kolmapäev, jaanuar 02, 2013

Pullerits: Millest räägivad mullused treeningnäitajad?

Head uut aastat kõigile! Vana ei lõppenud küll kõige rõõmsamates toonides, sest mitte keegi ei suutnud ära mõistatada, milles seisneb klassikatehnika paaristõugete uus nõks tõusudel. Tõepoolest, varasem kirjandus, ammugi mitte Hans Grossi õpikud, siin abiks ei ole. Kuid pole hullu. Nüüd on lumi minekul – kaasblogija Art Soonetsi käest kuulsin, et Rein Taaramäe klubi ratturid ja Arvi Suurpere sugused sitked mehed olla juba teinud 105-kilomeetrise rattaringi Tartust Põlvasse ja tagasi – ning vaevalt seda paaristõukenõksu kellelgi niipea üldse vaja tuleb.

Seega on paras aeg, et mullused treeningandmed kokku lüüa ning teistele võrdlemiseks ja analüüsimiseks ja järelduste tegemiseks välja panna.

Niisiis, 2012. aasta mahtude võrdlus 2011. aasta mahtudega. Olgu lisatud, et järgnevates andmetes kajastuvad-sisalduvad ka võistlused.

Treeningtunde kokku* 314 – 286,7
    s.o ööpäevades 13,08 (13 ööpäpeva ja 2 tundi) – 11,95
    s.o nädalas keskmiselt 6 tundi
    s.o kuus keskmiselt 26:10
Treeningpäevi 224
Suusatamine 1340,3 km – 894,4 km
Jooks 486,3 km – 721,2 km
Rattasõit** 4081,3 km – 3172,1 km
Suusarullid 192,6 km – 578 km
Suusaimitatsioon 43,4 km – 37,6 km
Suusaergomeeter 0 km – 81 km
Sõudeergomeeter 0 km – 73 km
Jõusaalitrenn 0 t – 7 t
Ujumine 0 km – 1,75 km

Kokku 6144 km – 5559 km

Lisaks sõitsin 2012. aastal peamiselt tööasjus linnas rattaga umbes 700 km (2011. aastal 672 km) ning matkasin Utah’s 49 km (tunamullu 0 km). Nendeks tegevusteks kulunud aeg treeningtundide arvus ei kajastu.

Ühtekokku liikusin eelmisel aastal sportliku tegevusena 6893 km (tunamullu 6231 km).

*puhas trenniaeg, ei hõlma joogipause, venitusi, lõdvestust jms
**maastiku- ja maanteesõit koos

Mõned seletused, et kommentaatorid ei oleks järeldustele hüpates liiga kärmed.

Treeningtundide kasvule aitas suuresti kaasa kevadine käik USAsse Utah’sse, kus kogunes kolme nädalaga peamiselt tänu mägirattasõidule raskel maastikul treeningaega 36:16 (jooks 6:56 ehk 84,8 km ja mägirattasõit 29:22 ehk 307 km).

Suusatamise kilometraaži suurenemine on eeskätt tingitud novembri lõpus saabunud talvest, mistõttu sain detsembri lõpuks kokku ligi 490 km. Eelmisel hooajal sai suusatama asuda alles 2012. aasta jaanuari teise dekaadi algul.

Jooksukilometraaži vähenemine on tingitud Otepää-Elva nn jooksumaratonil saadud põlvetraumast.

Rattakilometraaži suurenemine on tingitud ennekõike sellest, et mai keskpaigast, pärast nn jooksumaratoni, ei olnud enam valutava põlve tõttu võimalik joosta; sain vaid ratast vändata. Kuna rattatreeningud on pikemad kui jooksutreeningud, siis on see teine põhjus, miks treeningtundide arv mullu võrreldes tunamullusega suurenes.

Suusarullide kilometraaž on väiksem seetõttu, et suusakilometraaž on sellevõrra jällegi suurem – loogiline ju!

Suusa- ja sõudeergomeetri sikutamist ning jõusaalitrenni ei ole teinud seetõttu, et tavaliselt olen neid teinud novembris-detsembris, kuid lõppenud aasta novembri keskel tegi dr Leho Rips mulle põlveoperatsiooni ning pärast seda tegelesin peamiselt taastusraviga ning kui novembri lõpus lumi maha sadas, asusin kohe tasapisi suusatama.

Aga see on kõik – ja kui tabavalt see siin kõlab! – mullune lumi. Nüüd on küsimus selles, mis saab edasi ja kuidas edasi minna. Suusad nurka ja ratas välja?
******
Jaanus Laidvee on Gemini Bridges Trail off Bull Canyon Road, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Ameerika võimas võit suusarajal! Kikkan Randall edestas 1. jaanuaril Tour de Ski sprindietapil paremuselt järgmist rohkem kui kaheksa sekundiga. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Len Väljas (paremal), parim eesti päritolu suusataja, edestab 1. jaanuaril Tour de Ski sprindietapil Šveitsi suusatajat Dario Colognat ning saab kolmanda koha. Foto autor: AFP/Scanpix

66 Kommentaarid:

At 12:09, Blogger Madis said...

Hmm, mõni mees pole ratast veel äragi pannud. Siin. Eestis.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Meil Priiduga täiesti sarnased numbrid kilomeetrite osas, mul on juures ainult jõusaal+sõudeergomeeter 30 tundi ja ujumine 30 tundi, suusarulli km-d on poole vähem, suusaimika km-d poole rohkem. Tunnid ka samad (ilma jõusaalita, ujumiseta, st et kui need juurde panna siis on kogutunnid koos). (Minu tunnid on koos kõikide võistlustega)
E.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Milleks anglitsism nagu "järeldustele hüppamine"?

Eilses TV3 ülekandes TdS-lt nägi huvitavaid asju.

Meeste sprindi võitja Finn Haagen Kroghi selg oli vinniline. See on üks teatud keelatud ainete tarvitamise sümptomitest. Kas ka antud juhul?

Mis põhjusel lasi norralanna Östberg poolfinaalis jala sirgu, et Steira ette saaks? Meeskonna käsk? Teene?

Tuuri üldliider Maksim Võlegžanin võttis autasustamisele kaasa kepid, mis olid temaga sama pikad või pikemadki. 0,90 koefitsendist, millega kehapikkust korrutada, et leida uisukepi pikkus, oli saanud >1,00. Kas võttis kaasa suvalised kaikad või sõidetaksegi sprinti ja ka pikemat maad juba endapikkuste keppidega?

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin on selliseid spetse, kes oskavad arvata, et kui peaks juhtuma selline asi, et spordikohus jääb selle kasvuhormooni testi suhtes kahtlevale seisukohale, nagu ajakirjandus spekuleerib hetkel, siis kas Veerpalu võidakse siiski süüdi jätta kaudsete tõendite alusel, nagu näiteks asja mahavaikimise palumine.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Selg võib vinniline olla ka paljudest muudest asjadest tulenevalt. Minul läheb see näiteks vinniliseks, kui proteiini liiga palju olen tarvitanud ning peale trenni ei lähe piisavalt ruttu pesema.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Östberg-tiimitöö-ilmselt oli juba eile plaan tuur pooleli jätta, aga Steirale kulusid need preemiasekundid marjaks ära.

Võlegzanin-autasustamisele võetaksegi selleks ettevalmistatud promovarustus kaasa.Pikem kepp jääb paremini silma-nagu nüüd sullegi.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

HUA. Ilmateade, kuuprognoos, on masendav. Ei usu, et 2013 TM aset leiab. Aga lootus kustub viimasena

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui TM 2013 pidamata jääb, siis on tuline kahju, et me ei saa teada, kas 550 tundi treeningut on piisav TM alla 4 tunni sõitmiseks. (Pean silmas loomulikult Ain-Ivar Tuppi). Võiks arvata, et iga füüsiliselt terve mees, kes alkoholiga ei liialda ja suitsu ei tee, on võimeline 500+ t trenni aastamahuga maratoni 4 tunniga läbima. Aga kindlalt väita saab ainult eksperimentaalsete andmete olemasolul. Teine huvitav küsimus, mis vastamata jääb, on ka Ain-Ivaril oleks ainulaadne šanss Priit Pulleritsu edestada. Arvan, et šanss oleks täiesti olemas, kuigi Ain-Ivari eelised algaksid pigem 80 km ja pikema distantsi puhul.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju on alkoholiga liialdamine?

Kas 1-2 korda nädalas 3-5 õlut on liialdmine või normaalne? Treeningumahule siinkohal tähelepanu ei pööra.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

3-5 õlut sisse kaanida on üks tobedaim, mõtteteim tegevus üldse, olgu või üks kord aastas! Pokaal veini oluliste tähtpäevade puhul. Kõik muu on tõsisele harrastajale liig.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

AnonüümneA ütleb: 3-5 õlut ei tee mehele midagi. Alkohol on kiire süsivesik. Rohkem kaanides tuleb enesele teadustada, et tekitab näksimise/söögiisu, mistõttu kehakaal võib tõusta. A-I Tupp seedib selle 3 õlut ära ühe tunniga.

 
At 15:37, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 16:35, Blogger Ain Veemees said...

Priidu 2012 aasta numbrid on täitsa aukartust äratavad. Ehk sama joont hoides see TM TOP 100 ei jäägi kättesaamatuks.
Terv
Ain

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

<< Jõusaalitrenn 0 t >>

Millest me räägime? Võrdleme palju United Bakersi mehed treenivad. Näiteks TM 2012 5. koht (2:43) Thomas Alsgaard (vt ka võrdlust teistega)

Löp 94.5
RS-KL 99
RS-SK 8.9
SkiErg 2.3
S-KL 95.8
S-SK 50.5
S-SK-u/st 2.1
S-Staking 32.1
Styrke 86.6
Sykkel 3.5

Th. Alsgaard - Styrke 87 h
P. Pullerits - Styrke - 0 h

Food for thought, või mis?

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Eelmise sissekande lõpus jõuti selleni, et arvatavasti TA-le on seda vaja. Kas PP-le on ka seda vaja?

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Et PP TM TOP 100 sisse sõidaks on vaja Estoloppetil vähemalt 40 sisse sõita. Aga see pole lihtsalt võimalik.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

<< Kas PP-le on ka [jõutreeningut] vaja? >>

Minu mäletamist mööda ütles juba kusagil 2005. a paiku Mati Alaver Pulleritsu kohta, et füüsiliselt nõrk, aga kui end tugevdab, võib 400 sisse sõita. Hiljem on mitmed autoriteedid siin blogis korduvalt Pulleritsu nõrgale õlavöötmele osutanud. Võime ehk sellest punktist edasi liikuda?

 
At 17:58, Blogger Gaspar said...

16:36, mida täpsemalt see tabel näitama peaks?

Aluseks on võetud 2012. aasta treeningmahud (jaanuar-detsember 2012?!) ja kokku pandud valem peaks näitama tagasi ulatuvalt TM kohta (mis toimus veebruaris 2012).

Ei tundu kahjuks loogiline!
Palun täpsustage.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Gaspar, tabel näitab korrelatsiooni TM 2012 tulemuse (aeg ja koht) ning 2012. a treeningu mahu vahel (kogumaht ja spetsiifilise suusatreeningu maht) vahel. Aluseks on võetud ajaline arvestus, mida kasutavad ka norrakad, tõenäoliselt ka teised skandinaaviamaade koondised. (Venelased arvutavad kokku km-id.) Kasutatud on kõige värskemaid saadaolevaid andmeid. Korrelatsioon näitab seost mõõdetavate nähtuste vahel. Seose ajaline suund ei ole matemaatilise mudeli ehitamise seisukohalt takistuseks. Nii et võime mõõta ka tagasiulatuvalt. 8)
Siin on küll väidetud, et parem oleks võtta ettevalmistusperioodi andmed, need oleksid siis 2011. a suvest või sügisest kuni 2012. veebruarini. Võib küll nii võtta, aga ma ei usu, et see statistilist tulemust mõjutaks. Väidetakse ka, et aastate käigus mahud kõiguvad. Mõnel kõiguvad, mõnel mitte. Korrelatsiooni arvutamisel need lähevad kõik ühte panna ja tasakaalustavad üksteist!

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Ei väida, et mudel on parim. Välja käidud, on mõte, et võiks vaadata kuidas tulemused BMI-ga, kumulatiivse aeroobse trenni mahuga, vanusega korreleeruvad. Need oleksid väga huvitavad ja võib olla suurema ennustusvõimega mudelid.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Sellises mahus treenimine on mõttetu. See pole enam tervisesport (üks mees käis juba opil). Treenida e. raisata meeletult aega selleks, et olla TM-l esisaja sees, samas teada, et mitte kunagi ei ole võimalust võidu eest võidelda on mõttetu. Pidada treeningpäevikut ja seda analüüsida on mõttetu kui võita pole lootustki. Raisata aega T. Alsgaardi treeningpäeviku uurimisele ja enda omaga võrdlemisele teades, et ei suudaks temaga 500 m koos sõita tähendab ainult ühte, et see on mõttetu.
Tegelege hoopis oma lastega, neil on lootust tippu jõuda.
Teet

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

nahhujjaa sa teet siin blogis koguaeg aega raiskad ja jutu järgi kõvasti treenid,tegele parem oma lastega.

 
At 20:56, Blogger Priit Pullerits said...

17:37 - õlavöötmest: aga kas dendropargi kuus ringi ehk 28,2 km (kogutõus ca 530 m) ainult paaristõugetega ei näita midagi? Kui paljud suudaksid seda järele teha, ja lisaks teha vähemalt sama ajaga, mis mina tegin (1:50.38)?

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui jõutreeningu mahud eraldi välja tuua, siis arvud on päris kõnekad. Ülemise otsa mehed teevad jõutreeningut. Vähesel määral teevad ka tabeli alumises otsas olevad alustajad (nii Ennul kui Mihklil oli see 1. maraton - kasvuruumi ilmselt on palju). Harrastajate rõhuv enamus aga ei külasta üldse gym-i. Regressioonianalüüs aga näitab, et oleks väga kasulik külastada: iga jõutreeningu lisatund viib TM protokollis tervelt 19 kohta ülespoole (muu treeningutund ainult 4 kohta)..

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuus ringi dendropargis paaristõugetega on karm, lausa uskumatu. Väga, väga vähesed tõenäoliselt suudaksid seda järele teha. Jõutreeninguga võib olla aga see moment, et eesmärkliikumises (antud juhul klassikalises stiilis suusatamise) on paljud lihasrühmad koos töös. Jõusaalis tehtavad harjutused on aga nn isoleerivad (ingl isolation) - töötab ainult väike, kindel arv lihaseid. Isoleerivate harjutuste efekt on natuke teistlaadi kui agregaatliikumises tehtud pingutuses. Treeningus on vajalikud mõlemad. Vaadake näiteks ujujaid, kui palju nemad teevad nn drille ehk harjutusi. Ühe käega, kahe käega, lauaga ja ilma jne. Põhiosa ujujate trennist ongi harjutused. Ka jooksus näib sama põhimõte toimivat, kuigi vähemal määral. Täpsemalt oskaks aga seletada spetsialist (mina ei ole). Tuntud video Russian skiers' power training in gym paneb mõtlema, et vajadus sellise tegevuse järele on, muidu nad seda ei teeks... Ja vaadake kuhu Võlegzhanin, Legkov, Tšernoussov Touril välja jõudnud on

 
At 23:09, Blogger Madis said...

Priit ei saa või ei taha aru saada, et tänapäeva suusavormelid kasutavad päris palju jõusaali teenuseid. See, et tal looduse poolt antud võimekus pluss jõusaal annaks TM masti rajal kõvasti juurde, pole tema jaoks mingi motivaator. Aga mis siin ikka sel teemal kireda, kui ta ise sellise tee on valinud. Kui vaid Oolo ja Teppanid taipaks talle seda öelda. Küll siis jõusaal maitsma hakkaks :-D

 
At 00:03, Blogger Pärtel said...

Priit, omapärase kokkusattumusena oli mul treeningtundide arv 2012 (korrigeeritud andmetel) täpipealt sama: 314h. Jagunes samas pisut erinevalt:
suusk 88,5h, 1147km (sh imitatsioon 6h ja rullid 3h)
jooks 160h, 1928km
ratas 30,5h 646km
jõutreening (sh sõudeergomeeter ja jooksuharjutused) 20h
ujumine 9h
matkamine 6h
Eks talv näita, kes meist oma tunnid mõistlikumalt kulutas :)

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

Eelmise hooaja ettevalmistamisel kohtasin Priitu päris tihti Arena spordiklubi jõusaalis.
Tema ülakeha ei vasta küll siinsete kommentaatorite kirjeldustele. Üsna vastupidine mulje jäi minule.
Kiiret paranemist ja head uut aastat Priidule!

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

Orientiirideks laias laastus võib siis seada:
- TM-l esikümnesse tulekuks on vaja 500 t treeningut, sh 300 t suusatreeningut, vähemalt 20 t jõutreeningut (Jörgen B + Thomas A)
- TM-l 400 sisse tulekuks on vaja minimaalselt 300 t treeningut, sh 100 t suusatreeningut (Priit P + Pärtel P)

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

TM-l esikümnesse tulekul on vaja kindlasti talenti ja suurt akumuleerutud tööd. 500 tunniga ei tee seal mitte midagi ära.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Vaatan, et 09:57 peab lugu huumorist. No miks ka mitte, lõbus inimene on reeglina parem inimene.

Aga kui tõsisemalt rääkida, siis ma ei tea palju praegu, aga mõned aastad tagasi oli Justina Kowalczyku aastane treeningmaht 900 tundi.

Küsimus 09:57-le. Mis te arvate, kui võtame näiteks Ojaste või Mannima või Pormeistri ja paneme nad 900h aastas treenima, kas nad oleksid varsti maailma parimad suusatajad või vähemalt seal lähedal?

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

See numbrite akrobaatika on libe tee;)))

naljaviluks lõin kokku 2012.a. TM- le eelnenud aasta toimingud:
Suusk-41h
MTB-28h
Rull-28h
Muu( sõudmine, sörk, matk jne)44h
KOKKU:141h

sellega sõitsin TM 2012 500 sisse. Küsimus: kas on mingit mõtet vanuses 45+ kasvatada mahtu ca 3X, et kärpida TM lõpuajast 15 min. ja nt. Pulleritsu edestada??
Vastus minule ilmselge- ajaraisk. Tervel ja normaalkaalus mehel pole vaja rügada 300h, et 4h piir TM-il kätte saada. Piisab poole vähemast, kui mõistusega võtta.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

10:40
Ma arvan, et nad oleksid kusagil mujal.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

to 10:51 : "... Tervel ja normaalkaalus mehel pole vaja rügada 300h, et 4h piir TM-il kätte saada. Piisab poole vähemast, kui mõistusega võtta." - ei maksa üldistada. Olen terve, piisavalt tugev ja vastupidamine OK. Puudu on suusatamise tehniline oskus. Ilma selleta alla 4-tunni meeste sisse ei jõua kunagi (vanust üle 50). Nelikürituse üldarvestuses on minu lõpukoha ümber pea kõigil suusamaratoni aeg 1,5-2 tundi kiirem.
to 08:59 : Kui sa Priitu Arena spordiklubis tihti nägid, siis on siin mingi kala sees - Priidul sel aastal 0 tundi jõusaali ja eelmisel aastal ainult 7 tundi. Aga eks ta ilmselt käis sal ergomeetritel, mitte jõusaalis ... (Ülakeha välimus ja tegelikud jõu näitajad ning jõuvastupidavus ei ole otseses seoses?!)

Mida siis kokkuvõtteks öelda tahtsin? Priit on tehniliselt suhteliselt OK ja eriti hea "mootoriga". Ainuke uue taseme saavutamise hüppe alus võiks olla erialane jõutreening - seda nii suusatamises kui ka rattasõidus. Loodame, et ta saab aru sellest, et jõu treeningu alla käivad ka harjutused omaenda keha raskusega.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

10.51
Seda ma väidangi, et üldistada ei saa;))))) Statistiliste mudelitega vähemalt.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

double poling - http://www.youtube.com/watch?v=xgcQGHfUUFY
Mida arvate?

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Vastupidi, statistiliste mudelitega just üldistada saabki. Igaühe personaalküsimust ei saa lahendada.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

12:43 - individuaalaladel ei saagi üldistada rohkem kui ainult osalejate üldist hetkelist sooritusvõimet antud ürituse raamides. Muude näitajate variatsioonid on selleks liialt erinevad ... (alates tervisest ja lõpetades Suusavendade määrimise õnnestumisega)

Öeldakse ju ka Viking loto kohta, et et võiduvõimalus on üks mitmesajast miljonist. Individuaalse ühe pileti ostjana on minu võiduvõimalus samas 50:50 - võidan/ei võida! Vahe selles, kas vaatad võidunumbrite kombinatoorikat või üksiku inimese võidu šanshi.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Ojaste või Mannima või Pormeistri treeningmahtude kohta minul andmeid ei ole, seetõttu ei oska ka 900 h hüpoteesi kohta öelda.
Võrdluseks võib ehk kasutada Evelin Taltsi treeningunäitajaid. E. Talts jooksis kuni 2011 novembrini keskmiselt 215 km kuus. See teeb aasta treeningumahuks väga tagasihoidlikud 250 h. Taltsi treener U. Randma väitis küll, et Taltsi "üldine sportlik töömaht" oli 100 t kuus, s.o 1200 t aastas! - Ei saa küll aru kust selline number kokku tuli. Aeroobikatrennide juhendamine ilmselt sisse arvatud.
Viie kuuga olümpianormini - siis oli küll treeningumaht vist ca 50 t/kuus. See teeks siis 600 t/aastas. Aga vaadake, sellist üliforsseeritud perioodi pikema perioodi kesmiseks võtta ei saa. Talts tõstis pauguga treeningu mahu kahekordseks. Teooria soovitab - mitte üle 15% mahu tõusu kuus.
Eks sellise gambling approach'i juuri ei tule kaugelt otsida - Urmas Randma on treeneriameti kõrval ka kõva käsi pokkeris, mängur ühesõnaga. 8)


9:57

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

10:51 reedab end rull- ja tavalise suusa mahtude suhtega (28 h/41 h - 40%/60%). Tavalisel harrastajal nii väikese mahu juures ei tuleks üldse pähe rullivarustust soetada. Proportsioon on lähedane United Bakers'i meeste vastavatele näitajatele. J. Brink - 196 h/172 h 53%/47%; T. Alsgaard - 172 h /180 h 49%/51%. (Jah, tippmehed sõidavad rullidel sama palju ja rohkemgi veel kui lumesuusaga.)
Järeldan, et 10:51 jättis mõned taustafaktid märkimata.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Noor Uba ja Jack kommenteerivad suusatamist juba pärast mõnekordset harjutamist ja kokkutöötamist märgatavalt paremini kui Kuuse Lemps üldse kunagi on suutnud!
Kommentaar on pädev ilma võltspaatose ja muu ebapädeva jurata, mis Kuuse puhul häirivalt kaasas käib.
Mees võiks selle pasuna võtta ja minna ära kuhugi maakoju törtsutama.
Aitaks nagu juba, puhutud küll.
Hetk ka õige, "tipus hea lahkuda".

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

15:24
Талант то пропьешь, nagu öeldakse vene keeles. Lembitu Kuusel on kahtlemata kommentaatoriannet - mida ei saa järeldada dopingu kuldaja endise tippsuusataja ja kuulsa spordireporteri poja puhul. Igaüks jäägu ikka oma liistude juurde. Pikka iga Lembitu Kuusele spordisündmuste vahendajana!

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi on ka Lembitu Kuusel annet aga iseküsimus, milleks?! TV3 ülekanne on siiani jätnud hea mulje. Lihtne ja sorv kommenteerimine, sporditehniline ja huvitav. Kõrva lausa paitav!

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

TV3 on sporditehniline kanal? Eesti suusaspetsid on saanud oma kanali 8), vau! - Lembitu Kuuse oskab rahvale emotsionaalses ja mõistetavas keeles arusaadavaks teha. Tehnikast rääkides, Kuuse diktsioon on parem ja ta hääldab minutis välja 2-4 korda rohkem sõnu kui Jaak Mae, viimane näitaja aga sõltub kiirusest kuidas mõte peas liigub - see aga ei ole arendatav!

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Kuuse kiirusest pole mingit tolku, kui ta jutustab kiiresti seda ümber, mida iga televaataja ise ka näeb. Kiirusel pole sisu. Ebaolulist teksti on väga palju. See muutub pikapeale tüütuks. Uba ja Mae on juba tublisti arenenud, räägivad taustast, taustajõududest, tehnikas, on mida kuulata, olulist infot on rohkem.

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, 21:10, Jack on kaasatud ülekandesse kaaskommentaatorina. Põhikommentaator ja sellest tulenev peamine ülekande raskus lasub Uba õlgadel. Jack lisab juurde asjakohaseid ja huvitavaid detaile raja kõrval toimuvast (nii otses kui kaudses mõttes, näiteks suusamaailma köögipoolest), aga mis veelgi huvitavam - olukordadest rajalt, mida ta ise on läbi elanud täpselt samas situatsioonis olles kus ässad täna. Ja see on väärtus, mida pole ühelgi Lempsil paraku mitte kusagilt võtta, rääkigu või seitse sõna sekundis...
Pealegi, ise pean asjatundlikku kommentaari küll palju asisemaks misiganes kiirusel liikuvast jutuvadast.

Loomulikult on tunda vähe rabedust, mõlema mehe puhul, kuid kui me võrdleme esimest ülekannet tänasega, siis Jack on ainuüksi selle nelja päevaga tubli sammu edasi astunud ja lahti(semaks) läinud.
Kes iganes läheks esimest korda otse eetrisse tervet ülekannet kommenteerima, on algul mõneti "kinni" ja mitte nii vaba kui näiteks 10ndal korral.
Aga nagu öeldud, juba selle mõne korraga on edasiminek tuntav ja alguse rabedus täiesti normaalne nähtus.

Uba, tulenevalt juba küllaltki pikast kommentaatori staažist ja kindlasti ka geenidest, oli kohe algusest peale lahti, kuigi isa tasemele jõudmiseks on muidugi veel minna, aga aega selleks peaks nagu jaguma - tegu ju alles noore mehega.

Kokkuvõtvalt - väga kuulatav kooslus, mis tõotab ajaga minna ainult paremaks.

Johan

 
At 02:11, Anonymous Anonüümne said...

Suurest sportlikust huvist sai otsitud märkmeid ja liidetud köik kokku:
2012.aasta-
jaanuar: j-68km;5t15min
s-165km;11t10min
veebruar: s-296km;20t45min
märts : s- 84km;5t40min
j- 93km;8t
april : j-128km;10t10min
o- 49km;5t20min
mai : j-61km;5t
o-31km;3t50min
juuni-juuli: spordivaba
august: j-73km;5t40min
o-60km;6t50min
september: j-28km;2t15min
o-32km;3t
oktoober: spordivaba
november: j-46km;3t40min
detsember: s-382km;23t40min
Köik kokku:
suusatamine: 927km-61t15min
jooksmine: 497km- 40t
o-sport: 172km- 19t
Kui kogu sportimisele kulutatud aeg ja kilomeetrid kokku liita, siis oma 120 treeningtunni ja 1600km-ga pole nagu midagi Priidule vastu panna.....
Maamees

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Maamees, milline oli 2012. TM-i aeg? Või milliseks ajaks (kohaks) on eesmärk 2013.a. sõidul?

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Maamehe ca 900 suusakiilomeetrit ca 60h- ga annab keskmiseld kiiruseks trennis 15km/h. Tiksujajaga pole igatahes tegemist. Võistluskiirust eeldaks siit vähemalt 19km/h kanti, ehk TM-i alla 3.30 mees;))))

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Maamehe trenni kiirus oli 3:58 (min/km). Võrdluseks, Tõnu Pekk sõitis 4:38 tempoga. Tõnu maht oli kolm korda väiksem (ainult 286 km), sellele vaatamata TM tulemus 3:38 ja 396. koht. Tegu on siis Tõnu Peki masti mehega. Kui Maamees lahkesti TM koha vähemalt kaks-kolm esimest numbrit avaldaks, siis saaks tabelisse lisada, 35 matsi andmed juba koos.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priit mõõdab vahemaad KM postide järgi, siis pole tema mahutabel eriti usutav!

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Uba valik on kehv, ma arvasin alguses et tegu on Priidu endaga. Ja Mae kah paraku sinna ei sobi, liiga emotsioonitu. Kas meil tõesti paremaid kommentaatoreid ei ole võimalik leida.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Paaristõuke õppevideo!

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Kompleks noorena saavutamata jäänud tulemuste üle vaevab sind elu lõpuni Priit! Mina naudin igat võistlust, kui protsessi, mitte kui tulemust!

Oolo saavutused

Eks mõlemil on jäänud midagi vajaka...

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Maamehe koht 2012 TM-l on 11(4-6)X ajaga 4:12-4:14

Linnamees

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Siis on Maamehe iga trenn võistlus nagu Pulleritsulgi....

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Johani arvates kommenteerib J.Mae teles esimest korda? Jälle Pulleritsu partei - vääname aga fakte, et endale argumente leida.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla on Jack ka varem tiba kommenteeerinud, viimast Otepää etappi näiteks? Kuna Eurospordi kommentaar on märksa pädevam kui Lembitu oma, siis viimastel aastatel pole tõesti ETV ülekandeid eriti jälginud ja kui teie öeldu tõele vastab, siis võtan faktitäpsuse osas süü omaks.
Antud täpsustus aga ei muuda kuidagi minu öeldu sisu, sest selge on, et Jacki puhul ei saa me veel rääkida mingisugusest arvestatavast kommentaatori staažist.
Aga vaatamata sellele tuleb juba küllaltki hästi välja.

Johan

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

PP ja Oolo on võrdsed mehed, kumbki pole võitnud ühtegi võistlust. Erinevus on selles, et üks taipas treenimisele aja raiskamise lõpetada, teine kangutab jätkuvalt, ei tea mitmenda saja koha pärast.
Spordi mõte on võitmine, Priit, miks sina seda teed, kas ebakindlusest?

 
At 00:13, Blogger GuidoMukk said...

Milleks nii hullusti pongestada. Liigun ka ise..aga kuhu teie jõuda tahate?

 
At 12:23, Blogger Unknown said...

qzz0419
ecco shoes online
nike outlet store
air jordans
nike roshe run
red bottom shoes for women
polo ralph lauren
nike outlet store
coach outlet
cheap oakley sunglasses
new york jets jerseys

 
At 09:03, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
vibram five fingers
prada shoes
ray ban sunglasses
coach outlet online
nike store
hugo boss sale
bottega veneta
oklahoma city thunder jerseys
cowboys jerseys
houston texans jerseys

 
At 05:31, Blogger jeje said...

adidas yeezy
pandora charms
ray ban sunglasses
football soldes
salomom shoes
nike shoes
coach outlet
kate spade outlet
pandora charms outlet
ray ban eyeglasses

 
At 06:08, Blogger Unknown said...

off white jordan 1
iniki
crazy explosive
jordan retro
adidas ultra boost
kobe basketball shoes
nike hyperdunk 2017
longchamp
michael kors handbags sale
michael kors factory outlet

 
At 10:25, Blogger miki said...

0815jejeCela signifie Air Jordan Femme que vous avez pris la décision que vous avez besoin d'une nouvelle Nike Air Max 2018 soldes paire de baskets pour le basketball. Une orthèse air jordan 5 captain america plantaire moyenne ou une aide à l'arche est généralement asics gel kayano evo blanche un produit fantastique qui devrait également permettre. La air jordan future low noir rouge semelle très nette a créé une meilleure traction, ce air jordan qui est essentiel pour tous ceux qui jouent dans le basket.

 
At 12:02, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.9.8
moncler jackets
christian louboutin outlet
coach factory outlet
canada goose jackets
off white shoes
fitflops clearance
manolo blahnik
reebok outlet
coach outlet
tod's outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht