neljapäev, mai 28, 2015

Pullerits: Mis ohud luuravad Tartu rattaralli teisel kolmandikul, pärast Jõgevat?

TÄNA, REEDEL, LISANDUB ÜLEVAADE KA RATTARALLI VIIMASEST KOLMANDIKUST!
Nüüd on siis Tartu rattaralli korraldajad avaldanud ka osalejate stardinumbrid. Kõige esialgses võistlejate jaotuses paar nädalat tagasi leidsin end esimesest stardigrupist (kõige kõvem stardigrupp on Eliit), kuid nüüd näen, et sadulapostile tuleb kinnitada number 142. Nagu aru saan, siis võin startida kõige esimesest stardigrupist, mille juures on hea veel see, et ei pea minema pool tundi varem stardialasse passima, nagu peaks siis, kui startida mõnest järgnevast grupist. Kõige ette ju nagunii ei hakka trügima, tuleb ikka kainelt hinnata oma positsiooni ja võimalusi. Raio Piiroja on tõesti raskes seisus, tal on stardinumber 1862, mis tähendab, et veelgi kaugemalt on raske alustada. Kuid usume Raiosse!

Aga vaatame, mis ootab meid ees siis, kui oleme pööranud Jõgeva lähistel paremale, Mustvee maanteele!
Asfalt muutub krobeliseks. Peagi, umbes pooleteise kilomeetri pärast järgneb ringteelt tõus raudteed ületavale viaduktile. See on kerge, palju laugem tõus kui viaduktil, mis on oodanud traditsioonilisel rattaralli rajal Tartu lõunapiiril. Lisaks on ringtee avar, kurv on vähene, nii et seda saab võtta täishooga. Viadukti tipust (fotol ülal, kõigi fotode autor Priit Pullerits; enamik pilte siin tehtud rattasadulast sõidu ajal) paistab kauguses Laiuse mägi, mille otsa viib raja üks raskemaid tõuse. Aga enne tuleb laskuda viaduktilt ning läbida selle all veel üks ringtee, taas avar ja võrdlemisi ohutu.
Kui kilomeeter pärast Võduveret, kust Jõgeva rattaralli rada pöörab Kuremaa poole, algab selline metsavaheline sirge (fotol ülal), siis pange end valmis umbes kilomeetri pärast algavaks Laiuse mäe tõusuks. Tõmmake hinge, ärge spurtige, ärge minge ette tööd tegema ega tuult murdma. Aeg on jõuvarusid säästa.
Ja selline paistabki algul kardetud tõus Laiuse mäele (fotol ülal), mis on 144 meetriga Vooremaa kõrgeim koht. Mäe all keerab tee lauge kurviga vasakule - õnneks ei lähe tee otse mäkke! - ning hakkab siis üles ronima. Tõus on selles mõttes salakaval ja petlik, et, nagu pildilt näib, peaks see lõppema seal, kus algab ülal metsatukk. Kuid ei ole nii. Metsatukani jõudnud, näete, et tõus muudkui jätkub. Üle-eelmise nädala testsõidul käisin kolme mehe gruppettos tõusueelse metsa vahel (eelmisel fotol) vedamas ning kui tõus algas, pidin nägema äsjase töörügamise tõttu nii palju vaeva, et korraks tekkis juba hirm, kas jõuan kahele kaaslasele järele. Nii et ärge siin uljaks minge!
Laiuse mägi, nagu pildilt näete (fotol ülal), ei paista üleval üldse mägi, vaid pigem avar lagendik. Tuulte käes võib siin päris jahe olla, sest puhuda saab vabalt igast suunast. Siit algab aegamööda lauge laskumine, mis läheb üha järsemaks, nii et kiirus muudkui kasvab - kuid olge tähelepanelik! Pööre paremale, Laiuse alevikku on täisnurkne ja tuleb suures grupis üsnagi märkamatult, liiati on tee, mille peale keerata, kitsas - nii et vaadake, et te seal kurvist välja põllule ei sõida.
Laiuse alevikust läheb läbi kitsas tee, õnneks pole see kurviline. Kuid ikkagi tasub silmad lahti hoida, sest kes teab, kes võib keset pühapäeva ootamatult sõiduteele hüpata. Alevik kestab tugevasti rohkem kui kilomeetri ning hakkab lõppema siis (fotol ülal), kui ees paistab kirik.
Pärast Laiuset muutub tee kitsaks (fotol ülal) ning kergelt käänuliseks, kulgedes puude alt ja majade vahelt. Möödumiseks siin suures grupis kindlasti ruumi ei jagu, nii et võtke kuni Kuremaani rahulikult ja ärge rabelege.
Kitsas tee Kuremaa suunas suundub metsa vahele. Rada on lauge, ühegi tõusu ja laskumiseta.
Ilus allee enne Kuremaad. Tee on jätkuvalt kitsas. Ärge trügige, muidu sõidate äkki vastu puud.
Kui näete paremal tuulikut (fotol ülal), siis teadke, et jõuate kohe Kuremaa alevikku. Tee on endiselt väga kitsas. Kui tuuliku kõrvale jõuate, hakkab tee laskuma. Kuid olge aegsasti hoiatatud: järgneb raja vaieldamatult kõige ohtlikum laskumine! Õigemini on ohtlik, hirmohtlik, selle lõpus luurav täisnurkne parempöörde.
See ongi see Kuremaa üliohtlik parempööre (fotol ülal). Palun lugege järgnevat tähelepanelikult! Kui tee hakkab Kuremaale lähenedes allee all laskuma, teeb see esmalt hargnemiskohas kerge haagi paremale. Laskumine muutub järjest järsemaks, kiirus kasvab. Seejärel näete enda ees paremal vanu suuri põllumajandushooneid. Nende juures teeb tee kerge kurvi vasakule. Siis järgneb vähem kui 200 meetrit järsku laskumist, kus võib tekkida tahtmine kiirust koguda, seda enam, et tee laieneb. Aga tegelikult on seal viimane aeg kiirust maha tõmmata. Sest mäe all ootabki järsk parempööre. (Ja küllap ka kiirabi.)
Nüüd on veel oluline, millisel positsioonil seda kurvi võtta. Selge on see, et suures grupis kõige taha ei maksa jääda, sest see on koht, kus "lõõts" venib pärast kurvi üüratult pikaks. Edasi, kui kurvi sisenete, tundub ahvatlev hoida selle välisküljele ehk kasutada laiemat trajektoori. See ei pruugi olla tark mõte, sest kurvist väljudes kalduvad nagunii kõik ristuva tee kaugemasse serva ning te võite sattuda suure tropi taha, eriti juhul, kui seal on toimunud kukkumine. Pakun, et arukas on võtta seda kurvi siiski siseservast, sest seal jääb ruumi rohkem. Liiati, kui võtate kurvi välisservast, siis siseküljelt kurvi sõitjad tõmbavad teile nagunii paratamatult ette ning jääte toppama.
Fakt on see, et Kuremaalt välja sõites tuleb olla valmis pikaks kiirenduseks, sest grupp venib pärast ohtlikku kurvi ilmselt pikaks. Algul jääb tee äärde paremale puuderivi, siis algab allee ning seejärel sisenete laugel lühikesel tõusul veidi vähem kui kilomeetriks metsa vahele. Kui metsast väljute ja tee veidi vasakule keerab, avaneb Vanaväljal teie silme ees pilt üsnagi lagedast maastikust (fotol ülal), kus vaid vasakus teeservas silmab paari majapidamist. Olge valmis andma end tuulte meelevalda.
Lagedal kilomeetri sõitnud, vaatab Änkküla eel vastu väike tõus (fotol ülal). Pärast seda jätkab tee veel õhkõrna kaldega ülespoole ronimist. Sel avatud lõigul saab grupis taas määravaks positsiooni valik.
Pärast Änkküla tõusu sõitke veel pool kilomeetrit ning seejärel, Pallo bussipeatuse juurest (fotol ülal), algab lauge, ligi kahekilomeetrine laskumine Palamusele. Ei, see pole selline laskumine, kus saab jalgu puhata. Ikka väntama peab, aga me sõitsime testsõidul kolmekesi seal allamäge kergelt umbes 45 km/h, ehk üle sellegi. Kiire ja mõnus lõik. Aga kui tuul puhub küljelt, siis ilmselt proovitakse sealgi suure kiiruse pealt gruppi lõhkuda. Tõenäoliselt siiski tulutult.
See ongi Palamuse (fotol ülal). Olge tähelepanelik, sest seal on teekattes palju kaevukaasi, ja need pole sugugi teekattega samal tasapinnal.
Palamuse südames teeb maantee kurvi vasakule (fotol ülal). Pildil vasakule jääb paisutagune veekogu, paremal paistavad Oskar Lutsu "Kevadest" tuttavad paigad. Aga ärge väga ringi vahtige, sest ees ootab täisnurkne pööre paremale, Luua peale. Seal tuleb taas olla valmis spurtima.
Kujutage ette: sel pildil tulete teie rattarallil paremalt ja keerate sinna suunda, kust tuleb siin vastu traktor (fotol ülal). Nagu näete, siis teed laiad ei ole.
Palamuselt Luua poole sõites (fotol ülal) hakkab tee tasapisi tõusma, asfalt muutub krobeliseks. Tuleb valmis olla, et kilomeetri jagu tuleb töötada vastu hästi laugjat tõusu.
Kilomeetri jagu Palamuselt eemaldunud, paistab paremal lai org. Sinna tulebki laskuda (fotol ülal). Vaade on ilus ja avar. Kauguses näete tõusu, millest tuleb peagi üles ronida.
Enne, kui piki oru külge oru põhja jõuate, teeb tee paremkurvi (fotol ülal). Ärge kartke, ärge pidurdage, seda saab rahulikult läbida ka rohkem kui 50 km/h kiirusega. Seejärel säilitage kiirust ning pange end valmis veel üheks raskeks tõusuks.
Tõus Palamuse ja Luua vahelisest orust nõuab pingutust. Nagu ülal pildilt näete, läheb see järjest järsemaks. Ja see, mis pildil paistab, ei ole sugugi kõik. Jõgeva rattaralli sõitjaile on see tõus tuttav. Aga Tartu rattaralli rada ei lähe tõusul lahknemiskohas paremale Kaarepere suunas, vaid läheb vasakule Luua suunas. Ja lahknemiskohast jätkub tõus veel vähemalt 200 meetrit. Siin on tark kasutada tõusu algul grupist saadavat inertsi, möödumiseks jääb minu seniste kogemuste põhjal pigem vasakpoolne teeserv, nii et hoidke sinna. Ja veel kord: arvestage, et seal, kus paistab tõusu lõpp, ei ole veel sugugi tõusu lõpp.
Nagu Vooremaal tavaks, järgneb põhitõusule ka nn järeltõus. Nood on lauged paarisajameetrised tõusuosad, kus paljud vaaguvad põhitõusust hinge, aga tugevamad saavad rünnata, et gruppi lõhkuda ja vahesid sisse käristada. Kui jõuate allee alla (fotol ülal), siis teadke, et olete peagi jõudmas Luuale. Luual tuleb pöörata paremale, nii et võtke selle eel aegsasti tempot vähemaks.

Kuidas läheb Luualt rada edasi, sellest peagi lähemalt. Püsige lainel!
******
A view from the edge of Orange Cliffs towards the Maze, Canyonlands National Park, Utah. 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

66 Kommentaarid:

At 13:04, Blogger AinK said...

Pealkirjas on üks sõrm (vasaku käe kolmas või neljas) kõver olnud.

aink
P.S. Hirmus asi see TRR, ohud muutkui luuravad ja seiravad, ei tea, mida nad viimasel kolmandikul veel teevad.

 
At 14:23, Blogger Priit Pullerits said...

Tiit Made alustab oma tänast kommentaari pagulaste teemal Õhtulehes nii:

Mõni päev tagasi sattusin kuulama Vikerraadio "Reporteritundi", kus uute pagulaste vastuvõtmise asjus diskuteerisid kirglikult Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits ja MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse liige Kristina Kallas. Kallas oma ametikohase vastuvõtmist nõudvate standardargumentidega kuuldus kehvakene ja väheveenev Pulleritsu hästi argumenteeritud, ajalooliselt täpsete ja arukate järeldustega pagulaste vastuvõtmist taunivate seisukohtadega. Õieti püüdis Kallas Pulleritsu argumente mitte tähele panna ja ajas oma joru. Mis joru see on, seda kuuleb peavoolumeediast iga päev ja üha rohkem.
*
Täna käisin sel teemal rääkimas ka Elmari raadios, kus kolmeks minutiks eraldatud eetriajas olid peaargumendid:

- eestlased ei taha siia immigrante, sest me peame Eestit oma koduks, kus meil on oma kultuur ja keel ja tavad, ja keegi ei taha, kui tema koju kedagi vägivaldselt, pealesunnitult juurde tuuakse;
- hämmastav ja kummastav on see, kuidas poliitikud on suunda ja palet muutnud: eilses "Foorumis" sai nendelt, kes veel 1980.-1990. aastate vahetusel rääkisid idast lähtuva migratsiooni lämmatavast mõjust eesti rahva, keele ja kultuuri kestmisele, kuulda juttu, mis sugugi ei arvestanud, et pikas perspektiivis toob lõunast lähtuv migratsioon kaasa samasuguse lämmatava mõju;
- jääb arusaamatuks, kelle huve esindavad Eesti poliitikud: nii europarlamendi kui riigikogu valimistel valis rahvas nad ennast esindama, aga nüüd jääb küll mulje, et nad on poolt vahetanud ning esindavad siin Brüsseli huve ehk on eesti rahva reetnud.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

kas Pullerits läheb blogiauhindade jagamisele? https://www.facebook.com/events/1816780431879694/

 
At 15:10, Anonymous H ja K said...

jaburaima blogi kategoorias?

ahjaa, käisin lõuna ajal jaapanlaste juures sushit söömas. alles siis, kui kõht täis oli, taipasin kiiresti lahkuda ja putka põlema panna. kuradi sisserändajad!

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

H ja K, mida sul öelda on?

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

H ja K, küllap oled ka ise sisserännanu või sellega seotud inimene ning pole omandanud oskust oma elu märkamatult mööda saata, olles sõbraks eestlastele, kelle maa peal sa astud. Selle asemel, ironiseerid siin, kui eestlane oma töö jm. -koormust enese jaoks välja töötab ja on eneseteadlikum, kui sina oled.

 
At 16:28, Anonymous Vodevilli Villem said...

H ja K on kibestunud kui talle virtuaalne jalahoop peesse pandi ja püüab siin iga hinna eest sitta keerata.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Jah, H ja K on vastik ja ilge mürgitaja, kes ekslikult arvab, et ta on õigel poolel ja tema teab, kuidas asjad peavad õigesti olema. Ta on see, kes esimesena süüdistab teisi vihkamises, aga ei pane tähele, et on ise kõige suurem ja avalikum vihaõhutaja. Sellised need vasakpoolsed ongi, rõvedalt silmakirjalikud, enesekriitikata variserid. Kuidas Eestimaa sääraseid üldse kannab?

 
At 21:28, Anonymous Vana Fabian said...


Huvitav. Russki Miri aktiivne kaastööline Roman Kohtoff on Jooksuportaalis lausa päevakangelse staatuses. Malatsõ, rebjaata!
http://www.jooksuportaal.ee/2015/05/andrus-mutli-jooksis-800-meetri-m45.html

 
At 21:44, Anonymous McDermott, blogirott said...

T Nurme:
Minu tutvusringkonnas on eestlasi, kes põgenesid sõjaajal Soome, Rootsi, Inglismaale ja mujalegi. Ühel neist käisin hiljuti Californias külas, ta põgenes sõna otseses mõttes surma eest. Olgu tänu nendele riikidele, kes meie rahvast hädaajal aitasid!


väga huvitav? Kas härra T Nurme suures tänutuhinas võiks meenutada, et USA-l ja Inglismaal oli selle kurja sõja initseerimises ja tööshoidmises vägagi kandev roll esitada?
Kas natuke ülekohtune ei ole meie esivanemaid tänaste pagulasneegritega võrdsustada?

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

SATPK ja Tiit Made on tugevad liitlased.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

H ja K on kunn ning teab, kuidas see edevuse laat lõppeb. Kõik teised peavad iga kord tõestama, et pole robotid.

 
At 22:47, Anonymous A7K said...

Ma pakun, et H ja K-d lihtsalt ei huvita need PP viimased jutukesed, sest ta ise sõidab TRR-il lühemat distantsi ja siis üritabki siin sõna võtta poliitilistel teemadel.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

T Nurme vajab isafiguuri. Kas leidub mõni asjalik abivalmis kaastundlik mees? (võib ka olla naine põhimõtteliselt)

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits nimetab mistahes väikest ratturite seltskonda gruppettoks. Tegemist on termini väärkasutusega.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

HK on äratõusnud nolk, kellel pole midagi kaotada, ühesõnaga pagulane.

 
At 23:41, Anonymous Valdek, blogirott said...

Las nimetab. Pullerits kui Maantee Kapten (Road Captain, El Capitano) on meile iga kell suurem autoriteet kui mingid itaalia nannipunnid.

 
At 08:16, Anonymous Meinhard, Tööjõureservide koondise kapten said...

Õige blogirott! On jah suurem atoriteet

 
At 09:30, Blogger Priit Pullerits said...

Tänane kohustuslik lugemine on siin - otse Itaaliast, mida immigrantide vastuvõtmine tähendab ja kaasa toob. Ehedalt ja ausalt kirja pandud
Põgenikevoolus lasub süü Itaalial

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Tahtsin just selle artikli lingi siia lisada, aga PP jõudis ette. Tõesti, väga hea arvamusavaldus. Olen nii Mae kui ka murjamitega Sitsiilias kohtunud.

I.A.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Priidu järgmise loo pealkiri.
"Kuidas ma võitsid Raio Piirojat"

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Rubriik - naelapea pihta.

"Miks ma peaksin? Neeger on neeger või ei ole?" küsib Ojuland ühelt, kes soovitab mustanahaliste kohta sellist väljendit mitte kasutada.

 
At 11:43, Anonymous Laane Jakup said...

Kuna härra blogipidaja (El Komandante) lahkesti lubas (küll ta varsti kahetseb seda) mul oma blogis suvalist s*tta kirjutada, siis laseme aga minna:

Muresid meie (seni veel) rahvusriigi ees küllaga. Isegi liiga palju. Tuleks prioretiseerida. Vanad kreeklased teadsid rääkida, et enne välisvaenlasega* kokku minemist vaigistada sisevaenlane. Sest see jääb selja taha. Võib seetõttu haledalt kolki saada (nii seest kui väljast korraga). Sisevaenlasi meil vähemalt kaks:
Esimene --> omad armsad eestikeelsed arvamusliidrid, mondialismi, "avatud eestluse" maaletoojad, kes tambivad meile igapäevaselt, kui süüdi on eesti rahvas eestivenelaste ees, kui süüdi eurooplaste ees, kui süüdi kogu maailma progressiivse üldsuse ees, et pole piisavalt tänuväärne ja piisavalt kiiresti omandanud lääne suurte "humanistlike" mõtlejate valmisretsepte, kuidas väikerahvas peab tulevases ideaalses maailmas käituma/elama.
Suurimad kalad siin Taagepera, THI, ... + veel paar nime, teate isegi. Thi ei häbenegi välja näidata, et ta siin nwo agenti/müügimeest etendab.
Ning nagu juba tavaks saanud, pistab oma pea urust välja uusmarksist, neobolševik Taagepera, igavene Eesti rahva hea "õpetaja", 29.mai EPLO-s ("Sisseränd on lapsemäng")
Õnneks on olemas Aq. nimeline kommentaator, kes kõrgema taseme petised (rt, thi) kiirelt paika paneb.
---- Aq. -------------------
siis nn "iseseisvas Eestis" on psühhologiliselt väga ränk iseendale tunnistada, et eesti rahvuse, Eesti Vabariigi suveräänsuse VASTU töötavad "eliit-eestlased", st. mitte ainult poliitiline, vaid ka domineeriv osa kultuurilisest eliidist - ja seda ILMA okupatsioonivägede surveta, ILMA, et neid ähvardaks Siberisse saatmine.
----------------------------

Kui tihkelt tambitakse meile, ... vana teemat tuhandes erinevas kuues, a la
tõrvik peos ei tohi jalutama minna, sest idanaaber hakkab luksuma ja tule-jumal-appi! mis veel hullem!, meie liitlane ei mõista meid!

Remsujev/Sutrop/Lobjakas/Maruste/+10 veel .... ja kõik see rahvas (PM-i tšarlid), kel kirjapulk käes seisab materdavad Madisoni, ekret, kui aga võimalus tekib. Madison vaid kattevari, tegelikult materdavad meid ja teid, tädi maalisid ja onu jakupeid.

"Avatud maailma" kui vaimse paradigma praktiseerimine on väikerahvale hukatuslik.
Samas on see kahe otsaga asi, ilma avatuseta ei arene/edene meie kohalik eluolu. Ei hakka praegu teemal jahuma, liiga pikaks läheks.
Näide (spekulatsioon) füüsilisest maailmast:
Kui Venemaa - Ukraina, Venemaa - Poola asuksid täiemahuliselt sõdima, tekiks mõlemalt poolelt paugust kümneid tuhandeid pagulasi. Eesti kui lähiriik, läänelik, rikas, euroopalikke väärtusi eviv ehk igapidi humanistlik EI SAA keelduda sõjapagulasi vastu võtmast. Poolast 20 000 Ukrainast 60 000 Venemaalt 120 000. Inimlikult mõistetav nad kõik vastu võtta. Kui juba täna on tallinn 60% venekeelne, siis homme? .... ah mis ma ikka sokin ..


.... järgneb (loodetavasti)

 
At 11:44, Anonymous Multikulturist said...

Iseenesest on ju tore kui siia saabuvad lihttöid tegevad vähenõudlikud käekesed. Samuti on hea kui turvafirmade käive siin kasvab ning samuti kasvab nõudlus privaatsetes elurajoonides asuvate eluasemete vastu. Ökotuul meie äriveskitele. Kuivõrd ajastaega on kasutatud orje lihttööde tegemiseks, siis on hea, kui miinimumpalgaga nõustuvad orjad kõik vajalikud tööd ära teevad. See stimuleerib andekamaid otsima väljakutseid tasuvamatel töödel ja sobilikumat palka pakkuvates riikides. Seega on euromajanduse konkurentsivõime turgutamiseks pagulaste importimine otse Aafrika rannikult, lausa EL-i päästeoperatsioon ja nendele inimkaubitsejatele tuleks anda medalid.

Kuidas aga saavad eestlased selles päästeoperatsioonis kasulikud olla? Kuivõrd murjamitele on juba paadiga mere kündmine selge, siis võiks nad saata ka Eestis saartele elama. Meil on küllalt asustamata väikesaari, kus nad võiksid telkides elada. Tööd teeksid paadiga merel räime püüdes ja kokkuostupunkti transportides. Nii saaksid eestlased endale head ja odavad rannakalurid, kes aitaksid meie hinge vaaksuvat räimekonservitööstust elus hoida. Sobilikud elupaigad oleks pagulastele Vaindloo, Keri, Osmussaar ja Ruhnu. Keda nad seal segaks? Ostaks neile pearaha eest merekõlbulikud paadid ja pakuks töölepingut konservitööstustega ja andku aga tööle pihta. Eestil oleks ju kasulik kui taaselustuks rannaräimekalurite traditsioon.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

11.44
Iseenesest väga halb kommentaar. Ei viitsi pikemalt peatuda.

 
At 12:25, Anonymous Multikulturist said...

12.00 just, tulevik ongi väga halb. Selle kommentaari lugeja ettemääratud saatus on zombistumine ja regulaarne ajuloputus. Selleks vajalik toimiv tehnoloogia on juba täna meie ümber.

 
At 12:37, Anonymous Laane Jakup said...

järgneb: ....

Teine --> meie kodune Russki Miri, mis laiutab nii mugavalt, et me ei pane seda enam tähelegi. Tänane uue sisserändelaine probleem ju nii palav, et rahvas lööb käega, tulgu siis juba, laseme laulupeol na russkom, ikka armsam kui aramea ja kaldea ...

Madisoni julgevad kõik materdada, tema ju ohutu eesti poisike, aga kas julgeb mõni meediatšarli küsida, mida teeb teenekas eestluse vaenlane Vadim Belobrovtsev Tallinna linnaosa juhina? Selle koha pealt on vaikus.
Kevadel kui olime kõik ametis liitlaste meeste ja varustuse vastuvõtmisega, sai preili Ladõnskaja vägisi Riigikokku sisse monteeritud, meedia kirjutas pisaratkiskuvaid lugusid kuidas noor naisterahvas tööta jääb, laps ka ja muid muresid navaalom. Seda, et alles nädal tagasi oli missis L. Vene Saatkonna "spetsialistidega" Tallinna koolide vene keele küsimust arutatud, see unustati paugupealt.
Umbes sinna ajajärku jäi Liina Kersna järjekordne kägin kõigile noortele mauhh! kodakondsuse andmise küsimuses. Seegi jäi kiirelt unustusse.
Ossinovskist saab peagi SDE juht. Vanad venelased KE-s, noored venelased ilutsevad kõikides erakondades. On see näide edukast integratsioonist? Võime ju ennast selle vahva mõttega uinutada. Aga kui ühel päeval asuvad nad kõik "vene küsimust lahendama"?
Demokraatia, kunst, tänapäev // 0-kodakondsus, 2 riigikeelt, igapäev.
Ega siis, kui meil käed-jalad tööd täis aafrika probleemiga Russki Miri ehitamine seisma ei jää. Saabki seda ajada nii, et keegi ei sega ega tülita. Tv-kaamerad jälgivad neegripoiste elu-olu, Vene Saatkonna uksest sisse-välja käiv rahvas ei huvita kedagi.
Kalli radarisüsteemi abil näeme küll vene lennukeid piiri narrimas, aga selle "belobrovtsevid Riigikokku" magame me sisse iga kell. Kes tahab kihla vedada? Pakun ebavõrdset kihlvedu. Kui mina kaotan, teen kalli konjaki, kui teie kaotate, lepin pudeli limonaadiga. El Padre juures kontoris teeme vahetuse.

Pikk jutt, sitt jutt, teeme kokkuvõtte:
Selleks ajaks kui me Narva alla mannerheimi liini ehitamisega valmis saame, on belobrovtsevid ja tšaplõginid juba Riigikogus istumas nagu kanad õrrel. Mis me siis peale hakkame? Mina ei tea. Raiu või neljaks, aga ei tea.

 
At 12:50, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Kallid kaasteelised!
Kuna teema on meile väga uus, siis pole mõneti mõistetavalt veel ka mõisted päris selged.
Teeme seega kiire keeletunni.

Eesti keeles ei ole murjam, vaid on murjan.
ÕS 2013:
murjan <2e: -i> must, määrdunud inimene; vmo neeger, mooramaalane. Must kui murjan.

Küll on aga sõna "kurjam", keda kindlasti satub koos murjanitega me kallile kodumaale tohhuijaa...

 
At 13:14, Anonymous Jakup said...

kallis filoloog Mirjam,
lootsin, et koolitad meid tase kõrgemal,
näiteks "muslim" asemele vana hea suupärane "moslem".

Annan endale aru, et muslim tuli kasutusele kui ELiitu astusime, et meie aborigeenide keel intelligentsetele eurooplastele mõistetavam oleks.

Edasi, kas saaks värdsõna "pusle" välja rookida? Eestikeelsed 'mosaiik' või 'mõistatus' on täitsa olemas, aga ei, eestikeelses meedias ikka kasutusel see rüve "pusle"

Eks sellist ole veel, paugust ei tule meelde rohkemb.

 
At 13:28, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Kallis Jakup,
eesti keeles on nn ametlikult (ÕS-i järgi, mis on teatavasti keeleusuliste pühakiri e piibel või uuemal ajal ka koraan mõnedele) võrdselt käibel kõik järgnevad nimetused: moslem, muslim, muhame(e)dlane, islamiusuline, musulman.

Kuigi, mis seal salata, pean ka ise muslimit küllaltki värdsõnaks ja suupärasem on siiski vana hea moslem või muhameedlane.

 
At 13:49, Anonymous Volts, blogirott said...

Kuhu on kadunud priimabaleriin Maige?
Ilu, esteetika, kunst, tänapäev - kõike seda peaks evima populaarne Suusablogi. Ega järsku El Komandante bänni pole pannud?

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Sitakotid, kintsukaapijad, valerahategijad, kodueesti mahamüüjad, neid peaks bännima. Priimabaleriin Maige võiks ikka jääda.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Mirjamit morjendab murjam

 
At 14:00, Anonymous Helmut said...

Filoloog Mirjam ütles ...
Kallid kaasteelised!


Vaadake ja õppige (sitakotid) kuidas peab intelligentses blogis teemat alustama. Ne dai bohh ma kuulen mingit muud käginat!

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Mi-Mo-Mu (Mirjamit morjendab murjam)
See eristabki eesti meest ja eesti naist. Mina kohtlen murjanit nagu kaltsu, tema on juba pooleldi armunud ja pisiasjades täpne. Oleks temalt veel meene, mida kanda käekotis või intiimpesu vahel.

 
At 14:35, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Kuule mühkam, 14:04. Kust kohast sa tuled?! Lammasmäelt?
Mina valutan südant eesti keele puhtuse pärast, otse öeldes, tema säilimise pärast. Kuidas on võimalik sellest järeldada poolehoidu murjanitele!
Aga mis teha, tainas jääb tainaks...

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Sul pole üldse naise kõnepruukki, petis. Kui ma peaksin eksima, siis ....

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks kõigele muule ei tunne sa ka naisi.
Mirjam

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

El Historiador Burgues Pärtel peaks siin asjasse selguse tooma

 
At 15:15, Anonymous Vader said...

kallis Mirjam, ole rahulik, küll me selle lurjuse kes siin intriigi ajada üritab lõksu püüame. Peksa anname ka, nii et verised vorbid kaugele näha.

 
At 15:21, Anonymous Jaanus Solovei said...

Jaagup, Laane,
püüa oma hüsteerilist ja jaburat sõnadevoolu ohjeldada. Nõukogude armees sai sellise eest kiiresti "v mordu", nagu Pullerits oskab kinnitada.

Märkus. Ülalöeldu pole mõeldud kellegi suhtes vägivallale õhutamisena.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd natuke tähte norida, siis peaks olema El Historiador Burgués.

Atentamente,
El comandante

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Mirjam + Vader + Murjam, gruppetto

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Olgu, vabandan Mirjami ees. Teeme rahu. Ja lähme edasi.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Tore, kui inimene oma eksimusest aru saab, aga veelgi toredam, kui sellest ka õpib.
Rahu sobib.
Mirjam

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Mõelgem parem, kuidas sellistest toslemitest jagu saada.
Massimõrvakatse videos ajajoonel 7:40
http://www.tourofestonia.ee/et/uudised?news_id=113

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Läks õnneks, muidu oleks olnud homme suur leinarongkäik rattavõistluse asemel. Kes kurat oli see debiilikust autojuht ja kes oli see loll politseinik rajajulgestaja enne finishisirge algust? Sekundite mäng tour of estonial.
Teet

 
At 17:08, Anonymous Helmut, holokausti ohver said...

Ära siis Mirjam nii vähesega lepi. Kui ta annaks lubaduse "eluaeg sinu alandlik teener" olla, siis kaalu, kas annad andeks või mitte.

 
At 18:05, Anonymous Helmut said...

Ei, ei nii lihtsalt see lugu ei lahene. Me nabime selle šaakali ja seome pingi külge kinni. Kui Mirjam tema eest palub, siis lõpetame poole tunni pärast nüpeldamise.

 
At 18:15, Anonymous Joakim, blogirott said...

El Kangerto lammutab ka juba esikümnes. Bueno!

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Oleks ta noore mehena mallanud Pulleritsu gruppettos taktikat lihvida, oleks ta täna roosa-särgi-mees. El seguro!

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Pärast tänast ülipõnevat Eesti velotuuri etappi (kruusateelõik, liikluskorraldus) ei õnnestu Kelgul järgmisel aastal isegi diabeedikuid siia pedaalima meelitada.

 
At 21:25, Anonymous Jaanus Solovei said...

Laksutad keelt selliste kintsude peale, nagu nendel meestel: http://www.jooksuportaal.ee/2015/05/andrus-mutli-jooksis-800-meetri-m45.html?
Tahad ka rekordi joosta?
Võta Kohtoff treeneriks, ära kuula seda loba siin

 
At 22:04, Anonymous Nikodemus said...

Seltsimees Jakupi pehme ja viisakas jutt teeb mõnele mehele tuska? Huvitav mis siis pihta läks?

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Miks on meie rattaralli nimi Tour of Estonia? Kas asjamehed suplevad sügavas alaväärtuskompleksis või milles asi?

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

See on õige küll, tuleks ümber nimetada Le Tour de Estonie'ks.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Õige on hoopis Gonka Estonii

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Mida sa Solovei ka vene sõjaväest tead? Sa ei oska isegi vene keelt.
"Po jebalniku" öeldakse sel juhul, mitte v mordu.

 
At 04:15, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Tere!

Kas ka see aasta on loota Sinult raja ülevaadet? Eelmine aasta oli sellest kõvasti kasu. Kuna ei ole Lõuna osariigiga väga tuttav, siis loodan, et tuleb Sinult vähemalt märkused ohtlikumate lõikude kohta.

 
At 08:57, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
pandora
ray ban eyeglasses
fitflops
moncler outlet
longchamp bags
off white shoes
christian louboutin outlet

 
At 08:58, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
michael kors outlet online
cheap jordans
cheap nba jerseys
nike chaussure femme
basketball shoes
salomom shoes
true religion outlet
ralph lauren uk
nike blazer pas cher
manolo blahnik

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital etc.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

 

Postita kommentaar

<< Esileht