neljapäev, märts 02, 2017

Pullerits: Kas suusatamisele sai kiirekaga joon peale tõmmatud?

Kiirekat teate? Ma arvasin algul, et seda peetakse kähkukaks, aga sel sõnal on halb kõrvalmaitse, seepärast on arusaadav, miks suusaringkonnad eelistavad kiirekat. Ja teate, kust seda saab? Mingist purgist. Aga millisest? Selleks tuli helistada Vahur Teppanile, kes oli sõitnud ära Lahtisse, kust, nagu Team Haanja peatreener Anti Saarepuu oli avaldanud varem lootust, toovad tema mehed MMilt koju ühe esikümne ja kaks teise kümne kohta. Teppan andis telefoni teel kiirelt õiged juhised. Tema vabatahtlik asendaja SuusaAkadeemias lasi purgist kiireka mu auguga Fischeritele.

Kuigi kolmapäeva õhtupoolikul oli kavas klassikasõit, ei kavatsenud ma hakata klassikasuuskade ja pidamismääretega mässama. Väljas olid ju soojakraadid ning vihma muudkui kallas. Otsustasin, et lükkan raja paaristõugetega läbi. Karta võis, et sellest saab nagunii hooaja kõige viimane võistlussõit. Sest samal ajal tuli Lõuna-Eestist ametlik teada, et Haanja maraton võistlusena jääb ära. Seda asendav matk ei sobitu minu plaanidesse – ei motiveeri.

Kiirekas andis algul tõesti hea ja kerge mineku. Aga ainult algul. Tähtvere spordipargi sprindiringil panin Lemeksi suusatalve seitsmenda etapi stardi järel esimesest mäest lausa hüpetega üles. Aga mõistust lendu ei lasknud. «Kuhu nüüd, kuhu nüüd!» manitsesin mõttes ennast rahulikumalt võtma. Seda enam, et eelmisel õhtul seisis juhendis, et M50 klassi mehed peavad sõitma 3x2,25 km ringi (2,25 ring koosnes sprindiringist ja kilomeetrisest Lauri ringist), aga kui kohale tulin, nägin teadete tahvlilt, et üks ring oli veel otsa pandud – niisiis 4x2,25 km. See on aga hoopis midagi muud kui 3x2,25 km.

Kuna ma polnud paaristõukeid sel hooajal absoluutselt treeninud, sest suvine rangluu ja viie roide murd nõudis eelmise aasta lõpuni pidevat taastusravi, et vasak vigastatud õlg üldse enam-vähem liikuma saada, proovisin tõusudel (ja neid oli igal 2,25 km pikkusel ringil seitse, kuigi lühikesed) joosta kääri. Ega see kerge olnud. Esiteks seepärast, et suusad lipsasid isegi käärsammuga pidevalt tagasi, ja teiseks seetõttu, et tuli vältida suuskade edasi libisema minekut. Muidu diskvalifitseeritakse.

Teise ringi keskpaigast, mis seal salata, läks juba raskeks. Kolmas ring oli veelgi raskem, sest kiireka toime hakkas tuntavalt kaduma, ja neljandal ringil, tunnistan, oli vist toss juba üksjagu väljas. Ega see mind üllatanud – kui spetsiaalselt treeninud ei ole, siis ega sealt, kus midagi ei leidu, pole ka midagi võtta, pinguta palju tahad. Sedasi üritasin eelist võita ilma arvelt. Uurisin päeval EMHIst ilmakaarti ja nägin, et sadama hakkab kella kolmest ning sajab õhtuni välja. Seetõttu läksin starti võimalikult varakult, juba kell neli, et ehk on rada siis vähegi sõidetav, pole üleni pehme, vesine ja pudrune. Pudrune ei olnud, aga vesine, lausa tatine küll. Kuid ei saa ilmaprognoosi uskuda.

Õhtupoolikul sain kokku endise koolivenna Aivar Veriga, kes harrastab innukalt talitriatloni, ja ta ütles, et käis sõitmas enne finiši sulgemist poole kaheksa paiku ning siis olid olud täitsa head, rada oli kõvasti tahenenud ning libisemine oli korralik. Ja selle tulemus oli, et ta võitis mind kolme ja poole minutiga! Ometi oli ta kuu aega tagasi Lähtel 3,9 km klassikasõidus mulle paari sekundiga kaotanud.

Ent tühja sest. Lemeksi suusatalve koondarvestuses peaks mul olema tagatud omas vanuseklassis auhinnaväärne kolmas koht Kuldar Aaviku ja Aivar Veri järel. Suusatalv kujunes küll lühikeseks, nagu ikka viimastel aastatel, aga vähemalt andis mingigi tulemuse. Kui paljud teist jõudsid sel talvel suusavõitlustel kordki medalikohale?

Foto 1: Laskumine tänavusel Tartu maratonil Tehvandi staadionile. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Tartu maratoni avatud raja sõit 2008. aastal Haanjas, ees keskel paaristõukeid lükkamas Priit Pullerits.
Foto 3: Tartu maratoni liidergrupi mehed Kunimäe tõusul. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Algab neljas ring Tartu maratonil, fotol vasakul lükkab kõige ees paaristõugetega Priit Pullerits. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 5: Tartu maratoni medalid. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

53 Kommentaarid:

At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit miks uisusuusaga poosetama minna? Sest kõik ässad sõidavad paaristõugetega?
No mis siis tee seda mis sul hästi välja tuleb..pidama määritud suusaga oleks sul palju parem aeg tulnud.
Kord nägin Tartu Maratonil 3000 kandis meest kes paaritõukeid punnitas vaid teha. Kiusatus oli küsida, et mis sul mees arus oli et pidamismäärdeta niimoodi junnima pead? Las tipud teevad mis tahavad..harrastajale ei ole midagi mõnusamat kui korraliku vahelduvaga edasi liikud

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mis toimub?

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Pole paha. See oli hea võimalus paaristõugete intensiivseks panemiseks. Panna on vaja. Muidu ei teki tunnet sisse. Mida rohkem paned paaris, seda paremaks ka selles muutud. Musklid arenevad ja mine tea, vast oled järgmise lumega juba kõva pull.

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Arusaamatu, kuskohast Pullerits võtab veendumuse väita, et suusaringkonnad kähkukat vaenavad??!!
Kui old puhas ja pestud poiss, pole kähkukal mingit halba maitset....

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Aga võrrelge Iivo Niskaneni ja TH poisse.
Iivo film 900 tunnist levib siin netis laialt.
Red Bull selle maksnud ning ainus, milles kahelda, on see, kas tunde on 900 ilma võistlusteta, võistlustega või hoopis 1100-1200. Seda tõde ei avaldata.

Aga trenni sõidetakse ja sealt tullakse 12 aasta vanuse volkariga, mis sest, et sponsoril on kümneid kordi rohkem pappi kui Annusel.

First things first, nagu öeldakse.
Meie mehed ehitavad maju, lasevad sponsoritel endale ja peredele autosid välja teha, tulemust täitamata.
Teised saavad metsi ja maid ja maju ja naisi, aga peale tulemuse tegemist. On vahe? On. Aeg ka meil hoiakuid muuta. Üks koolkond peab lahkuma, et uued saaks tulla.

Me ei ole nii vaesed enam, et tulemuste tegemine eeldab suuri kingitusi ette. Teeme töö ja küll tuleb ka kõik materiaalne.

Suuski ja määrdeid, ka laagreid on vaja, mitte luksi elu.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas tulemused oleks paremad, kui TH volkar oleks 20aastat vana?
Kes tuleb ütlema, kuhu peab mõni ettevõtja oma teenitud raha kulutama või kelle panustama?

Teenige ja kulutage siis nn. õieti ja õigetele inimestele.
Mida siin pidevalt viriseda.

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Klassivahe suusaraja kõrval

https://www.instagram.com/p/BRJCfCUBc5D/?taken-by=teamhaanja

 
At 00:54, Anonymous Vello, Hardi Tiiduse mälumänguklubi said...

Käikar või Peikar, mina neid noori lauljaid ei tunne. Ivo Padarit tean.
Aga ma küsin teilt, mehed, küsimuse, mis küsiti 1982. aastal Rakvere rajooni talvistel mälumängu MV-tel eelvooru 2. mängus. Mitu eesti lauljat on saanud NSVL rahvakunstniku aunimetuse? Mul olid nad tollal kõik kaustikusse üles kirjutatud. Teadsin neid peast.

Kes valesti vastab, saab sadulasse!

 
At 09:15, Blogger Priit Pullerits said...

Kuuldavasti on suur diskussioon lahvatanud sel teemal, kas need, kes registreerisid nädala algul Haanja maratonile, uskudes korraldajate antud sõna, et võistlus toimub, peaks nüüd raha tagasi saama. Ja teine diskussiooniteema on see, et ei ole enam mõtet registreerida kogu sarjale, sest kui panid end algul 162 euro eest kirja, siis... oled pehmelt öeldes vastu pükse saanud. Kuid teisalt, vaadates korraldajate vaatepunktist, on see ka neile halb, kui talved on nii nirud ja inimesed ei raatsi enam hooaja hakul end kirja panna, vaid jäävad pigem lootma viimasele minutile, et kas ikka toimib või mitte, sest see keerab korraldajate rahavood väga kinni ja seab tegutsemisele karmid piirangud, sest raha lihtsalt napib. Entusiaste, kes tahavad maratonidel osaleda, leidub, aga kas selliste talvede jätkudes korraldajad enam ka korraldada suudavad, see on küsimus, millele meie siin vastust ei tea, kuid võime vaid aimata.

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Ega kes aru ei saa, see ei saagi. Tippu jõuavad need, kellel ongi eesmärk maailma parim olla kõik selle eesmärgi nimel ohverdades. Suuremas riigis peadki vähemalt MK-poodiumi mees olema, muidu ei saa üldse MM või OM-koondisesse. Ei saa rahulikult MM-ks vormi timmida, vaid pead ikka vahepeal ka "panema". Eestis paraku on paljudel eesmärk 30-hulka jõudmine või OM-normi täitmine ehk pingutatakse vaid tiitlivõistlusele jõudmise ja normaalse äraolemise nimel. Määrdebusside filmid jms vaid näitab, et tegelikult ei loodetagi maailma parimate tasemele jõuda, kõiksugu kõrvalised vabandused segavad.

 
At 09:24, Blogger urmaseblogi@blogspot.com said...

Austet 23:29

Kui nii suhtuda, siis polegi riigieelarvest ega suusaliidu kassast noorsantidele vaja juurde maksta. Punkt.
Neidiste lugu on veel jaburam kusjuures.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

09:15 - meid, kes soovivad korraldajaid toetada, ikka leidub. Kes on elus mingeid ühistegemise projekte läbi viinud ja kaasa löönud, saavad aru, kui suur aja- ning töökulu nende suusamaratonide üleval hoidmine ja korraldamine on ega tuleks eales selle peale, et nimetada nende toetamist endale "vasta püksa" andmiseks. Kui ollakse nõukogude ajast saadik harjunud üritustele tasuta peale saama, siis on perspektiiv muidugi p***-pidi plägas ja asjad paistad ikka nii, et tahaks 70ndate ahistavaid olusid tagasi (vähemalt sai tasuta! või õnnestus lihtsalt ilma vahele jäämata võtta!).

Tänusõnad vintsketele korraldajatele!

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamise allakäik hakkab juba sealt, kui lubatakse uisusuusaga klassikasõidule starti. Tohoh! Mingid kükkijad vennad rajal, see pole härrasmehelik, tagumistele muudkui perset näidata.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Pean tunnistama, et hakkasin isegi ümisema Tartu sõidul seda laulukest, kui esiotsa mehed möödusid:
Mehed tegid peegelpõrandapeal kükke......
Mehed tegid fishersuusapeal kükke..........

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole TM 300 sõitja, aga järgmise TM sõidan uisusuusaga.
Lihtsam määrida ning Harimägi ega Meegaste ei ole põhjuseks, mis takistaks.

 
At 11:27, Anonymous Pastor Reaalsus said...

Meil kirikus on kah nii, et mingi surijate seltskond vaenab laulutekstide uutmise vastu ja peab selle kaasajastamist käibe sõnade ja tehnoloogiaga viimse päeva märgiks. Nagu näha on osa nendest ka suusaradadel kulgemas ja nõuavad lisaks laulusõnade stagnatsioonile sama ka klassikastiili kasutamisel. Varsti tuleb nõue, et tõusval rajaosal (sh kõik jõekaldal ülesvoolu osad ning isegi lausikul) tohib minna kas sammuga jäljes või ainult kääris. paaristõukeid tohib kasutada aga ainult laskuval rajaosal (jõekaldal allavoolu). Ametlikel klassikaloppetitel tuleb rajameistritel kas paarissõidu keelualad ka tähistada punaste lindikestega või lubatud alad roheliste lindikestega ja vastavate keelu või lubavate suusamärkidega. Valmistuge mehed. Uus reaalsus.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

11:27, kas on kuulda olnud, et sm Ossinovski määratakse spordiministriks?
Püha müristus!

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

11:26
Võibolla me kollegiumiga otsustame, et sa sõidad omaette uisusuusaga.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

11:53

No siis võttab 120 kilose mehe klassikasuusa ja pidamisala poleerib nuustikuga läikivaks.

Teie võite aga kolleegiumiga jällegi otsad kakaseks teha.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav nähtus.

 
At 13:55, Anonymous Eeva said...

Mehed, kas tuleb 8. koht ära?

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

12:07
Vabastades oma kujutluspildid piinaja ehk välise kontrolli alt, ei pea piinatu enam elama võõra ja vaenuliku elemendiga oma psüühes. Vastastikusel lugupidamisel.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Mehed lõpetasid esimeste hulgas - Rehemaa ei saanudki rajale.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

11:26, mis see 300. koht asjasse puutub? Veel 150. koha peal ei jaksata vahelduvtõukegagi nii mitmetegi rajaoludega tõusu sõita. Kiire lippega ei ole uisusuusk tarbekas kuni 10nda kohani (vanadel aegadel, kui FIS raskekahurvägi kohal käis, siis 30nda kohani).

 
At 16:12, Anonymous Eeva said...

Mnjah...

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Sõidate, nagu hoiaksite seibi stradist finišini kannikate vahel. Rääkimata, mida tunnevad naisterahvad punnitavaid tagumikke vaadates, on need mehed või tsirkusetolad.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, millest 16:20 sogab. Igatahes on mul pulss 20 lööki madalam paaris sõites vs vahelduvas ja õhu tarbimine on väiksem. Seega kokkuvõttes on paaris lükkamine puhas mõnu ja mugavus. Tavaliselt satun punnis naistetagumikele otsa laskumistel, siis on alati mõte, et kas astuda jäljest välja või tõusta püsti ja panna otse. Seni olen tundest üle saanud ja ega neid naisi palju ei ole, kes mu punntagumiku imetlemisega peavad rajal tegelema.

 
At 16:55, Anonymous Ivo, jurist said...

Võistluse ärajätmisel või tingimuste muutmisel kuulub osavõtutasu vastavalt täies osas tagastamisele või proportsionaalselt vähendamisele.
Korraldaja vastutust välistavad sätted võistluste juhendites on tühised.
Aitan teid 162 € tagasinõudmisel ja samuti tekitatud kahjude hüvitise väljanõudmisel. Teenustasu 50 €, millele lisandub käibemaks.

Ära lase maratonikorraldajatel end kottida!

lugupidamisega

Ivo Oberschneider
B & I Õigusbüroo
Roosikrantsi Ärimaja
Teie partner kõigis nõudemenetlustes
Kiirus • Kohusetunne • Kvaliteet

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Ivo, teie bûroo on kuskil rotiurkas Toompea keldrimüüride vahel. Enne nõude esitamist tahan maksta sulas käest kätte. Kus su kätte saan?

 
At 18:45, Anonymous Ivo, jurist said...

18:17!
Olen lennujaamas, tegin just check-in ära ja lendan EAS-i õnnistusega Abu Dhabisse. Šeigid tahavad Eesti lumetootmisse investeerida. Üks lumetehas tuleb Ilmasallu, teine võib-olla Jõulumäe kanti. Moodsaim tehnoloogia, 1 000 000 m3 lund aastas. Kas pole tore!
Pange raha ümbrikusse ja jätke minu nimele Postimehe toimetusse. NB! Ärge unustage tšekke ka (ostetud varustus, jõusaalipiletid, massaaži arved). Kohtumiseni! Paneme need kutid maksma!

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Ivo, millal tagasi oled? Vaja näost näkku mehejuttu ajada.

 
At 20:08, Anonymous MargusM said...

Ivo ära jama, kas siis hakkab Tartus aastaringselt talv olema? Kui sätiks kohe massinad keset dendroparki üles, mis plaanid seal Ilmatsalus lumega on?
Teadupärast oli lumemöldreid 3tk, kuhu kolmas tehas tuleb?

 
At 20:25, Anonymous Anonüümne said...

Ivo vist ei tea, et sihuke kogus lund on sobilik Otepäält Elvasse meetri paksuse raja tegemiseks 0-st. Meil pole selleks neid šeikidest diislilumesponsoreid vaja. Meie teeme lumevabrikus lund kivist, põlevast kivist. Ma plaanin minna just põlevkivilumele vesiliugu laskma. Nii, et Ivo, istu Helsingis tagasi Tallinna lennukile ja tule ajame näost näkku törtus juttu ja siis maksame kätte, sulas.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Reedeõhtast kilba.
Suureringi küsimus.
Kas Ivo on Priit või Priit on Ivo?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

21:52, kas õiget vastust ka tead?

 
At 22:15, Anonymous Kärna Ärni said...

Suusahundid.
Spetsiaalselt Teile.
http://etv.err.ee/v/elusaated/saated/573c4fa7-3971-4085-a24b-0425d3bb4c37/suusamatk-eesti-1964
Meenutades kaugeid aegu ja mälestades varalahkunud talve.

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

Targad, kas vastab tõele, et Norramaal olla paaristõuke keelualad?
Tiisleri Tarmo olla täna nii rääkinud.
Ja et Denrosse pidavat ka need märgid koos paaristõukekeelukaameratega üles pandama.

 
At 02:44, Anonymous Vello said...

Tundub mõistlik pakkumine Ivolt. 50 eurot ja hooaja raha tagasi.
Siin aga teile üks tõeliselt raske küsimus.
Homme sõidetakse Itaalias Toskaana maakonnas Strade Bianche 175 km maanteesõit (mitte pühapäeval nagu ekslikult teatab rattauudised.ee). Rajal on ka valitsev maailmameister Peter Sagan. Kui suur on Strade Bianche võidupreemia (rahaliselt)?

 
At 09:19, Blogger Priit Pullerits said...

Väljas miinus - rajale, mehed, kuniks lumekoorikut jagub! Ja,õhtul ratta selga! Kaks ühes päevas.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Kollane Optima?

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Peter Sagan sõidab Spezialized Venge ViAS-ga.
Pullerits marketist ostetud Optimaga. Aga mõlemad on rattasportlased.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Strade Bianchet saab live'is jälgida siit. Mehed pedaalivad lähte suunas.

 
At 17:58, Anonymous L. said...

ei tea, Priitu Elva Talikrossil küll näha polnud, see sõit oli liiga kiire?

 
At 14:16, Blogger Unknown said...

michael kors
nike dunks
fitflops
adidas nmd
michael kors outlet
yeezy boost
chrome hearts online store
skechers outlet
nike air max
kobe bryant shoes

 
At 14:17, Blogger Unknown said...

michael kors
nike dunks
fitflops
adidas nmd
michael kors outlet
yeezy boost
chrome hearts online store
skechers outlet
nike air max
kobe bryant shoes

 
At 11:36, Blogger Unknown said...

michael kors handbags clearance
coach outlet store
michael kors handbags
nike huarache
dallas cowboys jersey
michael kors handbags
nike tn
nike trainers
instyler max 2
nike roshe
20170327

 
At 04:08, Blogger raybanoutlet001 said...

nike air max 90
birkenstocks
cheap jordan shoes
coach
michael kors handbags outlet
nike huarache trainers
supra shoes sale
steelers jerseys
ray bans
armani exchange outlet

 
At 05:38, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
michael kors outlet
air jordan
michael kors outlet online
yeezy boost 350
adidas nmd r1
nike mercurial vapor
nike roshe one
nike lebron 14
tory burch shoes

 
At 06:15, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap jordan shoes
ugg boots
ugg outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
valentino outlet
oakley sunglasses
redskins jerseys
ferragamo outlet
saics running shoes
2017.8.26

 
At 11:17, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin outlet
moncler jackets
carolina panthers jersey
jordan 8
philadelphia eagles jerseys
bengals jersey
ralph lauren outlet
nba jerseys wholesale
fitflops
jordan shoes

 
At 04:40, Blogger Unknown said...

hermes belts for men
longchamp bags
true religion
michael kors outlet
james harden shoes
adidas stan smith women
adidas neo
yeezy shoes
harden shoes
hermes birkin

 
At 10:17, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap jordan shoes
cheap mlb jerseys
coach outlet
ralph lauren outlet
nike blazer pas cher
raiders jerseys
jordan 4
coach outlet
fitflops sale
polo ralph lauren

 
At 04:28, Blogger adidas nmd said...

nike outlet
browns jerseys
ray ban sunglasses
rolex replica
dolphins jerseys
mlb jerseys
coach factory outlet
nike outlet store
fitflops sale clearance
ralph lauren outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht