kolmapäev, detsember 26, 2012

Pullerits: Kui kaua võib rajal tiksuda?!

Olen kogu aeg salamisi arvanud, et tegelikult on mul õigus – ja nüüd tuli lõpuks välja, et ongi olnud.

Nädalapäevad tagasi trehvasin õhtusel suusasõidul kahte meest, kes on Eesti tippsuusatamist ikkagi väga lähedalt näinud. Oh, milleks selline võltstagasihoidlikkus! Nad on Eesti tippsuusatamises ikka aastaid kogu täiega sees olnud ja teavad selle köögipoolest kordades rohkem kui kogu Eesti ajakirjandus, sh Jaan Martinson, kokku. Juttu tuli treenimise tempost. Ja vaat mis nad ütlesid.

Nad ütlesid, et aeglasel treenimisel, millist siin Eestis on aastaid eeskujuks seatud, ei ole peaaegu mingit mõtet. Täpselt see, mida minagi olen rääkinud! Nad ütlesid, et kui need, kes käivad nädalas kaks-kolm korda sõitmas – nagu enamik lihtharrastajaid –, sõidavad aeglase tempoga, siis nad jäävadki sellise tempoga tiksuma, sest ega aeglane sõitmine arenda. Nad ütlesid, et see, kes areneda tahab, peab nädalas vähemalt kaks arendavat treeningut tegema. Veel kord: nad ütlesid, et pidev ühtlane aeglane rahulik aeroobne sõit ei vii mitte kusagile.

Hurraa, lõpuks ometi hakkab murduma see müüt, et tuleb teha aeroobset ja rahulikku ja aeglast sõitu – sellist, mille mõttest ei ole ma kunagi aru saanud! Olgu, kui inimesel ei ole mingit baasi all – aga milline tõsimeelne harrastaja laseb näiteks suvel ratta seljas kogunenud baasil sügisel nulli kukkuda –, siis tõesti on vaja seda aeglase sõiduga koguda. Aga kui palju leidub siin neid, kes talve hakul nullist alustavad? Ei usu, et ühtegi, sest see tähendaks varem kogutud treeningtöö viljadega äärmiselt halvaperemehelikku ringikäimist.

Mis te arvate, tänu millele olen ma väga hilise suusatamisega alustajana, enamikust palju vanemana, väga kesise tehnikaga sõitjana, väga keskpäraste võimetega sõitjana (pole mul kiirust ega vastupidavust ega koordinatsiooni ega jõudu ega painduvust!), küllaltki keskpärase varustusega sõitjana (iga maratoni järel saab ju lademes lugeda kommentaariumis muljeid, kuidas konkurentide suusad libisesid ja pidasid minu omadest palju-palju paremini) suutnud püsida Estoloppeti sarjas esisajas?

Aga loomulikult tänu sellele, et ma ei ole trennides ühtlaselt ja aeglaselt tiksunud, vaid olen harjutanud intensiivselt ja pingeliselt, mitte rajal piltlikult öeldes molutades.

Nii et lõpetage rajal see uimerdamine ja venimine ükskord juba ära ning vajutage gaas põhja – andke lapatsit, kui tahate Estloppetil esisaja hulka sõita! Või ka teise saja hulka. Kui teid rahuldab kolmas või neljas sada, siis tiksuge aga edasi.
******
Bull Canyon Road, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Fotod 1 ja 2: Suusatajad Lõuna-Saksamaal Unterjochis. Fotode autor AFP/Scanpix

43 Kommentaarid:

At 14:09, Blogger Madis said...

Hmm, mina ei kipu ühtegi mainitud finišeerijate kategooriasse. Seega, suusatrenni ei tee ja olen viimases kolmandikus. Ja kujuta ette kui palju aega ma säästan trenni mitte tehes.
8 tundi täiendavat tööaega (blogipidaja enda numbrid) või uneaega või nende kombinatsiooni. Küll ma olen osav :-)

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Seda juttu rääkisid juba aastaid tagasi. Pavel Loskutov oli Sulle jooksu "saladuse avanud". Saladus seisnes selles, et kes tahab edeneda, peab kogu täiega panema. Mis välja tuli? Järjekindlus ikka ja jälle üht ja sama viga teha - ei, ei ole kiiduväärt. Sest tegu on treeningu-metoodilise väärseiskohaga ja seda blogi loevad tuhanded harrastajad. Kahjulikku mõju on ka juba suusaradadel märgata.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Aeglaselt tiksumine-Eestis?!Piisab kui uurid millise taustaga on Alaver ja saad ruttu selgeks et meie hädade põhjus(koondis,juuniorid,noored) on täpselt vastupidine.

Loskutov-mehe enda tegemiste analüüs,kommentaarid nagu öeldakse on liigsed:

http://vana.ekjl.ee/est/treeneritele/koolitus/oppematerjalid/24.05.09_paveli_too.pdf?sess_admin=a1f7f056b786bc7fff81cba74af4bea1

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kuidas üks harrastaja, kellel väga kesine tehnika, väga keskpärased võimed, kellel pole kiirust, vastupidavust, koordinatsiooni, jõudu ega painduvust, kelle varustus lisaks veel "suck'ib" - on treeningu metoodikast sellise tõe suutnud ära tabanud, mida kõik teised ei suuda?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Kunstlume vedu algab homme hommikul.
Palume autode vahel mitte suusatada!

Priidu jaoks kordan üle -
AUTODE VAHEL MITTE SUUSATADA!

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Kes tahab areneda, peab nädalas vähemalt kaks arendavat treeningut tegema. -- P. Pullrits

Kirjutame selle suurelt välja ja riputame seinale.
"Tipptulemuse saavutamise aastal läbis vaatlusalune 89,1% aeroobses režiimis, 10,2% aeroobses-anaeroobses ehk segarežiimis ja 0.7% kogumahust anaeroobses režiimis." --Pavel Loskutovi balaureusetöö.
Küsime mitu korda peab kaks-kolm korda nädalas sõitmas käiv harrastaja treeningukordade arvu suurendama, et Pullritsu seatud minimaalnõudeid - "kes tahab areneda, peab nädalas vähemalt kaks arendavat treeningut tegema" - täitma? Või kui treeningukordade arv nädalas jääb samaks, siis treening a la Loskutov (10% kõva treeningut) tähendaks kõva harjutuskorda mitme nädala tagant?

P.,
molutaja

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt kaks arendavat trenni 2-3 harjutuskorra juures nädalas? Kiire moodus vigastuse saamiseks.

 
At 15:14, Blogger Priit Pullerits said...

Esiteks, need siin sissekandes ei ole minu tarkused, kuigi kirjutan neile alla.

Teiseks, 14:58 - taas ilmutate asjast arumaamise võimetust. Kirjutasin: need, kes teevad nädalas 2-3 rahulikku trenni ehk tiksuvad, need selle tiksumise pealt ei arene, tiksugu palju tahes. Kes tahab areneda, peab tegema rohkem trenne, sh nädalas vähemalt 2 arendavat trenni.

Aga põhisõnum on siin see: muudkui rahulikult kilomeetreid kogudes ei jõua te mitte kusagile!

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Et need "Eesti tippsuusatamise köögis" askeldanud mehed on targad? Esiteks on nad argpükslikud anaonüümikud. Teiseks pole nende õpetuste järgi Eestist ühtegi tippsuusatajat võrsunud. Pullerits ja tema arvamusliidrid...

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

"Nad ütlesid, et kui need, kes käivad nädalas kaks-kolm korda sõitmas – nagu enamik lihtharrastajaid –, sõidavad aeglase tempoga, siis nad jäävadki sellise tempoga tiksuma, sest ega aeglane sõitmine arenda. ! - küsin vastu, miks peaks üks litharrastaja tahtma kuhugi areneda? Ta lihtsalt naudib liikumist ja suusatamist.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Tegin nats üle aasta trenni, ükski km polnud kiirem kui 5:30, küll aga aeglasem. Peale seda jooksin maratoni keskmise kiirusega 4:00km. Mitu kiiret trenni iga nädal oleksin pidanud tegema ja mis see oleks andnud?
Priit kui hakkad rääkima treeningu metoodikast, siis seda tehes, ise midagi teadmatta, võid sügavasse rappa minna. Autoriteete võib sul palju olla, aga mida teed siis kui igal autoriteedil on erinev seisukoht. Oma teadmiste puudusel on siis mõistlik kasutada õigust vait olla. Saan aru, et pead kirjutama ja aktsepteerin seda, aga seda, millest kirjutad, saad ju ometi ise valida.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt! Enamus lihtsalt naudivad suusatamist, pingutada ei viitsi keegi. Sellepärast on paljud tänapäeva noorsuusatajad nn sprinterid. Paljud käivad 5 korda nädalas suusatamas, aga trenni vääriliseks saab nimetada ainult ühte korda.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Erakordselt küüniline ja küündimatu sissekanne, arvestades, et seda blogi loevad ehk ka noored võii spordist eelteadmisi mitteomavad kodanikud.

"Tiksuja", blogipidajast suusarajal kiirem;)))))

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Igaüks leiab ise endale sobiva treeningumetoodika. Tuleb võtta arvesse kõike: kui palju kordi nädalas, treeningu pikkust, intensiivsust, toitumist, jne jne. Ühesõnaga see jutt ei vii kuhugi. Trenni tuleb teha aastaringselt ja mitmekülgselt. Ise olen jäänud truuks 85-90% aeroobne (lõigud 1-2x ca 30 min nädalas) ülejäänud on võistlused-maratonid. Retsept toimib iga ilmaga. Paar sõpra vahetasid oma kohad Estoloppetil 300 juurest 100-150 kohtade vastu. Soovitus, kui suusk on hea ja ilm ka lubab pange kiiremini, muidu tiksuge ja tundke SUUSATAMISEST mõnu. Lugedes eelnevaid blogisid siis ei oska, õigesti või hindele 3, keegi suusatada.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks Estoloppeti esisajas püsimisele olete te, härra Pullerits, elanud läbi mitmeid vigastusi ja käinud ka operatsioonil. Kuidas suhtute selles valguses oma blogikandes toodud rahvastportlastele suunatud nõuandes?

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Ühes kunagises sissekandes, mida ma kommenteerisin olid need minu sõnad, et aeglaselt treenijad treenivad aeglaselt sõitmist.
Teet

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni sõidetaksegi aeglaselt.
Kiired treeningud on lühimaasuusatajatele. Need ka ilmselt nõustasid Priitu. Millest me siin räägime?

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Kolmapäevane linnuke saigi kirja. Plaanimajandus viib paratamatult mõnitamiseni.

 
At 20:09, Blogger Madis said...

Ja siinsete kommentaaride abil valmib Priidul Arvamuse all kirjatükk "Kas tiksuda või tulistada?"
Ülimalt mitmemõtteline pealkiri, et ka nõrganärvilised klikkima saada ;-)

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Jah, sest rattateemaline kanne ei erutanud kedagi....

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Uhad täiega - kui jaksad. Kui ei jaksa, sõidad rahulikumalt. Kogu Pulleritsu treeningufilosoofia.
Võtame teise näite. Esimene 30-35% trennist rahuliku tempoga, siis 40-60% kiire tempoga, lõpuks 15-30% jälle aeglase tempoga. Ei mäleta, et Priit midagi sellist oleks teinud. Pool trennist tiksumine - see on ju mõttetu! 8))

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla tahtsid kodanikud viidata, et treening peab olema arendav, see tähendab eesmärgistatud. (ja mitte ainult kiiruse kohalt). Tõesti, kui tegemist on arengu- või vähemalt kohahoidmissooviga aktiivse harrastajaga, siis 4..5* nädalas kogu aeg sama moodi tiksuda vist ei vii kuhugi. Igal treeningu eesmärk võib samas olla väga erinev - lõigud, tehnika, harjutused, tasakaal jne ja ei mingit 90 minutilist "tulistamist".
AndresP

 
At 23:51, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Kui need polnud Veerpalu ja Mae, kes seal rajal sõitsid ja kellega sa rääkisid, siis võid rahulikult selle jutuga naiste sauna minna.

Priit tegelikult on asi siiski niimoodi, et tuleb olla võimalikult vaheldusrikas. Suve(alguse) rahulikud pikad matkad vahetuvad sügiseks lühemate ja intensiivsemate trennide vastu. Lisaks ka veel muud jõudu ja lihasvastupidavust arendavad tegevused jõusaalis käimine, ujumine, kas või puude lõhkumine.

See, kui sa trennis uhad ja üritad enda ees olevatele tiksujatele järgi jõuda ja võimalikult kiirelt mööduda, ei pruugi väga pikaajaline lahendus olla. Dumat nada, ne prõgat.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Tuli juttu kahe kõva, noh, kepivennaga. Eesti keskmise mehe tüüpiline seksiharrastus on rahulik tiksumine. See ei vii mitte kuhugi. Tuleks seksida intensiivselt! Ja mitte kaks-kolm korda nädalas. Seksige, mehed, nagu pornostaar!

 
At 09:44, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake nüüd ise: 01:28, 17:14, 15:48 jpt räägivad siin kui tippsportlased, aga mõned üritavad ikka ajada mingit pseudorida, et ega keegi koha ja tulemuse peale sõida. Elutundmatu jutt! Olen vaadanud neid TM-il viie tunni ligi tulijaid ja seal on lõpukilomeetril rahmeldamist ja ärapanemist küll ja enamgi veel. Isegi suuska tõugatakse ette, et saada 2378. koht 2379. koha asemel - ja see on vaid üks detail, mis räägib, et käib üleüldine võistlemine. Need kuuetunnisõitjad, kes siia on eksinud - ärge eksitage inimesi oma suusatamise nautimise muinasjutuga.

Veel kord: loo iva oli selles, nagu kaks väga pädevat allikat seletasid, et kui treenite kaks-kolm korda nädalas rahulikult, siis see mitte ainult ei arenda, vaid see on topeltmõttetu seetõttu, et, nagu kompetentsed ja tipus olnud mehed seletasid, ülejäänud päevadega jõuab see imenatukegi, mis te kahe-kolme rahuliku tiksumisega saavutate, ära kustuda.

Aga suurim uudis on vist see, et talve selgroog on murtud ja kevad murrab peale. Ameeriklased prognoosivat, teatas kolleeg PMis, et järgmise kolme nädala jooksul ei tule mingit külma ja temperatuur püsib nulli ümber, kord paar plussi, siis paar miinust. Unustage suusad, nüüd kõik pukki sõitma - rattahooaeg pole enam kaugel!

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit 09:44 "... aga mõned üritavad ikka ajada mingit pseudorida, et ega keegi koha ja tulemuse peale sõida."
Priit - palun ära vassi (kuigi see on meie ajakirjanduses lemmikmetoodika!?).
Esiteks - alati on inimesi, kes ei kihuta koha pärast - mina näiteks võtan TM-i rajal igas toidupunktid suusad alt ja naudin seltskonda. Lõpetan aastaid ~7 tunni piiril ja ei näe mõtet kihutada nii et keel ripakil ja suusa alt läbi käib. See, et Sina ei oska seda hinnata, ei tähenda veel midagi - kas sa arvad, et kui elus on kord-kaks kõht kinni olnud, siis saad naiste sünnitusvaludest aru?
Teiseks - rahuliku sõitmise propageerimine pole pseudorea ajamine - seda teevad ka meie paljud nimekad arstid. Nende soovitus on just mitte ÜLE TREENIDA ja NAUTIDA. Meie väike rahvas on kahjuks niigi treenimises maailmameister ja võistlustel tipptulemusteks juba liiga väsinud ...

Kolmandaks - loodan, et sa oma loengutes räägid tudengitele tööst algallikatega, s.t. eri allikate info kokkusobitamisest. Kui jah, siis loe need loengu materjalid ise ka läbi ja ära tekita siin parajat vahukoore-heeringa rosoljet (kuigi on veel pühade aeg!). Kõik spetsialistid on sulle ilmselt andnud head nõu, kuid ettevalmistava ja põhjaladumise faasi segamine kiirusliku - või jõuvastupidavuse treeningperioodiga on ikka veidi jama...

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Aga palun prognoosib pea -20C

http://www.hmn.ru/index1.php?code=33&value=26242&days=14

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

re:" Isegi suuska tõugatakse ette, et saada 2378. koht 2379. koha asemel " - sõidan TM umbes 6 h ja suuska lükkan finishis alati ette. Ka siis, kui ees ja taga on 100 m tühjust. Ei selgita, miks - PP ei saa sellest nagunii aru.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Mida peaks nädalas 4 korda (a' 1-1,5 tundi korraga) treeniv harrastaja tegema, et oma tulemust parandada?
Variant 1
"Tiksuma" ehk siis sõitma rahulikult kõigil neljal korral
Variant 2
"Tulistama" ehk siis sõitma intensiivselt ja pingeliselt kõigil neljal korral nagu Teie teete.
Variant 3
2 korda "tiksuma" ja kaks korda "pulleritsu panema" (mingi aeg nimetati seda ka "ansipi tegemiseks") ehk siis tegema Teie arusaama järgi kaks arendavat treeningut.
Variant 4
Kõigil neljal korral sõitma rahulikus tempos, alustades soojendusega ja lõpetades venitusega ning trenni keskel tegema mõned kiiremad lõigud ja korra nädalas sõitma ka 15-20 min maksimaalse kiirusega.

Mida te Priit soovitate ja mida soovitavad lugejad ning mis kõige olulisem mida soovitavad tippsuusatajad, olgugi et endised.


Siim

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Olen teinud endaga katset 2 x 30 min treeningut nädalas ja 0 X treeningut nädalas. 2x30 annab olulise eelise.

 
At 11:39, Blogger Tauno said...

Mis ilmaprognoosimisse puutub, siis kas mitte just ameeriklased ei lubanud sellel aastal sooja ja kuiva suve?
Ma pole tükk aega nii vihmast suve näinudki....

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

//Aga suurim uudis on vist see, et talve selgroog on murtud ja kevad murrab peale.//

On küll. See on esiküljeuudis.

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

//Aga suurim uudis on vist see, et talve selgroog on murtud ja kevad murrab peale.//

Jääb lisada, et talv algas 21. dets :)

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Austraalias algas talv juba 21. juunil. Jääme ikka Eestimaa reaalsusse. Talve alguseks loeme meil püsiva lumekatte moodustumist. Kõik muu võib kohe pikalt saata!

 
At 17:52, Blogger Madis said...

Priit, marss kooli tagasi! Või et selgroog murtud. Pähh!
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/madisepaev-tahistab-kevade-lahenemist.d?id=1241359

Karud mulle meeldivad.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Norutada pole siin midagi, tuleb isukalt edasi panna.

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/delfi-video-mati-alaver-eesti-suusatajad-on-koikidelt-voistlustelt-pea-pusti-tagasi-tulnud.d?id=65458514

 
At 02:34, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 18:45, Blogger rehabgad1 said...



Good write-up. I definitely love this site. Keep it up
http://rehabgad.angelfire.com/
http://prokr114.bravesites.com/
https://prokr123.cabanova.com/
http://zahraa-golf.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

 
At 20:48, Blogger RIANA RIANA said...


Egypt clinics
افضل المراكز لخدمات العنايه والتجميل للرجال والسيدات وزراعه الشعر

http://rianariana.bravesites.com/
https://slashdot.org/~riana.m/firehose
https://rianariana1.livejournal.com/
https://www.facebook.com/egyptclinics.egypt/

 

Postita kommentaar

<< Esileht