teisipäev, mai 26, 2015

Pullerits: Mis ohud seiravad Tartu rattaralli esimesel kolmandikul?

Selleks, et saaksite pühapäevaseks Tartu rattaralliks õige võitlushäälestuse, vaadake seda 16 sekundi pikkust videot?

Kas tundsite, kuidas adrenaliin tõuseb?

Seekordne Tartu rattaralli kulgeb uuel rajal, läheb Jõgeva poole. Uus on ka see, et startijate hulgas on Raio Piiroja, kes just teatas mulle: «Stardis näeme, aga võidu me ilmselt ei sõida. Sul ilmselt esimene kilomeeter sõidetud, kui ma liikuma saan. Ootan huviga.»
Niisiis, stardisirge järel tuleb parempööre Võidusillale (fotol ülal; foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix), mitte vasakule Riia tänavale nagu varem. Pöördekohas on ohutussaar – ettevaatust, et sinna sisse ei sõida! Sillalt laskudes hoidke vasakule ja olge seejärel valmis põrutavaks asfaldikatteks. Väga ohtlik koht on 200 meetrit enne Narve mäe tõusu: kui sõidate tänava paremas servas, teevad kõnnitee ja haljasala ootamatu, ligi meetri ulatuses jõnksu vasakule – see on koht, kus tekib efekt, et tõmmatakse suurel kiirusel järsult vasakule ning nii võib mehi langeda nagu loogu. Soovitav on hoida seal sõidurea keskele ja jälgida, mis toimub eespool paremal – see on veelgi ohtlikum koht kui too kitsenev koht mulluse rattaralli raja algul, kus peagrupis toimus suur kukkumine.
Narva mägi (fotol ülal; selle ja kõigi järgmiste piltide autor: Priit Pullerits) võib tunduda heidutav, aga sellest, kinnitan, saab ilma üksinda erilise vaevata ka 30 km/h üles sõita. Ilmselt läheb suur grupp siit üles rohkem kui 40 km/h.
Narva mäe otsas (fotol ülal, pildil Steve Astok) on piisavalt avar vasakpööre. Nagu ikka, tasub hoida väliskurvi, sest seal saab tõenäoliselt leiduma rohkem ruumi. Pärast tõusu olge valmis kohe kiirendama, sest seal, Puiestee tänaval, kus on ainult kaks sõidurida – erinevalt traditsioonilise rattaralli neljarealisest Riia tänavast –, läheb kitsaks ja tempo tõmmatakse kindlasti viimase vindini üles.
Hoiduge Puiestee tänaval (fotol ülal) parempoolsest servast, sest seal on palju konarlikku ja lapitud asfalti ning kaevukaasi. Aga hoidke silmad lahti ka mitmete pikipragude märkamiseks. Puiestee tänaval on hästi kerge pärikallak, mis tähendab, et kiirus läheb väga suureks, ja see kallak vaid suureneb, kui saate linnast välja ning paremat kätt asuvast Salvestist mööda. Vähemasti linnast väljas tee veidi laieneb, kuid kuni ametliku linnapiirini ehk umbes pool kilomeetrit on asfalt hüpitav.
Kui algab Jõgeva maantee (paremat kätt hargneb tee Jõhvi poole), algab hea sile asfalt. Samas on maantee iilidele igast küljest valla, nii et oluliseks saavad tuule tajumine ja positsiooni valik.
Esimesed ligi kümme kilomeetrit stardist kuni Vasulani (fotol ülal, pildil Steve Astok; see ja kõik järgnevad pildid tehtud rattasadulast sõidu ajal) kulgevad siledal maal. Asfalt on hea, auke kartma ei pea. Kuid arvatavasti tuleb valmis olla selleks, et maantee on servast servani rattureid täis - loomulikult siis, kui ei puhu küljetuul - ning möödumise kohta eriti ei teki. Kui aga peaks puhuma nn küljekas, rebeneb grupp oletatavasti peagi ribadeks. Küll kõvemad sõitjad sellele nn ketisuppi tehes ka kaasa aitavad.
Pärast Amme jõe ületamist ja Kärkna teeristi tuleb umbes 1,5-2-protsendine lauge 300-400 meetri pikkune tõus, millest grupp läheb hooga üles, sellele järgneb sama kaldega sama pikk laskumine ning siis tuleb raja esimene tõus (fotol ülal), mis kestab ligi kilomeetri ning muutub üleval voore peale jõudes kergelt järsemaks. Suures grupis ja soodsa tuulega ei ole selle tõusu võtmine probleem, küljetuulega aga läheb siin kindlasti tugevaks lammutamiseks.
Pärast eelnevat tõusu järgneb kohe ligi 700-meetrine laskumine (fotol ülal), kus kiirus tõuseb kindlasti üle 60 km/h. Kõige ees ei tasu seda laskumist võtta, sest koheselt järgneval tõusul läheb suurem jagu grupist siis inertsiga mööda.
Laskumise põhjast algab 800 meetri pikkune ühtlase kaldega tõus Lähtele - taas üks koht, kus konkurentidelt keelt vestile tõmmata ja gruppi lammutada.
Lähtel, pärast paremale jäävast koolimajast möödumist, läheb asfalt krobeliseks. Paarisaja meetri pärast tuleb Jõgeva maantee ilmselt kiireim laskumine (fotol ülal). Siin on taas tähtis positsiooni tark valik: kes laskub ees, kaotab alt algavale tõusule minnes väärtuslikku hoogu, kes tuleb tagantpoolt tuulest, võtab tolle järgneva lühikese, kuid piisavalt järsu tõusu mängeldes.
Pärast eelmisel pildil näidatud laskumist ja taamal paistvat väikest tõusu läheb sõit ligi 3 km laugel maanteel kuni kuulsa Äksi kurvini (fotol ülal), misjärel algab lauge, umbes 1,5-protsendise kaldega lauge tõus, mis on tuultele ülimalt avatud. Küljetuule korral tuleb seal väga hoolikalt positsiooni valida.
Kui lauge, rohkem kui poolekilomeetrine tõus võetud - soodsa tuule korral seda ilmseltei märkagi -, hakkab paremal orus paistma Saadjärv (fotol ülal).
Tabiverre sisenedes on keset teed ohtlik ohutussaar (fotol ülal). Teine ohutussaar seirab umbes 400 meetri järel. Hoidke silmad lahti!
Tormimäe laskumine (fotol ülal) umbes kilomeeter pärast Tabiveret - Tabiverest väljudes muutub asfalt taas siledaks - lubab taas hoogu üles tõmmata, liiati kulgeb see metsa vahel. Kuid laskumisele järgneb sirgel ligi 2 km salakavalat, n-ö astangulist tõusu - ärge imestage, kui seal ühtäkki raskeks läheb. Valige hoolega tuules kohta!
Pärast Mullaveret, kus paremale keerab minu maakoju - teie sõitke maanteel ikka otse! -, tuleb soise padriku vahel ligi 3 km lauget hea kvaliteediga asfalti, kuni paremalt näitavad teeviidad Luuale, Palamusele ja Elistvere loomaparki (fotol ülal).
Pärast eelnimetatud ristmikku järgneb 400-meetrine väikest pingutust nõudev tõus voorele (fotol ülal), mille harjalt hakkab paremal orus paistma Pikkjärv. Vaevalt sel tõusul midagi ohtlikku juhtub - see on selleks liiga lühike ja enamik tuleb tõusu alla padriku vahel puhanud jalgadega.
Kui mahti saate, jälgige piki voore harja sõites (fotol ülal) ilusaid vaateid paremale Pikkjärvele ja Vooremaale. Kui voorel umbes 1 km sõidetud, algab lauge ja pikk, umbes protsendine laskumine, kus tasub uljalt kiirust koguda ja nautida.
Pärast pikka lauget laskumist järgneb tõus üle Kaarepere raudteeviadukti (fotol ülal). See tähendab, et tuulise ilma korral tuleb siin olla taas hästi tähelepanelik, sest tee tõuseb oluliselt üle ümbritseva looduse, ja kui tuul peaks puhuma viaduktil vastu või küljelt, saab seal vägagi valus olema. (Foto parempoolsemas servas on näha Jõgeva rattaralli rada.)
Kaareperest (fotol ülal) läheb grupp ilmselt hooga läbi, nii et pole aega ringigi vaadata. Loodetavasti saab seal ebasoodsa tuule korral majade vahel minuti-kaks veidi hinge tõmmata.
Umbes 1,5-2 km pärast Kaareperet hakkab maantee tasapisi allamäge minema. Kuid üle-eelmise nädalalõpu testsõidul puhus seal tuul nii kõvasti vastu, et ees tööd tehes oli raskusi isegi 32-33 km/h kiiruse hoidmisega. Ent soodsa tuule korral tõuseb tempo Kassinurme kandis (fotol ülal) vägagi kiireks.
Pärast Pedja jõe ületamist, Painkülas, algab paremale kaarduva kurviga lauge, ligi 600-meetrine tõus üle avatud välja. Kui seal peaks tuul vastu puhuma, nagu juhtus testsõidul, on otse öeldes kuri karjas. Siis on too koht, kus nõrgemad võivad grupist pudeneda. Nii et valige aegsasti teiste, tugevamate taga kohta, et Jõgeva suunale (fotol ülal) ei peaks mahajäänuna sõitma.
Esimene allee, mida eelmisel pildil näete, ei tähenda, et kohe jõuate Jõgevale. Sealt jääb Jõgevale siiski veel umbes 2 km. Jõgeva lähenemisest annab märku teise allee algus (fotol ülal).
Ei, tee ei keera Jõgevale jõudes paremale kesklinna, vaid sõidate sealt keerakukohast otse edasi. Alles umbes poole kilomeetri pärast tuleb teie ehk rattaralli pööre paremale (fotol ülal), Mustvee poole, mis tähendab, et tuule suund automaatselt muutub. Algab sõit Laiuse poole.

Kuidas rada sealt edasi kulgeb, sellest juba loodetavasti homme. Püsige lainel! 
******
Bagpipe Butte, The Maze, Canyonlands National Park, Utah. 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

113 Kommentaarid:

At 15:29, Anonymous Martin, sophomore, Tallinn City University, Tallinn said...

Härra Pullerits,
vaadates teie fotosid (jättes nende kunstilise taseme - või sellist ambitsiooni neis seebikarbipildistustes polegi? võiks ju küsida - kõrvale),
miks nendel fotodel inimesi märgata peaaegu polegi.
Nagu Põhjasõda või Suur katk oleks üle maa käinud.
Jõgeva rattaralli osalejate arvu vähenemine ehk pole seotud mitte niivõrd Rene Mandri promootori- ja korraldajavõimetega - milles pole ju vähimatki põhjust kahelda, arvestades JÕRRi suurepärase kujundusliku teostusega efektset veebilehte - vaid sellega, et Eestimaa lihtsalt on rahvast tühjaks jäämas?
Mida siis teha?
Võib-olla veidi vähem ultraparempoolne valitsus tooks parandust?
Või oleks mingi muu lahendus?
P.S. Küsimuse "ära kustutamine" pole lahendus.
Pealegi on need, kes küsimusi kustutavad ei midagi muud kui armetud, ennasttäis könnid.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti on Puiestee tänaval kaevudel kaanid liikvel?! Nii lihtsat, aga väga levinud viga ei tohiks hr. Pullerits küll teha. Või on asjad tõesti juba nii vabaks lastud. ÕS 2013 järgi on veel kõik vanaviisi.

KK

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Mina näen piltidel küll inimesi:
Esimesel pildil 7
Teisel pildil 16
Kolmandal pildil 6
Neljandal pildil 6

Võimalik et neil piltidel on siiski veel palju rohkem inimesi aga sõitvas autos min. 1 kindlasti.

Mitu inimest Martini arvates ühel fotol rohkem oleks, kui meil oleks Mikser või Savisaar või keegi kolmas peaminister?

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Inimesi oleks samapalju aga autosid oleks äkki vähem.

 
At 16:23, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, tulge mõistusele! Mingi tühikargajast mölalõug viskab siin teile konksu ning teie kukute temaga vaidlema. Seda ta ainult ootabki, ja teie, nagu lambakari, teetegi seda, mida teiega salakavalalt on kavatsetud teha. Minu lihtne soovitus: ärge laske end provotseerida ja endaga manipuleerida, püsige kindlalt omal lainel, milleks on ettevalmistus Tartu rattaralliks.

PS: Küsimus on idiootne ja näitab küsija idiootsust. Miks peaks maantee ääres olema inimesi, ja veel nädalavahetuse hommikupoolikul ja keskpäeval? Lõpp sellele mõttetule arutelule!

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Tänud, asjalik juhis

 
At 17:40, Anonymous M. said...

15:51, tabate "härjasilma".
Edgar Savisaare aegu olid tänavad laulvast ja juubeldavast rahvast tulvil. Praegu aga... Leaving (actually, fleeing) Tartu võiks selle pildiseeria nimetus olla.
Tallinnas ei ole pilt siiski nii hull.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Sõitsin ka pühapäeval pika raja läbi. Lääne/edela tuulega oli päris hea minek. Pühapäevane esialgne prognoos lubab loodetuult ehk minnes vastu. Muideks, Priidu sõber dr. Holden oli ka pühapäeval rajal kilomeetreid kogumas ja mitte vähe :P

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Pilt Jõgeva ohutussaarest näeb kangesti Tabivere oma moodi välja, aga suuremas pundis sellest möödumine nõuab tähelepanu siiski mõlemal juhul.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Koolimaja jääb Lähtel vasakule???

 
At 08:10, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli, 19:55 ja 22:18, olete ainsad, kes on kirjeldust mõttega lugenud ja kaks viga sealt üles leidnud! Seega võite olla kindlad, et nüüd on rada teil üksipulgi selge ning ootamatusi ette ei tule. Hea töö! Tänan!

 
At 08:25, Anonymous Kalmer, blogirott said...

Priit on meie Road Captain ja tema tema tehtud raja legendi on kasulik lugeda.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Saan viimase sõidu pildi järgi aru, et rallimehed suunda ei näita. Üldiselt aga on reportaazi suund õige, et rohkem pilti - vähem möla, suhteliselt loomulikult.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Alles räägiti 2 miljonist lugejast. Nüüd tuleb välja, et on ainult 2 mõttega lugejat. Fakt on see, et juhis on kokku pandud kiirustades. Nagu ikka, on põhirõhk vormil, aga mitte sisul.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

08:50 suu kinni! Maantee Kaptenit ei kritiseerita, sel lihtsal põhjusel, et on kunn ja kapten.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Luunjas olla killustikuga asfaldiauke lapitud-pinnatud, jõutakse kinni sõita ja ära puhastada see värk seal?

 
At 10:02, Blogger snaperski said...

Lühikommentaar hoopis sellele teemale:
http://sport.postimees.ee/3203287/eesmark-tokyo-olumpia-eesti-lipu-all

Minul pole muud etteheidet kui see, et Mukungale nagu ka Nurmele (üsna unikaalne kodumaisete jooksjate puhul) on tagatud profisportlase elu - äraelamiseks tööl ei pea käima, küta nii palju trenni teha kui jaksad pärast välja põõnata. Selles mõttes pole Mukunga "maaletoomine" päris aus "mees mehe vastu" kaup (mitte seepärast, et tal on mingid geeni-eelised). Mina isiklikult seda eksperimenti siiski pooldan ja inimlikul tasandil on see, mida Nurme on Mukunga jaoks teinud, vägev.

Raivo Alla

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga võtku ikka Eesti naine.


http://sport.postimees.ee/3203287/eesmark-tokyo-olumpia-eesti-lipu-all


 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on Mukunga olümpiale saata? Eeljooksust edasi ei pääse niikuinii. Võtab mõne eesti poisi eest vaid koha ära.

 
At 10:19, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Raivo Alla, teemas kaasa rääkimast! Toote välja väga hea vaatenurga - tõesti, kuidas saavad teised eesti jooksjad talle vastu, kui nemad peavad samal ajal õppima või tööl käima, aga teine ainult jookseb ja treenib. Ses mõttes ei ole tõesti Tiidrekul õigus, kui ta ütleb, et kõigil on võrdsed tingimused.

Aga selleks see lugu tehtud saigi, et seal esitatud teema, mis jooksuringkondades kaane all käärib, avalikult üles tõsta ning fookusesse tuua, sest alles siis, kui miski on avalikult üles toodud, saab selle üle ka avalikult diskuteerida. Veel saab. Varsti, kardan, muutume nii euroopalikuks (öeldud põlastava irooniaga), et selline teemapüstitus, nagu minu loos, tembeldatakse rassistlikuks. Haige värk...

 
At 11:04, Anonymous H ja K said...

miks sa kommentaare kustutad, kuigi see polnud ei solvav ega ropp, vaid kõigest kriitiline?

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

profülaktika mõttes kustutatakse iga kümnes kommentaar. H ja K, sul lihtsalt ei vedanud. proovi uuesti.

 
At 11:27, Blogger snaperski said...

Tahan aga tuua esile ka selle, et "moraalsus" selles vallas, kes kelle raha ära võtab, on nagunii tinglik ja siin midagi reguleerimisega lahendada kujuneks totruseks.
20-ndal sajandil oli hulka aega profisport keelatud ja üks jooksuraamat-šedööver "The Ghost Runner" kirjeldab värvikalt seda, kuidas Inglismaal noorpõlves poksimatšil osalemise eest pisukese summa saanud John Tarranti ei lubatud hiljem enam kunagi jooksuvõistlustel teistega jalga joonele panna. Ta läks siiski, läbides korraldajate pingutuste kiuste teistega koos palju võistluseid, neist mitmeid võites. Inglismaa aadlimoraali kandjad ei saanud vist päris lõpuni aru, et jabural võistluskeelul olid savijalad.

Kui see Priidu artikkel nüüd põhjustaks mingitel jooksuvõistlustel "kui on must, siis ust" laadi reglemente, siis oleks väga nukker värk ja seda mitte poliitkorrektsuse pärast. Jättes kõrvale selle, et eesti jooksjatele on mitmesugused auhinnad heaks motivaatoriks, arvan siiski, et noortes jooksuhuvi äratamise mõttes ja ka muidu on see üsna vahva ja värvikas lugu.

Raivo

 
At 11:32, Anonymous Kaukamees Märt said...

Seltsimees H ja K
Sinu maailmanägemus on vägagi hirmutekitav, sest meie, eestlaste vaatevinklist peitub sinus reetur. Kuna eesti rahvast on arvuliselt vähe, siis on ka üheainsa äraandja olemasolu kurvastav.

Ehk oled märganud, et tänases päevas jääb ajalooline idast tulenev slaavlaste oht juba tagaplaanile, ähvardamas on lisaks homo- ja multikultiteerullile veel võitlev islam.
http://epl.delfi.ee/news/eesti/millest-muslimid-ei-raagi-radikaalne-islam-tallinna-mosees?id=71566017

Väikesearvuline eesti rahvas ei jaksa vastu panna idast ja läänest ja lõunast tulevale pressingule.



Saksa ja nõukogude okupatsioonist ning ühiskatlast tuli Eesti veel kuidagi ja enamvähem oma näoga ja elusalt välja, kuigi väga räsitult ja suurte inimkaotustega. Eurookupatsioonist ja rahvuste (põlisrahvaste) suhtes vaenulikust, rahatotalitaristlikust ühiskatlast suure tõenäosusega Eesti oma näoga välja ei tule. Eestivaba Eesti võib tekkida kunagise ENSV territooriumile isegi varem kui 3-4 põlvkonna möödudes!


Sina H ja K oled selles "töös" tubli osaline, samuti see Peeter!

EKRE ei ole vaid üksi Madison. Peagi roomate te kõik "sallivad eestlased" EKRE ukse alla abi paluma, sest teid ei ole vaja ei vene shovinistidele ega läänest/lõunast tulevatele Eesti uutele asukatele.
Kui juba madinaks läheb, siis otsite teiesugused kristerparised oudekkilooned karikäsperid jms. eestlaste organisatsioone, kust abi saada, ise olete aga oma "elutööd" teinud eestlaste ühtsuse uuristamisel. Sel kuumal päeval ei päästa teid ükski hea onu Junker või tädi Ashton kaugest Euroopa suurlinnast. Ka nende silmis olete kõigest oma "sallivusest" hoolimata ikka former sovjetjuunion ja harimatud aborigeenid.

 
At 11:49, Anonymous Laane Jakup said...

Jättes kõrvale selle, et eesti jooksjatele on mitmesugused auhinnad heaks motivaatoriks, arvan siiski, et noortes jooksuhuvi äratamise mõttes ja ka muidu on see üsna vahva ja värvikas lugu.
Raivo
------------------------------------------------
Vaidlen vastu. Mukunga näol on siiski tegemist suundumusega, et Keenia/Etioopia/Uganda teise ja kolmanda ešeloni jooksjad leiavad endale toreda uue kodumaa, kus turvaline elada ja kust hea raha koju saata. Ega siis Mukunga jää viimaseks. Temasarnaseid poisse, kes suurde koondisse ei pääse, kuid oma talendiga siiski teenistust otsivad peaks Keenias küll olema. Kui Mukunga oma sõbrad ka kutsub, siis võiks Eesti ekideni mansa varsti täitsa konkurentsivõimeline olla?
Euroopa rikaste riikide eest ju jooksevad vastupidavad mustanahalised. Mina ei ole küll kuulnud, et see trend "kohalikes noortes jooksuhuvi ärataks". Asi on siiski vastupidi. Soomlasedki lähevad üle orienteerumisse ja jalgrattasporti, sest mukungade vastu joosta ei näe nad mõtet.

Mida arvavad siit senjöörid Valdmaa, Tarm, .... Karvajalg ja Purakas?

 
At 11:59, Anonymous Laane Jakup said...

Kuidas kasvatab Eesti noorte jooksjate motivatsiooni fakt, et kohalikke jookse ja võistlusi kasutavad geneetilise eelisega mustad omale elatise teenimiseks?

Siin tekiks midagi sarnast nagu jalkas ja jäähokis, kus vananevad profid lähevad karjääri loojangul kusagile arengumaa meeskonda veel viimaaseid võimalikke veeringuid teenima. Sellest saab veel aru, sest mängud kui profisport ongi rohkem ühtedele tsirkus ja teistele töö.
Aga jooks?
Ma ei taha et jooks kui spordi ja tervisespordi alus läheks samale teele.

 
At 11:59, Blogger snaperski said...

"Vaidlen vastu. Mukunga näol on siiski tegemist suundumusega, et Keenia/Etioopia/Uganda teise ja kolmanda ešeloni jooksjad leiavad endale toreda uue kodumaa, kus turvaline elada ja kust hea raha koju saata." (11:49)

Ja meil ei käida Soomes arstiks ja Iirimaal kalkunikitkujaks, et ennast ja pere ülal pidada? Mukunga eesmärk on teatud nurga alt õilsam kui meil kodumaisetel jooksjatel endil. Või vaidled vastu, öeldes et võidupärg ehk au ja kuulsus on üllam eesmärk kui pere ära toita? Kui tuleb mitu Mukungat, siis on meil kaks võimalust - kas saada veel tugevamaks või jätta valedel põhjustel sportimine.

Raivo

 
At 12:05, Blogger Priit Pullerits said...

H ja K kommentaari kustutasin seetõttu, et mõõdan teisi teravaid kirjutajaid täpselt sama mõõdupuuga, nagu iseennast. Kui ma teiste kohta midagi kriitilist kirjutan, siis teen seda alati oma nime alt. Seega on igati põhjennatud eeldada ja nõuda, et ka kõik teised, kes siin kriitiliselt sõna võtavad, eriti veel minu kui selle keskkonna peremehe vastu, panevad oma nime alla. See on, muide, hea euroopaliku diskussiooni tava - vaat nii.

Raivo Alla, te ei vastu Laane Jakupi küsimusele, millega ma ühtin: ka mina ei ole näinud, et mustanahaliste ja araablastest jooksjate esiletõus Euroopas oleks kuidagi valgete põliseurooplaste jooksutaset tõstnud. Seega, antud juhul ei ole konkurentsil edasiviiv, vaid hävitav ning teatud jõududele monopoolset seisundit tagav mõju. See ei ole minu arvates kuskilt otsast positiivne ega edasiviiv ilming.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

Kaukamees Märt on viinud meie blogi uuele tasemele. Jah me ei jõua liduda mustadega võidu. Ei jõua toota rohkem kasumit eurooplastele. Ei suuda vabastada põliseid euroliitlasi islamismi ohust. Saame aga neid esimese viie seas neid kõikide nende probleemide lahendamisel ju aidata. Ohverdame Eesti Euroopa eest. Toome sisse kõik mustad ja islamlased ja panema nad siin soodes käsitööd harrastama. Eesti on väga mõnus reservaat sellist europlaastlasteks kasvatamisel. Igalt poolt ilusti piiritletud ja kui venelased kunagi tahavad NATO-ga jõudu katsuda, siis on nad selline mõnus pehme homokilp, mis pealetungivatele rohelistele mehikestele rahvusvahelisi probleeme tekitab. Viimased eestlased õpivad aga nõnda lõpuks ka liduma mandrieuroopasse, et säilitada eesti vaim eksiilis.

 
At 12:33, Blogger snaperski said...

"Raivo Alla, te ei vastu Laane Jakupi küsimusele"
---------------------------------------------------
Ma viitasin sellele kui kirjutasin "...või jätta valedel põhjustel sportimine". Aga mõtet natuke utreerides edasi arendades: kui tippu pürgival sportlasel kaob rahalistel või alaväärsustundel põhinevatel põhjustel ära mott ennast jooksjana edasi arendada, siis võiks ta ju tõesti midagi muud teha...
Minule tundub - ja olen ka kogenud seda ühel võistlusel - et poisid-tüdrukud on üsna elevil kui saab Mukungat näha:) OK, see on selline eksootiline ekstsess, mida ei peaks ehk väga kilbile tõstma, kuid üks võimalus on Mukungat võtta kui globaalset (olgugi hetkel teisejärgulist) tipp-spetsialisti, kellest meil oleks õppida. Jutud paremast geneetikast kuuluvad paljuski vabandava enesesisenduse valdkonda. See on nüansirikas teema, mida pole mõtet siin natuke teemavälisena arendada.
Selge ju on, et Mukunga lõhub korralikult trenni teha. Viitasin ennist sellele, et teataval viisil on ebaõiglane see, et sisserännanud ja ülalpeetava profisportlasena on tal just seetõttu hoopis paremad võimalused rahad tasku pista kui kodumaisetel konkurentidel. Need vähesed, kes meil siin profijooksjad on, valivad oma võistlusi natuke teise nurga alt kui Mukunga.

Ja see, mida ülim võiduihalus teeb "tervisespordi" kontseptsiooniga, on ju ka selge: see "tervis" jääb sinna vaid kaunistuseks ette. Aina tahetakse teistest parem olla ja saadetakse selle tundmuse najal korda ülimaid rumalusi. Andke endast oma parim, muu pole teie teha ega käsutada.

Raivo

 
At 12:47, Anonymous Suure Doonau jõe kallastel said...

12:13 hea kommentaar teil,
kogu aeg käib meie meedias selline möla, et kuna oleme EL-is,
http://arvamus.postimees.ee/3202271/marika-kirch-pagulaste-kvoot-ja-kodakondsuseta-inimesed
siis on kõik itaalia kreeka türgi piiriprobleemid ka meie probleemid. Ei usu et sama juttu aetakse itaalia ja kreeka meedias, Eesti ja Läti on nende jaoks mingi tülikas ja mõttetu ida-euroopa ja punkt. Kas itaalia ja kreeka ohvitserid on aidanud Narva piiripunktis Eesti piiri valvata, nagu eestlased on käinud Kreekas ja Itaalias sealseid abistamas? Pole nagu kuulnud. Kes on, andke mulle viide!
Kui näiteks Venemaal mölluks läheb ja tuhanded Eesti piiri hakkavad ületama? Kas Kreeka ja Itaalia ajakirjanduses tuleb arvamusi, et jee, nüüd peame aitama ja võtame paar tuhat põgenikku (venelased tatarlased ukrainlased) enda juurde elama? Tutkit!

Kui eestlased lasevad endale pähe istuda, siis itaallased juba mitte. Sõjakas rahvas nagu venelased. Meie aga mää-mää peame aitama, kuna oleme nii haritud, humaansed ja "eurooplased".

Meile on aastaid udu aetud, et eurooplased on mingid "head ja lahked ja õilsad".
Tegelikult on kolmnurgas britid sakslased prantslased vihkamist rohkem kui meil siin oma kohaliku 5.kolonniga.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Jutud paremast geneetikast kuuluvad paljuski vabandava enesesisenduse valdkonda.

Vaata näiteks kossu. Olgu, eestlasi vähe, palkame siis lätlasi ja leedukaid klubidesse mängima. Miskipärast aga palgatakse hoopis mustad mehed. Ja need mustad on reeglina parimad ja liidrid oma mansades. On see juhus? Rahameestel on silma. Küll nemad juba teavad kust oma investeeringule parima kasu saavad. Või Raivo, mustad teevad rohkem trenni väi?

 
At 13:17, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Raivo Alla, ma märkasin toda viidet "...või jätta valedel põhjustel sportimine", kuid see tundus liiga ümar, seetõttu palusingi täpsustamist. Aga teie mõttekäiku edasi arendades: kas see on ikka moraalselt ilus ja puhas, kui meie noortes tapavad motti need võõrad, kes tulevad meie riiki lihtsalt raha teenima ja meis oma kodumaal alaväärsustunnet tekitama, nagu viitate. Jah, ma tean, et Mukungast pole elevil ainult lapsed, vaid ka korraldajad, kohalikud korraldajad, kes juba kutsuvad teda spetsiaalselt starti, sest näevad temas eksootilist jõuluehet, kes paneb ürituse tipus pisut särama. See on bisnis, Raivo Alla, ei enamat. Igasugune mõte, et siin on tegemist humanitaarse solidaarsusega, on soovmõtlemine.

12:47 - ka mina arvan, et kui meil siin Eestis on p**se majas, siis mingile Itaalia või Kreeka solidaarsusavaldusele ei ole küll mõtet loota. See mind häiribki, et Eesti püüab olla nii kuratlikult riigi ehk EL-truu alam, kes kardab oma selga pisutki sirgeks ajada.

Aga kummastust tekitab see, et me räägime siin jooksust ja migratsioonist ja Eestist, kuid kodanline ajaloolane Pärtel hoiab nii vait ja vagurat joont, nagu kult rukkis. Miks me ei kuule siin seisukohavõttu mehelt, kes Jääkeldrisse ometi ju uljalt läks? Siis ehk saaksime aimu, mis mõtted liiguvad veidi institutsionaalsemates sfäärides. Pärtel, auu?!!

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

12:53, (populatsiooni)geneetikaga on antud juhul küll vähe pistmist. Lihtsalt, tippsport - nagu ka sõjavägi - võimaldab enamikes ühiskondades sotsiaalset mobiilsust neile, kel muud võimalused selleks on piiratud. Ja antud valguses pole minu arvates mõtet ka väga halada Eesti jooksjate viletsa taseme või geneetilise "mahajäämuse" pärast - jumal tänatud, et sport pole meil üldiselt enam ainus viis, kuidas elus edasi jõuda. Mida vähem tõsiselt tippsporti võetakse ja sellesse panustatakse, seda küpsem ühiskond, minu arvates.

 
At 13:29, Blogger Priit Pullerits said...

"Mida vähem tõsiselt tippsporti võetakse ja sellesse panustatakse, seda küpsem ühiskond, minu arvates."

Vaidlen vastu. vaadake, kuidas suured riigid panustavad tippsporti! Kas või Saksamaa, Euroopa majanduse mootor, Euroopa võimsaim ja arenenuim riik. Neil on koguni spetsiaalsed tippspordi jaoks mõeldud uurimiskeskused. Nii et pigem vastupidi: mida tõsisemalt tippsporti võetakse, seda küpsem ühiskond, sest esiteks jätkub ressurssi tippsporti panustamiseks (ehk elementaarsed ühiskonna põhivajadused on kaetud) ja teiseks peetakse tippspordis edukust üheks oma võimsuse ja küpsuse demonstreerijaks.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Aga kummastust tekitab see, et me räägime siin jooksust ja migratsioonist ja Eestist, kuid kodanline ajaloolane Pärtel hoiab nii vait ja vagurat joont, nagu kult rukkis. Miks me ei kuule siin seisukohavõttu mehelt, kes Jääkeldrisse ometi ju uljalt läks? Siis ehk saaksime aimu, mis mõtted liiguvad veidi institutsionaalsemates sfäärides.

mul täpselt sama mõte. Miks võtavad siin sõna jalgpallurid, kalurid ja Jakupi sarnased sõnniku järele lõhnavad maamehed, kui tipp intelligents on vait ja ootab kuhupoole kaalukauss langeb?

 
At 13:37, Blogger snaperski said...

Priit, ega ma väidagi, et tegu oleks soovitud ja kõigile mõnusa olukorraga. Aga ka ebamugavustest õpitakse, või õigemini eriti just nendest. Ka Sinu puhul: on ju paradoks, et Tiidrek, kes homopoliitikas oli sinuga samas paadis, on nüüd sellises - samuti traditsioonilist elulaadi puudutavas -, küsimuses sinuga teisel seisukohal. Kui sa nüüd Tiidrekuga pead nuputamiseks veelkord kokku paneks, sünniks teile mõlemale ehk tulu.
Bisnist ja kurioossumit tekitavad ka kolm Luike - on nad siis selles süüdi?
Mukunga teeb, mida ta oskab ja seda parimaid võimalusi ära kasutades.
Või need kuradi eestlastest start-uppijad tahavad Silicon Valley-sse võõrast leiba sööma minna? - "Aadu, kanakuuti!"

Raivo

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Vaidleks vastu härra Pullerits. Tippsport (jalgpall) Euroopas, kus sakslstel on isegi uurimiskeskused, on jah vähesel määral võimsuse demojaks, kuid põhiliselt siiski lihtrahva tänavalt ärakorjamise vahend ja rahategemise instrument. Jalgpall on rahapesu. Kuna meil "jalgpallikultuur" puudub, siis meil sellest ei räägita ja me lihtsalt ei ole kodus selles teemas.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Jah, loomulikult, sport on tulus äri ja sellesse panustamine nii riiklikus kui erasektoris igati ratsionaalne. Mida suurem ja arenenum riik, seda paremad võimalused selleks. Spordiuudiste "loomulikkus" tänapäeva meedias on määratud ära umbes samasuguste monetaarsete jõujoontega, nagu näiteks teatud mõnuainete legaalseks ja teiste illegaalseks tunnistamine. "Küpsuse" all pidasin pigem silmas selle kiretu tõiga tunnistamist - et tippsport on meelelahutus, mille pärast ei üksikindiviidil ega ka rahval pole mõtet väga leili minna. Kätest kinni raekojaplatsidel tippsportlas(t)ele truuduse skandeerimine on naeruväärne.

 
At 14:18, Anonymous Darpaloog said...

Ajaloolane Pärtel on tark inimene ja saab aru, et kui tunned liiga kangekaelselt huvi tabuteemade vastu vale vaatevinkliga siis võib selja tagant lähenevat kaubiku juhti tabada paariks sekundiks hoome puudulikkuse sündroom, mis tekib tähelepanu ekslemisest hoopis heledamale objektile ja samal ajal hetkega kasvavast adrenaliinist, mille tõttu tekib tunnelnägemine ning kahvatuma kontrastiga kogu jääb furoorist välja ja järgneb kabelimüks. Halb õnn, ütleb tark inimene, samas on olemas ka just selliste omadustega salarelv mida on võimalik juhtida sateliittehnoloogia abil.

 
At 14:25, Anonymous H ja K said...

nõuaks veel rahvaspordiüritustel kehakaalu ja juustest tuleneva takistuse tõttu tulemuste koefitsendiga läbikorrutamist. kaalun vähemalt paarkümmend kilo rohkem kui siinne blogi peremees ja lõng vohab. see on ju ebaaus konkurents ja looduse poolt antud eelis.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Loll jutt, H ja K. Mage iroonia.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

H ja K va limukas, sind löödi siit minema katsu nüüd mõnda aega vait olla. On kõigil kergem.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Väga mage iroonia polegi. Me ei peaks olema kurjad kui musta mandri mehed meie tablettide taga istuvatest/kasvavatest noortest paremini jooksevad ja meie laboritingimustes arendatud tippudest paremad on. Alandustunne viib alandlikkuseni ja see viib edasi.

 
At 14:45, Anonymous McDermott, blogirott said...

Senjöör Pärtel on kaval mees. Ta jälgib mängu. Vaatab, kuidas me siin teineteist klohmime ja kägistame. Lõpuks, siis kui El Padre/El Capitano ja tema tulised oponendid hakkavad juba verest tühjaks jooksma, siis tuleb ja nopib meid nagu eile El Pistolero tõusul jõuetuid sitakotte noppis, laks ja laks nagu kärbseid.

 
At 15:00, Anonymous Laane Jakup said...

Te sõbrad ikka ei saa aru. Meie rahvuskehand, mingi 750 000 eestlast ei ole piisavalt suur hulk, et siin kõik vene teisitimõtlejad, ukraina ja moldova pagulased, islamiusu harrastajad, süüria põgenikud, pakistani üliõpilased jne jne enda sisse mahutada ja positiivselt integreerida. Lisaks oma 5.kolonnile. Sama lugu aafrika sportlastega. Maailm on suur ja lai, jooksku kus tahavad, ....
Pange tähele, varsti hakkavad suured rahvad nagu ungarlased, tsehhid, poolakad, sakslased, ehk isegi rootslased? oma kodusid/ühiskondasid sulgema. "Avatud" Eesti jääb aga TAAS viimaseks ja TAAS tunneme oma nahal seda vägagi filosoofilist "enne sööme väikese-peetri leivakoti tühjaks ja siis vaatame mida suur-peeter arvab" paradigmat. Thomas Elvis Pilves ja teised nutikad vennad aga on selleks ajaks siinse tolmu oma kandadelt juba pühkinud. Aidaa! Tulge aga toime kuidas tahate!

 
At 15:15, Blogger Priit Pullerits said...

Laiendagam ampluaad! Kes teab, mis võistkonnaga on tegu?
Maksim Akavantsev, Kertu Ly Alnek, Andrei Gussev, Silver Hein, Werner-Erich Kulla, Margaret Markvardt, Karel Seli, Cevin Anders Siim, Daniel Zaitsev ja Nikita Tšernõšev.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Gogol teab - eok-kinnitas-euroopa-mangude-koondise-ja-avatseremoonia-lipukandja

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

alaks siis ujumine

 
At 15:26, Anonymous Laane Jakup said...

Maksim ja Andrei on täitsa laadna,
Gertu Ly, Werner-Erich, Cevin ja Carel aga tunnistavad külmalt, et eesti rahval pikka pidu ei ole. Ning süüdi selles ei olegi Puutin!

(Pärtel aga jälgib mängu)

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Kutsuti arvamust avaldama.

Wachira sissetulek enne Tiidrekuga kohtumist oli põldu kõplaga harides üks euro päevas. Samal ajal ta tegeles ka jooksmisega. Tema tulemused jooksus ei ole mitte tingitud geneetikast, vaid eelnevalt tehtud tööst - jooksuga kooli ja tagasi, pidevalt kerget näljatunnet (võib-olla ka tugevat) tundes, töö pere põllul.
Mida on meie n.-ö. jooksukuulsustel kellelt ta väidetavalt sissetuleku ära võtab (mõnele üksikule teen vast liiga), vastu panna.
Reeglina kooli ja tagasi minimaalselt jalavaeva kasutades, füüsilise tööta (seda soodustavad ka meie "humaansed" seadused) ja sportimisega alustamine heal juhul vanuses kus rong on juba läinud. Eesti ja sealhulgas ka teiste heaoluriikide jooksu on tapnud hea elu, mitte siin gastroleerivad aafriklased.
Näiteks võib tuua Maroko Kuningriigi. 80-ndatel oli maailma esimese 100 hulgas reeglina mitukümmend marokolast, aga praeguseks ainult mõned. Elu on seal riigis tunduvalt mõnusam kui 30-40 aastat tagasi.
Peeglisse tuleb vaadata, härrased!

Rein Valdmaa

 
At 15:42, Blogger Pärtel said...

Mulle helistas sõber ja ütles, et suusablogis nõutakse "kodanliku ajaloolase" kommentaari. Tõtt-öelda ei tulnud endal pähegi kommentaare lugeda kirjatüki juurde, mis loetles üles kõik lohud ja muhud, käänud ja pöörud Tartu ja Palamuse vahel. Mul ei ole ralliga seotud ärevushäireid ja soovitan ka blogiomanikul pisut kergemalt võtta, sest magamata öö võib kiirel rattasõidul kurjemalt kätte maksta kui suusamaratonil. Aga kommentaarid, nagu ikka, on liikunud hoopis teiste teemade suunas. Siinkohal on üllatav, et minult nõuavad panust ka anonüümsed tegelased, kes võivad kirjutada mida iganes, sest nende isikutega ei ole võimalik nende juttu seostada. Me isegi ei tea, kas tegu on põliste kodanike, sisserännanute või nende poegadega - või hoopis väljarännanutega. Või siis seda, kas nende seas on mõni EKRE liider, FSB kinnimakstud ässitaja, Kari Käsper või hoopis mõni varjupaigataotleja.

Samuti paneb imestama, et Priit on ilma kriitikata üle võtnud end „Martiniks“ nimetava kommentaatori humoorilis-iroonilise epiteedi „kodanlik“, sest Martinile kui kahtlemata intelligentsele mehele pole teadmata, et tegu on nõukogudeaegse sildiga teadlaste kohta, kes ei kirjutanud ajalugu klassivõitluse positsioonilt, s.t ei võltsinud ajalugu marksistlik-leninlikust ideoloogiast lähtuvalt. Seetõttu ei ole mul selle tiitli vastu muud midagi, kui et ta on üleliigne, sest iga professionaalne ajaloolane, kes ei lähtu mõne partei ideoloogilistest suunistest, ongi selle definitsiooni järgi automaatselt „kodanlik“.

 
At 15:43, Blogger Pärtel said...

Aga asja juurde. Pagulaste ja muude sisse- ja väljarändajate teema on paraku nii ulatuslik, et blogikommentaari vormis suudavad konkreetseid „lahendusi“ pakkuda vaid geeniused või lihtsameelsed ja ma ei loe end kummagi hulka kuuluvaks. Probleemi saab vaid ühest ja teisest otsast järk-järgult lahata, jõudes mingite mõistlike seisukohtadeni. Seetõttu hetkel alustan vaid mõne aspekti kommenteerimisega.
- kui Priit jt väidavad, et „mingi Itaalia“ solidaarsusele me ei saa loota, kui meil siin on „p.... majas“, siis miskipärast on just mingid itaallased ja hispaanlased jt need, kes oma maksudega peavad ülal lennuväeeskadrille, mis juba valvavad meie õhuruumi, sest muidu meil võib-olla juba oleks „p… majas“. Teatavasti meie vaba rahvas pole kunagi nõus nii suure maksukoormaga, et me suudaks oma õhuruumi valvata, rääkimata selle kaitsmisest. Teine võimalus enda kaitsmiseks on muidugi Iisraeli tee, ehk importida siia 6-8 miljonit uut kodanikku, kelle maksurahast saame päris uhke armee ehitada. Sellega me vist ka nõus ei oleks, nii et parem on „lõunaosariikide“ panuse suhtes mitte väga üleolev olla
- ma arvan, et mõistlikus mahus immigratsioon on ühiskonnale tervendav ja kasulik, aga tohutult palju sõltub sealjuures immigrandi kultuuritaustast. Meile (või Läänele tervikuna) sobivad hästi materialistlikku edasijõudmist väärtustavad kultuurid. Näiteks Inglismaal on india immigrantide lapsed (2. põlve immigrandid) keskmiselt haritumad ja paremate töökohtadega kui valged britid, seevastu pakistanlastel ei suuda ka 2. ja 3. põlvkond reeglina integreeruda või õigemini polegi nad sellest huvitatud, sest realiseerivad end pigem „vaimselt“ moshees ja etnilise kogukonna piires oma traditsioonilisi pere- ja muid väärtusi edendades. Erandeid kindlasti on, aga selline on trend. Arvatavasti suudaksid ja tahaksid suhteliselt haritud Süüria või Iraagi keskklassi põgenikud Eesti ühiskonda panustada, et elus „edasi jõuda“, seevastu musta Aafrika inimestele on juba ainuüksi siia jõudmine ja sotsiaaltoetustest elamine maine paradiis. Häda on aga selles, et kasulikkuse järgi saame valida majandusimmigrante, aga mitte kriisikoldest pagejaid.

 
At 15:44, Anonymous Laane Jakup said...

Kurat võtaks! Senjöörid Pärtel ja Valdmaa on sellised (vastikud) mehed, et kommenteerivad vähe, aga kui kommenteerivad, siis on meiesugustel kartul kurgus ka. Raisk! Ptüi!

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Selge, tänan Pärtelit väga asjaliku jutu eest.

Ühesõnaga, turvafirmad saaavad nüüd endale palju uusi kliente. Võib-olla on võimalik saada ka uut teenust, kus turvameeste spaleer võimaldab nt linna läbida ja tulevad oma kundedele esimese verbaalse kutse peale 30 sekundiga kohale ning paralüseerivad kõik välejalgsed mustad ning tagastavad oma kaitsealuse kotikese.

 
At 16:03, Anonymous Jakup said...

Jah, see lennukite eskadrill. See on siiski NATO. EL ja NATO rahakott peaks eraldi olema? Kes teab? Aga oma kasu võtavad nad välja ikka. Madalal lendamise treening. Heaolu Euroopas neil sellist trikki teha ju ei lubata. Ehmatab lehmadel piima kinni. Aga Estlandias on nagu ameerikas - kõik lubatud! Mis peenikest treeningut nad veel võiks teha? Mis mujal seadustega ja kasvõi hea tavaga keelatud. Ega siis meedia kõigest pasunda ka. Pealegi on sõda väga eelistatav võõral territooriumil pidada. Isegi siis, kui see maksab palju palju.

Aga jah, mis mõtet siin mukungade vastu sõrgu ajada on, kui Jaanidele ja Pilledele sünnivad Carlid Tšarlid Edwardid Cevinid Casparid Christianid Josephid ja Gerthrudid ....

 
At 16:04, Blogger Pärtel said...

"Reeglina kooli ja tagasi minimaalselt jalavaeva kasutades, füüsilise tööta (seda soodustavad ka meie "humaansed" seadused) ja sportimisega alustamine heal juhul vanuses kus rong on juba läinud. Eesti ja sealhulgas ka teiste heaoluriikide jooksu on tapnud hea elu, mitte siin gastroleerivad aafriklased."

Reinult kuldsed sõnad! Üldised hoiakud füüsilise liikumise suhtes on 20 aastaga kardinaalselt muutunud: hoovimängud (luurekas, trifaa, rahvastepall, lõputu jalka tagumine) ning vanemate sunnitud aia- ja põllutöö (ja TPL-i ja malevate süsteem) on asendunud arvuti ja nutiseadmetega. Lisaksin juurde, et praegune klubide süsteem, kus lapse "trenn" seisneb selles, et 2x nädalas viiakse ta autoga tunniks ajaks harjutama, ei loo eeldusi isegi kehakaalu kontrolli all hoidmiseks, rääkimata talentide väljaarendamisest. Nõuka ajal tähendas "trennis käimine" 5x2h nädalas.

Norras on ka hea elu, aga kuidagi on suudetud lapsed niimoodi liikuma panna, et 4 miljoni elaniku pealt tuleb kogu aeg tippe.

 
At 16:39, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, Pärtel, hea jutt, aga siis tuleb Jakup ja lükkab 16:03 ümber paljud Su käsitlused, vähemasti annab neile väga väärika vastulöögi (NATO, mitte EL; võimalus Eestis, tõelises piiririigis ehk väga reaalses potentsiaalses sõjaruumis vahetult treenida) - nii ei saa seda ju jätta. Ootame huviga vastulauset Jakupile. Lisaks, kui räägid, et mingi piirini ehk mõistlikus mahus on immigratsioon ühiskonnale tervendav ja kasulik, siis, palun, püüa defineerida see piir ehk maht. ma arvan, et kui sa selle ära teeksid, siis see oleks heureka-saavutus, mis aitaks kogu üleüldist debatti sel teemal kõvasti edasi viia. Praegu on minu seisukoht ei ühtki immigranti, sest kuidas tagada, et nende sekka ei satu selliseid, kes demonstreerivad oma värdjalikku käitumist sissekande päris alguses viidatud 16-sekundilises videos?

PS: ja mitte kodanlik, vaid kodanline. Seal on ikka miski semantiline vahe, kas pole?

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Viimase Brüsseli ettepaneku ja 16-sekundilise videoklipi valguses lähevad eestlased soolaleivaga Narva sillale, eemaldavad sealt EL-i piirimärgised ja kutsuvad idanaabrit vabatahtlikult korda hoidma.

 
At 16:56, Anonymous Jakup said...

Palju ohtlikumaks, kui sajad (ja tuhanded) lihtsavõitu inimesed aafrikast, pean seda lugu -
http://epl.delfi.ee/news/eesti/millest-muslimid-ei-raagi-radikaalne-islam-tallinna-mosees?id=71566017

kui siin radikaalse islami brigadirid ringi sahmivad ja organiseerivad, siis on meiesuguste memmepoegade olukord finito. Siis tuleb Savisaar palvekirjaga Moskvasse Putini juurde saata, täpselt nii nagu 1940a suvel Lauristini delegatsioon käis.
Aga ei päästa enam ei vene mužik ega Alabama farmeri poeg meid sellest pasast. Radikaalse islami ees löövad põnnama kõik.

 
At 17:02, Blogger Pärtel said...

Mida ta ümber lükkab? Et peamise kasu õhuturbemissioonist saavad turvajad? No kui see nii tohutult kasulik on, siis miks Eesti ei osta ise hävitajaid, et neid madallende sooritada? Vastust juba teame - need maksavad liiga palju. Eelarvest - tõsi ta on, et Balti riigid panustavad õhuturbe finantseerimisse, ent see on pigem jooksvate kulude katmine. Lennukid on ostetud ikka konkreetse riigi kaitseeelarvest, mitte NATO üldeelarvest. Kusjuures NATO-t ja EL-i siin rangelt lahutada ei saa, sest itaallased võivad väga vabalt öelda, et nende jaoks on julgeolekuriskid Vahemerel ning Venemaa piiri äärde nad oma hävitajaid enam ei saada. Ka kalapaatide kohal on võimalik madallende sooritada.

Mõistlikku mahtu on tõesti keeruline määrata, siin peavad demograafid ja sotsioloogid tööd tegema. Oluline on, et ei moodustuks (uusi) getosid. Aga tagada, et ühtki pätti ei satu immigrantide hulka, on võimatu, pealegi pätistumine ei sõltu sugugi nahavärvist või religioonist ja videos nähtu võib sama hästi ette tulla ka Aravetel või Ahtmes. Praegu pakutud 1000 on ilmselt liiast, võib-olla paarsada inimest aastas hajutaks ära, aga see hinnang on arhitektuuriline (s.t. põhineb lakke vaatamisel).

Kodanline/kodanlik vahe - -ne vorm on vanaaegsem, sisulist erinevust pole

 
At 17:29, Anonymous Laane Jakup said...

Tiitel 'kodanlik ajaloolane' on väga kõva. Sest sellist meest kardavad kõik - fašistid, sotsialistid, natsistid, putinistid, sandinistid ja Ilmar Raag. Ma paluks vaid, et senjöör Pärtel heidaks armu Eesti rahvuslastele. Nii sõbramehe poolest või nii. Sest ei ole meil muud seljatagust kui rahvus. Meie nüpeldatud vanaisade hinged Mahtra sõja päevilt. Ei kata meie õhukest perset enam ei Rootsi kunn, ei Putin ega ookeanitagused sõbrad, ega ammugi Euroopa vasakpoolsed. Ega keegi muu. Ei loota kellelegi muule kui sooneliste käsivartega poistele Karvajala brigaadist, El Komandante organisaatorivõimetele. Ja kodanlise ajaloolase armulikkusele.

 
At 17:57, Blogger Pärtel said...

Ka huumorimeelele võib loota, vähemalt Jakupil on sellega kõik korras.

Mis puutub Mukungasse, siis ilus on vaadata, millise kerge ja väleda looduslapse sammuga ta jookseb, võrreldes Eesti tippude jõulise, et mitte öelda kangutava minekuga. Vt nt https://www.youtube.com/watch?v=tGVuxLOngdc 3:00

Aga intervjuust paistab, et Mukunga on muidu ka üsna lapsemeelne, eriti kui silmas pidada usku, et siinmail võistlemine ja keele õppimine toob talle kuidagi Eesti kodakondsuse.

 
At 18:20, Anonymous Martin said...

Ajaloolane Pärtel eitab seisukohta, et ajalugu kirjutatakse klassipositsioonilt.
Mis positsioonilt siis ajaloolase Pärtli arvates ajalugu kirjutatakse?

Inimühiskonna ajalugu teatavasti on olnud eelkõige klassivõitluse ajalugu, väitsid Marx ja Lenin. Heakene küll, aeg on edasi läinud.

Peaksime siis aksioomina omaks võtma Francis Fukuyama õpetuse "ajaloo lõpust"? (Fukuyamale tähendab ajaloo "lõpp" klassivõitluse lõppu). Fukuyama õpetus komplektis Samuel Huntingtoni tsivilisatsioonide vaheliste lõhede teooriaga tundub päris pädev ja piisav ära seletama Eesti geopoliitilist situatsiooni.

Huntingtoni kohaselt läheb maailmatsivilisatsioonide suurim tektooniline lõhe piki Narva jõge ja Eesti idapiiri. Huntington sobib suurepäraselt põhjendama ja õigustama Eesti idapiirilt algavat Kolmandat maailmasõda. Huntingtonile (ja Fukuyamale - "klassivõitlus on lõppenud") Ameerikas sobib see suurepäraselt. Kinnitab teooriat.

Konks on aga selles, et Eesti idapiirilt algav III maailmasõda tähendab absoluutse kindlusega tuumalööke Tartu, Ämari-Paldiski, Tapa ja Tallinna pihta. Mis tähendab väikest kahju ajakirjaniku Pulleritsu ja ajaloolase Pärtli kinnisvarale (Paet on Brüsselis).

Minu pärast kirjutatagu ajalugu klassi- või mitte klassipositsioonilt. Mulle noore, progressiivsete vaadetega eestlasena ei ole vastuvõetav, kui Eesti peab mingite Brzezinskite ja Huntingtonide tõttu taas oma naha turule tooma (aga Paet on Brüsselis).

 
At 18:45, Anonymous Suure ja Sinise lainetel kiikudes said...

Tubli Martin! sellist vankumatut ja kindlalt klassipositsioonilt lähtuvat arvamust oleme sinult alati oodanud. Tõtt räägid noormees, sinu lauseid kinnitavad ka tunnustatud klassikud Marx, Lenin, Engels, Huntington ja Fukuyama.
Siin ei suudaks ka tunnustatud sõna- ja retoorikameistrid Pullerits, Pärtel, Valdmaa sulle palju vastu haukuda.

(Ansip on ka Brüsselis. Vintske spordimehena oleks tema kasutegur Narva, Tallinna, Tartu all kaevikutes päris hea, aga ta on Brüsselis. Ta võiks kaitsta oma lihaselise turjaga naiste laste ja vanurite väheldast kinnisvara, aga ta on Brüsselis).

 
At 18:53, Blogger Priit Pullerits said...

Pärtel, nüüd lasid küll saatusliku apsu läbi, kui kirjutasid 16-sekundilise video kohta, et "videos nähtu võib sama hästi ette tulla ka Aravetel või Ahtmes". Olen terve päeva olnud valmis, et keegi selle vea teeb, aga oleks kodanliselt ajaloolaselt oodanud suuremat valvsust.

Milles asi? Nimelt iga normaalselt mõtlev ja vähegi empaatiavõimega isik ei hakka pärast tolle video vaatamist ja tollesse videosse kodeeritud laiema sõnumi seedimist ütlema, et (ümbersõnastatult) ähh, see ei loe ega tõesta s*ttagi, sest selliseid asju võib ette tulla ka Aravetel ja Ahtmes. No esiteks, ega väga ikka tule küll, sest me muidu teaks sellest. Aga see on väike aps. Kolossaalne aps on see, et iga normaalselt mõtlev ja vähegi empaatiavõimega isik - krt, ma ei taha kõlada nii isiklikult, aga mõnikord tuleb üldise sõnumi kohale toimetamiseks öelda väga otsa -, eriti need, kes on tütre/tütarde isad, nagu mina, peaks sellise video peale tundma endas võitlustahte tõusu, et raisk, kuidas saab tüdrukutega niiviisi käituda, sellistele tüüpidele tuleb nii kütta, et nad enam ei tõuse. Aga selle asemel tuleb kuulda vabandavat "Aravetel ja Ahtmes tehakse ka", nagu see, mis seal videos näha on, oleks tühi asi. Ei ole ju! Naistevastane vägivald on ju väga teema!

Ma usun, olen isegi raudselt veendunud, et lugupeetud kodanlise ajaloolase puhul ei ole tegu eelviidatud ja -nimetatud omaduste mimetamisega, et tegemist oli lihtsalt hooletu ja järelemõtlematu mõtteavaldusega, et "Aravetel ja Ahtmes tehakse ka". Mis tähendab, ja olgu õppetunniks, et enne tuleb väga hoolega kaaluda, mida öelda, kui püüda midagi, eriti rõvedat, kaitsta või õigustada.

Üldiselt: peace!

Ma panin selle video ka oma FB küljele, et näha, millised on reaktsioonid. Ja nagu arvata võiski, siis on reaktsioonid ümmargune null. Mitte keegi neist, kes on minu postituste puhul tikkunud kohe innukalt sõna võtma, eriti just midagi õigustama või vastu vaidlema ja mind materdama, ei ole seekord öelnud mitte kui midagi. Nad teevad kõik näo, nagu nad poleks seda valusat videot näinudki - sest see ei sobi nende sinisilmse maailmavaatega immigrantidest. Ütlen nende kohta küll vaid üht: faking sitapead, kes vaikivad.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Näe, tipikas oskab väitlusel lakki saades asja huumoriks viies taanduda, Pullerits hakkab võidumeest peagi naisepeksus süüdistama...

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Selle videoga viha kruttimine viisil "kes ei ole minu poolt, on mu vastu" viisil on tõttöelda lapsik. See on tegelikult nii ebaaus retoorikavõte, et piinlik seda kuidagi äraseletamisele pannagi... Rusikad võid rahulikult tasku panna või siis välja võtta kui Tartu neonatsid tumedamadele välistudengitele lakse jagavad - ma küll ei tea, kumma poole sa valiksid.

 
At 19:25, Anonymous Laane Jakup said...

Väga hea kommentaar 18:53, härra Pullerits!
Mul täpselt sama arvamus, sellise teo eest tuleks 200 000 sarnase välimusega tüüpi armutult kasti peksta! Sest ega vähemast nad ei õpi.

Miks ei ole vastukajasid? Inimesed on oma igapäevase tööorjuse all lookas. Neil ei ole aega neegrikutsikate kombel tänaval jõlkuda. Ega nende tegemisi jälgida. Olgu või internetis.

Vaadake kui ebaõiglane on (meie endi tehtud) maailm. Kui see tüdruk oleks korralikult peksa saanud? Milline moraalne löök oleks see olnud temale ja tema perekonnale. Kui süsteem oleks jaole saanud? Nolk oleks saanud pool aastat tingimisi ja 20t ühiskondlikku tööd? Maksimum. Kas on see õiglane karistus teiste inimeste psüühilise lõhkumise eest? Tulevikus naerab see nolk tüdrukule laialt näkku, kui taas vastu tulema juhtub. Kes korvab tema psüühilised vaevad?

Mida ütles veike Mamma väikesele Alfredole? Aga seda, et inimesearmastus ei tasu ennast kunagi ära.

 
At 19:30, Anonymous Joakim, blogirott said...

Väga hea, et Paet ja Ansip on Brüsselis.
Brüsselis kaitsevad nad kogu progressiivse maailma kaunidust ja kinnisvara, mitte ainult Eesti kohalikku paepealset kidurat lepavõsa.

 
At 19:37, Anonymous Katsapov said...

19:23 esimene jobu juba ärkas
välistudengid jeee! Homme tuuakse maailma suurlinnade getode tänavapilt ka meile siia. Või ei ole sa ammu lehti lugenud? Nii kuradima kitsas on ette mõtlemise võime. Selleks ajaks kui sul äkki mõni järglane tekib on selline kõnts ka meil igal tänavanurgal kooserdamas. Välistudengid ....

 
At 19:54, Blogger Priit Pullerits said...

Uskumatu tüüp see 19:23! Ta vaatab seda, kuidas neegrinoorukid tütarlasele käega näkku löövad ja siis talle jalaga virutavad, nii et tüdruk kukub, ja siis selle üle irvitavad, ja kõik, mis too tüüp, 19:23, selle kohta öelda suudab ja oskab, on see, et see on ebaaus retoorikavõte, selle asemel, et väljendada jõuliselt ja selgelt ja kompromissitult oma inimlikku meelepaha ja vastikustunnet sellise käitumise üle. Huvitav, kas tegemist on tõesti südametu idioodiga?!? Kuidas saab sellist asja, nagu seal videos, nii vaadata, et selle peale ei teki empaatiavõimet kannatanu suhtes ega karistamise tunnet/tarvidust vägivallatsejate suhtes???!!

Meie seas liigub ikka uskumatuid moraalseid värdjaid. Tule välja, kui julged!

 
At 20:57, Blogger Pärtel said...

Tähendab, et Rahumäel noort naist rünnanud mees oli kindla peale mustanahaline?
http://www.reporter.ee/2015/05/26/kaeraudadega-mees-rundas-rahumae-terviserajal-noort-naist/

Mis reaktsioone Sa sellele kuskil Seine-Saint-Denis's või Vaulx-en-Velin'is tehtud videole ootad, kui meil Eestis igapäevaselt toimub naistevastane vägivald nii kodudes kui kodunt väljas? Et lähme ja lööme karistuseks esimesel ettejuhtuval immigrandil hambad sisse?

 
At 21:14, Blogger Priit Pullerits said...

Meil piisab, Pärtel, endagi pättidest, meile ei ole siia vaja muu maailma pätte, ja selge on see, et nois maailma kohtades, kust meile siia immigrante tahetakse tuua, on hoopis teised tavad kui meil siin, nii et isegi sina, meesterahvas ja veel jooksja, ei pistaks oma nina nende keskele ega saadaks sinna kerge südamega oma naissoost sugulasi. Võis pistaksid ja saadaksid?

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa sobiksid hästi "Troonide mängu" maailma, ainult pikka elulõnga sulle seal ei kedrataks. Või Strugatsike "Raske on olla jumal" maailma, kus tõepoolest on jälkus üksnes jälkuse otsa. Sinu reaktiivsus selle video koha pealt näitab ülihästi kätte kui kerge on kas puutinlikul või mistahes propagandamasinal pelgalt paari videoga ajusid lagedaks triikida. Tule mõistusele! Mul on empaatiavõime kenasti arenenud ja mis juhtus selle tydrukuga, on äärmiselt kurb. Äärmiselt kurb on ka see, et selle juhtumi põhjad suudad sa rabava satori-hetkega panna paika immigratsioonipoliitika jõujooned - mida näe ajaloolane Pärtel ei suutnud ka oma kogemuse ja lugemuse kiuste.
On napakaid, kes teisti tyhjast näkku löövad. Aga on sama napakaid, kes oma kiitsaka keha kiuste rusikad klaveri kohal krampi kisuvad ja plöga välja ajavad.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Võis pistaksid ja saadaksid?

nüüd tõmbas küll elegantselt härra ajaloolasel naha üle kõrvade! Meie Road Captain on väga terav.

 
At 21:34, Blogger Pärtel said...

Ma ütlesin kohe, et Martin on haritud poiss. Tõepoolest, klassipositsioon pole tingimata tarvilik ja soovi korral on võimalik kirjutada näiteks oma tsivilisatsiooni positsioonilt. Huntingtoni lõik Narva jõest kui tsivilisatsioonipiirist on muidugi meeldejääv, aga tegelikult rõhutas ta kõige olulisemana ikkagi lõhet Lääne ja islamitsivilisatsiooni vahel. Samas on tagantjärele tema tekste lugedes näha, et kõige taandamine kultuurile ei tööta. Praegune kõige raevukam sõda käib „islamitsivilisatsiooni“ piires ning tundub, et pärslased ja araablased pole ise veel aru saanud, et nad ühte kultuuri kuuluvad. Või näiteks väidab Huntington , et Ukraina ja Venemaa vahel ei saa kunagi sõda tekkida, sest nad on kultuuriliselt liiga sarnased. Võta näpust! Teisalt, eritrealase pilgu läbi on Peterburi ja Tallinn täpipealt sama kultuur, üks Ida-Euroopa puha.

 
At 21:49, Anonymous Kalmer, blogirott said...

Martin pani paugu. Sellest ei ole kerge toibuda. Vahelduseks võiks midagi kergemat sisse tõmmata. Kurrram!

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Paet Foorumis ütles, et piinlik on lugeda pagulaspoliitika raames arvamusi, kes kui palju migrante oma perre on valmis vastu võtma.
Pullerits on oma panuse andnud.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane lihtsalt EI TAHA neid neegreid siia. Muid vabandusi pole vaja otsida (lennukid, jm.) Teie pehme hingega lurdid lihtsalt ei suuda enam, teil on valus... ning siis aju hakkab mõtlema välja pehmendusi ja "mõtteid".

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

22:20 ei ole vaja purjutada. Homme on töö päev.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

22.23
Üks vastaste võte on isiklik rünnak, kuid tuleb endale kindlaks jääda. Asi ongi vaja natukene inetuks ajada, nagu Paet just TV-s ütles, et nagu on probleem, isegi konflikt. Naerma ajate, suured pagulaste kaitsjad, õnneks-kahjuks te ise ei näe ennast kõrvalt!

 
At 22:37, Anonymous Helmut, kogenud blogirott said...

22:33
ei saa aru, kelle kohta sa ütled "Naerma ajate, suured pagulaste kaitsjad, ...."

 
At 22:49, Anonymous H ja K said...

ja kindlasti ei leia netist ühtegi videot, kus valge mees peksab musta naist? usun ma jee. aga see tuli üllatusena, et muidu nii kõva ja isane mees kasutab seda lõustaraamatut. maru pläss värk.

 
At 23:01, Anonymous Julius, noku triikija said...

Teatud mölalõuad tuleks tiliitida

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Neegrite kaitsjad, kas teie elu ainus mõte on teisi inimesi mõnitada või, oma ema sealhugas? "Mugavus"pagulastel on muide kohti küll, kuhu minna, terve manner nende päralt ja kõik pole ka kõrb.

Üldiselt, netis pole mõtet vaielda, kui ikka jurakas ei taha aru saada, kui on sarved pähe võtnud.

 
At 03:09, Anonymous Jüri-Mihkel Muru said...

Kuna pagulaste ametlik tervituslaul on meil juba olemas (meeldetuletuseks vt siit) - loodetavasti valitsus kinnitas eelmisel istungil ikka ära eks? -, siis täielikust idüllist ei lahuta meid enam palju ja see on murjanitele vähemalt sama oluline kui laulmine. Loomulikult on see tantsimine.
Kerge küll öelda, aga mis võiks olla paslik murjanite tervitustantsuks? Njah...
Aga kui alustaks performance'iga, mida vanad eestlased juba aastasadu hästi tunnevad nime all "Saia ja liha!".

Olemata küll suur murjanite tantsude ekspert, siis nähtud pagasi põhjal julgeksin siiski öelda, et see vana rahvatants sobib hästi ka uusasukate repertuaariga ja on neile vägagi kontimööda ehk võõras mitte.
Siis lähitulevikus võiks performance kohtadel (on selleks Räpina, Põlva, Orissaare, Vaimastvere, Klooga, Narva-Jõesuu vms) välja näha nii, et neiu osa tantsib kohalik Eesti piiga ja peiu osi tantsivad murjanid-väänjalad.
Selline ühiselt tegemine ja olemine ei oleks mitte pelgalt kunstilis-meelelahutuslik ettevõtmine, vaid kaheldamatult ka tõhus integratsioonimeede!

Jaa, ilusad ajad on ees ootamas ja viimati lööb ka maaelu jälle õitsele ning maainimeste rinnad lõpuks rõõmust rõkkama hakkavad nagu pealinna liinadel, urvedel, lainedel, heidydel juba mõnda aega rõkanud on.

 
At 08:28, Anonymous Anonüümne said...

Pigem hakkab eesti naine jalgevahelt kollast rassi väljutama.

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäeval tuleb üsna tuuline ilm, kohati küljetuul

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

"töö päev" kirjutatakse kokku, krdi rott

 
At 09:07, Anonymous Kibuvitsa Endel said...

03:09 tüüpiline ori-eestlane. Selmet oma maa ja rahva eest lahing maha pidada, hakkab uue okupatsiooni ees laulma ja tantsima. Pole mingi ime et venelased sellise lödi rahvaga integreeruda ei taha.

Ei tule enam head onu Klintonit, kes eesti rahvale vabaduse kingib. Need ajad on möödas.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

21:21 vasakliberaal näitab oma madalat taset, minnes inetult isiklikuks ja solvavaks. aga mida muud sellistelt oodatagi. Häbi!

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Eile foorumi saadet vaadates tabasin ennast mõttelt, et mida kauem eestlane kuskil maailmas kõrgel palgal viibib, seda multikultim ja limukam ta on. Kuulakem näiteks vana ERSP-last Kelamit ja võrrelgem tema ütlemisi siis ja nüüd - jube lihtsalt! Kohati tundus, et Toom on selle pinnalt rahvuslikum kui teised Paet, Kalls, Tarand jne.

Huvitav, millest neil selline enesekiondlus, et CCCP immigranid ei lähe arvesse. Kust selline teadmine? Teiseks. Võtkem need neegrid enda küladesse, kus nad ise elavad, Tiskresse, Viimsisse, Peetri külla jne. Mitte nagu Tarand seal kukkus lahmima Narva ja Kagu Eestisse. Ikka lükata kõige väetima elanikkonna sekka. Teades enda tööalaselt, et eliit ei talu isegi sostiaalhoolekande asutust oma elurajoonis, mis siin rääkida siis neegritest, kes võiks ja peaks nende rajooni elama tuléma, las integreerivad siis. Lihtne on ju umbmääralselt lahmida. Kolmandaks. Jättes Eesti rahvuskehandi hääbumise kõrvale, mis rahadest hakatakse neid siin ülal pidama, arvestades asjaolu kui vilets on meie sotsiaalhoolekande süsteem. Sellel teemal ei taha ma rohkem isegi mõelda, mis juhtuma hakkab.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Tarand on OUT

 
At 10:39, Blogger Priit Pullerits said...

See oli õudne saade, aga vähemalt on maskid langenud ja me teame, kes meie riiki perse keeravad.

Teiseks, eriti kummastav oli kuulda, et kõik need, kes 20-25 aastat tagasi rääkisid, kuidas Liidust pealetulev immigratsioon lämmatab ja ohustab eesti kultuuri - Lauristin, Tarand näiteks - ning olid selle poolt, et piir panna sisserändele, on teinud 180-kraadise pöörde ja räägivad juttu, kus too mõõde, mis 1980ndate lõpus ja 1990ndate algul oli nii määrav, nüüd mitte lihtsalt ei puudu, vaid on võtnud lausa tollasega võrreldes vastupidise suuna. Inimesed on läinud hulluks või?

 
At 10:46, Anonymous Laane Jakup said...

Tiidrek Nurme on oma blogis mingil määral päevakajalise sissekande teinud. Miks "mingil määral"? Aga seepärast, et härra Wachira treeningpartneril endal on segi minevik ja olevik, tahtmine ja saamine, riik ja üksikisik, kodakondsus ja rahvus. Mehe jutus ei ole loogikat, segi tal kõik nagu pudru ja kapsad.
Ning selline mees hakkab tulevikus hingekarjasena tööle? Mina kardan tulevikku.

ps. kui vanad kalad Tšikin ja Karikosk kasvatasid oma õpilasi ka intellektuaalses plaanis, siis Harry Lemberg on oma töös küll täielikult ebaõnnestunud. Tiidrek vajab isafiguuri. Ning ruttu, sest varsti võib olla liiga hilja.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Küll valitseval elidiil tuleb kord oma mihklipäev. Lugege veel Made lugu Õhtulehest.

 
At 11:19, Anonymous Jakup said...

10:54 meie asi on seda päeva lähemale tuua. Muidu seda ei tule ega tule.

 
At 11:24, Blogger snaperski said...

Tiidrekule pole isafiguuri kindlasti vaja. Freudi järgi on just Taevane Isa sellesinase projektsioon:) Aga kui nali jätta, siis - ärge kandke oma alateadvuse hirme maailmale üle. Muidu on nii nagu J. Lotman keskaegsete nõiaprotsesside kohta kirjutas - hirm konstitueerib ähvardava ohu. Vaenlane tuleb välja mõelda. Ehk kui sellise, vihaga ülesköetud hirmuõhkkonnas tuleks hakata tõepoolest pagulasi vastu võtma, siis oleme me ise tulevaste probleemide kaasloojad.
Nagu Laane Jakup ütles: "Mina kardan tulevikku." Kartus, hirm... siis suvaliselt üleskorjatud brutaalne video mustanahalistest valget naist peksmas, allmärkusena Priidu sugereerivad subtiitrid "kui see oleks su oma tütar". Adrenaliin köetakse üles ja kes seda võistlusesse välja ei vala, valab selle kodus omaenda naise või tütre peal. Morbiidne paradoks tõesti, aga kontakt reaalsusega olemas. Vaadake kuidas Jaak Madison oma pagulaste videos kütab õhkkonda kuumaks, olles ise äsja pisisulina ja kajutikabistajana kuulsust kogunud.

Seda, kas üldse ja kui palju pagulasi peaks vastu võtma, võiks arutada kaine peaga. Kui väljaspool oma blogi suudab Priit tõesti argumenteeritult kõneleda, siis siin vabaneks nagu kogu kammitsetud solk ühekorraga ja nagu näha, leidub ka ustavaid, kes selle maitset kiidavad.

Raivo

 
At 11:24, Anonymous Helmut, holokausti ohver said...

Lugesin, ei olnud just julgustav kirjatükk, vaene Mukunga, peab tulevikus hakkama Eesti kultuuri säilitama. Kas ta ikka teab, kui suure koorma valge hea treeningpartner kavatseb tema kleenukestele õlgadele veeretada?

Väidet, et üle Vahemere tulevad inimesed on enamus sõjapõgenikud, tuleb põhjalikumalt uurida. Eriti, kui on olemas fakte inimsmuugeldamise osas.

Kas Tiidrek kavatseb ise uurida, võib palkab selleks mõne Targa Onu, või loodab, et mõni Hea Onu võtab kätte ja hakkab uurima? Sõjal ja smugeldamisel ei ole otsest seost, aga eks Tiidrek tea paremini.

Arvasin, et T Nurme maailmas ringi käinud inimesena on selles teemas kodus, aga võta näpust.

Kes siis Tiidrekule isafiguuriks hakkab? Pullerits? Pärtel? Valdmaa? Vootele endisest Kirovi kolhoosist?
Härra Pärtel võiks loengu pidada, kuid tema külm loogika läheb Tiidrekul kardetavasti üle pea.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Meie pisikeses Laagir alevikus juhtub ka "asju":
http://www.ohtuleht.ee/679315/noortekamp-andis-neid-korrale-kutsunud-naisele-pudeliga-vastu-pead

mp

 
At 12:04, Anonymous Laane Jakup said...

Raivo, asjata teed härra Pulleritsu esitatud videot maha. See ei ole tema isiklik kapriis ega kinnisidee, vaid tänapäeva suurlinnade IGAPÄEV. See saab olema ka "avatud Eesti" igapäev. Mina ei näe jõudu, mis sellisele "käitumiskultuurile" käe ette paneb. Ei täna ega homme.
Või ütled, et see on üksikjuhtum?

------------------------------
Lubage mul olla hirmunud edasi. Tiidrek on tuleviku usumees. Vaimulike kiht on kreekarooma klassikalises riigiõpetuses ühiskonna eliit (mida kostab õpetlane Pärtel?), eespool ärimehi, eespool sõjamehi. Temasugusel mehel on tulevikus mõju presidendile, riigikogu esimehele. Kuid ta ei tee vahet kodakondsusel, rahvusel, ... keerulisematel asjadel, tema maailm on õhinapõhine "meie kõik, Issanda lapsed".

Tervet maailma soojaks kütta pole võimalik. Tubli jumalasulane karjatab ja kaitseb kõigepealt oma rahvuse lapsed, siis vaatab mis edasi. Elu maailmas on konkurents. Kõik rahvad võimlevad egoistlikult iseenda eest. Totud eestlased vaid arvavad, et kui nad võimlevad euroopa, ameerika, aafrika eest, siis tõstetakse nad pjedestaalile. Sittagi. Siin tuleb see suure- ja väikese-Peetri efekt (tühjad pihud väikese Peetri jaoks).

ps. Mukunga on üksikjuhtum. Millal saab üksikust üldine? Seda pole mõtet minna Tiidreku käest küsima. Selle peab lahendama keegi tark onu kuskil kaugel ja meie siin vaid loodame, et see onu teeb otsuse "meie kasuks".

 
At 12:21, Blogger snaperski said...

Nõus, otsustame peame meie - st eesti rahvas -, ise. Kuid ma ei ole nõus, et "meie kõik, Issanda lapsed" on just õhinapõhine suhtumine. Vähemalt minu nägemuses on see vaimumaailma avardumisel põhinev. Tõsi, mina-perekond-riik-maailm teljel suuremeelsus on ohtlik siis kui keegi (Euroopa Liit, Nato,...) selle oma vankri ette rakendab.
Seetõttu peame kindlasti etteantud kvootide vastu protestima, aga mitte pimestatuna isiklikust vihavalingust, vaid kaaluma, kas globaalne vastutustunne sellisel viisil maailmas toimuva pärast on meile jõukohane või mitte. Need on konkreetsed (hea)teod, mida saaksime hädaliste jaoks ära teha, kuid risk endale probleeme kaela tõmmata on kahtlemata arvestatav!


Raivo

 
At 12:35, Blogger Priit Pullerits said...

Ma arvan ka loodan muidugi, et Raivo vääratas, kui ta püüdis jätte muljet, et viidatud video ei olegi nagu midagi hullu. Ütlen nii: kui need, kes ei näe tolles 16s videos midagi jahmatavat, siis on nad asunud inimesena allakäiguteele ning peaks kiiresti abi otsima - kõike parem, kui endale otsa vaatama ja küsima, et kuidas küll sai juhtuda, et minusugune ei tunne selle video peale midagi sellist, mida tunneks iga normaalne isa, kes seda näeb.

Kuidagi on juhtunud nii, et ma olen saanud mingi osa Eesti rahva tugipostiks. Isegi Tiit Made alustab oma tänast kommnetaari Õhtulehes mulle viidates ja mind toetades. Täna olen saanud juba kaks telefonikõnet ja kaks meili, kus inimesed tahavad jagada oma halbu kogemusi immigrantidega ja näevad minus vist ainsat ajakirjanikku, kes neid kuulab. Näiteks üks pealt 70-aastane proua, kes oli elanud kuus aastat Soomes, rääkis, kuidas ta läks sinna ja suhtus kõigisse ühtemoodi hästi, aga tunnistas, et lõpuks, olles näinud, kuidas somaallased seal käituvad, sai temast rassist.

Nii et, poliitikud, andke minna ja kütke oma tegudega rahvas rassistlikke meeleolusid ja siis imestage, miks küll inimesed nii allergilised ja sallimatud on. Faking lollpead!

 
At 12:43, Anonymous Laane Jakup said...

Raivo:
Seda, kas üldse ja kui palju pagulasi peaks vastu võtma, võiks arutada kaine peaga. ...


Oled sa Raivo siis praegu purjus või?

Viskad siin Madissoni meile nina peale? Kodust naisepeksmist? Väga alatu on sinust üksikjuhtumitesse sukelduda. Nõus, Madison on ebaõnnestunud sell. Koduseid kaklusi ikka juhtub. Aga see ei tähenda, et me peaks selle pärast oma rahvusliku iseolemise püüdlustest loobuma.

Kirjutad, et " ... vihaga ülesköetud hirmuõhkkonnas tuleks hakata tõepoolest pagulasi vastu võtma, ..."

Kas sa ei saa aru, et hirmuõhkkonnas on eestlased elanud juba alates 1209, kui ristikoerad saamahimus maale tulid. Kui mitu põlvkonda see teeb?

Venelaste (ka soomlaste) propaganda naerab juba aastaid, et näe eestlased, kardavad! Nad kardavad! Endil on oma riik, aga kardavad! Neil on ohvrisündroom!

Loomulik et kardame. Mitmeid kordi suurematel rahvastel on hea naerda. Mõnus ju, kui leidub nõrgem, keda peksta ja kelle üle naerda. Eestlased tunnetavad, et NAD EI OLE PEREMEHED OMAL MAAL. Aga Raivo, hüppa ise Madisoni asemele EKRE-sse ja anna tuld. Tublid energilised isamaalised mehed on alati oodatud. Siis näed ise, kuidas kõigepealt eestlased-kohalikud-kupjad-kiltrid sulle ohvrimentaliteeti/natsiihalust/midaiganes kaela hakkavad inkrimineerima. Aga ära selle tühja asja pärast põnnama löö!

 
At 13:21, Anonymous Laululinnuke said...

Ajate siin vaesel Mukungal juhtme kokku. Varsti ei tea ta isegi, kas on keenlane, eestlane, sportlane, olümplane, treeningpartner, äripartner? Selleks ajaks, kui peab hakkama olümpiafinaalis kilomeetreid lammutama, on tal võhm väljas.

 
At 15:25, Anonymous Laane Jakup said...

Meil ei ole siin mitte midagi arutada. Eesti riigi ja rahva esimene kohus on säilitada eesti rahvas kogu MAAILMA jaoks. Meid on vähem kui 1 miljon! Me võime olla esimene näide maailmas, kel oma riik oli, kuid rahvus hävis/kadus. Siin on meil argument, mis Brüsselis suurtele onudele lauale lüüa, Poolas on rahvast 40 miljonit, Eestis 1 miljon, kuid pagulasi võtame vastu samas suurusjärgus!

Poolakad on kirjutanud, et kui suurrahvad venelased ja sakslased taas madistama hakkaksid, oleks nendega lõpp. Poolakaid on 40 m. sakslasi 70m. venelasi teate isegi. Kui ka kogu maailm Poolale kallale läheks, jääks neid ikka 10 milli alles. Kui palju eestlasi pärast uut sõda alles jääks?

Aeg-ajalt tõuseb päevakorda siin venelastele autonoomia andmine! Väljasurev pisirahvas pakub enda sees autonoomiat maailma suurrahvale? Olgu, autonoomiat pakutakse neile, kel oma riiki ei ole. Pakume kurdidele? Kurde on ca 10 miljonit, kui mitte rohkem. Miks peaks 1 milj rahvas pakkuma midagi kurdidele, ukrainlastele, pakistanlastele? Lolliks olete läinud?

Vaimne aspekt lisaks. Kui palju on meid, eestlasi viimasel 20 aastal "pähe pekstud", hoiatatud natsismi/fashimi jms. eest! See käib ju suurrahvaste kohta, kui saksa prantsus venemaa miljonid rahvad "üles ässitada" võib neist olla teineteisele ja nende väikestele naabritele ohtu. Aga eestlastest! Oletame et Madison "kütab meid üles" ja "tõstab Eesti rahva põlvedelt jalgadele"? Mis siis? Läheme soomlastele kallale? Läheme lätlastele turja? Lätlasteltki saame ju haledalt lakki. Setud on olemas ... nendest saaks ehk jagu kui 2 aastat pingsalt rünnata ...
Lisame veel siia, et eestlased ei ole minimaalseltki sõjakas rahvas (nende sõjakus piirdub internetis kõvatamisega).

KÕIGE HULLEM ON RÕVE PROPAGANDA mida meie ENDA EESTLASED pidevalt tambivad. Jätame poisikese Krister Parise praegu kõrvale. Isafiguur Maruste kirjutas alles, et Vapside rehabiliteerimine heidab meile varju ja tekitab naabrites õudust, kuna eestlased asuvad natsismi ja revanshismi teele (ega siit gaasiahjud ka kaugel ole, eksole).
Sisuliselt annavad marusted/sutropid/lauristinid/raagid/lobjakad etc. meile mõista et olematu rahva-arvuga eestlased võivad "selliste arengute" korral saada ohuks sakslastele, venelastele, poolakatele ... eee kogu maailma progressiivsele üldsusele. Tegelikult aga tegelevad need müüdavad nihilistid eesti rahva vaimu ja eneseusu mahamaterdamisega. Omad eestlased kräunuvad, justkui oleks väikerahva rahvuslik ühtehoidmine suureks ohuks meile endale ja kogu maailmale. (Eks suure maailma kavalnäpud karda eeskuju. Kui miljonirahvad hakkaks ka keskendatud laulu- ja tantsupidusid korraldama, õudne mis siis saaks! aga see on teine teema)

Leedulastelt oleks õppida. Neilgi jookseb rahvas laiali, viimaseks õlekõrreks mineviku suurriikluse ihalus, mille ümber rahvustunnet koondada. Riik neil sellega tasapisi tegeleb. Aga katsuge meil siin midagi Lembitust või Sinimägedest kirjutada. Kohe on omad turjas, see on kitsarinnaline rahvuslus, pealegi võib see solvata meie kaasmaalasi (ja pealegi rüvetab see kogu maailma fashismiohvrite mälestust).

Kordan veel. Meil jagub jaksu vaevalt oma rahva hinges hoidmiseks. Maailma suurrahvaid me ei integreeri mingi trikiga. Lisaks ihutakse meie õnnetule territooriumile hammast (geopolitics). Nagu meil poleks veel küllalt muresid, lisame endale veel vabatahtlikult pagulaste/põgenike/immigrantide hooldamise mure.

See on aspekt mille peale esmajoones rõhuda, mitte "halbadele kogemustele immigrantidega"
Prüsseli kavalad onud vastavad, et "kust teil need halvad kogemused, kui teil ei olegi ju immigrante?" (CCCP immid ei tule arvesse, seda juba teame)

 
At 15:58, Anonymous McDermott, blogirott said...

Tiidrek on selle loo kirjutanud peale karmi trenni lõunamaa päikese all. Aga see, mis ta eelmisel sügisel Toompeal ette võttis oli väga tubli. Üks kirjatsura kirjutas temast väga jälgi artikli seejärel. Ere näide eestlaste ühtehoidmisest ja ühise asja ajamisest. Spordirahva seas ei leidunud ühtegi terava sulega meest, kes Tiidreku eest oleks välja astunud. Nõrk spordirahvas! Väga nõrk! Oma meest peab kaitsma, aga kus sa sellega. JP taset arvestades ei olnud sealt abi loota. Suusablogi oleks võinud väikse demarši teha.

 
At 16:17, Blogger Priit Pullerits said...

Laane Jakupi 15:25 sõnavõtte on üks võimsamaid, mis siin blogis avaldatud. Õppige, mehed! Pärast seda jõulist ja veenvat sõnavõttu on Laane Jakup ülendatud siin blogis meheks, kellel on täieline õigus kõiki paika panna ja korrale kutsuda ning kelle kirjutatu on juhiseks teistele ning kellega igasugused suvalised martinid jms ei mölise - enamgi veel, enne alandlikult küsivad, kas võivad üldse sõna võtta, ja siis enne sõna ei võta, kui on loa saanud. On puhas rõõm ja õnn, ja see on öeldud siiralt, et siin kirjutab mees, nagu Laane Jakup. Seda meest tahaks kohe isiklikult tunda.

Siit talle üks korraldus: see äsjane sõnavõtt tuleb tal tõsta uue sissekande algusse kommentaaride hulka, et seal asi võssa ei kisuks. Juba mingi vaimne invaliid seal üritab midagi tekitada, pidin ta ukse taha tõstma oma värdjaliku sõnavõtuga. Ei mingit halastust rahvavaenlastele.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Braavo , Laane! Jõulisus, entusiasm, milliselt vaid suurmeistrid (http://youtu.be/AnpTWKKWQ1o) on osanud rahvuse hingekeeled helisema panna. Me teame ju, et meie võitlust tuleb pidada halastamatu otsustavusega!
Olen heldimusest märg ja need pisarates silmad tõmbuksid kibekähku õiglasest vihast vidukile kui minu ette mõni rahvavaenlane satuks! Pole tarvis vist lisada, et surm poleks kiire.

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

18:39 Heldimusest märg oled sa õige pea, kui su lapsed vene (või inglise) keeles sinuga räägivad. Tallinn on 60% venekeelseid, ning protsent kasvab. Ära ähvarda siin rahvavaenlast, vene noorukite käest saad õhtupimeduses peksa ise kui rahvavaenlane.

 
At 04:06, Blogger Unknown said...

ugg outlet
michael kors outlet clearance
true religion jeans
nike air force 1
adidas outlet
ray ban sunglasses
cartier outlet
uggs on sale
longchamp pliage
beats by dr dre
ray ban sunglasses
moncler outlet
ralph lauren polo shirts
adidas outlet store
michael kors uk outlet
fitflops sale
mulberry handbags
omega watches
louis vuitton sunglasses for women
ugg boots clearance
ferragamo shoes
ferragamo shoes
abercrombie and fitch
oakley sunglasses
michael kors outlet online
gucci outlet online
michael kors outlet
tory burch shoes
ray ban sunglasses
louis vuitton pas cher
oakley sunglasses uk
burberry outlet
beats by dre
the north face jackets
moncler outlet store
czq20160908

 
At 08:36, Blogger Theresa Walker said...

Tere kõigile, minu nimi on Theresa Walker, ma olen 20 aastat abielus abikaasaga ja meil on kaks poega. Vanem üks 16 ja noorem on 11 aastat. Mu abikaasa armastas mind palju, kuid ta osales 32-aastase naisega, kes on tema kolleeg. Ma pole seda kunagi ette kujutanud, kuid kuidagi tema suhtumist mind ja lapsi, tema hilinenud ametist lahkumine pani mind mõtlema asja juurde ja 15 päeva enne, kui ta tunnistas, et ta kaasab ja on ka seksinud. Ta tõi ta oma voodisse, kui olin kontoris. Isegi minu 20. aastapäeval märtsis, hoian ennast seksist eemal, kui me seda sünnipäevapäeval, see on taas meie mesinädalad, ta teab seda, kuid ta tegi seda enne oma aastapäeva oma voodis, see tähendab, et minu tunded olid täiesti valetu talle: Minu vaimne seisund on täis piinlikkust, ta on põhimõtteliselt hea mees. Ma armastasin teda väga, kuid nüüd tunnen teda halvaks. Ma arvan, et ma ei saa unustada ja valu taastada, mõnikord ähvardab teda. Mõnikord teavitatakse teda, kui ta suudab oma perekonnast lahkuda, ta abiellub temaga ja ta tahab teda veenda, et olen naine, kes ei ole tema jaoks õige. Ka mina võib olla asi. Ma ei peaks temaga koos elama. Tegelikult ta tahab minust võita, kui ta on lahutatud, ta ütles, et ta on meie suhetest armukade ja ta rikub mind, võttes oma abikaasa. Ma pidin seda arutama koos sõbraga, kes palus mul leida hea loitsu, kõigepealt ma ei uskunud seda Cast õigekirja, kuid ma pean seda proovima, kuni ma kohtusin PROPHET dr JOSEPH UGO e-posti teel Internetis kuidas ta on aidanud nii paljudel inimestel saada tagasi oma tagasisidet ja aidata seostada suhteid ja teha inimesi õnnelikuks nende suhetes, selgitasin talle tema olukorda ja ta aitas mind 7 päeva jooksul välja, olen täna õnnelik, et ta aitas mind ja ma saan uhkelt öelda, et mu abikaasa on nüüd minuga jälle ja ta on nüüd armunud minuga nagu kunagi varem. Kas teil on vaja mingit abi oma suhetes, nagu saada tagasi oma mees, naine, poiss, sõbranna, loteriide võitmine, haiguse raviks või töökohtade edendamiseks, vaatajad, kes loevad minu postitust, mis vajab igasuguseid eluvaldkonnaga seotud probleeme, peaksid temaga ühendust võtma.

KONTAKT -E-post: doctorjosephugo@gmail.com
WhatsApp: +34631686040

 

Postita kommentaar

<< Esileht