esmaspäev, märts 14, 2016

Pullerits: Millised valusad vead lasti läbi Alutaguse maratonil?

Ei oleks osanud arvatagi, et suusahooaeg nii positiivselt lõpeb. Estoloppetil kindlalt saja sees – 74. koht 3386 punktiga (seda ilma Alutaguse maratonil käimata), selja taga rohkem kui 1100 osalejat. Seega siis esimese 6,1 protsendi sees. Pole paha ju. Ja M50 vanuseklassis koguni esikümnes - üheksas.

Aga laupäeval Alutagusel – Jaanus Laidvee 38.! Raio Piiroja 40.

Vaat siis, kui palju maksab viga, mida teha enne starti. Jutt on Piirojast.

Esmalt tuleb tunnistada, et ei olnud kiire sõit. Peakorraldaja Robert Peets, kahtlemata suusaspordis suur asjatundja, prognoosis võitja ajaks Alutagusel alla 1:40, kuid Martti Himma jõudis esimesena kohale ainult 58 sekundit alla kahe tunni.

Kuid aeg pole tähtis. Tähtis on koht. Ja Laidvee, kellega korraldasime neli aastat tagasi Utah’sse Moabi esimese Eesti rattadessandi, millele nüüd sel sügisel lõpuks järgijaid on loota, tegi elu sõidu. Nagu ma talle pärast ütlesin, erinevalt Eesti sportlastest: siit on raske edasi minna. (Eesti sportlased ütlevad pärast järjekordset fiaskot [sh Mäe, Nabi...], et siit saab edasi ainult paremaks minna.)

Siiski, tal jäi varu. Kui ta oleks minult üht väärt nõu küsinud, siis saanuks teda hoiatada vea eest, mis maksis talle arvatavasti nii mitugi kohta. (Nagu küsis väärt nõu telemees Hannes Hermaküla, kes reedel helistas ja palus selgitada, kuidas ikkagi panna geele rinnanumbri alla, sest ta oli Haanja maratonil mõned neist varrukast ära kaotanud. Kuigi ütlesin talle juba Haanjas enne starti: ära topi geele varrukasse, sest sedasi paned kätele ainult raskust juurde. Aga ta võttis vähemalt õppust ja tuli nüüd, enne Alutaguse maratoni, spetsialistilt küsima. [Arvatavasti olen üks geelide numbrimärgi alla paigutamise pioneere Eestis, vähemasti selle populariseerija.])

Laidvee tegi hooletusest vea, mille olin juba Tallinna maratonil tuvastanud. Nimelt kinnitasin seal ühe SIS-i geeli sedasi, et teip ulatus üle geelipakendi ärarebitava osa. Sain pakendi küll ilusasti numbri alt kätte, aga ärarebitavat osa ei õnnestunud hammastega lahti kakkuda, sest teip hoidis seda kinni. Lõpuks, kui pakend õnnestus läbi häda avada, lendas vurtsuga osa geeli ebaloogilisest kohast rebenenud serva alt lumele. Nüüd tekkis Laidveel sama häda. Ja seni, kui ta geelipakendiga jändas, pääses kaheksane grupp, keda ta oli just äsja vedanud, tal eest ära. Lõpuks viskas ta geeli hoopis minema, sest ei saanudki seda lahti, kuid eestsõitnud gruppi enam kätte ei saanud. Siiski pudenesid sealt lõpu eel mõned mehed välja, kelle arvelt õnnestus tal ikkagi esimese 40 hulka sõita. Vägev saavutus igal juhul. Mind võttis see esimese pauguga sõnatuks. Ei, pigem siiski ohtrasõnaliseks: «Uskumatu! Uskumatu!» korrutasin talle.

Laidveelt kuulsin, et Raio Piiroja oli kaotanud talle 12 sekundit. Võtsin Piirojaga ühendust ja pärisin: «No nii, kuidas kommenteerid? Tegid oma ära või jäi puudu? Jaanusega 12 sekundit vahet seekord, kuulsin.»

Piiroja: «Jäin natuke suuskade mahapanemisega hiljaks. Pidin oma grupi lõpust startima. Selleks ajaks, kui 50 mehest mööda sain, oli minu rong läinud. Panin 13 km üksi. Midagi sisse ei jätnud ja suusk oli megahea. Üksi paaristõukeid lahmida ei ole minu jaoks. Ülakeha selleks liiga nõrk. Olen sõiduga rahul ja rada oli ka väga hea.»

Pullerits: «Jaanus ütles, et esimese hooga olid pärast finišit ikka ka paar teravamat sõna öelnud?...»

Piiroja: «Emotsioonid. Olin enda peale pahane, et suuskade [stardialasse] panemisega hiljaks jäin. 10.33 oli vaba ainult tagumine rida. Stardis tahaks tõmmata ja omasuguste grupis loksuda.»

Pullerits: «Jah, Jaanus ütles ka, et tolle hilinemisega maksid kallist hinda.»

Niisiis, kolm minutit hilinemist stardialasse ja kohe 50 kohta tagapool. Sinna Piiroja sõit kaduski. Sest suusad, Vahur Teppani omad, kliistriga, olid tema sõnul jälle olnud ideaalsed. (Teppan läks Piiroja andmeil rajale pidamiseta uisusuuskadega ja lõpetas viiendana.) Ta väljendas mulle vestluses väikest pahameelt, miks trügib osa mehi esimeses grupis liiga ette, et siis kohe tagumistele, sh talle jalgu jääda. Võimu tal nähtavasti jagub, kuigi ütles, et eelistanuks Alutagusel rohkem jalalt sõitu, mitte paaristõugete uhamist. Aga kuidas tal saakski võimu mitte olla, kui ta karastas end talvel näiteks sellega, et tuli vööni läbimärjana (alt-, mitte ülaltpoolt) üle pehme jää tosin kilomeetrit tagasi Pärnusse, kulutades selleks tund ja 40 minutit.

Küsisin Piirojalt, ka ta tõmbab nüüd suusahooajale joone alla. Ta ütles, et kui jääolud Pärnus võimaldavad – st kaluritööle ei sunni –, tahaks ta nädala pärast laupäeval teha kaasa ka Haanja Suusa100-l. Hoiatasin – et taas ei tekiks olukorda, nagu Alutagusel, kus geeli valesti kinnitamine või stardikoridori hilinemine võib valusalt kätte maksta –, et pangu oma nimi ruttu kirja, sest: «[Haanja Suusa100 k]orraldaja jätab endale õiguse piirata lõplikku osalejate arvu vastavalt hetke ilmastikuoludele ning lähtudes saavutatavatest kokkulepetest maastikukaitsealade, sihtkaitsevööndite ja suusaradade haldajatega või valdajatega.» Piiroja tänas selle nõuande eest.

Aga ühele suurele küsimusele ma vastust siiski ei saanud: mis võistlustel plaanib Piiroja suvel osaleda? Eks leppigem sellega, et see teadmatus lisab põnevust.
******
A beautiful Buckhorn Draw road through colorful scenery in San Rafael Swell, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-6: Kaunis kevadine suusailm laupäeva pärastlõunal Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Priit Pullerits

59 Kommentaarid:

At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Vot siis, reportaazi jaoks polegi vaja, et Priit kohale läheb. Tuleb välja küll. Ongi isegi põnevam, kuna näha ka teiste meeste ponnistusi teiste nurkade alt.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Seda polnud küll ilus lugeda, et geelipakk minema visatakse. Jõuad selle kaasa võtta siis ole nii kõva mees ja too ta metsast ära ka. Küllalt nähtud kuidas peale maratone on mahajäänud geelipakid rebaste ja muude loomade poolt purukskistud.
Arvamus PP sõbrast langes kolinal.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Minule selline loodusereostaja vahetu avameelne ülestunnistus meeldib. Võiks ju kehtestada korra, et rajale ei tohi võtta kaasa nime või rinnanumbriga tähistamata geelipakke. Iga väljaspool toitumisala metsa alla rebastele poetatud pakikese eest esimene kord trahv 20€, korduval juhtumil 60€.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Üks rattasari kavatseb hakata rämpsuostjaid- ja tarbijaid autasustama - too finišisse 5 mürgipakendit ja saa uus vastu. Super, kodus saab naisele öelda, et söögu ise oma suppi, mul on suhkur ilusti armsa tootja poolt näksimiskogustena ära pakitud!

PP - kas te ei kavatsegi Laidveele ütlema hakata, et rajal on teeninduspunktid koos kogu vajaliku energia ja ainetega?

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame seda reostamist korra vähe teisest vaatenurgast. Kuulge "looduskaitsjad", mitu geelipakendid olete radadelt üles korjanud? Näiteks 2 nädalat peale Tallinna maratoni oli rajal ca 15 erinevat pakendit. Kui iga "looduskaitsja" trenni ajal paar tk´i ära korjaks oleks rada puhas.

PS: Ma ei õigusta pakendite mahaloopimist, va toidu- või prügialas.

MM

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas Hermaküla korjas oma tavaari, mis Haanjas varrukast lendas, üles või jättis rajale? Loodetavasti sarja reeglid saavad vajaliku uuenduse - Laidvee sugused DQ-ga häbiposti!

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, kui iga autojuht auklikule teele törtsu talvist kiirasfalti poetaks, poleks meil auklikke teid. Kas kellegil on veel häid ideid kuidas MM ettepanekut massidesse juurutada?

 
At 14:02, Blogger Priit Pullerits said...

Siinse kommentaariumi tase on muidugi kurb. Kirjutad pika loo, kus on palju kasulikku suusaseptsiifilist know-how'd, mille vastu isegi Eesti tugevamad sõitjad eksivad, ja siis tõmbavad mingid mehed lambist üles geeli teema, kusjuures, rõhutan, nad isegi ei tea, mida üks mees selle geeliga täpselt tegi ja kas see kõik juhtus TP-alas või mitte. Selle energia, mida osad kulutavad siin targutamisele ja tühja lahmimisele, võiks nad kulutada sellele, et korjavad maast prahti üles.

Nüüd küsivad nad bravuurikalt, kas mina seda teen. Jah, teen küll. Alati, kui käin koeraga jalutamas ja tema järelt koristan, ei pea ma ka paljuks, et kodu lähedal, kus koeraga tiire teen, ka teiste mahapillatud prügi kakakotti koguda.

Kui paljud siin möiraahvidena esinejad samamoodi prahti üles nopivad? Millegipärast olen veendunud, et enamiku nonde "keskkonnasõprade" ainus panus on siin suures kaares lõuata ja teistele turja karata. Mida kõvem kisaja, seda tühisemate tegude tegija, näitab pool sajandit elutarkust, millele lisandub ajakirjaniku kriitiline silm.

 
At 14:24, Blogger Ain Veemees said...

Minu tutvusringis on mitmeid, kellega me Taru Maratoni ürituste järgselt Palu TP ja Hellenurme TP vahel võistluste järgselt prügi korjame. Siinkohal on kõige räpasemad ratturid, kes alates kevadest oma sodi metsavahele loobivad!

Ain

 
At 15:01, Blogger Jaanus said...

Näen, et siin on mitmeidki tarku ja teadjaid mehi koos ning ma pidin kindlasti olema nende nägemisulatuses, vastasel juhul poleks ju võimalik, et nad olukorrast nii head ülevaadet omavad.
Niisiis, mehed, öelge siinkohal ikka ka ära, mitmendal kilomeetril reostusakti (sest seda see kindlasti oleks) nägite, oleks meil kõigil kogu info olemas ja asjakohased instantsid saaksid hakata menetlema. Sest ise ma teile teadaolevat infot paraku kommenteerida ei oska.

Mida aga oskan ja täpselt tean, on see, et blogipidaja poolt kirjeldatu leidis aset TP3-s, vahetult jootmislaua kõrval. Netti on juba ilmunud ka maratoni ülekande videofail (vt siit), kus ei välista, et on isegi kogu mu TP-läbimine pildis. Vähemalt oli TP3-s kaamera üleval ja paari pistelist lõiku vaadanuna võib eeldada, et kogu tegevus käis kaamera vaateväljas.
Või kui ülekandes sellest kaamerast otsepilti samal ajal eetrisse ei lastud, siis suure tõenäosusega on kogu ülesvõetud materjal olemas mõnel kõvakettal ja kui huvi on nii suur, siis paluge korraldajatel see endale ette mängida, vaevalt nad keelduvad.

Nii, minu selgitused on kõlanud, nüüd ootaks nende tarkade ja informeeritud meeste infot selle kohta, mitmendal kilomeetril ja millises neist imeilusatest Aluaguse laantest ma midagi maha viskasin?
Sel juhul oleks fair play, mõlemalt poolt, kas pole?

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit möliseb kah lambist. Geelidest on ta loos juttu 9 korda. Aga ikka hakkab irisema oma lugejate kallal.

Lisaks on Piirojast seekord juttu lausa 12 korda ja suuskadest erinevates vormides 9 korda.

Vanameister, irisemine jätta, vabalt!

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, Pullerits, mingiit "suusaspetsiifilist know- howd" tuleb sinu jutust ikka tikutulega otsida! Risustamise on aga valusalt aktuaalne. Sina kahjuks seda oma Tähtvere ovaalilt vaadates ei näe!
Ja Piiroja tempo tõmbas tegelikult alla politseipatrull Iisaku kandis;)))) Võid üle küsida.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Jaanus, võta nüüd rahulikumalt. Kui Sinu sõber kirjutab, et viskasid geelipaki minema siis sellest võeti ülesse teema mis on üleüldine probleem paljudel spordivõistlustel. Keegi ei olegi väitnud, et oleks oma silmaga seda näinud. Blogipidaja postitus oli lihtsalt nii kaasahaarav, et oleks justkui ise kaasa sõitnud.
Oleks PP täpsustanud, et asi toimus TP-s siis ei oleks midagi ette heita. Siinkohal võiks muidu äge intriigimeister ikka ise ka peeglisse vaadata ja endale plussi teha. Sai jälle kommentaarium käima tõmmatud. Kuigi sel korral vist mitte tahtlikult.
Seega minu poolt rahu maa peal ja rohkem etteheiteid ei ole.

MM,
Olen korjanud küll geelipakke rajalt ja käinud mitmel korral peale tormi terviseradadel saega radu lahti lõikamas. Seega arvan, et olen oma töö teinud aga see on teil imelik arusaamine õigustamaks reostamist. Umbes nii, et las need looduskaitsjad koristavad. Niimoodi võibki ju koristama jääda. Ühed reostavad ja teised koristagu.

Timo Palo võtab oma FB postituses selle teema ilusti kokku. Tasub lugeda. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=983969045031336&set=a.141090385985877.31054.100002547507950&type=3&theater

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Tjah, mõnele mehele on suusatamine (või rattasõit jne) kui teenuse ost: rada peab olema hästi freesitud,suusad määrdemeistri poolt ette valmistatud, TPd lahkete vabatahtlikega mehitatud, jootmine, söötmine, prügikorraldus. Sellisest suhtumisest asi kiiva kisubki. Teisiti öelduna, kui käid juba spordipoes rattakumme täis pumpamas, siis tõenäoliselt läheb ka tarvitatud dopingulaadne toode metsa alla või TPs kaasteelise suusa alla, mitte aga prügikasti. Eratreener õpetab sõitma kui Bjørndalen, aga prügikasti juurde manööverdada ei suudeta ikkagi. Kurb abituse meistriklass.

 
At 16:54, Blogger Priit Pullerits said...

Said ära öelda, 16:48, mis aastatega hingele kogunenud, said kogu sapi välja lasta? Hakkas kergem? Loodan, et jah. Muidu, kui seda teha ei saa, haarab mõni sinusugune kibestunud vennike veel relva ja läheb vanakesi tapma. Nüüd jääb see loodetavasti ära. Kasuks seegi.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Jaanus, üksikjuhtumist ei viitsi vadrata, aga proovige järgmisel paaril spordiüritusel koduse pudru ja raja ääres pakutava kraami toel liikuda - avastate, et olete ikka Piirojaga külitsi ja Pulleritsust ees ning saate suhkrusõltuvusest lahti!

Ja hästi sõidetud, lipet takka!

 
At 17:22, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, geeliteoreetikud, saite vastu lutti ära, võtaks nüüd siis järgmise alateema.

Mu sissekandes väljendas Raio Piiroja väikest pahameelt, miks trügib osa mehi esimeses grupis liiga ette, et siis kohe tagumistele, sh talle jalgu jääda.

Vaat selle üle tasuks arutleda! Aga ju siin pole sõidumehi, kel oleks midagi asjalikku sekka öelda, on ainult mölamaffia. Või ei? Tõestage oma maratonikogemustega vastupidist!

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Piirojat on tabanud sarnaselt jutumees Pulleritsule mania grandiosa??!
Kui jääd ise koridori minekuga hilja peale, siis kas on adekvaatne ettepoole suusad sättinuid trügijateks nimetada?
Kui Raio tegi tõepoolest sellise avalduse, on kurb küll. Pigem on tegu siiski Pulleritsu pooltõdede või suisa uduga. Kui esimene stardigrupp ka enam oma võimetekohast tulemust näidata ei luba, on asi ikka väga pekkis...
Jääb üle oodata, et RP ja PP käsikäes Tähtvere ovaslil teineteuse võidu maailmsrekordeid püstutavad. Jõudu!

 
At 21:00, Anonymous Undel, pikaaegne blogilugeja said...

Pean päkka Raio edule ja Pulleritsu ebaedule. Who cares?-kategooria meeste tegemiste kajastusi võiks vähem olla, mida aga ei saa öelda ohhootade ja Anna (Ganna) kohta.
Vabandused otsekohesuse eest.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Postikana rahvakunstnik lehvitab jälle lennuvõimetuid tiibu. Pluss punkt koerasita korjamise eest. Muide kas Priit üldse mäletab, et just siin blogis minu poolt üles kistud koerasita teema noppisid üles reformierakondlased ja korraldasid kampaania "märka koerasitta". Nende PR toimkond korraldas hulk videoid ja uudise nuppe mida siis innukalt pressile sisse söödeti. Nagu kunagi üks tuttav PR tegelane mulle mainis, et meedia sööb nende soovi korral innustunult kogu pasa neilt käest ära, mida nad ette laovad. Vot nii ülbet teksti tuli "uudiste allikatest". Eks ajad on muutunud ja samuti ka "pasa" määratlus, seega ei pruugi täna see jutt enam 100% kehtida.

Spordist kah. Nagu näha ei pane valdavat enamust blogisõpru ükski number silma pilgutama. Üldiselt on see ka arusaadav. Arvutamine nõuab mõtlemisvõimet aga spordisõbrad suudavad vaid jälgida kohti edetabelis. Kunagi oligi arutletav probleem ju selles, et miks murdmasuusatamine marginaalne ala on. Õige kiiresti saadi aru, et nõukogude inimesel oli kommunistliku porpaganda tõttu nii igav, et ta pidi koguaeg ise mõtlema kasvõi sellest, et kuidas benssu impeeriumi selja tagant varastada nagu on avameelitsenud EOK presidendi kandidaat Sõõrumaa ühes intekas. Nagu näha arendas selline mõttetegevus elus läbilöömise võimet väga positiivselt. Üheks mõttetegevuse kõrvalharuks oligi siis murdmaasuusatamise vaheaegade tabelite uurimine ja oma meestele kaasaelamine, mis õige tihti oli ka meile rõõmustav. Enivei, kapitalistlikus ühiskonnas on infopahna üleküllus ja analüüsimiseks pole kellegil enam huvi, sest palju lihtsam on allaneelata järjekordne uudismeem ja panna oma sisemine heaolukeskus tööle kääbus-marmoseti mõtlemisvõime tasandil. Iseenesest võimaldab selline lihtsus alla neelata loosungeid "5 viimast" asemel 5 esimese hulka jõdmiseks, kasutades poliitikas ära rahvakunsti teoste abil inimajus tekkivat kognitiivset nihet. Lisaks pole vaja enam ka kunagi ühtegi untsus otsust rahvale selgitada sest PR silub iga mõtelmisvõime säilitanud ajukurru oma teerulliga siledaks. Seetõttu pole siin blogis erilist mõtet ka statistika abil arutelu tekitada, kuna rahva juhe on juba numbreid nähes lihtsalt koos.

Loodetavasti korjavad tänase geelipaki teema üles järjekordsed noorpoliitikud. Praegu on paras aeg teha pakkumisi, et kellele see teema kõige paremini sobiks. Kuna rahaga on võimalik stimuleerida eluheidikuid seda tööd tegema ja neile lisasissetulekut võimaldada, siis võiks seekord asja kella külge tõmmata sotsid, et natuke oma määrdunud renomeed läikima lüüa.

PS
Tegin täna sõitu kah. Kuigi vorm paraneb, siis lipe muutub ainult nigelamaks. Vesi juba väljas. Paistab, et see aasta jääb ultralibisemise mõnu nautimata. Priidu ovaalile ei hakka ju ennast selleks vedama, kuna ökoloogiline jalajälg teeb selle ettevõtmise mõttetuks. Eks jätkame vormi taastamist järgmine hooaeg sealt kus praegu varsti pooleli jääb.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits,
teie sõbrad Hermaküla ja Jaanus on armetud geeliblödistajad.

 
At 22:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 21:26, sai isegi täna üle 50 minuti Tähtveres kulgetud, aga ei olnud enam seda tunnet, mis nädalavahetusel. No ei olnud minekut ega lipet. Muudkui kanguta ja ponnista. Sellise tatise lörtsikihi peal kaua taielda ei ole mõtet. Mõned tahavad jälle nagunii vastu vaielda, aga enne, kui nad alustavad, lubatagu neid harida. Kangutada ei ole mõtet seepärast, et see muudab lihased tuimaks ja nüriks ja aeglaseks. Mõni võib lihtsameelselt mõelda, et äkki arendab see jõudu - no ei arenda. Kui tahate vähimatki lennukust kaotada, siis laske muidugi käia sula peal tempoga 13 km/h ja võib-olla pisut pealegi. Targad mehed seda ei tee. Nii et kokkuvõttes sisuliselt nullipäev.

 
At 23:41, Blogger Teet said...

Ma tõmban spordisokid kombe peale ja lükkan geelipaki soki sisse. Ülemine ots jääb sokist välja.
Täiesti võimalik suure hoo pealt kummardada ja haarata.

Tühi geelipakk läheb soki sisse tagasi. Või avan geeli napilt enne TPd, hoian sadakond meetrit hambus ja viskan prügialas ära. Nii hull tempo ka ei ole, et ei saa natuke läbi hammaste hingata.

Lahendamata probleem on geelipaki ärarebitav ots, mille hammastega ära tõmban. See tõepoolest lendab loodusesse. Kui kellelgi hea nipp selle vältimiseks, andke teada!

Külmade ilmade korral on sokis hoidmise eeliseks ka see, et geel on soe ja on kerge välja pigistada.
Numbri alla kleepimist pole katsetanud, võib-olla on seal ka piisavalt soe.

 
At 00:46, Anonymous haigo said...

Miks te geelipudelit ei kasuta?

 
At 00:51, Anonymous Martin said...

Marko (43), juhatuse liige, mõtles, et kinnitab geeli püksivärvli vahele. Maratonil kiiremat sõitu tehes, kuuskede vahel hoogeldes aga hakkas vöö hõõruma. Hõõrus, hõõrus, kuni geelipakk laks lahti. Sisu purtsatas püksi, nõrgudes allapoole. Kiirus ei tõusnud, kuid Marko tundis kubeme piirkonnas kummalist kihelust. Pärast meeste saunast visati Marko aga sajatustega välja.

Pullerits (50, ajakirjanik), Estoloppeti vanuseklassi 9. koht, otsustas proovida scotchi. Teipis geeli oma rinnakarvade külge. Mõtles, et küll püsib. Esimesel ringil aga tulid rinnakarvad ära. Selgus, et nende kinnitus oli liiga nõrk. Sõidu pealt. hoogi kahandama üritas Pullerits rinnakarvade küljest geeli kätte saada.

Jüri (36, müügijuht) pani oma geelid ja suusamäärde pulgad koos vöökotti. Energilise sõidu järel, Puka TP järel, hoogu vähendamata, krabas Jüri vöökotist geeli - ei määrdepulga. Pulk oli tahkunud. Jüri lutsis pulka, üritas neist jõuduandvat energiat kätte saada. Energia ei tulnud, aga silme eest läks siniseks.

 
At 01:15, Blogger Jaanus said...

Jah, Teet, ka numbri all püsib geel piisavalt soe ja välja pigistamisega pole probleeme olnud, isegi tol külmal 2011. aasta TM-il, kui stardis oli -23, sai geeli küllaltki normaalselt pakist kätte. Muidugi oli konsistents paksem ja läks tiba kauem aega, aga kõik toimis ka nendes tingimustes.

Geele olen kaasa võtnud väikse vöökotiga ja numbri all, aga vöökotis vähegi külmema ilmaga läheb ikka liialt närimiseks, st et numbri all töötab asi oluliselt paremini. Lisaks on mugavam sõita, kui täiendavalt pole midagi ümber kõhu.
Geelid tuleks kleepida võimalikult numbri alla serva, siis ei hakka ette kummardades raskus numbri alumist äärt ülesse kiskuma ja koos sellega geele kehast eemale külma kätte jätma.
Ja kui õigesti kleepida (et teip ei ulatuks ärarebitavale osale), siis pole kättesaamisega ega ka avamisega mingisugust muret. Mul oli see u 10-aastase kasutamise jooksul esimeseks selliseks probleemiks.

 
At 08:08, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, mehed, spordis, eriti saavutusharrastusspordis, ei ole pisiasju. Jaanus juhtis äsja paarile olulisele nüansile tähelepanu, täiendaksin oma kogemuste pealt veel.

Olen katsetanud igasuguseid variante ja parim on geel numbri esiküljel välimistele nurkadele/servadele võimalikult lähedal - sealt saab selle kiiresti kätte. Probleem võib olla see, kui panna ette kaks SISi pakki, mis on ju ikkagi kumbki 70 grammi, siis võib hakata numbrit sikutama. Tasakaalustuseks võiks siis panna ühe geeli ka numbri seljapoolse külje alla. Kuid tähelepanu - sealt on seda problemaatiline kätte saada. Olen proovinud, ent hulk aega läheb kohmitsemisele, lisaks tekib see hull asi kaasvõistlejate suhtes, et su kepid hakkavad käes ettearvamatus suunas vehklema.

Olen proovinud ka vöökotte. Halb variant. Ajakadu võrreldes numbrialuse kinnitusega on ilmselge. Esmalt pead vöökoti ette sikutama ja isegi kui oled geelid sättinud nii, et nende otsad luku vahelt turritavad, on need alati ära vajunud koti põhja. Hakata siis lukku lahtipoole kiskuma ja sealt geele välja koukima - ohh, see on üks metsik aja- ja närvikulu. Taas on probleemiks kepid, mis talitavad sel ajal suht omapäi, võivad torgata konkurente või veel hullem - võid ise hooletult roietega kepi otsa kakerdada, kui ei jälgi geeli koukimise ajal, kuhu need laperdavad.

Geelipudel? Ei ole suusatades kasutanud, rattasõidus küll, aga ilmselt on probleem sama, mis äsja vöökoti puhul kirjeldatud, et pead kätte saama ja... siis veel selle sinna tagasi toppima. Nii Virul kui Tamsalus, kus kasutasin geeli hoidmiseks vöökotti, sain ajas ikka väga suured kaotused, sisuliselt pool minutit iga koukimise kohta ei saanud üldse korralikult sõita, näiteks Virul tuiskas Kalle Kiiranen mu selja tagant sel ajal, kui ma geelidega jändasin, ikka täiesti püüdmatusse kaugusse. Ja püüdmatuks jäigi.

Kuid tähelepanu: Teedu-nimeline juhib tähelepanu olulisele detailile. Tõesti, kui palju on neid, kes geelipaki ärakakutud otsa ka üles korjavad ja TPsse või finišisse toovad? Kui on, palun endast nimeliselt märku anda, need mehed tuleb siis autahvlile seada. Tunnistan ausalt, et mina olen ka ärakakutud otsa rajale süljanud, alati, nagu Teetki. Ja nagu vist 99,72 protsenti teisigi. Mille tõttu on see reostamine vähem oluline kui tühja geelipaki maha pillamine? Üks prügi ju kõik, kehvasti lagunev liiati, ainult suuruses on vahe. Aga reostamise fakti see ei muuda. Mida valjuhäälsed keskkonnaaktivistid siin enda poolt eeskujuks (sic!) pakuvad?

 
At 08:09, Anonymous Anonüümne said...

Öök, kodus lastele söödate kah seda suhkrusopahaippi??

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

to 22:25

Kuidas küll üks "tippvorm" loetud tundide jooksul niimoodi kaduda saab :)

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

...mõttetu targutamine. Isegi naljakas pole... Ei pea siin iga hinna eest sõna võtma, kui midagi öelda pole.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui veel päris koomas ei ole, olen üritanud geelipakki niimoodi avada, et ülemine osa jääb servapidi alumise külge. On küll ebamugavam tarbida, aga ümbrus jääb puhtam. Suusatades kasutan ka sokivarianti.

 
At 10:16, Blogger AinK said...

Energiakulu suusatamisel on ca 1000 kcal/t
SIS geelipakk 60 ml sisaldab 87 kcal energiat.
Edasi on matemaatika- ühest geelipakist saadud energia kulub ära umbes 5 minutiga.
Ning nüüd kulutõhusus- kas geelipaki koukimisele kasutatud aeg on lühem kui lisaenergia abil võidetud aeg?
Kas geelist saadud enegriat on ka reaalselt kasu või on tegemist vaid platseeboefektiga?
Kui sageli peaks geeli tarbima, et saadud energiast ka reaalselt kasu oleks?
Kaks geeli kahe tunni jooksul- kahtlen. Üks geel iga 15 min kohta- siin on juba padrunivööd vaja.
Küsimusi on rohkem kui vastuseid.

aink

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Mul ükskord kukkuks kogemata geelipaki ärasikutatud ots rajale, sinna ta ka jäi (väljaspool TP-d ja prügialasid). Muidu - loomulikult toon ma ka ärasikutatud otsa tagasi. See, et ma sõidan poole aeglasemalt kui PP, pole oluline.

No ma ei tea, matsikari vist, kui 99% nii teevad ja reostavad. Minu tutvuste seas 99% nii ei tee.

-- Anonüümne harkpüks.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Loen ja ei suuda imestada, kui kiindunud saavad olla täiskasvanud isikud mingisse tulemusega napilt 0,0001% seotud turundusskeemi. Ausalt kah mökerdate iga jumala sõit selle plödiga ja tekitate neid pakendeid võssa ja prügimägedele?

 
At 11:22, Anonymous Patuoinas said...

Osalesin kord talvisel X-Dreamil. Sõbrad olid maru treenitud ja lüpsid mul tossu ikka täitsa välja. Otsustasin ammutada abi geelipadrunisalvest. Võtsin lagedal lumisel tuulisel väljal, energiadefitsiidist värisevate kätega geelipadruni ja keerasin korgi maha. Kummutasin sisu endasse, kuid pakui utiliseerimisel taskusse pudenes terve tühi geelipakend maha ja kohe pani tuulega plagama. Olin nõrkenud, ja vaatasin kasvava masendusega kuidas geelipakk kargas sügava lume kohal kättesaamatusse kaugusesse. Tundsin ennast jälgi loodusereostajana. Teha polnud enam midagi. Kuna üritus oli tuulise ilmaga siis paar korda kordus see stsenaarium uuesti. Jube piinlik lugu. Õnneks avastasin mõne koha peal looduses metsa alt turritamas auto ja traktori rehve ning tekkis nende poetajatega ühtekuuluvustunne. Ma polnud ainuke oinas kes pattu metsa all tegi. Pikapeale märkasin neid hunnikuid rohkemgi ja seejärel tundus kuni tänase päevani, et tegelikult oli tegu marginaalse apsuga. Täna lugesin seda blogi ja kaaskommarite ägedaid nõudmisi oma pattude ülestunnistamiseks ning oi paska, sihuke jama tuligi meelde. Rohkem pole ma seda jama korranud aga süümekad saadavad mind tänu siinsetele kommaritele veel kaua.

 
At 11:49, Anonymous Hillar said...

1. Ma sügavalt kahtlen, kas need geelid teile reaalselt mingit kasu toovad?
2. Kas teie elus muutub midagi kaotatud 3 sekundist geelipaki avamisel või 1-2 koha kaotusest-võidust finishiprotokollis?

Suht veider on vaadata neid enne starti energiabatoone mugivaid lödipükse ja rajal näost kaameid geelipakke imevaid suusaturiste. Õige alfa teeb trenni ja jälgib toitumist.

Lisame siia veel need pulbersuusatajad, kes ise sõita ei jõua/ei oska kuid pärast on hea kehvas tulemuses süüdistada vale temperatuuri või ootamatult muutunud lumekristalli.

Kui ise oled sitt, ei aita sind ei geel ega pulber!

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Lp 11.22

Te saate valesti aru. Kaaskommarite ägedad nõudmised ei ole tegelikult suunatud prahi mahaviskajate vastu. Eesmärgiks on ikka naeruvääristada Pulleritsu tekste ja ilkuda tema jüngrite kallal. Kui Te pole just Pulleritsu partei mees, siis unustage süümekad.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu püsiv taktkika on ennast ca 500m enne joogipinkti keset rada "parkida" ning siis,kui ülejäänud grupp rahulikult jooki/ sööki etteantud kohas manustab, , kähku " tuld tõmmata". Nähtud korduvalt ja viimatiViru maratonil. Aga see selleks. Mingi numbrite külge teipimine jms. - totrus kuubis. Kui ikka võidu peale sõidad, leiad ka jootjad, kui medalit ei rihi, pole mingit vahet.
Aeg on kehtestada nulltolerants reostajatele- disklahv. On küllalt geele, millel pakk ühes tükis. Eriti võigas on nt. TRM- i raja lõpuosas ampullide ja nende korkide lasu metsa all. TURBO, Mg, jpm. "sitta". Mehed, mõelge veidi! Kõige absurdsem on veel see, et värskeid geelipakendeid leiab ka praegu, võistlustevälisel ajal suusarajal. Kas siis ka trenn on " panemine", et rämpsu kaasa võtta ei sobi?!!
Head geelisõltlased- saage ometi aru, et vabandusi reostamiseks pole olemas!

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, seltsimees 12:14, nii jätkata ja su tulevik saab kindlasti olema eriti helge!

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

"Nüansid", "pisiasjad", "saavutusharrastussport" - esisajas ja esikahesajas?

Sõnad on sama liigsed nagu selle löga kilepakki toppimine. See tuleb sealt kiiremas korras välja pigistada nagu mahl parasiitussikese seest.


Õhtul lähen otsin esimese asjana Pirita poisid üles. Paneme indiaanitelgis palavra püsti, kilekogumite lödiks astumise parimad variandid saavad enne kuutsükli 8.ndat päikesetõusu selgeks.

 
At 13:46, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, 12.55, astuge enne Seevaldist või Tartus Staadioni tänavalt läbi. Uskuge mind, kulub ära.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis krdi Staadioni tänavalt -- seal asub TÜ staadion küll spordimeestele...
Raja tänavale on vaja saata, Jämejala- ja Seewaldimehed.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

12.25, õige jutt!
Ma mõistan väga hästi maaomanikke, kes ürituste korraldajatele ära ütlevad just sel põhjusel, et spordimeestest geelihoolikute ja ampullisõltlaste läbust pääseda. Või vaadake mis „toreduse“ on kaasa toonud kergliiklusteede arenev võrgustik - Kvissentalist Tabiverre või Aardlast Vooremäele rattaga sõites jääb silma ikka masendavalt palju spordispetsiifilist risu.
Selmet sporditoidu võõrutusest kõnelda, esitleb teisesaja mees reipalt paremaid sidumistehnikaid.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

Geelist on abi siis kui veresuhkur väga alla kisub. Aga treeningut ning õiget toitumist ta ei asenda. Meie maratonid pole ka nii pikad, et suur manustamine vajalik oleks, pealegi saab kõik ka spordijoogist või mustikasupist kätte.

 
At 17:01, Anonymous Hillar said...

No meie harrastusmaratoonarite arvates on see pakk geeli nagu nitro sportautole, mis annab mõnekssajaks meetriks puraka ja aitab 50st konkurendist mööda saada.

Kuidas võtta, kas geelitootjad teevad puuduliku ennetustööd müügiargumendi nimel või on meie sportlane lihtsalt loll?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

"Niisiis, kolm minutit hilinemist stardialasse ja kohe 50 kohta tagapool. Sinna Piiroja sõit kaduski". Hmh, tegelik koht oli 40. Kuidagi ei klapi?

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Keelaks Eestis mittebiolagunevate geelipakendite kasutamise lihtsalt ära! Ega siin paremat lahendust ju ei ole.

Näed kurtsin ennist, et rada on vedelaks läinud. Ilmateenistus leidis veel kasutamata ressursse ja saadab nädalavahetuseks pakast. Äkki saab siis ka uberlippe ära proovida.

PS
Lähen määrin suusad igaks juhuks kah ära.

 
At 17:56, Blogger Priit Pullerits said...

Teil on aegunud andmed, 15:53. Ikka esisaja mees, nii viimase sõidu kui koondarvestuse põhjal.

Ai, ai, 17:22, lugemis- ja mõistmisoskus logisevad. Raio kaotas stardis 50 kohta, sellest rääkisin, kui pani suusad viimasesse ritta ja sai lõpuks 40. koha. Teistel küll sellest arusaamisega probleeme ei tekkinud. Laske end kontrollida.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Kus saab lasta end kontrollida?

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

18:21, hullutohter ehk? Ei?

 
At 18:58, Anonymous Rauno, Painküla said...

Ma lugesin ka toda Pulleritsu pikka heietust. Energialaksu ei saanud.

 
At 23:06, Blogger soul said...

29. mail toimuva 35. Tartu Rattaralli osalejad saavad esimest korda Eesti rattasõitude ajaloos näha pärast võistlust oma sooritusest personaalset filmi.

http://m.sport.delfi.ee/article.php?id=73954825

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Kes oleks osanud seda arvata, et statistikaamet annab välja Pulleritsu nimelist statistika preemiat? Vat kus lops. Small world

 
At 23:58, Anonymous Martin, tudeng said...

Lgp Soul,
aga mille poolest selline Tartu Rattaralli erineb pedeparaadist?
Pullerits oma geelimeestega - Raio, Jaanus, Vahur, - on läila eneseimetlejate kamp.
Tervitusi Linnar Priimäelt. Kui satute Tallinnasse, astuge TLÜ-st läbi, kuulake üks Priimägi loeng.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Aaa. Nüüd ma saan aru küll. Raio oli 40. Kui Raio poleks stardis 50 kohta kaotanud, oleks ta olnud esimesest kümme kohta ees.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei saanud aru, mis uudissõna on "kakkumine", mis see tegevus endast kujutab? Midagi sellist, mida eesti keel seni ei tundnud? Olen vist kohanud teismeliste vigastes tekstides, või ongi keeleuuendusega selline sõna vajalikuks osutunud?

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Hetkel liigitaks kakkumise samuti Alutagusega seonduvaks valusaks veaks.
13:57

 
At 16:20, Anonymous Filoloog Mirjam said...

13:57, võiksid teismelistega kooli minna küll, ajaks edaspidi vb vähem iba:
kakkuma - EKI.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, et tuleb pigem vanuritega kampa lüüa. Koolis selliseid sònu pole õpetatud, aga hea teada, et kuskilt murdest võib selle leida!

 

Postita kommentaar

<< Esileht