reede, mai 06, 2016

Pullerits: Mis juhtus ootamatult grupisõidus? (Ausõna, mina süüdi ei ole!)

Hoidsin targu distantsi, teiste taha. Polnud ju tänavu veel kordagi grupis sõitnud. Moabi-seiklus oli ikkagi puhas soolo (kuid see-eest milline soolo!). Grupp oli rohkem kui 30-liikmeline. Jätsin Tartust väljuval Jõgeva maanteel viimase paariga turvalise vahe, vähemalt kümme meetrit. See, et tuulekotist välja jäin – no mis siis? Vastupidi: otsisin veelgi suuremat tuuletakistust. Keerasin kaks kilomeetrit pärast linnapiiri grupi tagant kõrvale kergliiklusteele, et saaks rohkem tööd teha. Selles, nagu teate, on ikka tuntav vahe, kas sõita 32-33 km/h kellegi sabas või ihuüksinda.

Pärast Lähtet keeras grupp Kukulinna poole. Hoidsin endiselt viimast positsiooni, ikka väikse vahega. Et tõusudest ise üles rügada, mitte kasutada kaaslasi vedurina. Seejärel veendusin taas, et kergem on grupiga vahet vähendada tõusul kui laskumisel. Pärast Kukulinna rannast möödumist, kui vastu vaatab tolle kandi raskemaid ja järsemaid tõuse, muutus senine rahulik kulgemine aga palju rahutumaks.

Veeresin grupi sabas, et tagant piielda, kui innukalt esimesed tõusu ründavad. Paistis, et sugugi mitte isukalt. Siiski, nagu üle peade silmasin, vajutasid kaks meest, üks neist Pelotoni klubi vormis, kõvemini ning sööstsid teistel eest. Selge, imaginaarne mäefiniš. Kuna aga punkte ei jagatud, siis võtsin vaikselt vasakule, et liigun oma optimaalses tempos. Püüdsin end teha ratta peal võimalikult kergeks ning üles jõudes olin mängeldes jõudnud grupi peasse. Aga mis edasi?

Jah, mis edasi?

Öeldakse, vähemalt suusatamises, et otsustav on see, kes suudab pärast mäe otsa jõudmist veel paar tõuget teha, et kiiremini laskumisele minna. Kuna olin grupi peas, siis otsustasingi, et kruvin ka tasapisi tempot juurde, et panna eeskätt ennast proovile. Ja eks siis näis, kas kaasatulijaid on, sest ega ma ju oma tempo lisamisega kedagi sega.

Laskumise all jõudis keegi peaaegu kõrvale, millest oletasin, et ju kaasatulijaid on. Aga otsustasin, et ei lase tempot alla, ning hoidsin järgneval kergel tõusul kiirust ülal. Peagi tajusin, et olen üksi eest saanud. Piilusin kaenla alt taha – jah, grupp oli maha jäänud.

Jätkasin mõõdukalt pingutades ning mõtlesin, mis ma ütlen, kui grupp järsku järele jõuab ning keegi esitab pahandava küsimuse, miks ma tempot üles krutin. Oleksin vastanud: «Näete ju ise, et ees on kaks meest jooksus. Ma ei saa aru, kuidas te saate nii rahulikult seda pealt vaadata. Need mehed tuleks ju kinni püüda. Niiviisi tagant teiste minekut vaadates võistlusi ei võideta.»

Aga ei saanud grupp mind kätte. Isegi siis mitte, kui lauge voore harjal tempos järele andsin ning rahulikule veeremisele ümber lülitusin. Elistverre jõudes sõitsin veidi otse, Kaiavere suunas, et grupp endast mööda lasta. Grupp pidi nimelt keerama vasakule, Tabivere peale.

«Läks! Läks!» kuulsin grupis ühtäkki entusiastlikke hüüdeid, kui ümber keerasin ja nägin teisi kurvi võtmas. Ju siis mõned seal arvasid, et olen teega eksinud ning nüüd saab mulle kätte tasuda, terve grupiga mul eest sõita.

Aga ei see õnnestunud. Raigastvere järve lõunaserva lähedase pika tõusu lõpuks sain grupist mahajääjad kätte ning järgneva laskumise jooksul püüdsin kinni ka ees liikuva suurema massi. Kuid siis nägin, et grupp on pooldunud.

Ligi kümme meest oli umbes kakssada meetrit teistel eest sõitnud.

Mis muud, kui noile järele.

Kaasatulijaid polnud. Hoopis keegi kostitas mind tajutava pahameelega, et «kuradi Pullerits, mis sa teed!». Mis ma teen? Trenni teen.

Las ma nüüd seletan teile paari olulist asja, punkthaaval, et oleks lihtne jälgida.

Esiteks. Kas keegi tõesti arvab, et selline mugavustsoonis trenn, nagu suurtes gruppides tehakse – ja nagu sel korral, mida siin kirjeldan, tehti –, aitab kellegi treenitust parandada?

Teiseks. Kogu aeg räägitakse, et tuleb mahtu teha ja baasi laduda. No kaua võib?! Ma olen elus juba 50 aastat mahtu teinud ja baasi ladunud, ükskord peab ometi ka kiiremini sõitma hakkama.

Kolmandaks. Vaadake kalendrisse. Kohe saab läbi mai esimene nädal. Kahe nädala pärast toimub Jõgeva rattaralli (olen juba kirjas - kas teie ka?) ja kolme nädala pärast Tartu rattaralli. Millal te kavatsete nende võidusõitude jaoks hakata vormi teritama?

Neljandaks. Kas võistlustel sõidetakse samuti grupis tasapaksu? Võib-olla kuskil teises või kolmandas tuhandes sõidetakse, aga seal, kus peaks olema ambitsioon sõita neil, kes käivad trennis ligi kahetunniseid otsi tegemas, küll vaevalt. Ühtlasest sõidust teiste tuules ei ole praeguses aegruumis enam mingit kasu. Tuleb arendada võimet gruppi vedada, gruppi püüda, tõusu järel kiirendada jne.

Umbes kolme kilomeetriga, veidi enne Tabiveret, püüdsin esimese, liidergrupi kinni.

Pärast seda jätkasin teistega ühises tempos, sest pelgasin pisut, et äkki on pool gruppi minu ja minu manöövrite peale maruvihane ning heidab mulle ette segaduse külvamist. Aga samas ei seganud ma ju mitte kedagi. Ma ei käskinud mitte kellelgi endaga kaasa tulla. Seetõttu jään selle juurde, nagu pealkirjas kuulutasin, et ärge minu peale küll näpuga näidake, mina milleski süüdi ei ole.

Järgmisel päeval sain Art Soonetsilt – ettevaatust, tal on sel kevadel all väga tugev jalg, could be a danger – teada, et kui kellegi peale pahane oldi, siis mitte minu, vaid nende peale, kes ei keeranud Kukulinnas paremale, Jõhvi maantee poole, nagu olevat olnud algul kokku lepitud, vaid sõitsid otse, kus tuli too tõus, mille järel algas grupi lammutamine. Nii et loodetavasti võetakse mind järgmine kord ka ikka sõitma.


Aga see, võite öelda, oli siiamaani ainult jutt. Et näita parem andmeid! Endomondo ütleb, et 61,44 km sai grupiga läbitud keskmise kiirusega kõigest 33,03 km/h. (Siin on liigset aega sees, sest linnasõidul oli palju seismist, mida fikseerisin Suunto käekellaga, mis märkis puhast sõiduaega ligi neli minutit vähem.) Hoopis tugevam sõidu tegin kolmapäeva õhtul, päev varem, kui läbisime paarilise Steve Astokiga Endmondo järgi 50,75 km keskmise kiirusega 34,35 km/h. (Kõik pääsevad ikka Endomondo andmebaasile ligi?) Ent oluline oli see, mida Endomondo pärast toda sõitu teatas: et olin püstitanud 20 km lõigul uue isikliku rekordi 30.04, mis teeb 20 km keskmiseks kiiruseks sama hästi kui 40 km/h. See on juba päris korralik võistluskiirus. Tos sõidus oli nelja 5 km pikkuse n-ö jooksva lõigu keskmine kiirus 39,13 - 39,05 – 39,82 – 41,57 km/h. Viimasel 5 km lõigul saavutasime nii hea kiiruse küllap tänu sellele, et käisin kahel korral ees kiirust tõmbamas 48 km/h peale, mille peale paarimees tunnistas, et oli päris pingutav järel püsida.

Võib-olla, lähtudes mingitest kivisse raiutud ja kivistunud treeninguteooriaist, teen trenni valesti. Aga teate – see ei huvita mind! Isegi kui enamik teeb kaanonite järgi õigemini – kas nad on minust võistlustel seetõttu selle võrra paremad? Ei usu eriti. Vähemasti on Tartu rattarallil ikka mitu korda rohkem sõitjaid minu selja taha jäänud, kui minust enne lõpetanud. Kuid igatahes on mul enda moodi, kiiresti ja kiirendustega sõites huvitav. Ma ei tule nagunii olümpiavõitjaks ega võida Tour de France’i, isegi mitte Eesti meistrivõistlusi, et mingeid väidetavaid teaduslikke plaane kasutada. Rattasõit on mulle hobi ja meelelahutus. Või teie loodate, et tulete Eesti meistriks?

Kui ei – ja ma ei räägi siin mingist seenioride meistridiplomist –, siis on mul teile ainult üks küsimus: miks te harrastate mugavussõitu mugavustsoonis ja raiskate sadulas tasapaksu peale aega?

Avastage ükskord ometi rattasõidu tõeline võlu. Grow up!

Fotod 1-8: Mullune Tartu rattaralli. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 9: Tunamullune Tartu rattaralli. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

85 Kommentaarid:

At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

...

 
At 17:45, Blogger Unknown said...

Priit, kui tahtsid koormust saada, miks ei aidanud grupi taga olles mahajääjaid, vaid tilbendasid seal vahel pigem segades ?
Kuna trismile treening on mõeldud erineva tasemega inimestele,siis Sinul võis kerge olla aga paljudel mitte. Trenn ei käi Sinu järgi. Tegelikult oli plaan teha ka kiiremaid harjutusi ja lõpufinish inglimäel, aga kuna esimesed panid valesti ja olin taga ametis mahajääjate aitamisega, ei hakanud enam järgi punnima ja lasksin teil minna. Nagu aru saan siis midagi mõistlikku seal ei toimunud. Järgmine ühistrenn on pühapäeval ja igasugune anarhia saab nüüdsest lõpetatud. Edaspidi osalevad trennis ainult need,kes suudavad teistega arvestada ja soovivad ennast arendada. Jalgrattasport on ikkagi meeskonnaala,mitte üksikute jõudemostratsioon. Oled ka edaspidi oodatud,aga kui soovid eest ära sõita siis informeeri teisi sellest eelnevalt, et ei hakataks järgi rabelema. Grupp peab treeningu lõpeta üheskoos. Tule pühapäeval ja tee ka sulle kiirmaid lõike.

Paul

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit, elu ei ole ainult võistlus. Või noh, kuidas kellelegi. Võibolla on ka suguelu mõne mehe jaoks võistlus ning enne alustamist ütleb naisele, et "teeme võidu, kumb enne lõpetab".

Ise olen saamas 30, treenin pidevalt "mõõdukalt" 4-5x nädalas ning treening ei hõlma ainult rattasõitu. Ütlen ausalt, et võistlus"duhh" on praktiliselt täiesti ära kadunud ning ei kipu isegi grupiga trenni tegema, vaid 99% kordadest tiksun üksi - hea mõtteid koondada ning närvi puhata. Minu jaoks on kõige veidram see, et mõni mees on nõus teisel läbi esiratta sõitma, et jumala eest lõpetada temast üks koht eespool. On seal siis tõesti nii suur vahe, kas lõpetad rattaralli 234. või 312. real?

Eile näiteks käisime naisega ratastega sõitmas. Ca 32km kahe ja poole tunniga. Väga mõnus oli.

Heiki

 
At 21:56, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Paul!
Heiki, mehed võistlevad alati, sest see, kes ei võistle, kaotab igal juhul. Elu on võistlus. Nt kui astusin ülikooli, võeti vadtu vaid 15. Tuli teistele ära panna. Panin. Olin pingereas esimene. Ülikoolis tuli võistelda edasi, kel paremad hinded, see sai rohkem stippi. Ja kuna olin jälle esimene, langes Lauristini valik just mulle, keda saata õppima New Yorki Columbia ülikooli. Grupis ja apaatselt loksudes ei oleks mingit tulemust tulnud. Ja need siin on vaid mõned näited, et elu on võistlus.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Käis teiste trenni solkimas ja imestab nüüd et miks pahased ollakse. Pauguta enda varjuga võida aeroobsel piiril kui see erutab. Su amrmastus rattaspordi vastu on perversne. Naudi seda mida teed...ära sigatse.

Lauri

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Need Lauristini ja Columbia valikukriteeriumid olid ikka veidi teised. Aga see selleks.
Kui hr Vahur Kalmre peaks seda blogi siin veel külastama, siis esitaks tagasihoidliku nõuande, et ärge "Favoriiti" tehke. Kirjutage tõsistest rattameestest nagu Paul, mitte eputajatest-etteronijatest ja kohalikest kuulsustes. Jalgratturi olete defineerinud laialt, sinna alla mahub igasuguseid. Särav laulja, "Tähed tantsusega" staar, kelle vend on veel suurem laulja - ta on tõenäoliselt mingil viisil ka rattasõitja. Järelikult võib temast Ma Olen Jalgratturis kirjutada. Linnateatri hipsterist populaarne näitleja, kõigi naiste lemmik, mängib hästi kitarri ja laulab. Ka temal on tõenäoliselt mingi suhe jalgrattaga. Järelikult võib temast kirjutada. Jne.
See ei ole the way to go. Me teame, kuidas "Favoriit" lõpetas.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

"Las ma nüüd seletan teile paari olulist asja, punkthaaval, et oleks lihtne jälgida."

Nice style, Maestro! :)

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Õpi sõitma! Või käi üksi trennis! Sinusugste pärast pannaksegi võistlustel matsu.

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Giro 1-0 Kangerti kasuks . Taaramäe kaotas poole rohkem võitjale kui Kangert.


 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Viimasel fotol nr 364 on kaje vend :)

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot, kas plätudega mees sõidabki?! Ja ka sokid on sellised vähe viledaks kulunud juustud, et kummastki paarist on alles ainult üks...
No tõeline karvajalg - täies hiilguses ja komplekteerituses! :))

 
At 23:19, Blogger Priit Pullerits said...

Targad jälle koos...
Seletage, milles seisnes sigatsemine, mingi Lauri!
Favoriit suleti aasta pärast seda, kui ma seal ei töötanud ja Kiur Aarma omanike rumalale tahtele järele andis.
TÜ lõpetasin cum laude, seal polnud muud valikuvariantigi. Või oli? Eks nimetage!
Vähem möla ja adjatundmatut lahmimist, ennekõike anonüümsena, mehed te argpüksid!

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Mina küll ei ole TÜ-d cum laude lõpetanud, kellest te räägite?

 
At 00:10, Anonymous Rabbits and other holes said...

Need teised ikka erutavad.

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Sellise eesmärgiga grupis pole PP edaspidi mõtet loksuda.

 
At 02:30, Anonymous Vello, Aravete said...

Mis nime kannab uus ilmuma hakanud rattaspordiajakiri (peatoimetaja V.Kalmre)?
A. Velo
B. Kiiver
C. Passatka
D. Ma Olen Jalgrattur

 
At 08:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas su kiire paarissõidu juures oleks võimalik endomondos ka läbitud ringi kaardil näha?

Taavi

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea küll rattaspordist midagi, aga siin olen ma esus esimest korda PP-ga päri. Andeks, kui eksin ja ratta kirjutamata reegleid ei tea, aga mulle kõlab see nagu suure ego ja kalli autoga mehe kõvatamine, et "minust mööda ei sõideta, sest see mulle ei meeldi. Ja pealegi, kõik teevad nii nagu mina arvan ilus olevat." Igal sportlasel on oma metoodika ja miskigi plaan. Kui Priidu plaan, sest Elva rattarallini on ainult 2 nädalat, on raske, üksi tallamise pealt vahest mõni kiirendus sekka teha, siis mis see teiste asi on? Teie plaan on ju grupis loksuda. Mõnel teisel on teine plaan. Ema ja tütre lugu.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

9:00 naljakas kui mehed naiseks ja poisikesteks lähevad, onju? Sa ikka Pauli teksti lugesid, miks kõik just nii säätud oli.

 
At 09:55, Blogger Priit Pullerits said...

9:00 taipab asja. Miks peab alluma teiste de fault diktaadile, kui pealegi see, mida teed, ei peaks teisi segama - sõitku oma sõitu, nagu mina sõidan enda oma. Pealegi, kui grupis on 30 meest ja nemad mind ei sega, kuidas saab siis üks mees, kes teisi ei sega nagunii, noid teisi üldse segada?!?
Taavi, varem näitas Endomondo ringi skeemi ka, aga ma ei tea, miks nüüd ei näita. Kas keegi teab nõu anda, palun?

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Mingi Priit.
Loe Pauli postitust. Kui siis ka ei saa aru milles sigatsemine seisneb.
Nagu Paul ütles on treeningul erineva tasemega inimesi. Ja klubid proovivad tagada selle et inimesed trennis trenni saaks tehtud grupi sõitu harjutatud ja tervena koju saada, et järgmisel korral oleks isu tulla tagasi. Siis tuleb üks Tartu esiajakirjanik nende gruppi. teeb taga nägusid , et mis te mömmid tiksute. Panna on vaja ja hakkab paugutama.
Sa ise võistled täpselt niikaua kui isu ,või kui jalg/ käsi kehva rebid numbri maha ja kirjutad et tegelikult peaks nautima, mitte pongestama. Kaks korda oled sa juba näiteks oma suuski kas põletanud , või suusatamist lõpetanud. Ole mees! Ära pillu lubadusi eriti veel avalikule seinale.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin Pauli kommentaari ja Priidu sõnavõtte, erapooletu inimesena ei leia, et blogipidaja oleks kuskil kellelegi siga pannud. Paul ka ei süüdista teda milleski. Nii et-----ärge mõelge tonte välja.
Peace! Friendship!

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

9:00, te olete täielik idioot, lollpea - ja kahetsusväärne, et "eest ära panija"-blogiomanik varmalt teie seltsi astub.
Küsimus, ei ole selles, et Paulil on Pinarelli, Pullerits aga sõidab Scottiga - Mart Poomil on ka Scott - kas Poom on tõsine sõidumees? - kuigi ka selles on küsimus, aga veidi teises plaanis. See oli Tri klubi trenn, oma plaani, oma kodukorra, oma trennipealikuga. Pulleritsule tehti hoiatus: ära tule trenni lõhkuma. Sõida oma Astokiga, kui saa suuremas pundis käituda ei oska. Teades Pulleritsu, ega see pole esimene kord. Seetõttu on kahtlane, kas viimasest hoiatusest tolku on.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Trennis on mõistlik ikka plaani järgi tegutseda.Muidu lõpeb asi nii nagu, eesti parimal rattamehel eilsel Itaalia tuuri avaetapil(tulemus esimestest suht kaugel).Mägiettappidel ilmselt kaotus kalendriga.

 
At 15:16, Anonymous Kaidu said...

Ma kutsuksin ka suhtuma rattasõitu loomingulisemalt. Las iga mees ise teeb oma sõidu huvitavaks, ärgem hoidkem rattasõidulusti kammitsais!

Hr Pulleritsule ja teistele veel üks ideelõng nüri tirrilaskmise, grupis loksumise vastu:

Igale mehele oma võit!
https://www.youtube.com/watch?v=xPkr5TBEU8k

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Peab aru saama, milleks trenni tehakse. Siis tuleb saab tulla ka arusaamine, miks plaani järgi tuleb tegutseda. Ja vastupidiselt Pulleritsu väidetule on plaanipäraselt tegutsejad (Kangert) võistlustel "pane-nagu-torust-tuleb" jutumeestest (Taaramäe) edukamad.

 
At 16:05, Anonymous Martin said...

Mehed, mida arvate, kui treener korgib lahti õlle? Aivar Räni on "Postimehes" ja Delfis teema üles võtnud.

Ants Vasar
07.05.2016 12:50
Tore mees, käime koos saunas ja teeme pulli koos aga pärast virutan noa selga!
Vasta
91
3
Sobimatu
Martin, 23. a, üliõpilane
07.05.2016 16:02
Küsimus pole mitte niivõrd õlles kui sellises, vaid selles, et Kiisa meetodid kasvatavadki vaid "pullimehi", õllega lõõgastujaid. Neid jorsse, omateada tegijaid, tegelikult jutumehi, pööblit on kogu maailma täis, nad on ka siin aktiivselt sõna võtmas. Kiisale ilmselt see on OK. Aivar Ränile, kes endise vasaraheitjana ja isana oma pojale paremat soovib, ei ole OK. Treeneri suurim eesmärk on kasvatada võitjaid. Iga treener ilmselt seda ei suuda ega tahagi. Korgib õlle lahti ja lõõgastub. OK, maailm on õllejorsse täis. Kes võita tahab, see peab olema kompromissitu. Noor, 13-14. aastane ei saa veel sellest aru. Seepärast ongi vaja treenerit.

 
At 17:45, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks peab siin arusaamatuile taas vana tõde kordama.
Nii et mõned mehed pooldavad jäägitult ühist grupitrenni, 30 meest sõidavad üheskoos 60 km keskmisega 33 km/h, mis grupis on rahulik-mõõdukas kiirus?....
Küsimus: kui paljudele on sellisest trennist just sel päeval kasu?
Vastus: grupis vähemusele.
Miks? Aga seepärast, et ei ole miskit pidi võimalik, isegi teoreetiliselt mitte, et eelkirjeldatud trenn mõjub ja sobib tol konkreetsel päeval nii paljudele eri ettevalmistuse, taseme, tausta, tervisliku seisundi jne sõitjale ühtemoodi võrdlemisi kasulikult. Selge see, et keegi paneb üle (grupis oligi mahajääjaid), keegi laseb tirri, mõni peaks hoopis puhkama, mõni peaks hoopis spurdivõimet lihvima, mõni peaks tegema sellal hoopis tempotrenni jne, jne.
Kokkuvõte: massiline grupitrenn on enamikule selles osalejaile täiesti mõttetu ja tulutu ning osadele võib-olla koguni kahjulikki.
Ma olen hämmeldunud, et enamik sellest aru ei saa ega seda tunnistada ei taha, kuigi meil on juba 21. sajand, inimese individuaalsust arvestav ja hindav sajand, mitte 20. sajand ega ka mitte totalitaarne ajastu, kus kõik peavad alluma kellegi diktaadile ja survele ja plaanile, ükskõik kuidas see neile mõju avaldab.
Kas poleks aeg rohkem heas mõttes nüüdisaegseks muutuda, saada aru, et inimesed on väga erinevad ning pole trenni, mis kokkuvõttes sobiks kõigile?

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Grupis ei olnud vähemusi, vaid tasemelt nõrgemaid. Ja mis siis sellest, kas tahad nõrgemaid ära hävitada?

 
At 19:31, Blogger Priit Pullerits said...

No kas tõesti on raske aru saada resti keelest? Kus ma kirjutan nõrgemate hävitamisest? Ainus, mida olen väitnud, on see, et grupitrenn ei saa kõigile kasu tuua, paljudele ei too üldse ja mõnele tekitab kahjugi. Olen väitnud, et oma liini ajamine ja oma vajaduste arvestamine on tulemuslikum. Hämmastav, et enamiku vastuargumenteerimise oskus on nii nõrk, koguni vildakas ja puudulik. Kas tõesti olete grupis oma aju sültjaks loksunud? Ootaks ikka palju kõrgetasemelist väitlust, kuid vastased on kahjuks väga nõrgad.

 
At 19:33, Blogger Priit Pullerits said...

Loll näpukas moblal toksides. Loomulikult pidasin silmas eesti keelt, mitte resti keelt. Muu mõte jääb samaks.

 
At 19:37, Anonymous Aavo said...

Mis seos on Tri klubi trennil 20. või 21. sajandiga, totalitarismiga? Ja kui see trenn teile ei sobinud, mis kuradi pärast te sinna üldse ronisite, teiste ühistreeningut ära solkima.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

2:0

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

PP, tee oma grupp, ole seal grupijuht, sea eesmärgid, kamanda ja vastuta nagu jõuad.
Mille kuradi pärast peab teise klubi trenni ronima ja seal pehmode keskel pendeldama, nende plaane rikkuma, hiljem siin kirjutama, kui valesti kõik toimetavad ja ikka mina üksinda olen lõpuks ainuke tark, mis siis, et ma seda treeningut läbi ei viinud?

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, 20:04
Pullerits, te ei ole Tri klubi liige. Teil ei ole mingit õigust klubi trennide kohta sõna võtta. Te olete mitte keegi selles suhtes. Te ei maksa klubi liikmemaksu ega tee ka muud midagi klubi toetamiseks. Vastupidi, kritiseerite ja õiendate. Klubidel tuleks kehtestada reeglid, et väljaspoolt klubi saab trenni ainult kahe liikme soovitusel ja vastutusel. Veel paremini aitaks trenni ühekordse külastamise pilet, 20 €.

 
At 20:37, Blogger Priit Pullerits said...

Nüüd on sellest saanud järsku Tri klubi trenn?!?! No vaata aga tarkpeada avastust. Ma nägin tos trennis vaid ühte Tri klubi vormis sõitjat. Ok, äkki oli mõni kuskil veel peidus mõne muu vormi all. Igatahes oli Pelotoni klubi sõitjaid palju rohkem. Nad tegid ka atrõõvi pärast Kukulinnat. Ja lõpus läksid veel mõned jooksu. Aga kõik kiunuvad minu kallal. Kusjuures keegi trennis osalejaist pole mind süüdistanud, ammugi mitte trenni solkimises või segamises. Ikas on need netikommarid, kes ise kohal polnud, kellel on kõige parem teadmine asjast ja süüdistused varnast võtta. What's your problem? Lootusetu lollide kamp...

 
At 21:04, Anonymous Olen demagoog said...

"Kusjuures keegi trennis osalejaist pole mind süüdistanud"

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Äre norige Pulleritsuga, nii võib tekkida Pavlovi koera refleks ja ta ei julge enam üldse pedaalidele tõsisemalt suruda. Anname andeks.

 
At 21:28, Blogger Priit Pullerits said...

21:04, aga nimetage siis keegi, kes on! Nimed, palun!

 
At 22:17, Anonymous Anonüümne said...

Nimed marmortahvlil.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes seda postitust ja kommentaare, siis mulle ikka tundub, et Priidul süda natuke ikka valutab selle jama pärast. Vahet ei ole, kes mida õigeks peab. Aga Priit sai juba aru, et läks tasuta võõrale kapsamaale ja hakkas seal oma asja ajama.

 
At 04:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, Paul ütles, et Tri klubi trenn, siin pole enam midagi arutada.
Jah, seal oli ka mitte klubi liikmeid, aga erinevalt sinust said nad aru, kuidas külalistena trennis käituda. Õpi ja hoia end teine kord tahapoole.

 
At 09:07, Blogger Unknown said...

Tegu on TRISMILE poolt avatud ühistreening kõigile huvilistele. See mitu Trismile särgis inimes on ei muuda asja.Tempo ja suund on korraldaja välja pakutud ja kellele ei sobi need ei pea tulema. Kõik õppimishuvilised ja muidu soovijad on alati teretulnud. Grupitreeningu kõige tähtsam osa on GRUPISSÕITMINE. Harjutamine külg külje kõrval ja üksteise taga võimalikult kompaktselt sõitmist. Priit ka sinule on seda rohkem kui vaja, olenemata Sinu "loomulikust oskusest mitte vingerdada"( seda pole olemas)nagu oled varsemalt siin kirjutanud. Tegelikult on sul veel palju õppida.
See, et suuremale osale on grupitreening vale on täielik jamajutt. Kui sõidaksid tihedamalt ja pikemalt vajaksid ka sina rahulikke taastavaid treeningud. Ja tõelisi kiirusharjutusi saab teha ainult kambaga. Sellist 35 km/h panemist pole vaja ühelegi võistlejale. See arendab ainult "postiljoni effekti" ja kui võistlustel grupis panemiseks läheb, pole tõelist kiirust kuskilt võtta.
Paljud Sinust targamad ja tugevamad sõitjad käivad ühiselt sõitmas ja leiavad nendest treeningutest endale midagi vajalikku.

Paul

Priit kas täna tuled?

 
At 09:38, Blogger Priit Pullerits said...

Püüaks ikka tulla, aga kui pika ringi teete? 100 või 120 km?

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Astok näitas, et astub Aerobike pikal maal esisajeeste pedaisammu. TriSmile trennides vedamas mitte käiv (<4x10-15min kaasaloksuja) kutt ei püsi tal enam tuules.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Kangert-Taaramäe 2-0

 
At 12:13, Blogger Priit Pullerits said...

Hea trenn täna, Paul! Head mehed koos, väärt nõuanded. Aitäh!

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Päike paistab. Tahaks ka ratast sõita. Mis marki peaks ratas olema?
Tänan ette.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Itaalia marki

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Hr Priit ei oska oma blogi monetiseerida. Konkurendid (nagu hr V.Kalmre) panevad vasakult ja paremalt mööda ning itsitavad pihku. Ah-jaa, blogil on ka sponsor... Pulleritsu vend.

 
At 16:22, Blogger Priit Pullerits said...

...mõnda asja võib elus ikka teiste hüvanguks ja heast tahtest ka teha - hea tahte märgina.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, päike särab. Kas julgesite Moabis mõnes kõrvalisemas paigas ka särgita sõita? Kirjutate, et seal oli radu, kus ei kohanud ühtki inimest. Või on USAs nii karmid reeglid rahvusparkides liikumiseks? Ma Olen Jalgrattur võiks World Nude Bike teemat käsitleda - ja miks mitte kohe esikaanel.

 
At 17:17, Anonymous Kogenud pedaalitallaja said...

14:43, asi on lihtsamast lihtsam.
Algajale karvajalale, seda enam jõehobusääremarjasele, on poes müügil toode nimega: "tõuke".
See on parim ratas, mis sellisel juhtumil saadaval. Kiirusta, tuleva nädali võib juba hilja olla!

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, olete Tartus ja kaugemaltki tuntud ja austatud ajakirjanik, õppejõud ja harrastusportlane. Osalete igat sorti grupisõitudes ja rattarallidel. Kui Tartus korraldataks World Nude Bike s.t alastirattasõit, kas oleksite ka stardijoonel?

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
lugesin sinu sõnavõttu võistlemisest ja selle vajadusest ning tuli meede üks vana ütlus -
Kes igas asjas võistleb, see lõpuks kaotab kõiges...

Võta rahulikult, muidu lõpetad JÄLLE arstide laual.

 
At 22:20, Anonymous Anonüümne said...

Aaa, et maha võib jääda, sest treeningul ettenähtud tempot ei kannata (ja siis keegi peab mahajääjat gruppi tagasi aitma), aga ette ei või minna (ja keegi ei pea aitama). No nüüd ma mõistan. Lähen homme poodi, ostan ratta, no paari sotise vähemalt ja sätimn end mõne poolprofi gruppi. Kas mind ka keegi gruppi tagasi aitab, kui ma ei jõua. Ja et ma ei jõua, seda ma tean. Ikkagi esimene rattatrenn. Särgi ostan ka liibuva ja kireva, et annaksin ikka mõõdu välja.
See, muide velosipedistid, oli nüüd irooniline järeldus. Midagi väitlusvõistluse vallast. Keema ei pea sellest minema.

 
At 07:30, Anonymous Martin, tudeng said...

22:20, algajale sobib Kalamaja Alasti Rattasõit. Sõidame suure grupiga, aeglases tempos, Kalamaja - Kultuurikatel - Viru väljak - TLÜ - Kadriorg. Särki ja rattapükstesse investeeringut pole vaja!

 
At 08:35, Blogger Priit Pullerits said...

Võtame siis kogu selle suure diskussiooni ja sõnasõja siin kokku.

Järeldus: taas kord näitasin, kuidas saab paari oskusliku väljendi ja nutika sõnaseadega enamikul p**se lohku tõmmata; kuidas enamik läheb niiii odavalt õnge; kuidas kõige-kõige-kõige targemad on ikka netikommentaatorid, kes on ju loomulikult trennis kohal olnud ja teavad kõike, mis toimus ja kuidas reageeriti; kuidas minnakse keema ja tarka panema ilma, et oleks olukorras n-ö kodus.

Lühidalt: eile, pühapäeval käisin sama grupiga trennis, küsisin grupi peaorganisaatorilt, kas ma tekitasin neljapäeval probleeme või tegin midagi valesti, et oleks teisi häirinud ja seganud - ja tema ütles, et ei. Aga mäletate, kui paljud tarkpead (pro: lollpead) tulid siia karjuma, et mis ma solgin teiste trenni.

Võtke nüüd vaiksemalt ja ehk järgmine kord mõtlete rohkem enne, kui prõõkama hakkate.

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Vat see on klassika. Juba esimesest lausest saaks essee kirjutada:
Järeldus: taas kord näitasin, kuidas saab paari oskusliku väljendi ja nutika sõnaseadega enamikul p**se lohku tõmmata; kuidas enamik läheb niiii odavalt õnge; kuidas kõige-kõige-kõige targemad on ikka

Anda see lause lugeda inimesele kes teemast ja diskussioonist miskit ei tea ,ning paluda ülesandena analüüsida mis tüüpi jnimesega tegu on.

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

P**se-lohkutõmmatava-kaasamõtlemisvõimetu-inimesega.

 
At 09:39, Blogger Unknown said...

taas kord näitasin, kuidas saab paari oskusliku väljendi ja nutika sõnaseadega enamikul p**se lohku tõmmata; kuidas enamik läheb niiii odavalt õnge;

Nüüd on puust ja punaseks TEILE tehtud. Selle blogi mõte on inimeste lollitamine,lohku tõmbamine ja klikkide kogumine.

Väike täpsustus ka

Mina kui grupijuht kinnitasin jah eile Priidule et ta ei tekitanud segadust kuni saadjärveni.
Sealt edasi pani grupp valesti ja mind jäeti maha :), mis edasi toimus seda ma ei tea ja Priidu kohapealt sõna ei võta

Paul

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Mina loen tähelepanelikult, et mida Priit lohku tõmbas. Variandid:
A) putse;
B) patse;
C) pitse;
D) pätse;
E) petse;
F) passe;
G) pässe;
H) püsse;
I) pipse;
J) pulse;

Kui aga kasutada tüüptõlgendust, siis peaks fraas - lööb perse lohku tähendama petma, välja petma, tüssama, pügama. Nt - Nüüd löödi vana Tõnissel perse lohku. Ütel esamees, kui kosjaviina ollive joodu ja talu tulevase väimehe nimele kirjutet. / Tuu tüdrik lasksõ oma perse lohku lüüa ku toobi põhja.

Seega kuna peale viimase variandi muud ei sobi, siis ajakirjanik Priit tunnistas ennast petiseks, kes petab lugejaid. Peaaegu nagu seaduslik varas. Millal täishabeme kasvatad?

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits,
Arusaadav, et töönädala algus ja peatoimetaja tõmbab alluvaid liistule. Kui püüdkem jääda siiski tsiviliseeritud vestluse raamesse.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

10:48, jah, silumist on omajagu - PP jättis jälle oma Arteri loos Moabi reisi finantseerija välja toomata.

 
At 14:29, Blogger Priit Pullerits said...

Kuna finantseerija tuli oma perest, siis ei ole tema äramärkimine miskitpidi obligatoorne. Siin oli ka mõni aeg kirjas, kes. Nii et ärge hädaldage, eelmine!

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Järgmise postituse pelakiri:
"Ma ei tea, miks ma grupitrennis osalen, mulle see ju ei sobigi, tõtt öelda. Mul on igav."

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Ülejärgmise postituse pealkiri:
Olen vist keti otsas, kuidas sinna sattusin?

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Nägite siis - tänapäeval on nii, et võtad pihku (näiteks diivanil) nutika, hakkad seal toksima ja rohkem polegi vaja. "P" lohkus. Moodsad ajad.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Blogilugejad teavad tõesti, kes on rahastaja, ja selle info eest suur aitäh. Kuid lehelugeja on endiselt teadmatuses kui mäksa molu, arvab, et PM rahastab teie artiklitega seotud kulusi. Ei maksa ju.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

15:49, a lehelugeja on siis ise loll, kui ta ei oska Pulleritsu blogi lugeda. Lihtne.

 
At 16:17, Blogger Priit Pullerits said...

Täitsa õige, ei maksa Postimees. Isegi fotokaamera, millega pilte tegin, ja GoPro kaamera, millega videosid tegin, olen mõlemad ostnud ise. Aga nendega tehtud toodangut saab Postimees näidata, ja täiesti tasuta (kuna toodang on tehtud puhkuseajal, ei saa ka öelda, et Postimees need mu palga kaudu kinni maksaks). Kas on mõnel firmal veel nii head ja ennastsalgavat töötajat?
Aga mitu videot on näinud blogi truud, ustavad, järjekindlad (ja vahel ka vastikult õelad) lugejad ja kommenteerijad? Null. Miks see nii on?
Sest kes need videod ära toimetab, need GoPro programmide järgi lõikab ja kleebib ja igasugu huvitavad vidinad lisab? Ahh? mina võin tasuta tööd teha, ja teengi oma suuremeelsuses, aga kas on siinsete kommentaatorite hulgas ka neid, kes mulle tasuta appi tuleks?
Näete siis, ei maksa teil kellelgi end minuga samale pulgale seada. There's a huge difference between you and me, isn't there?

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Lase siis mõni proovi klipp Youtube keskkonda üles, siis selle järgi on hea otsustada, kas selline kraam kannatab aja kulutamist või mitte. Kui ikka pilt väga uduselt väriseb siis ega sellisest materjalist head nahka ei saa, siis tuleb esmalt pask välja sõeluda ja muust värgist panna esmalt kokku kõik see, mida vähemalt vaadata kannatab. Tolle pildirea pealt saab alles stoorit kujundama hakata. Lisaks võiks ju olla reisist miski GPS fail ja võib-olla on rattakompuutris näha ka kiiruse ja kõrguse ajalugu mida saab siis ekraanile kleepida.

 
At 17:08, Anonymous 16:57 said...

Veel paar sõna. Lihtsalt vaadakem korra Aleko videot ja näeme, et isegi suurepärase tehnilise varustuse puhul on pardakaamera videoid ülevaatesse väljanopitud vaid mõne minuti jagu. Samas ega materjali nägemata ei oska ju midagi täpsemalt öelda.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Videod PP reisist:

http://reis.postimees.ee/3635351/priit-pulleritsu-reisiblogi-suur-ulevaade-kaks-nadalat-kestnud-rattasoidust-ameerikas

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

http://reis.postimees.ee/3635351/priit-pulleritsu-reisiblogi-suur-ulevaade-kaks-nadalat-kestnud-rattasoidust-ameerikas

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Kuramus, PP hämab veel osavamalt kui nii mõnigi EOK täitevkomitee liige.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Pauli viimasest postitusest võib järeldada, et PP tegi asja selgeks nõnda:

https://twitter.com/Maxvanderven/status/729328461576294400

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Mees, 32 aastat vana. Suur spordimees pole olnud. Mõte selline, et ostaks ka ratta. "Maanteka". Kas Focus, Cube, Colier, Scott või hoopis mõni muu bränd? Mida soovitate?
Tänu ette!

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Ma ostsin hiljaaegu Helkama Kulkuri. Olen rahul.

 
At 20:27, Anonymous Kõvameez said...

PP, ma teen tööd 12h päevas ja palka saan 9h eest..
Kas on mõnel firmal veel nii head ja ennastsalgavat töötajat?

 
At 20:35, Blogger Lauri Peil said...

Priit ja teised tartlased - kas kohalikku spordielu tulete elavdama ja Karlova päevadele kaasa elama? Põhisõit on teatesõidu formaadis, saab olema üks põnev loosiratta trall https://www.facebook.com/2-Karlova-Kross-882383438470280/

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas Karlova Kross toimub ikka kaine peaga?
"Kohvikud ja jalgrattasõit käivad ikka käsikäes."
"Tulge kindlasti kohale (ja võistlema), tõotab tulla üks põnev ja ettearvamatu võistlus"

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Blogipoeg jäi möödunud nädalavahetusel vanameistri tippajale kõvasti alla.

Vanameistrit, kellele pähe teha, rajal pole ja jääb aega linnulaulu kuulamiseks.

http://sport.postimees.ee/3685969/jooksurahva-emadepaev-looskava-paikese-all


Mukunga ajab sügiseks korraliku papi kokku. Ei ole talle vastast.

 
At 07:18, Blogger Priit Pullerits said...

Peab, jah, uurima, mis Raioga juhtus, et nii vaikne aeg tuli. Äkki vigastus, tal ju mingid hädad olnud küll jalgadega, aga kui ma järele ei uuri, on kõik pimeduses. Mu tippajaga oleks saanud suurjooksul koha 60ndate esipooles. Omal ajal oöin 70. Tase kukub, kuigi rada nüüd lühem...

 
At 10:19, Blogger Lauri Peil said...

millest selline küsimus? pikematel rattasõitudel tehakse ju ikka kohvikupause, (enamasti) ilma alkoholita... mis ettearvamatusesse puutub, siis see tuleneb teatesõidu formaadist ja kohapeal loositud paaridest. kui ikka ette ei tea, kes su paariliseks saab, siis on ju ettearvamatu võistlus?

 

Postita kommentaar

<< Esileht