esmaspäev, aprill 18, 2016

Pullerits: Miks ja kuidas ma tean, et olen õigel teel?

Gary on minust, pakun, et 5-6 aastat noorem. Ta on otsekohese jutuga mees: ütleb, et tal on selline eesnimi, mida vanemad nüüdisajal lastele eriti ei pane. Mul sellest ükskõik, sest ega nimi riku meest. Aga Gary on õige mees. Temast õhkub veidi metsiku lääne macholikku hõngu: ta lõug on kergelt habetunud, nahk kuuma päikese käes pruunikas ja pisut parkunud, nokamütsi alt välja paistvad juuksed veidi kaardus ning jutt asjalik – no bullshitting. Ja tal, paistab, on nende asjade kohta, mis talle korda lähevad, isiklik põhjendus.

Osutan Moabi peatänaval Chile Pepperi rattapoe mehaanikute boksis oma 29-tolliste jooksude ja ainult esiamordiga Trekile ning küsin, et ega sellist ratast, hardtaili, pole Gary koos teiste mehaanikutega ilmselt juba tükk aega näinud, sest Moabis, nagu olen täheldanud, sõidavad peaaegu kõik FSi ehk full-suspension-rattaga. (Tõsi, Lower Porcupine Singletracki alguses nägin meest, kes oli sinna tulnud rattaga, mil ei olnud isegi ketaspidureid, vaid olid kõige primitiivsemat sorti V-pidurid.)

Aga Gary ei võtnud pakutud võimalusest mu ratast kritiseerida põrmugi kinni. Tõsi, tema kaks kolleegi, kes samuti parajasti rataste kallal asjatasid, kinnitasid lõbusalt, et FS on tõesti hea ja mõnus, «triigib» paljud konarused tasaseks. Mille peale ma ei saanud jätta ütlemata, et järelikult «FS is for softies». Mehed lasid selle peale naeru – kuid ega nad väga vastu vaielnud. Sest ma seletasin neile, et vaadake, kui ma sõidan oma nn hardtailiga, tunnetan ma loodust ja rada kogu oma kehaga palju paremini – ja selle tunnetamises ongi maastikurattasõidu, eriti Moabis tehtava rattasõidu tõeline võlu.

Nad kuulasid mind. Sugugi mitte pelgast viisakusest, vaid seetõttu, et nad said aru, et mul on õigus, paljuski. Need mehed, kui neile otsa vaatate, saate kohe aru, pole sellised, kes liigse viisakuse all ägaksid. Need on Moabi karmides oludes karastunud mehed. Mingisugused softied ehk pehmod sealmail vastu ei peaks ega hakkama saakski.

Gary, tundus, et kõige kogenum ja sitkeim neist – White Rim Drive’i rohkem kui sada miili üksinda alla üheksa tunni!!! –, grupi liider, võttis mu juttu kõige tõsisemalt. Ja haakis sellega. Ta rääkis, et sõitis ka vahepeal FSiga, aga siis loobus ja istus uuesti hardtaili selga, sest see meeldib talle rohkem ning võimaldab pikematel sõitudel, kus on palju dirt roade, arendada paremat kiirust. Mul oli hea meel tunda, et kuulun Gary-suguse tough & rough guyga samasse «parteisse».

Moab ongi tegelikult tough & rough guyde paradiis. See ei ole linn ega piirkond, kuhu hellikutel asja. Sest Moab paneb su proovile, tõsiselt ja halastamatult. Seal pead suutma enda eest seista, endaga toime tulla, vastu pidada, raskusi ja koguni hirme ületada, end metsiku ja halastamatu looduse taustal maksma panna. Lähed linnapiirest ainult paar miili kaugemale ja juba pead suutma enda eest vastutada. Ei mingeid teenuseid. Isegi mitte vett. Ka vesi tuleb ise kaasa kanda. Ja kui ära eksid, on su päästmine su enda asi. Ärge lootkegi, et mobiilid seal kusagil töötavad.

Vaadake neid inimesi, kes Moabi kokku tulevad. Need ei ole mingid East coast liberals, kelle vaba aja täidavad coctail parties ja black-tie society events. Need ei ole mingid mugavusinimesed, kelle päeva naelaks on koguneda õhtul kuskil Fifth Avenue’l trendikasse lokaali, mille on kujundanud keegi The New York Timesi Arts-külgedel suureks puhutud sisedisainer, ning ajada peeneid jooke mekkides tühja juttu selle maailma pinnapealsustest. Sellised tüübid ei peaks Moabi kandis kahte päevagi vastu.

Moab annab eluõiguse ainult tugevaile, tegijaile. Neile, kelles on ehedat sisemist jõudu, kelle hing on sitke, tahe kui terasest, kes on kartmatud ja pisut pöörasedki; neile, kes ei ole elust nii kaugenenud, et jäävad jänni ja annavad alla, kui peavad veetma tsivilisatsioonist eemal rohkem kui kaks-kolm tundi. Moabis toime tulemine ja ellu jäämine on tegelikult rite of passage, mis annab sulle endast parema arusaamise, usu endasse ja oma võimetesse.

Moab jätab jälje kogu eluks. Sisuka jälje. Sügava jälje. Mitte sellise illusoorse ja kerglase, nagu New York, Pariis või London, vaid võimsa, jõulise, mõjusa, igikestva. Ja kui ei jäta, siis, arvestage, pole te tõelist Moabi ja selle võlusid kogenudki. Proovige uuesti.

Foto 1: Priit Pullerits Sovereign Singletrack Trailil.
Foto 2: Priit Pullerits Shafer Traili tõusu lõpus.
Foto 3: FS-rattaga sõitja Porcupine Rimi rajal.
Foto 4: Priit Pullerits Dome Plateau'l La Boca Archi taustal.
Foto 5: Ratturid alustamas ränka tõusu Shafer Traili jalamilt.
Foto 6: Mootorratturid Merrimac Butte'i tausta.
Foto 7: Mootorratturid Behind the Rocks Trailil.
Foto 8: Jake Coloradost pressimas üles Sand Flats Roadi pikkadel tõusudel.
Foto 9: Priit Pullerits Mineral Bottomis rangeri trucki kõrval.
Kõigi fotode autor Priit Pullerits.

45 Kommentaarid:

At 12:05, Anonymous Martin said...

Algus on väga gei.
Hr Pullerits, te olete nii pika reisi ette võtnud. Matšosid leiab ka Kalamaja hipsterite kvartalist, Tallinna jõusaalidest ja mujalt lähemalt.
Aga the original is the best.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Jah, hr Pullerits, te olete õigel teel. Siia juurde fotosid noortest meestest, kellele lateral raises ja lat pull-down on igapäevane rutiin. Geikirjanduse osas on Eesti meediamaastikul suur täitmata auk. Eelkõige sellele suurearvulisele lugejaskonnale, kes ise oma kapisolekust selget aru ei anna. Uuringud näitavad, et kuni 47% meestest.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane kokkuvõte.
Vat nii, sitakotid, saite nüüd, vanameister on ju jälle võidumees!

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Kaks esimest kommentaari haisevad kadeduseussist puretud vigina järele ega näita muud kui sõnavõtjate haiget meelt. Aga maailm ongi kirju tänu selle asukatele, kuigi väide, et erinevus rikastab, sai kahe esimese kommentaari kontekstis/valguses taas tugeva tagasi- ja vastulöögi.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Ma pole kade. Vastupidi, jagan (tasuta! seal Ameerikas peate isegi jala üle rahvuspargi piiri tõstmise eest maksma 5-25 USD) häid ideid. Geiajakirjal "KAPP" oleks Eestis turgu. Siinne blogi on üheks kinnituseks.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Väga lahe lõppakord. Selles jutus on pinget, draamat, kompositsiooni ja realismi. Ohh, oleks teised jutud samas stiilis olnud, oleks neist enamuse isegi läbilugenud.

Aga mu vanaisa käis noorena talvel suure näljaga jalgsi Bogradi kandis -30 kraadi ja tuisuga aidas viljavargil. Väga hea aeg oli, kuna viljavalvurid ei julgenud ninagi välja pista. Tagasiteel kott seljas luusisid tal hundid sabas aga kartsid isegi püssita meest. Teekond oli pikk ja seetõttu tuli käte soojendamiseks neid väga geilikult püksi toppida ja meheuhkusest kinni haarata.

Sellega võrreldes ajab PP ikka umbluud. Keskeakriisi laadses seisundis mugavusturist, kes kärutab radadele alati jeebiga ning nässu läinud ratta laseb üles kõpitseda kohalikel spetsidel. Ma ei tea, no ei ole macho...

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Tough-guy'de hellitusnimimüksteisele: weight weenie.

FS ei kõlba ju kasutada, puudulikuks jäänud koolifüüsikat on foorumigeeniustel lihtsamast lihtsam manipuleerida ja mingi 250-350g võib kogu mõistuse võtta.

A mitu grandi Gary väntaratas maksis? 10?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Hea küsimus, 13:46

Eestis vahepeal juhtunust. Keskmaajooksja Tiidrek Nurme on ühinenud löntsijate kogukonnaga. Täitunud on vanemtreener T.Tarmi suur unistus ja Nurmest on saanud maratonijooksja! Pariisis või Hamburgis on Nurme jooksnud aja, mis annaks 2015. a edetabelis 820. koha. Eesti meedia esitab Nurme "maratoniseerumist" suure sammuna. Vedeliku tarbimine (iga 15 minuti järel pool pudelit), tugeva või ka nõrga trenni eest tehtud võistlused, tulemusele võistlemine max 2 korda aastas, võidule võistlemine - välistatud, mees mehe vastu võistlemine - välistatud, lõputu trenni kerimine... Kõik need rõõmud on nüüd Nurmele jõukohased.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Milleks on vaja hakata mingi kahe rosinakukli ja banaani juttu tekitama, Priit, mis??

 
At 16:48, Anonymous Risto M. said...

http://sport.postimees.ee/3660033/suur-galerii-esitleti-rio-suveolumpiamangude-erikollektsiooni

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Banaan on pehmomeeste toit.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Matšomehed viibivad igal pool kus võimalik, eriti looduses särgita.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Kõvamehejutt tavoitinäppudega on muidugi udujutt. See, et piltidelt vaatab vastu aga hoopis teine mees, on ilmselt ühe meeldiva õhtu tulemus saloonis, viimati saite koguni jutule mõne šarmantse ja lopsaka kantrilauljannaga jutule, ah?

Did I hit the bullseye?

Miks te kohe alguses nõnda ei kirjutanud.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Õige mees võtab teepeal räim tomatis.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Kilvamehed, kes on see "ohhoota"?

http://sport.postimees.ee/3660033/suur-galerii-esitleti-rio-suveolumpiamangude-erikollektsiooni/5276903

 
At 22:32, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei tegelenud Moabis mingi saloonides, pubides ega kõrtsudes jõlkumisega ja aja surnuks löömisega. Mul olid palju sisukamad sihid.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on kevadisest treeninglaagrist tagasi?

Mis on vanameistri esimene võistlus?

Hooaeg on alanud:
http://www.racetecresults.com/results.aspx?CId=16573&RId=3015

 
At 00:15, Anonymous Kilvamees said...

21:57, ei oma halli aimugi mitte.
Kas me peaksime neidist tundma?

 
At 00:33, Anonymous Vello, Aravete, Järvamaa said...

Hea 21:57 ja Kilvamees 00:15:
Kuna riietus sarnaneb väga Vanglateenistuse vormiriietusega (Tallinnas käies kui sõidate ühistranspordiga, siis vaadake, bussides ja trollides on töökuulutused üleval), siis oletan, et tegu on kas Harku naistevangla või Tallinna Magasini tn, Viru või hoopis Tartu vangla kontrolöriga.
Mängigem ikka kilba sporditegemise kõrvalt ka. See hoiab vaimu värske!
Head õhtut kõigile.

 
At 04:30, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, kas te saite Moabist abi?

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Kus te paar päeva olite, Pullerits?

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Väga asjalik riietus. Vähemalt olematute tulemuste puhul ei paista meie sportlased enam klounidena.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pahv, kas Pullerits on tööpostil?

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

to 10:55
Juba mitu päeva vanas rütmis.
6:17 koerapissitamine jne, kõik tegevused on sekundi täpsusega ära logitud :)

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Kus Pullerits oma reisikirjeldused avaldab?
A. järjejutuna Arteris
B. Petronede kirjastuse raamatus "Minu Moab"
C. väljaandes "Sport"
D. geikultuuri ajakirjas "Bruno"

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas sa käid järel, 11:28?

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

See peni on hommikuti maru kiire tempoga ja enne õige postini jõudmist jalga tõstma ei hakka. Priidul on kohe tegu, et sammu pidada.

 
At 13:34, Blogger Priit Pullerits said...

What, I have a stalker?

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Pole ka pahad tõusud...
Ehk Suur Meister samuti nautimas aktiivset puhkust.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis pagana stalker, maailmalõpp on hoopis inglise (end) ja itaalia (mondo) keelt kombineerides käes.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Oi kurinahk, Priidul on nutitelefon. Mögajutt, et pole.

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

I knew it, actually.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Olgu,olgu, teades koerte käitumismustreid ja liites sellele inimese avaliku käitumismustri võib saada hämmastavalt täpselt pihta asjadele, millest sa midagi ei tea.

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Keegi üritab päevale ja ööle küüsi vahele saada. Inimene on päeva koer.

 
At 17:55, Anonymous Isafiguur Roobert said...

16:08, kas te vähe sassis pole oma taskufilosoofia punumisega?
Tehke sellele koerale pai parem ja ärge mõelge liiga palju.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Siinse blogi püsikunded elavad peremehega ühes mikrorajoonis?

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Shirtless selfie, Mr Pullerits? After all that training. No?

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Millist mtb sarja valida?
Reklaamnägu on neil üks,
lõustaraamatus sarjade lehekülgedel
ühel kogu pere patroon, teisel käib samal teemal "musta pesu pesemine".
Sotsiaalmeedia on imeline loom.

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Eks see ole ka eelarve küsimus. Palju plaanite rattasõidule ja võistlemisele kulutada?

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on Ameerikast tagasi? Miks enam Moab'i postitusi ei järgne. Kas kukkus kaljult, kuid jäi ellu? Räägib meiega hospitalist? Kolmas nädal ju kestab alles. Et kogu aeg oli nii jube hea ja äkki tüütas ära, päevapealt. Mismõttes siin tühi elu on?

 
At 21:57, Anonymous Martin, ESTONIA said...

Hr Pullerits, kus te olete? Kas teie liikumisvabadust piiratakse?
Miks saadate ainult üherealisi inglise keeles sõnumeid?

 
At 09:55, Anonymous AI did it said...

Mr Pullerits thinks now it's not funny.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

"Kas sa käid järel, 11:28?"

Yes. My name is Mondo, Endo-Mondo.

11:28

 
At 05:55, Blogger Unknown said...

jordan retro
nike mercurial vapor
retro jordans
yeezy shoes
christian louboutin shoes
hermes belt
yeezy shoes
lebron shoes
nike huarache
nike roshe one

 
At 04:43, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
pandora charms
huarache shoes
cheap jordans
hermes belt
retro jordans
air jordan 11
nike dunk low
nike huarache
vans shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht