kolmapäev, märts 16, 2016

Pullerits: Kui palju maksab Eestis suusahooaeg?

Kuna Eestis antakse välja Pulleritsu nimelist statistiku preemiat, ja kuna mullu jäi see tööde nõrkuse tõttu välja andmata, siis ei jäänud muud üle, kui ise initsiatiiv haarata, et selgitada, kui kallis spordiala on Eestis harrastajale murdmaasuusatamine.

Ei ole kallis. Loomulikult siis, kui varustus on soetatud. Ses mõttes olen ma spordipoodidele kuldklient, et olen sama haruldane nagu kuldki. Tihti sinna ei satu. Suusa- ja kepipaarid on aastaid tagasi soetatud ning peavad seniajani hästi vastu. Ainult Swixi klassikakeppide rihmu pidin kaks või kolm aastat tagasi vahetama – originaalid kulusid ära. Kombed, üks USA ja teine Eesti koondise endine võistlusvorm, on samuti hästi ajale vastu pidanud. Kuigi Eesti kombe vasaku käise allservas avastasin talve hakul umbes viiesentimeetrise pikirebendi, sai selle ilusasti kinni õmmelda. Ka Björn Daehlie dressid, mis on näinud vett ja vilet, on jätkuvalt kvaliteetsed. Tõsi, Toko õhukesed kindad on siit-sealt viledaks kulunud, aga ega seepärast pea neid ära viskama. Raiskamist ehk ületarbimist on maailmas niigi palju. Momendi liimiga ärahõõrdunud kohtadesse õhukesest kunstnahast paigad peale ning kulumine peatatud. Madshusi uisusaapad on ilusasti terved, kuigi nendega olen läbinud nii külmas kui sulas tuhandeid kilomeetreid, ja Alar Savastverilt kunagi vist 400 krooni eest ostetud Salomoni kasutatud hallid klassikasaapad on samuti tiptop korras. Ühe asja olen siiski varustusse hiljuti lisanud: vist üle-eelmise aasta sügisel ostsin lisaks Briko pesule ehituspoest umbes 20 euro eest teise pesukomplekti lisaks. Olen seda nüüd kaks talve usinalt kasutanud ning minu arust ei jää Briko omale põrmugi alla. Vaata et asi pole vastupidi: kui Briko pesu on tikkunud välja venima, siis ehituspoest ostetud pesu istub endiselt tihkelt ümber ihu.

Mille peale siis suusatamises raha üldse kulub?

Palun väga, siin on statistiline tänavuse suusahooaja ülevaade.

Suuskade määrimisele on kulunud 145 eurot. Selle summa sisse läheb ka neljaks maratoniks suuskade ettevalmistamine, kokku 110 eurot.

Neljal maratonil autoga käimine on läinud maksma 16 eurot. Sõidukulud on jaotunud nelja sõitja vahel. Ainult ühel korral keeldus sohver raha võtmast, sest tööandja maksab talle maratonidel käimise kinni, seega tal isiklikku kütusekulu ei ole. Aga nii nagu enamik kommentaatoreid on siin blogis anonüümsed, jääb ka see autojuht anonüümseks. Saite nüüd!

Igal maratonil olen tarbinud kaks SISi geeli. Seega kokku kaheksa geeli. Sain talvel ratturite vahendusel – kelle täpsemalt, jätan taas anonüümseks, aga õrrituseks nii palju, et tegu on väga kõva ja tuntud sõitjaga – SISi geele hinnaga üks euro paki eest. Vaat siis, kui oluline on, et ka ratturite seltskonnas sind jutule võetakse.

Ja... ongi kogu kulu. Sest trennis olen käinud jalgsi, kodu eest on Tähtvere spordipargi radadele veidi üle kilomeetri. Kaugemal sõitmas pole käinud, sest minu aeg on nii väärtuslik, et seda ei kõlba küll kulutada selleks, et sõita tund aega Käärikule ja sealt tund tagasi (rääkimata kolossaalsest ökoloogilisest jalajäljest, mis kaasneks). Selle aja jooksul jõuaksin näiteks tudengite kontrolltööd ära parandada ehk anda panuse Eesti kõrghariduse edendamisse.

Nüüd on veel üks huvitav küsimus: kui palju teeb see kõik ühe suusakilomeetri hinnaks? Kokku olen talve jooksul kulutanud suusatamisele 169 eurot ning tänaseks suusatanud 690 km. Seega teeb see ühe kilomeetri hinnaks pisut alla 25 sendi. Kui arvestada näiteks tavalise suusasõidu pikkuseks 20 km, teeb see keskmise sõidu keskmiseks hinnaks viis eurot.

690 km hooaja jooksul on muidugi vähevõitu. Aga talv algas ka hilja ja pausid tulid sellesse sisse. Mäletan, et aastail, kui lõpetasin Tartu maratoni teise saja keskel, oli mul juba nädal-kaks enne hooaja tippsündmust läbitud suuskadel rohkem kui tuhat kilomeetrit. Eks parimate päevade kilometraažist väiksem läbisõit viimastel aastatel kajastu ka tulemustes. Lisaks olen rumalast peast kuulanud valeprohveteid, kes on propageerinud aeglast suusatamist, mistõttu maksin selle talve esimestel maratonidel nende võltsõpetuse järgimise eest kallist hinda ning pidin leppima Estoloppeti maratonidel harjumatult tagasihoidlike kohtadega. Aga siis viskasin väärõpetused üle parda, panin tempot juurde ning Haanja maratonil oli juba palju teravam minek, mis tõi üle mitme aasta lõpuks koha ka esisajas.

Ahjaa, 169 euro eest peab kõvasti otsima, kui tahate tipphooajal Manhattanil üheks ööks vähegi normaalset hotellituba saada. Nii et suusatamine – see on imeodav.
******
San Rafael River old bridge, Utah. 2. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Reiu-Raeküla terviserada Pärnumaal. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Fotod 2-4: Eesti linnade talimängude teatesõit Käärikul. Fotode autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

50 Kommentaarid:

At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Nu statistika....natuke liiga pealiskaudne?
aga maratonide osalustasud?

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Aiaiai, 11:26, armetu pealiskaudsus teilt endalt.
Peate parandama funktsionaalset lugemisoskust, sest siis teaksite, et vanameister ei pea tasuma ühtegi osalustasu, never ever, aegade lõpuni!

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole ju statistika!
Tsitaat Wikist: "... Valimi põhjal üldkogumi kohta järelduste tegemiseks peab valim olema moodustatud korrektselt. Näiteks kui me tahame hinnata mingi kooli õpilaste keskmist kasvu, siis me ei tohi valimiks võtta ühe klassi õpilasi..."

See on ÜHE MEHE kuluaruanne.
Pulleritsu preemiat siit ei tule ...

 
At 12:38, Anonymous Jörmid isamaalased Ülu ja Uunu, kaksikvennad said...

Optimaalselt ja kuluefektiivselt majandatud, kiidame heaks!

Priit, ainult vahel võiks ikka proovida käia ka näiteks Voorel, Käärikul, TM rajal, Tehvandil jne, vaat siis saaks suusatalvest alles õige mõnu kätte!
Pole hilja ennast selles vallas edasi arendada veel ka sel hooajal.
Hoopis teine fiiling kui seal õhukeseks sulanud kitisel tüütusringil tasapaksu viljeleda...

Näituseks meil vennaga on nüüd uus armastus - TM rada, ehh... milline mõnu, väga priima värk!

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis on suuskade jooksevkulu? Mul on vist (arvutanud ei ole) nii, et mingi €200 läheb suusapaarile ja €30 veel sidemele otsa, paar on kasutuses 5-6 aastat (selliste talvedega veelgi kauem, kui vähe suusasatada, või veelgi vähem, kui satud viletsate tingimsute tõttu ootamatult üle kivide sõitma) ja läheb siis kas €60-80 eest suusalaadale müüki või tuleb kasutusse trenni-/viletsa raja suusana. Praegu on mõlema suusatehnika peale 4 paari ja lisaks veel üks karune Karhu kasvõi kuuseokaste või Tartu Maratoni retrosõidu jaoks (nõuka-aegset hinda ei oska tuvastada, aga krooniajal läks üle saja krooni moodsa sideme hankimiseks). Kokku laias laastus amortisatsioonile €100-130/aasta (statistikapreemia laureaat aitab loodetavasti täpsemaks arvutada).

NoWaxi või SkinSkid jms moehullustust pole endale ligi võtnud, samamoodi nagu pole ma nõus geeli oma ihu ligi kleepima või suruma.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

169 € on sama palju kui mul tänaseks suusakilomeetreid tehtud. Määrimised on kõik tehtud vana rasva pealt (see hooaeg 2 korda) ja tasuta (ise tegin). Kuna uuel suusal oli tehasemääre all, siis 50 km läks sellega. Üldiselt proovin ikka 2 korda 100 km jooksul suusale määret manustada, et lõbu ja ettevalmistustöö oleks normaalse proportsiooniga.

Iga suussõidu tarbeks kulutan ära ca 2€ eest kütust ehk siis 20 korra pealt kokku 40€. Varustuse soetamine on nagu müüja ütles- investeering ja seda ma kuludesse ei arvesta (aga läks palju ja amorti peaks sellelt ikka ca 10 aastat arvestama) kuid amordiks paneme noh 120 €. Seega kogukulu kilomeetrile ca 22 eurosenti. Samas oleme ameerikalikult ausad, ka suusatamisele kuluv aeg maksab ju miskit. Kokku sai suusatatud 16 tundi ja seega kulus koos amordiga 10€ tunnis. Sellele lisanduvad mitmesugused taastumistegevused, mis aga on olenemata alast universaalsed ja võib asja selguse huvides rahulikult arvestustest elimineerida. Kui nüüd see kulu lükata keskmise eestlase keskmise tunnipalga peale, siis on ikkagi tegu rämeda laristamisega. Sedasi kulutades, peab keskmine töötav eestimaalane 2 tundi tööd rabama ja riiki maksurahadega toetama, et tunnike oma tervist rahulikult taastada. Nt lõõgastuspakett suva SPA-s on 3,5 tunni eest 39€ ehk enamvähem sama kallis. No aga saate ju aru, et SPA-s käivad ainult jõukad inimesed.

Seega suusatamine on ikkagi heal järjel inimeste hobi. Viimast väidet kinnitab ka nädalake tagasi tahtmatult suusaraja ääres pealt monitooritud issi õpetusepitlit lapsele. Nimelt ca 5-aastane poiss tahtis ka kelgutamise asemel suusatada ja soovis harrastussuusatajate eeskujul endale suuski, kuid issi ütles, et suuskade soetamisel pole mõtet kui (issil on lapsega) aega vaid 2 korda talvel suusarajale minna. Suusad on kallis kama ja seda nurka seisma ei hakata soetama. Tegelikult asus suusalaenuts sellest jutuajamise paigast vaid 2 km kaugusel...

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Selliste koide pärast me majanduskasvu ei näe ;) :P
Rattur oli RM.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Kombed, üks USA ja teine Eesti koondise endine võistlusvorm, on samuti hästi ajale vastu pidanud.

> Nõuk. okupatsiooniarmee võitlusvorm - kombed või kaltsad v kuidas neid seal nimetatiga- mis te, hr Pullerits, nendega tegite? Viskasite Raadi jaamas prügikasti? Või on need teil kapis igaks juhuks alles?

Martin

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Täisealine mees ikka oma hobide pealt närutada ei tohiks!
Sellised mõisted nagu amortisatsioon jpt. "statistik" Pulleritsule ilmselt tundmatud...
Aga vaieldamatult on sinu arvutatud summa korrelatsioonis saadud emotsiooniga.
Meeste maailmas, Priit, on ikka tiba teine vaatenurk asjale;))

 
At 17:40, Blogger Priit Pullerits said...

Mingi tüüp küsib siin juba mitmendat korda, mida ma oma Nõukogude armee vanemseersandi paraadvormiga tegin. Rahaks tegin, loomulikult. Dollariteks. Eks arvake ära, millal, kus ja kui paljudeks. Oi, kujutan ette, kuidas see nüüd mõne mehe käima tõmbab.

Öelge, 17:09, kust ma närutan! Millele ma veel oleks pidanud raha laristama? Mis mul puudu on? See meestemaailma, millele teie viitate, on sick & disgusting.

Emotsioonidest räägime siin juba vähem kui kahe nädala pärast hoopis teist juttu ja siis vaatame, kes närutab.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Vot, saite nüüd, sitakotid, Priit on jälle võidumees!

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Hästi müüdud - dollariteks!
Muideks, kuidas olete superteisipäeva tulemustega rahul? Loomulikult vabariiklaste omaga, Marco Rubio loobus, poolfinaalis nüüd kas Trump või Cruz, Texase mees. Kas suudetakse võitja selja taha ühtseks rusikaks koonduda? Jah, arvan, suudetakse.

 
At 18:57, Anonymous Anonüümne said...

Hr vanemseersant Pullerits,
kas te ustaavi ei tunne? Vormi kaotamise eest on kõigi maade armeede distsiplinaarmäärustikes väga karmid karistused. Teie aga müüsite oma vormi isegi maha. Ja kellele veel! Kui Kaplinski ennustatu peaks teostuma, siis on teil peavahis karistus soolas.
Kui tohib aga küsida, siis miks te USA vormis suusatate?
-Martin

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Vahetasite vene vormi USA vormi vastu?
-Martin

 
At 19:10, Blogger Priit Pullerits said...

...Vist kunagi jälle võitsin midagi ja siis oli auhinnaks vist mingi spordipoe kinkekaart ja kuna mul siis veel võistluskombet polnud, aga seal müüdi USA oma - ilus valge, sinised ja punased värvid lisaks -, ostsin selle; osa raha panin veel oma taskust juurdegi. Igatahes õigesti panustasin. Nüüd on USA murdmaasuusatamises palju tugevam kui Eesti.

Mis puudutab Trumpi edukäiku, siis on magus vaadata, kuidas igasugused vasakpoolsed on kaotanud vähimagi enesevalitsemise ja tsiviliseerituse ning langenud madalusse. Näiteks too prantslane eilses PMis, kes Trumpist kirjutas - kas panite tähele, mis argumente ta loo algul pikalt kasutas? Ta kasutas Trumpi ründamiseks tema välimust, et tal on lühikesed käes ja sõrmed ja suu on lihav ja juuksed on kammitud üle kiilaneva pea. Parandage mind, kui eksin, aga need on ju olnud ennekõike needsamad vasakpoolsed, kes on võidelnud selle eest, et inimese tunnuseid, mida ta muuta ei saa - rass ja sugu jne - ei tohi kasutada tema halvustamiseks. Või siit edasi mõeldes: mis oleks, kui ma ka kirjutaksin mõne naispoliitiku kohta, et tal on rasv vappumas puusadel, lõua all laiutab lott, mis ei luba vahet teha, kus lõpeb lõug ja algab kael, ja sääremarjad on nii jämedad, et need oleks nagu jõehobult laenatud, ja käed on nii kortsulised, nagu aastaid veski nurgas koitanud tühi jahukott?

 
At 19:25, Anonymous Kilvamees said...

Väga kümnesse! Võib ma arvan, Liisa Oviir?

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Ei, Kilvamees, asi veelgi kahetsusväärsem. Mõelge PP dressile.

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas ajakirjanik, tuntud velospets ja terve mõistuse ning Lycra esindaja Priit Pullerits ikka räägib meile piisavalt? Julgen kahelda. Sest mul on tunne, et ei − ta ei räägi. Kui suured olid kulud suusatamisele tegelikult, arvestades ka kaudseid kulusid, jätab vana suusahunt targu mainimata.

 
At 20:34, Anonymous Martin said...

Hr Pulleritsu käitumine tuletab meelde Šveijki. Seal leidis läks keegi sõdur tiiki ujuma. Sel ajal kui ta vees sulistas ja puristas, sattus tiigi juurde põgenenud vene sõjavang. See ajas sõduri vormi endale selga ja jättis vene kaltsud asemele. Keiserlik-kuningliku armee soldatil ei jäänud muud üle, kui vene sõjavangi partjankad ja muu riidekraam selga ajada. Selles ta kinni võetigi. Anti sõjakohtu alla ja lasti rivi ees maha.

 
At 22:14, Anonymous Siimeon said...

Säärast lõppu Hašek küll Švejkile ei kirjutanud aga see selleks..pigem häirib järjekordselt Pulleritsu sõitlemine vasakpoolsete aadressil, ise kopikakoina rohkem sotsialisti meenutava olemuse taustal veel eriti..ning pole see USA murdmaasuusatamine peale mõne sprindimedali suurt midagi saavutanud ehk suht mage eputada kombega, mis ammu ajaloo prügikastis..

 
At 22:18, Anonymous Kõvamees muiste said...

Mis, mingi vasakpoolsete toetaja siin platsis või? Kõtt, tõmba lesta, see pole siin sinusuguse äraandja koht! Mine laiuta feministeeriumis või mõnes muus säärases prügilas.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Suusatanud olen tänavu ca 680 km, sh. 1 Estoloppeti sõit. Varustus on varasemast, ühe geeli ostsin maratonile :-). Korra määrisin ka - seda paari, millega maratonile läksin. Sõidukohad: Kõrvemaa, Valgehobusemäe, Pariisi, Jõulumäe, Haanja, Harku, Nõmme, Pirita. Kütusekulu ei loe, emotsioon loeb ja seda on poolkehva talve kohta tulnud kõvasti. Ühesõnaga suurelt kasumis, see on selge.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

22.49, härra, selgitage, kuidas see kõik on võimalik? Teil kah sõit suusarajale firma kulul?

 
At 23:14, Anonymous Siimeon said...

Kõvad mehed muiste ei kukkunud iga kiremise peale klähvima, meenutab pigem reflektoorset iidoli eest andunult dzotile viskumist.. Aga ei hirmuta kuidagi

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

T..a! Arvutagu iga mees ise välja, kui palju nad riiki on tõmmanud.

http://www.kalkulaator.ee/?lang=1&page=11

 
At 07:48, Anonymous žürii esimees said...

Ja vooru auhind tänapäeva lodeva elu tagajärgede (eriti võib kirjeldatud tendentsi täheldada noorte hulgas) ammendava ning sisutiheda kirjelduse eest läheb konkurentsitult härra blogipidajale.

Sissekanne on nii hea ja täpne, et žürii peab vajalikuks oma avalduses see veelkord ära trükkida:
"...tal on rasv vappumas puusadel, lõua all laiutab lott, mis ei luba vahet teha, kus lõpeb lõug ja algab kael, ja sääremarjad on nii jämedad, et need oleks nagu jõehobult laenatud, ja käed on nii kortsulised, nagu aastaid veski nurgas koitanud tühi jahukott?"

NB! Nagu tavaks on saanud, siis võitjaga ühendust ei võeta, sest au ja kuulsust pole võimalik millegagi asendada.

 
At 07:59, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits läheb Ameerikasse!

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Mis Ameerikasse - kirjutas ju, et paari nädala pärast läheb rattapoodi ja laseb meistril endal kummid täis pumbata. Seniks aga suusalainele.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Žürii esimehena esineb üks vana seniilne känd, kes pole eluga kursis. Sellist kirjeldust kasutatakse juba kuukene autojuhtide peetimiseks rakendatud uneapnoe autorite mõnitamiseks. Tore, et PP ka meinstriimis ujub ja sõnumit väheke muditult oma blogis levitab.

 
At 14:33, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ei ole midagi öelda, kui mina loen siin teiega kümneid eurosid, siis mõni teine mees, kel selle blogi sisule maailmas ainsana ligipääs, Art Soonets (kuigi ma ei usu, et ta oma paroole mäletab), võidab Keskerakonnalt ikka tuhandeid eurosid:
http://www.postimees.ee/3622081/fotoagentuuri-juht-kohus-moistis-kesknadalalt-valja-vaga-suure-summa

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks levitad valeinformatsiooni? Viidatud artiklis on ainult Arti kommentaar kohtujuhtumile. Raha nõudis, andis kohtusse ja sai ikka fotograaf.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Natuke meite presidendi valimisest kah, kui toda haudvaikust, mis vabariigi presidendi valimise eel on, ja mis erineb USi valimistest kui öö ja päev, kus käib vägev andmine - palju pürgijaid, loendamatud debatid, probleemide teravad püstitused, lahendusteed, siis siin hakkab vist midagi kooruma - Jaak Jõerüüt, keda on pakkunud EV presidendiks PP siin blogis ja Jaak Madison, kes toetas erudiiti riigi raadios, sai nüüd PMi arvamusliidriks. Laia toetusega mees on vist leitud?

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

9:54, Pulleritsu jalgratas on juba Ameerikas. Suusad nurka ja lõunalaagrisse!

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Võiks ju teha huvi pärast ka küsitluse, kus valimis oleks Estoloppeti etappidel osalejad ning siis vaataks nende kulutusi ning leiaks jaotuse, mediaani, standardhälbe jne. Saaks teha ka muid huvitavaid võrdlusi nagu nt qqplot. Aga mis veel põnevam, härra Piiroja on startimas eestikate 50km klassika sõidus. :D

 
At 00:12, Anonymous Martin, spordisemiootik-medioloog said...

Ah Postimehes ajaleheneegrina Ameerika mõistes sandikopikaid teeniv Pullerits läheb taas USAsse laia lehte mängima? Osav sotsiaalne mimikri. Utahi kivikõrbes ei saa ju aru, et tegu pole Connecticuti hedge fund fondihaldurist multimiljardäriga, vaid Venemaa endisest provintsist tulnud ida-eurooplasega.
Neeger tunneb aga neegri ikka ära. "Sõbrad" on lennujaamas, metroos, pargis juba vastas. Pakuvad Pulleritsule rattarenti. Pulgaga või ilma.

 
At 09:06, Anonymous AndresP said...

Nõrk, väga lühikesed on ikka eestikate stardinimekirjad. 13 meest ja 6 naist :(

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

USA. South West. Tänavarattalaenutuses
- Where are you?
- I'm Mr Pullerits, from Estonia. You know where's Estonia?
- Never heard, man
- What you do for living?
- I'm negro journalist
- Oh no, man! Take tis bike! Tis bike's free for u, man!

 
At 09:34, Anonymous Mr Dick said...

Kas 09:15 arvab, et leheneegri tõlge on "negro journalist"?
Naera surnuks! :))

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Mina tahaks Siim-Martinit M50km rajal startimas näha.

 
At 09:51, Anonymous Suusaliit.ee kalender said...

01.04-03.04 Jõulumäe viimase lume minituur

Suusakross V, 120 m sprint KL, Jälitussõit V

Juhendi link: http://www.suusaliit.ee/bw_client_files/suusaliit/public/competition_guide_file/114_2016_viimase_lume_minituur_juhend.pdf

Igati paras hooaja lõpusõit harrastajatele! Tartus tuli kuuldavasti taas värske lumi maha, niiet harjutamisest ei pääse :)

 
At 10:40, Anonymous Gelmut, Ida-Euroopa parim suusaanalüütik said...

Härrased funktsionäärid!
Miks ei stardi eestikatel Rehemaa ja Tammjärv? Ja veel terve rida suusamehi?
Kui kodumaa meistrivõistlustel kuninglikus viiekümnes osaleb koondisest ainult 1 suusataja (Ränkel) ja sprinter (Kümmel) ning vana ja südamega kaardivägi (Einaste, Teppan, Sala, Piiroja) teevad oma osalemisega stardirivi kahekohaliseks, siis mis on sellel pildil õigesti??

MS_EMV_M50_osalejad

PS. Ok, Kärp osaleb Birkebeinerrennetil, mis on kahtlemata üks tõsisemaid ja ägedamaid suusasõite maailmas ning see on alibiks igati piisav, aga teised sportlased? Või tuleks täpsuse huvides öelda nn sportlased...

 
At 12:21, Anonymous Lehe Neeger said...

Ei viitsinud pikalt otsida täpset vastet aga negro press peaks tõlkes olema küll lehe neeger.

 
At 12:34, Blogger Indrek Sarapuu said...

tegelikult saime umbes teada "kui palju maksab suusahooaeg hr. Pulleritsul?", mitte Eestis laiemalt. Pmst maksab suusahooaeg täpselt niipalju kui igaüks ise valib ja otsustab ju? Kõik need määrded ja võistlused jne. Või saab siiski ühe malakaga kuidagi ikkagi mõõta?

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Gelmuutovikeneke, leheneegrid ju kirjutasid, et "hiljuti selgus meditsiiniuuringutel, et oma kesisele sportlikule vormile seletust otsinud murdmaasuusataja Aivar Rehemaa on tänavuse hooaja jooksul põdenud juba kolme organismi kurnavat haigust. Ta pole ainus. Kogenud suusahundi eeskujul andsid profülaktika mõttes vereproovi ka teised Eesti koondislased ning selgus, et tervis on korrast ära ka Karel Tammjärvel."

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Tervis Tallinna maratonil lasi osaleda, aga EMV mitte?
Isegi kui on haigus tervist nõrgestanud, siis eestikate tase on minutite (antud distants 5min ja rohkem) kaugusel MK-tasemest ja selle taseme - või vähemalt väga lähedase - sõidab koondisemees välja ka mitte tippvormis olles.
Asi vist ikka rohkem tahtes, õigemini selle puudumises...

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

13:01 - veebruaris oli avalik selgitus selline: https://youtu.be/qOdNM14jY7o?t=3m33s

Võib-olla helistate koondisemehele ja võtate tänase seisuga intervjuu ikkagi otse allikast üles, mitte ei loobiks tikke huupi. Meil juba rohkem kui ühe raadiosaate jagu spordiajakirjanikke saab ilma allikateta isikliku arvamuse avaldamise eest palka, selle pundi laiendamisele oleme vastu.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Terve olemine käib ka tippsportlase elukutse juurde. Nimetaks isegi seda vältimatuks eeltingimuseks ja oskuseks, kui soovitakse midagi saavutada.
Okei, igaüks võib viiruse mingil hetkel külge saada, aga meil kipub saama juba traditsiooniks, et enamus hooajast ollakse tervisega rivist väljas...

13:54, kui ühel mehel ongi veel haigustest jätkuvalt suur auk, aga miks need teised siis ei stardi? Eestikate taseme lähedal mehi peaks meil ikka tublisti rohkem olema kui alla kahe käe sõrmedel. Ka kõik haiged ja vigased?

Riigi meistrivõistlused peaks olema igale sportlasele auasi osa võtta, isegi mitte parimas vormis olles.
Vaadake näiteks, mis toimub Soomes, Rootsis. Stardis on kolmekohaline arv mehi. Ehk nendel võistlustel osalemine on sportlasele auasi.
Norra on nii kosmos, et seda pole mõtet isegi arutada...

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Siin käib kahe konkureeriva spordiorganisatsiooni vägikaikavedu: Team Haanja, mille tegutsemiseesmärgiks on meeste murdmaasuusatamise eest hea seismine ja ESL, mis ajab mingit võrdsust taga. Tugevam organisatsioon on muidugi see, kus on Mati Karlovitš. Miks peaksid murdmaamehed ESLi korraldatud üritusel osalema, kui kogu hooaja vältel on neile vastu töötatud? Pole imestada, et stardiala tühjaks jääb.

 
At 08:18, Blogger yanmaneee said...

van cleef
nike air max
air jordan
hermes birkin
balenciaga shoes
jordan retro 12
oakley sunglasses
golden goose
nike air max 270
chrome hearts

 
At 18:09, Blogger Unknown said...

agen sabung ayam filipins128 terpercaya

 

Postita kommentaar

<< Esileht