma kogemused näitavad, et paraku selline lähenemine igaühe puhul ei toimi. Ja tähele peaks panema ka seda, et kui keha kulutab 3000 kcal, kuid manustatakse 9000, siis midagi peab selle ülejäägi tekkimisel juhtuma (ei usu, et kõik välja s*tutakse).
Pole mul ka füsioloogia- ega bioloogiaalast haridust, kuid siiski eeldasin, et haritud inimesed siiski saavad aru, mis on makro- ja mis mikrotoitained (ja kui ei, siis kõikvõimas google aitab).
Samas olen siiski veendunud, et kui peaks teatud tasandil "platoo" ette tulema ja enam pole võimalik mahtu/koormust kasvatada, siis toidulaua korrastamine annab lisaefekti kui muud tingimused jäävad samaks (hetkel paraku ei jõua teaduslikke tõendeid otsida). Kui te ei nõustu, siis ootan vastuväiteid.
Tuld!

M

 
At 17:50, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, omal ajal, kui ma alustasin suusatajana Kalmer Trammi juhendamisel, kuulsin ka kuskilt suusaringkondadest väidet, et Eesti n-ö teise ešeloni suusatajatel (ehk need, kes tulid peale Veerpalu-Maed-Šmiguni) olla väga suur varu just toitumise korrastamises. Minu teada on neil prof. Mihkel Zilmer nüüd juba tükk aega pundis, aga mida ei ole - see on tulemuste paranemine.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

// teen seda blogi oma vabast ajast ja tahtest [..] keegi peaks selle kinni maksma.//

Igast teenitud eurost peaks Pullerits 90 senti blogi kommentaatoritele andma. Võlg tegelike sisutootjate ees on tänaseks juba väga suur!
Blogimaailmas on uudis, et Andres Keba paneb oma blogi avalikkusele kinni. Ligi pääseb ainult privaatkutsetega. Sama skeem on juba Meelis Minnil kasutusel. Kui Minni puhul on vist taga blogiomaniku kartus, et keegi võib tema ideed ära varastada, siis Keba motiiv on ebaselge. Kahju igal juhul.

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Ma kuulsin umbes 6-7 aastat tagasi Aura veekeskuse saunas sellist juttu: "Esisaja seest (Tartu maratonil) ei tahaks ikka välja langeda, aga vahepeal läks nii kõvasti joomaks, et käisin ja lasin endale tuttaval arstil tilka teha." Suusaringkonnad nemadki.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:08, Anonymous Ants said...

Hr. M - olge nüüd normaalne. Kartus kaotada lihasmassi suusatamise tõttu näitab, et Te olete vastupidavusalade osas täiesti asjatundmatu. Seni, kuni punnis tissid ja liibuv maika on prioriteediks, ei ole suusa- või jooksurajal võistlemine kahjuks võimalik.
Toitumise jälgimine ja joomise piiramine ei ole üldiselt vajalik enne, kui tahad Tartu Maratonil 50 parema hulka pääseda. Nii lihtsalt on (kui ainevahetus täitsa p..s ei ole.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Rekombinantset lollust ja haigeid kommentaare kohtab siin blogis sageli, eelmised kommentaarid on head näited.

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Spordi tarvis aitab juua rammusat kombinaatset lehmapiima, käsitsi tõmmatud.

 
At 23:01, Anonymous Karvajalg said...

Äkki tarbib Priit hoopis EPO t


 
At 23:07, Anonymous Karvajalg said...

http://vimeo.com/33395872

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Geelide asemel tavatoidu süsivesikuid juba pikemat aega, käib küll ja nälga ei jää
Taastumisel kui kaks trenni päevas kindlasti õlut kahe trenni vahele - kiired süsivesikud ning peoga vitamiine
Glükosamiini (mõjus pigem kahtlen), magneesiumi ja kaltsiumi (üht hommikul teist õhtul - kõrge kaltsiumitasemega organism magneesiumi ei omasta), kaaliumi asemel banaani (käib ka süsivesikute alla).

Krambid kadusid treenituse kasvades, mingitel treenigperioodidel vedelaid aminohappeid juurde manustatud, aitavad küll kaalu tõusule kaasa, kuid taastumine kiirem.
Vanuseklass M40, treeningmaht 400-500 tundi aastas, põhiosa jooksul, BMI 27.

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Fixx suri 53-selt. Mis siis?
Jeesus suri 33-selt.
Kõvad tervisesportlased surevad 50-ndates.
Paljud kõvad ajakirjanikud annavad ka 50ndates otsad.
Kirjanikud, kunstnikud, ..
Poliitikud surevad.
Iga asi, mida tõsiselt teha, võib hauda viia.
- - -
Kristjan Port küll tegija ei ole.
Puudu jääb karismast, põlemisest.

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Minul on hea meel, et on ka neid siin, kes ei arva, et hakklihakaste on hea küll kehakultuurlasele.
Ja samas nukker, et neid, kes parastavad asjaliku teemapüstituse üle jätkuvalt enamus.
M, tooge värsket verd, jah.
M :)

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

LINNA KUMA mu kannil
ja ei ole kedagi mul kannul,
kui suusatan öösel
Harku mägedes

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Hakklihakastme teema võiks tõesti olla IN näide toidulisandite agendile. Arusaadavate kujunditega saab kiiremini ühele lainele. Ja tuues näiteks konserv hakklihakastme säilivusaja 2 aastat, energeetilised väärtused, valgud, rasvad jms, ja naeru jätkub kauemaks. Ja väheteadlik läheb õnge. Toitumisspetsialist Zilmer ütleb: muna on muna. Ja see õige. Toitude ja sh lihatoitude (ka hakklihakastme) puhul on tegelikult on tähtis toidu värskus ja kvaliteet ning see mida sinna juurde serveeritakse.

Toitumise teadlikus aina tõuseb. Ja oluline on see inimeste tervise seisukohalt. Kui sa pole just tippsportlane, siis menüü ei pea sisaldama eritoitu ja valke jms

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on testosteroon seotud sporditegemisega? Tahtsite lihtsalt natuke gei-juttu puhuda või?

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Suur M ja väike m

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui tulemuste ja mahu analüüsi puhul rääkida, et valim väike ja andmeid vähe ning samas toitumise juures on valimiks täpselt üks, siis ei saa seda ju liiga tõsiselt võtta.

Võistlemise puhul omab tähtsust veel, milline on ilm, kuidas sai eelnevatel päevadel magada, kuidas parajasti tuju jne. Neid võibki siia üles lugema jääda. Kas neid kõiki sh toitumist on vaja arvestada. Täppisteaduse jaoks ehk tõesti, aga mitte trendianalüüsiks.

Toitumise puhul on sama lugu. Erinevad inimesed omastavad erinevaid toiduaineid erinevalt ja ka baas on erinev, erinev on tervislik seisund jne. Tuleks ka pikk nimekiri. Täppisteaduse jaoks ei piisa samuti valgu, rasva ega süsivesikute grammidest.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Toetan M-i.

Uuringud TdF ajal on näidanud, et ratturid kaotavad selle võistluse lõpuks 3-5 kg kehakaalust (mida üldjuhul neil niigi vähe). Pea kogu kaalukaotuis tuleb lihasmassi arvel - s.t. et keha kannibaliseerib valkude saamiseks omaenda lihaseid. Mõtlemispunkt paljudele !?

Taimetotlus kestvusspordis - loomsete valkude asendamine sojavalguga pikemas perspektiivis on kahjulik, sest oma keemilisest koosseisust tulenevalt toetab see oströgeeni tootmist, mitte meile vajaliku testosterooni.

Aga nohjah - meil spetsialiste siin palju ilma minutagi ...

 
At 10:41, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

09:40
Testol on oluline osa lihaste taastamisel pärast treeningut ja kasu on sellest ka vastupidavusalade sportlastel, kelleks enamik siinkirjutajaid end peavad. Ega muidu US Postalis seda ei söödud.

Siin kirutud Kristjan Port on tuletanud ka meelde seaduspära või tähelepanekut, et kui tänapäeval on treeningu ajal ilm kehv, siis otsitakse asendust sisesaalist või ei minda jooksma. Vanasti mindi selle asemel jooksma:)

Miks teda tõsiseltvõetavaks teadlaseks ei peeta? Rabab liiga paljudel rinnetel ja ei jää aega kitsale valdkonnale keskendumiseks? On mingit jama kokku rääkinud?

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Tore dr. Holden!

Ole nii tore ja kirjuta siia lühidalt ja suurest luust, mida siis hommikul ja lõunal võiks süüa ning mida õhtul ei tohi süüa........
Käisin ka ise kunagi Hr. Zilmeri loengus, kuid mälu on kehva.....

 
At 10:47, Blogger Priit Pullerits said...

Infoks tänasel Lemeksi neljapäevakul startijaile:

Kõik sarjas osalejad, kui tahate võistlusrajast osa võtta, palume kindlasti sellest teada anda: reg@suusahullud.ee või kohapeal sekretariaadis kella 18.30ni!

to 17:59 - "Igast teenitud eurost peaks Pullerits 90 senti blogi kommentaatoritele andma." Maailmas ei ole ühtki blogi ega meediaväljaannet, mis teie pakutud süsteemi põhjal töötaks. Kas Postimees.ee või Delfi annavad osa tulust kommenteerijaile? Ei anna! Selline ärimudel poleks jätkusuutlik. Business-schoolis pandaks teile sellise ajuvaba ettepaneku eest F (failure=läbikukkumine).

to 00:08 - nagu näete, siis, jah, paljud on siin ilkujad (nt 09:46) ja parastajad ja tühikargajad. Aga ärge tehke neist välja. Ignoreerige neid mõttetusi!

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Kui toitumise üldprintsiibid on arusaadavad ja vajadusel kohandatud organismi ja tegevuse omapärale, pole vähimatki põhjust grammide lugemiseks ja veel vähem igatmasti purkide ja pulbrite järele küünitamiseks. Terve talupojamõistus on kindlasti abiks. Mis puutub paanilisse hirmu väljaspool jõusaali (suusarajal) oma ülespumbatud rannavormi kaotada, siis see on valikute koht, kas eelistada head aeroobse võimekusega vormi veidi väiksema lihasmassiga, või pingul biitsepsit, aga üsna mannetut üldvastupidavust (reeglina). Tasakaalu leidmise koht.
Söömisest on vist Zilmeril suht. värskelt ilmunud kaunis arusaadav raamat (kaasautoreid oli veel). pealkirja kahjuks ei mäleta....

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mis ajendab just vähemusi mistahes vallas teistele oma eelistusi ja ideoloogiad peale suruma? Siia patta käivad nii geid ja grammilugejad, taimetoitlased ja feministid. Loetelu võiks jätkata. Tava (loe: normaalne, tasakaalus maailmapildiga ja enamasti kirjaoskaja)inimene miskipärast ei sunni ega agiteeri pidevalt ümbritsevaid oma harjunud teguviisi järgima. Nišiideoloogia või toodete jüngritel on see vile aga pidev ja vali. Siit põhjendatud skepsis ja irooniagi. Ka esitaja vastu sageli....

 
At 11:16, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis selles grammilugemises siis halba on?

Kindla iseloomuga inimesel pole seda vaja, kuid nõrgema tahtejõuga isendil aitab organiseeritumalt vanalt toitumisharjumuselt uuele ja tasakaalustatumale üle minna.
Grammi-süsteem ei ole imevits või hõbekuul igaühe probleemide lahendamiseks, kuid aitab fokuseerida tähelepanu ning mõtestada paremini - et mida kuradit ma sisse ajan?

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

to 17:59 - "Igast teenitud eurost peaks Pullerits 90 senti blogi kommentaatoritele andma." Maailmas ei ole ühtki blogi ega meediaväljaannet, mis teie pakutud süsteemi põhjal töötaks. Kas Postimees.ee või Delfi annavad osa tulust kommenteerijaile? Ei anna! Selline ärimudel poleks jätkusuutlik. Business-schoolis pandaks teile sellise ajuvaba ettepaneku eest F (failure=läbikukkumine).

10:47

Äri ongi ajuvaba, kuna sa ei tea kas see toimiks, siis ei saa sa ka puusalt tulistades hinnet ära panna (sina muidugi saad). Teil ajakirjanduses see probleem ju ongi, et ei saa raha kätte - mõttekoht!

Kuna sina ei ole sisutootja, siis miks sulle maksta?

 
At 11:48, Blogger Priit Pullerits said...

Taga hullemaks, 11:22 - "Kuna sina ei ole sisutootja..."

Kes siin veel sisu tootja on??? Arvate, et need anonüümikud? Ahahaa!! Ma võin siin väita, et enamik kommentaare on minu enda postitatud, ka 11:22 oma - millega te tõestate, et see on teie oma?! Okei, teeme asja lihtsaks: nii nagu meinstriimmeedia keskkond kuulub meediaväljaande omanikule, kuulub ka see blogi mulle. Kõik muud on vabatahtlikud kaasautorid, ei enamat - sellegipoolest suur tänu neile. Ja veel, kui keegi hakkab seda vana joru ajama, et siin on ju Scanpix ja Soonets ka ja kes kõik veel - vaadake, sellesse blogisse pääsemise paroolid millegi postitamiseks või haldamiseks on üksnes mul. Neid pole isegi Soonetsil. Ja kui väidate, et siia saab sisse häkkida, siis laske käia - tõestage seda: lisage selle sissekande pealkirja sõnad "Näe, sisse häkkisin!".

Te ei suuda? No mis ma ütlesin - minu blogi ja minu sisu. End of story.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit!
Peaksid taas mõned artiklid kirjutama ja raadios kraaksuma, sest ERR kavatseb suvel Konföderatsioonide karikavõistlusi Brasiiliast näidata. Oh seda õudu küll ;(

Peeter

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Mis hakklihakastmel viga on? Ma teen näiteks seda veiselihast ja panen tomatipastat ka sisse ning söön makaronidega. Olen 190 cm ja kaalun 80 kg juba 10 aastat. Hommikuti joon ainult kohvi ning iga päev õhtul ka pudeli õlut. Kanget kraami ei tarbi.
Teet

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Räägi, mis sa räägid oma blogi õiguste kohta, aga endiselt on viimase blogikande all http://blog.postimees.ee/spordiblogi/?ID=146688 selgelt kirjas ©1995-2013 Postimees

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

// vabatahtlikud kaasautorid, ei enamat - sellegipoolest suur tänu neile. //

Kas võtame AutÕS-i (autoriõiguse seaduse) lahti ja vaatame, millised õigused seadus autorile annab?
1) Õiguse kaitse oma loometöö tulemustele!
2) Autoril on õigus saada tasu oma teose kasutamise eest.

See on hea, et Pullerits tunnistab kommentaatorite autorlust. Blogi statistika (avalikult kättesaadav all nurgas nupu alt) näitab, et kommentaatorite poolt blogis avaldatud teosed leivad tihedat kasutamist.
Lõpuks rõhutagem, et ei ole vahet, kas anonüümne kommentaar või mitte. Pulleritsu väide, nagu seisaks tema osade või isegi kõigi anonüümsete kommentaaride taga on konstrueeritud, paljasõnaline ja naeruväärne! Inglise keeles ridiculous. Kohtusse sellise "argumentatsiooniga" ei maksa ilmuda!

 
At 15:09, Blogger Sass said...

Ehki viimased kirjutised on esialgsest teemast päris kaugele läinud, tuleks siiski nn artikli juurde tagasi. Hr Pullerits kirjutab et VABA tehnika talle ei sobi? Heldeke no võtku siis vabalt!!! Paljud vanamehed ,nagu näiteks Priks Priidu sõidavad kõik maratonid klassikalises tehnikas läbi.Klassikajälg on siiani olnud sees pea kõigil maratonidel, kui see vähegi võimalik on olnud. Vaba tehnika ju tähendabki seda, et on vabadus valida, kuidas sa distantsi läbid. Peaasi et suusad all oleks. Kui niikuinii reaalselt esikohale ei võistle , siis annab enda jaoks püstitada ju mingi muu eesmärgi kui sõit esisaja sisse. Mina näitkeks kavatsen see aasta Tartu maratoni läbida puusuusaga ja eesmärk saab olema võita sel viisil ühte nii 25 aasta tagust alutaguse maratoni võitjat. Kunagine nn Kalevi koondise mees on endale kasvatanud soliidse kõhu ja võrdse suusaga on meie vahe Tartu maratonil viimasel ajal ca 2 tundi olnud. ühesõnaga võtan mehe kes veel 10 aastat tagasi minule igast asendist ära pani sellel aastal vastu puusuuskadega. Kihlveod on sõlmitud, Oponent on hakanud kõvasti trenni tegema ja mina uurin võimalusi kuidas oma tünnikad paremini libisema saaks. Ebaoluline lugu, aga näide sellest kuidas alati annab luua mingi sportliku momendi, sest nagu ütleb suur ajakirjanik härra Pahv, et niisama tilulilutamisel pole mõtet, tuleb seada endale mingi eesmärk ja selle nimel treenida ja pingutada.

 
At 15:12, Anonymous Nipi said...

Heh,

Isiklikult käin siin kohati rohkem kommentaaride kui postituste pärast, peaaegu nagu pikrit loeks, meie huumorivaesel ajal... Aga tõsi ta on, et kui poleks suhteliselt korralikult üles ehitaud postitusi (isegi kui ma nendega ei nõustu), siis ilmselt ei tekiks ka sellist laviini kommentaare.. Nii et ma Ütleks et 50/50, kui rääkida sisust.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles ...
Taga hullemaks, 11:22 - "Kuna sina ei ole sisutootja..."

Kes siin veel sisu tootja on??? Arvate, et need anonüümikud? Ahahaa!! Ma võin siin väita, et enamik kommentaare on minu enda postitatud, ka 11:22 oma - millega te tõestate, et see on teie oma?!

No mis ma ütlesin - minu blogi ja minu sisu. End of story."

Minu toodetud sisu:

Kui nii edasi läheb siis käidki siin üksinda iseendale kommentaare kirjutamas. Kuidagi nõrga närvikavaga oled Priit - lähed üllatavalt kergesti provokatsiooniga kaasa :-)

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas siis läheb paugutamiseks või ei?

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Sass> kas kukeklambrid ja nahksaapad + pillirookepid ja tuttmüts on olemas?

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Nipi - ja kuulge nüüd kõik, mida ta ütles: et minu postitused on korralikult üles ehitatud ja kommentaarid on huumorikool (minu sõnastus; algallika väide: peaaegu nagu Pikker). Mõni ei ole suutnud siin sisul ja kommentaaridel vahet teha ja on meeltesegaduses minu tekste ka sinna Pikri lahtrisse liigitanud. Aitäh, Nipi, seda eksiarvamust korrigeerimast!

Aga 14:21 - kuidas te tõestate siin oma autorlust, kui enamik on anonüümsed, teie ka? Kuna olete anonüümsed, siis kirjutan pro forma anonüümsed kommentaarid enda nimele, sest blogi ju minu oma (damn it, mul pole aimugi, kuidas PM on copyrighti märgi minu vabaloome külge on pannud...), nii et, Nipi, mitte 50/50, vaid ikka tugev 90/10 minu kasuks.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Pro forma on ka kõik lapsed nende meeste omad kelle nimi sünnitunnistusel, aga ...
Isaks loetakse ka lapsendaja, kel puudub igasugune bioloogiline seos.

Nüüd blogist - Priit, kui 9/10 kommentaaridest on "väidetavalt sinu omad", miks sa siis pidevalt sulle mittesobivate kommentaaride pärast leilis oled? Ei saa iseendaga läbi? Pole hullu - Raja tn. aitavad! :-)

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit,kui seda nüüd tõsiselt võtta,aga ma ei võta,siis vahel kirjutad enda kohta räiget sõimu ja siis kustutad ära.

 
At 16:36, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav lugemine... Ei uskunud, et mu arvamus nii palju diskussiooni tekitas ja jutud juba väga naljakaks kiskusid: taimetoitlus, pederastia, grammi pealt kaalumine jne... Kuigi mind lihtsalt huvitas, kas ja kuidas keegi siinsetest harrastajatest oma toitumist jälgib (ja ikka veel huvitab. Samas, kunagi sai Priidu blogist loetud, et päris arvestatav hulk kasutab enne võistlusi teiperit, kuid ometi tundub, et paljude jaoks on ükskõik, kui palju nad valku, rasva või süsivesikuid tarbivad...
Selle ja ka teiste teemade puhul on huvitav vaadata, kuidas mõne tegelase mõttemaailm töötab ja psühholoogiahuvilised saavad hinnata, kui raske kellegi lapsepõlv on olnud.
Enivei, tänud Priidule ja teistele, kes mind tuleriidale ei toppinud, toetamast ning diskussiooni jätkamast. Loodan, et räägite veel, mida teemast arvate

M

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

// Kuna olete anonüümsed, siis kirjutan pro forma anonüümsed kommentaarid enda nimele //

Ei usu, et selline karguga argumentatsioon kohust veenaks. Kohus vaatab asja alati sisuliselt, mitte formaalselt. Tuvastamata autoritega õigused on täpselt samamoodi kaitstud kui teistel.

// sest blogi [..] minu oma //
Kioskist PM numbrit ostes lehes avaldatud tekstid ei muutu teie "omadeks".

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

damn it, mul pole aimugi, kuidas PM on copyrighti märgi minu vabaloome külge on pannud.. mine küsi siis, damn it, ja anna meile ka teada.

 
At 17:16, Blogger Priit Pullerits said...

to 16:31 ja ka 16:33 - probleem on just nondes 1/10 kommentaarides, mis ei ole minu omad.

 
At 17:34, Blogger Sass said...

Kusjuures klassika tehnika ei pruugigi alati olla aeglasem liikumisviis. Viru maratonil on pahatihti pehme ja pudrune rada, seda eriti põldude peal. pikema ja raskema mehena , on mul vahel olnud probleeme uisutehnikas pundis püsimisega. No mida sa sõidad , kui pahkluudeni lumes kakerdad. Võtad siis jälge ja lükad paaristööga nagu mängeldes pundile järgi. Hr Pulleritsul peaks ju see aasta eriti kõva paaritõuge olema, puusanõksud ja värgid ja puha. tugeva jooksumehena liiguks ta ilmselt ka nendel mõrvarlikel tõusudel kiiremini kui enamus libedatel suuskadel ülesvingerdajad.

To 16.15, ei ole sellele stiilipuhtusele ja klounaadile mõelnud. Kavatsesin kasutada kõiki kaasaegseid vahendeid välja arvatud suusad. Ehki mingid vanad kroomnahast saapad ja isegi kuked kuskilt leiaks. Aga milleks teha asja endale veel raskemaks? Suusa pealt on nn konkurendile juba piisavalt ette antud.Kihlveo ainus tingimus on ,et peavad olema puusuusad, ülejäänud varustuse osas kitsendused puuduvad

 
At 01:12, Anonymous Ants said...

Lp. hr Sass,

Teie ürituse mõnusaks kordaminekuks soovitan eelnevalt testida oma puusuuskadega TM rada. Omal ajal (sellel aastal, kui lumepuudusel maraton oli lühendatud ja lõppes mudaväljadel Arulas) sõitsin 50-aastatest pärit puusuuskade ja vanade mustade nahksaabaste ja kukkedega ja suurim probleem oli see, et puusuusk koos sidemetega oli tänapäevase raja jaoks liiga lai. Kogu aeg freesis rada laiemaks! Kuna ma hindan tõelist mehelikku pühendumust eesmärgile - soovitus: sõitke enamus aega rajast väljas, et see rasvunud endine sportlane (kes on kindlasti väga lahe säga) mõnusas humoorikas konkurentsis alistada! Kohati läks ka nende vanade saabastega varvaste külmumisaste nii kriitiliseks, et tuli varvaste ellu äratamiseks suusad käes joosta. Ühesõnaga - tuld!

 
At 18:30, Blogger Madis said...

Kes nüüd arvab, et anonüümne pole tuvastatav, siis võiks uuesti arvata. On tõesti meetodeid enda peitmiseks, kuid see nõuab kannatlikkust ja süstemaatilisemat lähenemist.
Tuvastamine võib töötada nii anonüümiku kui ka blogiomaniku vastu.

 
At 03:37, Blogger 艾丰 said...

jianbin1211
air jordan 4 free shipping
air jordan 11 free shipping
tommy hilfiger outlet
air jordan 13 free shipping
bottega veneta outlet online
supra footwear
hollister,hollister canada,abercrombie and fitch,abercrombie,abercrombie fitch,abercrombie kids,a&f
wedding dresses
ysl outlet online
mizuno shoes
nike soccer shoes
vans sneakers
nike outlet
nike shoes
nike sneakers
nike free
nike running shoes
nike air max 2014
nike air max 90
chicago blackhawks
chicago bears
green bay packers
new orleans saints
oakland raiders
philadelphia eagles
san francisco 49ers
atlanta falcons
dallas cowboys
indianapolis colts
kansas city chiefs
miami dolphins
minnesota vikings

 
At 03:33, Blogger chenlina said...

toms wedges
the north face
fitflops
giuseppe zanotti sneakers
coach outlet
gucci uk
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
beats by dre
cleveland cavaliers jerseys
chenlina20161007

 
At 17:09, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20161118 junda
michael kors canada
louis vuitton sunglasses
louis vuitton outlet
hollister canada
canada goose outlet
swarovski uk
ghd hair straighteners
cheap jordans
polo ralph lauren
uggs on sale

 
At 11:34, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
michael kors outlet
los angeles lakers jerseys
michael kors outlet
ed hardy
cheap nba jerseys
supra shoes sale
replica rolex
bears jerseys
atlanta falcons jersey
20170317

 
At 05:06, Blogger Unknown said...

adidas nmd
adidas superstar shoes
michael kors handbags
yeezy boost 350
yeezy shoes
harden shoes
michael kors outlet store
yeezy boost
nike roshe run
adidas neo
320

 

Postita kommentaar

<< Esileht