pühapäev, mai 03, 2015

Pullerits: Kas uue rattasarja korraldajad lõikasid oma rehvi?

Tore on ju teatada, et lõppenud nädalal läbisin neljal treeningupäeval rattaga kokku 230 km ja sain kõigi sõitude ühiseks keskmiseks kiiruseks 34,05 km/h, aga tunnistan, et neist andmetest väärivad sedapuhku lähemat uurimist hoopis teised rattaspordiga seotud arvud.

Mäletatavasti olin Eestis esimene, kes kirjutas juba möödunud sügisel, kuidas senine maastikurataste sari on lõhki läinud ehk osade maratonide korraldajad on senisest sarjast lahkunud ja löönud oma sarja MTBest. Nüüd on huvitav vaadata, kuidas uustulnukal on läinud.

Hawaii Express Estonian Cupi (ehk senise sarja õigusjärglane) avaetapil, laupäevasel Vooremäe Cupil oli põhisõidul 567 lõpetajat, poolmaratonis 256 lõpetajat ja matkal 117 osalejat.

MTBest rattamaratonide sarja (ehk senisest sarjast lahku löönud uustulnuk) avaetapil, pühapäevasel Mulgi rattamaratonil oli põhisõidul 346 lõpetajat, lühisõidul 181 lõpetajat ja nädal varem toimunud avatud raja sõidul 360 matkajat.

Kui lööme põhi- ja lühisõidu osalejad kokku, näeme, et Estonian Cupi võistluse lõpetas 823 ratturit ja MTBesti võistluse 527 ratturit. Seega oli Estonian Cupil võistluse lõpetajaid ligi kolmsada rohkem kui MTBesti võistlusel.

Vahe on pehmelt öeldes kolossaalne. Juba eelmise nädala «Suurmeistrite» telesaates, kus senise sarja pooldumine teemaks oli võetud, sai näha, et uue, MTBest sarja terveks hooajaks oli end tolleks ajaks registreerinud laias laastus kaks korda vähem rattureid kui vana, nüüd Hawaii Expressi nime kandva sarja terveks hooajaks.

Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk tõi telesaates väga teraselt välja, et tõenäoliselt on nii suur registreerinute vahe seletatav sellega, et veteranosalejail on saanud aastast aastasse sisuliselt ühtedel ja samadel radadel sõitmisest villand (MTBest koondab just enamikku seniste maratonide korraldajaid) ning nad otsivad vaheldust, mistõttu ongi Estonian Cupi Hawaii Expressi sarja end kirja pannud rohkem inimesi, sest seal on kavas ridamisi uutel radadel võistlusi.

Ma ei ole ühelgi MTB-sarja etapil kunagi osalenud, aga usun, et Kelgu jutus on sügav iva. Näiteks üks põhjus, miks mulle Tartu rattamaraton suurt ei meeldi, pole lihtsalt selles, et olen maastikul kesine väntaja, vaid eelkõige selles, et olen Tartu rattamaratoni sõitnud enam kui küllalt, igal sügisel kaks korda, avatud raja sõidul ja võistlusel, ning tunnistan, et seetõttu ei ole mulle tüütumat võistlust kui toosama Tartu rattamaraton.

Kuuldavasti on MTBesti korraldajad avaldanud lootust, et inimesed ei ole nende ammu- ja paljusõidetud radadest tüdinud, sest vaadakem ometi, kui palju inimesi osaleb sügisel Tartu rattamaratonil, mis toimub aastast aastasse samal rajal. Aga nad on unustanud, et ei saa võrrelda võrreldamatuid! Tartu rattamaraton, lausus mulle lõppenud nädal keskel Estonian Cupi peakorraldaja Allar Tõnissaar (kes lõpetas neli aastat enne mind Tartu 2. keskkooli ehk Miina Härma gümnaasiumi, kuid see fakt ei puutu siia absoluutselt), on nagu sügisene passikontroll – sinna peab lihtsalt kohale minema.

Praegu räägivad kiretud numbrid, et MTBesti sarja start ei saa kuidagi vastu Hawaii Express Estonian Cupi stardile. Ma ei taha öelda, et MTBesti korraldajad on endale ise lausa rehvi lõiganud, aga siiski on selgelt näha, et nad ei ole saanud endale kaugeltki nii palju osalejaid kui konkureeriva sarja korraldajad. Osalejad tähendavad aga raha, ja money talks ning bullshit walks. Teisisõnu: rahakamale süsteemile on raske vastu saada, ükskõik kui õilist ja ilusat juttu sa ajad.

Jään huviga jälgima, milliseks kujuneb järgmistel etappidel osalejate arv. Oma panuse, kellel läheb paremini, teen Estonian Cupile. Ise pühendun järgnevail nädalail 110 km pikkuseks Jõgeva rattaralliks valmistumisele - see on lahe võistlus, mis toimub nädal enne Tartu rattarallit, laupäeval, 23. mail, ja kus on lisaks minule juba kirjas ka Cofidise proff Gert Jõeäär.
***
JA KUI TEILE MEELDIB MEIE SIINNE BLOGI, siis, palun, linkige siit Eesti blogiauhindade küljele ja andke parima spordiblogi kategoorias (skrollige avaneval lehel umbes kahe kolmandiku peale) blogile suusk.blogspot.com, mis on spordiblogide tähestikulises järjestuses alt teine. Kui olete siinse blogi ära märkinud, minge külje kõige alla ning vajutage rohelisele nupule "Saada". Olge te tänatud!
******
Jaanus Laidvee descending into a dry wash on a jeep road which leads to Elephant Hill, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. LEIA PILDIL JALGRATTUR! (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Vooremäe Cupil 25. koha saanud Viljar Kannimäe kihutamas kaks aastat tagasi Vooremäel treeningul. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Dimitri Sorokin võidab pühapäevase Mulgi rattamaratoni. Foto autor: Merily Smidt
Foto 3: Ortopeed-traumatoloog Leho Rips laskumas kaks aastat tagasi Vooremäel treeningul. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Harrastusrattur Viljar Kannimäe Vooremäel singlil kaks aastat tagasi treenimas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Ortopeed-traumatoloog Leho Rips kaks aastat tagasi Vooremäe mudasel ja juurikatega rajalõigul laskumist harjutamas. Foto autor: Priit Pullerits

76 Kommentaarid:

At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas see aasta kahe sarja peale kokku oli lõpetajaid rohkem, kui eelmine, üleeelmine aasta ühe sarja peale?

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

bullshit walks
Kui võimalik, käin väiksemas poes, seal nii ostjad kui ka müüjad rõõmsamad. Nii et money talks.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Käisin ja andsin oma hääle spordiblogile. Mitte sellele eneseupitamise blogile siin.

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

Kolossaalse hulga rattureid on vana sari ka kaotanud. Eelmine aasta oli esimesel etapil kahe sõidu peale kokku 1352 lõpetajat.

Nüüd kahe sarja peale kokku 1350 lõpetajat, mõlemal päeval sõitjad sealhulgas.

 
At 08:03, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Money talks ja andsin hääle blogile.

 
At 08:05, Blogger Indrek Sarapuu said...

Eilse Viljandi sõidu keskelt startides ja hoobilt taha kukkudes ütleks et osalejate arvu vähenemine on sõitja jaoks pigem tore kui et probleem. Parklates piisavalt ruumi, rajal trügimist minimaalselt, suppi, pesu jms jagub ka viimastele jne. Miskipärast näevad aga enamus siin Eesti harrastus(ratta)spordi surma.

 
At 09:30, Anonymous Eero said...

Money talks, and pullershit walks.
Kas te ehitusmaterjalidest ka kirjutate, Pullerits?
Konkurendile oleks vaja ära panna.

 
At 10:32, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Eero sa pead otse kirjutama suurmeistrile, siis hakkavad niidid liikuma, nüüd avalikult siin - pole loota lahendust. Tegin ise sama vea, kui küsisin, et miks HEEC kantakse ERRis üle aga konkurerivat sarja ei kanta ning miks Estoloppetit üle ei kanta ERRis.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas olete Rail Balticu poolt või vastu?

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui pappi on, siis on ka payroll piisavalt pikk ning selles payroll'is olevad isikud teevad kõik, et papiandjat promoda, ka riigitelevisioonis, rahva raha eest!

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Vootele, vastus on siin:

https://www.sportfoto.com/ee-et/p/1604373

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Ärge te sõbrad vaid siin blogis prohvet Muuhamedi karikeerima hakake.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Ühesõnaga, olete selle Allariga omacundi poisid ja see fakt pole arutlust väärt (siililegi selge). Omapundi-poisile Ain-Ivarile aga enam ei helista, sest mängite solvumismängu?

Aga kui mina nädalavahetuse osalusnumbrid kokku lööks, näeks ma, et osalejad jagunesid 40:60. See on uuele sarjale suurepärane tulemus ja väga võrdne pesaheitmine. Mõelge, kui enda kõrvale võetaks sama ainet õpetav õppejõud ja päeva pealt läheks 40% loengutest temale anda?

Ja uus-vana on muidugi segi nagu pudru ja kapsad - uues on vanad etapid ja vanas on uued - kas rehvid lõikasid oma korraldajasse?

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Uuriv ajakirjanik PP võiks puusalt numbrite tulemuste tulistamise asemel veidi süüvida numbritesse. Kummagi sarja viimasele maratonidele registreerunute arv peaks näitama kogu sarjaks registreerunute üldarvu ning seal on vahekord 71-29 EC kasuks. Läinud nädalavahetuse maratonide lõpetajate arvusid kõrvutades on vahe muutunud 61-39 peale. Kas lgp blogikunn oskab seda muutumist seletada?

 
At 13:58, Blogger Priit Pullerits said...

Ei ütle muud, kui et ärge segage faktidega vett, vaid vaadake neile otsa, nagu ma need esitasin. Ja seda, et Allar Tõnissaar on kunagine koolivend, sain teada juhuslikult mullu sügisel. Tollest ajast saadik olen temaga rääkinud vaid korra, eelmise nädala keskel, ei enam.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Vootele, vastus on siin:

https://www.sportfoto.com/ee-et/p/1604373

Eriti tähenduslikud on need lühikesed särgikäised, mis vesti alt paistavad.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...


Fakt on see, et vanal sarjal on ca 500 sõitjat vähem.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Mehed me peaks vist jutuainet muutma. Tänasest olgu meil vaid üks teema:
http://www.ohtuleht.ee/675831/tervis-on-tunduvalt-parem-savisaar-kibeleb-juba-koju-hundisilmale

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Veel numbreid:
Kui Mulgi Rattamaraton 2001 a. alustas (Uues sarjas) siis oli lõpetajaid kokku 657 (Põhisõit 484, lühisõit 173)
Kui Mulgi Rattamaraton 2015 a. alustas (Uues sarjas) siis oli lõpetajaid kokku 561 (Põhisõit 346, lühisõit 181, peresõit 34)
Vahe -96 osalejat - arvestades 2015 a. võistluste kalendrit võrreldes 2001. a. omaga - pole hullu ju....

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

14:31 - palun valige ettevaatlikumalt, millele viitate! See on solvava, et viitate siin täna ES asjus ÕL loole, kui ma raporteerisin teile otse ja palju põhjalikumalt juba neljapäeval, mis on ES seis. Et ma siin sellist asja enam ei näeks.

14:42 žonglöörib heas mõttes numbritega huvitavalt ja kõnekalt. Õppige, hea töö!

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Vanal sarjal on rehvirõhk langenud (osalejaid senisest vähem).

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui suured rahad siis maastikurattasarjas liiguvad, härra ajakirjanik?

 
At 17:13, Anonymous Supilinna traakon said...

Mehed! Meie võitsime! Putini hundid on Berliinis ja kõik on parimas korras. Loodetavasti käivad ühe jutiga Pariisis kah ära. Näitavad neile natsidele kes Maailmasõja võitsid! Jesss!!!

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuna meie võitsime, siis olgu pilt ka tõestuseks!
http://f4.pmo.ee/f/2015/05/04/4028495t151h070b.jpg

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Hea mõte rattaürituste korraldajatele seoses sellega,et vanad rajad on tüütavad.Tuleb sügisese tartu rattamaratoniga samal ajal teha korralik ja huvitav võistlus.Lisaks igavale rajale on see ju puhtalt rahakorjamise üritus,nii et peaks õnnestuma küll.

 
At 19:28, Anonymous Vootele Võrumaalt, endisest S.Kirovi kolhoosist said...

Lugesin FB-ist sellist kirjutist - Mõned päevad tagasi tegime siinsamas juttu sellest, kuidas nüüd, kus kooseluseaduse hukutav mõju on juba kuid kestnud, on oluline, et kõik vagad inimesed end selles osas regulaarselt jälgiks ja testiks. Meie sihtasutuse spordihing, moraalne majakas ja kustumatu inspiratsioon Priit Pullerits käis just hiljuti doktor Wolffi juures läbivaatusel ning sai teada, et tema traditsiooniline heteroseksuaalsus püsib endiselt raudkõvana. Allikas : Sihtasutus Patriarhaadi ja Keskaja Kaitseks
Kas võtad midagi ette?

 
At 19:55, Anonymous Utjussov said...

kuule Vootele vana kolhoosnik, lolliks oled läind väi? Kirjutad juba nagu semiootik Martin. On ta sinu poig äkki?

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldivad traditsioonid ja sòidan nii TRRi, TRMi kui ka Mulgit ja Kõrvet ja Elvat ja ei näe mingit probleemi selles et rada on 10/20 aastat sama.
Ei kujuta ette et F1s Räikkonen mõtles enne MonteCarlot, et uhh jälle, 60 ringi, kole , et miks nad küll uut rada ei tee. No ei ole nii, traditsioonidel on oma väärtus.
Ja kui keegi ikka tahab tõsiselt midagi uut siis alati leiab mingi MTB või MNT võistluse Euroopas kus saab end välja elada.
Mina ei vali ei üht ega tesit sraja vaid valin maratone mis meeldivad, pakutavast valikust on enamik neist MTBESTs.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Aastal 2001 ei olnud veel maastikuratta buumi ollagi. Ole mees ja võrdle näiteks 3 eelmise aasta keskmisi nr-d. Mulgi lõpetajate kohta... see oli suurima arvuga osavõistlus tavaliselt Elioni-Samsungi sarja ajal.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Ühel sarjal uued alltöövõtjad ja mure, et need alt ei veaks.

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

"...Osalejad tähendavad aga raha, ja money talks ning bullshit walks. Teisisõnu: rahakamale süsteemile on raske vastu saada, ükskõik kui õilist ja ilusat juttu sa ajad ..."

Miks Pullerits sellist jutu ajab?

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

17:35-lt udustele blogipiltidele lisaks midagi konkreetset. Money talks:)

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Priit teie tekstist on selgelt tunda kummale poolele te rohkem kallutatud olete. Ilmselgelt money talks.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Ma ütleks ka pigem nii, et uue sarja korraldajad ei ole midagi kaotanud, aga just vana sarja peakorraldaja on kaotanud osalejaid.
Uue sarja ehk MTBEST tulemus: oli 0, nüüd 561 lõpetajat, saldo +561
Vana sarja ehk EC tulemus: oli 1352, nüüd 823 lõpetajat, saldo -529

Rehvi on lõiganud vana sarja peakorraldaja!

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Keegi lakub siin ilmselt Hawaii Ekspressi pomo tagumikku lobistavate blogipostitustega,,et äkki isake peab hea sõnaga meeles ja viskab tasuta mingit rattanänni? Aga uuriv ajakirjanik võiks pigem uurida, kuidas seesamune EC peakorraldaja aastaid MTB maratonide korraldajate seljas parsiteeris, nagu puuk. Keegi teeb kogu töö aga parasiit imeb oma osa mitte midagit tehes.

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad soovitasid selle kirjatüki läbi lugeda ja ma ei saanud aru, et miks ma seda tegema peaksin. Nüüd saan aru küll, sest ilmselgelt ei ole ma varem trehvanud nii humoorika matemaatilise analüüsi otsa. Kohe algusest asusin mõttega asja kallale. Võtsin igaks juhuks maratonisarjade protokollid ka kõrvale. EC numbrid tundusid õiged olema, aga MTBest-i tulemusi vaadates tekkis küsimus, miks hr Pullerits peresõidu arvestamata jättis. Vaadates seal osalenud ratturite lõpuaegasid, võiks arvata, et selline formaat võiks eriti hästi sobida neile, kes rattasõidu enda jaoks just avastanud ja muidugi neile, keda vanuse tõttu veel pikematele distantsidele ei lubata.
Nii et faktid olid peaaegu õiged ja püüdsin blogijaga koos süvaanalüüsi sukelduda. Esimeses lauses ehmatas mind sõna "kolossaalne", mis minu teadvuses on siiani tähendanud "hiigelsuurt". Pidin kalkulaatori välja võtma ja alates tänasest tean, et ajakirjanikele tähendab "pehmelt öeldes kolossaalne" seda, et üks asi on teisest umbes poolteist korda suurem. Näiteks Paide on rahvaarvult kolossaalselt suurem Türist ja kui tahate, siis mina olen kolossaalselt suurem Pulleritsust. Võttis juba suunurga kergelt muigele...
Analüüs muutus segaseks, kui Priit oma loogikat Indrek Kelgu omaga segada püüdis. No et mõlemale mehele on vastumeelne igal aastal neidsamu radu sõtkumas käia, aga igal sügisel üks mees neid korraldab ja teine käib äärmise vastumeelsusega neid sõitmas. Igal sügisel suisa 2 korda järjest, et ikka eriti vastik oleks!
Puänt kogu loole oli eriti vahva. Uustulnukale ehk MTBest-ile antud lõpphinnang põhines startijate arvul ja tõdeti, et juba 14 aastat lihvitud sarjale MTBest vähemalt esimese aasta esimesel etapil osalejate arvult vastu ei saa. Märkamata jäi asjaolu, et võrreldes mulluse hooajaga kahanes EC sarja osalejate arv "super-hüper-mega kolossaalselt" /ehk rohkem kui 1,6 korda/. Ja kiretutele numbritele otsa vaadates tegi MTBest hüppe nullilt poole tuhandeni. Ja numbreid veel lähemalt vaadates tundub, et MTBest uue tulijana võttis need pool tuhat ratturit ära Eesti suurimalt rattamaratonide sarjalt.

Üks soovitus kah: Priidul on viimane aeg ette võtta mõni väiksemat sorti maastikusõit ükskõik millises sarjas, siis ei peaks pastakast juttu välja imema!

 
At 02:30, Anonymous Anonüümne said...

Kommerts tungib üha sügavamalt Pulleritsu blogisse. 7-8 aastat tagasi oli iga teksti lugemine omaette sündmus, nüüd teeb nukraks. Eriti koomiline on üleskutse hääletamiseks. Aga noh, kui surveeri küsitlus on Pulleritsu jaoks latt, siis laske käia.

 
At 07:28, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Priit, tule Vooremaa3000 sõitma. Tõmbad dr Ripsi ürituse ka korralikult käima ja saad korraliku sõidu ka teha. Kaua sa seda asfalti ja kruusa nühid? Win-win värk noh. Ja lõpetamise korral kast õlut ka sulle minu poolt!

 
At 08:32, Blogger Priit Pullerits said...

Te võite neid arve ju nii- ja naapidi väänutada, tõlgendada mu sõnu üht- või teistpidi, aga fakt jääb faktiks, et sel hooajal, kui kaks sarja alustasid võrdselt stardijoonelt "kes keda?", on Hawaii Express Estonian Cup palju võimsamalt ehk poolteist korda suurema osalejate arvuga startinud kui MTBest.

Olgu lisatud ja kinnitatud, et ma ei ole saanud ega oota EC ega He ega ükskõik kelle teise kaukast või kust iganest mingit tasu/boonust/hüve. Mul ei ole plaanis ühelgi rattamaratonil startida, va TRM, mis on, nagu AT ütles, sügisene passikontroll. Ütleksin, et see on nägude kontroll, kust ei tohi puududa. Ja jõudu igaühele TRMi vastu oma maratoni tegemisel, nagu üks lihtsameelne soovitas. Kui toda kuulate, ei lõika te ainult rehvi, vaid saete lausa rattaraami pooleks.

Ma olen rääkinud.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Mulgi Rattamaraton kaotas aastaga osavõtjaid.
Vooremäe Rattamaraton, kui uustulnuk, võitis juurde osavõtjaid.
HEC sari kaotas rattureid.
MTBe sari, kui uustulnuk, võitis juurde rattureid.

Võidab jalgratturist spordisõber, kellel nüüd suurem valik.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ajakirjanduse suurim viga on see, et ei viitsita ise tööd teha, vaid oodatakse, et kuskilt keegi midagi tilgutaks või lobistaks. Ehk sisuliselt enamus on kellegi poolt tellitud - otseselt või kaudselt. Vanasti Priidul ikka jätkus jaksu ja julgust vastuvoolu ujuda, viimasel ajal kahjuks tundub halli massiga sarnanevat. Väga pettunud...

Kui aga tulla selle artikli juurde, siis võib numbreid väänata nii ja naa, aga kui ringlevaid emotsioone jälgida, siis millegipärast on närvilisem ning rahulolematum "NHLi mees". MTBEst mehed võtavad asja oluliselt rahulikumalt ning viisakamalt, ju nad umbes selliste numbritega olidki arvestanud. Info mõttes olgu öeldud, et ise plaan sel hooajal sõita 1 sõit mõlemast sarjast - valik tuleneb asukohast ning raja sobivusest, korraldaja niivõrd ei määra - mõlemad saavad korraldamisega hästi hakkama, harrastajal valikut lihtsalt 2x rohkem.

V

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

14:22, esialgsetes tulemustes oli selle sõitja taha märgitud meeskonnaks OTPTeamII, nüüd enam mitte. Jokk!

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi teab täpsemalt, kust sai alguse EC allakäik? Naised saunas rääkisid, et Jõulumäel sügisel 2013, kui miskipärast katkes nagu rehvi lõigatult leping Samsungiga. Räägiti veel, et põhjuseks olid rottipandud telekad, mis miskipärast auhinnalauale ei jõudnud!

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd on toetajaks ERR.

Palju 8-osalise telesarja tootmine maksab?

 
At 11:38, Blogger Indrek Sarapuu said...

Mis selle numbritega ärapanemise vaimu mõte on? kas ratturitel jääb maratonil panemisest veel ikka väheks? vaja veel et korraldajate verd pritsiks ja keegi sureks?

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Miks kannab ERR üle HE/EC sarja, nagu paljud vähem või rohkem läbi lillede ette heidavad, mitte MTBesti? Ma ei tea, aga otsus on loogiline.

Kujutage ette, et teil on ülekandjana valida kahe sarja vahel, üks on täiesti uustulnuk ja teine juba pikka aega sissetöötatud sari, mis siis, et osad etapid uues sarjas kuulusid veel mullusel hooajal sissetöötatud sarja. Sellises olukorras on raske leida ühtki asjalikku argumenti, miks kanda üle uustulnuksarja, kes ei ole end veel millegagi tõestanud. Igati mõistetavalt langeb valik sissetöötatud sarja kasuks. Te võite ju väita, et teie arvates ei ole see loogiline, sest uustulnuksarjas on palju sissetöötatud sarja endisi etappe, kuid see vastuargument ei kehti. Miks, imestate. Aga sellepärast, et ülekandja ei sõlmi lepingut üksikute etappide korraldajatega, vaid kogu sarja eestvedajaga. Nagu vormel-1-s või kus iganes ei sõlmita lepingut Singapuri GP korraldajaga, nagu jalgpalli MMil ei sõlmita lepingut Egiptuse-Costa Rica mängu vahetu korraldajaga, vaid leping sõlmitakse ikka kogu sarja või turniiri läbiviijaga.

Nii palju peaks ikka maailma asjadest taipama. Seleta nagu lasteaiale...

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

MTB-l on Delfis online ülekanne ja kohati ettem, kui ETV.

 
At 12:46, Anonymous Paul Bunker, MTB tsiklist ja Isamaaliitlane said...

Kuulge mehed jätke see rumal jagelemine. Leppige ära ja olge tublid ja sõbralikud eesti mehed ning mõelgem kus ja kuidas me Suures Isamaasõjas saavutatud suurvõidu 70.aastapäeva hakkame tähistama?

 
At 13:14, Blogger Priit Pullerits said...

Mina seal võitjate hulgas ei olnud, kaotajate ehk teiseks jäänute hulgas õnneks ka mitte, nii et mul pole midagi tähistada.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Miks rahvusringhääling sponsoreerib kommertsüritust, kus palju eraettevõtjatest sponsoreid ja osalejatel korralikud osalustasud?

 
At 13:27, Blogger Gaspar said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Oh lihtsameelset ajakirjanikku! ERR-i ei huvita rahvasport ja selle kajastamine, välja arvatud õhtuses spordisaates. Kokkuvõtted erinevatest spordiüritustest jõuavad ETV või ETV2 saatekavasse veidi teist teed pidi, nende saadete sinna jõudmise eest makstakse, aga mitte ERR-ile.

 
At 15:22, Anonymous Martin said...

Pommuudis!!!!!!! Kinnitamata andmeil on Eesti ajaloolane ajaloo võltsimisega vahele jäänud. Väga ebameeldiv lugu. Lähemalt õhtul, kui saame rohkem teavet.

 
At 16:12, Anonymous Jürgenson, rahvamees said...

Väga huvitav. Martin räägi lähemalt. Ja et oleks korralik kompra letti löödud. Vähesega me ei lepi.

 
At 16:26, Anonymous Kornelius said...

Kuulge mehed! Kas siis teie vanaisad ei valanud verd? Võiks ikka kokkutuleku teha, väike viin ja lihatükk peale. Pärast mõnus meenutada. Kahju et El Padre tulla ei taha. Teeme näites Tallinnas Pääsküla kõrtsis. Võib tulla autoga või ka rattaga. Kuidas ainult "omad" ära tunda? Georgi lint või punane maika vist hästi ei sobi? Mis siis muu?

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Mul on Puutini pildiga t-särk

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Molli saad oma puutini särgiga

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Noorsotsialist M., vaata et jälle tühipauku ei tule. Pärast kõigil piinlik.

 
At 21:34, Anonymous Feeliks, blogirott said...

Molli saavad kõik kellel ei ole Puutini pildiga särki ette näidata. Nii et valmistuge!

 
At 23:22, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, mehed, rahu! Nii põlete enneaegu läbi. Hoidke padruneid ikka pärisvõistluseks. Need on Jõgeva rattaralli ja Tartu rattaralli.

 
At 23:45, Anonymous Martin said...

Kuidas üldse ajaloovõltsingut ära tunda?
Ise te ju Paju lahingus kohal ei olnud. Ega tunne ka kedagi, kes oleks olnud.
Peate nõustuma, et ajaloos on tõelise eraldamine falsifikatsioonist tõeline peavalu isegi ekspertidele.
Võib ju väita, et aja-lugu, s.t narratiiv, olemuselt ei saagi muu olla, kui väljamõeldis, jutustus, veste. Sellega aga ei ole nõus ajaloolased. Õigemini konservatiivsem osa ajaloolastest. Nemad moodustavad Eestis - aga kaugeltki mitte kõigis maailma maades - enamuse.
Seetõttu me ei saa väita, et keegi Eesti ajaloolane olevat tabatud - ajaloo võtlsimiselt. (Kuidas ta kinni püüti? Üritas arhiivis ürikust mõningaid kuupäevi - või isegi järeldusi - korrigeerida?) Ku me seda väidaksime, siis ütleksime, et üks ajaloolane kaldus normist kõrvale. (Norm - antud sootsiumis üldtunnustatud habitus ehk käitumise väli.)
Me ei ole aga normi määratlenud!
Mis on Eesti ajalooteaduses norm (normaalne paradigma)?

 
At 04:48, Anonymous Anonüümne said...

No johhaidii, M., jäi ju jutt, et niisama ei vehi, aga mida sina teed? Kõmmutad ainult tühjalt!
Kui padruneid enam pole, siis pole ka "seis, tulistan!" karjumisel mingit pointi. Kogenud senjööre sellega ei heiduta ja võib hoopis ise heleda laksu piki pead saada.
Vaat see on paradigma, mille soovitan noormehel kõigepealt omandada.

 
At 06:50, Anonymous Anonüümne said...

Päris võistlused - Tartu rattaralli ja mingi Jõgeva tirr?
On vaid üks Suur Võistlus! Tartu Maraton. Suuskadel.

 
At 07:40, Anonymous Anonüümne said...

Hei, lasteaia-mehed! Otsige nüüd stardinimekirjadest Priitu, sest ainult need sõidud, kus tema osaleb, on tõelised võistlused. Kõik ülejäänu on heal juhul vaid arvustamist väärt. Ja sedagi vaid seni, kuni argumendid otsa saavad

 
At 08:21, Anonymous Pablo, kogenud senjöör said...

Hei Priit! Ära ole nüüd üleliia tõsine. See vend pakub täitsa hea idee, noh see väike kokkutulek ja ilmaasjade arutame. See ei keela meil võistlusel paugutamast. Sest kuulsad satsid tegelevad ka muuga kui oma põhi alaga. Näiteks Pablo Escobar alustas tühipalja narkodiilerina, pärast aga ehitas vaestele koolimaju ja andis noortele peredele protsendita laenu. Me võiks ju ka, istuda, võtta väike naps ja arutada keskkonna saastamise ja ülerahvastatusega seotud probleeme ja anda molli neile, kes ei pea lugu rahvuslikest aadetest. Ning neile, kes risustavad blogikeskkonda. Seda eelkõige. Seda ennekõike.

 
At 09:26, Anonymous Pehmo Peeter said...

Ei viitsi võistelda, laupäeval matkasõit, Tallinna rattamaratoni oma ja savi, mis sarjas, oluline on Kõrvemaa loodust ja rattasõitu nautida.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi ta on. Eestis on ainult 2 suurt võistlust, ülejäänud on mingid nissiüritused.
Suur suusamaraton, kus osalejaid põhidistantsil 6000 ligi ja SEB sügisjooks kus 10 km distantsil on sama suurusjärk osalejaid. Ülejäänud, räägime ikka reaalsetest numbritest on nende kõrval nagu kusehais.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Tere,
Õhtulehest rääkida ei tohi - olgu.
Aga Postimees kirjutab oma spordirubriigis ainult pallipatsutajatest - seega millest rääkida. Olen aru saanud, et jalgrattateemadel kirjutate peale Martinsoni lahkumist Postimehes ainult teie, Giro on algamas aga Postimehes puuduvad märgid selle kohta, et oleks huvi üldse rattasporti kajastada. Ehk võtate selle tegemisele, muidu tuleb siin ka Päevalehte tsiteerima hakata.
Terv. Toomas
P.S. Persoonilugusid Aretrisse võib teha ka jalgratturitega kes on osalenud või kes osalevad Girol.

 
At 10:42, Blogger Priit Pullerits said...

Toomas, raske on tungida teiste meeste mängumaale. Pahv võtab mu teemalugusid hästi vastu, aga päevakajaliste asjade kajastamine on siiski tema alluvate palgaliste rida.

 
At 12:18, Anonymous Valdur, blogirottide kamanda said...

Olen senjöör Toomasega samal arvamusel ja sellest ka varem kirjutanud, et eesti meedias neid spordikirjatsurasid leidub, kuid jalgrattast, kus meil praegu kaks meest tipus ei kirjutata. Maanteejalgratas on väga strateegiline ala, ning teksti sellest saaks toota lehekülgede kaupa, selleks ei pea ise kohapeale sõitma, ole vaid mees ja tõlgi väljamaakeelsed ariklid ümber.
Ega see Martinson ka parem ole, Giro on algamas ja kirjutas vaid nipet näpet Kangertite sündinud lapsest ja muud sellist nunnutamist.
Nagu juba ütlesin, maanteeratas tänases formaadis on nüansirikkam ja taktikalisem kui spordimängud, sõidetakse mitu nädalat ning keskmine etapp on 150km, kusjuures tegemiseks läheb alles viimasel 20km. Ala ümber saab teha reklaami ja seega keerleb seal raha. Üks väheseid vastupidavusalasid, kus valge mees veel tipus püsib. Ise ma tsiklist ei ole, kuid väliskirjanduse abil end kurssi viinud. Samas on palju selliseid seiku, millest zurnalist ei kirjuta. Kuna meie mehed on teravas tipus, siis oleks kaval neile külje alla pugeda ja inffi imeda. Rahvas loeks mõnuga, sest olgem ausad, kõhnake eesti sport on täna tipus vaid 2 ratturi ja vehklejatega, samas pole vehklemine kuigi tv-ala. Hunt, Kanepi, Kangur, Vene, Tänak ju ka kuskil midagi teevad, kuid nende osa on siiski statisti mängida.
Väga hea leht on steephill.tv ,
sinna kogutakse kokku inff erinevatest allikatest,
paremas servas on lingid Tuuridele, klikid sinna ja voila!
Iga etapi kohta ilmub tekstilist ja video kujul kokkuvõtvat materjali.
Kangert sõidab Girol nr.33 all, eks peab ta Astana uuele kuningale Fabio Arule lund eest lükkama.

 
At 12:46, Anonymous Valdur said...

Taaramäe läheb siis Tourile Nibali adjutandiks, aga kas ta suudab kogu tuuri kaasa sõita nagu Kangert eelmisel aastal? Loodame. Maanteeratas on spetsiifiline spordiala just ses mõttes, et suudab pakkuda selle ümber vahutamise võimalust nagu mõni tv-seriaal. Brittide edu rattaspordis on toonud ala juurde ka ingliskeelse meedia. Varem oli see põhiliselt itaalia prantsuse hispaania žanr. Piisab täiesti vaid inglissi oskamisest, ja peksa inff ümber eesti keelde meie lehtede jaoks.
Aga ei, meie spordimeedia püsib kohaliku jalgpalli korvpalli käsipalli ümber ja väga igavaks muutunud mootorispordi tossu sees. Uudisekünnise ületab veel nba steroide täis jõujuurikate pealtpaneku võistlus, kus härjad palli korvi suruvad ja saalitäis vaimustunud neegreid püsti hüppab. See on meie jaoks sportide sport.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Astanast on TdF 2015 jaoks üles antud 7 meest. Taaramäed nende seas ei ole. Ei usalda?

 
At 13:16, Anonymous Paul Bunker, Burgundia tuuri liider said...

Pehmotsemise aeg on ümber! Molli kõigile kes pole tsiklistid ja ei osale rahvuslikus vabadusliikumises!

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Punkri Paul on otsekohene mees

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Ega talle midagi ette heita ka ei ole.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas kuulujutt (eelmise blogikande kommentaariumi lõpust), et Vaderit pole TdF ülesandmislehel, vastab tõele?

 

Postita kommentaar

<< Esileht