teisipäev, märts 29, 2016

Pullerits: Millepärast ma Eestist lahkusin?

LISATUD UUSI OLUSTIKKU NÄITAVAID FOTOSID.
Umbes kahekümnendate keskpaika jõudnud noormees takseeris Göteborgi lennujaamas suurt Classicu kirjadega pappkasti mu kärul ja küsis, mida ma vean. Ta pakkus, et kastis on hiigelsuur teler.

No milleks vedada lennukiga telerit ühest riigist teise? Ütlesin, et kastis on maastikuratas. Ja lisasin, et eks näis, mis edasi saab, kas lennufirma hakkab mult raha lisaks küsima.

Eelluure, mida mu vend juba sügisel teostas, ütles, et ega vist hakka. Vähemalt nii oli lennukompanii esindaja talle telefonis kinnitanud. Trikk oli selles, et panin rattakasti lisaks Trekile ka palju muud kraami, alates New Balance’i tossudest ja lõpetades magamiskotiga. Seega oli rattakast mu ainus äraantav pagas, ja kui see mahub ettenähtud 23 kilo piiresse, poleks ju põhjust raha juurde küsida.

Noormees rääkis, et tema oli käinud eelmisel talvel Šveitsis suusatamas ja siis oli lennukompanii tema suuskade eest küsinud küll koheselt 150 eurot pealekauba. Aga ta lisas kibeda muigega, et too oli ju šveitslaste lennukompanii. Minu kompanii oli British Airways.

Check-ini töötaja palge ette astudes haarasin jalamaid initsiatiivi ja ütlesin, et jah, selles kastis on ratas, aga see on minu ainus äraantav pagas. Ta ei teadnudki, mida selles olukorras teha. Helistas ülemustele. Rõhutasin talle veel kõne ajalgi, et see kast on mu ainus äraantav pagas. Lõpuks tuli kinnitus: tõepoolest, ma ei pea midagi lisaks maksma. Kasti ei pandud isegi kaalu peale. Nii sain sellega lennata rahulikult Londonisse.

Londonis ootas aga uus kadalipp. Kuna järgnev lend pidi viima üle Atlandi ookeani ja Ameerika Los Angelesse, tuli teha American Airlinesi check-in. Seal küsis töötaja, mis on mu lõpp-peatus. Vastasin, et Las Vegas. Mis ma Las Vegases teen? Vastasin, et mitte midagi, sõidan sealt edasi Utah’sse Moabi mägirattaga sõitma. Kui kauaks ma Ameerikasse jään, järgnes küsimus. Vastasin, et kolmeks nädalaks. Check-ini töötaja imestas, kas veedan kõik need kolm nädalat tõepoolest Moabis. Vastasin, et loomulikult. Sel juhul palus ta mul näidata majutuspaikade broneeringuid. Võtsin välja e-kirja väljatrüki, mille Moabi OK RV campgroundi esindaja oli mulle saatnud. Olin seal broneerinud endale väikse majakese. Check-ini töötaja vaatas broneeringut ja veendus, et kõik on õige, ning ulatas mulle kahe järgmise lennu pardakaardid. Selgus, et olin esimene maastikurattur, keda ta oli oma töökarjääri jooksul kohanud.

Lend Londonist Los Angelesse kestis 10 tundi ja 20 minutit. Selle aja jooksul jõudsin ära vaadata nii Leonardo di Caprio filmi «Mees, kes jäi ellu» kui Cate Blanchetti «Caroli». Lugemisest hoidusin nimme, et vaim saaks puhata. Kaks korda tegin siiski arvutile males pähe.

Los Angeleses ootas järgmine kadalipp. Ameeriklased on nüüd piirile seadnud kioskid, kus saab ise piirikontrolli ära teha. Aga selle kioski mõttest ei saanud ma küll absoluutselt aru. Tollideklaratsiooni, mida kiosk samuti nõudis, olin juba lennukis tavapärasel moel paberil täitnud, liiati ei saanud kiosk hakkama minu sõrmejälgede salvestamisega. Viis korda pidin proovima. Sellegipoolest tuli nii mul kui kõigil teistel, kes kioskiga tegemist tegid, läbida ka tavapärane piirikontroll, kus ametimees uuris passi ja võttis sõrmejäljed ning lasi kaamerasse vaadata (ka seda, muide, oli teinud kiosk).

Oma suureks rõõmuks leidsin pagasikarusselli kaugemast otsast sinna käruga toimetatuna enda jalgrattakasti. See püsis vapralt ühes tükis, kuigi muljumise jälgi oli selgelt näha. Pidin kasti tollist läbi toimetama ja siis taas ära andma.

Las Vegase lendu, mis iseenesest kestis vaevalt tunni, tuli Los Angeleses oodata ligi viis tundi. Päev venis hirmus pikaks. Uni murdis ikka jõuga. Aga Las Vegases, kuhu rattakast tuli ilusasti tavalise pakilindi peal, pidin selle tassima rendiautokeskuse bussi. Lisaks rattakastile olid mul spordikott, sülearvuti kott paljude Moabi rattaradade ja džiibiteede raamatutega ning fotokott. Ühed ameeriklased märkasid rattakastil silti Hawaii Express ning küsisid, kas lähen surfama. Ütlesin, et vaevalt Nevada kõrbes selleks võimalusi leidub. Ega leidu tõepoolest, soostusid nad.

Alamo autorendifirmas hakkas umbes 60-aastane meestöötaja mulle kohe sõiduki upgrade’imist pakkuma. Olin broneerinud maasturi. Tema aga ütles, et näe, sul on suur kast, sa võiks ikka võtta minivani. Ütlesin seepeale, et ma ei taha olla bussijuht. Siis pakkus ta mulle – ise näis ta seda pidavat suurepäraseks ideeks –, et võtku ma kastiga auto. Ütlesin, et ma ei taha ka veoautojuht olla. Tema jälle väitis, et ega mu rattakast tavalisse maasturisse ära mahu. Väitsin, et mahub küll, kui lasen tagumise rea seljatoed alla. Selle peale kostis tema, et ta ei ole kindel, kas kõigil autodel seljatugi alla käib, ning pakkus mulle hiidmaasturit, midagi Chevy Tahoe tüüpi. Selle peale kostsin, et jääme siiski minu esialgse valiku juurde. Mis peale ta hakkas mulle erinevaid lisakindlustusi müüma, kuigi mul oli nagunii tehtud täiskindlustus. Lõpuks kaotasin seal niiviisi vaat et 20 minutit kallist uneaega, enne kui GMC Terraini (fotol ülal vasakul) kätte sain. Täpselt sama marki auto, millega tegime neli kevadet tagasi Jaanus Laidveega dessandi Moabi, ainult et tookordse lumivalge asemel sedapuhku süsimust.

Kui viimaks El Cortezi hotelli (pildil paremal) juurde jõudsin ning seal parkimismaja üles leidsin ja oma viienda korruse toa kätte sain – minuvanune retseptsioonitöötaja ei teadnud, mis on Estonia ja kus see asub ning kuidas see üleüldse kirjutatakse –, oli kell kohaliku aja järgi juba peaaegu kaks öösel ehk hakkas Eesti aja järgi lähenema keskpäevale. Ja ma olin Moabist ikka veel ligi 700 km kaugusel.

Esmaspäevane sõit Moabi algul mööda 15. osariikidevahelist kiirteed põhja poole ja siis mööda 70. kiirteed ida suunas võttis koos söögipeatusega Mesquite’is, tankimispeatusega poolel teel ning kahe väikse puhkepausiga seitse ja pool tundi. Õhtupoolik oli juba käes, kui Moabi sisse sõitsin. OK RV pargi meestöötaja tundis mu ära, kui tuletasin talle meelde, et olin siin ka neli aastat tagasi. Ta näitas välja siirast heameelt, et olen tagasi. Ja ulatas mulle majakese number 4 (alumisel fotol) võtme.

Esimese asjana hakkasin ratast pakist lahti võtma ja siis kokku monteerima. Sain hakkama. Ainult üks kahest hodomeetrist, see, mis miile loeb – siin ju kaugused miilides –, ei hakanud tööle. Tuleb homme rattapoes uurida, milles asi. Üritasin isegi, et lähen ja teen rattaristsed ära, aga kui autoga, ratas pagasiruumis, suurele teele jõudsin, nägin, et pöörase tuule kokkuaetud pilved on teinud nähtavuse juba hämaraks ning selle asemel läksin toidupoodi. Tosin pudelit Miller High Life’i sain näiteks seitsme ja poole dollariga. Peaaegu sama palju maksis China Cafest õhtuks ostetud kolmeosaline combo-roog, mida oli nii palju, et pool jääb hommikusöögiks.

Homme läheb loodetavasti actioniks. Kuigi pilvine ja tuuline maruilm pidavat kestma veel kolmapäevani. Kurat!

Foto 1: Vaade Las Vegasele El Cortezi hotelli lahtiselt rõdult, keskel Stratosphere Tower. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Osariikidevaheline 15. maantee Arizona osariigi loodenurgas Virgini jõe oru kanjonis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Vaade Utah's San Rafael Swelli lääneserva lähistelt Salt Valleyle (paremal) ning osariikidevahelise 70. kiirtee idasuunalisele teele. Foto autor: Priit PulleritsFoto 4: Kiirtee läbi Utah. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Osariikidevaheline 70. maantee Utah osariigi keskosas hallidepilvede all. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Priit Pulleritsu rendiauto GMC Terrain Utah's San Rafael Swelli lääneserva lähistel Salt Valley vaateplatvormi serval. Foto autor: Priit Pullerits 
Foto 7: Vaade El Cortezi hotelli rõdult hotelli märgile ja Las Vegase vanalinnale ning uuele Ogdeni korterielamule (paremal) Foto autor: Priit Pullerits
Foto 8: Priit Pulleritsu rendiauto GMC Terrain OK RV campgroundi majakese number 4 ees, maja ees vasakul jalgrattakast. Foto autor: Priit Pullerits

40 Kommentaarid:

At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

Ainult luurajad uitavad üksi kuskil kõrbes aga ajakirjanikud teevad osaluseksperimenti. Elu võimalikkusest kõrbe tingimustes ehk miks ikkagi neegrid põgenevad Aafrikast?! Sellegipoolest oleks patriootlikum olnud pagulastele Tallinna lennujaama lippude ja welcamtoestonia siltidega vastu minna kui Utah'i põgeneda.

 
At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

Toimetajalt:
Umbes kahekümnendate aastatE keskpaika jõudnud noormees
[Kas see noormees oli 15? 25a on kolmekümnendate keskpaika jõudnud]

Ainult üks kahest Hodomeetrist, see, mis miile loeb

 
At 08:47, Anonymous Martin said...

Pagulaste sissetulek on alanud. Blogiomanik Pullerits on Eestist lahkunud. Rootsi, sealt kuuldavasti Ameerikasse. Praegusel Eesti rahva püsimajäämise jaoks kriitilisel hetkel ei saa lubada, et üks väheseid rahvuslikult mõtlevaid mehi koondav väljaanne katkestab töö.
Käesolevaga on võim end. Pulleritsu blogis, "Suusablogi" läinud Blogikomitee kätte.
Blogikomitee koosseisus on kolm liiget, kõik staažikad, pikajalised, kogemustega kommenteerijad. Blogikomitee esimees olen mina. Komitees on veel kaks anonüümseks jääda soovida liiget.
Blogikomitee Dekreet Nr 1
Käsin:
1) Ilmutatud arguse eest keelata end. blogipidaja Pulleritsu nime mainimine blogis.
2) Kommentaaride kustutamine lõpetada.
Otsused jõustuvad kohe.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Aga vastust pealkirjas püstitatud küsimusele ei saanudki ...

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Siim-Martin, hingake õhku ja proovige Illari SL-õhtulehe tasemel paleearvustuste asemel mõne raamatuga alustada.

 
At 09:45, Anonymous Ants said...

Arvestades laia joont idasuunas reisimisel oleks ikka oodanud ööbimist Las Vegases vähemalt Bellagio sviidis ja sõitu Moabi limusiini tagaistmel. Või veel parem rattaga limusiini tuules - kiiruslikke võimeid tuleb ju arendada!

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Ma sügavalt loodan, et PP ei koonerda seekord Las Vegases viibides. Vaatasin kahe kange LV-s koonerdamist ja ei saanud aru, et mis mõte on olla LV-s kui ei vaadata sealset üleilmakuulsat veeshowd keset kõrbe? PP-l on võimalik veel omale piletid bronnida ja tagasitulles sellest lõbust osa saada. Muidu juhtub jälle nagu varem, et peab välismaisete ülevaadetega piirduma, samas kui meil on oma sulesepp koha peal kellel pole mingit kunsti kirjutada liiv veeks ja vesi liivaks.

 
At 11:16, Anonymous Stammlugeja said...

Rõõm kuulda, et pärast pikka ja väsitavat reisi on vanameister elu ja tervisega ratturite mekas jälle kohal.
See lubab meiesugustel lihtsurelikel osa saada kindlasti värvikast ja seiklusrikkast retkest.
Blogi stammlugejad on arengutega rahul ja valmis endasse ahmima kõiki pärle, mida vaid pakutakse!
We'll stay tuned.

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Kas seal majas nr. 4 madrats ikka on või tuleb kolm nädalat kivipõrandal magada?

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsus on märgata selget arengut- kui varasemalt laskis ka rattarehve spetsialistidel täis pumbata, siis nüüd paneb ise juba terve ratta kokku. Kevad?

Toits, jooksusõber

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas seal kuudis nr. 4 on kuivkäimla köögiga kokku ehitatud? Aga tore, et reisitakse, midagi huvitavat ette võetakse.

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Majas number neli on kaks voodit, mõlemad pehme madratsiga, mõlemal voodil kaks patja ja puhtad linad ja tekk, lisaks korralik külmkapp, mikrolaineahi, radikas ja konditsioneer ja teler, põrand korralikult kahhelkividest laotud, nagu siinmail kombeks. Kemps on siiski nurga taga adminni peamajas koos duširuumiga, sinna on 20 meetrit, seda maad ikka käia jõuan, aga seni ei ole seal ühtegi teist inimest näinud, enamik on siin campingus suurte ratastel haagismajadega, selliseid stats-majakesi, nagu on mul, on vaid neli. Dušš on adminni majas sooja veega ja palju kulub, tasuta, kööki ei ole vaja, sest Ameerikas on toit odav ja seda on palju.

Jah, Toits, ratta kokkupanek läks libedalt, sest olin hoolega vaadanud, kuidas see tükkideks võeti.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Kui tüli ei tee võiksi ju blogilugejatele ka õpetussõnu jagada, et mis moodi nende kummide pumpanine siis käib. Mul on sama probleem. Alati mine poodi ja lase pumbata.

Harrastaja Tallinast

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Majakestest rohkem pilte ka seest. Suht klaustrofoobne tunne tekkis neid pilte vaadates. Raha küsitakse ka selle eest mõnusalt. Parem loomulikult kui päris telgis. Ses suhtes bro valik. Aga noh, mõne matkalembese sõbraga sinna minna on täitsa OK, kuid naise ja lastega ei kujuta sellist spartalikku puhkust võõrmaal nigu hästi ette. Parem juba kuskil siinses SPA-s nädalake olla.

 
At 16:56, Anonymous Valdek (Lennujaama lähedalt datšast) said...

Priidik, mis selle puukuuri rent ka massab?

 
At 17:03, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, ega ma siia majja elama tulnud, peaasi, et katus on pea kohal, on soe, on pehme voodi, kus magada - mida ühele seiklusele veel rohkem vaja on? Ega see pole teil siin mingi The Peninsula ja see ei olegi seekordse käigu eesmärk, et luksust nautida. Ratas ja loodus on peamine!

 
At 17:40, Anonymous Martin said...

seitsme ja poole dollariga. Peaaegu sama palju maksis China Cafest õhtuks ostetud kolmeosaline combo-roog, mida oli nii palju, et pool jääb hommikusöögiks.

Ropsides ja uuesti süües jagub toidust rohkem.
Hämmastav descent artišoki püree ja astelpaju kastmega põhjapõdra antrekoodist hiinaka combo-roani.
Mida vastate küsimusele "What do you do for living?" Või ei küsitagi?

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Ärge latti liiga alla laske. Hulkurid ja kerjused pistetakse Ameerikas pokri.

 
At 18:12, Anonymous Seenior semiootik said...

Mehed, mehed, ärge kadedusest lõhki minge. Ma saan aru, et on valus, kui peate kaugelt kiibitsema ja endal shanssi pole, aga kas maksab seda kadedust ja kibestumist siin siis nii suurejooneliselt välja lasta paista?

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Eriti kadedaks teeb aknast avanev vaade. Isegi kui elimineerida pildilt läikivad autosuvilad, siis täielimu kaifi saab Lasnamäe kanali serva päikesetõusu laadse vaatega, mida me siin igapäevaselt fänname.

Enivei, allolev kommentaar on puhas spekulatsioon ja igasugune kokkulangevus reaalsete nimedega on täiesti tahtmatu ja juhuslik.

PS Kes on salapärane matkakaaslane? Arvestades Priidu orientatsiooni, siis vaevalt, et mõni avalikkust kartev naisterahvas. Ega ometi Sandor ei läinud Utah'i inspi ja maha maetud rahanutsse otsima? No ei läinudki teised kasvama. Pole ju viga, eraettevõtjana tuleb teha ka sellise kurva äriõnne puhul tulusat järelnoppimist. Kas stardipauk selleks ürituseks on juba antud?

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

rattarallil saate Priidu käest kõik lutti,nii et ronige kähku sadulasse ,mölisete siin kuradi tatikraed.

 
At 07:31, Anonymous Anonüümne said...

majakese katuse parempoolne serv tundub natuke auklik olevat... loodetavasti sai vanameister allhindlust... peamine, et ei külmetaks ja radikuliit eemal püsiks... villased sokid on ikka kaasas? aga muidu tubli, pikk reis ette võetud, ise rattamehaanik jne

 
At 09:55, Anonymous Martin, spordiimagoloog said...

Hr Pullerits, kas teie kaaslane joob õlut?

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Tere,

"Toit odav" osas tahaksin küll vaielda.Jah - odav on rämpstoit(mille alla tegelikult läheb ka "hiinakas" jne - miskipärast Eestis on hiina toit kallis nagu gurmeerestorani road). Kvaliteetset liha vms käivad näiteks minu tuttavad ostmas ikkagi eripoodides(ning see on kallis). 2014a maksis Nashville korralikus restoranis veisesteik 30-40 dollarit.

Igasugu mäkke-pontšikuid-burgerkinge jne saab tõesti odavalt. Ning eks see peegeldub väga paljuski ka tänavavaates - inimeste ümbermõõdud on ikka paljuski kosmilised.

Heiki

 
At 18:50, Anonymous Martin said...

Kombikormil kolm nädalat - tagasitulles paras pontšik, 10+ ülekaalus nagu Nõuk. Armeest saabudes. Või nagu Ott Kivikas. Ameerikas pannakse ju hormoone, GMO-d ja muud stuffi nondesse burgeritesse.
Kas Pullerits raatsib mõnd Moabi restorani (mitte "burgerirestorani") külastada, kus korralikku veisesteiki - nagu Heiki 10:34 ilmekalt kirjeldab - pakutakse.
Paluks selfit koos tšekiga.

 
At 11:34, Blogger Unknown said...

jianbin0704
football shirts
coach outlet store
toms shoes
kobe shoes
burberry outlet
christian louboutin shoes
jordan shoes
cheap mlb jerseys
nike free 5.0
air max 90
cheap michael kors handbags
cartier outlet
gucci sunglasses
ralph lauren outlet
adidas trainers
beats by dre
longchamp solde
rolex outlet
nike huarache
michael kors outlet store
ray-ban sunglasses
louboutin pas cher
longchamp outlet
tiffany jewellery
swarovski crystal
ralph lauren outlet
lebron shoes
louis vuitton outlet store
mulberry handbags
fitflops sale clearance
herve leger outlet
ray-ban sunglasses
basketball shoes
coach outlet online
fitflops shoes
tiffany outlet
toms outlet

 
At 05:20, Blogger raybanoutlet001 said...

air jordan shoes
http://www.uggoutlet.uk
adidas stan smith
michael kors purses
fitflops sale clearance
louis vuitton handbags
ralph lauren online
jordan shoes on sale
http://www.chromehearts.us.com

 
At 08:11, Blogger Unknown said...

cartier outlet
snow boots
coach outlet
gucci outlet
north face jackets
christian louboutin outlet
michael kors handbags
coach outlet
ugg outlet
oakley sunglasses
20170214lck

 
At 10:08, Blogger raybanoutlet001 said...

saints jerseys
north face
nike huarache
michael kors outlet
michael kors handbags wholesale
cheap oakley sunglasses
longchamp bags
nike store uk
reebok outlet
nba jerseys
2017.3.29

 
At 19:39, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
ralph lauren shirts
mlb jerseys
coach outlet clearance
cheap oakley sunglasses
nfl jersey wholesale
nike shoes
louis vuitton bags
reebok shoes
bottega veneta outlet online
20170528ck

 
At 07:38, Blogger Unknown said...

nike sneakers
goyard handbags
longchamp bags
adidas store
links of london
yeezy shoes
converse outlet store
nike air max 90
pandora bracelet
asics kayno

 
At 10:31, Blogger Unknown said...

www0416cheap ray bans
ray ban sunglasses
vikings jerseys
los angeles lakers
oakley sunglasses
nike air huarache
detroit lions jerseys
nike air jordan
green bay packers jerseys
boston celtics jersey

 
At 12:17, Blogger Unknown said...

qzz0419
michael kors handbags
kate spade outlet
ecco shoes
ray ban sunglasses
ray ban sunglasses
fitflops sale
air huarache
fitflop shoes
true religion outlet store
coach outlet

 
At 04:11, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin outlet
canada goose outlet
ray ban eyeglasses
louboutin shoes
canada goose outlet
bears jerseys
prada handbags
christian louboutin outlet
minnesota vikings jerseys
coach factory outlet
zzzzz2018.4.27

 
At 08:15, Blogger yanmaneee said...

yeezy boost 350
off white
air jordans
supreme clothing
basketball shoes
converse outlet
oakleys sunglasses
oakley sunglasses for men
true religion outlet
adidas gazelle

 
At 05:07, Blogger Unknown said...

qzz0606
air max 90
christian louboutin outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
michael kors outlet
lebron james shoes
true religion jeans
fingerlings monkey
nba jerseys
soccer jerseys

 
At 05:21, Blogger jeje said...

adidas outlet online
nike chaussure
ugg boots clearance
ugg boots uk
adidas nmd
moncler online
coach outlet
kate spade
louboutin shoes
canada goose outlet

 
At 06:02, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ugg boots clearance
jordan shoes
kate spade outlet online
air jordan uk
moncler outlet
fitflops sale clearance
kate spade outlet
pandora
michael kors outlet online
oakley sunglasses wholesale

 
At 05:45, Blogger Unknown said...

ultra boost 3.0
longchamp longchamps
ray ban aviator sunglasses
james harden shoes
timberland outlet
air force ones
hermes belt
kobe byrant shoes
golden goose
converse outlet

 
At 10:19, Blogger miki said...

0815jejeN'importe nike air jordan 3 femme rouge grislanc qui aime se déguiser et se délecter d'une réunion passionnante. casquette nike air jordan Ensuite, ces chaussures sont économiques que chaussure nike homme promotion Nike Shox Monster SI vous chaussures nike air max 97 enfant pouvez obtenir plusieurs paires. Ils portaient nike internationalist femme rue du commerce un mélange de chapeaux qui ne asics go sport running convenaient pas aux conditions auxquelles ils étaient confrontés.

 

Postita kommentaar

<< Esileht