neljapäev, jaanuar 10, 2013

Pullerits: Kas toit teeb suusatajaks?

Harrastussuusatamise tase Eestis on nii kõvaks läinud – kui te vaid näeksite neid mulle täiesti tundmatuid isaseid, kes Tartus dendropargis minust kui reaktiivlennukid mööda kihutavad –, et miski pole enam pisiasi. Iga väiksemgi nüanss võib saada otsustavaks. Näiteks, kas te teate, mis asi on sel vasakpoolsel pildil ja kuidas see suusatajale kasuks tuleb?

Sel pildil on kaks ühendatud palli ja nende vahel ketas. Ülesanne on seista jalgadega kettale ja hoides ülemist palli jalge vahel, siis alumisel pallil žongleerides tasakaalu hoida, ja kui tasakaal on käes, siis alumise palli peal end siia-sinna kõigutades n-ö mängida. Olete sellise vahendi ikka oma treeninguarsenali võtnud?

Et miks see hea ja kasulik on? Mulle seepärast, et aitab opereeritud põlvel sidemeid ja liigeseid tugevdada. Aga lisaks seepärast, et aitab tasakaalu hoidmist harjutada. Ja tasakaal suusatamises, eriti uisutehnikas, on väga otsustava tähtsusega. Loodan, et õhtuti ikka veedate osa aega diivanil lösutamise asemel sellisel riistapuul balanseerides.

Eelmise sissekande kommentaariumis läks kuumaks toitumise teema. Nagu tellitult näitas kolmapäevaõhtune «Ringvaade» Hannes Hermaküla reportaaži suusahüppaja Kaarel Nurmsalu päevast. See on kohutav, mis ta sööb! Hommikul 50 grammi kaerahelbeid, ja needki keedetud vee, mitte piimaga. Nurmsalu, nagu selgus, on taas üks Eesti sportlane, kes on saanud dr Adik Levini veretestiga teada, et tema piimatooteid süüa ei tohi. Huvitav, et peaaegu kõik need, kes dr Levini testi läbinud ja keda tean, on saanud vastuse, et just piimatoodetest tuleb loobuda. (Isiklikult joon piima kahe suupoolega.)

Ühe asja üle ei maksa vaielda. Selle üle, et toitumisel on tähtsus. Küsimus on selles, kui suur tähtsus, ja samuti selles, kas toitumise pärast tasub n-ö lolliks minna. Toon näite.

Minu režiim on selline. Hommikul söön hästi suure kõhutäie, nii palju, kui sisse mahub, olgu pelmeene või verikäkki või putru. Täna hommikul sõin näiteks neli suurt pannkooki, kolm maasikamoosi ja ühe meega, ning jõin tassi kohvi. Sooja lõunat ma ei söö – aja- ja muu kulu, lisaks teeb täiskõht uimaseks ning tööviljakus langeb. Aga kodunt kaasa võetud kaks võileiba, kaks-kolm õuna, mõnikord banaani ning tihtipeale tüki naise tehtud enamasti õunakooki ning tassi kohvi panen ikka hinge alla. See aitab õhtuni vastu pidada. Kui umbes kella kuue ajal koju jõuan, pargin taas kõhu täis olenevalt sellest, mida naine on teinud – eile tegi ta kaks suurt tükki loomaliha ja praekartuleid, juurde värske segasalat –, ja siis lähen trenni. Õhtul kella üheksa paiku võtan veel midagi kerget. Nagu näete, ei ole siin mingit regulaarsust ega korrapära ning kaloreid, rääkimata valkudest-rasvadest-süsivesikutest, ei loe ma üldse. Aga Estoloppetil olen kolm, kui mitte neli aastat jutti olnud stabiilselt esisaja sees ja Tartu nn jooksumaratonil sain koguni tubli 70. koha. Rõhutan – seda kõike ilma mingisuguse tähelepanuta toitumisele. (Ma ei väida, et see, mida teen, on ainuõige ja kõik peavad minu eeskuju jälgima.)

Siiski, ühe erandi olen teinud. Umbes aasta tagasi avastasin myitaly.ee pakutavad käsitööspagettid ja -pasta (vt fotod nr 2 ja 3; fotol 2 myitaly.ee pasta all tavaliste Reggia poespagettide pakk). Väga maitsvad, hoopis paremad kui need, mida poeriiuleil pakutakse. Aga kas te arvate, et loen ja arvestan neid andmeid, mis spagettides või pastas sisaldub? Oh, ei – mulle see kama kaks. Peaasi, et maitseb.

Aga tegin siiski võrdluse – vaadake ning veenduge ülal vasakpoolsel pildil oma silmaga: vasakul myitaly.ee pasta ja paremal Reggia poespagettide info (paremaks ja lähemaks vaatamiseks suurendage pilti sellele klikkides!). Poespagettide näitajad on arvestatud 100-grammise portsjoni kohta ning myitaly.ee pasta näitajad 80-grammise portsjoni kohta. Ärme hakkame komakohtadega juuksekarva lõhki ajama, aga üldiselt on ju näha, et toitesisaldus on neil enam-vähem ühesugune.

Järeldus? Minu jaoks selline: sööge seda, mida tahate ja mis maitseb, ega kokkuvõttes suurt vahet ole. Ehk toitumise pärast ei maksa lolliks minna. Kes tahab maratonidel aega kärpida, tehku pigem rohkem ja paremini trenni.
******
Bull Canyon, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Tasakaalu harjutamise ja põlvesidemete tugevdamise vahend. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 2-4: myitaly.ee pasta pakid. Fotode autor: Priit Pullerits

49 Kommentaarid:

At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Jah, eks tunnikese päevas ehk u kolmsada tundi kuus teeb juhusliku toitumisega ära küll. Samas võib läbimõeldud toit aidata paremini trennidest taastuda ja seega väärtuslikku aega paremini ära kasutada.
Ise gramme ja kaloreid ei arvesta, aga vaatan, et enne pikka trenni korralikult süsivesikuid tarbiksin ja pärast trenni korralikult valku, rasva, süsivesikuid. Hommikusöögiks on stabiilselt kaerahelbepuder piimaga ning muna või midagi natuke juurde. Lõunaks tavaline päevapraad või pasta ning õhtuks kodune kombineeritud söök ehk kartul, pasta, riis või tatar ja sinna juurde salat ja tükk liha, muna või kodujuustu.
Proovin võimalikult vähe valmistooteid süüa, st näha, mida endale tegelikult ka sisse ajan. Muidugi võiks rohkem juur- ja puuvilju süüa, aga alati ei viitsi ühepajatoitu teha ja eelistan süüa eestimaist ehk melonit, banaani jms väga tihti ei taha.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Ehk mõni teadja oskab põhjendada, miks pasta on parem kui ciabatta, riis või kartul.
Ei tea, et asiaatidest kestvusalade tegijad just pastalaadimist teeks:)

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Eks pastat on lihtsalt mõnusam süüa kui saia. Ja vanemates jooksuõpikutes ongi süsivesikute laadimise kohta kirjutet "kartoffelparty" ehk siis kartul kõlbab sama hästi! :)

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Pseudoprobleemi on siin blogiomanik püstitanud. Pasta on parem kui ciabatta - see on küsimus naiste toidublogile.
Jätkan eelmise postituse all arutatud teemat. Kas Pullerits peaks 2013. a vabatehnika maratonid läbima klassikas? Ei, ei peaks minu arvates.
Sest võib ju endale seada igasuguseid oma reegleid, nt:
- läbida maraton tagurpidi;
- läbida suur täistopitud korvpall ümber keha;
- läbida mäesuusavarustuses
- läbida frakis või smokingus;
- jne
Konna kostüümis "friike" kohtab nii meil kui välisüritustel. Point on aga selles, et friigid ei ole enam sportlased. Pulleritsule ei soovitaks klouni mängima minna.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Wow! Külastan Suusablogi, sest siin saan teiste meestega maitsvate ja tervislike toitude retsepte vahetada.

Retsept: kuum pasta ciabattaga
See mõnus süsivesikuterohke ja valguvaene soe toit kõlbab imehästi toitvaks hommiku-, lõuna- või õhtusöögiks.

Koostis
300 g durum pastat
1 suur ciabatta

Tee nii! Keeda pastat 10 minutit. Lõika ciabatta lõikudeks ja aseta lauale.

Nämm-nämm-nämm! 8)))

 
At 20:32, Blogger Priit Pullerits said...

Thanks, 20:14, that's funny. I like it!

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Raske uskuda, et vendadel nii ideaalne ainevahetus on või nii kõvasti kulutavad, et kõike ja piiramatus koguses võivad sisse ajada, mistõttu kaalunumber püsib paigal ega vaade munadele ei halvene. Oleks ise ka selline.
Tundub, et põhikooli bioloogiast ja keemiast on ikka aastakesi möödunud, kui sellist jura aetakse. Vaesed naised, kes peavad päevad läbi seda kõike valmistama ja siis öösel vanainimeste asja tehes ei juleta tuld põlema jätta, kuna (lisaks sellele, et elekter on kallis) pole riidehilpude all kõige meeldivam vaatepilt.
Eks ta ole

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas see Levini veretest mitte paras blufoloogia ei ole?

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Mina arvan nii, et kuna Levin on juut, siis need mõtlevad ainult rahast ja ei millestki muust.
Teet

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas mitte Taaramäe pole samuti eelmise aasta algusest suht. karmile toiduvalikule allutatud? Telekas justkui näidati, meenub. Pullerits võiks Vaderi käest küsida, kes seda soovitas (Levin?) ning kuidas aitas. Tulemusi vaadates tundub tühja läinud dieet...

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit,toetan igati sinu mõtet,et toitumise päras ei maksa lolliks minna.Postituse kaks viimast lauset võtavad asja väga selgelt ja üheselt kokku.Nii see just ongi.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan et klassikatehnikas vabatehnika maratoni sõitja nimetamine klouniks, on ilmselge liialdus. Antud juhul ei ole tegemist siiski vabalt valitud klouni või konna kostüümiga , vaid tervise hädaga. Kas me nimetame siis klouniks ka kõik invasportlased? Ma arvan et enamuse kohta siin kirjutajatest, kogu lugupidamise juures ka selle blogi omaniku kohta kehtib siiski moto, et tähtis pole võit vaid osavõtt. Pealegi oleks tõeline spordimehelik väljakutse näidata mõnele nii öelda konkurendile koht kätte kasutades ainult klassikalis vahendeid. Mina ootan igatahes huviga Priidu pajatusi sellest, kuidas ta puusanõksu kasutades alistas oma võimsa paaristõukega miks mitte näiteks doktor Holdeni ja seda kasvõi finishisirgel. See lisaks loole veel rohkem dramaatikat.

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Teet,
rahast mõtlemine (ja mitte ainult mõtlemine) on juutide sport.

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on kõhu täispugimine enne õhtust trenni? Hoiaks tund-kaks vahet? Või?

 
At 23:46, Blogger Sass said...

Õeldakse, et kui mees sööb siis mees jaksab.Harrastajal tõesti vist ei tasu mingi kalorite lugemisega ja toidu kaalumistega pilli lõhki ajada, eriti kui tegemist on siiski hobi ja oma lõbuks tehtava asjaga.Pealegi iga organism on siiski erinev ja unikaalne. Pole ka ainuõigeid universaalseid lahendusi. Kõvad jooksumehed elavad nii Keenias, kui Etioopias, aga nende toitumine on mõneti erinev. Vaadates telekast Kaarel Nurmsalu, hakkas tast siiralt kahju. Mees toitub nagu baleriin, aga tulemused on ikka kesised. Siin on mõned mehed hoobelnud , et söövad kuidas juhtub ja panevad enne maratoni napsu , ning sõidavad ikka esisaja sisse. Minumeelst pole see mingi näitaja. Me võime ,mäkra treenida kui palju tahes ja toita teda millega iganes, lendama ta raisk ikka ei hakka(vähemasti ilma abivahenditeta mitte). See oli nõuka aegne mentaliteet :"mõ vse odinakovõje, mõ vse sovetskije". Mõni meees , kes rajal õlut libistab ja vabalt esisaja sisse sõidab ,võiks teistsuguse suhtumisega äkki stabiilselt maailmakarikal esikümnesse sõita?

Puudutades veel seda mõne jaoks hella teemat(ilmselt kardetakse häbistavat kaotust,kui äkki Pullerits sõidabki klassikas), mille ise algatasin,siis minumeelst pole nagu õige seda asja taandada klouni ja konnakostüümi tasandile. Küsimus on motivatsioonis ja eesmärgis.

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Klouni näide oli ehk tõesti ebaõnnestunud, kuid Sass pakub ise parema: mäkra ei lasta ju koos jänestega võidujooksule. Mägral on jänestega võrreldes - kuidas nüüd poliitkorrektselt väljenduda - kerge puue või handicap.
Rahvamaratonidel aga pannakse kaks asja kokku. Ühelt poolt põhimõte, et tulge kõik, tippprofist sandini, teiselt poolt pakutakse võistlust, mida paljud väga tõsiselt võtavad. Läheks Pullerits klassikaga vabatehnika maratonile, ei oleks tema "orientatsioon" selge. Võistleb või matkab?
Priit on aga selline mees, kes oma orientatsioonis hägusust ei kannata.

 
At 00:54, Anonymous Anonüümne said...

Kuldsed sönad Priit, trenni tuleb teha, siis ka jöuab. Kui kogu aeg möelda, et milline oleks see köige öigem treeningkava, milline oleks köige öigem riietus ja muu varustus, milline oleks see köige öigem toitumiskava jne, jne, siis vist treenimiseks enam aega ei jagugi.
Need kellel kaaluga probleeme, peaksid niiehknaa oma toitumisharjumised üle kaema, söltumata sellest kas tegemist on harrastussportlasega vöi mitte. Vahel tulebki kahjuks teha valikuid, et mis see öige ja mida enam soovitakse, köike head ei saa endale lubada. Ei saa olla korraga kahes erinevas rollis: suvel musklimehine rannavalvur, keda köik alasti tüdrukud imetlevad ning seejärel talvisel ajal kiire suusaäss....Rollid on liiga erinevad.
Mis selle klassikaliste liigutustega vabatehnikamaratonil viibimisega on. Miks neid eandeid klounideks vöi mäkradeks pidama peaks. Kui tippsuusatamises vabatehnika all möistetakse üheselt uisutamisele omaste liigutuste imiteerimist suuskadel, siis rahvaspordis see päris nii ei ole. Vabatehnika tähendabki, et igaüks valib ise endale sobiva liikumisstiili (suuskadel muidugi) ja üldiselt on korraldajad lubanud tingimused selleks ka luua.
Maamees

 
At 01:11, Anonymous Anonüümne said...

mu peas hakkas seda teksti lugema mngi kreemine pedediktori hääl, väga hästi sobis.

 
At 02:20, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ka mulle ei istu kastraatide libe bel canto.
Sest mehe ürgne olemus mulle on antud.
Toiduks tarvitan leiba, ei pea olema ciabatta.
Ja lihakäntsaka, kartulid viskan ma patta..

 
At 07:31, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh neile, kes on aidanud mõnele eksiteele sattunule selgeks teha, et vabatehnikamaratonil klassikatehnikas sõitmine ei ole klouni mängimine. Maamees tuletab noile eksinuile selgelt meelde, et vabatehnika ei tähenda tingimata uisutehnikat, vaid seda, et tehnika on vaba. Miks siis muidu korraldajad ka klassikajälje maha tõmbavad, kui maraton oleks ainult uisus, ah?

 
At 08:03, Anonymous Anonüümne said...

Mingi ütelus oli, et vaba ja klassika vahe on 12 sek km keskmiselt.
Kui satub jäärenn olema, siis...
Ning keegi siin ütles, et Tamsalu-Neeruti eelmise aasta raske ilmaga oli samuti vahe klassika ja uisu vahel väike (missugust arvamust küll ei jaga, üks Tamsalumees tegi uisusuusa:))

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Kes on käinud, teab, kes pole, võils minna. Engadini vabamaratonil on vähemalt 6 korraliklu klassikajälge sees ja paljud sõidavad. Meie häda pn see, et kl rada ei austata ning sōidetakse sodiks.
Eelmise aasta teatemaratonil võtitsin oma etapil 95% uisumehi. Ilm oli külm ja sarnased olud paistavad ka Viru maratoniks.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Mind konna kostüümis "friigid" rahvaspordiüritustel ei häiri. Vastupidi, nende kohalolek muudabki ühe spordivõistluse rahvaspordiürituseks. Ning väide, et kostüümis võistlejad ei ole enam sportlased on kummaline. Kõik spordivõistlusel osalejad on sportlased. Küll on nende saadud tulemus ja eesmärgid pisut erinevad.
Ning konnakostüümide kategooria arvestuses tulevad nad sageli ka võitjaks, erinevalt teist hea 19:49 kommenteerija kes Te ei tule tõenäoliselt kunagi oma kategoorias (tõsised spordimehed) esimeseks. Vabandust kui eksin ja Te olete nt Joergen Brink (eelmise eesta TM võitja).

Seega julgen ka PP soovitada, et kui Teie plaanidesse mahuvad ka vabatehnikamaratonid siis nüüd on reaalne võimalus seal saavutada klassikalise tehnika kategoorias esikoht, testida oma vormi, teha korralik võistlustreening ning valmistada meelehärmi sadadele uisutehnika sõitjatele kes jäävad tahapoole.

Toitumise teemal arvan, et kui treeningmaht jääb nädalas alla 15 tunni ei ole mingit erilist põhjust hakata tegelema spetsiaalse toitumisega. Tavaline, normaalne tasakaalus söök annab kehale kõik vajaliku. 15 tunnist suuremate numbrite puhul tasuks juba oma toidusedel põhjalikult ülevaadata.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Sass on täpselt asja kokku võtnud.
Aga kohalikud räuskajad ei saa sellest aru - kõik ei ole nagu nemad. Ja tituleerida kedagi, kes jälgib toitumist enam kui nemad, pedeks - paneb vaid selle ütleja paika. Ei, mitte mehelikkuse edetabelis kõrgemale, ei.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

"Sa oled see mida sa sööd!"

Priit sööb hommikul pannkooke ja pelmeene...

Elu peab ikka lõbus olema

Ära võta Priit kõike nii isiklikult - sa peaksid lombi taha tagasi minema ja meelde tuletama sõna "RELAX"

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

link ei toiminud

http://novaator.ee/ET/loodus/sa_oled_see_mida_sa_sood/

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit, veidi küll teemaväline küsimus, aga olete te lugenud Kangerti ja Kirsipuu sõnavõtte teemal jalgratturid vs autojuhid?

Milline on teie hinnang selles küsimuses?

 
At 13:43, Anonymous Ants said...

Pakun, et kui Priit sõidab kõik vabamaratonid klassikas, siis sõidab ta oma TM parima koha üle.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Koormust muutes siis enamus toidukoguseid ei muudagi?
Et kui sügisel sai kotte sügatud ja talvel hakatakse maratontrenne tegema, siis rohkem ei söödagi?
Või on aasta läbi sarnane koormus?

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Pikad ja loomult kõrendlikud mehed võivadki endale näost sisse ajada mida tahes. Näidake mulle mõnd Pulleritsu sarnast kõrendit, kes end paksuks suutnud süüa!
Selleks et ära põletada üht korralikku lõunapraadi, milles liha, kaste, 4-5 kartulit ja salat, on vaja ca 2 tundi joosta aeroobses tsoonis. Seega kaalust maha ei saa spordiga caloreid kulutades, vaid toitumisharjumuste muutmisega. Sestap olekski hea teada, kuidas keegi toitub. Eks ka rahakott ja toidu kättesaamine (külapood vs linnaselver) ole erinevad. Ja traditsioonid. Mittu cm pekki on sel suitsusea tüki küljes, mille mees leivapeale lõikab.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Levin ja toitumisteadlane, lubage naerda... Soovitan Nurmsalul pöörduda prof. Zilmeri juurde, kes tegeleb paljude sportlaste nõustamisega (toitumise alal). Loobuda piimatoodetest on ikka äärmus(lollus)

dr.

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

14:20 -
ei tunne dr. Levinit, kuid tean mitut inimest, kel on piimatoodetega probleeme. On inimesi, kes ei talu laktoosi, neid kes ei talu glutamiini jne ...

Päris lolluseks ei maksaks pidada, pigem soovitaks küsida nõu sõltumatult eksperdilt (kas või Zilmerilt), Võib olla kinnitab diagnoosi, aga võib olla lükkab ümber!?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

14.13
Organismil on pma baasenergiatarve ka ilma spordita. Ajutegevus nt. ;))) Kui Te kōiki olmelisi asju lamades või autoroolis ei tee, siis 2500 kcal kulub ka ilma spordita päevas. Keegi varasematest kommijatest nentis tabavalt, et kui vähegi regulaarselt liigutada, söö palju tahad. Siin pole midagi arutada! See toiduga mängimine on haigusllike nähtude puhul ehk pōhjendatud, muidu suur jama. Liikuma peab rohkem ( mitte ainult trenni tehes), ja mured kaaluga on murtud. Gramme lugema ei pea;))))

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen ka eluaeg nn ülekaaluline olnud ja ilmselt peaksin tegelema hoopis raskejõustikuga, olen 195 pikk ja kaalusin viimati ca 25 aastat tagasi 86 kilo ja seda üsna lühikest aega( esimestel kuudel läks kaal vene sõjaväes mingil põhjusel alla ja hiljem iseenest jälle tagasi). Oma välimusega oleks ma sel hetkel sobinud anatoomiaõpiku näidismaterjaliks, sest iga kui viimane lihas oli läbi naha näha. Selline normaalkaal on mul olnud koguaeg 100-105 kilo. Selle kerega olen "tõmmanud 34 korda lõuga" . viimasel ajal on olnud kaal siiski sinna 110 kilo kanti ja mingil hetkel suurenes see 117 kilo peale. NN õllekõhtu ja sangasid pole mul olnud ja ma pole ka täheldanud et mu sooritused suusarajal oluliselt mu kaalust sõltuks. Olen TM il olnud koguaeg selline 4 ja poole tunni mees. Kui kaal on tõusnud üle 110 kilo siis olen ennast muidugi väikest viisi dieedile pannud. Olen enda jaoks avastanud ka , et ainus viis kaalu piirata, on piirata seda mida sa läbi suu manustad, sest teatavasti on need asjad otseselt seotud. Spordist on abi vaid nii palju , et selle abil saab kaalu hoida, aga mitte langetada, st ilma dieedita see absoluutselt ei toimi, vähemasti mina ei jaksa nii palju trenni teha, et võiksin süüa seda mida tahan ja nii palju kui mul isu on.Viimased 15 aasat pole ma kordagi kaalu alla 100 kilo saanud, vaatamata sellele et mingil hetkel tegin isegi 2 trenni päevas ja üritasin pikalt ja madala pulsiga nn rasvapõletus reziimis treenida. Sellel kevadel võtsin pähe mõtte läbida üks jooksu maraton. Mõistsin et oma 110 kilost keret 42 kilomeetrit vinnates lõhun põlved ära alustasin dieedi ja trenniga. Kombineerisin jooksmist jalgratta , rulluisutamise ja ujumisega. Sest minusuguse paksukese põlve liigesed ütleks muidu ülesse. Kaal langes äärmiselt vaevaliselt, kuigi ma toitusin ka umbes nagu Nurmsalu. Mingi hetk praakisin oma toidulaualt välja kartuli ja siis hakkasid tulemused nagu võluväel tulema. SEB maraton eelõhtul kaalusin 96 kilo ja eesmärk alla 4 tunni maraton läbida ei olnud raske ettevõtmine. Hetkel püsib kaal kerget dieeti pidades ja nädalas keskeltläbi 140 kilomeetrit suusatades (lisaks sellele veel jõusaal ja natuke ujumist lõdvestuseks vahel) 98 kilo peal. Nii et „kõrendid „ ärge naerge paksukeste üle, te ei kujuta ettegi kui krdi raske on mõnel mehel normaalkaalus püsida

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Paksukese jutust võiks essentsi välja võtta ja see ongi tõde.
Mis, samas, selge see, absoluutselt iga-ühele ei kehti aga suurtes piirides küll.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sajakilone mees läbis jooksumaratoni, mis sul vastu panna on?
Kas õige toitumisega ei annaks põlvi paremini hoida?
Sinu jutust saan aru, et sööd ainult naise kulul(lõunal võileivad jne.), kas poes käib ka naine?

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

13:36 - olen Kangerti juttu lugenud. Kui ise roolis olen, suhtun rattureisse mõistvalt ja ettevaatusega. Ent olen aru saanud, et need, kes ise rattaga ei sõida, peavad rattureid enamasti vastikuteks tüütusteks, kes liiklust takistavad ja ainuüksi oma olemasoluga ohtlikke olukordi loovad.

16:14 - vastan nii: I hate shopping. But I support shoppers. Mõistate?

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Shmiguni raamatus pole mingit erilist toitumise jura. Pigem on mitmes kohas öelnud, et toitu aeti näost sisse valimatult kuhjadena ning praegu ta enam nii palju süüa ei suudaks. Välislaagrites oli toit ühekülgne, tatar ja makaronid, purgisupp ning kord nädalas käidi restoranis söömas muud sööki. Aga näed Olümpiavõitja ja maailmameister.
Teet

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Mida shoppaja supporter poes võiks teha igavuse vältimiseks?

1. Võta riiulilt kondoomipakke ja poeta neid juhuslike inimeste ostukärudesse nii, et nad seda ise ei näe. (Jälgi reaktsiooni hiljem kassas)
2. Säti kõik müüdavad äratuskellad helisema paari minutiste vahedega.
3. Kalla apelsinimahla põrandale nii, et rada kulgeks WC ukseni.
4. Mine turvamehe juurde ja ütle talle hästi ametliku häälega, et kodumasinate osakonnas on "kood nr.3". Vaata mis juhtub.
5. Spordiosakonnas pane üles telk ja ütle inimestele, et kutsud neid sisse, kui nad toovad kodukaupade osakonnast padja kaasa.
6. Kui keegi küsib sinult, et kas saab teid aidata, hakka nutma ja hüüa: "Miks te, inimesed, ei või mind rahule jätta?!"
7. Vaata turvakaamerasse ja kasuta seda peeglina, kui nokid nina.
8. Samaaegselt, kui uurid jahiosakonnas relvi, küsi müüjalt, kus osakonnas masendusvastased ravimid on.
9. Peida ennast riiete osakonnas riiulite vahele ja kui inimesed uurivad riideid, sosista: "Osta mind, osta mind..."
10. Kui kõlaritest hakkab kostma reklaame ja kuulutusi, tardu paigale ja karjata: "Ei! Ei! Kuulen taas neid hääli!"
11. Mine proovikabiini ja hüüa kõva häälega : "No kuulge, WC-paber on jälle otsas!"

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

#peavad rattureid enamasti vastikuteks tüütusteks, kes liiklust takistavad ja ainuüksi oma olemasoluga ohtlikke olukordi loovad#

Priit, aga Sa ise oled ju täpselt selline. Pane endale helkur külge ja ära sõida punase tulega ristmikule!

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Pange nädal aega tina,ca 2l ööpäevas,ikka 40 kraadist,sakuskaks ainult banaani ja 7-8 kg läinud nagu niuhti.Peale seda ettevaatlikult trenni ja söögiga samuti---hea kerge tunne liikuda.

 
At 19:34, Blogger Madis said...

No ei tea, mis mul selle kaaluga on. Iga kord, kui sellele astun, näitab samu numbreid. Äkki rikkis? Vahetasin patareid ära, ikka sama jant. Ja nii juba 2006 aastast.
Ahjaa piima ei joo ja praekardulat väldin. Lehmapiim pole inimestele.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Isiklik kogemus Lõuna-Euroopa maratonilt

3:30 pacemaker 100 kilone löta-löta sangadega mees

samal grupil jookseb eest ja lähebki täpiks löta-löta 90 kg kallerdisena värisev tädi...

See ei ole teema, palju keegi kaalub. Mitte nende kiiruste juures, mis meie harrastusportlastel on. Jätke see.

Londoni olümpia kuld läheb teel õhtuselt vastuvõtult hotelli kaduma jne jne.

Kindlasti on oluline, millele ka varem tähelepanu pööranud, missugune intensiivsus, taastumise erivajadused, vanus, et pikal trennil kuivale ja nälga ei jääks. Kuidas seda saavutatakse - see ei ole eriti oluline ning meie suusasportlaste asjaarmastajatasemel ei vääri rääkimist. Mis vahe on pasta ja ciabatta'ga laadimisel?

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Räuskajaid ei maksa liiga palju tähele panna. Blogiomanikul on kombeks anonüümselt iseenda blogis kommenteerida. Vahel sõimab iseend, siis kustutab jälle ära.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Respekt organismile, mis suudab korraga treenida ning suurt õhtust maotäit seedida.

Kui ma läheks ca 30 minutit peale tugevat õhtusööki treenima, tuleks kohe kaks asja:

1. ei jõuaks mitte muhvigi teha
2. organism tahaks tagantpoolt"väljutama" hakata.

Ise toitun siiski pigem 4 korda päevas. Hommikuti suur kauss putru(eelistatud tatar), lõunaks söön suure supi. ca 16 ajal söön midagi kergemat(banaan, kodujuust) ning siis ca 5-6 ajal peale tööd trenni. Peale trenni salat(vahest läheb sinna ka lihatükk juurde).

Kuulun ka nende inimeste alla, kes ainult treeninguga(4-5x nädalas) kaalu ei kaota, kuid õhtusst suurest söömisest loobumine on küll kaalule hakanud positiivset mõju avaldama. Samuti ei söö väga kartuleid jms jahutooteid.

Heiki

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

free ebook download manifesting your desires http://audiobooksworld.co.uk/Red-Wolf-A-Novel/p213569/ ebook reader ipod [url=http://audiobooksworld.co.uk/Charles-Charles-Iii-Iii/m18687/]internet marketing free ebook[/url] archicad ebook free

 
At 00:47, Anonymous Onu Sokk said...

[oi kui pikk kirjand sai - piimast, piimanarkomaaniast ja kõigest muust ja teemast ehk väga äärmusesse - "noh, aga see Pullerits ise noris oma lahmimisega!"]

Piimatooted - keeruline teema. Mõned tähelepanekud. Pane ka.

Esiteks - piim ei ole üldse täiskasvanud inimese jook. Mõtleme natuke pääga.

See ei tähenda, et valdav osa inimesi piimaga hakkama ei saaks - ei see inimtarakan sure nii kergesti, aga vahel võib enesetunne ikka jube sitt olla küll. Ja aastakümneid ei tea, miks. Suddenly Levin. ;)

Piim on (inimesele) seda parem, mida rohkem on ta mädanenud. Igasugu hapendatud ja kalgendatud piimatooted mõjuvad valgu allikana paremini kui toores piim.

Joo pigem rasvast toorpiima kui "poelehma" piima. Juba 30 aastat tagasi hakkas maailmas tekkima selge arusaam, et homogeniseeritud piim (suur rasvamolekul väikeseks pekstud - et ei tekiks ebaesteetilist "korki") on SITT mis SITT. Meil on see kahjuks siiani vastupidi - tuli kapitalism ja korgiga piim kadus. Tuli aga Ilus Piim. Tere, Ilus Piim!

Homogeniseeritud piimal on probleem - koos väikeseks pekstud rasvamolekuliga imendub vereringesse ka seedimata võõrvalk, millega keha peab, nagu iga muu pahalasega, võitlema. Kahtlustan ka, et verest väljapraagitud amiinohapteks lagundamaTA valk satub pigem urinaariumisse kui lihasesse. Mul endal polnud veel hiljuti õrna aimugi, et mul on nö "poepiimaallergia" - koos piima tarbimisega tõuseb kaal momentaalselt kilo või poolteist. 1,5-2% minu keha kaalust turse näol - no mida perset, eks? Testisin siis seda omal nahal ca 10 korda 2-3 nädalaste vahedega - töötas iga jumala kord. Ja minu puhul näiteks homogeniseerimata piim turset ei tekita, ka pett mitte. Kodjuustuliste toodete osas pole väga kindel. Pole mingi Adiku jutt, ise raske vaeva ja kogemusega omandatud tarkus.

Asjad, millest ajakirjandus ei räägi. Küll aga pasundatakse seal uhkelt "lisandväärtuseTUST" toidust (+suhkur +rasv +maitse +bränd). Kuul pähe. Toidu[ainetöösturite]liidu idioodist esidaam eesotsas (oi, ma muutusin hetkeks kurjaks).

Aga piimatoodete sobilikkuse kohta on üks hea test (vajad sõpra): eemalda 2-3 nädalaks menüüst piimatooted (et lehmapiimavalgu vastased antikehade konsentratsioon kehas alaneks). Ja siis, ütleme näiteks 21sel päeval, jäta lonks piima keele alla loksuma, mõnest hetkest mõne minutini. Ja las sõber kõrvalt ütleb, millist nägu sa lähed. Kas tuleb kerge koolnujume või ei? Ehk isegi kipub pilti ära viskama? Tundub uskumatu, jah? Tagasihoidlikumat sorti anafülaktiline šokk. Igapäevaselt seda näha ei ole - keha on lahinguks valmis. Ja need, kes ka laktoosi ei talu, ei joo piima üldse. Seega me ka ei teadvusta seda probleemi. Poepiimast vabanemine andis igasugusele enesetundele täiesti tuntava muutuse - ja kui enesetundemuutus on juba tuvastatav, siis näitab see, et muutus on tegelikult Väga Suur. Milleks, kurat, ma pean oma keha igapäevaselt piinama - see käib ju kaudselt ikkagi minu jõudlikuse pihta? Seega olen teadlik ja ütlen solkpiimale EI. (Just eelmine nädal ei pidanud vastu ja kukkusin homopiima lahmima - palun väga, minu tavapärase 86kg asemel istub kaal 90+ peal - muutus veel hullem kui varem). Tunnen, kuidas mu ühel õlal istub kurat ja teisel Captain Hypertension! Punkrühmitus seaks kohe sõnu, et: "ravijuhtum väga raske, vererõhku alla laske, tooge välja pudel viina, hapuks laske kõik ta piimad! jne"

Rõve lõik -> Ma vist ei hakkagi mainima kuskil 23 aasta vanuselt ükshetk junni enam ei moodustunud. Võtsin seda kui vanurieluga kaasnevat paratamatust (siiani ei moodustu, kui homoga pattu teen). Nüüd 10 aastat hiljem, junn jälle lippab. Vahel jätab paberile ainult sümboolse allkirja - "olin külas". Sellised elulised rõvedad lood.

/../

 
At 00:47, Anonymous Onu Sokk said...


/../

Meil pole vist fruktoosiga (veel?) väga palju probleeme? Aga on kindlasti alkoholiga. Ja alkohol on nagu fruktoos. Nii et ikka maksab kuulata - kas või selleks, et lähedast perekonnaliiget õigele teele aidata.

Seal ka mõned selged põhjendused, miks näiteks sportlasele on frukoos õigel ajal hää. Ja miks lastele molli sõita kui nood spordijooki joovad.

Vinn-vinn-vinn igatahes.

Ja enda arvates ma ei mõtle nagu üldse üle. Lihtsalt tuvastan 20-aastaga meile saabunud lollused ja pänen käe ette - "nje nada, dollarmees!" Lolli elu pikalt elatud - aitab! Aga ennekõike - mitmekesine toitudlaud. Ntx see chiabatta ja kakaron on pmst üks ja sama jahukakk - ja nende summaarne kasulikkus sõltub ikka sellest kui mittevalgest jahust nad tehtud on). Kusjuures, käisin just köögis ja tegin testimise mõttes üle aasta aja kakaroni - oi kui hästi maitses see valge jahu! Võrratu surm.

Valikurikkusega on väike mure ka vahel - vajadusel on raske tuvastada kehale ebasobivat toitu. Oleme organsimiti kahjuks erinevad. Ja meie mikrofloora võib olla valele poole kallutatud, et iga toiduga toime tulla. Mikrofloorat annab "koriseva toiduga" päris hästi ravuda :) On jube üllatav kui vähesed inimesed üldse teavad/teadvustavad soole mikrofloora tähtsusest meie elus. Ja seda, et just oma toitumisharjumustega kujundame seda mikrofloorat. Bakter väljendaks end nii: "Kui sa mu kõhtu ei süga, sii pärast sügad ilgelt pikalt oma perset." Paljud teavad, mida tähendab, kui joodik seest mädaneb. Tapa bakter, tapa ennast.

Inimesed on arrogantsed, ei suuda mõista, et vanade (halbade) harjumuste asendamine uute (heade) harjumustega on fantastiline. Uskmatud loomad. Sisseharjunud mugav-meeldiv kogemus takistab ringist väljaastumist. Ärge lootkegi, et et püha isa teile teie kehalised patud andeks annab ;)

Pulleritsule otsesemalt - tuupärast sul hää tervis on, et sööd, mis ette juhtub, ei nurise väga, vanakooli mees. Paljud inimesed on aga kinni oma sõltuvustes. Põhjus sama, mida sa ka ise mainisid - poogen, pääasi, et maitseb hää. Ma olen pidanud laskma kurva südamega kõrvalseisvatel inimestel kümneid (summarselt mitemid sadu) kilosid juurde ja siis maha võtta, et saaks pärast öelda: "vootele, sa oled ju nagu sardell, ma ju ütlesin, et nii juhtub, edasi sööme nagu mina käsin." Inimene ju õpib ainult oma vigadest. Vaadake, mis spordi jätnud meestega (aga harjumusi mitte) juhtuda võib - Pertlesoni kael on nagu sügisekarul!

Pulleritsule üks märkus veel - rändom toitumine aitab keha hoida üsna heas võitlusvalmiduses, on üsnagi kohandumisvõimeline milleks iganes - kas või chiabatta-pasta orgiaks. Kui aga inimene endale korraliku menüü ja rütmi saavutab, siis selline nali suure tõenäosusega ei jätku. Keha optimeerib end uue režiimi kohaselt ja rajalt kõrvale astumisi karistatakse sita enesetundega. Aga ei pea muidugi.

Ja ärge selle Adiku kallal väga võtke, on teine kõvasti muutunud ja näeb pilti selgemini kui varem. 10 aasta tagune Adik oli ikka veel päris tainas. Eks ta isegi hiljuti vist öelnud seda (leebemas vormis). Ärme viiskausest vanu asju meenuta. Inime peab ikka töölt lahti saama või ise haigeks jääma, et loodussüsteemi (ja mitte medistsiinisüsteemi) tõeselt hablada.

Tänab kuulamast!

 
At 09:43, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuannew york jets jerseys
pittsburgh steelers jersey
seattle seahawks jerseys
washington redskins jerseys
arizona cardinals jerseys
baltimore ravens jerseys
denver broncos jerseys
chicago bulls jersey
cleveland cavaliers jersey
golden state warriors jerseys
los angeles lakers jerseys
oklahoma city thunder jerseys
san antonio spurs jerseys
new york knicks jersey
miami heat jersey
boston celtics jersey
los angeles clippers jerseys
cincinnati bengals jerseys
carolina panthers jersey
bears jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht